Kära dagbok...

30 september
Sammanbrott
Jag skrattar ibland så att tårarna rinner. Det är dock noll och intet mot Inger på jobbet - det räcker att hon ler så får hon hämta en näsduk. På förmiddagen idag började vi prata om filmen Big med Tom Hanks och vi skrattade så vi skrek. Folk tittade in genom dörren och frågade hur det var fatt men hur skulle vi kunna förklara det???

Och i kväll kom Bella, som skall följa med till Bokmässan i morgon. Anna-Sarah började prata om Morfar Prosten och bad mig berättade den där delen som är så rolig. Jag berättade den med det vanliga resultatet - tårarna rann och de i min omgivning skrattade lika mycket som jag, men mer för att jag skrattade än för att de tycker att berättelsen är rolig. Stackars Bella, som träffar mig för första gången.

Davids sambo Greta fyller år idag. Hurra! Hurra! Hurra! Hurra! I morgon skall vi gratulera henne i Göteborg. Presenten är inhandlad sedan flera veckor men vad det är kan jag ju inte berätta för tänk om hon läser här.

29 september
Mer leksaker
Det var dragning på cykelkampanjen på jobbet idag. Ingemar i rummet bredvid mitt är med i kommittén. Det var finfina priser i kampanjen. En cykel och Regionen Runt-kort och presentkort på skor och jag vet inte allt. Fast mest var jag ju sugen på cykeln, förstås, för jag har så eländigt smala däck på min så jag kan inte cykla på grusvägar. Dragningen var klockan halv fem och då satt jag fortfarande vid min pulpet och arbetade för fullt. I kväll ringde han, Ingemar, och talade om att jag har vunnit en cykellykta.
Alltid något.

Medan jag har suttit här har jag MSN-at med Hilda. Vi diskuterade vem som bar skulden över att ett barn hade dött i Singoalla av Viktor Rydberg. Efter en stund medgav jag att jag aldrig har läst pjäsen och inte hade en aning om vad jag pratade om. Följande svar fick jag av Hilda:
"Pjäs? Det är ju för tusan en av Sveriges mest kända romaner från romantiken...
... men jag hade aldrig hört talas om den heller innan.


28 september
Leksaker
Jag gjorde en Google-sökning på uttrycket "Skillnaden mellan pojkar och män är priset på deras leksaker". Beroende på hur man formulerar det får man olika många svar men många träffar blir det i vilket fall som helst.

Den senaste leksaken kom med posten idag. I ett obevakat ögonblick tog jag med mig den ut i köket. Att jag valde just pelagonen har inget med kvinnligt och manligt att göra utan beror snarast på att skall man prova närbildsgränsen så är blommor ett bra motiv och Anna-Sarahs pelagon var det enda som blommade inomhus.

27 september
Lasse Eriksson
Via bokmässeprogrammet hamnade jag på Lasse Erikssons hemsida. Han är en mycket produktiv herre och bland hans bokningsbara föreläsningar hittar jag följande inspirerande titlar:
Alla är olika - utom jag
Gode Gud, ge mig tålamod - men gör det fort!
Konsten att ödelägga en arbetsgrupp
Från Lortsverige till Fortsverige
Idag mail - igår morse
Jag har kokat tvåhundratusen potatisar - men kan inte erinra mig en enda av dessa
Inspiration, tänkande och humor

... ja, det var bara det jag ville berätta. Att Lasse Eriksson kommer till Bokmässan.

26 september
Ursinne
Jag är inte tidsoptimist - jag har inget ursinne över huvud taget! Om jag skall möte någon vid tåget så hinner jag fråga flera gånger innan jag kommer ihåg tiden och det kan hända att jag kommer en timme för tidigt eller sent i alla fall. (Lite förargligt när man är gift med en tågentusiast...)
Datum är nästan samma sak. Det tog flera veckor för mig att lära mig vilken dag vi skulle gifta oss. Dock är det inte helt sant att jag hade missat bröllopet om jag inte hade kunnat gå samtidigt som Sven-Arne. SÅ dålig på tid är jag inte. Men faktum kvarstår - jag har teflonbeläggning i ursinnet.

Nu har jag insett att det inte bara är klockslag och datum. Det gäller tydligen även årtal.

Min kusin Magnus bor i Lund och i Lund finns universitetsbibliotek och på universitetsbiblioteket finns alla gamla tidningar och i en gammal tidning lär det finnas en notis om när farmors far höll på att bli skjuten av sin bror. Jag skrev om det den 18:e september. Magnus lovade att se om han kunde hitta artikeln om jag kom med lite mer information. Det var 1885, skrev jag. Men så räknade jag på fingrarna och ändrade mig. Jag menade 1886! skrev jag i nästa mail. Magnus är duktig på släktforskning och satte sig med gamla mikrofilmer men hittade ingenting. I går pratade jag med pappa i telefon. Han plockade fram brevet som Karl hade skrivit från sjukhuset.
Det var från 1887.

25 september
Promenadväder
Det var varmt idag. Nästan 23 i skuggan på innergården och klarblå himmel. Vi packade kaffe i en ryggsäck och åkte en sväng. Den nya vägen förbi Skultorp skall invigas nästa helg så skall den promeneras eller cyklas så skall det vara nu, innan trafiken släpps på. Konstigt sätt att tillbringa en solig höstsöndag på, att gå i en tunnel!!!
En promenad på Billingesluttningen i det vackra vädret gjorde ändå att vi fick lite solsken på oss.

24 september
Lördag
Våra tomatplantor har vi ju pratat om ibland. Ja, kanske Sven-Arne mest, som har fotograferat dem regelbundet. I slutet av sommaren ställde vi dem på en kallmur för att solen skulle komma åt dem bättre och när solen inte längre lyste på innergården så flyttade vi dem till västerväggen utanför köket. Vi har plockat ibland men det har tagit lång tid för dem att mogna så det har inte blivit så många åt gången. I går när vi gick till jobbet tittade vi på tomatplantorna och konstaterade att vi kunde plocka av massor med tomater i helgen. Tomatfrossa var något att se fram emot - men tji fick vi.
När vi kom hem i går kväll hade någon varit inne på trädgården och plockat varenda mogen tomat.

I kväll var vi på DISS-körernas jubileumskonsert i stan. Det var mycket trevligt. Ibland blir jag sugen på att byta kör och det gör att jag försöker känna in körkänslan medan jag lyssnar. Hur låter de? Hur samsjungna är de? Hur är dirigenten? Vad sjunger de för slags sånger? Hur varierad är repertoaren? Är det solister och refränger eller hela körsättningar? Det finns för- och nackdelar med alla körer och DISSonans är nog det främsta alternativet om jag skulle byta.
Vilket jag i och för sig inte ska.

23 september
Utflykt
Vi var på studiebesök och heldags-APT med jobbet idag. Den nya ambulansstationen i Mölltorp, Karlsborgs fästning och sjukvårdstruppen och så lunch på fästningen. På eftermiddagen var vi på Vaberget. Underbart väder, fantastisk utsikt och kaffevatten, kokt på spritkök. Kan det bli bättre?

(Jag vet - det är många bilder. Alternativet hade varit att göra ett eget album av dem men det här var enklare. Fast jag vet inte om jag kan berätta om dem på jobbet ändå. De som jobbar med bild och media på sjukhuset var ju med.)

22 september
Say no more21 september
1791
Gustav III är kung. Axel von Fersen försöker rädda Marie Antoinette och Ludvig XVI. Carl Michael Bellman har gett ut Fredmans epistlar. Mozart dör och och Ancharström funderar på hur man skall bli av med kungen.

Samtidigt, i Skåne, blir mitt föräldrahem köpt av Kristen Simonsson "att njuta och behålla för Tjugo Åtta Riksdaler Fyratiofem Skillingar Specie".
Gården skall sedan ägas av "Kristen Simonsson, dess Hustru, Barn och Arfwingar, Arfwinge efter Arfwinge, med Hus, Jord, Åker, Äng, Skog, Mark, Fiske och Fiskewattn, Qwarn och Qwarnställe, Torp och Torpställe, samt alle andra tilägor, som under hemmanets ränta äro begrepne, i wåto och torro, närby och fjerran, intet undantagandes af alt thet, som thertil lyder, med rätta ligga bör, och lagligen tilwinnas kan, at njuta, bruka och behålla under Skattemanna Börd och Rättighet til ewerldelig ägo."

Sex generationer senare finns jag. Fortfarande i samma rad av arfwingar. Det är sånt som man kan känna sig stolt över.

20 september
Börsnoteringarna
Maria läste det jag skrev om mamma i fredags och skrev en fråga:
"Varför lyssnade mamma på börsnoteringarna?"
Ja, varför gjorde hon det? Hon hade inte aktier eller värdepapper så det måste ha varit något annat före eller efter hon skulle lyssna på.
Vi diskuterade på jobbet hur dags börsnoteringarna var. Var det Tolvslaget - Dagens Dikt - Börsnoteringarna? Eller kom de en timme senare, efter Tidssignalen?
Middag åts klockan tolv i mitt föräldrahem. Att radion skulle ha varit på när vi åt middag är helt uteslutet så kanske hängde börsnoteringarna ihop med disken eller andra mammasysslor i köket.

Kokoskakorna, kanske.

19 september
Intresseklubben antecknar
Den här dagen 1981 gav Simon and Garfunkel en konsert i Central Park inför 400.000 åskådare. Och den här dagen 1991 hittades ismannen i en glaciär i Alperna. Fredrika har namnsdag idag och det har hon haft sedan 1801. Carl Milles dog den här dagen 1955 och Edvard Persson 1957.
(Ja, försök själv skriva nåt spännande varje dag!)

18 september
Historia
Pappa tog med oss i bilen så att jag fick se var vi hade varit när vi gick vilse i går. Han har så mycket att berätta när vi är ute. Om Andrease Li där man sa att det spökade, till exempel. Det bodde töser på andra sidan om Andrease Li och om man skrämde upp dem ordentligt så fick man följa med dem hela vägen hem för att de inte skulle behöva gå ensamma.

När vi kom hem tog pappa fram gamla dokument. Köpekontraktet för huset, gamla brev och tidningsurklipp. Ett brev var från Karl Torkelsson. Det var från 1886, skrivet till mor och syskonen hemma på Furutorp när Karl låg på lasarettet i Kristianstad. Han berättade att läkarna hade misslyckats med att plocka ut haglet ur honom - han hade blivit skjuten av sin bror i en kamp om Beata, en grann tös i Lönsholma. Karl överlevde och räknades kanske som vinnare för han och Beata blev några år senare föräldrar till min farmor.
Vad ger ni för poäng åt en sån släkthistoria?

Faster Filippa kom på ettegille och så åkte vi hem igen, nöjda och MYCKET mätta.
17 september
Pappas födelsedag
Det var alldeles fantastiskt väder. Vi gick en långpromenad, Sven-Arne och jag. Jag skulle visa honom "Stora Lönsholmarundan". Vi gick och gick. Förbi Lilla Dallas och dalmatiner och hästar och sommarstugor och vackra gårdar och kohagar och vedtravar och citrongula slemskivlingar och gamla torpargrunder. Till slut kom vi fram till "Fatti-gåren" och jag insåg att vi hade gått fel väg. Men vad gjorde det? Vi fick en härlig promenad i strålande solsken.

Tolv personer skulle komma på middag. Sven-Arne gjorde sås, tårta och brylépudding. Jag stekte Stinas Kyckling - mycket avancerat - dukade och gjorde fruktsallad och mamma och jag plockade hösthallon. Tre fastrar, två farbröder, en syster, en make och två föräldrar och jag (Vänta nu lite… det där blev bara tio… jovisstja, två nyinflyttade danskar - som bara bott i Tant Selmas hus i 20 år - var också där). Det var en mycket trevlig kväll. Och det roligaste var att mamma var på strålande humör och orkade vara med nästan hela kvällen.

16 september
Vittsjö
Jag jobbade bara en liten stund innan jag tog bilen till mina föräldrar i Skåne. Mamma är ganska dålig så det var med blandade känslor jag åkte dit.
Det är mammors plikt att för alltid stå i köket och skala potatis och sjunga Swe-Danes-melodier eller läsarsånger. Är det söndag skall det lukta stek och gräddsås och högmässan skall höras i radion och är det vardag skall det lukta stekt fläsk och stuvade morötter och så skall det vara vara börsnoteringarna på radion ("Atlas Copco, plus två"). De skall kolla om man har rena händer innan man sätter sig till bords och de skall laga världens godaste kokoskakor. Mammor skall inte ligga till sängs eller behöva rullstol för att ta sig till köket. Och de skall absolut inte prata om att de skall dö eller rent av vänta på döden som en befrielse.
(Det där var en utvikning men det var så jag kände när jag åkte ner.)
Men mamma var piggare än jag väntat mig och jag blev glatt överraskad.

Och så kom min drömprins med tåget från Stockholm i kvällningen, mycket efterlängtad.

15 september
Hilda
Det är en stor dag för Hilda idag. Hon fyller arton och har skrivit teoriprovet på en och samma dag. Hennes nick på MSN är dock av mer pragmatisk natur. "Snart får man betala räkningar" har hon hetat ett tag. Fast nu har hon bytt till "Jag heter Ebert och jag har en groda i fickan!"
Jojo.

Anna-Sarah väntar besök i helgen. Se skillnaden före och efter insikten att det var sista chansen att städa.
14 september
Unna sig
"Vi kan väl unna oss något i kväll?" sa Anna-Sarah i telefonen. Visst. Jag var inte säker på vad hon tänkte sig men jag trodde att det antingen skulle bli dyrt eller ta lång tid eller både - ock. Pizza? Biobesök? Gå på stan? Handla kläder? Ett pass på Friskis och Svettis? Badhuset?
När hon väl kom hem gjorde hon sina läxor och "unna oss" innebar att hon ville ha en av bullarna i frysen.

13 september
Tisdag
Sent i gårkväll kom jag på att jag har lovat att jag skulle ta med foton till mina föräldrar när vi skall dit nästa helg. (Alla har ju inte internet, tänka sig...) Vid halv elva laddade vi upp fotona till fotoaffären här i stan och fick ett beställningsnummer. När vi kom hem i kväll hade beställningen redan lämnat labbet och var på väg till min fotoaffär.

På kören har vi börjat sjunga filmmusik inför vårens konserter. Dirty Dancing har jag i och för sig sett och där är musiken en del av handlingen men vem mer än körledaren minns filmmusiken i Rocky-filmerna?

12 september
Hjärnkapacitet
Jag tar alltid en åksjuketablett om jag skall åka båt. Det spelar ingen roll om det är en stor Danmarksfärja och kav lugnt väder, jag blir lätt åksjuk och jag avskyr det. Men eftersom en tablett hjälper så är det ju lätt botat.

I Vårdfackets tidning läste jag att sjösjuka beror på att hjärnan inte kan ta in så mycket information samtidigt från ögon, muskler och balanssinne. Konsekvensen av det torde bli att ju lättare man har för att bli åksjuk desto sämre kapacitet har hjärnan?

11 september
Dagen i korthet
2001 och 2003 och 2005.
Årets bild föreställer kommande veckas artonåring.

10 september
Konsert
KSS-kören hade konsert i Lidköping idag. Det var roligt att sjunga igen och nu efteråt är vi höga på musik. Hela dagen tränade vi. Eller åt. Eller tog igen oss. Vi har däremot inga foton från själva konserten eftersom vi inte hade någon egen fotograf men kanske kan det komma några lite senare.

"Bang, en boomerang" var full av konstigheter idag. Den är konstig från början med sin egendomliga text (Ja hör själv: "Bang, en boomebomerang, dam didamdamdi damdidamdamdi...") men eftermiddagens övning snurrade till texten ett par varv extra. Herrarna skall sjunga
"... men dessutom hör till dess natur
Det du ger får du i retur..."


... men sjöng de så?
You bet.
Första gången sjöng de

"Men dessutom hör till dess natur
Det du ger får du i natura..."


Vi skrattade så att vi skrek. Så tog vi om det.

"Men dessutom hör till dess natur
Det du ger kommer i retur..."


På konserten blev det dock helt rätt.

9 september
Fredag igen
Så var det fredag. Sonja och jag delade en kokosboll på förmiddagsfikat, precis som vi skall varje fredag. Den var lite kvaddad på ena sidan eftersom jag hade tappat den men den var lika god ändå.

Vi kom hem från affären lite sent så det fick bli snabbmiddag. Pastaskruvar, ost- och vitlöksröra och frästa salamitärningar (fräser man den så får man bort nästan allt fettet). Riven parmesan på.
Och inte förrän jag ser på bilden inser jag att vi hoppade över grönsakerna.

8 september
Middagsgäster
Anne kom med tåget från Rimforsa och ungefär samtidigt kom Sonja på besök. Vi har skam sägande inte bjudit hit henne sedan vi flyttade och det känns lite slarvigt. Men bättre sent än aldrig! Vi brukar alltid bjuda på soppa när Sonja är här och idag var inget undantag. Köttfärssoppa blev det. En klick turkisk yoghurt, bake-off-bröd, ost och smör till.

Så hade vi sångövning och tränade rörelser och stämmor. Det var en trevlig övning. Vi satt vid bord och sjöng och kunde se varandra på ett annat sätt än vi brukar. Oftast ser man ju bara nacken på den som sitter framför.

Herrar Lindahl och Floryd verkar samla argument för digitala systemkameror, tycker jag mig förstå. Jag har provhållit i en avancerad kamera och visst - det är en helt annan känsla. Vore det inte för pengarna skulle jag gärna gå och köpa en i morgon dag - men berätta det inte för dem. Det är så trevligt när Sven-Arne tar tag i mig för att förklara på hundpsykologers vis.

7 september
Aftonbladet eller Expressen?
I Expressen idag fanns en artikel med rubriken Uppfostra din man som din hund - Träningstipsen för hundar och män. En god tumregel för när ett skämt är roligt är om det fortfarande är roligt om man byter till det motsatta perspektivet.
Det här kvalificerade sig inte.

Aftonbladet kontrade med en svårt berusad ryss som somnade mellan järnvägsskenorna och blev överkörd av ett godståg. Han sov fortfarande när lokföraren rusade fram för att se hur det hade gått och eftersom det var för trångt mellan spåret och vagnarna fick han inte ut karln som fick ligga kvar när tåget med 40 godsvagnar körde vidare.
Och har han inte vaknat så sover han väl än.

6 september
Nyord
Jag har lärt mig ett nytt ord idag.
Räkmacka-varning.
Anna-Sarah skrev rart om mig (och Sven-Arne) på Toklinan och bland annat sa hon att det var räkmacka-varning på mig. Jag är ganska säker på att det var något positivt.

5 september
Det är måååndag morgon
Det var en SÅN dag idag.
Telefonväxeln på jobbet slogs ut. För oss administratörer var det lite krångligt och det gick väl an men det är ju allvarligt för vård och patienter. Ibland fungerade telefonin en stund men plötsligt stendog telefonerna igen. Så slog alla brandcellsdörrar igen och låstes. Varmvattnet försvann, kaffebryggaren krånglade och Anna-Sarah var febrig och eländig.
Hoppas att det fungerar i morgon.

Och eftersom jag nu pratar om jobbet.
För den som förundras över de snygga och ovanliga kontorsmöblerna på mitt kontor: Ett högt bord och fyra barstolar väntar på nästa ägare och jag har hyst in dem hos mig under tiden. Bara så att ingen tror att jag har fått köpa mer exklusiva möbler än andra.

4 september
Friluftssöndag
Vi gick en rejäl skogspromenad idag. Mest kantareller men även lite annat smått och gott hade vi med oss hem. Nu är det rensat och klart.

Dagens middag var raggpannkaka. Jag trodde att jag lagade en favorit i repris men Sven-Arne hade inte ätit det förut.
Fläsk (gärna rökt men rimmat går också bra) läggs i en långpanna. Råriven potatis, ett kilo eller så, ett par rivna lökar, ett par ägg, lite vetemjöl och lagom mycket salt blandas och läggs på. In i ugnen en stund och servera med lingon och råkost.
Gott som raggmunkar men väldigt mycket magrare.

3 september
Vuxenleksaker
Vi har en del vuxenleksaker men man kan ju alltid fundera på att skaffa fler! När hem-PC-paketen skulle lösas ut bestämde vi oss för att inte haka på det nya erbjudandet som skulle komma sista veckan i augusti. Men när innehållet i det nya erbjudandet kom tog det en kvart för Sven-Arne att börja fundera på om vi inte borde ha en laptop i alla fall. (Mitt argument är att vi redan har två datorer.)

Han förhandlar för fullt. Får han inte en laptop vill han ha en åttaåenhalvmeters segelbåt eller en digital systemkamera. Segelbåten faller väl på sin egen orimlighet men en digital systemkamera känns lockande.

Och på tal om vuxenlekar hade SLA en rätt avancerad Sudoku i dagens tidning.

2 september
TGIF
Så var det fredag igen.
När vi handlade i går fick vi tag i kräftor till ett bra pris och det passade ju bra att äta en fredagkväll. Jag tycker om kräftor men äter inte det så ofta. Anna-Sarah tycker om skaldjur över huvud taget men det var så längesen hon fick kräftor så hon kom inte ihåg hur det smakade. Sven-Arne tycker om kräftor men tål inte dem. Och Tim som kom idag äter inte gärna skaldjur över huvud taget. Alltså hade jag och Anna-Sarah två kilo kräftor att dela på och det är ju inte så illa.

Jag har funderat en hel del på Lousiana idag. Det är otäckt att höra hur det är där med skottlossning, våldtäkter och plundring. Skulle samma sak kunna hända här efter en katastrof?

1 september
Överraskning
Vi handlade efter jobbet, som vi brukar på torsdagar.
När vi väl kom hem, hungriga och lite trötta, stod det en stor bukett blommor på bordet och dessutom hade Anna-Sarah gjort middag. Köttfärssås, spaghetti, sallad och dricka, och så chokladpudding till dessert.
Det kan hända att hon vill att jag skall hjälpa henne att städa sitt rum men det troligaste är faktiskt att det var av ren godhet.