Kära dagbok...

31 januari
Kusin Bolle
Vi bodde inte så långt ifrån varann när vi växte upp. Farbror Nisse hade en stuga vid sjön och pappa ägde föräldrahemmet och farmor och farfar bodde bredvid oss och det var väl därför vi var tillsammans varje lov och ofta om helgerna. Jag har funderat på om vi någonsin var osams men jag tror inte det. Han bet Inger och det har hon aldrig kommit över men jag kanske var snabbare och hann undan? Nej, jag tror inte att det var därför.
Bolle var helt enkelt inte en sån person som man blev osams med.
Cykelturer, promenader, bad och lekar har vi ägnat oss åt medan vi växte upp. Nu har vi fått kontakt igen på gamla dar - internet och MSN gör det lätt att hålla kontakt - och idag är det Bolles 43-årsdag. Ett göingeleve kommer därför:
Hurrahurrahurra!
Hurrahurrahurra!
Hurrahurrahurra!

30 januari
Mer Skåne
Vi skulle äta lunch hos Bolle och Annelie. Dock hade Annelie ont i halsen så Bolle tog med sig maten och Elias och så åt vi hos mina föräldrar. Värst var det ju för Annelie som blev utan. Bilderna från förödelsen efter stormen skall jag göra ett eget album av men vi är lite trötta efter resan så idag blir det bara de här. Ett hygge som skulle avverkas om tio år och så vägen till Lönsholma.

29 januari
Skåne
Kalla den Änglamarken eller himlajorden, om du vill,
marken vi ärvde och lunden den gröna...

Stormen i Skåne gav en del effekter runt föräldrahemmanet. Sist vi var där var i november. Bilderna från den gången är till vänster.
28 januari
Svenska för invandrare
En sida som vi ofta besöker är How to learn swedish in 1 000 difficult lessons. Sidan är skriven av en amerikan i förskingringen och är rätt rolig att läsa. Bland annat har sidan en uttalsguide för svenska. Man undrar ju hur man själv har kunnat lära sig språket när man till exempel läser om bokstaven G:
"G - same as English before an A, O, U or Å; but before an E, I, Y, Ä or Ö it is pronounced more or less like a y; it's like in English before consonants, except when at the end of words such as berg or borg, where it sort of disappears as you almost make a y sound but don't really; the other consonant exception is when it comes before an N, such as in barnvagn - baby carriage - the combination of gn becomes like ngn. Finally, it sometimes doesn't follow these rules at all.

Och i morgon bittida, tidigt som attan, far vi ner till mina föräldrar i Skåne. Åter söndag kväll.

27 januari
Fynd
Vi var och handlade i kväll, precis som vi brukar på torsdagskvällarna. Röda runda prislappar med texten "kort datum - halva priset" tycker vi om eftersom det betyder att man kan fynda. Vi har vissa saker som vi alltid kollar. Leverpaté är så gott så det är inte klokt - men dyrt. Och kroppkakor. Idag var det halva priset på båda två, det var ett fynd som hette duga.
Och inte nog med det, vi köpte en skottkärra och en häcksax också. De hade också halva priset men inte för att datum hade gått ut på dem utan för att de skall bygga om på trädgårdsavdelningen. Vi skulle ändå köpa både ock så det var också fynd!

Och jag känner mig som ett fynd hela jag. Rapporten som jag skrev på i gårkväll blev bra. Tackar som frågar. Fast nu är jag trött och känner mig mest i skick som något som man hittar i en fyndlåda. Jag kanske har gått ut i datum?

26 januari
Övertid som heter duga
Jag bestämde mig för att arbeta över idag. Vid sju i kväll var jag klar med rapporten som jag skulle ha i morgon eftermiddag - och tröck på fel knapp och så var alltihop försvunnet i landstingets Svarta Hål. Jag ringde till Sven-Arne och försökte med hjälp av telefonassistans rädda vad som räddas kunde men till ingen nytta.
Det som är förspillt, det är förspillt, som Emils mamma sa när paltsmeten låg i gröngräset.
Jag suckade, stängde av datorn och åkte hem.

I kväll har jag restaurerat arbetet så gott jag har kunnat ifrån hemmadatorn. Nu är klockan över tio och jag är just klar. Tyck att jag är duktig med tanke på att jag var på jobbet vid sju i morse!

25 januari
Vims
Jag ringde öronmottagningen på sjukhuset idag och hörde deras telefonsvarare: "Välkommen till öronmottagningen. Det är många som ringer just nu. Vi tar strax emot ditt samtal." Det var Ingers röst och rent reflexmässigt tittade jag över innergården mot hennes fönster och tänkte vinka åt henne.

