Kära dagbok...

31 december
Nyårsafton
Anna-Sarah och Anna ägnade fyra timmar åt att sminka sig inför en kväll där de skulle vara ensamma hemma (Borde man oroa sig?). Hilda hade fest på eget håll och vi bistod med transport av glass och cider. Själva var vi bjudna till David och Eva på nyårsfest. Vi hörde Jan Malmsjö läsa "Nyårsklockan" med så mycket inlevelse att jag kramade Sven-Arnes hand extra hårt för att det var så mycket rysare. En mycket trevlig kväll med mycket trevliga vänner, bland annat denna lilla prinsessa.
Och på hemvägen mitt i natten hämtade vi upp Hilda som hade städat upp klart efter sin tjejfest och for hem till Anna och Anna-Sarah som hade somnat i soffan.

Sven-Arne hade en ny "Ett foto i timme"-dag idag. Många bilder blev det och de finns här.

Och med det vill jag önska ett
GOTT NYTT ÅR!

30 december
Julklappar, senilitet och tapperhet
Vi köpte oss varsin egen julklapp i år, Sven-Arne och jag. Han valde ett tågspel och jag "Da Vinci-koden". Båda är nöjda med våra inköp och båda försöker snika till oss extra stunder för att fördjupa oss i dem.

Anna och Anna-Sarah kom idag. De skall fira nyår här eftersom det var här det blev mest FF. Men först gick de på rean nera på stan. Jag var i Stöpen när Anna-Sarah ringde och talade om att de handlat klart och att de ville ha färdtjänst upp till Ryd. Jag åkte iväg och hade nästan hunnit hem innan jag kom ihåg att jag skulle hämta flickorna. Om det var ålderdom eller kaffetörst som gjorde att jag glömde dem vill jag låta vara osagt.

Sven-Arne har i flera dagar jämrat sig över sin dåliga rygg. Nu har han just hängt tvätten och kom, mycket tapper, och talade att han var klar trots ryggproblemen. Jag hävdar att han är på bättringsvägen och han säger att nu har det gått så långt att känseln har försvunnit från ryggen.

29 december
Segt
Segt att stiga upp och segt att jobba. Och segt att komma in på vår sida! I kväll kom vi på att det berodde på att räknaren vi använde oss av drog ner farten lite väl mycket. Vi tog bort den igen och voilá! så gick sidan snabbare att ladda igen.

Jag har inte skrivit något om Sydostasien i dagboken. Det går helt enkelt inte att skriva om katastrofen. Men visst känner man hur värdefullt livet är när man inser vilket inferno andra lever i just nu. Att få leva med dem man älskar i frid och ro - det är något att vara tacksam för.

28 december
Arbetsdag
Gäspande tog vi oss ur sänghalmen i morse och gick till jobbet. Men kroppen har visst vant sig av med att arbeta. Sven-Arne fick ont i ryggen och jag var trött så vid halv två tyckte vi att vi hade arbetat klart och gick hem.

27 december
Sista juldagen
Då var själva julen slut. Ann-Ewa har varit här och öppnat de sista julklapparna som legat under granen och Anna-Sarah tog med sig sin katt och åkte till Mariestad. Fast det blev inte SÅ tomt ändå för Hilda är kvar.
Jakob, Loffe och Sven-Arne har varit och kikat på bilar idag vilket osökt får mig att tänka på följande text i instruktionsboken till VW Passat -86:
"Om du kör fast med bilen, lägg exempelvis lite granris under bakdäcken för att lättare komma loss."
Tja... bortsett från att bilen är framhjulsdriven så...

26 december
Familjemiddag
Tre av Sven-Arnes barn, dvs Hilda, Jakob och David, kom på middag idag tillsammans med Davids Greta och hennes Christina. Vi åt och pratade och drack kaffe och Jakob hamnade vid datorn. Det var både trevligt och gemytligt - varför de ser så allvarliga ut kan man fundera på. Kanske för att kaffet var slut i kopparna.
Och i kväll när de hade åkt såg vi slutet på den tredje Harry Potter-filmen. Anna-Sarah tyckte att jag nöp henne när det var otäckt men det är bara som hon säger. Jag är tuffare än somligare tror.
25 december
Juldagen
Finns det något stillsammare än juldagar? Mat och julmust finns, inga krav på nånting, ingen stress, bara lugnt och skönt.
Behöver man något att fundera på så kan man fundera på fruktfatet till jul. Följande har jag läst i boken Allt som du trodde du visste men som faktiskt är alldeles fel:
Det står ingenstans i bibeln att Adam fick äpple av Eva. Det står bara att det var en frukt av Kunskapens träd. "I Koranen tänker man sig att det var en banan. Och Carl von Linné var inne på samma linje när han gav bananen dess latinska namn, Musa Paradisiaca. Ortodoxa judar hävdar däremot att Eva frestade Adam med en citron(!) den där gången i tidernas begynnelse."
Fast då kan man ju undra varför Adam tvunget skulle äta av den.

24 december
Julafton
Det är inte alla som firar jul. En del åker bort, andra tycker att det är besvärligt eller omständigt vid jul.
För mig är det viktigt med julfirandet.
Det är inte bara för den kristan betydelsen - även om man kanske borde lägga större vikt vid den till jul! Nej, min julkänsla är mycket mer världslig och självisk. Jag har haft många dystra jular och gråtit många besvikna jultårar och det är med stor tacksamhet jag firar mina "nya" jular. Att slappna av, njuta och slippa vara på spänn, att få och att ge presenter, det är viktigare än man tror. Har man varit utan julfrid så vet man vad friden betyder!
... men i ärlighetens namn har jag gråtit idag med. Dels när jag såg hur glad Anna-Sarah blev över en av sina julklappar, dels när jag öppnade en av mina egna.
Resten av kvällen skall ägnas åt att ringa runt och önska resten av släkten God Jul och att gå till kyrkans midnattssmässa klockan elva.

23 december
Julhälsning
Årets officiella julhälsning, skickad till släkt och vänner, hittar du här.

22 december
Julen är sjungen
Vi var hemma och fixade lite idag. Bland annat skulle jag tvätta Ann-Ewas tröja, en fleecetröja i marinblått och vitt. Vad tvättar man samtidigt med den för att skona både den och plaggen runtomkring? Blått eller vitt? Kollade för säkerhets skulle tvättmärkningen och den var till stor hjälp:
"Tvättas med liknande färger."
Men det var julsånger det skulle handla om idag. Vår kör hade julkonsert för några veckor sedan. Idag var den konserten på närradion. Vi lyssnade andäktigt och var ganska stolta över att vara med. Men det var mäktigare i verkligheten än det var att höra det i radion.
Och i kväll var vi i Falköping på julkonsert i S:t Olofs kyrka. När fyra körer, orkester, trumpet, församling och kyrkorgel klämmer i med "Dagen är kommen" - då är det mäktigt!

21 december
Stress - not!
I alla media berättas det om den fasansfulla stormen som är på väg. Lite svårt att inse en vindstilla kväll som den här men man kan inte förstå allt.
Anna-Sarah har kommit hit för julfirandet. I bagaget medförde hon en kattunge som är så söt så man förlåter henne nästan allt utom när hon försöker vässa klorna mot fåtöljen.
Nu skall vi vara hemma och fixa lite de två dagar som återstår fram till jul. Pynta, klä granen, koka skinka och spela julskivor. Gå en extra sväng på stan, titta på folk och så bara ta det lugnt.
Julstress, vad är det?

20 december
Egenheter
Jag skall inte berätta om vad Sonja sa precis innan vi gick hem. Det har jag lovat henne att inte göra så jag skall vara tyst om det.
Men roligt var det.
Vi köpte julgran när vi for hem. Eller rättare sagt - vi åket en omväg och köpte julgran. Den andra granen vi tittade på tyckte jag att vi skulle köpa. Sven-Arne tyckte inte att man kunde köpa julgranar på så sätt utan ville att vi skulle kolla ALLA julgranar.
Vi kollade allihop och sen köpte vi den som jag sett ut redan från början.

