Kära dagbok...

31 oktober
Back to normal
Vi åkte hem i ett euforiskt rus i går. Hemresan gick bra och nu är vi tillbaka i normala gängor. Anne och Anna-Sarah är här båda två. Anne har lov den här veckan och roar sig med att tvätta spisen, arbeta med skoluppgifter och att spela SIMS.

30 oktober
Jubileumskonsert
Blåset höll konsert idag. På eftermiddagen för oss speciellt inbjudna och på kvällen för allmänheten. Det var underbart och trevligt och fantastiskt. Som extranummer spelade de "Oh, happy day". Den hade vi som stort finalnummer redan på min tid och alla som spelat den älskar den. Alla som lyssnat på den också, vad det beträffar. Vad mer kan man säga? Jag grät av rörelse och pappa sa "Det här skall jag aldrig glömma!"

29 oktober
Det Stora Dundersmällskalaset
Den här dagen innehöll två delar som var för sig hade varit jätteroliga. Tillsammans blev de dubbelt så roliga och MYCKET mättande.

När pappa fyllde år gav vi honom en trerätters restaurangmiddag i present. (Vi är jag och Maria och våra män, alltså.) När vi försökte organisera ihop vår helg ändrade vi oss och lagade middagen hemma hos mamma och pappa i stället. Det blev roligare och bättre och godare och billigare och mer mat! Och så kunde mamma både inspektera och vara med och äta. Det är jag inte så säker på att hon hade orkat om det hade varit på restaurang.

Entrérätt: Löjromstoast med creme fraiche och rödlök
Huvudrätt: Oxfilé, rödvinssås, klyftpotatis, ädelostgratinerad tomat, fetamarinerade champinjoner och sparris
Dessert: Brylépudding, fruktsallad och grädde.

Kvällen bjöd på ännu mer kalasande! Röke Blås firade femtio år och vi gamla blåsare var inbjudna. Jag tänkte göra ett eget album av det men här kommer bilderna ändå.
Det fanns ett stort nostalgirum med gamla foton och bland annat TV-inspelningen från sjuttiotalet. Övre raden, näst längst till höger - c'est moi. Pojken bredvid mig, han som tittar under lugg, står med ljus tröja närmast kameran på fjärde bilden.

Tre olika dräkter hade vi under mina år. Så här ser de ut på en ihopklippt bild.

De som trodde sig om att fortfarande kunna hantera sina instrument fick ta med sig dem. Jag var inte en av dem. Men de som kunde ställde upp på scenen och längs väggarna och spelade "Oh, happy day" så att taket nästan lyfte.
Här syns Anna-Lena och i bakre raden syns Anders som spelade basklarinett och var bror till Locket. Här spelar han vanlig klarinett för han hittade inte basklarinetten. Men hallå - hur svårt kan det vara att hitta en jätteväska?
Gunnar Bergkvist undervisade mig och halva kommunen. Efteråt sa han "Jag har aldrig haft en latare elev än Karin."
Berit syns mitt i bild. Hon var Ullas idol och förebild. Jag hade lovat Ulla att hälsa till henne - och kom till och med ihåg det.
Per-Inge, näst längst till vänster, hade en syster i min klass. Hon hette Ulla och spelade fiol.
Tittar man riktigt noga så ser man nästan hela familjen Karp och långt bort i kanten står Eva som var från Bjärnum och spelade klarinett.
Och det här, kära vänner, kräver en egen historia. När blåset var i Norge hade Tore med sig lilla Ingemo. Hur gammal kan hon ha varit? Två kanske? Hon var söt som en docka och man kunde inte ta ögonen ifrån henne. När Tore skulle spela solo tog han med sig den lilla tösen fram. Han stod där mitt på scenen och sa "Nu skall jag och Ingemo spela Jag älskar det urgamla kors". Så här ser Ingemo ut idag.


28 oktober
Till Skåne
Vi åkte till Skåne efter jobbet. Det är inte så mycket att säga om det. Till Jönköping via kyrkogården i Tidaholm, så E4:an till Markaryd och så väg 117 till Vittsjö om man hittar avfarten i Markaryd, nu när vägen är omgjord. Annars kan man svänga i Bjärabygget.