Vi åt fläskpannkaka i gårkväll. Sven-Arne fotograferade den innan vi åt och så bestämde vi att resten av den var precis lagom för att vi skulle kunna värma den idag innan vi skulle gå till kören. I morse upptäckte Sven-Arne att dagens tisdagstema var mat och det var väl typiskt när just den rätten var nyfotograferad.

24 januari
Flingor
Såg den här i Svenska Dagbladet idag. Jag säger inget om Anna-Sarahs frukostpuffar men var och en kan ju försöka tänka själv.
23 januari
Sunny sunday
Det var ett strålande väder idag. Solen sken och snön gnistrade på marken och träden. Hilda och Anna-Sarah var här men ingen av dem lider av att sitta inomhus när solen skiner. Det var värst för dem själva som missade en skön promenad.

22 januari
Latlördag
Arne frågade vad det i blev för mat i går. Det blev löksoppa för den som Anna-Sarah hade fått till lunch var så tunn så den var som tevatten och den jag gjorde var mustig och fin. Idag blev det kålpudding i stället. Det hade ingen ätit tidigare under dagen.

I kväll har vi ätit fruktsallad. Jag gör så gudomligt god fruktsallad så jag blir förvånad själv. Till den åt vi kanderade hasselnötter. Först följde jag ett konstigt recept som jag hittade på nätet där man skulle kandera med florsocker och vatten. Eftersom de inte smakade någonting så tog jag en dl socker och smälte i en stekpanna, spädde lite, la i rostade hasselnötter (de var rostade efter första försöket), rörde tills det var ganska torrt och så fick det svalna. Jag kan tala om att det smakade gudomligt till fruktsalladen som smakade gudomligt redan från början, sa jag det förut?

21 januari
Soppa
Vi pratade soppa idag på jobbet. Lars-Göran hade ett bra recept på löksoppa och sjukhuskökets fisksoppa är så god så den kan man prata länge om. På hemvägen bestämde jag mig hastigt för att aftonens mat skulle bli löksoppa eller fisksoppa, beroende på vad resten av familjen hade ätit tidigare under dagen.
Anna-Sarah hade ätit löksoppa och Sven-Arne var i Göteborg över dagen och åt...
... just det.
Fisksoppa.

20 januari
Det skall vi fira
Jag var hos tandläkaren idag. Det blev billigare än jag hade räknat med så på vägen tillbaka till kontoret stannade jag till hos blomsterhandlaren och köpte tulpaner.
Tulpaner är speciellt. Dels är det vackra blommor med vackra vårfärger och dels minns jag en speciell tulpanbukett som jag fick vid ett speciellt tillfälle av en speciell drömprins för ganska exakt tre år sen.
Och idag var det Tulpanens Dag. Jag gav fem var till Sonja och Cecilia. Tio behöll jag själv.

19 januari
Bråttomkalender
Den här hittade jag på Skrattnet idag:

TISONSTORFREFREFREORG
8765432
1615141211109
23222120191817
30292827262524
37363534333231
Detta är en speciell kalender för bråttomjobb. Alla bråttomjobb skall vara klara igår. Tack vare denna kalender kan ett jobb beställas den 7:e och levereras den 3:e. De flesta jobb skall vara klara på fredag. Därför finns det tre fredagar i varje vecka. Sex nya dagar har lagts till varje månad för att man lättare skall hinna med slutet-på-månaden-panikjobb. Det finns ingen 1:a i månaden. Därigenom undviker man sen leverans av föregående månads sista-minuten-panikjobb. Måndagar med tillhörande baksmällor är slopade, liksom även improduktiva lör- och söndagar. En organisationsdag har tillkommit. På så sätt håller man de övriga dagarna fria för oavbruten panik. Det finns ingen fredagen den 13:e.

18 januari
Varde ljus
Pappa ringde alldeles nyss och talade om att han har fått tillbaka strömmen. Jag känner mig verkligen lättad! Han har eldat och fått upp värmen i huset, duschat och hälsat på mamma på sjukhuset och nu skulle han lägga sig på soffan och titta på TV. Det är han värd efter elva dygn utan ström.

17 januari
Hurra för måndagar
När jag skulle plocka fram frukosten idag så vet jag inte hur jag bar mig åt. Det får plats väldigt mycket müsli i en burk, det märker man i synnerhet när det ligger utspritt över hela köket.


På eftermiddagen ringde jag och frågade pappa vad han gjorde.
"Jag tittar på julgranen."
"Lyser den?"
"Bara när jag riktar ficklampan mot den."
Idag försökte han köpa ett elverk men de var sju karlar som väntade i affären när leveransen kom med ett elverk.

16 januari
Släkt och vänner
Yrhättan som jag skrivit om tidigare har kommit hem från Indonesien. Om jag har förstått det rätt så kommer hon att behöva många goda tankar framöver också, för att orka med minnena av arbetet. Var rädd om dig min vän och var inte duktigare än du har ork till!

Och pappa har fortfarande inte någon ström och lär inte få det på flera veckor. Han och hans gamla bröder sliter med sina motorsågar hela dagarna och jag går här och är orolig och har tårar i ögonen och hoppas att de är försiktiga och att inget händer dem där ute bland stormfällorna. Har de kolla på varandra? Tänk om pappa går ut ensam i skogen? (Det gör han!) Tänk om han ramlar? Tänk om det händer något med trän och rotvältor och motorsåg? Tänk om han får en infarkt till? Tänk om han ropar och ingen hör det?

Ulla, min äldsta syster, barndomens föredöme och banbrytare, fyllde 47 i går. Jag ringde och gratulerade henne men skrev inget om det i dagboken. Härmed är ordningen återställd. Skönt att ha något positivt att skriva om även en sån här klump-i-magen-dag.

15 januari
Tågspaning
I Postvagnen som jag skrev om i går så såg vi att ett småländskt tåg (Y32) skulle provköras på Kinnekullebanan idag. Varför har jag inte riktigt klart för mig men en kvalificerad gissning är att tågen skall bytas ut.
Vi bestämde att vi skulle kolla tåget i Mariestad. Dock åt vi frukost och snöade in på melodikrysset och åkte till återvinningsstationen innan vi styrde mot Mariestad så det tog lite tid och tåget hade redan gått vidare mot Gårdsjö. Dock skulle det köra tillbaka samma väg så vi körde längs Vänern och upp genom skogen för att kolla hur där såg ut och var vi skulle kunna fotografera det med snygg bakgrund. Och när vi klev ur bilen så kom tåget och vi hann ta kort på det. Och lokföraren tutade och vinkade åt oss. (Hörde du tåget, Anders? Det var nästan där du bor.)

Det var riktigt roligt att titta på tåg och järnvägsstationer. Och inte minst att räkna ut hur tidtabellen fungerade och hur man fick plats med ett extra tåg på en enkelspårig bana!

"Det ordinarie tåget måste först komma till Gårdsjö innan nästa tåg kan gå därifrån. Det innebär att tåget från Hallsberg först måste gå till Mariestad innan Y32:an kan köra tillbaka. Då kommer det till Mariestad tidigast tre och får inte grönt ljus därifrån förrän tjugo över och då hinner de till Lidköping innan nästa tåg skall starta från Mariestad."

Och en nyhet för mig var grafiska tabeller som visar var tågen passerar och när. Den här, till exempel, visar vilka ordinarie tåg som passerar Skövde och hur dags.
Summa summarum en rolig dag.
14 januari
Fredag
Stop me if you've heard this one before... men det är väldigt vad tiden går fort. Plötsligt och utan förvarning var det fredag igen. Skall det inte vara en hel vecka mellan fredagarna?

Men fredag är det, vare sig jag tror på det eller ej. Till middag har vi ätit karré, gratinerad med tomatskivor, örtkryddor och ädelost. Till det klyftpotatis, färska champinjoner och lite mer tomat. Gott men ofotograferat. Men jag har empiriskt testat och kan lova - detta säger jag med eftertryck till både Arne och Sven-Arne - maten finns och kan ätas även om man inte har den på bild.

Dessutom har jag kikat in i diskussionsklubben Postvagnen som hör till Svenska Järnvägsklubben. Den som tror att det är en sömnig och långsam klubb har fel! Fram till kvart i sju i kväll har sidan haft 441 nya inlägg idag. Vilket kan jämföras med Passagens 35+ som har haft 256 inlägg.

13 januari
Vårvinter
Plötsligt och utan förvarning var det vår i luften! Jag var på möte i Vänersborg idag. Solen sken, en försiktig talgoxe kvittrade lite försiktigt och det var åtminstone varmt att sitta inomhus och titta på vädret. Det kändes på sätt och vis inspirerande men det kunde ju få bli vinter först och inte gå direkt från höststormar till vårväder.

Men nu får det vara slutpratat om väder i dagboken. I tidningen idag läste jag att varje svensk över 15 år drack i genomsnitt 10,5 liter 100-procentig alkohol under 2004. Jag var tvungen att kolla med Sven-Arne (som har läst matte på universitetet) om jag hade räknat rätt. För räknar man om det till vin så innebär det att alla svenskar över 15 år i genomsnitt dricker motsvarande 1,8 liter vin per vecka.
Kan lugnt konstatera att jag är mycket, mycket långt därifrån.

... men på tal om alkohol. Vi fick en whiskeycheddar i julklapp. Innehållsdeklarationen har whiskey som första ingrediens och löpe som andra. Och jag som trodde att den skulle vara gjord på komjölk.

12 januari
Mer väder
Bolle skrev i Gästboken i går om hur det ser ut på Furutorp efter stormen. Det var ingen munter läsning. (Kan nån vakta pappa så att han inte ger sig ut med motorsågen för att börja röja, tack?) Idag lyckades jag få kontakt med pappa lite hastigt på telefonen innan det bröts igen och det var ju skönt att höra hans röst i alla fall. Det känns väldigt olustigt att sitta här och bara vänta på att det skall ordna upp sig.
Och inte blev det bättre när man såg den här väderprognosen för i natt.

11 januari
Vinter, snö och kyla
Vi har tänkt åka till Kläppen och åka skidor om några veckor. Med bekymrade rynkor i våra vackra pannor tittar vi på väderprognoserna. Stormen spelar väl inte så stor roll, det hinner sluta blåsa, men var är snön? I Kläppen är det bara snö i de backar som har snökanon och det är nollgradigt i luften. Hoppas att det snöar som bara den de veckor som är kvar tills vi skall upp. Fast inte just när vi åker upp förstås. Och helst inte medan vi är där.

Och ändå är väl våra väderproblem ganska små. Mamma har berättat hur det går för pappa som sitter där ute i huset på landet och varken har el eller telefon. De flesta av husen runt omkring är tomma och han tycker sig inte kunna fara därifrån. Gasolplatta har han, men vatten och dräglig inom hustemperatur, var hittar han det? Jag vet att han kan ta vara på sig själv men det känns inte bra ändå. Han som vill ha 25 grader varmt inomhus, hur kan han klara sig i ett stort utkylt hus?

10 januari
Tänkvärt
Vi har en bok som heter "Vådan av att vara Skrake".
Nej, det var inte sant. Jag börjar om.
Vi har tre böcker som heter "Vådan av att vara Skrake".
Nej, det blir inte bra det heller.
Det var ju visserligen sant men skriver jag det så måste jag förklara varför vi har tre likadana böcker och göra en lång utläggning om bokmässan i Göteborg och de fantastiskt billiga bokpaketen och att vi köpte tre paket och att vi visste att två av dem var likadana och att i dem fanns bland annat "Vådan av att vara Skrake" som vi dessutom redan hade hemma i bokhyllan.
Jag får försöka med en annan ingress.

Jag läser just nu "Vådan av att vara Skrake". Kjell Westö har skrivit den om någon undrar. Boken innehåller en tanke som jag kände igen mig i. På ett ställe berättar han att hans mamma ofta spelade piano när han var liten men att hon slutade med det när han växte upp. "När musiken tystnar i en människa den har bosatt sig i, då är den människan illa ute."

9 januari
Vinterstorm
Pappa gjorde visst rätt som tände julgranen i förväg i går för sen dess har det inte gått att nå honom på telefon och förmodligen har han ingen ström heller. Mamma, däremot, har det varmt och skönt och behagligt eftersom hon är inlagd på lasarettet i Hässleholm för medicininställningar. På tisdag skall de börja utprovning av andra medicinkombinationer. Det är då containern från apoteket kommer, enligt pappa.

Jag, Sven-Arne och Hilda gick elljusspåret mitt på dagen. Det var ganska många som var ute och gick idag och alla såg lika förvånade ut när de såg förödelsen.

8 januari
Kontakter
Tänk vad kontakter betyder! Yrvädret som jag berättade om den 2:a januari har ringt hem och pratat med sina barn. Hon hälsade genom sina barn och det blev jag jätteglad för. Och som jag skrev i Gästboken: Låt oss hjälpas åt att tänka goda tankar för att bära henne!
Och så ringde min pappa och jag frågade om vädret. Eftersom han bor på landet är det alltid risk för strömavbrott när det blåser men han hade förberett sig väl, sa han. Han hade tänt julgranen så att den skulle lysa i förväg.