19 december
Hårt eller mjukt paket?
I morse hittade jag en konstig lapp på Sven-Arnes sängbord:
mmåå
Jaa, joo, joo (uppåt)
Se i spegeln, öppna munnen
bra bra bra braa (neråt)
chichichichi---magen!
Vem kan segla förutan vind
mmåå
Jag förstod att det var ett utkast till ett julklappsrim.
mmåå Handlar det om att må bra? En god middag?
Jaa, joo, joo (uppåt) - eehhh... no comments...
Se i spegeln, öppna munnen - blekmedel för tänderna?
bra bra bra braa (neråt) - nya strumpor?
chichichichi---magen! - såna som håller in magen, kanske?
Vem kan segla förutan vind - hurra! Vi skall åka på kryssning!
mmåå - eller spa, kanske?
Det var uppsjungningsövningarna till Sven-Arnes sololektioner hos Sara.

18 december
Hemmalördag
"Tre av fyra svenskar utgör 75% av befolkningen." Sug på den. Detta inte sagt på grund av något särskilt utan bara för att det ligger något i det.
Jag var lite trött när jag skrev gårdagens dagboksinlägg. Först skrev jag bara väldigt kortfattat om julfesten och sen glömde jag ladda upp den. Bilder från julfesten förbehålles dem som var med och då behöver jag ju inte berätta om bilderna för de som skall se dem var ju som sagt med.
I övrigt var ambitionen idag att julstäda. En kabel har legat tvärs över vardagsrummet sen vi flyttade in i oktober och idag tröttnade vi på den och så ville några av kollegorna ha kopior på lite av våra julskivor. Trots att dessa två sysslor prioriterades så blev det julstädat i stora delar av lägenheten.

17 december
Julfest
Vi hade personalfest med jobbet idag. Jag, Christel och Sonja var festkommitté. Kvällen var jätterolig och bekräftade det jag länge har vetat, nämligen att vi har den bästa arbetsgruppen på sjukhuset. Vi sjöng, lekte, åt, skrattade och hade väldigt trevligt en lång kväll.

16 december
Stolt Far
Vi var i Skara i kväll. Hildas klass hade satt upp Trettondagsafton av Shakespeare och i kväll var första föreställningen för andra än skolans elever. Det var roligt att se dem och de var otroligt skickliga. Bra dansare, bra skådespelare och bra kringutrustning med ljus och ljud. Det är en lång föreställning! Den började sex och var slut kvart i nio med bara en kort paus.
Jag tyckte att det var roligt att se Hilda agera och Sven-Arne var stolt, med all rätt. Hon var jättebra. Det var de andra också men särskilt Hilda.

15 december
Trött
Vi brukar ha ungefär samma morgonrutin varje dag. Sven-Arne börjar i duschen, jag dukar frukost, när duschen tystnar är han klar och då byter vi så dukar han fram resten medan jag duschar. I morse var jag visst lite tröttare än vanligt. I stället för påsen med müssli ställde jag strösocker vid Sven-Arnes tallrik. Kaffeburken hittade han i diskstället och när jag kom och satte mig hällde jag yoghurt i kaffemuggen.

Och Sonja försov sig idag. Sambandet mellan våra trötthetsutbrott och besöket hos Christel i går är inte klarlagt.

14 december
Veckans mat
Tack för den, Arne. Tack, tack. Nu blir det potatis- och baconsoppa resten av veckan eller tills Sven-Arne har tagit en bra bild av soppan, vilket som inträffar först. Tack tack, som sagt.

I övrigt har jag och Sonja varit hos Christel i kväll och tittat på Bosse. Det är en konstig katt som ser ut som en birma och låter som en gisten dörr och känns som en säck ris när man lyfter den. En hårig rissäck, men i alla fall.

13 december
Lucia
Det var luciafirande på jobbet idag. En dagisklass var där och det var fantastiskt roligt att se. Man minns hur det var när de egna telningarna deltog och vilket schå det var att få dem klara i lagom tid.
Den här gruppen gjorde det riktigt bra. Lite kreativa i rörelserna och så var det ju så kul att leka med ljuset. För att inte tala om vad som händer om man ställer två pojkar bredvid varann och den ena har en pinne i handen. Låt vara att det var en stjärna i ena änden men dock en pinne.

Och nu har jag lagt in gårdagens bilder som jag glömde ladda upp i går.

12 december
Pepparkakshus
Vi städade lite på hemmanet idag. Julfint ska det vara lite varstans och även om man inte har så stor trädgård så skall den ju hållas efter. Altanräcket fick belysning och lite gammalt skräp som blivit liggande försvann till komposthögen eller över häcken och in till grannens trädgård.
JAG BARA SKOJAR, snälla Leif, lugna ner dig. Vi har inte kastat in något till dig.
När vi kom in monterade vi pepparkaksbyn. Eftersom jag inte kunde bestämma mig för vilken bild som blev bäst så lägger jag in båda. En dagbild och en nattbild. Allt för att glädja Tatiana.

11 december
Konsten att gå på stan
Vi gick på stan idag, Sven-Arne, jag och Anna-Sarah. Sven-Arne gick iväg åt sitt eget håll för han gillar varken att gå på Glitter eller Hennes&Mauritz. Det är roligt, men inte helt enkelt att gå med Anna-Sarah på stan. Man skall inte skratta högt, inte leka med paketsnören, inte prata med tomtar, inte tigga födelsedagstårta av främlingar på konditori, inte prata för mycket eller om fel saker, inte prova leksaker eller försöka kramas eller i övrigt se pinsam ut.
Jag underkändes på samtliga punkter.
Men det var roligt ändå. Vi träffade Jakob och hann köpa de flesta julklapparna och till de barn som kvarstår vet vi vad vi skall köpa.

10 december
Goda råd och fotografering
Idag fick jag ett gott råd i ett mail från Inger. Hon tyckte att jag skulle städa försiktigt för "dammtussar under sängen är änglarnas tofflor."

Och så här kan det se ut när älsklingen skapar Dagens Bild. Bara ifall någon tror att de bara hoppar ur kameran utan ansträngning. Vi har ett golvstativ till kameran men vi har lite olika åsikt om hur bra det är. Jag lämnar till betraktaren att räkna ut vem av oss som föredrar golvstativet och vem som hellre gillrar upp bordsstativet.

9 december
I love Hjo
Sonja har köpt en cykel. Eftersom hon inte har dragkrok och det är vinter och kallt och hon dessutom har ont i ett knä (kan nån förklara varför man köper en cykel om man har ont i ett knä?) så ville hon ha hemkörningshjälp. Och i tidningen idag hittade jag en annons om begagnade slalomskidor och hon som sålde dem bodde i Hjo. Så efter jobbet tog vi Sonjas cykel i bilen och åkte till Hjo och på hemvägen hade vi i stället mina nyinköpta skidor.

Den här bilden har inte med skidorna eller Hjo att göra men den var rätt kul. Kanske ett steg vassare ändå om man tänker den på engelska.


8 december
Choklad
"Tänka fritt är stort, men tänka choklad är än större."
Okänd

Det finns många fördelar med choklad. Det finns ett ämne i choklad som är bra mot depressioner har jag hört. Tydligen har Inger, ängeln i fönstret tvärs över innergården, också hört det för idag när jag blev ledsen på jobbet kom hon med en chokladbit till mig.
Sådana vänner skall man vara rädd om.

7 december
Ännu mer julsånger
Vi sjöng i sjukhuskyrkan idag. Två konserter, en klockan tolv och en halv ett. I fjol sjöng vi i entrén och där var svårt att sjunga. Ljudet strömmade ut från munnen men tvärlandade framför fötterna på en.
Sjukhuskyrkan blev däremot full av ljud. Ingemar utsåg sig till professionell körrecensent och han tyckte att det var jättebra. Det tyckte vi också.
I kväll har vi varit på kulturcafé nere i stan. Christer och några till serverade kaffe och smörgåsar och bjöd på underhållning. Noveller, sång och musik och ett kortare anförande om Stagnelius. Trevligt och lagom ambititöst.

