Kära dagbok...

31 maj
Brännboll och kör
Kören for till Flämslätt och spelade bränboll och grillade i kväll. Vi fick den glada nyheten att vi kanske skall göra om schlagerkonserten til hösten. Det var kallt som attan i Flämslätt och blött i gräset men roligt och trevligt. Matchresultatet blev 80-78 men jag minns inte vilket lag som vann. Själv träffade jag bollen varje gång jag skulle slå och sista gången använde jag inte ens tösabrädan utan tog det runda träet. Man tar sig!

När jag kom hem och gick över gräsmattan hörde jag grannen med glad och snäll röst säga "Du är så duktig så! Jätteduktig!" Det var dock inte mig han pratade med utan sin nya lilla hundvalp som kissat i rabatten.

Sven-Arne ligger däckad i samma förkylning som jag hade förra veckan. I dag har han inte ens tagit något kort. Då förstår var och en hur dålig han är.

30 maj
Huset fullt
Anne kom hem från Kopparberg och ville ha tillgång till telefon för att ringa till pojkvännen samt dator för skolans skull.
Gärna samtidigt.
Anna-Sarah kom hem från skolan och ville ha tillgång till telefon för att ringa till pojkvännen samt dator för skolans skull.
Gärna samtidigt.
Nätverket fungerar inte i dag och dator utan nätanslutning - vad har man den till???
Gissa om döttrarna är rastlösa.

Själv tänkte jag göra ett supersnyggt album av konsertbilderna. Men så kommer jag, som sagt, inte ut på nätet så då fick det bli en fortsättning på det album jag började med i går.

29 maj
Mors dag
Jag pratade med Anne i torsdags och då gratulerade hon mig i förväg på Mors Dag. Trots att vi har pratats vid tre gånger idag så glömde hon det idag så det var väl bra att hon gratulerade i förväg.
I övrigt håller jag på att försöka fixa ett album av bilderna från konserten. Det var svåra ljusförhållanden och flickorna satt en bit ifrån scenen så bilderna är ganska korniga men det blir det det blir. Finns under Album.

28 maj
Vårkonsert
Skövdes befolkning har i dag befunnit sig på ett av två ställen. Antingen har de spelat fotboll (eller varit åskådare) när skolorna har haft turnering, eller så har de varit på vår körkonsert.
Några hann med både - ock.
Det var så roligt att sjunga så man är helt lyrisk efteråt och kroppen är full av endorfiner och musikrester som måste tas om hand innan det går att stilla sig för natten.
27 maj
Det skrivna språket
Max Lundgren är död. Det var han som skrev Pojken med guldbyxorna och så serien om Åshöjdens Bollklubb. Åshöjden var ett lätt förklätt Åsljunga. Örkelhöjden var förstås Örkelljunga och Stidsvig var Studsvig.
Byarna nära min barndomsbygd, med andra ord.

Och så har noggranna läsare konstaterat att jag särskrev ordet "förgäves" i går. Härmed har jag i min outgrundliga ödmjukhet bekänt att det inte ens var ett slarvfel. Jag tyckte att det var lika svårstavat som slamtömare. Eller om det heter slammtömmare. Eller slamtömmare. Jag lär mig aldrig.

26 maj
Tackar som frågar
Nu är jag på bättringsvägen. Trött som attan och med konstant skallebang som gör att jag rör mig ganska värdigt. Jag har kommit på att en Ipren och två Alvedon håller huvudvärken på lagom nivå. På lördag har vår kör vårkonsert och den vill jag inte missa - då har jag juh tränat förgäves en hel termin! Mitt dilemma är att jag inte kan vara hemma på dagen i morgon och så gå på generalrepetitionen på kvällen, då mister jag logiken jag använder gentemot barnen. Så det är bara att tänka positivt och gå till jobbet.
Jajemen. En Ipren och två Alvedon.

