Kära dagbok...

30 april
Valborgsmässoafton
Vi blev bjudna på lunch idag genom jobbet. Trerätters, serverade av en bunt nervösa restaurangelever eller vad de nu var. De var duktiga och maten var god. Gravad lax på vitt bröd, det heter något fint som jag inte kommer ihåg, så helleflundra, färskpotatis och hollandaisesås och till dessert sorbet och fruktspett.
Väldigt gott vare.
Så fick vi veta att vi skulle omorganiseras. Det var kanske inte helt väntat att det skulle ske än - den förra omorganisationen var i höstas. Förändringen blir inte så våldsamt stor så det blir säkert bra.
I kväll har vi varit och sett valborgsmässoelden i Skultorp. Vi for dit till åtta och tänkte att jahapp, det blir vi och fjorton pensionärer och så Lions. Tydligen har resten av Skövdes befolkning mer erfarenhet av valborg än vad vi hade, för plötsligt var där tjockt med folk och kör och vårtal och brasa och fyrverkeri och allt.
Jag gillar fyrverkerier. Det är en ögonblicklig skönhet. Missar man stunden när den pågår så missar man den för gott. Det är inte som tulpaner eller en vitsippsbacke som man kan återkomma till en annan dag. Det är dyrt och jag vill inte ha egna fyrverkerier men det är vackert att se på andras.
Det var dessutom vindstilla, vackert, förhållandevis ljummet i luften och en underbar kväll.

29 april
Lite av varje
Jag och Birgitta snett över gården har gått runt och valberett inför nästa vecka. En synnerligen enkel uppgift eftersom det bara var en som tackade nej till fortsatt styrelseuppdrag. Det var klart på en timme.
Dagen har varit bra i övrigt också. Lagom med jobb, intressanta frågor som har diskuterats, lunch med Sven-Arne, Falköping på eftermiddagen. Handlade på Robin Hood efter jobbet och det var provsmakning och extrapris på bröd och lagom mycket folk och man borde enkelt kunna hitta något om den här dagen som går att skriva lite lagom småroligt om det roligaste jag kommer på är att jag har lagt upp den här.

28 april
Åskådare
Ibland undrar man vem som läser det man skriver. Oftast skriver man nog för sin egen skull eftersom det blir ganska personligt. Knukkon frågade varför vi inte har webkamera - ja, det kan man fundera över. Det vore ju ännu närmare oss än Dagboken och Dagens Bild.
Och tänk om man glömde bort att den var påkopplad - nähätack, det är svårt nog att komma ihåg att fälla persiennerna när man tassar runt i lägenheten efter duschen.
Fast å andra sidan. Man kan kanske visa en sån här snygging.

27 april
Släpp fram det innersta
Inuti Sven-Arne bor en liten pojke som vill ut. Det är därför han vill köra på fel sida regfugen, göra handbromssvängar och prova hur länge man klarar sig på hemvägen från stan utan att trampa på bromsen.
Dessvärre bor det en kärring i mig som tar honom i örat när han gör det.

26 april
Ei saa peittää
På el-element står Risk för brandfara! Elementet får ej övertäckas! På norska Ovnen må ikke tildekkes! och så på finska de vackra poetiska orden Ei saa peittää.
Ei saa peittää kan man använda till mycket. Som hälsningsfras eller kärlekskutter eller för att skälla på varandra, till exempel. Värt att prova vid tillfälle.

Bolle blev pappa i går morse. Jag fick bilder idag på en liten rar pojke som ska heta Elias. Grattis och Ei saa peittää till Bolle, Annelie och Elias.

25 april
I välsignan och fröjd
Vi var på folkmusikmässa i kväll. Fullsatt i stadskyrkan och hundra sångare och några musiker. Vi satt på första parkett som vi brukar, nästan mitt i kören kändes det som, och det var så vackert så man blev nästan medvetslös. En riktig rysare. Vad sägs om den här texten av Alf Hambe:
Nu så vågar jag ett himlasprång
och om jag inte skulle nå dit på en gång
så känner jag mig ändå som i himmelen -
En liten en som prisar Skapelsen.


