Kära dagbok...

30 april
Valborgsmässoafton
I fjol firade vi Valborg vid Sjötorpasjön - som av någon anledning ligger i Skultorp och inte i Sjötorp - men i år firar vi hemma på egen hand.

Vi har ägnat en stor del av dagen åt trädgården. Dels åt att handla växter och dels att plantera dem. Resultatet är strålande. När vi flyttade hit så fanns här väldigt få rabatter och vi vet fortfarande inte om det kommer något i de få som fanns. Vi hade med oss några växter från vår gamla lägenhet men de var lite dåligt vinterberedda och klarade sig inte så bra. Vi nyplanterar ganska mycket, med andra ord.

Vi har ett par växter som vållar oss en del huvudbry. Vi kan inte komma på vad det är för några. Är det någon som kan hjälpa oss? Det är en ganska vidlyftig buske och framför den kommer det något smått. Vad i all sin dar är det för något? Är det spirea eller shersmin? Och vad är det som kommer framför?

Kvällens mat när vi äntligen kom in blev crêpes. Vi fyllde dem med rökt skinka, svarta oliver, fetaost, vitlök, purjo och soltorkade tomater. Mycket gott och väl värt att lägga på minnet.
29 april
Fredagspyssel
Vi veckohandlade efter jobbet idag. Vi brukar aldrig bestämma kvällsmaten innan vi handlar för man hittar alltid något gott när man går runt. Är det någon gång man blir inspirerad till något extra så är det väl när man handlar? Idag var det ostmässa på Coop. Det innebar för vår del att när vi hade handlat klart så var vi mätta och belåtna. Pizzan som vi köpte för kvällen har vi lagt i frysen och den kommer väl att göra nytta längre fram gissar jag.

Inger på andra sidan innergården måtte ha falkögon! Jag var och klippte mig på eftermiddagen och när jag kom tillbaka till min plats dröjde det bara några minuter så fick jag mail från henne.
"Det blev bra!" stod det.
"Vilket då?" frågade jag förvånat.
"Klippningen!" stod det i returmailet.

Vi har hem-pc-paket som nu är tre år gamla. Datorerna är fullt OK fortfarande men fläktarna är förskräckligt högljudda. Det kommer ett nytt erbjudande till hösten men vi vet inte vad det kommer att innehålla så vi måste bestämma oss för hur vi skall göra med de här datorerna innan nästa förfrågan kommer.
Brevet om de här gamla hem-pc-paketen kom idag. Det var lite surt, får man allt säga. Skall man lösa ut dem blir det dyrt, nästan tre tusen för mitt och ytterligare några hundra för Sven-Arnes.
Och skall man inte lösa ut dem så blir det också dyrt! Att lämna tillbaka dem kostar åtta hundra per styck.

28 april
Upplysningstiden
När vi gifte oss hade Maria gjort en frågesport där vi bland annat skulle tala om vem som var vem av ett massa personer. Tarras-Wahlberg klarade jag, likaså Bruce Springsteen, Charlotte Perelli och Gollum. Men så var det en herre med Colgateleende och blå kostym. Ingen av oss visste vem det var.
I kväll har jag hört honom tala.
Han är kommunalråd här i stan.

27 april
Tågtok
Jag var i Göteborg över dagen. Lokalbuss, tåg, spårvagn, lokalbuss och så var jag framme. På mötet såg jag att en av anestesisyrrorna på sjukhuset också var där. Och fastän hon hade tagit leasingbil så väntade jag snällt på lokalbussen som skulle ta mig in till stan när jag skulle hem igen. Lever man med en tågentusiast så kan man inte undvika att bli smittad.

26 april
Bedrift?
Vi brukar gå till jobbet. Nästan alltid går vi samma väg. Förbi Skogsro, Roséns, Ryds Centrum, så till höger och uppför backen till jobbet. När det inte är snö tar vi en annan väg hem. Då går vi förbi värmeverket, Assyriska, genar över riksvägen och så genom skogen. Det går lite fortare och är framför allt en mycket trevligare väg.
I morse tänkte vi göra något radikalt annorlunda och bestämde oss för att gå genom skogen TILL jobbet. Och trots att vi har gått samma väg massor av gånger tog vi fel skogsstig och fick vända.

Det måste vara en bedrift att gå vilse när man har två km till jobbet och går nästan varje dag.

25 april
Ei saa peittää, Elias!
Den tjugosjätte april i fjol sen skrev jag så här i dagboken:
"På el-element står Risk för brandfara! Elementet får ej övertäckas! På norska Ovnen må ikke tildekkes! och så på finska de vackra poetiska orden Ei saa peittää.
Ei saa peittää kan man använda till mycket. Som hälsningsfras eller kärlekskutter eller för att skälla på varandra, till exempel. Värt att prova vid tillfälle.
Bolle blev pappa i går morse. Jag fick bilder idag på en liten rar pojke som ska heta Elias. Grattis och Ei saa peittää till Bolle, Annelie och Elias."

Med andra ord är det Elias ettårsdag idag. Grattis, lille Elias!

24 april
Sköna söndag
Trädgårdsdag idag. Den misskötta komposten i hörnet av trädgården fyllde tio skottkärror. En grop på trädgården försvann och en syren reste sig där komposten hade vällt fram.
Och till fikat idag har vi ätit kexchoklad från vinsten i går. De måste ju ätas fort för att inte bli för gamla.

23 april
Tocnetträff och Lisebergsöppning
Det är som om Liseberg inte riktigt kan öppna för säsongen om inte Tocnet är där. (Och för den som höjer på ögonbrynen och undrar vad Tocnet är så är det som Lunar fast för vuxna.)
Jag åker nästan inget på nöjesfält. När man ser Balders konstruktion så kan man fundera på vad som händer om en av pinnarna inte sitter fast ordentligt. Och varför skulle jag utsätta mig för det????
Hotell Gasten älskar jag men annars är jag nöjd med att spela på lotteri och det lönar sig, som syns på bilderna. Fast man skall inte stå bredvid Jannike för hon sprider oturligheter så när chokladhjulet stannar så är det på nummer som är långt, mycket långt, ifrån hennes.
För den som undrar om Kanonen så var jag och Jannike helt eniga:
Ska vi åka den så skall vi vara nersövda.

22 april
Sju års olycka
Anna-Sarah hade en period då hon ivrigt hävdade att ett par inlines var det hon mest av allt behövde.
Och förtjänade.
Idag är det 245 år sen de första rullskridskorna kunde beses i London. Det var en instrumentmakare som hade tillverkat ett par och så kom han spelande på sin fiol till en fest. Dessvärre hade han inte lärt sig stanna så han for in i en spegel och krossade den.

21 april
Min dag
Tja... det var meningen att det skulle starta när man klickar på ballongen och med lite tur så är det inte bara i min webläsare det fungerar.

När jag var liten berättade mamma att jag och Faster Anna-Maria och Drottning Elisabeth av England fyllde år samma dag. När mamma stod och fixade min tårta på kvällen den tjugonde sa jag "Om du gör en tårta till Drottning Elisabeth så gör jag till Faster Anna-Maria!"

Och hyllad har jag blivit, som den värsta drottning! Hurrad för och sjungen för och kaffe på sängen och presenter och glass och choklad och middag och allt man kan önska sig. Så alla ni som har uppvaktat mig idag på min synnerligen ojämna födelsedag (jag fyller ju 29 som vanligt): Tusen, tusen tack!

20 april
Aprilsnö
Så säger Sven-Arne att det heter, Aprilsnö är som fåragö. Rätt ord måste väl ändå vara Vårasnö är som fåragö? För att bevisa min tes sökte jag på Google, det är säkert och vederhäftigt.
Aprilsnö fick jag 129 träffar.
Vårasnö fick jag en träff - min egen dagbok från april i fjol.

Och hela detta resonemang förde jag för att marken var vit när vi gick till jobbet i morse.

19 april
Den här dagen
Tidigare hade Bernardus namnsdag den här dagen. Senare hette den Olaus Petri, efter den svenske reformatorn som dog just den här dagen 1552. Det var den här dagen 1956 som Grace Kelly gifte sig med prins Rainier III av Monaco. Jeanne d'Arc helgonförklarades 1909 och Nils Ahlroth föddes 1920. Kung Sigismund dog 1632 och Drottning Kristina 1689.

Och för den som vill minnas 2005 i framtiden så anteckna att Joseph Ratzinger valdes till ny påve just i dag och att han hädanefter skall heta Benedictus XVI.

18 april
First of all - don't panic!
Jag satt helt fredligt hos Solveig på plan åtta och arbetade när brandlarmet gick idag. Hon och jag och en massa andra kom ut från kontoren och stod och såg förvånade ut. Vi stod och tittade förvånat på varandra och så lommade vi ut till trappan och började gå ner. Jag tänkte att det är ju tur att man inte är brandsoldat för de skall för det första uppför trapporna och så kan de inte lomma lite sakta utan de skall springa upp!
Sa jag att det var plan åtta?

Jag växlade några ord med Sonja och tog en kopp kaffe och efter ett tag gick jag tillbaka. Enligt ryktena var det antingen nån som höll på med reparationsarbete eller så var det en som sprutat insektsmedel på toaletten.

Se där - vilken dramatik man kan få uppleva som landstingsanställd!

17 april
Söndagsbestyr
Sven-Arne jobbade idag och jag pysslade lite här hemma. Jag ville göra något så att jag kunde vara ute i solen och samtidigt känna mig nyttig och det bästa jag kom på var att börja på de gamla stolarna som har varit på väg till tippen flera gånger. De är fina i modellen men fula i målningen så nu har jag börjat skrapa bort färg ifrån dem. Jag ser det som ett långtidsprojekt.
Mycket lång tids projekt.

När jag var ute hörde jag två av gårdens pojkar leka en ganska vild lek vid gungorna.
Pappan till den ene kom ut och stoppade dem.
"Vet du vad som kan hända?" förmande han sonen.
Ett mumlande svar.
"Jo, han kan få fingrarna i kläm. Och vet du vad som händer då?"
(Nu väntade jag nyfiket på den pedagogiska fortsättningen på de klämda fingrarna)
"Jo, han springer in och gråter och så blir det ett jädra liv på hans mamma!"
Till historien hör att barnens mödrar är systrar...

Och så har jag funderat på en sak. Någon kom i på vår hemsida i går via den här länken. Undrar vad det var personen sökte, där i Japan?

16 april
Nya matematiken
Modern helgmatematik:
Anna, Oliver och Anna-Sarah åkte.
Sven-Arne lagade tvättmaskinen.
Jakob och Hilda kom.
Jag, Sven-Arne, Hilda och Jakob åt middag.
Anna-Sarah och Oliver kom tillbaka.
Sven-Arne ansade växter på trädgården.
Anna-Sarah och Oliver gjorde varma smörgåsar.
Jakob färgade håret.
Jag sopade på gården.
Jag, Sven-Arne, Hilda och Jakob åt varma smörgåsar.
Jakob och Hilda åkte.

Det finns potatisgratäng och oxfilé kvar i kylen så nån har missat middagen men jag är inte säker på vem.

15 april
Motiverad kost
Jag har under en period samlat på reklamtshirts. Bland annat hade jag en där det stod Man blir aldrig för stor för en puss och en pannkaka. Och eftersom man inte är för stor för vare sig pussar eller pannkakor så blev kvällens mat vårrullar.

(Jag vet - det här inlägget var inte så vidare värst men försök själv)

14 april
Romantik med förhinder
Ja, bilden talar väl för sig själv. Man har tonårsdöttrar, say no more.

Men för den som klarar sig förbi nålsögat som en moder innebär så återstår fler - och mycket större - problem. Tänk bara på han som skulle berömma den nya flickvännens vackra ögon. Han hade hört uttrycket "Dina ögon är som bottenlösa brunnar, vilka jag drunknar uti."
I detta underbara ögonblick, när han satt där rakt famför hennes vackra ansikte, så blev det:
- Dina ögon är som bottenlösa avloppsbrunnar vilka du drunknat i...

13 april
Tröstens ord
Idag hörde jag att risken för att drabbas av benskörhet är större om man är smal och att vara lite småtjock är ur den synvinkeln bara hälsosamt. Det fick jag fick veta innan jag gick till kyrkan i kväll och det var ju bra att veta eftersom det fanns brownies på kaffebordet.

12 april
Konsekvenser
Konsekvensen av gårdagens recept på gräfling var att Sonja funderade på om jag ville ha någon av de överkörda grävlingar som hon hade sett i morse när hon for till jobbet. Snällt tänkt men nej tack.

Jag har varit ute och åkt med en ambulansförman idag. Det vill säga vi for i varsin bil eftersom jag skulle tillbaka till jobbet efteråt och hon skulle stanna flera mil bort. Jag hittar inte till ambulansstationerna så hon skulle köra först och visa vägen. Som konsekvens av dagen har jag därför lärt mig att man inte skall leka Följa John med en ambulansförare.

Vi har garage nummer fyra men Sven-Arne försöker ofta öppna garage nummer tre. Nu har han äntligen lärt sig att trean inte är vårt garage. Konsekvensen är att han i kväll försökte öppna femman i stället.

11 april
Charles Emil Hagdahl
"Kocken är ännu idag den läkare som grundligt botar åtminstone två dödliga sjukdomar: hungern och törsten." Så sa Ch. Em. Hagdahl vid något tillfälle.
Han sa också följande om grävlingar:
"Gräflingen förekommer temligen allmänt i våra skogar, der han har sitt tillhåll i stenkummel och bergbackar. Han är för våra jägare en gammal bekant, som vanligen får bestå sin raggiga hud till deras skjutväskor. Hans kött, beredt på följande sätt, liknar äldre harars, men är måhända något gröfre. Hösten är bästa årstiden att använda gräfling, ty liksom björnen tillbringar han vintern i ide.

Helstekt gräfling;
En ung gräfling, kryddor, smör.
Då gräflingen är flådd, urtagen och putsad, lägges den i vatten, som på 24 timmar ombytes en gång. Det feta tranaktiga borttages, hvarefter köttet förvälles två gånger och skummas; kokningen bör fortgå några minuter hvaje gång, så att lukt och smak af tran försvinner. Derefter lägges den i nytt vatten med kryddor, såsom salt, peppar, nejlikor lagerblad, lök, enbär och något ättika, samt får koka tills köttet kännes mört; spadet frånsilas, och gräflingen insättes i ugn, stekes hel med smör, öfvergjutes ofta med något af det frånsilade spadet och påspädes med grädde efter smak. Upplägges, serveras och är lika god varm som kall."

Dock hittade vi ingen grävling i frysen idag så vi åt köttbullar och makaroner i stället.

10 april
Segsöndag
Eftersom vi kom hem sent och klev upp i ganska vettig tid så har det varit lite segt idag. Såg en stark film om Parkinson på TV i kväll. Den som inte såg den bör se reprisen!

9 april
Göteborg
Vi tog morgontåget till Göteborg, jag och Sven-Arne. (Lever man ihop med en tågentusiast tar man bara bilen när man måste.)
Mycket hanns med under dagen. Trädgårdsföreningen, palmhuset med mangrove och kaffebönor, och så gick vi till Haga för att titta på hus. Av en händelse var det visning på gamla arbetarbostäder så vi följde med på guidad tur och det var en sån där tillfällighetsupplevelse som man kan leva på länge för det var verkligen intressant!

Och så dagens egentliga Göteborgsärende. Balett på Göteborgsoperan. Jag har sett modern, beskrivande balett tidigare men inte klassisk balett. Det var annorlunda och mycket vackert.

8 april
Virrigt
"Var är mina nycklar? Och almanackan och plånboken och ryggsäcken?" frågade jag i morse när vi skulle gå.
I bilen kom jag på efter en stund.
Så vi gick via bilen. Sven-Arne öppnade garaget och så stod vi och väntade båda två på att den andra skulle öppna och insåg att ingen hade tagit bilnyckeln. Gick tillbaka för att hämta den - men fick vända eftersom husnyckeln satt kvar i garagedörren.
När jag skulle plocka fram bilnyckeln kom jag på att den måste vara i sommarjackan som jag hade i går. Och ser man på - i fickan på den fanns plånboken och nycklarna också!

I kväll har vi haft barnfritt och firat med grekisk sallad och ostbricka.

7 april
Luras
När jag var barn sjön Inger en sång för mig där texten gick så här:
Journalisten är en luring, ja en riktig luring
Journalisten är en luring och de e vi allihop.
En olycka har hänt i Helsingborg igår
men det var bara en cykel som kört över ett par tår.
Vi bara luras, lura-lura-luras
Bara luras allihop och överallt.


Det här är löpsedeln på Aftonbladet idag, både nätupplagan och papperstidningen. "Fel på 50 000 deklarationer - Du kan tjäna tusenlappar på att kolla uppgifterna"
Läser man texten så är det de förtryckta uppgifterna som kan vara fel - alltifrån fel adress till att det är en miss i hur mycket man betalat till A-kassan.
6 april
Kärlek och teologi
I kyrkan i kväll hamnade jag i samma diskussion som så många gånger förut, om ifall vi duger och är älskade trots att vi är som vi är eller för att vi är som vi är. Rune Präst kände igen frågan och lotsade diskussionen och det var bra. För oss som har dålig självkänsla är det bra att veta att vi duger som vi är och att vi får nöja oss med att vi gör så gott vi kan.

Jag pratade med Anne en stund i kväll. Ibland ringer jag henne för att småprata med henne och det gillar hon inte. I kväll småpratade hon inte heller - hon pratade på som bara den! Jag tror det var för att jag skulle lära mig att inte ringa och småprata.

Kanske ryms det också under teologirubriken eftersom även det handlar om att älska och vara älskad.

5 april
Enkla nöjen
Jag och Sven-Arne åkte en gång på Torvmossens Dag. Christel tycker att det är förfärligt roligt. Torvmossens dag. Smaka på ordet! Låter det inte hemtrevligt så säg.
I dag på fikat pratades det om en gård dit man kunde komma och titta när de släppte ut korna på sommarbete. Christel undrade om vi skulle fara dit, eftersom det var fullt i klass med Torvmossens Dag.
Det ska vi inte.
Anna-Sarah åker till Hylte över helgen så vi blir barnfria och då kan man ju inte ägna tiden åt att titta på kor som dansar ut i hagen! I stället far vi till Göteborg och går på balett på Göteborgsoperan.

4 april
Familjedag
Mamma fyller år idag. Hurra, hurra för henne. Må hon leva i hundra år. Minst.

Efter jobbet skulle jag till Skara och hämta Anna-Sarah, min stora lilla flicka, och dessutom leverera en synt till Hildas lägenhet. Däremellan skulle jag hinna äta middag och det var inte så lång tid att spilla på. Potatissallad med vinägrett, fetaost och avokado hann Sven-Arne fixa till på bara några minuter. Rekommenderas som smaksensation. Och den som har mer tid på sig kanske kan fotografera maten också?

I kväll har jag lyssnat på PLUS och resonemanget de har haft om vad ett bröllop kostar. Ett bröllop med 40 gäster kostar rimligen 50.000. Kan tala om att då var vårt betydligt billigare. Trots att jag gifte mig med en man som var värd mångdubbelt. Alltså blir man inte lyckligare av ett dyrt bröllop.

3 april
Trädgårdsdag
Det sista på stubbabrytningen blev klart och stubben är körd till uppsamlingsplatsen bakom tvätthallen. Gräslöken tittar upp och vi har även identifierat timjan och oregano. I övrigt vet vi inte riktigt vad vi har på trädgården ety vi flyttade hit i oktober och de örter vi tog med oss fick vi jordslå snabbt som ögat och hoppas att de skulle överleva.

Vi har inlett årets utomhusätarsäsong också. Det blev köttfärslimpa fylld med bacon, soltorkade tomater, franska örter, fetaost och purjolök. Finns inte på bild men somliga ville inte sluta äta. (Kan tala om att jag mötte Anna-Sarah i dörren när jag var på väg in och då norpade även hon en skiva till.)

2 april
Ledig lördag
Lördag, underbart väder och solsken.
Vi lastade bilen full och for till tippen och Gengåvan med saker som var utsorterat. Och för att det inte skulle bli tomt i förrådet handlade vi lite när vi ändå var på Gengåvan.
En gräsklippare, till exempel.
Resten av dagen har ägnats åt trädgården. Sven-Arne har stubbagrävt, jag har räfsat och Anna-Sarah har... också varit ute.


1 april
April, april!
Dagens aprilskämt mot Cecilia var så snällt så det är svårt att fatta att vi kom på det. Det var längesen vi hade APT så vi samlades i sammanträdesrummet och hade köpt smörgåstårta och haft oss. Cecilia trodde att det var ett helt annat möte hon skulle på så det var roligt att se hennes min när vi var där allihop. Då var det andra skämt på huset som var roligare.
Som det här.