Kära dagbok...

31 augusti
Indiansommar
Indiansommartiden inträffar visserligen inte än men vädret är fint igen. Snart är det dags att börja tränga ihop sig vid det (alltför) lilla bordet inomhus när vi äter lunch på jobbet så det gäller att passa på att njuta medan vi kan sitta utomhus.

För precis ett år sen var vi i Italien på bröllopsresa. Den gamla sträckningen av Via Appia gick vi varenda dag, vare sig vi skulle till stranden eller affären eller bara skulle köpa en glass. Jag har just tittat på bilderna och jag längtar genast tillbaka.

30 augusti
Språklighet
Vi har datatrassel på jobbet. Stundom kommer man inte ut på internet och stundom är det segt som attan. I dag kom därför följande stilistiska mästerverk i mailboxen:
Song har för tillfället ett kabelfel på den länken vår Internettrafik går via.
Och på tal om språkliga höjdare så har jag och Sonja glatt erbjudit oss att korrekturläsa en uppsats på C-nivå om kongruens i verbanvändningen vid olika kollektiva substantiv i singular över tid. På portugisiska, sa jag det?

I kväll är det sångövning efter ett långt sommaruppehåll. Nästa lördag är det konsert i Lidköping. Då skall rörelser, texter och stämmor sitta i ryggmärgen igen.

29 augusti
Väder
I kväll var vi utbjudna till sjöss av Inger och hennes man. När vi såg väderleksrapporten fick vi dock ställa in det hela.
Fast om man jämför med orkanen i New Orleans på bild nummer två med befarade vindstyrkor på 71 m/s så hade det ju varit ganska vindstilla.

Och på jobbet idag frågade en av ekonomerna var vi brukar ställa vår bil. Han och hans sambo har också fastnat i registreringsnummerträsket och ägnat en semester åt att leta efter nummer 001. Man vill ju vara hjälpsam men vi går nästan jämt till jobbet och då hjälper det ju inte att vi har 001 på skylten. För vår egen del har vi kommit till nummer 010.

28 augusti
Ett fantastiskt år
Så har det gått ett år. Det är årsdagen av en fantastisk dag och det har varit ett lika fantastiskt år.

Vi har ätit italienskt, precis som för ett år sedan, tillsammans med Hilda och Anna-Sarah. Bröllopstårta och spettekaka har vi dock hoppat över.

27 augusti
Mer matfestival
Vi har trassel med internet men det är förhoppningsvis av övergående karaktär.

Matfestivalen har vi avslutat för i år. I dag har vi varit på stan från tre till tio. Stadsbesöket omfattade bland annat en konsert med Per Harling i S:ta Helena som ligger mitt i festivalområdet. Han är mycket engagerande, Per Harling. Konserten eller gudstjänsten eller hur man nu skall klassificera den bestod av lovsånger från hela världen, bland annat Taizé som jag skrev om i dystra tongångar för tio dagar sedan. Det märkliga med lovsångerna är att man sjunger samma, relativt korta, hymn många gånger, text och melodi börjar kännas säkra och man kan gå in i en djupare dimension. Och det känns som om man skulle vilja fortsätta i evighet.

Kanske var det matfestivalen jag borde skriva om men det är mer ovant med Per Harling i Skövde än med matfestival! Men för att återgå till festivalen var det mycket öl och mycket ungdomar och inte så nyskapande mat i år. Grillat lamm är ju gott. Langos också. Och cheesecake. Och kyckling och fransk potatissallad och mangosås, för all del.
Att vara på festivalen på kvällen var lite ovant men har man tonåringar på stan så har man.

26 augusti
På stan
Anna-Sarah skulle komma hem vid fyra idag men Anna skulle sova här och skulle eventuellt komma ett par timmar tidigare. En nyckel låg ute men det var lite knepig logistik så vid tre ringde jag hem. Anna-Sarah svarade.
- Vad gör du hemma? frågade jag.
- Men Mamma - jag BOR HÄR!

Just nu pågår Matfestivalen här i Skövde. Mycket folk och mycket mat. I fjol hoppade vi över det eftersom vi hade annat för oss. Vi har missat det spännande evenemanget "Grynkorvens vänner" men vi får en ny chans i morgon. I kväll skall vi bara åka ner och se hur många tonåringar vi känner igen och kolla om de vill ha skjuts hem.

25 augusti
Dagen som är
I dag har jag varit på två sammanträden. Det var fullt tillräckligt. Om någon är intresserad av att veta när bilagorna till 2006 års investeringsplan skall vara inlämnade så kan jag tala om det. Eller åtminstone så kan jag tala om när det beslutas när bilagorna till 2006 års investeringsplan skall vara inlämnade. Jag vet också vilken soffa som är utsliten och jag kommer att beställa borttransport av den i morgon.

För den som inte är med i Intresseklubben kan jag berätta att Lovisa och Louise har namnsdag, att Uruguay har nationaldag och att Allan Edvall hade fyllt 81 idag om han hade levat.

24 augusti
Klädkonto
Det är dyrt att leva och i synnerhet känns det dyrt den dan jag har varit hos tandläkaren och betalat fem hundra för att dra ut en tand.
Mina kläder kostar inte mycket eftersom jag ofta kan hitta pärlor bland det som barnen har ratat. Det jag köper själv är inte mycket. Därför är jag inte riktigt medveten om vad kläder egentligen kostar, men Anna-Sarah håller mig informerad.
-Jamen elva hundra för ett par märkesjeans, det är prisvärt!
Jo, tjena.

23 augusti
Badankor
"En badanka är en leksak som är formad som en anka. Badankor är vanligen gjorda för att lekas med vid bad. De är då ofta gjorda så att leksaken producerar ett enkelt pipande ljud om man klämmer till. Badankor kan ofta ha hål i näbben så att man genom att klämma på den kan få ankan att spruta vatten.

En välkänd användning för denna leksak har varit när organisationer har anordnat gummianks-race. Detta har ofta använts för att samla in pengar till något behjärtansvärt ändamål. Deltagarna har då fått köpa en plastanka och den vars anka kommer först i mål har vunnit pris.

1992 blåste en container med 29 000 badleksaker - bävrar, sköldpaddor och ankor - överbord från ett fraktskepp på väg från Kina till Seattle. Vinden och havsströmmarna gjorde att tusentals av dessa ankor spolades upp på Alaskas stränder och ett hundratal fortsatte genom Berings sund omkring 1995 och blev infrusna i Norra ishavet."

Se där vad man kan lära sig av att läsa Wikipedia!

22 augusti
Skolstart
Anna-Sarah har börjat ettan för första gången eftersom hon gick direkt från nollan till tvåan förra gången det begav sig. Jag fick inte följa med henne till skolan. Hon ville inte ha flätor eller blommig klänning och absolut inte vita sandaler. Hon har inga böcker som skall plastas och hon skall inte ha bänkpapper med sig i morgon och inte en tom pappersrulle eller ett foto av sig själv eller ett bokmärke. Däremot tänker hon gå och shoppa med de andra nyblivna gymnasieeleverna efter skolan.
Tiderna förändras.

Att kolla posten idag tog lång tid ety programmet till årets bokmässa kom.

21 augusti
Sommar
Anne packade ihop sina grejer för hon skall till folkhögskola i morgon.
Anna-Sarah har försökt räkna ut var huvudentrén på Västerhöjdsgymnasiet är eftersom hon börjar där i morgon.

Därför var ingen av dem intresserad av att följa med när Viktoria Tolstoy och Bohuslän Big Band hade konsert i Sankta Helena i kväll men det var värst för dem själva för det var fantastiskt. Vi var inte precis ensamma om att gå på konserten - det var precis fullsatt i kyrkan.

20 augusti
Badväder
När vi lämnade skräp på Återvinningsstationen mötte vi Håkan på IT. Sven-Arne började prata badställen och Håkan rekommenderade Svalnäs utanför Lidköping. Vi packade badgrejor och for dit. Det var gott om folk men Vänern innehåller tillräckligt med vatten för att det skall räcka åt alla. Vi hade med oss stormkök och åt Keldas fisksoppa, kompletterad med musslor och bröd. Mycket enkelt - men gott och komplicerat är inte samma sak.

Jag tror det var Maria Lang som skrev en deckare som hette Mörkögda augustinatt. En sådan har vi njutit av i kväll. Det var alldeles vindstilla och klockan halv elva var det fortfarande 20 grader varmt. En sådan kväll, alldeles stilla, med massor av levande ljus, ost och vin på sin egen ägandes altan - då känner man att det är skönt att leva.