Och vills det läsas om lite mer profana ting än nattvardsgång i S:ta Helena så kan härmed meddelas att årets deklarationer är inlämnade, en vecka innan sista datum, trots att försäljningen av en fastighet och bodelningen av en annan skulle deklareras. Man tror knappt att det är sant.

24 april
Goda tankar och goda vänner
Man ska tänka goda tankar om dem som behöver det.
Kusin Bolles fru, Annelie, har på sentagna foton varit förfärligt tjock - man kan undra hur mycket smörgåstårta hon har ätit på sistone. På MSN har hon bytt namn. Först Annelie med bebbe i vecka 25, senare nedräkning efter hand och idag står det "Annelie på BB!!"
Som sagt. Goda tankar åt den som behöver.
Och så det där med goda vänner. På Liseberg har det varit Toklineträff idag. De senaste två åren har jag varit med, först med Anna-Sarah och i fjol tillsammans med Sven-Arne. Det är en rolig tiillställning med femkamp och avslutning med middag. Vi har nöjt oss med telefon- och bildkontakt med dem som är med i år. Inte det samma men man kan inte vara med på allt. Bilder finns här.

23 april
Giftemål
Jag ska gifta mig i sommar, närmare bestämt 28 augusti. Om någon undrar med vem så är det med Sven-Arne jag ska gifta mig. Det var skottår i år så flickorna fick fria. Dessutom får det inte plats två namn på postlådan och det är billigare att gifta sig än att skriva inbördes testamente. (Det finns även andra anledningar. Kärlek till exempel.)
När jag berättade för Anna-Sarah om bröllopet hade vi en lång diskussion om hur det skulle vara och hur det inte skulle vara.

AS: Vad ska du ha för klänning när du gifter dig?
Jag: Jag tänkte sy en röd klänning.
AS: Röd? Det fattar du väl att du inte kan ha röd klänning när du gifter dig! En brudklänning skall vara vit!
Jag: Jamen en röd klänning kan jag ju ha till nyår. En vit kan jag ju bara ha den enda gången.
AS: Nej, vit klänning, det fattar du väl! Du ska ha den i garderoben och så ta fram den ibland och titta på den och tänka att den hade jag när jag gifte mig.
Jag: Nej, en röd klänning blir det.
AS: Vilken kyrka ska ni gifta er i då?
Jag: I S:t Matteus, i Ryd.
AS: Måste ni gifta er där? Kan ni inte ta den i stan? Kyrkan i Ryd ser ju ut som ett garage!
Jag: Nej, i Ryd finns vår kyrka, vår präst och det är där vi hör hemma.
AS: Jaha, ja det kan hända. Huvudsaken är att du inte har röd klänning när du gifter dig. Du kan ju inte ha slöja till en röd klänning.
Jag: Slöja!? Jag tänker inte ha slöja. Hur skulle jag kunna sätta fast den? Jag är ju inte kronbrud, precis.
AS: Men FY, vad du är konservativ!

22 april
Vardagligheter
På jobbet har man infört elektronisk inläsning av fakturor. Alla fakturor skall skickas direkt till inläsningscentralen. Den nya fakturaadressen till sjukhuset är numera Skaraborgs Sjukhus, Östersund.
Och en annan sak om jobbet. Agneta på Information bjöd på en himla god kaka en gång. Med aprikoser och nougat och mandelmassa och allt möjligt. Jag fick receptet och försökte baka kakan härom dagen. Den smakade som en gammal disktrasa när den var klar.

21 april
Ska man inte va gla på sin födelseda, när ska man då vara gla?
Karin fyller år Jag fyllde 43 idag och årets uppvaktning gick inte av för hackor. Först kom Sven-Arne och Hilda in och sjöng för mig, alla tre verserna på Ja må hon leva. Tidigt. Sven-Arne hade brett finsmörgåsar - vilket jobb! Och så kaffe, juice, blommor och ett paket med en linneskjorta i.
Sen var jag på jobbet. Av Sonja fick jag en kexchoklad och en tianlott - det var ingen vinst på den men det är ju roligt att få vara med!
Efter lunch var vi på brandskyddsutbildning. Vid fikat sjöng de för mig igen - kära hjärtanes, det var som att fylla femtio! Och han som höll utbildningen sa att jag skulle få en present. Brandvarnare trodde jag - och fick en brandstege!!! Det var väl en present som hette duga!
Mamma har skickat blommor, Ulla har ringt, Maria har skickat brev och kusin Bolle har msn-at en hälsning. Det är nästan så att man känner sig lite kunglig en dag som denna, när jag och Drottning Elisabeth av England fyller år. Nu ska festligheterna fortsätta med kaffe och tårta på balkongen.

20 april
Vinnande nyfikenhet
Arne hade en märklig bild i sin dagbok i söndags och frågade om någon kunde gissa vad den föreställde. Jag gissade rätt och har härmed vunnit ära och berömmelse intill tredje led.
Claes i köket frågade hur jag var som femåring, jag som är så vansinnigt nyfiken i vuxen ålder. Hur vet han att jag är nyfiken? Sonja som sitter i rummet bredvid mig måste ha skvallrat.

19 april
Reseplanering
Om ett par veckor skall jag åka till Umeå på ett seminarium. Idag skulle jag försöka beställa biljetter och tänkte mig inte för. Det är ju Connex som kör på Norrlandskusten men det hade jag glömt så av gammal vana kollade jag SJ:s tidbokning. Jag vet sedan tidigare (och eftersom jag är sambo med en tågentusiast) att det går direktvagnar till Umeå.
SJ:s förslag till enklaste resa från Umeå till Skövde
I själva verket kan jag åka strax före tio på kvällen från Umeå, lägga mig och sova och är framme tio nästa förmiddag, utan byten. Det mest förvånande i sammanhanget är kanske att det bara tar två timmar längre att ta bussen till Ljusdal och åka tåg därifrån!

18 april
Stilla pyssel
Vi klädde om fyra stolar idag. Jag har aldrig gjort det förut, men det var både enkelt och roligt. I kväll har vi gått en skogspromenad i vårvädret, Hilda, Sven-Arne och jag. Och här är en nytagen bild på Hilda.
Hilda

17 april
Stockholm
Vi har dagturat till Stockholm idag. Ann-Ewa, Anna-Sarah, Kåge, Carina och jag. Ann-Ewa Anna-Sarah Kåge Carina

Vi har gått i affärer, ätit på restaurang, tittat på vattnet och strosat.
Vädret var skönt. Fantastiskt att kunna vara ute i bara skjortärmarna - i mitten av april!

16 april
Omändrat
Med ganska kort varsel for jag till Uddevalla tur och retur idag.
I kväll har jag och Ann-Ewa tittat på film - varpå Sven-Arne, Hilda och Anna-Sarah kom in och sjöng "Ja må hon leva" och bjöd på fruktsallad, glass och grädde. Anna-Sarah hade köpt mig ett vackert hängsmycke. Av Hilda fick jag... en halv ask tändstickor?

15 april
Reliker
Vi städade inför helgen idag. Dammsög, plockade undan påskpynt och gjorde fint. Vi tittade igenom lägenheten ordentligt - man vet ju att det ofta blir pynt kvar efter helger. Påsken hade dock inte renderat mer pynt än att det lätt gick att hitta alla grejer och troligen är allt undanplockat.
Dock hittade vi en halmängel sen i julas. Den låg under stereon.

14 april
Mer stil
I ett reklamutskick hittade jag ett spray som innehåller "vetenskapligt bevisade feromoner". Sprayflaskorna kostar 349 kronor, plus 59 kronor i porto och expeditionsavgift. Hur mycket det är i varje flaska framgår inte. Det är resultatet av 40 års forskning och följande utlovas:
"Får dig att verka öppen, trevlig och säker
Hjälper dig rent "kemiskt" att bli attraktiv
Ökar dina chanser till nya förälskelser
Fördjupar och nytänder din befintliga relation
Ger dig chansen till ett bättre kärleksliv"

Ja, det lät ju prisvärt och vederhäftigt.... not.

