Kära dagbok...

31 maj
Frisk luft
Det blev mycket frisk luft idag, från halv tio till sju har vi varit ute i princip hela tiden. I morsdagspresent av Anna-Sarah fick jag pilgrimsvandring i Varnhem, en tillställning där man går 7 eller 10 km. Det är mycket vackert och trevligt, i synnerhet en dag som denna med strålande solsken. Anna-Sarah själv var hängig och hade nog helst stannat hemma men har man lovat så har man och jag är glad att det blev av.

När Anna-Sarah hade åkt på eftermiddagen for vi till Vristulven och solade, grillade och - faktiskt - badade.


30 maj
Cykelutflykt
Vi gjorde en cykelutflykt idag, Anna-Sarah, Sven-Arne och jag. Först till Hushållningssällskapets försöksgård i Rånna och sedan ytterligare en liten bit, till kalkbrottet som är så vackert. En bra plats för stilla vila. Hoppas att friden och lugnet och harmonin syns på bilderna.29 maj
Andas djupt
Det är svårt ibland att andas lagom djupt. En gång idag glömde jag det och smällde igen en dörr HÅRT. Lite onödigt men ganska mänskligt. Men i kväll har jag å andra sidan andats både djupt och länge. Vi gick en skön promenad i sommarkvällen och luktade på syrener.
Förresten tittade faster Britt och Parker förbi i eftermiddag. De var hos Helena och Christer över helgen. Hade de ringt i förväg hade de fått middag men nu har de fortfarande det till godo. Ronja, deras jycke, gillade inte vår gård. Det lät konstigt eller så trodde hon att vi var veterinärer. Hon drog som bara den för att komma därifrån. Hon förstod inte att hon måste andas djupt.

28 maj
Fikadag
Först hade vi APT och Eriks fru hade bakat supergoda bullar. Det luktade kanel i hela konferensrummet när man kom in. På eftermiddagen delade vi på en kokosboll, Sonja och jag, det är ju fredag, vettu. Så var det två som slutade så vi avslutade med glasstårta och hembakade kakor. Ja det var kanske inte så mycket att berätta om egentligen men försök själv skriva om nåt roligt varje dag.

27 maj
Normalläge
Lycka på jorden - idag kom kameran tillbaka efter reparationen. Sven-Arne går åter att tala med, maten kommer att stå och kallna medan den fotograferas och promenaderna kommer att ta tre gånger så lång tid. Allt återgår till normala gängor.

För egen del var jag trött och ledsen idag. Spänningar och ledsamheter hann ikapp mig och jag valde att gå hem redan på förmiddagen.

26 maj
Viktor eller Oskar och Bolle eller Bulle
Det här är Viktor. Eller om det var Oskar. Jag är lite osäker på den punkten. Namnet står med stora bokstäver på jumpern men oturligt nog har han jacka över.
Bilden har jag fått av Bulle idag, tusen tack för den. Det var hundra bilder till men de var hiskeligt stora. Jag misstänker att de var i naturlig storlek och då får det räcka att ladda upp Viktor. Eller om det var Oskar. Han är inte så stor.

Och osökt kommer jag in på ett dialektalt problem. I Skåne är O och U ganska lika varandra. Smuggelgods kan lika gärna bli smoggelgods eller smuggelguds eller - värst av allt - smoggelguds. När jag jobbade i Umeå ryckte jag in ett par veckor för hon som skötte inköpen i lasarettsköket. När jag skulle beställa var det ett ord som jag alltid fick förbereda mig för att säga till grossisten i telefonen:
Frukostost.
Tre konstiga vokaler som skulle uttalas i rätt ordning. Helt omöjligt på skånska.
Det är en lång förklaring till att jag skrivit Bolle när jag har skrivit om honom och han själv (och Annelie) skriver Bulle.

25 maj
Goda skratt
När Faster Filippa skulle åka till Etiopien som missionär på sextiotalet sa hennes lärare: "Bara nu inte kannibalerna säger som vi lärare har sagt, att den flickan har gott huvud!"

Och Sven-Arne har kört sin almanacka i tvättmaskinen, det är sånt som händer. I dag skulle de planera in höstens möten. Sven-Arne satt och försökte få isär sidorna i almanackan och konstaterade att "Vecka 38 kan jag inte för sidorna sitter fast."

24 maj
Blandad kompott
Jag satt i Receptionen på sjukhuset idag, medan Leif M hade information för den ordinarie receptionspersonalen. Två ovana var vi. Jag stansade nya patientbrickor och den andra vikarien fick sköta övriga sysslor. Det var en person i kö när vi började. En halvtimme senare, när de andra kom från mötet, så var det elva. Ann-Ewa kom medan jag var där. Jag tror att hon blev imponerad.