19 augusti
Sensommarfredag
Sonja var inte på jobbet så jag hade ingen att dela kokosboll med. Den som har sett hur vi sjunker in i njutningen varje fredagsförmiddag förstår vilken tomhet som infinner sig en sådan dag.

Men man skall vara försiktig så att man inte sörjer för länge. Efter jobbet plockade vi fram cyklar och trampade ner till Karstorpsjön, Anna-Sarah, Sven-Arne och jag. Vi gamlingar badade ett par gånger och Anna-Sarah låg och läste och röt åt oss för att vi stänkte på henne när vi kom upp.
Det är omvända roller nu för tiden.

18 augusti
Bloggvarning
Höga herrar i sjukhusledningen meddelade mig idag att bloggar kan vara grund för uppsägning. Inte bloggar i sig men om man skriver på arbetstid eller skvallrar om kollegor eller företaget, då kan man ligga risigt till. Detta gjorde mig dock inte speciellt nervös. Dels råkade de bara fika samtidigt som jag och dels refererade de en artikel i GP idag.

Har rättat till länken till bildspelet i Virginia som jag skrev om i går. Det blev visst inte riktigt rätt i hastigheten när jag gjorde det i går.

17 augusti
Dagens nyheter
Taizé - vets det vad det är? Nähä, då gås det för sällan i kyrkan. Då kan jag berätta att det är många som reser till Taizé i Frankrike. En trakt och en stad och ett ekumeniskt kloster har satt djupa spår i kyrkor världen över. Inte minst unga reser dit och det hålls mässor fyllda av sång, enkelhet och stillhet i Taizéanda över hela världen.
Taizérörelsens grundare mördades i gårkväll under en gudstjänst.
Det tillhör den där sortens nyheter som man inte kan skämta om.

Följande nyhet kan man kanske inte heller skämta om men det är svårt att låta bli. En skola i Virginia skulle sälja 1000 begagnade laptops. Priset var 50 dollar och det är ju ett rätt förmånligt pris (i synnerhet om man jämför med våra hemPCpaket...) och det var tusentals personer som köade för att komma åt dem. Sjutton personer skadades varav fyra fick föras till sjukhus.
Bilder från händelsen kan ses här.
No further comments.

16 augusti
Samlardille
Piglet och Tobbe och vi har börjat samla på bilnummer. Jag vet - det är nördigt i överkant men är man på Toklinan så är man. Vi har samlat bilnummer förut i en period men vi glömde hur långt vi hade kommit och la av.
Nummer 001 var inte så svårt, det har vi på vår egen bil.
002 har vi väntat på länge men idag när jag åkte till sjukhuset i Falköping såg jag två stycken.
003 och 004 mötte jag på vägen hem.
Så om någon har nummer 005 på bilen så går det bra att befinna sig på vår parkering vid kvart över sju i morgon bitti.

15 augusti
Soligt
Efter jobbet tog vi grillen med oss till sjön. Vad är bättre än att äta kvällsmat på en gräsmatta vid en sjö?
Och på jobbet har jag haft en diskussion med en av IT-pojkarna angående Print-Key-programmet. Det krånglade och jag skickade den här bilden för att visa hur man kan göra skärmdumpar.
Kreativt.

14 augusti
Söndag
När jag ser tillbaka på de senaste dagarnas noteringar har det varit mest uppräkningar. Varför vet jag inte men troligast är det rena tillfälligheter och som följd av alla tidigare misstag kommer jag inte att göra en uppräkning av dagens aktiviteter. Men bilden föreställer dagens frisörsstol. Enkel men funktionell en stilla söndag när solen skiner och det känns tråkigt att vara inomhus.

Och på tal om inomhus har Anne skrivit detta i sin presentation på Toklinan: Nu börjar snart hösten, och oavsett vad man tycker om det i övrigt så kommer det i alla fall bli härligt att ha en ursäkt att vara inomhus. Håller på att bli riktigt trött på den vanligt förekommande repliken "Vad tråkiga ni är som bara sitter inne och tittar på film när solen skiner!"

Sista sommarprogrammet för i år sändes idag. Lars Ulvenstam höll det precis som han brukar. Ett mycket vackert program.

13 augusti
Ledig lördag
I dag sålde vi skänken som vi hade på annons på Blocket. Det kändes bra. Plötsligt fick vi plats på altanen igen. En vacker dag skall jag sälja ett gammalt ekbord med tillhörande stolar men jag måste samla kraft först!

Eftermiddagen har vi tillbringat i svampskogen, utrustade med kaffe, korgar och knivar. Resultatet blev kantareller, smörsopp, Karl-Johansvamp, björksopp, aspsopp, citrongul slemskivling och blodriskor.

12 augusti
Fredagskväll
I kväll är det stjärnfall. Det kan ses på himlen efter tio när månen har gått ner. Om molnen försvinner, vill säga.

I väntan på att molnen skall skingras har vi ätit varm pastasallad. Anne lagade den. Ruccolasallad, serranoskinka, osttärningar, flingsalt, körsbärstomater och olivolja. Allt blandas med varm, nykokt pasta och serveras omedelbart.

11 augusti
Systrar
Ulla har en stuga i Svalboviken i Sörmland. Inger var där på besök. Maria tog med sig familjen dit över dagen och jag tog tåget till Katrineholm och bussen därifrån till Hökärr. Lätt och bekvämt.
Jag lovade Maria att snabbt lägga in bilderna och de finns här.

10 augusti
Invasion
Det sas lite lagom klämkäckt att Skåne lämnades tillbaka till Danmark när bron kom. Efter vad jag hörde på radion idag så håller danskarna nu på att invadera Skåne. Lägenheter i Köpenhamn är jättedyrt så fler och fler danskar bor i Malmöområdet och pendlar till Köpenhamn.
Jo, det kan man ju förstå. Malmö ser ju rätt attraktivt ut.

9 augusti
Tisdag
Anne har fått erbjudande om att få en novell och en dikt publicerade. Och tokbarnet funderar på att tacka nej - vad gör man med såna ungar??? Själv är jag mäkta stolt över hennes skrivartalang.

Efter några dagar med ovanligt många tonåringar i huset känner vi igen oss i Zits.
Ytterliga kommentarer är onödiga.

För många år sedan var en pojke i tioårsåldern satt att passa sina småsyskon i en lekpark. Flickorna han skulle passa var knappt tre år och kanske inte så mycket till sällskap för en tioåring. Det var försommar, solsken, fågelsång - och studentkortege. Småflickorna lekte så snällt i sandlådan och pojken såg längtansfullt på bilar och lastbilar och traktorsläp som for förbi. Hojtande studenter, sång, björkar och blommor. Efter ett tag glömde han bort de små flickorna som lekte i parken och följde med på ett av flaken. Många timmar senare fick han en massa ovett av sina föräldrar men det kanske det var värt?

I dag har han inte åkt med studentkortege utan stillsamt tittat på Allsång på Skansen tillsammans med mig medan de två små flickorna firar sin gemensamma femtioårsdag i Turkiet.

8 augusti
Jobbstress
"Karin och Sonja, jag vill se er på mitt kontor efter fikat!" sa Els-Marie på förmiddagen. Och så var hon borta. Els-Marie är Överstehövding på vår division för den som inte visste det så jag och Sonja funderade på om vi gjort något dumt...
Vi hade fikat klart långt före Els-Marie. Så stod vi där och trampade utanför hennes kontor. Skulle vi vänta eller störa henne i fikat eller gå ner till oss och återkomma? Till slut kom Els-Marie. Hon hade två par skor som hon undrade om jag och Sonja ville ha.

Och i kväll har Anna-Sarah och Tim bjudit på cheesecake som de gjorde i ordning och ställde i frysen i går. Den motsvarade Annes definition av Gud:
Både mäktig och god.

7 augusti
Solstress
Jag blir lite stresad av solen! Att sitta inomhus när solen skiner känns som slöseri, i synnerhet en sån här sommar, när det är regn och sol om vartannat. Jag får - helt felaktigt - för mig att man måste ta tillvara soltimmarna.

Hilda gick in när hon hade ätit frukost men hon var ursäktad eftersom hon skulle till Sommarland lite senare. Sven-Arne och jag gick en promenad i skogen mitt på dagen. En dryg liter kantareller, en Karl-Johansvamp och mycket frisk luft blev resultatet.

Idag har jag haft en svårsvald klump nånstans i halsen. Den störde lite när vi var ute men det är bara att svälja på. Mamma ligger på sjukhus. Det är inte bara för medicininställningar den här gången utan för att hon är i ganska dålig form hela hon. Det är inte mycket att göra åt det men det känns ledsamt och lite oroligt att hon är så dålig.

6 augusti
Kållandsö
Vi tog med oss Anna-Sarah och Tim på utflykt i dag. Kållandsö, Spikens fiskeläge och Läckö slott. Läckö slott verkar vara en populär vigselkyrka, fullt i klass med Sjömanskyrkan i Köpenhamn. Under den korta tid vi var där var det tre vigslar. Paret på den sista bilden var dock inte ett av dem.
Tur.

5 augusti
Det här är det bästa jag någonsin gjort
Jag har läst om en författare som tappade bort ett manus. Nu minns jag inte vem det handlade om, men ungefär så var det. Ett manus som sagt. Och efteråt, när han tänkte tillbaka på det, så insåg han att det var det bästa han någonsin skulle skriva. Ju längre tiden gick desto större syntes förlusten.

Idag skrev jag ett mail som sedan försvann i en misslyckad sändning. Det var till Maria, min syster som numera är 40 år och tre dagar och inte längre kan bäras i en papperskasse. Jag fick ett mail från henne och jag insåg att hennes barn har blivit långa och vackra under det år som gått sen jag träffade dem sist.
Och brevet som försvann var säkert det bästa jag någonsin kommer att skriva.

4 augusti
Handel och vandel
Jag borde ha visat bröllopsfotot som jag såg i tidningen igår när jag ändå skrev om konstiga saker som jag läst, men jag glömde bort det i hastigheten. Det var nog en vikarie som gjorde layouten på familjesidan för på ett bröllopsfoto syntes tärna och brudnäbb och så en liten flik av brudens slöja i ena hörnet.

Cybersambon Lena fastnade med ett finger i varuvagnen när hon var och handlade för lite sen. Hon var glad att att varken vinkelslip eller rörtång behövdes för att komma loss. Jag och Sven-Arne har handlat på Robin Hood i kväll. Jag är glad att härmed kunna meddela att handlingen förlöpte utan några incidenter.

3 augusti
Dagens tidning
Det fanns många konstiga artiklar i tidningen idag. Jag funderade på att använda någon av dem som tema för dagboken men jag hade svårt att bestämma mig för vilken jag skulle ta.
Den om brittisk alkoholreklam, där man skall ha överviktiga tunnhåriga män för att få kvinnor att dricka mindre? (Där skulle jag kunna göra mig rätt lustig men må det räknas mig till godo att jag lät bli!!!)
Eller museet i Wien som hade gratis inträde för dem som kom nakna eller i baddräkt. Det var väl snällt för var skulle besökarna ha förvarat mynten?
Eller när World Stupidity Awards skulle utnämna 2004 års dummaste uttalande. USA:s president George W Bush vann eftersom han har sagt "They never stop thinking of ways to harm America, and neither do we."
Fast den bästa artikeln idag var väl den om flygplanet i Toronto som kraschade och alla klarade sig.

2 augusti
Denna dag
Det är en speciell dag idag. Det är 91 år sedan Tyskland ockuperade Luxemburg och det fortfarande var första världskriget.
Tjugo år senare, exakt på dagen, blev Adolf Hitler tysk Führer.
För 15 år sedan invaderade Irak Kuwait.
Det är 54 år sedan Freddie Wadling föddes och 84 år sedan Enrico Caruso, den italienske operasångaren, avled.

Men vad är det i ett större pespektiv?
För exakt 40 år sedan föddes Maria, min lillasyster.
Jag var fyra och hade nog inte riktigt fattat vad det där gick ut på för när mamma kom hem från BB trodde jag att hon skulle ha bäbisen i en papperskasse.

1 augusti
Knep och knåp
Sudoku är en ny och mycket populär fluga, efter vad jag har förstått. Smidigt format, enkla regler och varierande svårighetsgrad. Hilda och Sven-Arne satt och klurade på sudokus hela semestern. För den som likt dem har fastnat i sudokuträsket finns här en användbar sida.
www.websudoku.com
Den kan dock vara vanebildande så allmänheten varnas!