13 april
Stilstudier
"Solen har tagit ordentligt i ditt ansikte. Du ser överexponerad ut" sa Sven-Arne i går kväll efter utflykten. Har han ägnat för mycket tid med kameran eller inte?

Och Anna-Sarah, min lilla älskade slarvmaja.
När hon skulle åka till Mariestad i går så hittade hon inte mobilen. Vi letade så gott vi kunde men ingenstans fanns den. Jag föreslog att hon skulle titta i sin packning när hon kom till Mariestad, för kanske hade hon trots allt packat ner den? Nejdå, hävdade hon, den var inte nerpackad. Tillslut fick hon åka ändå och jag lovade att forstätta leta. Vi pratade i telefon ett par gånger på kvällen. Hon berättade att hon hade plockat upp alla saker och telefonen fanns inte i packningen. Jag kollade igenom hennes säng och under den och bakom och överallt där hon kunde tänkas ha passerat. Ingen telefon någon stans.
I morse ringde hon.
"När jag skulle ta strumporna så dök telefonen upp... men nu har jag förlagt strumporna!"

12 april
Annandag påsk
Fortfarande soligt. Vi packade smörgåsar och for ut på cykeltur. Fatta att jag får ont ibland när Anna-Sarah tror att hon är liten och smidig som en kattunge!
Utflykt, annandag påsk
Gamla kalkbrottet i Rånna var en av pausställena.
Kalkbrottet vid Rånnavägen
En underbar utflykt.

11 april
Påskdagen
Fika på Billingen, påskdagen All mat och flera dagars stilla tillvaro gjorde den här dagen perfekt för långpromenad! Sven-Arne och jag tog oss i kragen och reste oss ur TV-soffan, packade en ryggsäck och gick ut. Vi gick genom skogen, över storvägen och vidare upp på Billingen och längs vandringsleden. Över gärden, längs hyggen, över vårbäckar och gamla skogsvägar. Vitsippor, blåsippor, vårlök och ramslök. Vårfryle och knoppar.
Och uppförsbacke. Väldigt mycket uppförsbacke.
Nästan på Billingens topp la vi ut filten och drack kaffe i solskenet.
Eftersom vi båda tycker om att läsa naturen och se spår efter gammal bebyggelse så letade vi efter den gamla vägen till Ryds Herrgård - och upptäckte lämningarna efter ett hus halvt nergrävt i sluttningen. Taket hade rasat in för längesen och det var bara väggar och rester av murstocken kvar. Kanske bryggstuga eller bykstuga som tillhörde herrgården? Egentligen är det lite konstigt att vi inte har sett det förut för det låg precis bakom helikopterplattan vid sjukhuset...
I kväll har vi tittat på film tillsammans med Anna-Sarah. I går såg vi färdigt den första och i dag den andra av Harry Potter-filmerna. Otäcka filmer, får verkligen barn se sånt??? Man kan fundera på varför jag ser sådana filmer. Jag som är ett sånt ämmel att jag kan brista i gråt när jag ser Lejonkungen.

10 april
Påskafton
Frukosten idag var med äggmålning.
För övrigt är det Stora Äggletardagen idag. Det är en högtid som firas på olika sätt i olika familjer. Ledtrådar till Anna-Sarahs påskägg Anna-Sarahs påskäggspromenad Anna-Sarahs fick peka på en del ledtrådarMina barn har alltid fått leta upp dem själva med hjälp av ledtrådar. I år var det bara Anna-Sarah som firade påsk här så vi gjorde en snitslad bana längs elljusspåret och så fick hon svara på tipsfrågor och med hjälp av kodnyckel kunde hon räkna ut svaret. (Ägget låg i grannens postlåda.) Anna-Sarah gömde ägg till mig och Sven-Arne. Ledtrådarna var så krångliga så hade hon inte hjälpt oss att leta så hade vi hållit på än.


9 april
Långfredag
Det var en omväxlande dag idag.
Frukostkaffe och korsord på framsidan för solen sken varmt och inbjudande.
Småtöserna på gården hade påskkärringskläder idag med så vi bjöd dem på lite mer godis... med följd att alla kvarterets ungar har ringt på dörren en extra gång och önskat glad påsk.
Att bara sitta och titta på landet är svårt så det slutade med att vi grävde lite.
Det fattades jord till ett par krukor som skulle fixas efter vintern. När vi gick för att hämta jord så hittade vi en blå urna utan botten och ett stånd med snödroppar som växte i skogskanten vid komposten. Ingen såg ut att äga varken den trasiga urnan eller snödropparna så vi tog bådadera med oss hem. Snödropparna är nu planterade i rabatten och urnan blev bra att ha myntan i (den förökar sig så förskräckligt om man har den direkt i landet).

Dagens middag gick inte av för hackor!
Det enda sättet för mig att komma ihåg vad vi hade är att skriva upp det i dagboken, så här kommer receptet.
Potatiskaka på riven potatis, svartpeppar och salt, utplattat i en ugnsfast form och gräddat ungefär så lång stund som det tar att laga det andra och byta duk och duka och göra sallad.
Fläskfilé, skivad och stekt. Salt och vitpeppar. Strösslad med smulad ädelost och gratinerad några minuter.
Och så en sås med färska champinjoner och rödvin.
Mat som man kan bjuda en kung på. Eller sambo och dotter. Det gick bra det med.

8 april
Skärtorsdag
Vi jobbade bara halvdag idag. Vid tolv tog arbetslusten slut så då gick vi hem.
(Fast i ärlighetens namn hade vi bestämt oss i förväg så vi tog inte med oss mackor till lunchen)
På eftermiddagen kom Anna-Sarah.
Klippning Sminkning Mer sminkning Håret Klart!
Hon klippte mig, sminkade mig och gjorde mig fin i håret.
Nu är jag uppsnyggad inför påskfirandet.
Nu ska vi sätta upp tranestumporna.
Vaddå? Vad tranestumpor är?
Det är en småländsk tradition som egentligen hör hemma i samband med vårdagjämningen men det är så svårt att komma ihåg så den är flyttad till skärtorsdagen.
PåskharenPå tranedagen sätter man upp en strumpa och så kommer tranan på natten och lägger i en present. Det är inte godis - det får man ju i påskägget - men fröpåsar, strumpor, nån videofilm nån gång. Sådana saker.
Men en grej har jag funderat över. Varifrån kommer traditionen om påskharen?7 april
Om det stämmer
Om det stämmer att Vårasnö är fåragö så blir det en väldigt bra odlingssäsong här i Skövde. På förmiddagen började det snöa. Först lite lätt snö, sedan mycket snö och sen kräksnö. När jag for till Lidköping för att hålla i eftermiddagens utbildning låg det 5 cm oplogad blötsnö uppe på Billingen. Jag hade dubbar på bilen - men hur många hade redan bytt till sommardäck?

6 april
Signe sammelsuriet
I dag när jag skulle kopiera inför eftermiddagens kurs så kom jag ihåg följande bön, hämtad ur boken Signe sammelsuriet av Jay Steele:

Mångfaldigandets store Herre,
jag frambär detta dokument till kopiatorn.
Låt inte papperet fastna eller hamna snett.
Bevara mig från meddelandet "Fyll på toner"
och från maningen "Kontakta reparatör"
Låt inte mina kopior soreteras i omvänd ordning
eller oförklarligt förminskas till 77%
eller häftas i fel hörn.
Och när jag har bråttom
och bara behöver en enda kopia
fräls mig då från den där kvinnan
från bokföringsavdelningen
som drar 65 kopior av sin 40-sidiga rapport
med tryck på fram- och bakisda.