I kväll hade jag ont i skallen och var trött och missmodig. Sven-Arne gjorde middagen, en fantastisk skapelse på wookade grönsaker och couscous och olika ostar. Jag önskar att kameran hade varit hel så att vi hade kunnat fotografera den. Och så fick jag ett paket med chokladtryffel, sån där som är rullad i kakao och som är så god så man nästan blir medvetslös. Jag satt förstummad men han påminde mig om att det var vår ettåriga förlovningsdag idag. Vem kan vara trött och missmodig efter en sådan uppvaktning?

23 maj
Hemresedag
Vi satte upp det gamla tältet på Furutorp. Det var fortfarande helt, det fattades ett par pinnar (tror jag) men annars fanns alla delar. När vi skall på semester i år lär det behövas ett stort tält för det kan bli många barn som skall till Bohuslän.
Och så for vi hem. Det känns som att jag har varit borta länge, inte bara sen i onsdags.

22 maj
Furutorp
Det var väl lite kortfattat i går men det var så mycket saker hela tiden att man bara hann njuta. Mamma och pappa var intresserade av allt, orkade med allt och gjorde rättvisa åt mat och utflykter. Det var en resa som man kan leva på ett tag.

I dag kom vi hem till kalas!
Britt och Magnus fyllde sammanlagt 110 och hade bjudit in hela släkten. Jag har länge tänkt att det skulle vara roligt om de kom på besök till oss här i Skövde. Helena, Magnus syster, bor ju nästgårds och när de ändå är här vore det roligt om de kom in, tänkte jag. De fick varsitt presentkort på middag hemma hos oss. Man får inte vara dum.
Och så träffade jag Pontus och Eva och deras små tvillingar. Och Bolle och Annelie och deras lille Elias. Ja, en massa andra också. Faster Elsa, till exempel, som vid 87 års ålder är lika ståtlig som när jag var barn.

På kvällen kom Sven-Arne och Hilda ner. Efterlängtade efter flera dagars separation.

21 maj
Oslo
Vigelandsparken, har ni varit där?
Det har jag.

20 maj
Utflykt
Vi skulle som sagt tura till Oslo idag. Fem var det första tid för att checka in och klockan sex skulle båten komma. Mamma och pappa kunde inte vänta hemma. Klockan tre for de och Ulla iväg och det tar ungefär en timme att köra till Helsingborg. Det var fina hytter, bra handikapprum för de gamle och fantastiskt smörgåsbord.
Och det blåste inte. Annars hade jag inte vetat hur smörgåsbordet var.

19 maj
Skånsk blåst
I Skåne var det full storm. Eller ganska likt i alla fall. Ett träd for över vägen och strömmen gick. Jahapp, kul att fara till Oslo i morgon. Morsning och goodbye.

Kvällsmaten fick bestå av tevatten, värmt på gasolkök. Smörgås till det. Precis när det var klart kom strömmen tillbaka och så satte vi oss vid bordet. Det började lukta konstigt och jag upptäckte att gasoltuben stod på spisen och nån hade av gammal vana startat plattan medan strömmen var borta. Jag är glad att vi satt i samma rum så att jag såg det.

18 maj
Kyla och julklappar
I går tog jag på mig tröja och jeans när jag gick hemifrån. Jag höll på att få värmeslag innan dagen var slut. Idag tänkte jag att här gäller det att vara svalt klädd och tog 3/4-delsbyxor och linne. Väldigt kallt va re. På lunchen fick jag gå till butiken och köpa en jumper annars hade jag fått köldeksem och hur hade det sett ut i mitten av maj, jag bara frågar.

I morgon ska jag till Skåne med morgontåget. Jag, Maria och Ulla åker samma tåg från Nässjö och Inger kommer och möter oss vid stationen. På torsdag kväll skall vi åka en tvådagarskryssning till Oslo, vi fyra systrar tillsammans med mamma och pappa. De fick resan i julklapp av oss på villkor att vi fick följa med.

Först på söndag är jag tillbaka igen. Håll tummarna för att det inte blåser när jag är på båten.

17 maj
Nationaldag
Det var fullt med bilar utanför Finnhovi när jag gick hem idag. Varför? Är det inte norrmännen som har nationaldag? Eller är det något jag har missat? Förresten är det hundraårsjubileum för Norge som egen nation nästa år. Det lär bli ett 17-maj-firande som heter duga.
Fast nationaldagen har ju inte med unionsupplösningen att göra utan med att Norge fick egen grundlag den 17 maj 1814. (Unionsupplösningen var 7 juni 1905.)
Sverige fick sin grundlag den 6 juni 1809 men det visste kanske alla utom jag. Jag fick slå upp det.