Det brukar alltid vara något som går sänder när vi kommer till Furutorp. Ett kylskåp, en stereo och en diskmaskin har havererat när vi har varit på väg till Furutorp. Förra gången var det bara en stol som sitsen sprack på. Den här gången var det videon.

27 oktober
Ej i trafik
Elisabeth har en fundering på var Ej i trafik ligger, det brukar ju stå på bussar numera. Ja inte vet jag. Man får väl hoppa på bussen och lösa biljett och se var man hamnar.

Ej i trafik-skylten hade kunnat hamna på mig idag. Eller så kunde den ha varit inlämnad. Det beror på hur man ser det. Jag åkte till Lidköping mitt på förmiddagen och var ganska stressad när jag åkte. Satt och tänkte på jobb och vad jag skulle hinna under dagen och vad jag måste förbereda inför Utrustningsrådets möte i morgon förmiddag och så var det lugnt och behagligt och inte så mycket trafik och jag slappnade av lite...
... och så vaknade jag precis när högerhjulet höll på att skära ner i vägkanten.

Att somna mitt på förmiddagen när man kör bil i bra väder och utan att vara undersövd, hur kan man göra det? Det är ingen konst för en händig karl, som han sa som sågade sig i ryggen. Men erkänn att det hade varit lite snopet att komma till himlen och inse att det inte hade funnits någon overhead till de fina tabellerna över 2005 års investeringar som jag har kämpat med idag.

(... och för den som tycker att jag är för katig kan jag tala om att jag inte kände mig så kaxig när det hade hänt. Jag gick med gråten i halsen en stor del av dagen.)

26 oktober
Mer vida världen
Jag skrev till lokalradion i går och frågade om det går att höra inslaget med Linus i efterhand. I dag fick jag svar:
"Vill du ha en kopia av programmet CD eller vill du hellre att vi lägger ut inslaget för lyssning på webben?"
Jag skickade min adress med en gång.

Vi skall till mina föräldrar i Skåne till helgen. Vi blev lite osäkra på det där med vinterdäck, om vi borde byta före resan men prognosen säger tolv plus så det känns ganska tryggt. Jag kollade för skojs skulle vädret i Pajala. Prognosen säger sex grader varmt på lördag. Det är dem väl förunnat för i natt får de -20º.

25 oktober
Vida världen
Var det någon som lyssnade på Radio Skaraborg idag? Det var första digitala direktsändningen om jag förstod det rätt. Sven-Arnes Linus lyssnade på det från Chile och de ringde och pratade med honom i direktsändning. Vi missade det - trots att vi visste att han hade mailat till dem - för vi måste åka till jobbet.
Osis.

Och min vän Yrhättan kom hem från hjälparbetandet i Pakistan i natt. Skönt att hon är hemma igen, då kan jag andas lite lättare.

24 oktober
Måndag
Det är FN-dagen idag. Flaggdag och högtidligt. På jobbet höll vi dessutom den högtidliga utdelningen av spurtpriset för investeringsplan för 2006. Kanelbulle, kaffe, diplom och en musmatta var det fantastiska priset till Jaana. Och så Sonja och jag som sällskap. Kan det bli bättre?

23 oktober
Tänkvärt
Moses stammade.
Abraham var för gammal.
Kung David var för ung.
Profeten Hoseas hustru var prostituerad.
Patriarken Jakob var en lögnare.
Kung David hade förresten också en affär.
Med hustrun till en soldat som han lät mörda.
Kung Salomo var för rik.
Timotheus hade magsår.
Petrus var rädd för döden.
Lasaros var död.
Profeten Jona flydde från Gud.
Johannes Döparen var högljudd.
Moses syster Miriam gillade att skvallra.
Gideon och Tomas tvivlade.
Profeten Jeremia var deprimerad.
Elia var utbränd.
Simson hade långt hår.
Noa drack sig berusad.
Moses hade kort stubin också.
Det hade Petrus med.
Men Gud håller inga anställningsintervjuer.

(Ur Alltid älskad av Kristina Reftel)

22 oktober
Lördag
De flesta löven har ramlat ner nu. Vi har väntat på ordentlig nordanvind för då skulle allihop blåsa över till Leifs trädgård men för grannsämjans och det vackra vädrets skull räfsade vi upp löven och la dem ordentligt på rabatterna i stället. Kanske hamnar de i Leifs trädgård ändå om det blir nordanvind men på ett mer välordnat sätt i så fall.