6 december
Kyssar och drömmar
Jag läste mina anteckningar från i december i fjol. Den här dagen hade vi julkonserten och jag kysste jultomten (Sven-Arne alltså).
Och den här hittade jag idag på Svenska Dagbladets hemsida. Och på tal om kyssar och drömmar så har jag gjort chokladtryffel och de är så makalöst goda att jag fick gömma burken bakom oliver, syltlök och kapris så att jag inte skall komma åt dem så lätt.
5 december
Blandade känslor
Sven-Arne har, liksom jag och resten av menigheten, fastnat för det där med nyckelband. Jag har oftast mitt band i fickan. Någon enstaka gång runt halsen. Sven-Arne har satt fast sitt band i en av livremshällorna på jeansen. Jag väntar med blandade känslor på den dag då han glömmer koppla loss den när han låser upp carporten.

4 december
Julkonsert
Precis som det skall vara så var genrepet på förmiddagen uselt. Pianisten hade influensa och ljudteknikern hade en lam ko hemma i ladugården och kunde inte komma.
Men timmarna mellan genrepet på förmiddagen och konserterna på kvällen gjorde susen. Kon reste på sig och pianisten fick värktabletter och snömaskinen funkade och smörgåstårtan som vi skulle äta mellan konserterna räckte precis lagom. Cecilia kom och lyssnade med make och barn och det kändes roligt - våra egna barn har vi inte lyckats locka dit i år heller. Konserterna var fantastiskt roliga och bra och det är synd bara att det redan är klart.

3 december
Fredag
Precis som förra fredan har vi druckit glögg idag. Pepparkakor, glögg, kaffe och levande ljus. Och så kom Mikael, för dagen uppklädd med vit skjorta och kostym. Det var han som vann spurtpriset för investeringsplanen och idag var den högtidliga prisutdelningen. Han fick ett chokladhjärta och ett diplom, förutom glögg och kaffe såklart.
Sonja var lite lyrisk idag. Hon uppfann vackra ord som kokosbollsfredag, russinmorgon, glöggmorgon och mandelmorgon.
Det var ett vackert ord. Mandelmorgon.
Och denna mandelfredagskväll åkte vi med Personalklubben till konserthuset i Vara. Göteborgssymfonikerna hade konsert. Bland annat uruppförde (jag tror att det var urpremiär, men jag är inte helt säker) de en pianokonsert av Daniel Börtz. Bitvis svår att förstå, bitvis suggestiv och bitvis mycket vacker. Börtz satt i publiken och bara det var ju speciellt.
Mario Venzago är ny dirigent för symfonikerna och han är väldigt mycket kan man säga. Att han inte stack ut ögonen på försteviolinisten med taktpinnen var nog bara för att violinisten hade glasögon.

2 december
Sång
Nu är det sång som gäller för hela slanten. Sonja och jag satt och sjöng på våra sånger så Lars-Göran gick ut en stund. Vi sjöng inte på samma sång och då är det svårt att sitta i mitten. I kväll är det genrep och på lördag är konserten. Det känns inspirerande.

Läste i Svenska Dagbladet att "Blogg" är årets mest uppslagna ord. "Blogg är en förkortning av Web-logg, och förlagets definition av ordet är ”en internetsida som består av en personlig dagbok med reflektioner, kommentarer och ofta hyperlänkar”. Jahapp. Kanske som de här dårå, fast med fler kommentarer?

Min bild föreställer svensk roulette. En utmaning både morgon och kväll.

1 december
Adventstid
Det är hög tid för sjukhusets divisioner att skicka investeringsplaneringen för 2005 till Sonja. Sista dagen var idag. Klockan halv fyra hade inte någon kommit in. Skall man införa spurtpris till den som kommer först eller straffarbete för den som kommer sist?

Och så är det första december, som sagt var. Jag hade ambitionen att göra en egen adventskalender men det var för svårt att göra datumkoder. Förhoppningsvis har jag hunnit lära mig till nästa jul. Denna rekommenderas i stället: