Kära dagbok...

30 september
IT - phone home!
De filer som jag har skrivit på intranätet på jobbet kommer jag inte åt eftersom jag har bytt namn. Beklagade mig för han som har hand om nätet och fick ett surt svar om att det kunde jag har sagt tidigare.
Skall be att få tala om att jag hade gjort det!
Och på kvällen fungerade inte Telia och hur skall man kunna få något gjort om man inte är uppkopplad mot internet???

29 september
Gamla dagböcker
Jag läste i dagboken som jag skrev 2002. Den här dagen var en söndag. Så här stod det:
Skördetid
Hjärtevännen och jag tog en promenad idag. Vädret var vackert, solen sken, luften var hög och klar och vi började prata äpplekaka. Att köpa äpplen i september verkar lite väl, mina äpplen var åtta mil bort och Hjärtevännens delägda äpplen var svåråtkomliga. Att palla falläpplen kan väl inte vara så allvarligt men ack så svårt att förmå sig till att göra. Till slut, när vi nästan hade bestämt oss för att köpa i kvartersbutiken i alla fall, hittade vi en bekant till Hjärtevännen. Han tyckte att vi gjorde en god gärning som tog rätt på lite av fallfrukten.

Vi har ännu mindre tillgång till äpplen nuförtiden eftersom mitt hus är sålt och Sven-Arne inte är delägare i sina gamla äpplen längre.
Tur att vi fick en stor påse av Sonja.

28 september
Investeringar och annat
Jag håller på att försöka läsa in mig på investeringsplaner på jobbet. På torsdag skall jag redovisa hur budgetmedlen har använts. Enkelt kan man tro, men försök själv att kolla om anslagen har använts till sånt som pachymeter, olmed-pelare, endoscopidiskdesinfektor, cystoscopistapel och osteotomisåg.
Hälften av orden kan jag inte ens uttala.

Och medan jag har slitit mitt hår med det har Sven-Arne varit på sin pappas begravning. Frid över hans minne. Och i kväll skjutsade vi Hilda till hennes lägenhet i Skara och åt kvällsmat hos henne.

27 september
Stadsbesök
Det är sällan vi är inne i Skövde, trots att vi bor i stan. Idag gjorde vi därför flera ärenden när vi ändå var där. Vi bytte in busskortet som Anna-Sarah har haft, diskuterade priserna på kopieringar och förstoringar i fotoaffären, fixade ett nytt körkortsfoto till mig och tittade på tyger på Hem och hobby eftersom vi behövde nya gardiner - näää, nu ljuger pigan, vi har 20 meter jättesnyggt tyg som vi använde som duk på bröllopet och så skall vi flytta om en månad så det är inte riktigt läge för nya gardiner just nu.

26 september
Bokmässan
Vi var på bokmässan idag, Sven-Arne och jag. Vi for hemifrån i gryningen och hängde på låset när de öppnade. och var kvar tills de stängde klockan fem. Många böcker hann det bli.
Lasse Eriksson hade det bästa anförandet och Hans Christian Nygårdh (han med korsorden i VI och SvD) var spännande att prata med. Den bästa kokboken var den om kyrkkaffe och finast var Årets Bild 2004. Mest folk drog naturligtvis Jan Guillou och konstigaste anförandet var det i kyrkans monter när de pratade om ... tja... jag är inte säker på vad det gick ut på.

Sven-Arne var nog trött på hemvägen. I Alingsås satt han lugnt och väntade vid trafikljuset tills det slog om till rött och det tog en stund. Nu har vi kommit hem och bläddrar förnöjt i våra nya böcker.

25 september
Långlördag
Vi har varit och köpt en present till Hilda idag - vad det var kan jag inte tala om förrän efter tisdag för tänk om hon går in här och läser vad det är hon skall få. I övrigt har vi tagit det lugnt. Vi har fikat i en björkbacke, plockat lite kantareller, sovit middag och tittat på Sprängaren på TV ikväll.
Jag kan däremot inte göra en Arne emedan det inte har varit så mycket middag att fotografera. Ett wienerbröd, frukt och grönsaker, kex med ädelost och en korv med bröd - vad hade det varit att fotografera???

24 september
Tidsbrist
När jag funderade på Sven-Arnes födelsedag i höst tänkte jag egentligen att vi skulle gå på den här. Men eftersom vi skall flytta så har vi inte tid. Synd för det verkar vara en rolig föreställning.

23 september
Torsdag kväll
"Kom trösta mig en smula för nu är jag ganska trött..." är texten i Tova Janssons höstvisa. Den stämde ganska bra in på mig så jag gick och la mig när Mordkommissionen började. Kanske är det de tidiga mornarna som tagit ut sin rätt, men jag har en annan teori.
Och de tidiga mornarna kan vara vackra - den som inte har sett KSS i gryningsljus har missat en dimension i livet.

22 september
Syftfel?
"Kvinnor skadas lättare av tobak än män", såg jag i tidningen idag.
Här tänkte jag egentligen vitsa till det om syftfelet men jag fick inte det att bli så roligt som jag tänkt så var och en får själv fundera ut något efter egen humornivå.

21 september
Bang - en boomerang
Det finns gott om töntiga gamla schlagers men den är väl ändå den värsta. Ja, "Jennie Jennie" kanske var värre. Bang en boomerang sjunger vi i kören och jag skäms varje gång över att medverka i så kvalificerat dravel.

I övrigt har jag gjort i ordning Italienalbumet. Det finns under album - var annars? Det är inte så helbra som jag skulle önska. Jag har förminskat bilderna så pass att de har blivit lite för korniga. Dels tog de stor plats på servern och dels tog albumsidorna fasansfullt lång tid att ladda upp när man skulle titta på dem. Om du tittar på bilderna från Italien eller vigseln och det ser fel ut eller om de inte funkar så meddela gärna för då har jag tänkt fel nånstans.

20 september
Dammsugare
Idag när vi hade ätit lunch tyckte jag att det var ett bra tillfälle för att fira med något sött till kaffet. Jag gick och köpte dammsugare till mig, Sven-Arne och Sonja. När jag kom tillbaka hade Anna-Sarah och Camilla kommit dit (de har prao på sjukhuset) så jag delade dammsugarna på mitten.
Sonja tycker inte om marsipan. Inte Sven-Arne heller. Anna-Sarah och Camilla tycker inte heller om det.
Inte Lars-Göran heller. Och inte Cecilia. Leif M kom förbi men då hade jag själv klämt i mig tre halvor, Sven-Arne två för åtgångs skull och Sonja en halv dammsugare.

19 september
Hemmadag
Den friska luften i går i skogen fick räcka för idag också. Vi har stekt svamp, gjort oxrullader och tagit det lugnt. Arbetet med att få ihop bilderna från Italien framskrider, sakta men säkert. Det är många små krummelurer och HTML-taggar och bildtexter som skall stå på rätt ställe.
Jag talar om när bilderna finns för allmänt beskådande.

18 september
Lördag kväll
Jag har gjort ett album om bröllopet. Det finns här och så klickar man på Bröllop i vänstermenyn. Jag har gjort lite fel i koden men om man har lite tålamod och inte försöker bläddra bakåt i albumet så fungerar det riktigt bra.

I övrigt har vi gått en skogspromenad idag och av en tillfällighet upptäckte vi en liten skogsbit som var precis knôkfull av kantareller. Och i kväll har vi sett denna. Den kan inte beskrivas i ord så gå och se den!!!

17 september
Samling
Det är ganska vanligt att man har en hobby. Att man samlar på något. Själv funderar jag på att börja samla på tandpetarautomater. Jag hade en från början som jag fick från ett storhushållsföretag och så fick jag en av mina syrror när vi gifte oss.
En god början.
16 september
"Vansinne är ärftligt
... man får det av sina barn" stod det i en bok en gång.
Det är inte lätt när man bråkar med dem man älskar men ibland måste man säga ifrån.

15 september
Diktning
Jag har skrivit ikapp dagboken för de senaste veckorna nu. Jag skall lägga till bilder också. Dessutom kommer det ett bröllopsalbum och ett album från Italien men det tar lite tid att få ihop.

Måns på jobbet fyller sextio i morgon. Vi la ihop till ett presentkort som kan användas till teaterbiljetter någonstans. Mitt bidrag var detta episka mästerverk:

Måns fyller sexti,
vad skulle vi ge?
En kruka med växt i?
Är det nån idé?
Vi tänkt så det knaka'
på nöjen för två.
Kanske du och din maka
kan gå båda två?

14 september
Herr Glömström
I augusti var Sven-Arne i Göteborg på en kurs. Jackan hängde han över en stolsrygg och det var varmt när han åkte hem så den blev kvar. Det tog ett tag innan de sände hit den så den kom inte fram innan vi for på Italiensemestern.
I går först fick han tag på den.
Idag var Sven-Arne i Tidaholm en sväng. Och just det - jackan är kvar där.

13 september
Vardagsbestyr
En del av dagen har ägnats åt att räkna ut om trettiopluskort är bättre än tjugopluskort, vad de kostar per resa och vad de innebär för skillnad i restid med olika skoldagsalternativ.
Man är glad att man är gift med en som har läst matte på universitetet.

12 september
Snabbt uppvaknande
Anna-Sarahs horoskop sa att 12 september var hennes lyckodag. Värt en meditation. Både Ann-Ewa och Anna-Sarah har varit här över dagen och vi har vilat och försökt ta det lugnt. När barnen är med skall man vara trygg och stabil. Arg kan man vara när ingen ser det.

11 september
Hemresedagen
I Maria Maggiore kyrka, den där vi har ätit frukost varje dag, var det nattvardsgång när vi tittade in där. Sven-Arne blev fångad av stunden och glömde stoppa oblaten i munnen. Prästen kallade tillbaka honom, sa något upprört på italienska och började om. På ett annat ställe i samma kyrka var det barndop.

Eftersom vi var nöjda på sevärdheter tog vi den smalspåriga järnvägen till Torre Gaia. Där åt vi våra smörgåsar, gick på en uteservering och drack kaffe och när vi kom tillbaka till stan promenerade vi in till centrum från Porto Maggiore.
Längs vägen hittade vi den maffigaste glassbar man kan tänka sig.
Och så åkte vi hem. Vi fastnade i en bilkö på väg till flygplatsen och blev ganska sena. Sen blev Sven-Arne stoppad i väskkontrollen för han hade en korkskruv, två gafflar och en bordskniv i packningen. I all hast fick vi äta pastasallad med fingrarna i avgångshallen men det var det värt. Huvudsaken var att vi hann med flyget hem.

10 september
Kyrkligt så det förslår
Vi åkte till Vatikanen idag med. Jag var likadant klädd som igår men stoppades eftersom mina axlar var alltför bara. Jag kände mig förnärmad men gick och köpte en schal ändå.
Det fotograferas väldigt överallt, inte bara här. Överallt står japaner och indier och afrikaner och amerikaner och svenskar och tyskar och vad det nu är och låter sig fotograferas med fontäner, kyrkor och historiska byggnader som bakgrund.
Sven-Arne blev tillfrågad av en indier om att ta ett kort inne i kyrkan. Sven-Arne ändrade inställningarna på hans kamera så att kortet blev bättre och mannen blev glad och tacksam över hjälpen och tog i hand och tackade så väldigt mycket.
Plötsligt sken solen in på högaltaret. Bilden blev lite suddig eftersom den är tagen på frihand men ser ni ljuset?

På kvällen hade vi bestämt med Linus att vi skulle gå ut och äta men den slarvern hade just ätit när vi kom. Han fick sitta och se på medan vi åt i stället och sen gick vi på operakonsert i anglikanska kyrkan i Rom. Det var en mäktig upplevelse.
9 september
Visitation
På hotellet kunde vi inte äta frukost så vi tog med oss duk och bestick, gick och köpte bröd, pålägg och yoghurt och satte oss vid fontänen utanför Maria Maggiore kyrka och hade picknick.
Efteråt gick vi till Collosseum. När man skall gå in där så blir väskorna genomlysta, vad det nu kan vara de letar efter. Vi tyckte att det var spännande att se vad de hittade i vår lilla ryggsäck och stod lugnt kvar och tittade på skärmen och konstaterade att där var lunchmackorna och där var drickaflaskan och där var duken och parlören. Efter en stund bad tjänstemannen att få gå igenom vår väska. De hade sett fruktkniven som vi hade skurit frukostbrödet med. Dock såg vi väl fredliga ut för vi fick ta med oss den in ändå.

På eftermiddagen for vi till St Peterskyrkan i Vatikanstaten. Ny väskgenomlysning - men den gången hade vi lämnat fruktkniven hemma. *Pust*
St Peterskyrkan var en fantastisk upplevelse. Det var mässa just när vi kom dit så vi var med på den. Det var mycket mäktigt.
8 september
Till Rom
Vi trasslade oss via lokalbussar och tåg till Rom. Linus mötte oss vid stationen och vi ställde in våra ryggsäckar på hans rum när vi skulle gå och leta hotell.
Lät det där enkelt och smidigt?
Det var det inte.
Rom är varmt. Linus går raskt och kryssar som en inföding mellan bilar och bussar och runt vespor och inkastare på restauranger. Ryggsäckarna var tunga och Linus bor på femte våningen - och varje våning har nästan dubbel takhöjd - utan hiss.

Efter kaffe och några timmars sightseeing installerade vi oss på hotellet och gick ut för att se stan i kvällsbelysning. Spanska trappan hittade vi till med hjälp av tunnelbanan.
Så skulle vi se Fontana di Trevi. Förstummade såg vi på den lilla klena fontänen som knappt sprutade vatten och undrade hur denna ynkliga skapelse kunnat bli så berömd. (Först efteråt förstod vi att vi hade gått till fel torg och sett fel fontän.)
7 september
Ny dagsetapp
Vi åkte från Norma med morgonbussen. I Latina bestämde vi oss för att åka till Priverno men klev av bussen i Sezze eftersom vi hade läst oss till att de hade ett vandrarhem i gamla stadsdelarna. Det var många som engagerade sig i sökandet efter vandrarhemmet men vad hjälpte det - det var ett feltryck i katalogen. En vänlig barberare skjutsade oss till ett hotell en halvmil bort.
I övrigt har vi idag pallat granatäpplen och kiwifrukt samt sett ett åskväder på långt avstånd.
6 september
Norma
Vi lämnade lägenheten i Terracina, spände på oss ryggsäckarna och satte oss på bussen. Via Latina åkte vi till Norma, en liten stad bland bergen. I Norma finns en gammal romersk borg som heter Norba. Dit gick vi. Termiken var tydligen god uppe på berget.
Lägg märke till trottoaren och farthinder/övergångsställe på den romerska vägen!
Middagen var pizza på torget.
Expediten: Al forno?
Vi: Yes.
Expediten: Caldo?
Vi: No.
Expediten: Al forno?
Vi: Yes.
Expediten: Caldo?
Vi: No.
... och på den vägen var det.
Några andra kom in och handlade och försökte förklara på italienska och jag vet inte allt men vi kom inte längre. Till slut kom det in en vindögd italienare och förklarade för oss att caldo betyder varm.
Som det kan bli.

Det var massor av folk på torget i Norma. Vi satt och hade det gott med våra uppvärmda pizzor bland kortspelande farbröder, tidnigsläsare, bussresenärer, nunnor och gamla italienska tanter. Vi pratade med flera av dem och blev till och med bjudna på kaffe. En pojke blev ledsen när vi väl gick därifrån och började gråta. Vi har bytt adress och skall brevväxla.

5 september
Kyrkobesök - not
Vi tänkte gå på mässa i gamla kyrkan men det var vigsel. På kvällskvisten gick vi ner på stan och tittade in i stora kyrkan. Det var mässa men vi gick i kortbyxor och linne och det kändes lite för profant.
På torget utanför kyrkan var det däremot mycket folk.
4 september
Lördag
På stranden nästan hela dagen.
Kvällsmat blev italiensk klimp - gnocci con patate, kokt i saltat vatten. Till det pesto, oliver, vitt vin, mozzarella och frutti di mare-pasta.

3 september
Linus
Linus kom på besök idag och det var mycket roligt. Han hade världens bonnabränna - det är tydligen svårt att sola i Rom. Han var inte så imponerad av de sevärdheter vi visade honom i Terracina men dock av vår fina lägenhet.

Grannen bjöd på fikon idag. Hon berättade att hon hade fyra barn, varav den äldsta var 31. Tror jag - italienska är inte min starka sida.
2 september
Sightseeing
Det finns mycket att se. Växande granatäpplen, en järnvägsstation, en ruin efter ett jupitertempel, bara för att nämna några.
Tröttnar man på sightseeing kan man studera körstil. Italienare kör snabbt och kreativt. Parkering på övergångsställe eller utanför andra bildar är inga probelm. Man sätter på varningsblinkersen bara, det visar att man bara har ett snabbt ärende. Man tutar åt andra bilister, fast mest som "se upp, jag är bakom din bil så backa inte längre".
Att korsa en gata är modigt.

1 september
Romantik
När man ser på romantiska filmer brukar de vandra hand i hand i vattenbrynet med sandalerna i hand, allt medan solen går ner uöver vattnet.
Vi provade det idag.
Vi gick till Porte Bandino och tillbaka. En promenad på sammanlagt 12 km.