25 maj
Smittsamt
Anna-Sarah var inne och vände ett tag idag men åkte igen. Hon sa att det inte berodde på att jag låg däckad men man kan ju inte var säker.

I vilket fall som helst gör skallebanget att jag inte känner mig så underhållande idag.

24 maj
Sjuklingar
Förkylningen däckade mig idag. Att ta mig från sängen till köksbordet var långt. Att gå ut i kökslandet och klippa lite timjan var nästan som ett maraton.

Min vän Yrhättan har kommit hem från Sudan där hon har arbetat på ett fältsjukhus sedan i februari. Regelbundna meddelanden från hennes sambo och barn har inkommit, om tusenfotingen Ragnar och sånt, men inget kan gå upp mot Yrhättan själv. Nu har hon som sagt kommit hem eftersom hon fick gulsot. Fullproppad med mediciner men lika oförbätterligt positiv som alltid.
Hur är det med dig? frågade jag på MSN.
Jag är gul! På lördag skall jag på maskerad. Jag tänkte gå dit som Bafucin, svarade hon.

23 maj
Åter i Fosterlandet
När vi åkte hem tog vi vägen om Fredrikssund. Hade jag inte varit så förkyld hade jag nog... näe, badat hade jag nog inte ändå. Men att fika på stranden och plocka snäckor och små vackra stenar, det kan man ju alltid göra. En riktigt fin försommardag på danska sidan. På svenska lyckades vi fika mellan två regnskurar.

E4-an har ju dragits om förbi Örkelljunga och Värsjö och Fagerhult. Inte en dag för snart för det är ju högt tryck för jämnan på E4-an. Ett tips från coachen för den som skall resa: Fika i tid för de har glömt göra rastplatser längs den nya sträckningen.

22 maj
Svärmeri
Dagen ägnades åt svärmerier. Tåg till Roskilde och besök i Domkyrkan ingick i dagen. (Är man gift med en tågentusiast så är man! Då är svärmeri och tågresor ungefär samma sak.) Roskilde Domkyrkas körer övade inför en konsert senare på eftermiddagen. Kyrkan har en riktig gosskör, något som jag trodde var ett försvunnet fenomen. Mycket vackert att höra på.

Jag sov ett par timmar på eftermiddagen eftersom jag har dragit på mig en praktförkylning och när jag sovit klart gick vi ut på stan igen.

Även denna dag åt vi middag i Nyhavn, denna gången på Nyhavns Færgekro. Jag fick middagen som födelsedagspresent av Sven-Arne och den gick inte av för hackor! Läs nu noga, Arne, för det här var minnesvärt.
Sallad med pinjenötter - enkelt men fasansfullt gott. Om nån vill efterlikna det så kan jag avslöja så mycket som att det var säkert fem sorters sallad, varav rödbetsblast var en, och så mest bara flingsalt som krydda. Och så pinjenötter och parmesanost. Och nån annan saltad frösort som jag inte kommer på vad det var. Såg ut som pumpafrön men utan hårt skal.
Grillad lax med dragonsås, färska sockerärter och vildris
Dessertbuffé med fri tagning - på bilden syns chokladkladdtårta, citronmarängpaj, chokladmousse, pannacotta, ädelost och jordgubbstartlette.

21 maj
Bröllop
Vad ska Inger heta i efternamn? frågade vi.
Pettersson, sa mamma, med självklar trovärdighet. Undrar var hon fick det ifrån för de ska heta Näverlid.

Bröllopet var i Gustafskyrkan i Köpenhamn och så middag på restaurang Zeleste i Nyhavn. Trevligt och mysigt. Jag och Sven-Arne hamnade snett mitt emot brudparet och det var bra. Vi har inte träffat Anders förut och det känns bra att ha pratat ett tag med en nybliven svåger.
Maten var carpaccio (det var bara SÅ gott!), oxfilé med färskpotatis, sesamglass med rabarber och så bröllopstårta. Servitrisen lyckades tappa bröllopstårtan. Allihop drog efter andan men den måtte varit gjord av något tåligt material för det var bara att ställa upp den igen. Servitrisen hade en kollega bredvid sig. Hon blev så nervös så hon stod bara paralyserad och tittade inte ens upp.

