Kära dagbok...

30 juni
Sommarväder och telefonsvarare
När vi åt lunch idag så var det skinsol så att det räckte och blev över. Vi satt på uteplatsen vid mitt kontor och när vi hade ätit klart kände vi att vi hade löneslavat klart för idag. Vi flexade ut och gick hem, packade kaffe och badgrejor och for till Vristulven. Hela eftermiddagen har vi varit där och njutit av sol, värme och bad. Bad och bad, förresten - vi har doppat oss ett par gånger om det gälls som bad. Dagens middag blev kroppkakor, stekta på triangiaköket.

Ulla, min syster, har ett par egenheter gemensamt med mig. Den ena är att hon håller sin man i armen när de ska gå över vägar, precis som jag gör med Sven-Arne. Den andra är att hon tycker om att tala med telefonsvarare.

Telefonsvarare är bra för man får prata ostört och om vad man vill. Ulla ringde i går när vi var i Hjo och hon pratade om allt möjligt, om att Jan frös om fötterna och att de hade badat i sjön och om hur fin solnedgången var över sjön. Bland annat. Det är som jag alltid har sagt:

Det är på förmågan att prata ihjäl en telefonsvarare som man kan skilja amatörer från proffs.

29 juni
Missförstånd, ditt namn är Karin
Vi skulle till Sonja idag. Det var jag, Sven-Arne, Christel och Inger. Christel skulle vi hämta hemma hos henne och så ringde jag till Inger innan jag gick från jobbet och så bestämde vi att hon skulle köra. Vi bor i samma bostadsområde men ska man ta bilen från hennes till vårt så är det jättelångt. Alltså sa jag - helt klart och enkelt och omöjligt att ta miste på:
"Då kommer vi upp till dig vid tjugo över fem."
Jag glömde kolla vilket husnummer Inger bodde på så när vi cyklade dit så vimsade vi ett varv runt kvarteret innan jag godkände dörren som varande den som Inger skulle bo innanför. Hennes man öppnade och talade om att Inger var kvar på jobbet och väntade på oss...

Men oavsett denna lilla fadäs kom vi lyckligen till Sonja. Vi har gått och tittat på gamla hus, ätit en underbar köttfärspaj och så beundrat Vättern i kvällsljuset från Sonjas lägenhet. Inte badat däremot för det var bara tolv grader i vattnet.

28 juni
Fler prestigeförluster
"Jag behöver takkäpparna till bilen i morgon när jag ska till Mariestad", sa jag, varpå vi hade en lång diskussion om huruvida det heter takkäpp eller takräcke. I mitt tycke är ett takräcke ett galler som man fäster på fyra ställen mot bilen. Takkäppar däremot har man två stycken, en bakre och en främre, som fästs mot bilen och så har man något ovanpå. En julgran eller takbox eller så. Sven-Arne köpte inte mina logiska argument utan vi kollade Google, allomvisheten på Internet.

And here are the results from the jury in Google:
På takkäpp får man en träff och på takkäppar två - och träffarna handlar om hur man lägger halmtak. På takräcke får man tretusentrehundra.

(Dessutom heter det lasthållare och då får man ettusensjuttio träffar.)

27 juni
Två mot en
När Ann-Ewa skulle fara tillbaka till Uddevalla idag så skjutsade vi henne en bit. Hon hade ett presentkort på skivor på Köpstan och det var i bussens riktning så varför inte.
När vi var där så tog vi en fika - för ovanlighetens skull. I vanliga fall så tar vi med oss ryggsäck med filt, kaffe och bullar hemifrån. Det är mysigare, hemtrevligare och skönare men Ann-Ewa fnös när vi föreslog det och då blev det köpefika idag. Sven-Arne och Ann-Ewa drack läsk med sugrör och BLÅSTE i glasen. För den som inte har provat att göra det när jag är med så kan jag tala om att. Det. Ljudet. Gillar. Jag. Inte.
Men vad hjälpte det? De var två och gaddade ihop sig och låtsades inte om att jag protesterade. Var har respekten för mina åsikter tagit vägen???

26 juni
Midsommardagen - då liten blir stor
Ann-Ewa fyller 16 idag. Hurra, hurra, hurra, hurra!
Eftersom hon flyttar till egen lägenhet på torsdag får hon bara en sån där praktisk typiskt-morsor-present - ett påslakanset. Men med hög kvalitet, det skall sägas till mitt försvar.

Midsommarhelgens ord i övrigt är "kroppsljud". Det är enligt Anna-Sarah sånt som pyser ut lite ofint men jag hävdar att prat och sång också är kroppsljud. I synnerhet tjat från barn.
Vi är inte helt eniga där.

I boken jag läser står det om alternativa svenska stavningar på engelska ord. Rejv i stället för rave, till exempel. Tja, varför inte? Det finns ju bäbis i stället för baby - även om ordet felaktigt har fått pluralform på svenska. Min fundering är om vi i framtiden kommer att skriva skvåsj och suckini?

25 juni
Midsommarafton
Det har varit en skön midsommarafton och med betydligt bättre väder än vad som sagts av väderleksspåmännen. Vi var i Lundsbrunn tillsammans med Anna-Sarah. Vi bredde ut en filt i sluttningen och lyssnade på dragspel och fiol och sång. Fikade och köpte lotter och tittade på folk (babes, som Anna-Sarah säger).

Så for vi sakta hemåt. Vi stannade flera gånger för att plocka blommor och när vi kom hem gjorde vi i ordning tio grupper med prästkragar, rågax, blåklint, vallmo, vitmåra och ormbunksblad. Väldigt vackert och midsomrigt blev det. Dock gick det inte att föreviga det hela eftersom kameran fortfarande är på reparation.

David och Greta kom över och fikade på kvällskvisten. De sägs ha ätit samma saker tidigare idag men man kan ju undra. Greta drack en slät kopp te. David åt fem mackor - minst - och kaffe och te och funderade på om det fanns nån restaurang i närheten när de reste sig för att fara vidare.

24 juni
Arbetsdag... eller?
På förmiddagen idag hade jag ledigt ety jag skulle på möte på barnhabiliteringen i Mariestad. På eftermiddagen skulle jag på ett tjänsteärende i samma stad. Det blev en paus mellan mötena och då gick jag och Anna-Sarah och åt lunch i godan ro. Så handlade jag lite och så skulle nästa möte börja klockan ett på sjukhuset.
Jag var i god tid vid konferensrummet. Till saken hör att jag inte hade skrivit upp mötet i min almanacka utan det var för att Claes ringde och sa att han inte hade tid att vara med som jag alls visste att det skulle vara idag!
Ingenting var anslaget utanför rummet. Inga bekanta ansikten. Ingen som svarade i telefonen när jag ringde och sökte dem för att kolla om de var på väg. Troligen var det jag som hade rätt från början och Claes fel - så går det när man förlitar sig på andra!

Det slutade med att jag hämtade upp Anna-Sarah och så for vi tillbaka till Skövde, hämtade Sven-Arne och åkte hem i förtid. Det är ju ändå dan före midsommarafton.

23 juni
Hitta vilse
Jag håller på att skriva hur man ska hitta till vårt bröllop i augusti. Det svåra är att göra en bra vägbeskrivning som fungerar och som är begriplig! Nästa svårighet är att få in den på sidan på ett fiffigt sätt. Det enklaste är att låta Sven-Arne ta över den, lägga in den på sin rätta plats och ordna med vänsterspalt och grejor.
(Han måste ju dessutom kolla så att vägbeskrivningen stämmer.)

22 juni
Sommarväder
Varannandagsväder har man hört talas om, men varannan timma? I dag sken solen så vackert på förmiddagen - och plötsligt fick jag gå och tända lyset för det var mörkt som den värsta novemberkväll. Jag blev tvungen att gå ut och kolla på uteplatsen vad som stod på. Och i kväll är det skinsol igen som om inget hade hänt.

Sonja fyllde år idag. 29 eller 33 eller nåt sånt. 47 kanske.


21 juni
Sommarsolståndet
"Hej, varför ringer jag till dig?" frågade Informationschefen när hon ringde idag.
Bra fråga.
Efter en stund kom hon på det, frågade om restaurangens grillning i morgon, sa att det var fel person hon frågade och så la hon på.
Undrar om hon behöver semester?

Och på tal om semester så är det mycket lugnare i huset från och med idag. Till och med Cecilia har luckor i sin veckoplanering den här veckan och nästa vecka är det bara jag som sitter i vår kontorsgrupp. Ja, Ingemar kommer kanske tillbaka i slutet av veckan förstås, om han inte har fått motvind. För dagen har han kommit till Abbeville, en bit nedanför Calais.

20 juni
Torvmossens dag
I dag har det varits på äventyr! Det var Torvmossens dag idag - det visste ni kanske redan. Med fikakorg, kamera, lunch och regnkläder for jag, Sven-Arne och Hilda fulla av entusiasm till Ryttarens Torvströfabrik i Kättilstorp. Vi fick se torvströfabriken och åkte med den smalspåriga järnvägen ut på mossen. Det var intressant och lärorikt och mycket bättre än vad det låter som när man berättar om det.
När jag kom hem ringde jag till pappa och frågade om torvtäkten som har funnits på Furutorp. Den användes från 1942 till 1955 och var utarrenderad till handlaren i Hårsjö. Torven från Furutorp användes som eldningstorv och pressades med en mobil press, direkt på plats på mossen. Farbror Nisses torv i Havraljunga, bryts däremot fortfarande och används som trädgårdstorv.
Så fick man lite hembygdshistoria på köpet!

19 juni
Regnet det bara öser ner
"Efter solsken kommer regn", som Ior skulle ha sagt.
Det har hällregnat och så var jag in i nordens trött. När man slappnar av efter en anspänning blir man trött och ledsen och idag tog orken plötsligt slut. Så jag slocknade på soffan när jag skulle lyssna på Sommar och sov till klockan fyra. När jag vaknade hade Sven-Arne och Hilda gjort Festklimp. Sug på den, Piglet.

Mer hanns med medan jag sov! Sven-Arne fick ordning på "Ett foto i timmen" -dagen i onsdags. Fotona är som omväxling tagna en vardag och skildrar därför en vanlig dag på jobbet.

18 juni
Vänner
Moose är en gammal - nåja - vän i Stockholm. Moose heter han inte i och för sig men han kallas Moose och det får räcka. Hans fru heter Strumpan, inte heller det på riktigt men det förstår kanske alla.
   (Bilderna kanske inte är perfekta. De är tagna medan Moose och Strumpan och alla vi andra sjöng den traditionella Elefantvisan på Värmdö för en vecka sedan)

Dessa två, synnerligen kära vänner, vill jag tacka för hjälpen!
I går och i natt och idag har de hjälpt oss i ett trängt läge - tusen tack för det! Stjärnor i himlen, evig tacksamhet och ersättning för ekonomiska utlägg är vad de får. Jag skulle vilja att det var mer jag kunde göra för att visa min tacksamhet men jag kommer inte på något.

17 juni
Kameratrassel
Kameran är trasig - igen. Kanske fick den en liten snyting när vi var på Värmdö. Enligt folk som förstår sig på det så har kristallerna i displayen runnit ner och fastnat i nederkanten - skratta inte åt mig, jag refererar bara till vad Tobbe har sagt.
Det går inte att titta på skärmen och till följd av det inte att justera blixt eller skärpa. Trots detta genomförde Sven-Arne i går ännu en "Ett foto i timmen" -dag.

Och på TV talade de just om bedrägerier. Polisen rekommenderar att man inte använder ett betalkort kopplat till lönekontot eftersom det är för stora risker att någon stjäl kort (och kod) och kommer åt pengarna. Men hallå - vad ska jag koppla mitt betalkort till om det inte är till ett konto med pengar på??

16 juni
Reseäventyr
Ingemar på jobbet packade ner sin cykel i en kartong och flög till Portugal för några veckor sedan. Väl framme där kastade han kartongen och började cykla hem. Nu är han i höjd med Paris.

15 juni
Fotoförsök
Jag har försökt redigera ett foto som jag vill att det skall vara men det var inte så enkelt. Felet kanske är att jag har både Adobe Photoshop Elements, Microsoft Photo Editor och Paint Shop Pro att arbeta med vilket har gjort att jag inte har lärt mig något av programmen ordentligt. Jag lägger nog ned projektet så får vi se om det blir bättre nästa gång jag hämtar upp det.

14 juni
Väderprat och värmdöprat
Man kan säga att vädret skiftar. Spöregn fredag kväll, kallt som attan lördag, strålande sol söndag och halv storm idag. Har vädermakterna svårt att bestämma sig?

På Toklinan pratas det mest bara om festen idag. De som inte pratar om själva festen diskuterar pulverkaffe contra riktigt kaffe eller att jag tvättade fötterna på Zurra. Det kanske kan kräva en egen förklaring - Zurra lagade mat till Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victoria för en vecka sedan. Att känna en så Viktig Person som Zurra är en stor ära och hur visar man det bättre än genom att tvätta hennes fötter?

13 juni
Hemresedag
Frukostarna på Värmdö tar en hel förmiddag. Några kommer tidigt, några går och pysslar, några dyker upp frampå förmiddagen och andra sitter och fiskar tills de blir hungriga och åter andra äter i båten. Och ingenstans är det någon brådska.
Min insats - förutom att äta frukost dårå - var att lämna tillbaka ett bord som var lånat. Lägg märke till hästarna i hagen som jag var tvungen att ta mig förbi ety bordets ägare finns i huset som skymtar på andra sidan om vilddjuren.

Nu är det ett helt år tills nästa gång men man har ju nätet att ta till i väntetiden.

12 juni
Värmdöfest
En gång om året far vi till Värmdö på Toklinefest och det brukar infalla i början av juni. Det är en tradition - att vara med tredje gången i rad får väl räknas som en tradition. Vi fick upp tältet på förmiddagen och gjorde oss hemmastadda. Tältet är hur stort som helst! En tvårummare med ett förtält tillräckligt stort för att rymma en åttapersoners matgrupp.
Det är lite fältmässiga förhållanden och väldigt hemtrevligt.

Många goda vänner var där. Somliga skriver man ofta till, andra var nya eller halvnya bekanta. Somliga hade inte ens ett nick på internet - har man hört på maken!

11 juni
Norrmän och Värmdö
På jobbet hade vi studiebesök från Norge. En trevlig och mycket lyckad tillställning. De var lite imponerade av sjukhuset och lokalerna och på slutet sa de "Ni måste komma och hälsa på oss så att ni får se hur fint ni har det."

Och så for vi till Värmdö, Sven-Arne, Anna-Sarah och jag. Det spöregnade något förskräckligt från Örebro och upp så det kändes inte så inspirerande att slå upp tältet i mörkret. Dessutom är det mammas och pappas gamla tält från när vi var små och vi är inte helt vana vid att sätta upp det. Turligt nog var vardagsrumsgolvet hos Eva och Bosse ledigt så vi sov där i stället.


10 juni
Tobak och infarkt
Jag var på sjukhuset i grannstaden för att kontrollera städning idag. En äldre herre, inte helt olik von Sydow tassade bredvid mig.
"Kan du ordna tobak åt mig?" frågade han. Jag svarade nej, såklart.
"Jag kan betala tolv kronor kilot," sa han. Jaha, men jag kunde inte ordna någon tobak i alla fall. Sedan kom förklaringen. Han hörde att jag var skåning och
"i Skåne odlar man tobak."

Efter en stund kom han en vända till. Han tittade på vad vi gjorde och frågade
"När kommer sjöfartsinspektionen till Hornborgasjön?"

När jag for tillbaka till Skövde ringde mamma. Min pappa kom in på sjukhus i går med misstänkt hjärtinfarkt. Han ska ligga kvar till i mitten av nästa vecka och så avvaktar de provsvaren. Varför fattar jag inte - ser man en infarkt i blodprov???
En festlig grej när jag ringde till pappas avdelning och frågade efter den som var ansvarig för Markus, så kopplades jag fram till en kille som presenterade sig som antingen "Markus, sköterska" eller "Markus sköterska".

9 juni
Trötthet och bestyr
På Toklinan var veckans enkätfråga hur mycket man sover om nätterna.
Svarsalternativen var som följer: "Sover 6-8 timmar, vaknar utsövd",
"Sover färre än 6 timmar, rätt pigg ändå",
"Sover oroligt och vaknar till men somnar igen",
"Sover inte alls vissa nätter"
och
"Har flera timmars vakenperiod under natten".
Vän av ordning undrar vad man ska svara om man sover mer än åtta timmar och ändå är trött?

8 juni
Middag på stan
Sven-Arne har ätit middag med personalklubben idag. Han åt på Parnassen.
Själv har jag ätit middag på Kyrkans Hus i Skövde. Alla som arbetade för kyrkan i fjol var bjudna. Jag serverade kaffe på julaftons eftermiddag i vintras och det var tillräckligt för att jag skulle kvalificera mig. En trevlig middag med över hundra gäster.
I kyrkan hittade jag den här bilden i en broshyr. Rätt talande, även ryckt ur sitt sammanhang.


7 juni
Dinosaurier
När jag var liten, på den tid då de stora dinosaurierna ännu behärskade jorden..." Så börjar ett skämt i en bok jag läser.
Min barndom kantades av skräcködlor. Den som inte tror mig kan fråga min klasskamrater som hade samma mattanter (och samma fluortant men hon ingår inte i den här historien).
Jag bestämde mig tidigt för att aldrig arbeta med storköksmat. Arga tanter som slängde fram natriumglutamatstinna biffar - aldrig! Om jag skulle bli sjuk tänkte jag hävda att jag inte tålde vitpeppar, det måste vara det säkraste sättet att slippa färdiga biffar.
Och var hamnade jag?
Precis. Storhushåll.
Fast nu håller jag äntligen, efter alla dessa år, på att slita mig från det traumatiska minnet av lågstadiets skräcködlor, lätt förklädda till matbespisningstanter, och övergå till andra sysslor inom sjukhuset.

6 juni
Promenadväder
När klänningen var såpass sydd så att den såg ut ungefär som en klänning så bestämde vi oss för att ta en promenad. Vi packade en fikaryggsäck och for till Ryds grottor. Har man kommit dit med bilen så har man varit duktig. Alternativet är att promenera - då har man också varit duktig för det är uppför hela vägen. Om ni undrar vad Sven-Arne tittar på så stirrar han ner i bråddjupet vid Ryds Grottor. Man ska hålla i sig när man är framme vid kanten och tittar ner.
En kort bit från grottorna finns Ymsingsborg. Dit gick vi och la ut filten bland myror och småkryp. Efter en stund började det krypa både inuti och utanpå benen så vi bestämde oss för att gå en sväng. Det slutade med att vi hade gått en ganska rejäl runda på Billingen i solskenet.

5 juni
Bröllopsuppsbestyr
Det är Rune, sa rösten i telefonen. Vi borde tala om bröllopet snart. Jag har lång semester i sommar så det kan bli svårt att nå varandra längre fram.
Det festliga är att prästen ringde när jag höll på att klippa ut delarna som skulle bli brudklänningen.

4 juni
Mål för måltider
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om idag så jag nöjer mig med att lägga in den här. Av den kan man lära sig att jag - i elfte timmen - funderar på baddräkten.


3 juni
Utflykt
Vi har haft utfärd med jobbet idag. En mils vandring, mat- och vätskepauser på strategiska ställen, solsken och blomdoft och fågelsång och trevliga arbetskamrater. Vad mer kan man önska av en arbetsdag? Mer än möjligen att vi snart får göra det igen?
Bilderna finns här - fast några av bilderna är från matchen igår.
Bättre ordning på bilderna kommer eventuellt efter helgen.

2 juni
Fotboll
Jag vet inte när jag såg en fotbollsmatch sist men i kväll har jag faktiskt varit och sett på en match. Jag var Personaltidningens utsände Den Viktiga Och Prestigefyllda Matchen mellan läkarna i Skövde och Lidköping. Fast det var några som inte var läkare. En spelare kändes igen från sjukgymnastiken och likaså kunde en IT-tekniker ses hasta iväg bortöver planen.
Skövdelagets spelare värmde upp så väl att de var genomsvettiga FÖRE matchstarten - hur smart var det på en skala? Lidköpingslagets spelare värmde troligen upp i bilarna på väg till Skövde för de kom så sent att det var närapå att domaren startade matchen innan de hade hunnit fram. Tänk om Lidköpingslaget hade kommit först när matchen hade startat, eller - ännu värre - tänk om de hade missat alltihop, det hade väl varit förargligt.

Före matchen sjöngs Nationalsången, under ledning av Per Broms på Öronavdelningen och till ackompanjemang av saxofonvirituosen Rickard Dahllöf. Därefter delade domaren ut en krona till det ena laget och matchen kunde börja.

Fotbollsplanen var STOR. Den var så stor att om man skulle springa runt den så sprang man inte. Några av spelarna såg ut som att de skulle säcka ihop om de var tvungna att springa över en så stor plan men det var ju läkare som spelade, vilket kändes betryggande. En ambulans stod dessutom parkerad bredvid planen, det kändes också tryggt.

Reglerna var enkla och lättfattliga:
Korv och dricka fick ej medföras på planen.
Samtal med målvakten under match var förbjudet - det fanns dock personer som sågs ropa "Bra!" till målvakten, vilket dock domaren lät passera utan åtgärd.
Endast en boll i taget fick användas i spelet. Denna regel var lite egendomlig. Det fanns ju åtminstone ett halvt dussin bollar till - hade det inte varit bättre att man hade försökt samsas om alla bollarna? Eller att Personalklubben hade sponsrat deltagarna med bollar så att de hade fått en var och hade sluppit slåss om denna enda lilla boll?

Efter matchen tackade spelarna varandra i kollegialt samförstånd. De serverades korv och dricka och så var fotbollsfesten slut för den här gången.

Vaddå?
Hur matchen slutade? 12 - 2 till Skövde, hur så?

(Det här var mitt referat, skrivet för personaltidningen)

1 juni
Krångel
Vi hörde på Språket på radion när vi stekte pannkakor i kväll. Alla vet vi vad en bokhylla är - en hylla med böcker. Men vad är då en trähylla? En hylla med vedträn? Sådant kan man fundera på om man inte har något annat för sig.
Eller så kan man fundera på vad det var vi fotograferade på hemvägen. Troligen något för en trähylla.