5 april
Mörkt och tyst
Plötsligt blev det alldeles tyst på jobbet. Fläktar, datorer, kopieringsmaskiner, dörröppnare - alla tystnade de. Ljud som man är så van vid att man inte hör dem längre. Skälet till strömavbrottet var att någon hade grävt av en kabel vid Värmeverket. Reservkraften gick i gång som den skulle men den styr bara de livsnödvändiga systemen så vi fick en lång paus. Tre kvart nånting var det tyst och mörkt. Kaffe kunde man inte koka på eftermiddagen men eftersom glassen riskerade att smälta i kiosken tyckte vi att vi gjorde en god gärning genom att köpa varsin strut, Sonja och jag. Vi gick längs korridoren medan vi pratar om strömavbrottet tillsammans med diakonen i sjukhuskyrkan, - och jag lägger trots samtalet automatiskt armbågen mot dörröppnaren.

4 april
Märkvärdigheter
Den här dagen hette Ambrosius förr. Det vet jag eftersom mamma fyller år just idag och jag ibland bakade ambrosiakaka åt henne. Numera har Marianne namndsdag. Vad gör man för tårta då?
Nästa märkvärdighet med just den här dagen är att den heter 040404.
Och andra märkvärdigheter är att det i dag är hundra år sedan mormors mor dog och åttiosju år sedan mormors far dog.
Men märkvärdigast idag var att Anna-Sarah inte kom ihåg att hon någonsin hade ätit fromage tidigare.

3 april
Vårutflykt
Anna-Sarah, Sven-Arne och jag pumpade cyklarna och for iväg på utflykt idag. Inte så långt men trevligt. Vi for förbi sjukhuset och parkerade på andra sidan, vid Ryds Ängar. Grodorna som brukar höras i gölen hade gömt sig eller så frös de för mycket. Vi gick upp på ängen och la ut filt i gräset. Vi fikade och löste korsord ihop.
Sen tog Sven-Arne kameran på en fotograferingstur. Lågprisspa vid Ryds Ängar Jag och Anna-Sarah solade och brottades - precis så som vi brukar göra på tidiga vårutflykter. Solen sken, fåglarna kvittrade och det var skönt ute.
På hemvägen tog vi en paus på vårt lågprisspa.
(Klicka på bilden för att göra den större)


2 april
Tillbakablick
Jag kollade min gamla dagbok och såg några minnesvärda ting. För det första att min jobbardator, som jag ägnar en massa daglig tid åt att starta om, anlände till min arbetsplats för exakt tre år sedan idag. Med lite tur får jag den uppgraderad nästa vecka - jag är troligen den enda nu levande personen som använder Windows 95.
Och för tre år sedan var det 20 minusgrader på vårdagjämningen. I morse kändes det nästan lika kallt men isen har gått upp så det var nog bara minus fem.

1 april
April, april!
Jag och Sonja funderade ut ett aprilskämt mot Cecilia, vår chef, till i dag. Vi gick till källaren och fick ett utrangerat tangentbord. Vi skruvade isär det och petade bort alla knapparna från det, blandade och satte i dem på nytt. Några kom upp och ner, nästan ingen där de tidigare hade suttit. När Cecilia gick hem i går ställde vi det preparerade på hennes plats och gömde hennes vanliga tangentbord bakom skrivbordet (Vi bytte inte för då hade datorn börjat pipa när hon startade datorn idag).
Sen var det bara att vänta.
Idag kom hon som vanligt till jobbet, sa hej och startade datorn.
Oj, sa hon, vad de har städat ordentligt idag! De har till och med gjort rent tangenterna åt mig.
(Vi lyckades hålla masken och sa jasså.)
Efter några sekunder kom hon tillbaka.
Men de har rengjort det så noga så några av tangenterna har fastnat nere!
(Vi sa jasså en gång till - man kanske skulle börja spela poker?)
Så kom Anders in, en av IT-pojkarna.
Bra att du kom, sa Cecilia. Jag har problem med mitt tangentbord. Anders tittade också på det en stund innan poletten föll ner för båda två.
Senare, när skrattsalvorna hade lagt sig, hade vi APT.
Vi blev bjudna på pepparkakor och Cecilia tyckte att jag och Sonja borde dela på allihop.

Så här såg tangentbordet ut efter vår preparering: