Kära dagbok...

31 mars
Promenadväder
Vi gjorde i ordning smörgåsar och tog med oss ner till sjön på lunchen. Det var Inger, Sonja, Sven-Arne och jag. Det var skönt väder och alldeles vindstilla. Ingen kan vara dyster med en ballong, sa Nalle Puh, och ingen kan vara dyster när det är fint väder heller.

30 mars
Klädsel: Kavaj
Så stod det på dagens inbjudan till Syrrans bröllop. Vad innebär det? Kostym eller kavaj-å-byxor? Ljust eller mörkt? Och vad skall jag ha? På Bröllopshjälpen läste vi följande: "Att inte följa denna klädkod är helt uteslutet. Det är mer oförskämt än att inte komma alls."
Ojdå.
Längre ner i texten står följande:
"Klädsel: Kavaj betyder enligt traditionen mörk (mörkgrå eller mörkblå) kostym enligt ovan. Idag är man inte alltid så noggrann med detta utan accepterar även kostym i andra färger eller udda kavaj/elegant blazer. Då bär man en snygg kavaj tillsammans med ett par finbyxor, så undvik helt jeans eller chinos. Slips eller fluga är obligatoriskt. Kvinnor bär kortare dräkt eller klänning med ev. tillhörande kavaj."

Japp, där fick man för att man sydde en vinröd långklänning i somras.

29 mars
Gamla Karin
Jag läste lite förstrött i boken "Pelle Holms bevingade ord" och fann följande:
"Karin; Komma med sin gamla Karin, se gammal."
Jaha, tack, tack. Tack för den, Televerket. Letade i bister nyfikenhet upp gammal och fortsatte läsa:
"Komma med sin gamla Karin, ett yttrande av målaren Carl Larsson, som efter en tids bortavaro kom på middag hos bankdirektöre Ernest Thiel. Där satt dom allesamman med sina nya fina fruar och så kom jag med min gamla Carin."

28 mars
Annandag påsk
Familjemiddagen idag innebar att de tre döttrarna var här på middag. Maten bestod av rester, men de resterna gick inte av för hackor! Grönskasgryta, ris, gravad och rökt lax, vanlig och vegetarisk janssons frestelse, ägghalvor med currysås och musselstuvning, avocadosallad och köttbullar.
Mat som man kunde bjuda en kung på, alltså!

27 mars
Påskdagen
Rent mentalt var det ingen höjdardag idag men man är inte på topp jämt.
Men positiva saker hände ändå. Bilen blev tvättad och så gjorde jag brylépudding till Sven-Arne och mig. Undrar förresten varför det heter brylepudding? Ska inte Crème Brûlée ha knäckig yta, sån som görs med brännare? Enligt mina recept heter det Crème Caramel i stället men jag har haft fel förr.
Vet du, Arne?

26 mars
Påskafton
Det var fint väder så vi åkte en sväng, Hilda, Sven-Arne och jag. Vi hann med konstutställningar, Fågeludden och Hornborgasjön. Tusen tranor var det idag. Sångsvanarna måste ha varit ännu fler.

25 mars
Långfredag
På långfredagen får man inte arbeta, alltså var det Sven-Arne som fick putsa fönster idag. Fast det där var inte riktigt sant. Att putsa fönster är så tråkigt så det är inte klokt men Sven-Arne gillar det så varför skulle jag ge mig på det? Å andra sidan har jag planterat om och duschat alla blommorna så jag har inte bara suttit i solen och haft det bra. (Men det har hunnits med, det också)

Hilda och Anne har varit här sen i går. Tranestrumporna var fyllda, så som det skulle vara idag när de vaknade. Sven-Arne hade också hängt upp en tranestrumpa. Det var inget i den och jag tycket synd om honom så jag satte den på min ena fot och gick in till honom och sa "Titta vad du fick i din strumpa!"

24 mars
Skärtorsdag
Så var det storhelg igen. Kroppen krävde inte så mycket arbete när solen sken så strax efter lunch stämplade vi ut och gick hem. Det skall tydligen bli kalasfint väder hela påsken så det är bara att passa på att njuta av ledigheten.

Jag sa en gång att jag skulle berätta vad tranedagen är.
Följande är hämtat från den här sidan:

Tranan är nära förknippad med Bebådelsedagen, i södra och västra Sverige, och speciellt på Öland. Uttrycket ”Tranedagen” har funnits sedan 1500-talet.
Tranan kommer till Sverige med den ljusa årstiden, nu fick folk gå till sängs innan mörkret fallit helt. "Tranan bär ljus i säng” var ett talesätt. Nu behövde man inte längre använda lyktor inomhus för att kunna arbeta.
”Trangodis” är en sed som lever kvar bland barnen på Öland i hög grad! Den 25 mars ska det komma en trana och lämna godis till barnen. Hur och var detta levereras, det finns det nog lika många varianter på som det finns familjer... huvudsaken att tranan kommer med trangodis! Glädjedagen bryter fastan!


Fast vi har flyttat trandedagen till skärtorsdagen, för då är det lättare att förbereda och komma ihåg.
På tranedagen hänger vi upp en strumpa och så kommer tranan på natten och lägger i grejer. Hos oss kommer den inte med godis utan lite andra saker, fröer eller kläder eller nåt. Det är lite olika. När Anna-Sarah var liten tordes hon inte ha strumpan vid sin säng för hon var rädd att tranan skulle komma och bita henne i näsan. I år har hon för säkerhets skull farit till Mariestad på tranedagen.
I morgon vet vi vad det var i strumporna men det får inte förtäljas ety Anna-Sarah kommer och kollar sin strumpa först på söndag.

23 mars
Semesterplanering
Att planera sommaren är inte lätt!
När är de olika barnen här? Skall Anna-Sarah till England? När har barnens övriga föräldrar tänkt semestra? Kommer någon av barnen att ha sommarjobb och i så fall när? Vem vill följa med oss gamlingar på semester? När kan jag vara ledig med tanke på möbelleveranser till jobbet? Hur stämmer det med Sven-Arnes tider? Blir det solsken eller spöregn? Kommer flickorna att hålla sams om vi bor i husvagn? Kan vi smälla opp två tält på en campingplats som i somras eller måste vi i så fall betala för två platser? Klarar syrrans husvagn en besiktning till och går det att använda den? Vill döttarna ta en kompis med som i fjol och när har i så fall kompisarna tid? Hur mycket värme klarar tonåringar innan de blir för irriterade så att de inte går att ha med att göra? Och - inte minst - vad har vi råd med?

I gårkväll var vi i kyrkan. Vi medverkade i passionsandakten, både jag och Sven-Arne. Eftersom jag utgår ifrån att ingen av våra läsare var där vill jag förmedla ett litet utdrag ur bönen:
Vi ber om förmåga att se och förstå hur andra har det.
Gör oss medvetna om det skeende vi själva är delaktiga i.
Ge oss kraft att vaka i Getsemanemörkret när någon behöver oss där.


22 mars
Namn
Floryd är inget vanligt efternamn. Sven-Arnes farbror tog sig namnet och på den vägen är det. Ibland får man bokstavera namnet och ibland hjälper inte ens det. Idag stod det i tidningen om våra tipspromenadpengar i söndags.
Flonjd hette vi där.

Följande lapp satt på kylskåpet när vi kom hem:
Jag har åkt till Oliver i Stockholm. Pappa satte in pengar på mitt konto så jag kunde köpa biljetter. Jag stannar hos honom tills på fredag, då åker jag till pappa. Hoppas att ni inte blir sura!
Anna-Sarah

I själva verket sover hon över hos Anna som vi kommit överens om.

21 mars
Curling
Anna-Sarah har påsklov och var hemma hela dagen. När jag kom hem resonerade vi om de hundra bullarna hon skulle baka inför Öppet Hus nästa vecka och kom fram till att bästa bakkvällen var i kväll. Sagt och gjort, en liter deg gör man ju ganska snabbt. Fast när det var dags för utbak var Anna-Sarah TVUNGEN att prata i telefon och hon var färdig lagom tills den sista omgången var utbakad. Och när jag, lite spydigt, frågade hor länge hon kunde tänka sig att hjälpa till med pensling, gräddning och diskning så sa hon att en liten stund kunde hon nog stanna i köket...
Till hennes försvar skall sägas att mina argument fick henne att tänka om och att hon faktiskt var med resten av tiden.

20 mars
Tipspromenad
Vi gick tipspromenaden i området idag. Jag kom etta och Sven-Arne tvåa. Sammanlagt 80 kronor i vinst. Dessutom vann jag 25 kronor på tipspromenadbingon så vi gick med vinst idag och om Anna-Sarah får som hon vill blir det en grundplåt till tågbiljetter till Stockholm. Hon inser inte hur många tipspromenader vi måste vinna för att få ihop till en sån resa.

19 mars
Duschvanor
Vi har ett fint badrum med en lyxig duschhörna. Helkaklad. Och lyxig som sagt. Det är festligt att man så tydligt kan se vem av oss det är som har morgonduschat.
När Anna-Sarah har duschat är allting blött och så ligger det kemikalier och hårapparater överallt.
När Sven-Arne har duschat är bara tvålen blöt för han duschar så snabbt.
Och när jag duschar så är allt blött utom tvålen. (Jag duschar å andra sidan även på kvällen och då använder jag tvål.)

Anna-Sarahs bästis har varit här sen i går. Jag har hört henne genom väggen från tjejernas rum och har gissat att både hon och Anna-Sarah var där. Men det gick inte åt så mycket glass till kvällsmyset och så är det lite tystare så troligen har hon åkt hem.

18 mars
Fredag
Anne kom lite oväntat och hälsade på idag på jobbet. Hon var på väg på läkarbesök men hade en stund över.
Och Anna-Sarah hade med sig kompisen Anna som stannar tills i morgon. Med lite övertalning kom flickorna ut från sitt rum och åt pizza men i övrigt har de hållit sig för sig själva med dator, TV, webkamera och stereo. Allt skall användas samtidigt.
Undrar hur nutida barn klarar strömavbrott?

17 mars
Småprat
Det är svårt att veta om man skall ha långkalsonger när man går till jobbet, när det är snö ena dagen och minus åtta andra och spöregn och plusgrader den tredje. I dag löste vi det radikalt och tog bilen till jobbet.

Jag köpte en bok av Sven Nordquist på bokrean. Där finns fantastiska formuleringar som "Jag har inte skrivit på länge. Det har å andra sidan inte Shakespeare heller." och "Vem som helst skulle ha skrivit för längesen. Men jag är inte vem som helst."

Ibland märker vi att det har använts sökord för att hitta till vår sida. Ett inte helt ovanligt sökord är "Tranedagen". Som cliffhänger meddelas härmed att jag skall berätta vad det är en annan dag. Missa inte den spännande fortsättningen.

(Så här splittrad blir dagboken när jag är lite för trött när jag sätter mig vid datorn)

16 mars
Ny läsning
Följande har Anne skrivit idag:
Idag frågade barnet jag läser för hur lyckan såg ut.
Jag sade att Lycka var små blommiga änglar som sjunger fina sånger för en.
Ett par timmar senare kom barnet in på mitt rum
med en teckning som föreställde en liten flicka
med blommig klänning som stod på ett moln.
Sedan frågade det lilla barnet hur döden såg ut.
Jag svarade att Döden ser precis ut som Lyckan,
bara det att hon har en annan färg på klänningen.
Då försvann barnet, för att komma tillbaka en timma senare
med en till teckning av en liten flicka i klänning.
Men den klänningen var röd med svarta prickar.
"Vilken fin klänning" sade jag.
"Ja," sade barnet. "Jag tycker så mycket om nyckelpigor."
Nu sitter det två teckningar över min säng.
En med en liten flicka som sitter på ett moln,
iförd en blommig klänning. Ovanför flickan står det "LyKa"
Bredvid den hänger en teckning av en flicka med röd klänning med prickar på.
Ovanför den står det "DöbeN"


15 mars
Kram
Fick just den här av Anna-Sarah (fatta vad man har blivit nördig när man sitter vägg i vägg med dottern och hon skickar meddelanden via sms!)

Det finns något i en kram.
Den värmer om hjärtat, den välkomnar oss hem.
Det gör det lättare att skiljas åt.
En kram är ett sätt att dela glädje och sorg eller ett sätt för en vän att visa att visa att dom gillar dej för att du är du.
Kramar är till för alla som vi bryr oss om.
Från mormor till din granne eller din nallebjörn.
En kram är någor fantastiskt.
Det perfekta sättet att visa något.
Att visa kärlek som är svår att uttrycka i ord.
Det är underligt vad en kram kan göra för välbefinnandet.
Den fungerar överallt och på alla språk.
Kramar behöver ingen utrustning, reservdelar eller batterier...
Öppna bara dina armar och ditt hjärta.


14 mars
Komparera
Lisbeth letade efter ord idag på jobbet och på hemvägen fortsatte jag fundera. Man säger Stor - Större - Störst. Och Få - Färre - ... men vad heter det sista? Färst? Det är samma problem med Små - Smärre - ... Där tar det plötsligt slut! Den som kan finna dessa superlativer kanske kan tala om dem för mig?

13 mars
Söndag
"Hemma är där man vet vad pyttipannan är gjord av" läste jag nånstans. Vi åt en specialkomponerad lunch idag, bestående av potatisar från middagen igår och kyckling från i fredags, fräst tillsammans med purjolök och äpplen och gratinerat med en liten bit banan och solroskärnor. Som pytt fast annorlunda.

Yrhättans barn skrev i gästboken om det orättvisa i att vi tvättar bilen i dricksvatten. Många barn dör i kolera för att vattnet är orent och vi har all anledning att vara tacksamma över hur bra vi har det. (Och till Yrhättebarnen: tack för att ni påminde oss om det.)

12 mars
Slölördag
Lördagar är underbara! Vem kan motstå frukost på sängen, till exempel? (Fast strax efter att bilden togs välte ena juiceglaset...)
Dagen har ägnats åt att baka bullar och att småpyssla lite. Dessutom hann jag läsa ut min bok och den slutade väldigt oväntat. Svårt att säga om det var bra eller dåligt.
Och i kväll var det schlagerfestival. Jag kan sjunga några strofer ur ganska många av sångerna men vinnarlåten försvann ur minnet så fort jag hade hört den. Det säger dock mindre om kvaliteten på bidraget än om min teflonhjärna.

Det Florydska sångbidraget kan ju annars beskådas längst ner på den här sidan till somligas jubel och andras förskräckelse. Att det ligger där nere är för att filmen inte skall starta av misstag.

11 mars
Haverier och en pojke
Tre ställen där jag har arbetat har de totalrenoverat när jag har slutat - dock inte på grund av mitt arbete. Två hemsidor har jag haft tidigare. Båda har plötsligt och utan förvarning försvunnit ut i svarta hål i cyberrymden. Den ena förvandlades till och med till ett casino!
Härom dan fann jag en länk till en sida där man kunde skicka gratis sms. En sådan länk är en typisk bra-att-ha-grej när man har tonårsdöttrar med stort kontaktnät! Sms-tjänsten fick jag inte att fungera och i går stängde den ner helt och hållet.
Och idag skulle Anna-Sarah åka till Jullan. Jag lugnade henne med att det är lätt att hitta rätt tåg i Göteborg. Och då var tåget inställt och ersatt med en buss till Kungsbacka.
Men jag garanterar – det var inte mitt fel! Jag upprepar: Jag är helt oskyldig till alla haverier under dagen.

Bilden har inget med ovanstående text att göra. Den är ett bevis på det jag alltid har vetat, att det bor en liten pojke inuti Sven-Arne. Han konstaterade i morse att det blir roliga spår på plattorna om man går barfota när man hämtar tidningen. Och då kan man ju inte gå närmaste vägen bara sådär utan vidare.

Och ytterligare ett bevis på att han är en liten pojke. Jag spelade in när han sjöng framför datorn i går. Det är bara några sekunder för sen var jag tvungen att stänga av för jag kunde inte hålla mig för skratt. Filmen ligger längst ner på sidan. Den startar av sig själv när man för pekaren över filmrutan.

10 mars
Visdom
Läste den här på nätet idag. Värd att lägga på minnet.
Kruxet med goda idéer är att de snabbt urartar till hårt arbete.

9 mars
De e mycke nu
Åt frukost, gick till jobbet, jobbade, gick hem, åt en smörgås, gick till kyrkan, gick till sjukhuset för att dottern var där, åkte hem, drack te med nästa dotter, sitter här, skall borsta tänderna och sova.

Sven-Arne har idag blivit systemförvaltare (man får inte glömma de positiva händelserna även om man är trött). Man kan skriva något putslustigt om systemförvaltning men eftersom jag som sagt är trött så lämnar jag walk over till den som kommer på någon vitsig formulering.

8 mars
Internationella kvinnodagen
I Sverige är det svårt att gå på ett politiskt eller fackligt årsmöte för det finns risk att man blir invald till något. Det finns gott om länder där man är beredd att dö för rätten att göra det som vi motvilligt gör av plikt. Jag är inte säker på om det har med internationella kvinnodagen att göra men det var bra sagt.

7 mars
Folksamling
Vi tog bilen till Skara idag. Anna-Sarah var på sin grupp och jag åkte till Hilda som delar lägenhet med en kompis i Skara. Som besökspresent hade jag med mig en krukväxt, burkchampinjoner, burkbönor, russin och en bit vetefläta. Flickorna tyckte att vi kunde komma varje måndag och gärna ha med oss middag nästa gång.

6 mars
Curlingmorsa?
I morse tog jag på mig en klänning som visserligen är sliten och med fläckar som inte går bort men vad gör det när den är skön? Efter en stund tog jag en tröja över eftersom den är ganska tunn. Och så gillar jag inte att springa runt barfota så jag tog på strumpor också. Det var underbart väder så vi fikade ute i solen, Sven-Arne och jag. Det blev lite kallt så jag satte på mig långkalsonger, man vill ju inte bli sjuk.

Anna-Sarah åkte till Anna i går. Mitt på dagen ringde hon för att meddela vilket tåg hon skulle komma med.
- Saknar du mig? sa jag.
- Ja, svarade hon.
Jag frågade en gång till för att vara säker på att hon hade hört frågan men hon svarade likadant så när vi hade lagt på var jag tvungen att gråta en skvätt av pur glädje.

För säkerhets skull bytte jag till jeans innan jag hämtade henne vid tåget. Annars hade hon nog fortsatt till Falköping för att slippa kännas vid mig.

5 mars
Långpromenad
Vi tog bilen till Silverfallen idag. Två minusgrader, solsken, gnistrade snö och fågelkvitter. En skön promenad och fika i solen. Vad kan man mer begära av livet?

4 mars
Fortsättning
Flyttkillarna kom idag och tog Cecilias skrivbord. Det skulle visst skiftas med Christels och så var det problemet löst.

Min och Annes dag var lite annorlunda än vanligt, kan man säga, så nu i kväll är vi lite trötta. Vi har därför ägnat en stund åt att kolla Rolf Nygårds inslag i schlagerfestivalsuttagningarna. De finns här och är förfärligt roliga.
Hur gör karln för att se så fasansfullt sur ut???

3 mars
Chefsbyte - nejtack!
Cecilia är en himla bra chef, det har jag skrivit förut. Man kan ju bli lite rädd att sjukhusledningen skall komma på det och flytta på henne. Just nu är hon på chefsutbildning, vad hon nu ska där att göra, och vi har med bävan tittat genom fönstret på hennes skrivbord. Det är alldeles tomt! Antingen skall hon byta skrivbord eller så finns det saker som hon inte har berättat än.
Missa inte den spännande fortsättningen.

2 mars
Snöhinder
Läste just i Svenska Dagbladet att det skulle vara en kurs i plogning i Sollefteå. Den blev inställd på grund av snökaos.

1 mars
Positiva Klubben
Dagen började med att mötet jag skulle på blev inställt eftersom en var sjuk och en hade sjukt barn. Men hon som faktiskt kom - förutom jag dårå - hade jag ett bra möte med.

Efter jobbet följde jag med Anna-Sarah till Skara. Hon hade psykosomatiskt ont överallt, särskilt i benet och magen och ryggen och huvudet, men jag slog dövörat till och avlämnade henne där hon skulle avlämnas. Själv tog jag en fika på ett café innan jag gick på Pilgrimsvandring i Domkyrkan. Det kändes stärkande och läkande. Besöket i kyrkan alltså, inte caféet. Det var bara stärkande. Anna-Sarah var nöjd och lättad när hon var klar och ontet gick över som genom ett trollslag.

Under tiden var Anne och Sven-Arne på kören. "Straffkommenderad" muttrade Anne men man får slå dövörat till, som sagt. Hon sjöng inte en ton men hon var i alla fall där och det är ju en början. Och när vi kom hem så fick Anne ett glatt telefonsamtal från "Kattungen" som härmed är omnämd och gratuleras.

På alla sätt en positiv dag.