Så gick vi till vårt hotell. Vi hade bokat rum på Hotel Österport, precis vid Österports Station. "Störande tågbuller kan förekomma" stod det i bokningsbekräftelsen.
"Skojar de?" var Sven-Arnes kommentar, "det finns väl inga störande tågljud?"

20 maj
Skåne
Att åka till mamma och pappa i Skåne är speciellt varje gång. Trots stormfälld skog, eget sågverk och spånpanna var det precis lagom varmt inne. Det har jag inte varit med om på länge - pappa brukar vilja ha en bra bit över 25 grader inomhus.
Sångövningen gick bra och vi känner oss ganska välförberedda inför morgondagens bröllop.

19 maj
Förberedelser
Vi förbereder helgen för fullt. I morgon (fredag) åker vi till Skåne till mina föräldrar med det samma efter jobbet. Två av mina syrror kommer också. Den tredje träffar vi i Köpenhamn på lördag när hon gifter sig.
Eftersom Inger knappast läser här precis före bröllopet (jag tror inte ens att hon har dator) så är det rätt ofarligt att berätta vad jag har packat ner.
Pappa får en brandtrappa som han kan ha på ovanvåningen där han sover.
Mamma får prover på fyra sorters näringsdryck.
Inger och Anders får en bok med hundra visor av Tomas Boström (nej, inte politikern).
Dessutom har jag packat ner en diktbok, talet jag skall hålla, gitarren och sången jag har skrivit till bröllopsmiddagen.
Plus packning så att vi klarar oss fram till måndag när vi åker hem igen ety vi tänker svärma några dagar i Köpenhamn när vi ändå är där.

18 maj
Spam
Det där med spam, det verkar gå i vågor.
Mailleverantörerna täpper till hålen och mängden spam minskar ett tag men så kommer det tillbaka. Vanligast är helt klart Viagra och så reklam för hur man skall få snabba pengar.
Idag kom det ett lurigt. Adressen var service@floryd.net och som brevhuvud stod det
"WARNING Your E-mail account will be closed" och själva mailet hade följande text:
"To safeguard your email account from possible termination, Please follow the instructions in the attached file."
Den var lite lurig men det är faktiskt bara jag och Sven-Arne som har floryd.net som mailadress.

17 maj
Leasingbilar
Jag skulle till Falköping idag. Lite sen som vanligt, tidsoptimisternas skyddshelgon, det är jag det.
Nåväl. Jag gick raskt ner till Yvonne och hämtade bilpärmen. En Opel Zafira, man tackar, gasbilen tycker jag om att köra. Gick upp till parkeringen till Zafiran och tryckte och tryckte på nyckeln och inget hände. Såg att det var fel bil och såg mig om ifall där stod fler Zafiror. Det är de tolv första parkeringsplatserna som går till firmabilarna så det var ju snabbt gjort. Nädå, bara en Zafira och det var som sagt inte den jag skulle ha.
Halvsprang in igen. Yvonne var försvunnen så jag stegade in till Leif och Tord. Hojtade om bilen. Tord tittade lugnt upp och sa att den står längre bort.
"Jamen där STOD ingen annan Zafira, tror du att jag är DUM I HUVET?" sa jag ganska högt.
Konstigt nog svarade ingen av dem.
Tord motade ut mig i sin bil och körde upp mig till parkeringen och fram till rätt Zafira. Hur skulle jag kunna veta att parkeringen var full av leasingbilar och att den stod nästan längst bort, jag bara frågar.

16 maj
Skaramåndag
Mitt emot Fonus i Skara ligger en pizzeria.
Sug på den.

Vi var hos Hilda och Anna i kväll. Vi hade lovat att bjuda på middag men hur lätt är det på en skala när man slutar fem och tjejerna är hungriga redan innan man har startat från Skövde? Vi hittade begravningsentreprenören. Den som skall äta pizza i Skara ombedes vänligen identifiera Fonus och så gå tvärs över gatan. Ni lär inte bli besvikna för pizzan var kalasgod.

15 maj
Pingstdagen
Sven-Arnes allergi sammanfaller ofta med att det är dags att gräva på trädgården. Inte av psykosomatiska skäl, vill jag dock påpeka, utan för att fint väder och solsken innebär trädgårdsarbete och trädgårdsarbete oftast innebär att man står rakt under häggmispeln eller nåt annat träd som vräker ur sig pollen.

Men man måste hinna njuta också, en sån här underbart skön försommardag. Fast jag vet inte hur mycket Sven-Arne njöt om jag skall vara ärlig.

Eftersom det ju trots allt är storhelg även om den inte är så lång, så har vi varit på släktkaffe. Jag och min kusin Helena bor i samma område. I eftermiddag har vi varit där och fikat eftersom Britt och Parker (Helenas föräldrar) var på besök.
14 maj
Nyttigt?
Eftersom jag längtar tillbaka till Italien läser jag ibland ur en italiensk restaurangguide som vi hittade på bokrean. Resereportage, recept och fantastiska bilder i en kombination som gör att man kollar Ryanairs tidtabell till Ciampino medan man läser. Fast recepten är inget man kan rekommendera till vardagsmat. Vad sägs om det här:
"Silvas bruschetta
Det här är det italienska köket när det är som allra bäst. Enkelt, nyttigt och mycket gott. Bruschetta kan göras på flera sätt, den här gillar vi."

Så följer receptet på en tomatröra som man lägger på lantbröd och äter som entrérätt till middagen. Jag brydde mig inte om att skriva ner själva receptet eftersom jag kollade näringsvärdesfördelningen och kom fram till att en sådan "nyttig" smörgås gör att man på ett koncentrerat och behändigt sätt får i sig halva dagsbehovet av energi på en gång.

13 maj
En tyst minut
Monica Zetterlund är död. Det kan man prata om en stund eller så kan man spela någon av hennes skivor.

Vi gick en långpromenad i kväll, Sven-Arne och jag. En härligt lång promenad i det vackra vårvädret. Det ser kanske lite ensamt ut på bryggan men någon måste ju fotografera.

12 maj
Skrämselhicka
Anne och jag har varit ute och finåkt i kväll. Under åkturen hann vi lite improviserat planera den närmaste tiden på ett konstruktivt sätt. När vi kom hem lyckades vi skrämma Kalles pappa i telefonen. Han trodde att Anne tänkte flytta ihop med Kalle när det i själva verket var en förfrågan om Anne fick bo där nästa vecka.

11 maj
En vanlig onsdag
Jag och Måns skulle på studiebesök idag. Klockan två hade vi bokat tid. Jag bokade med Transportservice så att de skjutsade oss dit vi skulle. Senast halv fyra skulle jag beställa hemtransport till sjukhuset eftersom de slutar fyra. Inga problem, sa jag, jag skulle ändå tillbaka och jobba. Kvart över fyra var vi klara så jag fick låna 20 spänn av Måns för att ta mig tillbaka till sjukhuset.

Kvällens mat blev pasta, prinskorv och lökfräs. Lökfräset bestod av två gula lökar, en halv burk Creme Bonjour, lättcremefraiche, chilisås, salt och lite honung. Kanske något mer som jag inte kommer ihåg just nu. Gott va're i alla fall. Det tyckte båda döttrarna. Bara en sån sak.

Bilden har inget med texten i övrigt att göra, om någon undrar.
Inte dagens tanke heller: "Olivolja kommer från oliver. Men var kommer barnolja ifrån?"

10 maj
Tröstens dag
I sången Änglaljus sjunger Börge Ring bland annat:
Orden är många i vänskapens värmande hus
Det blir som en resa, en resa från mörker till ljus.
När morgonen kommer då har jag förstått,
att de flesta av sorger de blir inte av,
och skulle de hända så hjälper ej oro idag.


Ja. Så sant som det är sagt.
En sten, stor som Mount Everest, har fallit från mitt hjärta idag.

Och i kväll, i vår serie Man ska inte förvånas över något, så har vi hämtat Anne i Mariestad. Just nu diskuterar hon Bergslagståg med Sven-Arne. Och Kent. Och Kopparberg. Och fladdermöss. Och stjärnor. Och ormar. Och skorpioner. Och Kalle.

9 maj
Arbetsdag
Idag skulle jag till Falköping. Jag plockade ihop pärm och block och tumstock och penna och nycklar. Låste mitt kontor, sa hejdå till de andra, gick ut och låste om dem. Cecilia låste upp och tittade bekymrat ut och undrade om jag verkligen skulle köra själv.

Det gick bra att köra och att tanka och mötet gick också bra, tackar som frågar. När vi kom ut på eftermiddagen efter avslutad dag var det väldigt svarta moln ovanför huset. Och då menar jag S.V.A.R.T.A. Vi stannade till vid fyllen för vi hade hittat stenar där som vi ville titta närmare på. Och när vi stod där i godan ro så smällde blixten och åskan samtidigt. Jag skrek och Sven-Arne kände hur det drog i jackan och så rusade vi till bilen. Haglen var stora som stenkulor och vi var lite skrämda och ganska blöta när vi kom hem.
Och vad gör vi när vi kommer hem? Drar ur dator, telefon och TV?
Inte vi.
Vi kollar reklamen, fotograferar hagel och... vattnar blommor. Först när nästa jätteknall kom drog vi ur kontakterna.

8 maj
Söndag
I dag skulle vi inte göra någonting på trädgården, hade vi bestämt. Ingenting. Bara njuta och ta det lugnt. Det innebar att vi bland annat åkte till ett gammalt grustag och plockade fina stenar som vi la runt krukväxterna.
Snyggt som bara den blev det.

I kväll ville vi ha lite småmys. Vi hade grädde och det var ju synd att låta den förfaras. Några äpplen låg i kylen och de, ägg, socker och kokosflingor blev en prima äpplekaka. Så ringde Anne så Sven-Arne skulle göra vaniljsås medan jag pratade i telefonen. Han tog en plastbunke, hällde i grädden, plockade fram elvispen, tittade i bunken och tänkte "jasså, det är vatten i bunken" och hällde ut grädden i vasken.

7 maj
Öfsadrôp
Så heter det på västgötska. Medge att det är ett läbbigt ord. Öfsadrôp. Det finns bara här tror jag. Jag kollade Google och hittade en häst som heter Uvereds Öfsadröp men det är inte den som avses.
Nej, öfsadrôp är takdropp. Används ibland som uttryck för när näsan rinner.

Vi har haft en arbetsintensiv dag på trädgården. Medan vi har varit ute har Sven-Arne sett ut som om katten var död - näe förresten som att han hade klappat den - och han har låtit som att han vore förkyld på ett mycket manligt sätt, vill säga och med ena benet i graven och det andra på ett bananskal.
Så tyvärr, Elisabeth, det han har sagt om att allergin blivit bättre är inte sant. Pollensäsongen hade bara inte börjat.

6 maj
Flyttdag
Jag och Måns skulle byta skrivbord idag. Måns ägnade onsdagseftermiddagen åt att tömma sitt skrivbord och jag gjorde samma sak med mitt. Vaktmästarna var vidtalade. Fredag halv tio, inga problem. Det passade ju bra för då skulle jag vara ensam på kontoret och kunde väsnas bäst jag ville. Jag kopplade bort datorerna och torkade rent bord och underlägg och snyggade till och skruvade bort skrivbordslampor och förberedde så gott jag kunde.
För säkerhets skull ringde jag en gång till innan jag gick hem i onsdags. Jajamen, fredag halv tio.

Idag vid tio ringde jag för att fråga om det var lönt att vänta eller om jag kunde gå och fika. Han som svarade talade om att de som skulle flytta skrivborden var lediga idag och de som var i tjänst var för få för att hjälpa mig.
Mina protester var av en sån kaliber så att två pojkar kom och fixade alltihop på tio minuter.

Bilden har ingenting med texten att göra. Jag blir bara på gott humör när jag ser den.

5 maj
Kristi Himmelsfärdsdag
Ännu en dag på trädgården. I dag låg det en jättereva med vintergröna på komposten och vi tog den, snabbt som ögat, och har planterat så mycket vi bara hann mot häcken på norrsidan där det bara växer mossa. Det kommer att bli jättefint när det tar fart och växer.

Anna-Sarah ringde och ville bli hämtad så jag fick en utflykt till Mariestad, lite hux flux. Som jag sa i går - jag blir inte förvånad över någonting numera. Däremot blir jag väldigt glad när Anna-Sarah kommer hit.

4 maj
Vresige Lasse?
Ibland ringer det försäljare hit. Inte så ofta eftersom vi har skyddat vår telefon mot försäljare, men det händer. En del av dem frågar efter Sven.
"Här finns ingen Sven" fräser jag och lägger på luren.
Man borde kanske gissa att det är Sven-Arne de frågar efter men vill de sälja något så får de åtminstone lära sig att läsa innantill.
I kväll ringde en kille och sa att Sven hade lovat honom en CD och så ville han hämta den och undrade hur han skulle hitta till oss. Det hördes lite dåligt vad han sa och jag fick för mig att mina barns pappa hade lovat att jag skulle fixa något åt nån kavaljer åt nån av barnen (jag vet att det var långsökt men jag blir inte förvånad över nånting numera).

Det tog honom en lång stund att förklara för mig att han är med i kören och att det var Sven-Arne som hade lovat honom en övnings-CD.

3 maj
Hodå, det är nog vår i alla fall
Jotack, idag var var påklädd ordentligt och slapp frysa när jag gick till jobbet även om det var ganska grått när vi gick. Det luktade gott och fåglarna kvittrade. Det är lite svårt att fånga fågelsång på bild men här är en bild på körsbärsträdet vi går förbi varje dag. Sven-Arne har också fotograferat det men jag tog mitt kort på vägen till jobbet och han tog sitt på vägen hem.

2 maj
Vårdag?
Man har fått för sig att det är vår i luften. Man tror att det är samma utetemperatur som i går. Man letar fram jeansklänningen. För säkerhets skull tar man en top under eftersom den är ärmlös. Man tar sandaler. Man tycker det är fult med nylonstrumpor i sandaler och dessutom har man förstört ett antal nylonstrumpor på kardborrebandet i sandalerna. Man går barbent och barfota i sandalerna.
Man fryser.

1 maj
Mer trädgårdsskötsel
Idag for vi och köpte kogödsel - det talade jag inte om för pappa när han ringde - och när vi ändå var i affären köpte vi örter och en massa blommor. Resultatet i urnor, krukor och rabatter är fantastiskt.

Jag fick ett mail från Bolle härom dagen där han undrade om mailadressen till en gemensam kusin. Kusinen bor strax utanför Glimåkra där Bolle jobbar. Jamen tjena - ställ dig utanför skolan och hojta högt så hör han dig direkt!

Å andra sidan. Om jag letade efter Ingemars mailadress så skulle jag ha frågat Bolle så det går kanske jämt ut. Och jag hade dessutom inte Ingemars mailadress.

(Och för att undvika att nån släktforskare får en sömnlös natt så meddelas härmed att Ingemar inte är en kusin utan maken till Maria som är kusin till Bolle och mig men jag tyckte att det komplicerade berättelsen utan att tillföra något om jag skulle skriva precis som det var.)