7 januari
Klämfredag
Det verkade fattigt att arbeta den här klämdagen. Vi nöjde oss med att titta in på jobbet några minuter - Sven-Arne skulle lämna in lite papper och jag skulle hämta mina nya slalompjäxor. Och när vi ändå var ute och åkte så for vi inom godisaffären och köpte en stor godisburk. Eftersom godis kan bli förstört om det blir äldre än fyra timmar så har vi tagit det säkra för det osäkra och ätit upp det mesta redan.

6 januari
Trettondagen
Vad skall man äta på trettondag jul? Julmaten som var kvar har förpassats till Matresternas Himmel och man tycker att de flesta favoriträtterna har man nyss ätit! Så vi stekte leverskivor och åt med potatis, sås, lingon och kapris. Det hade vi inte ätit i jul.

Och så var Sven-Arne inloggad på datorn och jag tittade på vad han hade för ikoner och genvägar på skrivbordet. Den här hittade jag. Jag har frågat vad han har för nytta av den men han hade inte något tillförlitligt svar.

5 januari
Trettondagsafton
På jobbet idag blev jag med ett par finfina slalompjäxor! Claes har fått större fötter med åren så han kunde inte ha sina längre och i ett svagt ögonblick gav han dem till mig. Och på förmiddagskaffet började Els-Marie prata om ett par nästan oanvända vandrarkängor som bara står och samlar damm. Både jag och Sonja hoppas att de inte passar på den andres fötter för båda vill ha dem.

Efter jobbet åkte vi ner till stan. Jag, Sonja, Catrin och Sven-Arne gick på Café Inklusive, ett nystartat kulturcafé som bland andra Christer håller i. Och jag, Skövdes svar på Troubadix, sjöng tre sånger. (Tack, vänner, för att ni höll tummarna för mig!) Jag avslutade med "Den vackraste sången" som är en av mina egna favoriter. Refrängen går så här:

Ingenting får hindra det som trots allt händer nu,
Må klarsyntheten drabba oss så vi vågar se
att möjlighetens ögonblick är nu och aldrig sen
och nu öppnar jag min famn för dig, precis så du får rum.


4 januari
Matprat
Till frukost varje dag äter vi müsli. Jag med vaniljyoghurt, Sven-Arne med mjölk. Han tar en smörgås till.
Sven-Arne äter två smörgåsar till förmiddagskaffet. Jag tar den ena ifall vi fikar på samma ställe.
Till lunch äter båda vaniljyoghurt med müsli och en smörgås.
Middag äts på kvällen i det Florydska hemmet. Idag blev det grönsakssufflé. En kvarglömd palsternacka och en bit purjolök blev själva stommen. Sufflésmet ovanpå, gjord på kryddosten som var kvar sen julbordet. Isbergssallad med balsamvinäger till.
Jag tänkte fotografera underverket innan vi åt men vi var vrålhungriga så vi hann inte. Dessutom skall man som bekant inte vänta på en sufflé. Så Arne, kan du visa en bild på en sufflé, tack?

3 januari
Besked
Jag skall snart ringa till Christer. Snart.
Jag har lovat att ge besked om onsdag kväll.
Mycket snart skall jag ringa.
Jag ringer nu. Jag skall bara.

2 januari
En vän
Hon kom som ett yrväder och hade ... inte ett höganäskrus i en svångrem om halsen, men hon är i alla fall det yrvädrigaste yrväder jag kan komma på. Hon lämnar ingen oberörd. Med fart och fläkt och gott humör tar hon världen med storm. Mig inkluderad. Konversationen med henne får mig att le åt alla hennes galenskaper. Samtidigt är hon både tankfull, djup och full av egna livssorger och kan ibland ge och ibland behöva ta emot tröst.
Och mitt bland rosa stayups och kortkorta kjolar och höga klackar så vet jag att hon åker till Indonesien på tisdag som specialistkompetent traumasjuksköterska för att hjälpa till i räddningsarbetet.

Stora kramar, min vän. Jag skall tänka goda tankar om dig varenda dag.

1 januari
Nyårsdagen
På nyårsdagars vis har det varit en stilla dag. Anna-Sarah och Anna åkte vid fem. Anna-Sarah var lite sur för att jag vann över henne i Filippin men i krig och Filippin är alla medel tillåtna. Och när David ringde och frågade hur året har börjat sa jag som det var - att forsätter året som det har börjat så kommer vi att äta lutfisk varenda dag.
I övrigt ägnade vi oss åt nöjen. I Da Vinci-koden har de just landat i England och Sven-Arne har laddat upp "Ett foto i timmen".