Kära dagbok...

31 juli
Baddag
Ännu en skön dag på stranden.
I tidningen såg vi att Tony Olsson och hans fyra kompisar är infångade. Man blir ju lite fundersamma på hur olika kunskaper folk har. Tony O och de andra skurkarna vet hur man ska stjäla, råna, mörda och hota. Däremot var det ingen av dem som visste hur man skulle läsa en karta eller tolka en kompass. Att ingen kunde mjölka en ko kanske inte är så konstigt - det kan inte jag heller trots att jag är född på en bondgård.
Däremot vet jag hur grillspett skall tillagas. Även under fältmässiga förhållanden.

30 juli
Barn älskar att bada... eller?
På stranden hörde jag Linda tala med sin pappa medan hennes mamma och syster i sjuårsåldern hade gått ett ärende till parkeringen:
Linda: Jag är jättevarm!
Pappa: Jamen gå i och bada då!
Linda: Nej det finns maneter!
Pappa: Men sätt dig i skuggan då.
Linda: Jag har provat det, det hjälper inte.
Pappa: Hur länge satt du i skuggan då?
Linda: Fem minuter, kanske.
Pappa: Men gå och plocka stenar en stund om du vill ha nåt att göra!
Linda: Men hur skall jag veta när mamma och Fredrika kommer, då?
Pappa: Det hör du.
Linda: Hur då?
Pappa: Du hör Fredrika, hon har väl aldrig varit tyst?
Linda: Jo, en gång när hon var liten. En liten stund.

29 juli
Resedag

Idag startade en veckas semestrande i Strömstad. När vi åkte kollade vi hur det såg ut i Grytan efter Gyllene Tiders besök. Det var ingen vacker syn!
Att campa med fyra tonårsflickor kräver lite planering. Alla ryms inte i bilen, till exempel. I synnerhet inte med två tält, en massa mat, alla sovsäckar och hur många hårborstar som helst. Det innebar att Hilda och Annika åkte på sina Fritidskort och att Anna och Anna-Sarah fick ett gemensamt Regionen Runt-kort, under sommaren får man ta med sig en person under 16 år på ett kort och då räckte ett kort till båda två. Med två tågbyten tog alla fyra sig till Strömstad medan jag och Sven-Arne tog bilen dit och reste tältet i förväg.
Tältet, ja. Det har varit mina föräldrars och är från sextiotalet nån gång. Inte så snyggt eftersom det är ganska bleknat med åren men ofattbart rymligt. Man sätter väggar runt hela den uppfällda sidan och vid dåligt väder sitter man ledigt sex personer och äter där inne.
På kvällen gick vi en rekognoseringstur. Jag älskar Bohuslän för där är så vackert.

28 juli
Gyllene Tider
Vi cyklade ner och fikade i Karstorp mitt på dan, Sven-Arne och jag. Man måste ju se hur bygget fortskrider med allt arbete som läggs ner och skall resultera i en konsert efter några timmar. I kvällningen promenerade vi dit en gång till. Vi la ut en filt i gräset utanför avspärrningarna, dukade fram ost, vin, frukt och bröd och hade det gott. Det var mycket folk utanför - fast kanske inte 19.000 som innanför kravallstaketen. När Gyllene Tider kom upp på scenen efter förbanden var det ett populärt hörn vi satt i.


27 juli
Förberedelser
Gyllene Tider är i Karstorp här i Skövde i morgon kväll och det är ett jätteevenemang med 19.000 sålda biljetter. Konsertområdet ligger rakt över vägen från sjukhuset räknat och någon kilometer fågelvägen från oss. Idag började byggandet av staket och scen.
Anna-Sarah och Anna är två av alla konsertbesökare. Sven-Arne och jag skall sitta utanför och lyssna. Annas föräldrar sitter på andra sidan konsertområdet, i koloniområdet som ligger bakom Karstorp. På tredje sidan ligger Kärnsjukhuset.
Det känns tryggt.
Men en sak undrade vi över. Varför står inte konserten med på evenemangsanslagstavlan?

26 juli
Första semesterdagen
För att övergången mellan arbete och semester inte skulle bli för hastig har jag dammsugit, städat tvättstugan, torkat ur lådorna i köket och börja packa inför semestern. Samt tittat på en deckare, ätit chokladpudding och lyssnat på sommar.
Vad kan man mer begära av en semesterdag?

Jag har laddat upp bilderna från Hamburgsund och Emil i Löneberga. De finns under Album.

25 juli
Den spännande fortsättningen
Sagt och gjort.
Vi tömde sparbössorna, gjorde korstecken och köpte denna skönhet när affären öppnade idag.
Efter det tog vi en promenad och plockade kantareller - idag beväpnade med korgar och svampknivar. Resultatet blev svamprisotto. Gott och närande. Och nyfotograferat.

24 juli
Knivigt
Tänk att jag gick ut utan kniv idag, det var inte likt mig! När jag var yngre gick jag inte ut utan en sax i fickan, man vet ju aldrig när man ramlar över blommor som måste plockas. Idag gick jag ut utan kniv, har man hört på maken så amatörmässigt!

När Hilda åkte iväg för att gå på fest bredde vi smörgåsar och cyklade ner till Karstorpssjön. Sjön är lagom liten för att det skall räknas som en riktig promenad att gå runt den och vi kom hem med bland annat blodriskor, smörsopp och kantareller. Svampen kunde dock inte dissekeras i skogen eftersom vi som sagt inte hade någon kniv.

Mer knivigt är det där med kamera. Kameran är som sagt på reparation. För tredje gången. På onsdag är Per Gessle och Gyllene Tider i Karstorp, där vi var och åt mackor i kväll, och på torsdag far vi till Strömstad. Och tänk om kameran går sönder igen när vi är i Italien? Det sliter i oss att köpa en kamera till.
Om, jag säger bara om, vi bestämmer oss för att köpa en till kamera så inträder nästa knivighet. Skall vi räkna den vi har som "förstakamera" och köpa en enklare? Eller skall vi köpa en mer avancerad och räkna denna som "andrakamera"?
Missa inte den spännande fortsättningen...

23 juli
Händelsernas centrum?
Så började till slut semestern även för mig. Kvällen firas i hemmets lugna vrå tillsammans med Sven-Arne, Hilda och Annika.

Och i vår konstiga förmåga att få flera saker att hända samtidigt. Vi var ju i Lysekil när 30.000 personer skulle därifrån i söndags morse och på Flatön när Taubespelen var. På väg till Odensåker i onsdags fick jag kryssa mig förbi folket som tittade på traktorrace. Vi tänkte gifta oss när Heaven 2004 är i Karstorp och alla präster är upptagna. Vi bytte helg och krockar med OS, fast de flesta finalerna verkar vara senare på kvällen. Klockan åtta är damernas final på 100 meter och tills dess får vi väl försöka vara klara. Bröllopsresan tänkte vi fira med båtluffning i Grekland - men att göra det samtidigt som alla rika amerikaner med blått hår är där är ingen höjdare. För att inte tala om alla säkerhetspådrag som kommer att vara i Grekland!

(Vi hade faktiskt ett alternativ till att resa söderut. Vi funderade på att fjällvandra. Nu hörde vi på radion att de varnade folk för att vattenflödena inte var under kontroll i Jukkasjärvi.)

22 juli
Ullervad
De ringde från Ullervad idag och ville bli hämtade, Hilda och Sven-Arne. Jag hade inte slutat för dagen så de fick sitta i ett cykelställ och vänta några timmar. Det spöregnade men de boade in sig, rullade ut liggunderlagen och låg och läste tills jag kom. Nu är de hemtransporterade, har tagit ett bad, ätit och slagit sig till ro framför teven. Tältet hänger på tork och tvättmaskinen går för fullt. Lugnet är återställt.

21 juli
Odensåker
För den som undrar kan härmed meddelas att familjens paddlare nu befinner sig i Odensåker. Det var en tuff paddling på slutet, med hög vass i sjön och svårt att hitta landmärken. Dessutom blåste det och det såg ut ett tag som att det till och med skulle bli åska. De lät trötta och hungriga så jag gjorde en gratäng och for dit så att de inte behövde laga mat. Jag hade gärna fotograferat det som Arne gör men den förbaskade kameran är på reparation nu igen. Men här kommer i alla fall receptet:

Paddlingsgratäng, 3 hungriga portioner
Purjolök, 10 cm
Paprika, 1 st
Squash (eller skvåsj, som jag kallade det i juni nån gång), 1 st om den är liten
Kikärter, 1 burk
Fräs en stund, krydda med salt och paprikapulver.
Lägg i en form, slå över gratängsås och skjuts in i ugnen.
Och så sallad och tekakor till det.
Vattenmelon, rostad mandel och torkad banan till dessert - och gissa om man blir populär!!!

20 juli
Lagerfors
Sven-Arne och Hilda startade sin paddling idag. I kvällningen slog de upp sitt läger i Lagerfors. Jag for dit och tittade till dem och delade deras påvra middag. Fast så påvert smakade det inte - det här kunde man bjuda en kung på! Couscous, bönor, (Hilda är vegetarian för den som inte visste det) creme fraiche med franska örter och nystekta nyfångade björksoppar. Och så färska smultron till dessert.

19 juli
Måndag
Nu är det ännu färre som arbetar så fikarummet känns som en flyghangar. Trösten är vädret som inte främjar solbadare. Till i morgon har dock solsken beställts ety Sven-Arne och Hilda skall paddla på Tidan fram till torsdag eller fredag.

18 juli
Hemresa och folksamlingar
På söndagen var det spöregn när vi vaknade. Snabbt packade vi ihop våra prylar och for iväg. Vi hade gott om tid och tänkte att Lysekil är ju spännande och inte så mycket folk en söndagsförmiddag. Inget kunde ha varit mer fel. Trots att massor av båtar redan var på väg ut så var det massor med folk kvar i stan, i bilar vid hamnen, på grillserveringar, hamnens toaletter och överallt där det gick att stuva in folk. Per Gessle hade haft konsert kvällen innan och det var 30.000 besökande.

Snabbt for vi vidare och tänkte att vi far över Flatön och Orust och Tjörn och det. Sagt och gjort - och så hamnade vi i kön till Tabuespelen! Sextio bussar som försökte ta sig fram från båda hållen på en väg som var smal som Hårsjövägen, fast asfalterad. Efter en lång stund i trafikkaos var det bara att gilla läget och gå på Taubespelen...
När vi långt om länge for vidare så stannade vi före Tjörnbron. Där dukade vi upp en liten festmåltid innan vi tog den sista etappen hem.

17 juli
Lördag i Hamburgsund
Strålande sol, vackert och härligt. Vi badade på Hamburgön fram till teaterföreställningen på Bônn. Revymakarna gav ju som bekant Emil i Lönneberga. (Kolla Alma, Emils mamma. Är det inte likt Sonja så säg!) Och efteråt var det dans på bryggan vid campingen.

16 juli
Bohuslän
Vi for till Hamburgsund över helgen för att hälsa på Sonja och se på barnteater. Så här ser det ut när man är två och har ett tält, en ostbricka och en Sonja på en campingplats i Bohuslän.
15 juli
Segt och visset
Jag har ingen bra dag. En infektion i kroppen eller om det är latmasken som biter, det vet jag inte. Jag har varit på vårdcentralen och tagit prov men de kunde inte heller säga vilket det var. Svar kommer i nästa vecka.

14 juli
Nyheter, väder och kändisskvaller
Utomhus är det inte speciellt torrt, kan man säga. Men i tidningarna! En journalist från SN ringde härom dagen och ville intervjua mig om köket för han behövde något att skriva om. Jag tyckte att han borde tala med Claes i stället men han hade just gått på semester. Så värst brådis tyckte jag inte att det var så artikeln kunde gott vänta till i augusti. Men så var det nyhetstorka och han behövde artikeln, som sagt var.

Jag skickade därför in honom till Ingemar som fick berätta om sin cykeltur från Portugal och hem. Förmodligen kommer artikeln i tidningen i morgon.
Och Sonja var i tidningen i går om teatern i Hamburgsund.
Man umgås med kändisar och celebriteter.

13 juli
Datatermer
När vi gick hem idag pratade Sven-Arne på fullt allvar om vad som skulle finnas i inboxen när vi kom hem. Vad är det för fel på postlåda? Snart kommer han att prata om att komprimera hårddisken när han fixar i köket eller vad det är för kvalitet på programvaran på TV. Eller trash i stället för sopor och att logga in i stället för låsa upp ytterdörren.

Hemskt ledsen, Arne, men dagens middag såg så konstig ut så jag tar med den på bild. Se det inte som konkurrens, jag är så hungrig när det är mat så jag hinner inte fotografera den (Och så tycker jag inte om när den hinner kallna).
Men dagens mat, som sagt. Kasslerstrimlor och purjo, fräst med vitlök och så mycket färska örter som man hinner klippa innan man blir för blöt i regnet. Lagt i en form på skivor av tomat. Och så några tunna skivor grönmögelost som råkade finnas i kylen. In i ugnen en liten stund. Osten vet jag inte vart den tog vägen men barken från skivorna ligger kvar.

12 juli
Tomas Ledin...
... sjunger i en av sina somriga sånger om att "få bort sanden mellan tårna och svalka min kropp". Den här sommaren är det mer fråga om att få bort simhuden mellan tårna och att torka sin kropp! Men idag på eftermiddagen klarnade det upp, man tror knappt sina ögon.
Och väderprognosen framåt? Tja...

I kväll var det Sommartorpet på TV. Jag bryr mig inte om vad alla andra kvinnor säger - jag tycker att Ernst är lite väl pysslig.

11 juli
Rök- och spritfri
... tycker om hemmakvällar, trevliga bilturer och att lösa korsord. Vem skulle svara om jag satte in en kontaktannons? (Och varför skulle jag sätta in en kontaktannons, förresten?)
När Anna-Sarah åkte for vi ut en sväng för att titta på vatten. Vi har visserligen inte så mycket som smålänningarna men mycket nog ändå.
Färden gick till Tidan, Hedvigabadet i Moholm och Tibro.
Maten idag var lite improviserad men mycket delikat. Till middag åt vi kycklingfilé, glaserad med lime, honung och mynta. Ris och grönsaker till det.
Jordgubbspaj med cocos och vaniljvisp till dessert.
Och nu i kväll åt vi varma smörgåsar med nyplockade soppar och lite getost.

10 juli
Kläder efter väder
Regnet fortsatte idag med. Undrar hur Hilda och hennes mamma har det, de cyklar i Dalarna. Hoppas att de har mer uppehållsväder än vad vi har!
Är man bara rätt klädd kan man ta vara även på en sån här dag när man är ledig. Vi tog på oss ordentligt och gick en svamppromenad, Sven-Arne och jag. Björksopp, Karl-Johan och kantareller blev det.
Eftersom det har regnat så mycket tog vi bilen till Silverfallen på eftermiddagen, vi två och Anna-Sarah. Rätt häftigt vattenflöde, på min ära.

9 juli
Blött
Tur att vi utnyttjade solstunden i går eftersom det blev hällregn idag. Vi har pratat om att fara ut till kusten i morgon tillsammans med Anna-Sarah men vädret gjorde att vi har strukit det. Vi är inte rädda för lite regn men det var just det där med lite regn vi inte var rädda för.

Man får trösta sig med att man ändå inte har semester än och att det blir mycket svamp när det regnar. På tal om det - har jag berättat att vi plockade en liter på en kort promenad härom kvällen?

Förresten har vi med benäget bistånd från Arne lärt oss hur man gör bilder lättare att klicka på. Tack för koden, Arne!

8 juli
Badkväll
Anna-Sarah kom i dag och följde med till Coop. Jag ville ha henne med mig som vara smakråd när jag skulle köpa hårfärg. När vi hade handlat färdigt och kom utomhus så var det så skönt väder så vi for till Vristulven och grillade och badade lite hastigt och lustigt. Senare for vi därifrån lika hastigt och lustigt för det blev förfärligt knottigt efter ett tag. (Funderar ni på den andra bilden så kan jag tala om att Anna-Sarah och jag finns långt bort till höger i bild.)

Jag kollade av en händelse på Google efter Furutorp för att se om fädernehemmet fanns med där. Det gjorde det nog - om jag hade fortsatt leta! Furutorp gav nämligen 899 träffar och några av dem borde vara "rätt" Furutorp.
Fast jag vet ju att det finns i verkligheten så jag behöver inte leta på Google.

7 juli
Sommarvärme - not!
Jag läste följande på SMHI:s hemsida:
”För första gången sedan oktober i fjol fick vi nu en månad som var kallare än normalt i nästan hela landet. Ungefär lika kallt som i år var det i östra Norrland i juni i fjol, i södra Sverige 2001 och i norra 2000. För den som gett upp hoppet om en fin sommar kan det kanske vara en tröst att både sommaren 2003 och 2001 som helhet var varmare än normalt, trots att de inleddes lite trevande.”
Det var ju betryggande. Bilden är också från SMHI:s sida. Den visar juni månads temperaturavvikelse i förhållande till normal junitemperatur - men vi visste ju redan att juni var kall.

I övrigt har jag fyllt i blanketten om namnbyte i samband med gifteriet. I anvisningarna till blanketten står följande:
”Som gemensamt efternamn får man inte välja ett efternamn som en av makarna har förvärvat genom ett tidigare äktenskap. Make får behålla sitt efternamn från tiden närmast äktenskapet även om det namnet förvärvats genom ett tidigare äktenskap. Har makarna olika efternamn får en av dem, med den andres samtycke, bära den andres efternamn som mellannamn under förutsättning att det namnet inte har förvärvats geom ett tidigare äktenskap. Bindestreck får inte förekomma mellan mellannamn och efternamn.”

6 juli
Lagård?
Ja, jag vet, det heter ladugård och inte lagård. Men det hjälper inte att jag vet det för varje dag när jag tittar på startsidan på intranätet så läser jag texten som "lagårdsremiss".
5 juli
Eftertanke
Mills kom i gårkväll och har sovit över i natt. Han är på väg till Hotten i Skåne och tyckte att han hade kommit halvvägs. - Det hade han i och för sig inte men det talade vi inte om. Han har bredband och utedass, den gode Mills. Värt en meditation. Först efteråt kom vi på att vi inte fotograferade honom och det var ju lite dumt.

Och när vi ändå eftertänkte så skrev vi en snutt till på sidorna inför bröllopet. Länken finns under huvudsidan.

4 juli
Sakta hemfärd
På hemvägen från Karlsborg for vi inom Forsvik som hade högtidligheter med marknad och allt. I Forsvik finns en gammal klaffbro som högst undantagsvis fälls ner. Idag var en sådan ovanlighetsdag, strax innan ankracet. Och så stannade vi i Vassbacken och drack kaffe på hemvägen. Där såg vi den fantastiska Tunia.
Den har tidigare gått i Strömsholms Kanal men kom nu från Södertälje där den numera hör hemma. Skepparen var på väg till Mariestad för att hämta ved.

3 juli
Karlsborg
Nåja, det var visst inte idag det var sommar. Ömsom soligt och ömsom regn, men framför allt ganska blåsigt var det. Men vad gör det, när man kan titta på båtar och folk och sen gå en långpromenad till fästningen?
Konsten att ha ledigt och avkopplande är inte beroende av väder eller stora aktiviteter utan av att ha rätt sällskap.

2 juli
Karlsborg, here we come
"Sommaren är den bästa dagen på året", stod det på Toklinan i gårkväll. Vem som skrev det minns jag inte i hastigheten. Vi har gissat att den dagen är i morgon och far därför till Karlsborg och tältar över helgen. Vi är tillbaka på söndag, lagom till när Mills kommer på besök på väg till Skåne.
På Christels vägg fanns ett anslag idag med texten "Den som kaster slängkösser är åt skogen för lat." Trots detta tar jag risken och kastar en slängkyss i förbifarten medan vi gör det sista inför resan.

1 juli
Tomhövdad
Dagen har varit intensiv i överkant. I kväll har jag flyttat filerna i dagboken så att de ska fungera över månadsskiftet. Det räckte som tankearbete för nu är huvudet lika tomt som på en cairnterrier.
Det enda jag kommer på att skriva om är att det var sista dagen idag för att lämna in papper om att skatteåterbäringen skall gå in direkt på bankkonto.