Kära dagbok...

31 juli
Lättja
"Man blir finare i själen om man skänker lite lättja åt sin kropp" sjunger Di Sma Under Jordi.
Det kändes som en dag i lättjans tecken, trots att vi hann med mycket idag. Rensa rabatter, räfsa efter gårdagens häckklippning, gräva ner tre trampstenar, köra bort jord och hämta sand, skura uteplatsen, göra rent strandtältet, klippa rosor, sopa altanen, plocka svamp och umgås med barn. Det var så lätt att arbeta idag så det märktes knappt att det blev så mycket gjort.

Vädret idag var underbart. Jag lyssnade på väderleksrapporten i morse.
"En regnfront rör sig norrut. Framför fronten kommer det att vara mest uppehåll."
Sug på den.

30 juli
BAO
Vi lyssnade på BAO här i Skövde i kväll. Regnet vräkte ner första halvan av konserten men vad gjorde det? Vi satt i strandtältet, eller rättare sagt under det, och hade det mysigt med bröd och vin och frukt medan det regnade utanför. Regnet drog bort frampå kvällen så vi kunde ta en svängom på dansgolvet också. Helene Sjöholm var med och jag tycker mycket om hennes röst. Nu sitter jag här och nynnar...
"Du är min man
och jag vet du gör så gott du kan
Fast du inte tycker att du räcker till
Men du får tycka vad du vill
Jag älskar dig
Och jag ber du måste tro på mig
Det betyder allt att vi två har varann
Du är min man


En liten kuriosadetalj från kvällen. Tommy Körberg sjöng Drömmen om Elin. Jag minns den från början av sjuttiotalet när den spelades mycket på radion. Jag gillade inte den. Den enda Elin jag kände bodde i Hästhult och hon var vindögd.

29 juli
Farligt
Den här bilden hittade jag på nätet idag. Förklaringstexten var "Är det konstigt att kvinnor lever längre än män?"
28 juli
Förströelse
På Vetenskapsradion fick vi tipset om den här länken. Det är ett hjälpprogram som man laddar ner och så får man fram Google Earth. Ibland blir jag sittande med det. Kollar höjden på bergen i Italien eller letar upp sjöar där jag har badat eller hur det ser ut på Island eller där World Trade Centre stod. Ett enkelt program med läcker grafik men tyvärr är mammas och pappas hus täckt av ett moln.
Bara som ett litet tips. Och Elisabeth, man kan kryssa i att man vill se tågnätet, hälsa maken det.

27 juli
Sjusovardagen
Om jag inte minns fel så finns det en legend om martyrer som murades in i en grotta och sov där i två hundra år. Det är sju sovares dag idag, sjusovardagen alltså.
Det känns i kroppen.
Vi har semestertid i kroppen ännu. Det är svårt att lägga sig i tid på kvällarna och lika svårt att kliva upp på morgonen.

Enligt den gamla bondepraktikan kommer det att regna i sju veckor om det regnar den här dagen. Tur att det var uppehåll.

26 juli
Tankar
Man kan fundera över människor ibland. På midsommaraftons kväll satt vi på en filt på kullen vid Karstorpsjön. En gammal man kom i sin bil, stannade, klev ur och stod bredvid sin bil i månskenet en stund. Alldeles tyst och stilla stod han där. Så klev han in i sin bil och åkte sin väg. Vad tänkte han?
"Jaa du Elsa, så många gånger vi var här, du och jag, innan du blev sjuk."
Kanske.

Och på semestern i Halmstad träffade vi en familj med en väldigt avancerad husbil. Vi blev inbjudna för att titta inuti. Sprillans ny, sex bekväma sovplatser, dusch och toalett och avancerad utrustning.
Vem har råd med en sådan, tänkte vi.
Men nästa morgon såg vi hans fru. Det syntes på henne att hon var tärd av strålbehandlingar.

Jag vet inte varför jag kom att tänka på det just idag men det gjorde jag.

And now something completely different.
Vi pratade om mitt föräldrahem idag. Pappas skog sträcker sig in till en liten sjö. Ja, liten och liten, den har förbindelse med Pickelsjön och Vittsjön och då har man rott en bra bit. Men pappas del av sjön är inte så stor. Pappa berättade att taxeringsvärdet hade ändrats för att gården ligger "sjönära". Att man inte kan se sjön spelar ingen roll, ägorna gränsar till sjön och det räcker. Taxeringsvärdet höjdes med en miljon. Vi tyckte att han skulle överklaga men han svarade
"Nja... jag tycker att det kunde vara lite högre ändå..."

25 juli
I selen igen
Arbetsdag efter fyra veckors ledighet. Kontoret var tomt. I fikarummet på administrationen satt vi åtta utspridda figurer.
Väldigt tyst blir det.
I morgon skall jag ta med en skiva så att jag kan lyssna till musik medan jag arbetar.

24 juli
Sommarsöndag
När jag var barn bilade vi ofta till Västerbotten på somrarna eftersom mormor och morfar bodde där. Sommaren när jag var åtta kom vi fram till Brattsbacka just den här dagen. Jag minns att morfar hade TV:n på och ropade "Nu är de framme!" och mormor svarade så konstigt. Månlandaren Apollo 11 landade just på jorden efter sin rymdfärd och mormor trodde att det var dem morfar pratade om.

Fyra veckors semester är nu slut och i morgon börjar arbetet igen. Det är inte något att bryta ihop för. Det finns både kvällar och helger och sommaren räcker länge än.

23 juli
Fnyk
Fnyk är ett gammalnordiskt ord för "kringflygande stoft". Regn till exempel, sånt där som inte riktigt ramlar ner utan nästan står stilla i luften. Enligt Anne är det fjolligt att ha paraply i fnyk, men hon går å andra sidan sällan ut så det är oklart hur hon vet det.
Idag har det varit fnyk hela dagen. Tvätten har inte ens torkat - trots att den har hängt inomhus!

22 juli
Har jag gjort bort mig nu igen?
Vi handlade på Coop Forum idag. Vi använde scanner som vi brukade. Plockade varor, scannade, la i kassar och gick vidare. Precis som vi brukar. Sven-Arne tog potatis. Jag hämtade müsli. Jag scannade in müslipåsarna - och upptäckte att jag var vid fel vagn. Tryckte snabbt bort varorna från deras scanner och gick rodnande därifrån.

21 juli
Hemma
Trädgården är inspekterad. Tomater och örter och blommor och träd och buskar och jordgubbar och rabarber och smultron ser ut som hämtade ur en trädgårdskatalog. Jag vill gärna gå ut i skogen och titta efter kantareller men det får vänta.

Och lite stolt kan jag konstatera att jag har ganska god koll på både el, TV-antenn och datakabel i ombygget. Det är underbart enkelt att bygga tillsammas med Sven-Arne. Det flyter så lätt och han gör det noga och fint och jag kan hålla på med el och kablar i lugn och ro och båda vet att båda gör den del som de tycker är roligast.

20 juli
Hemresa
Anna-Sarah for till Tim i hans pinfärska epatraktor och Hilda och Terese tog tåget hem. Jag och Sven-Arne åkte till mina föräldrar och städade ur husvagnen och åkte hem. Anne kom lagomt till Skövde när vi kom hem så det var god tajming. Hon fick dess värre ett antal sura SMS under kvällen, bland annat med texten
"Vad gör du och de andra svinen?"
Man borde väl bli arg men jag sover bättre om jag låter det rinna av mig.

19 juli
Lätt fånget - lätt förgånget
Vi sparade en massa pengar på att stanna på reservcampingen, jämfört med att flytta in på den egentliga campingen. Först 35 kronor för platsen, så 40 kronor för elen. Summa summarum 525 kronor sparade. Idag har vi gjort av med pengarna, lätt som en plätt. Vi låste in nycklarna i bilen och det kostade 600 att få dit en bärgare som kunde öppna den.

18 juli
Skinsol
En hel dag på stranden med mycket sol och bad. Till och med Anna-Sarah orkade vara med en stund på slutet. (Jag har hävdat att det var tredagarsfeber hon fick men det trodde inte hon eftersom den drabbar småbarn.)

På kvällen gick vi ut och åt pizza med alla flickorna.

17 juli
Stilla söndag
Jag och Sven-Arne gick en rejäl långpromenad och i kvällningen spelade Nizzan Jazz Band på campingen. Väl värda att lyssna på.

16 juli
Utflykt
Hovs Hallar i blåst är så fantastiskt så det måste bara upplevas. Anna-Sarah missade dock det eftersom hon låg i husvagnen under en hög med täcken och hade feber.

15 juli
Han kom, såg och segrade
Anna-Sarahs Tim kom på besök. Vi spelade tärningsspel i kvällningen och han vann STORT. Antingen missuppfattade han spelet eller så förstod han inte att man skall förlora lite lagom när man är på besök hos andra.
Dagens ungdom har ingen hyfs alls.

14 juli
Halmstad
Has det setts Chocolat? Filmen, alltså? (Här försökte jag lägga en länk till filmen men det blev så konstigt så den fick jag ta bort) I dag har vi varit i dess motsvarighet i verkligheten, Peter Beier Chokolade i Halmstad. Vi skulle köpa en chokladbit var. Jag kunde inte bestämma mig.
"Vad tycker du om? Ljus eller mörk?"
"Mörk."
"Med eller utan fyllning?"
"Med."
Han tog fram några olika.
"Den är med amaretto och den med apelsinlikör..."
"Jag vill inte ha sprit i. Särskilt inte sån som rinner."
"Den här är med mandel och aprikos."
Jag valde den. Den var underbar.

13 juli
Hagöns camping
Så kom vi till havet. Campingen var full så vi hamnade på reservcampingen, närmare E4-an. Det gick bra det med. Vi hade plats 40 i kön och 20 platser blev lediga under dagen och en dag utan el klarar man galant när kylen går på gasol. (Med facit i handen var det rätt bra på reservcampingen så vi brydde oss aldrig om att köa för att komma in. Vi stannade där ute hela veckan.)

12 juli
Mer skåne
Sven-Arne och pappa har bytt kylskåp i husvagnen. Det gick fort och lätt. Resten av dagen ägnades åt att få förtältet att passa men vi fick ge upp. Vi får klara oss utan förtält.

På kvällen efter badet skulle vi äta smörgås. En skånsk smörgås består visselrigen av bröd, smör och ost men de kompletteras med lite prinskorv (där var korven igen!) och köttbullar och stekt potatis och kanske kokt ägg och en sillbit och sallad och lite av varje som man hittar i kylen. Dessutom går folk ut och in hela tiden, allt från fastrar och grannar till hemsamariter och tyska sommargäster. När jag flyttade från Skåne en gång i världen tyckte jag att det var konstigt med folk som faktiskt bara bjöd på smörgås när de skulle bjuda på en smörgås.

11 juli
Skåne
Så startade semesterresan. Hilda körde, jag satt bredvid och Sven-Arne satt i baksätet. Det var lite spännande att ha en övningskörare och det är väl bara att träna för vi har snart två till.

Pappa skulle ha middagen klar när vi kom fram till Vittsjö, sa han i telefon.
"Hilda är vegetarian", sa jag.
"Det är sån mat som hon äter", sa pappa. "Korv."
"Det äter hon inte. Vi köper med oss något", sa jag.

Det förvånade mig att han trodde att hon skulle äta korv men vad vet man om gamla bönder och deras matlagningskunnande. Fast det fick sin förklaring när vi kom fram. Kvällen före vårt bröllop förra sommaren åt Hilda och vi och mina föräldrar och syskon kvällsmat hos oss. Vi stekte korv och hade stekt vegetariska korvar till Hilda. Det var dem pappa hade noterat och korven diskuterades varje gång vi åt medan vi var där. Och glömde pappa säga något så kommenterade Hilda det själv.

Och så badade vi i min barndoms sjö, Värsjön. Som barn cyklade vi dit, en mil enkel tur. Man var lika varm när man kom hem igen. Jag sa att man kan gå ut till ön men Hilda och Sven-Arne trodde mig inte. De simmade tills de blev trötta och när de kollade hur djupt det var räckte vattnet knappt till midjan.
Kom inte och säg att jag inte varnade dem.

10 juli
Arbete in i det sista
Bygget framskrider. Nu är till och med några av väggskivorna på plats. Jag har städat och bäddat och plockat undan medan Sven-Arne har spikat och resultatet är ganska gemytligt. Det är inte riktigt så klart som man kan lura sig att tro när man ser bilden men vi är en bit på väg i alla fall. Nu skall vi hämta Hilda och så börja packa inför resan som påbörjas i morgon. Och - precis som förra gången - så kommer lägenheten att vara bemannad medan vi är borta så inbrottstjuvar göre sig inte besvär.

9 juli
Tio små negerpojkar
Nästa vecka skall vi semestra med så många barn som vill följa med. Först åker vi till mamma och pappa i Skåne och är där ett par dagar och fixar med husvagnen och umgås med släkten och så skall vi åka till kusten och campa en vecka. Från början verkade det bli fem barn, dvs tre egna och två kompisar. Så tackade en kompis nej och så tillkom det en pojkvän utanför Halmstad men han skulle bara vara med oss på dagarna. Anne är i Kopparberg och skulle komma hem idag. Men så missade hon tåget och jag talade om när sista bussen gick och den hoppade hon över för det fanns ett tåg som skulle gå strax efteråt - fast bara måndag till fredag visade det sig när bussen hade gått och då tyckte hon att alltihop blev så krångligt så hon tänker stanna i Kopparberg nästa vecka också. Och för någon vecka sen bestämde Anna-Sarah att pojkvännen hade hög prioritet så hon har farit till Göteborg för att träffa honom efter Iron Maiden-konserten som han är på i kväll och så följer hon med honom till Kvibille och kommer till Halmstad direkt därifrån på onsdag, så vida de inte åker till Markaryd på tisdag kväll och vi hämtar dem där och de är hos mina föräldrar en natt (var det svårt att hänga med så kan jag ta det en gång till men det blir inte enklare). Hilda har en kompis som skall följa med. Kompisen tar tåget direkt till Halmstad på onsdag och åker troligen hem lite tidigare än vi andra.

Om vi har räknat rätt återstår Sven-Arne, jag och Hilda i bilen till Skåne på måndag men jag är inte hundraprocentigt säker...

8 juli
Gudrun och London
Jag har lyssnat mycket på radion idag och attentaten i London i går nämns i nästan varje program. Hilda var nyss i England och Anna-Sarah planerade länge att fara på språkkurs till England i sommar. Hilda har kommit hem (hon var dessutom inte i London) och Anna-Sarah kom inte iväg men det är lätt att sätta sig in i oron och våndan man skulle ha om någon av flickorna vore där nu. Det är skönt att veta att de är på hemmaplan.

På Sommar idag talade Anna Lilljequist om Gudrun. (Stackars alla damer som heter Gudrun som bara förknippas med orkaner numera!) Hon pratade om stormnatten i vintras och morgonen efteråt och de jobbiga veckorna som följde. Det var en gripande berättelse av en fantastisk berättare. Bör lyssnas på via webbradion för den som inte hörde när den sändes!

Lite nyttor har också förekommit idag eftersom det går att arbeta och lyssna på radio samtidigt. Sven-Arne har reglat upp ena väggen i ombygget och jag satte mig med block, måttband och penna och ritade upp hur kabeldragningarna skall göras i väggarna.

7 juli
Snickeridag
På jobbet har jag rummet bredvid Måns som har hand om lokalplaneringen på sjukhuset. Att höra honom resonera gör mig alltid imponerad och lite förvirrad. Så här kan det låta när någon kommer och klagar på ineffektiva lokaler:
"Avdelning A skall byggas om för att verksamheten delvis har förändrats. Då måste de tillfälligtvis flytta till avdelning B:s lokaler och då måste avdelning B flytta till plan si. Och där är för närvarande verksamhet C och de får hålla till i administrationens landskap så länge. Och när avdelning A är klara så är det er tur att få ombyggt."

I dag har vi gjort en Måns.
Barnens rum och en klädkammare skall byggas om till två sovrum och ett datarum. För att kunna genomföra bygget behövde vi någonstans att hänga alla kläder. Därför har vi börjat bygget med att köpa två garderober och montera i vårt rum.

6 juli
Småpyssel
Vi har köpt lite virke idag. Eftersom husets barn inte riktigt håller sams (dvs Anne och Anna-Sarah har svårt att vara i samma rum mer än 30 sekunder utan att ryka ihop) så har vi bestämt att vi skall sätta upp en vägg i sovrummet så att de kan stänga dörren om sig. Eller så att vi kan låsa in dem var för sig, för all del.

Det var varmt idag! Efter virkesköpet, en stunds trädgårdsarbete och mat körde vi barnen till Karstorpsjön i kväll. Ett konstigt ljud hördes uppe på kullen - det var en karl som spelade säckpipa. Ett mäktigt ljud över sjön.

5 juli
Julla
Anne åkte till Kopparberg med eftermiddagståget och jag nästan svimmade av förvåning när hon faktiskt ringde och talade om att hon var framme.

Huset blev dock inte tomt för det. Julla kom med eftermiddagståget från Göteborg. Hon är en i övrigt ganska tuff dam men X2000 var nästan för mycket för henne. Frusen (i 25 graders värme) somnade hon med extratröja i soffan.
4 juli
Hemresa
Enligt traditionen rev vi tältet i regn - men lämnade regnet kvar på Jyllands västkust för sen hade vi kalasväder igen.
På båten spelade vi på enarmade banditer, det hör till när man åker till Fredrikshamn! Strategin var följande: En summa sedlar växlades till enkronor och så bestämde vi att när de pengarna var slut så var det slutspelat. Dock fick vi in några riktigt stora vinster - attans vilka svåra beslut man ställs inför ibland! Med mycket självövervinnelse lyckades ta myntpåsen och växla in och inte spela upp det en gång till. Summan vi fick i inväxlingen visade att vi faktiskt hade gått med vinst.

Så kom vi hem till hus och härd. Anne har varit här hela veckan och ätit köttbullar och tagit det lugnt. Anna-Sarah kom i lördags efter en mindre lyckad smålandsvecka och Hilda har vi pratat med i telefon i kväll så döttrarna är uppfångade och det känns ju bra.

3 juli
Sightseeing
När Mårup Kirke byggdes på 1200-talet låg den cirka två kilometer från strandlinjen. Nu håller delar av kyrkogården på att rasa i havet. Besöket var en märklig upplevelse.

Rubjerg Knude, några kilometer därifrån, hade en fyr. Strategiskt stod den där, uppe på höjden. Men vinden gjorde att sanden flyttade sig en meter om året eller så och en fyr som ligger bakom en sandhög var ju bara att lägga ner. Så här såg fyren ut 1993.
Vilket skall jämföras med hur den ser ut nu.
På kvällen hade vi bestämt att vi skulle plocka vackra stenar som skulle passa på trädgården. Beväpnade med påsar åkte vi iväg längs stranden. Sven-Arne slutade dock plocka sten i ett obevakat ögonblick. Men för den händelse att jag skulle upptäcka det så står hans stenpåse bredvid honom.

2 juli
Skagenfestivalen
Det är folkmusikfestival i Skagen och sådant får man ju inte missa när man är i närheten. I varje gathörn stod en trubadur och överallt var det så mycket folk att det var svårt att tro att det var samtidigt med Roskildefestivalen, Nibefestivalen, Live8 och Copenhagen Jazz Festival.
1 juli
Turistande
Buss till Skagen
Tåg till Fredrikshamn
Tåg till Hjørring
Tåg till Hirtshals
Buss tillbaka till Skiveren
Så såg dagens rundtur ut. Lever man med en man som gillar tåg- och busstidtabeller så är det roligt att resa. Själv kan jag inte få tider att fastna i hjärnan över huvud taget. Jag minns dem inte hur jag än försöker - jag kanske har fel på ursinnet?
I Hjørring åt vi middag på en uteservering. En kall öl tog vi till - Är man i Danmark så är man! Maten var i och för sig väldigt god men var var grönsakerna?