16 maj
Att ta adjö är nästan som att dö
... och man blir våt i ögonvrån.
Så sjöng Hasse å Tage i nån revy och jag vet vad det betyder när Anna-Sarah har varit här och blir hämtad på söndagkvällen. Varje gång tänker jag "Nej inte än" men vad hjälper det.
Inger fyller år idag. 45 om jag har räknat rätt. Hon hade så mycket folk omkring sig när jag ringde så med tanke på uppvaktningen så det var kanske femtio. Eller hundra. Henne skall jag inte ta adjö av - tvärt om! Vi ses på onsdag.

15 maj
Fridlyst
Läste följande för Sven-Arne och Anna-Sarah när vi skulle vila idag, hämtat ur en bok av Göran Tunström:
Någonstans i världen låg en gång en blåsippsbacke. Det gör inte längre det.
En dag stod det pinnar i det blå havet: här skulle byggas. En grävskopa stod beredd.
Lena frågade ägaren: kan jag få ta några blåsippor?
"De får inte röras, de är fridlysta."

Det var dagens rolighet. Det fanns en tråkighet idag också.
Det var dags för Ett foto i timmen idag, en begivenhet som Sven-Arne har hakat på. Dagens timsfoton fick emellertid avbrytas i förtid. Kameran åkte i golvet och verkar svårlagad.

14 maj
Mariestadsdag
Teater i Mariestad Jag var med jobbet i Snapen på gemensam arbetsdag med divisionens arbetsledare. Jag fick ansikten och namn på en del personer att haka i varandra - och det var ju bra. En trevlig dag - förutom att jag glömde kavajen i kapprummet och i den har jag nyckeln bland annat till garaget men det är ju inte jobbets fel att jag kluddade till det på slutet.
Vi har varit på teater i Mariestad i kväll, Anna-Sarah, hennes kompis Anna och jag. Tjejernas klasskamrater spelade komedi och en del av skådisarna var riktigt proffsiga.

13 maj
Studiebesök
Jag har varit på besök idag på ett företag som vi anlitar på jobbet. Intressant och trevligt. Så blev vi bjudna på middag. Ett bra mått på hur gott det var är att till och med Måns som är vegetarian åt upp sin kyckling.
Men jag funderade på en grej. Jag var på WC utanför reprensentationsmatsalen. Inne på WC fanns ett anslag som talade om att det var förbjudet att spola ner kondomer, tops, fimpar, trasor, lösningsmedel, rakblad och ...
... strumpor?

12 maj
Mer giftemål
Att planera sitt giftemål är rätt kul. Man stöter på oväntade problem, möjligheter och lösningar. Första datumet vi hade tänkt ut så var Rune, vår präst, upptagen. Det är Heaven 2004 i Grytan vid Karstorp och då är all kyrkoverksamhet där. Någon annan präst än Rune ville vi inte ha så det var ett lätt beslut att flytta fram giftemålet en helg.
Då är det matfestivalen - ska man göra det enkelt för sig och ha middan nere på stan? Fyra kuponger per man så får var och en äta vad de vill?
Nästa fundering var bröllopsresan, för det ville vi så klart ha.
Fjällvandring? Njäe... tågresan norrut blev jättedyr!
Båtluffa i Grekland? Visst - den helgen som OS slutar i Athen?
Vi har slutligen hittat en lägenhet i Italien och det känns bra. En bra lösning, både för plånbok och oss själva.

11 maj
Luftombyte
Man kan få luftombyte på hemmaplan! Det är tio grader svalare än i går och luften är väldigt mycket enklare att andas. Det luktar gott ute och den hastigt utvecklade våren saktar farten en stund.
Regnet har tvättat naturen ren och fin och om Crayola gjorde gröna kritor så intenisvt gröna som den färg vi ser utanför fönstret så skulle ingen köpa kritorna - de är helt enkelt FÖR gröna.

10 maj
Åska
Åskan har mullrat fram här i flera timmar. Det är ett vackert skådespel när man ser det från balkongen. Det är dock komplicerande för tillvaron när man är van att göra allt via internet och inte törs ha datorn påslagen. Jag förstörde ju hårddisken i en åsksmäll när datorn var ny. Elva tusen kostade det att laga den. Jag behövde bara betala frakten för resten gick på garantin, men ändå. En gång räcker.
Dagens betraktelse blir den här, hämtad ur dagens Svenska Dagbladet:


9 maj
Söndagsutflykt
David och Eva Tillsammans med David och Eva har vi tagit en långpromenad på Billingesluttningen idag. Det småregnade lite tveksamt när vi var längst bort - var annars? - men det lugnade sig snart.
Vi har inte varit så intensivt uppe på Billingen tidigare. Det var ju först förra våren vi bodde här och vi började inte vår Skövdesejour med att knata upp på Billingen.
Under blomningstiden ser man hur otroligt mycket körsbärsträd som finns på Billingen. En liten, liten del av dem syns på bilden. Summa summarum en mycket trevlig utflykt.
Och medan jag skriver ser jag att jag har en besökare i dagboken. Tänk om det är David och Eva och jag inte har hunnit ladda upp bilden än?
*Skyndar mig för att bli klar*

8 maj
Eufori
Kören har haft konsert ikväll. Det är roligt att sjunga och det gungade bra - precis som vi visste att det skulle göra. Att sjunga i kör är så roligt så det är nästan svårt att fatta hur roligt det är. När det fungerar och man törs släppa noter och förlita sig på körledaren och man känner att delarna faller på plats, då får man en kick.
Eufori är ordet, sa Bull.
Jag önskar att familjen (barnen, alltså) hörde oss någon gång. Vid förra konserten representerade Sonja familjerna och vårt vardagsliv. Den här gången var det Cecilia och Eva, ekonomichefen. Det var roligt det med.
Efteråt for vi hem och firade skymning på vår egen lilla taverna på balkongen.

7 maj
Återkommen
Så var man återkommen till hembygden. Dagboken är återtagen och allt återgår till ordningen. Umeå visade sig i sin vackraste tid. Björkarna slog ut medan jag tittade på dem och folk såg nästan nyvakna ut när de satt på rådhustrappan och parkbänkar och ovant tog av jackan och satt i bara linne.
Och så att åka sovvagn. Det var en ljuv komfort som jag hoppas att jag snart kan njuta av igen. Fast den gången tillsammans med Sven-Arne. Att åka tåg utan honom är inte samma sak.

6 maj
Bildbeviset

Idag kan jag - spökskrivaren - visa bildbevis på Umeås existens. Genom lite samordning fångade jag Karin i Universitetets webkamera
För den klentrogne är det faktiskt Karin som står där längst fram och vinkar till publiken. Tur att hon hade kammat sig och satt rött på läpparna innan förevigandet. Och ikväll äntrar hon sovvagnen för färd söderut igen - Yippeeee!!!

5 maj
Ickedagbok
Eftersom dagbokaren fortfarande är i Norrländsk exil får spökskrivaren återkomma. Idag skulle Karin, om hon varit hemma varit med på en över fyra timmar lång generalrepetion med kören. Hon hade njutit av känslan att idag få sjunga tillsammans med orkestern. Ett program bestående av enbart låtar av Tomas Ledin och Carola. Kanske inte de största idolerna precis men uj vad bra det låter om oss. Skulle hon nog tyckt också. På lördag kväll är konserten. Hoppas det kommer mycket folk. Det är vi värda. Hade hon tyckt.
Fast nu ligger hon och sover(?) på ett hotellrum i Umeå istället. Och det är lite tråkigt - tycker the Ghost Writer.

4 maj
Spökskriverier
För första gången i denna dagboks historia är det idag en spökskrivare som skriver. Detta eftersom det inte finns Internetanslutning vid Avesta-Krylbo Central som ordinarie skrivare just nu passerar i sovvagn på sin väg upp till Umeå. Via knastrig telefonlinje låter hon meddela att läget är gott även norrut i Sverige. Ett åskväder har passerats och månförmörkelsen som också pågår just nu behagar gömma sig bakom en molnig himmel
Ny rapport från resan till polarvidderna kommer morgon.

3 maj
Något särskilt
Som barn skrev jag dagbok i perioder. Dock är jag så gammal att min barndoms dagbok var med papper och penna, tänka sig. Jag minns att jag ibland pliktskyldigt skrev
"Kära dagbok! Idag har det inte hänt något särskilt."
Det var då det. Numera händer det något särskilt varje dag, om inte annat så i det lilla.
Idag till exempel, har jag varit i Falköping och utbildat. Vägen till Falköping kan jag rekommendera, särskilt avtagsvägen vid Borgunda. Med berget till höger och dalen till vänster och körsbärsträden på väg att slå ut i blom, då händer det något särskilt i hjärtetrakten och då vet man varför man älskar Skaraborg.

2 maj
Växlande väderlek
Karin, Ann-Ewa och Anna-Sarah Fika vid Karstorpssjön Det har varit väldigt skiftande sinnesstämning på ungdomarna idag. Allt från skrattande och skrålande i bilen till fasansfullt grova okvädningsord. Det är ett gott tecken att man törs bråka sägs det. Det blir kanske så när man har tonåringar men man undrar ibland.
Vi var i alla fall vid sjön och fikade - två gånger! Först med Ann-Ewa och Anna-Sarah utanför Flämslätt och sen en gång bara Sven-Arne och jag vid Karstorpsjön.

1 maj
Murkelvisit
När vi gick hem igår hittade vi murklor längs skogsstigen. David, Greta och Karin Idag var David och Greta på visit. Det var varmt och skönt så efter middagen gick vi en skogspromenad för att leta efter mer murklor. En ensam liten stackare hittade vi. Det gör inte något om man inte hittar så många för de är ändå giftiga och bör icke ätas.