Kära dagbok...

31 oktober
Insexnyckelns mästare - det är jag!
Nu minsann börjar vardagsrummet att se ut som ett vardagsrum! CD-hyllan är på plats, TV-bänken också. Jag har monterat bokhyllor och hyllbelysningar för brinnande livet. Och som om det inte räckte så har ävenledes CD-skivor och videokassetter kommit på plats. Se hur fint det blev!
30 oktober
Platta paket
Efter frukost for vi till IKEA och där var vi tills de stängde klockan sex. Vi köpte upp Sven-Arnes 25-årsgåvepenning samt en del till. I kväll har vi monterat ena kylskåpsöverskåpet (men kära nån - hur konstiga ord finns det egentligen? 25-årsgåvepenning? Kylskåpsöverskåp?) samt en TV-bänk. Förutom diskstället dårå, men det var bara att fälla upp så det räknas inte.

29 oktober
Hemliga laster
En dagbok är väl ett bra ställe för att bekänna de hemliga laster och intressen man har men inte riktigt kan erkänna bland fint folk och andra högkulturella.
Håll i er:
Jag följer Farmen på TV4.

28 oktober
Nåja - vad är väl en bal på slottet?
Vi lämnade in en ansökan till Skövdes attraktivaste arbetsplats. Tre arbetsplatser har lämnat in ansökan och i kväll är det prisutdelning. Jag skulle egentligen vara där men jag är för trött och har lämnat walk over. Jag tror att de andra gör galakvällen mer rättvisa än vad jag skulle ha gjort om jag hade varit där.

27 oktober
Turbulens
Med turbulens menas att strömningen har ett kaotiskt rörelsemönster. Att beskriva turbulenta strömningar kräver mycket komplicerade beräkningar.
(förklaringen hämtad från Experimentarium)

26 oktober
Den lilla svarta
På Parlamentet för ett tag sen var frågeämnet Mode. Helge Skoog fick frågan
"Vad talar kvinnorna om då de säger Den Lilla Svarta?" och Helge svarade
"Tito Beltran!"
Rätt svar är en aftonklänning.
Själv har jag inte köpt vare sig Tito Beltran eller aftonklänning men väl en svart kjol idag.

25 oktober
Babyblues
I dag är jag lite trött och tänkte lätta upp stämningen med en dagserie från Babyblues. Fast det var svårt att bestämma vilken jag skulle ta så jag tar båda.
24 oktober
Sett på TV
Jag såg Eva Rydberg på TV i kväll. Hon var med i en sketch om Majken och Kurt. Nån som såg det inslaget? Den som gjorde det förstår varför skåningar inte heter Kurt. Det går helt enkelt inte att uttala på skånska.

23 oktober
Städdag
Vi har börjat städningen av vår gamla lägenhet idag. Bakom kylskåpet hittade vi en skärbräda, en bricka, en handfull kylskåpsmagneter och en nalle.
Gårdagens dagbok kräver en förklaring. Jag fick sviten i Lund men behövde bara betala för ett enkelrum. Bara så att ingen tror att jag åker flådigt på landstingets bekostnad. Och han från Westma som jag var i Skåne tillsammans med brukar säga "Roligt att du har hittat hit!" även om det är på sjukhuset vi ses.
Hygglo.
Bilden visar fyra äpplen som har vuxit i Hjo. Jag fick dem av Sonja i går. Jag trodde att äpplen förökade sig med blommor och bin och sånt. Inte genom delning. Är det något jag har missat?
22 oktober
Play it, Sam!
När jag kikade i min gamla dagbok så hittade jag den här dagen för precis tre år sedan. Ganska långt men det var en spännande dag:
"Jag skulle till Malmö via Göteborg. Stod på stationen i god tid. Tittade på biljetten. X2000, jo, man tackar. Först kom ett Intercitytåg. Fast det skulle jag inte med det visste jag. Tåget gick. X2000 kom. Jag klev på första bästa vagn, tittade på biljetten var jag skulle vara… vagn 14… förbaskat, då var det Intercitytåget jag skulle ha åkt med ändå. Klev av igen, gick in och betalade mellanskillnaden mellan en vanlig och X2000 och tog nästa tåg en timme senare. Kom lyckligt och väl till Göteborg en halvtimme efter Intercitytåget. Åkte med en herre från Westma därifrån till Skåne. Han skulle sova hos dottern i Ängelholm och jag skulle fortsätta ner till Lund.
"Hittar du härifrån" sa han eftersom han tydligen förstod vem han hade med att göra.
"Jajamensan" svarade jag, "jag är född i Skåne!"
Tog bilen. Trixade mig ut ur Ängelholm och fortsatte söderut. Satt och tittade efter avtagsvägen till Lund, den har jag ju sett tusen gånger. Kände inte riktigt igen mig och när det stod Burlöv på skyltarna förstod jag att jag hade farit för långt söderut och vände. Körde tillbaka, men vände i Kävlinge, en mil norr om Lund. Ringde bilägaren för att fråga om det fanns något värdefullt i bilen som jag skulle ta med upp på rummet. Han hade telefonsvarare på och meddelandet var "Tala om var du ringer ifrån så ringer jag tillbaka." Så efter pipet sa jag "Det vet väl inte jag var jag är, men det är ett vitt hus på vänster sida och en sjö på höger!" Körde jättesakta och stirrade ut genom rutorna, såg avtagsvägen och har man sett, jag hittade hotellet med det samma. Checkade in, fick nyckeln och gick upp till rummet. Öppnade dörren, klev in, ställde försiktigt ner väskorna... och tassade bort till telefonen och ringde receptionen och kollade om jag hade fått rätt nyckel (vilket jag hade).
Dubbelrum hade jag fått. Med separat vardagsrum med soffgrupp och en flaska vin (förutom det i minibaren som man fick betala för). WC med badkar. Dusch i eget utrymme. Och… BASTU!"

21 oktober
"Köp nu inte för mycket"
sa jag till Sven-Arne innan han for och handlade. Vi har ju en ny lägenhet som är lite mindre än den förra. Det är mindre köksskåp och vi har fått gallra bland porslinet och vi kan inte ha extra burkar med krossade tomater och sånt i köksskåpet utan det får vi förvara i tvättstugan. Det finns med andra ord skäl till att vi inte ska köpa bra-att-ha-saker.
Efter jobbet idag träffades vi några stycken för att prata om KSS-revyn. För att spara tid for Sven-Arne och handlade under tiden. Utan ledsagare. Vi har inga barn i helgen, skall inte göra något speciellt mer än städa ur den gamla lägenheten. Vi har fullt i kyl och frys och behövde egentligen mest köpa yoghurt och nya lysrör till köket. Resultatet syns på bilden.

20 oktober
Påbrå?
Man skulle kunna tro att man har vissa saker i blodet. Som det där med skog och trä. Pappa har sågverk och farbror Nisse undervisade på skogsbruksskolan och trä borde vara ett naturligt inslag i min värld. Men icke.
Idag har jag skådat sanningen i vitögat och beställt träprover från möbelfirman för att lära mig skillnaden på ek, bok och björk.

Och på tal om pappa. Hässleholmsdialekten har fin spridning må jag säga. Ingemar berättade idag en lång och invecklad historia som på ett ungefär gick ut på att normanderna invaderade Paris och skapade dialekten där och normanderna kom från England och innan dess från Östdanmark, det vill säga ungefär från Hässleholm.

19 oktober
Spekulationer och rykten
*Suckar m.y.c.k.e.t djupt*
På förekommen anledning ber jag härmed att få meddela att jag inte är gravid.
Jag är bara naturligt tjock.

För den som nu ändå har blivit opassande munter med tanke på att alla tror att jag är gravid och inte bara har ätit mig till övervikten själv, så kan ni ju titta på Sven-Arnes nya album från "Ett foto i timmen" som avlöpte i förra veckan. (Just nu har jag skallebang och kommer inte på hur jag gör så att länken blir korrekt men går ni vilse så prova bakåt-knappen så kommer ni säkert rätt till slut)

18 oktober
Måndag
Jodå, vi hittade väckarklockan och dörren och jackan och skorna och kom faktiskt i väg till jobbet i rätt tid. Tidningen har vi hämtat vid vår gamla lägenhet och det var inte så mycket omständigare än vanligt.
Och nu har Sven-Arne startat upp nätverket. Jag fick ett foto av Anna-Sarah via MSN nästan det första när datorn kom igång. För att inte skrämma någon har jag lagt ett foto från i våras först. Allmänheten varnas.
17 oktober
Är den nån som har sett...
... plåstren?
... min bok?
... tandborstarna?
... synålarna?
... de blåa gardinerna?
... hårborsten?
... och efter letande och plockande och donande blev det äntligen dags för lite belöning. Gardinerna är inte uppe än men de kommer. Det tar lite tid att komma i ordning.
16 oktober
Stora flyttardagen
Kartonger, kartonger och fler kartonger. Sex personer och en säckakärra och det kändes som att det aldrig skulle ta slut. Och så kändes det som att vi hade fler skåp i dan gamla lägenheten så det var svårt att få plats med allt. Dagens middag var djupfrysta pizzor, värmda i omgångar i ugnen. Hungern är som sagt den bästa kryddan.

15 oktober
Ursäkta röran - vi flyttar!
Vi flyttar för fullt. I morgon går... inte flyttlasset men väl ett kortare lämmeltåg med kartongbärare. Det är Sven-Arne och jag, och så har vi Hilda, Jakob, Anna-Sarah och Anna som medbärare. Flytten innebär en massa arbete över helgen och datorn kanske inte blir det allra mest prioriterade. För att underhålla trogna läsare kommer här därför en gammal episod i repris.

När jag fyllde 40 bjöd jag på tårta på jobbet. En person på sjukhuset, jag vill hänsynsfullt nog inte tala om vad han heter men det börjar på O och slutar på A och så är det en konsonant där emellan, skickade följande mail till mig:
"Det har kommit till min kännedom att vissa utvalda personer har fått en inbjudan till tårtkalas via mail. Detta skall vara för att fira din sista dag som ungdom eller dylikt. När jag inte fick minsta tillstymmelse till inbjudan, trodde jag först att detta berodde på ett tragiskt överseende från din sida, men jag inser efter konsultationer med mina assistentkollegor att det troligen bara är avsiktlig illvilja. Jag vill därför passa på tillfället att inte gratulera det minsta på den förestående födelsedagen.
Med, trots allt, ganska vänliga hälsningar, O*a"


Jag gick ner med en STOR bit tårta och efteråt fick jag ytterligare ett mail från honom:

"Jag vill bara allra ödmjukast be om ursäkt för mitt tarvliga, oförskämda och allmänt vedervärdiga mail. Det finns inga som helst ursäkter för detta vidriga beteende mot en högt aktad person inom vår allsmäktiga verksamhet. Jag lovar att jag, för att göra bot, kommer att ikläda mig tagelskjorta hela helgen. Vidare kommer jag att leva på en diet av gamla knapriga potatisskivor samt jästa tyska vindruvor (Ja, va fan, NÅT kul måste jag ju få ha) Jag lovar, på heder och samvete, med handen på mitt usla hjärta, att denna otäcka sida av min annars så angenäma personlighet, inte ska få komma i dagen igen under arbetstid. (På fritiden gör jag även fortsättningsvis vad jag vill) Hoppas att du även fortsättningsvis kan tänka dig att, åtminstone vid något tillfälle, nedlåta dig till att hälsa på mig i korridoren om vi möts, eller åtminstone låta bli att spotta åt mitt håll."

14 oktober
Rundgång
Jag pratade med Gunilla om rådsprotokollen (i mitt fall lokal- och utrustningsråd) eftersom jag trodde att jag skulle lägga ut dem på intranätet. Nej, sa Gunilla, det var inte jag utan rådsprotokollen skall läggas in centralt. Fast det var inte hon utan Christel. Så frågade jag Christel. Hon hade gjort det tidigare men det var inte hon längre utan det var Saidie. Så frågade jag Saidie. Hon hade gjort det tidigare men det var inte hon längre utan det var någon annan men hon visste inte vem. Så frågade jag Gunnar och han skulle återkomma. Idag ringde han. Jag kan lägga in rådsprotokollen själv.

13 oktober
Beräknande
Vi fick lägenhetsnyckeln idag och så fort de förra ägarna hade gått härifrån sprang vi över gården för att inspektera nyförvärvet. Vi har tagit mått och ritat in våra möbler. De får plats allihop om man bara knôr lite.
Och så skall Sven-Arne få 25-års gåva i år. Jag har gett honom en lista på vad som kan vara lämpligt att välja. Bokhyllor till exempel. Eller slalomskidor i damstorlek (modell nybörjare). Eller en persianpäls i värsta fall, det skulle gå bra det också. Jag är inte den som är den.

12 oktober
Möhippa
Idag var jag på möhippa - och det festliga var att jag var på min egen! Vi åkte i godan ro till kören, jag och Sven-Arne den gamle. Sonja var där. Och Christel och Inger. Men när vi just skulle börja sjunga så tog Sonja tag i mig och drog ut mig till de andra två och så gick vi till Skafferiet - och där väntade Cecilia! Jag blev glad och förvånad för det var verkligen oväntat.
Sven-Arne, den raringen, visste om det hela och sa inget. Inte ens när jag stekte kroppkakor till middag innan kören...
Efter vad som berättades för mig så har de haft flera datumförslag för att fira möhippa. Den första var ett väldigt avancerat arrangemang med sång och lekar och picknick och grejer, men det var när jag blev dålig i augusti. Sen dess har de försökt få ihop tider flera gånger men det har havererat varje gång. Tills i kväll, som sagt.
Det är som jag har sagt. Skövdes bästa arbetsplats - det måste vara min.

11 oktober
"Men om saltet mister sin sälta
... hur ska man då få det salt igen? Till inget annat duger det än till att kastas bort och trampas av människorna." (Matt 5:13)

Sven-Arne fyller år idag.
Hurra hurra hurra!
Hurra hurra hurra!
Hurra hurra hurra!
Det där är ett Göingeleve, för den som inte visste det. Kusin Ola kallar det Snapphaneleve, för det låter mer macho. Men Göingeleve heter det så får han kalla det vad han vill.

Dagens mat var som följer:
Ädelostgratinerat tunnbröd med tomat
Köttgryta med äpple, curry, purjolök och couscous
Glassbakelse
Jättegott, som Tina skulle ha sagt. Fast curryn var nog sen Hedenhös för den smakade ingenting. Jag tog mer och mer och till slut var grytan grön - utan att smaka curry. Jag fick ta till koriander och gurkmeja för att få currysmak. Och maten gick inte att fotografera för det var mer gott än vackert.

... så när Jesus pratade om saltet så visste han nog inte hur värdelöst curry är om det mister sin currysmak.

10 oktober
Drömmar om liv
(Jag hade skrivit ett annat inlägg här först. Ni som redan har läst dagens dagboksinlägg ombedes därför vänligen att läsa även detta)
Sven-Arnes två yngsta barn har varit här idag och firat Sven-Arnes födelsedag som egentligen infaller i morgon. Av sina barn fick han en samlings-CD med klassisk musik och av mig fick han Stefan Sundströms senaste skiva samt ett kort med följande text:
Året som gick var det femtiosjätte.
Det var året då du vigdes med den rätte!
Presenten i år har jag tänkt mig skall vara
sånglektioner privat utav Sara.
Dessa lektioner är dock ganska dyra
därför blir det bara fyra.


När pappa hörde det sa han att han ringer i morgon och tröstar Sven-Arne.
Och i kväll har vi varit på konsert med Börge Ring. Han sjöng i S:t Markus kyrka här i stan. Den här gången agerade jag dock inte sufflös som förra gången vi hörde honom.
9 oktober
Före - efter
Arbetet inför flytten nästa helg pågår för fullt. Jag tog småplock lite varstans och Sven-Arne packade böcker och monterade ner bokhyllor. Som jämförelse letade jag fram en bild från i somras där bokhyllorna är kvar. För att skapa lite omväxling går inte bilderna att klicka på idag.

Anne och Nina har varit här och fikat mitt i flyttröra och kartonger. Det var trevligt. Och i morgon kommer Hilda och Jakob hit på eftermiddan. Det skall också bli trevligt.
8 oktober
Upplevelser
I SLA, Skövdes svar på Lusadräpar'n i Mariestad, fanns motiveringen till årets nobelpris i litteratur: "... hennes musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt." Låter som något som vogonhövdingen har skrivit i Liftarens guide till galaxen...

Mer begripligt och fantastiskt roligt var att gå på premiären på Chicago på stadsteatern i kväll! Att det finns så proffsiga artister här, vem visste det?

7 oktober
Reinkarnation?
På bokmässan fick jag ett nummer av "Forskning och Framsteg" i en monter. Den hade en artikel om näbbmöss. Där står till exempel att "Dvärgnäbbmus är något större än mindre dvärgnäbbmus". Sug på den. På ett annat ställe i artikeln står det att om näbbmöss inte får mat på två till tre timmar så dör de av svält och de äter tre fjärdeldelar av sin egen vikt varje dag.

Divisionen fyllde ett år så vi blev bjudna på tårta på vårt APT idag. Citrontårta - den är så god så man tror knappt att det är sant. Till lunch åt vi yoghurt som vi brukar. Så var det ju torsdag och soppdag i restaurangen och desserten var toscapäron. Vem kan motstå det? Så trots att vi hade ätit redan gick jag och köpte dessert till mig, Sven-Arne och Sonja. Och så var vi och handlade efter jobbet och de hade ost, kex och physalis billigt - inhandlat och snart uppätet.
... och en tanke slår mig. Jag kanske var näbbmus i ett tidigare liv?

6 oktober
Nära skjuter ingen hare
I tidningen stod det om en stockholmare som hade följt med på jakt i Tidaholm. Det är tid för hare och rådjur men det kom en älgko förbi så han sköt den i stället.
Det befäster mina fördomar mot såväl jägare som stockholmare.

5 oktober
Idag...
... skulle pappa haft namnsdag. Fast inte nu längre. Inte för att han har gått ur tiden utan för att han bytte namn. När farmor och farfar var döda bytte han från Bror till Markus.
Tänka sig.
I nära nog sextio år levde han med ett namn han inte själv tyckte om. Eller som han själv sa "Att inte ha något eget namn".

Och i kväll har svåger Jan frågat varför Sonja gav Roland en örfil. Den historien skulle jag också vilja höra, jag måste komma ihåg att fråga Sonja i morgon.

En helt annan grej, på tal om Sonja. På bröllopet så fick alla gäster varsin knapp med sitt namn på. På baksidan fanns ett datum. Det datumet skall den som har knappen komma ihåg oss lite extra. Det behöver inte vara så märkvärdigt eller tillkrånglat och skall inte ligga som ett prestationskrav. Ett telefonsamtal, ett vykort eller mail eller en trerätters middag i Grythyttan, det bestämmer knappägaren. Vi är inte främmande för en resa till Kanarieöarna om det sammanfaller med datumet på knappen.
Inger, min syrra, har lagt ribban. Ett reklamvykort från Weibulls med ett finskt frimärke som var klippt från ett gammalt vykort, det var ju rätt orginellt.
Och allt detta för att Sonja frågade idag. Hon kanske kan berätta mer om Roland när det är hennes dag?

4 oktober
Kanelbullens dag
Kanelbullens dag, det får man ju inte missa. Och inte glassbilen på kvällen heller! Det är tredje gången jag handlar av glassbilen och det var då så gott så det var inte klokt.
3 oktober
Kinkighet
Jag har varit grinig idag tycker alla utom jag! (Sven-Arne kom just in och tittade på raden jag hade skrivit och sa försiktigt något om att "Lite självinsikt kan man ju ha...") Och eftersom jag - motvilligt - inser att majoriteten har rätt i det här fallet så skall jag försätta mig i karantän och gå till sängs tidigt i kväll.

2 oktober
Småfixande
I går kväll tittade vi på Den Gröna Milen med Tom Hanks på TV. Vi hamnade i filmen av en tillfällighet för att Anna-Sarah ville se den medan vi drack te. I kväll har vi sett på Last nights at the proms. Även den upptäckte vi av en tillfällighet eftersom Anna-Sarah zappade runt mellan kanalerna när något annat var slut.
I övrigt har jag gått igenom bilder för att välja ut hundra som jag skall ta ut på papper och ge till mamma och pappa. De gamla har inte internet, de har inte ens dator - SÅ gamla är de- så papperskort är bästa sättet att visa foton för dem.
Och så har Sven-Arne börjat packa böcker, Anna-Sarah och jag har putsat mässing, Annas och hennes familj har varit här och fikat, Hilda har tränat jonglering, de som bor i vår nästa lägenhet har börjat flytta ut och de som skall flytta in här efter oss har varit och tagit mått.

1 oktober
Ny månad - nya idéer
Jag fick ett mail från Maria idag. Hon skrev att de skulle till Skåne över Allhelgona och det gav mig hemlängtan. Eftersom jag har en klok och förstående make så har vi bestämt att vi också åker dit den helgen.