Anna-Sarah och Anna kom hem efter en Smålandsresa. Hilda kom från en annan resa och Anne var här från början. Mycke liv och rörelse blev det! En av sorgmanteltetrorna har sett blek och glåmig ut ett tag. Han lämnade det jordiska i dag - eller om det är det vattninska när det gäller akvariefiskar - men om det har med alla barn att göra är inte klarlagt. Han fick en stilla och värdig begravning INNAN Anna-Sarah kom för hennes akvariefiskbegravningar är halvdagsföreställningar med både kistdekorationer och snittar och det tyckte vi inte att vi hade ork till.

21 oktober
TGIF
Dagens kokosboll avåts först på eftermiddagen ety jag inledde dagen i Falköping. Kokosabstinensen avhjälptes ändå tillfälligt på lunchen - det fanns kvar lite äpplekaka från i går.

Ibland läser jag Berglin i Svenska Dagbladet. Denna ingick i veckans Berglin.
20 oktober
Glädjeämne
Igår hade jag kunnat berätta att jag hade leasingbil med mig hem eftersom jag skulle åka till Lidköping idag innan bilbokningen hade öppnat. Eller så hade jag kunnat berätta att jag gjorde äppelkaka inför dagens APT. Jag hade till och med kunnat berätta receptet;

Skala och klyfta äpplen och lägg i en ugnsfast form.
Ställ in dem i ugnen så att de blir lagom mjuka, särskilt om det är Sonjas äpplen som är ganska fasta.
Vispa 2-3 ägg - beroende på hur mycket man tycker sig ha råd med - med 1 dl socker per ägg.
Rör i en påse kokosflingor.
Bred smeten över äpplena och grädda i 175 grader tills det luktar gott.

Men inget av detta berättade jag. Jag tänker inte göra det idag heller.
Jag tänker bara berätta att jag har fått ett rart mail från Agneta i Tidaholm och att jag blev jätteglad över det.

19 oktober
Tomgång
Det står stilla i huvudet och jag är inte säker på vad jag skall skriva om. Jag kommer säkert på fler saker i morgon så i dag får det räcka med Zits och en bild på tapeten i datarummet.
18 oktober
Känslosvall
Sonja och jag brukar som bekant dela på en kokosboll varje fredag. Förra veckan hade jag semester och dessutom fanns det inga kokosbollar i kiosken så fast Sonja, den rackaren, tänkte äta en HEL kokosboll UTAN MIG så blev även hon utan. När vi kom till jobbet i morse stod kokosbollsleverantörens rosa bil utanför huvudentrén. Efter samråd med Sonja gick jag och köpte en kokosboll inför förmiddagskaffet. I en monter i kiosken låg skumdelfiner. En av dem liksom ropade åt mig "Köp mig! Köp mig!" men man kan inte äta både kokosboll och skumdelfin på samma kafferast även om man får uppenbarelser och hör röster. Man får stålsätta sig ibland.

Och på eftermiddagen mötte jag Tore. Han har tidigare varit min chef och jag blev så glad att se honom så jag struntade i den utsträckta handen och kramade honom i stället.

På den vägen har min dag varit. Känslosam. Och på tal om känslosam var tisdagstemat idag "Höstmys". Sven-Arne har varit i Borås idag. Han valde ett foto på ett tåg.

17 oktober
Ring P1
Ring P1 är ett mycket speciellt program som i direktsändning blandar snömos och klokheter. Att leda det programmet kan inte vara enkelt! Å ena sidan skall man få prata till punkt och å andra sidan måste programmet drivas framåt.
Ingemar var ledig idag. Han skickade ett mail och talade om att jag borde lyssna på just Ring P1 idag. Jag letade upp det på webben och började lyssna. Det omfattade allt mellan mobbning, stå-upp-komik, båtskatt, bostadsbidrag, världssvält och TV-våld. Efter 28 minuter kom ett inslag från Vittsjö om hur trafikmiljön ser ut. Det var lite kul att få höra sitt hemlands vilda tungomål!

16 oktober
Söndag
Vi sjöng i kyrkan idag. Den nya sjukhusdiakonen invigdes och kören medverkade i gudstjänsten och det kändes extra roligt att sjunga just där.
I övrigt har det varit en lugn och stilla dag hemma. Jakob har varit här och har lärt Sven-Arne hur man spelar poker på nätet - tack för det, Televerket!

Det har varit ordentligt kallt i natt. Vi går förbi en lönn på väg till garaget. En stilla bris på morgonen var tillräckligt för att löven skulle fara av medan vi såg på.

15 oktober
Inflyttningsklart
Så var rummen klara. Ett sovrum och en klädgarderob är förvandlat till två sovrum och ett datarum. (Med tanke på att vi har tre rum från början så får man säga att tre sovrum, vardagsrum och datarum är ett ganska bra resultat...) Nya tapeter och nya laminatgolv har de alla tre och nu känner vi oss nöjda med resultatet.

14 oktober
Fest
Dagens horoskop löd som följer:
"En fest med din kärlek blir riktigt trevlig. Du träffar en del goda vänner och du får verkligen en stor överraskning som gör dig uppåt."
Festen var show och middag med kören på Billingehus och det var mycket trevligt. Jag funderade på att stanna hemma eftersom förkylningen har gjort mig så förfärligt trött. Överraskningen var kanske att jag alls orkade vara med.

Sven-Arne, den raringen, pratade dessert med Sonja där uppe på Billingehus. Jag föredrar att tolka det som ett syftfel. De pratade om fromage och brylépudding. "Jag älskar sånt som dallrar", sa Sven-Arne och la armen om mig.

13 oktober
Avsked
Anne har vinkats av vid tåget idag eftersom hon skall till Fjärran Land. Eller åtminstone till Rimforsa. I mitten av nästa vecka kommer hon tillbaka för då skall hon till tandläkaren.
Anna-Sarah däremot kommer nog in en snabb sväng i morgon bitti och skiftar innehåll i väskan. Undrar om hon hinner titta in i sitt uppfräschade rum?

12 oktober
Mer om tisdagen
När Sven-Arne kom hem från föräldramötet i gårkväll hade jag värmt glögg och ställt fram stolar med dynor och filtar på vår innergård. Vi hade tända ljus i massor. Det var vindstilla och stjärnklart och det var underbart att sitta där ute i mörkret.

Vi hämtade Anne i Mariestad sent i gårkväll. Hon fick sova på soffan eftersom sovrummen är en byggarbetsplats. Hon har bytt frisyr under veckorna på folkhögskolan, min lilla vackra flicka med det tjocka underbara håret. Man skall vara positiv i sina omdömen så jag har talat om för henne att hon har fin form på huvudet.

11 oktober
Mer ungdomlighet
Drömprinsen fyllde år idag. Jag lyckades - tro det den som vill - vakna före Sven-Arne och gav honom frukost på sängen. Annars brukar han vakna fasansfullt tidigt när han är ledig.

Den "stora" presenten var ju Grännavistelsen helgen som gick. Idag fick Sven-Arne i stället det han inte hade varit med och påverkat - en guidad tur i Domkyrkan i Skara. Det var mycket intressant och spännande. Och lärorikt, både om kyrkans och Sveriges historia. En timme trodde jag att det skulle ta. Tre timmar tog det och det var intressant hela tiden. På första bilden syns kyrkan, sedd från koret. Längst upp i bild syns ett litet fönster, högt ovanför orgelläktaren. De två andra bilderna är tagna där uppifrån.

Vi avslutade med en tur till Länsmuseets femtiotalsutställning, och sist - men inte minst - bjöd Hilda på middag. Hilda och jag har haft många turer fram och tillbaka om fika och middag och hur dags hon slutar och om föräldramöte och tider hit och dit men det var det värt. Sven-Arne var nöjd med sin dag och det var ju det allra viktigaste.

10 oktober
Ungdomlighet
Vi fick broschyrer om gymnasievalet i postlådan idag. Anna-Sarah går ju redan i ettan på gymnasiet men hon hoppade över ett år i lågstadiet så det är inte så konstigt att informationen kommer nu. Det konstiga var dock adressen:
Till målsman för Karin Floryd.

9 oktober
Hemåt
För ett par år sen var jag och mina systrar i Gränna en helg. Jag visade Sven-Arne var vi bodde den gången och så fortsatte vi vägen långt ut på landet till ställen vi inte visste fanns.
Knukebo, till exempel, has det varits där? Det har vi - och fick till och med en stor pumpa av en glad dansk.

På ett ställe var det en karl som höll på att bygga upp en gammaldags bensinmack. Vi stannade och tittade och ägaren började berätta om sina dyrgripar. Han hade dessutom en Husqvarnamotorcykel från -38 med sidovagn men den blev inte bra på bild.

Det har gått järnväg mellan Jönköping och Vireda. Det var meningen att den skulle gå till Gripenberg men dem kom inte så långt. Det var en smalspårig järnväg och den lades ner för 70 år sedan. Vi ägnade några timmar åt att leta efter spår. Inte bokstavligt, förstås, kära nån, det finns inte kvar så mycket efter sjuttio år, men på många ställen kan man se var den har funnits. Som här, när vi hittade gamla järnvägsstationen i Bunn.

8 oktober
Visingsö
Vi tog med oss cyklarna på färjan och trampade runt södra halvan av Visingsö. En fantastisk utflykt en fantastisk dag med fantastiskt väder. Att sitta på en brygga när det är alldeles vindstilla och se ut över Vättern - klädd i t-shirt! - och lyssna på vildgässens rop är en alldeles underbar upplevelse.

Kvällen tillbringade vi på Hamnkrogen i Gränna.
Svampbruchetta med rådjurskorv och timjancréme
Kungsflundrafilé med brynt limesmör och blåmusslor
Hasselnötsglass med varma björnbär till dessert.
Det du, Arne! Tack för att du rekommenderade det!

7 oktober
Gränna
Efter jobbet åkte vi till Gränna. Jag hade en länk till stället vi bodde på men jag har tagit bort den igen. Om någon skall till Gränna så kan jag tala om var vi bodde, androm till skräck och varnagel! Dock kan konstateras att ett trädgårdsbord och en hittad stol kan göra det mest spartanska rum mysigt. I synnerhet om man har haft med sig ost och kex och ljus och parmaskinka och vit duk och vin och frukt och annat smått och gott.

6 oktober
Minnesstöd
Jag skickar mail mellan jobbet och bostaden ibland. Små påminnelser med texter som "Nyckel till rörmokaren" "Låneboken!" eller "Anna-Sarahs tandläkartid?" och annat kryptiskt. Jag har haft en period när jag har skickat påminnelser till mig om att jag måste kolla numret på diskmaskinen eftersom reparatören stänger av telefonen och går hem innan jag kommer hem från jobbet och kan kolla på plats. När jag äntligen kom ihåg att skriva upp modellbeteckningen hade jag glömt vad det var för fel på diskmaskinen så jag sa "Antingen tar den inte in vatten eller så går inte pumpen eller så tömmer den inte."

Nu packar vi för fullt. Vi skall åka till Gränna över helgen. En romantisk resa för två. På lördag kväll har vi beställt ett bord här. Det tar en stund att läsa menyn men det är det värt.

Och på jobbet sa Christel att hon försöker utmärka sig så att hon skall bli omnämnd i dagboken. Det självklara svaret är att det funkar med äpplekaka och vaniljsås till kaffet.

5 oktober
Stressljud
Ibland om kvällarna är huset fullt av ljud. TV:n står på. Anna-Sarah spelar skivor och pratar i telefon. MSN plingar. Sven-Arne säger något. Jag försöker koncentrera mig på dagboken eller det jag för stunden läser. Det blir för mycket på en gång. Jag skrev om hjärnkapacitet för ett tag sen och kanske är det där felet ligger. Jag orkar helt enkelt inte med för många ljud samtidigt. Jag blir trött och stänger TV:n, schasar in Anna-Sarah på sitt rum och stänger av ljudet på hennes dator innan jag säger "Vad sa du, Älskling?"

I jobbet är jag ibland inne på expeditioner och kontor där det är ett surrande och pratande och ringande och dikterande och klivande ut och in hela tiden. Jag fattar inte hur de orkar jobba i en sådan miljö. Det gör de kanske inte heller i längden.

4 oktober
Tisdag
Det är Kanelbullens dag idag, vilket högtidligen firades på förmiddagsfikat.
Sen kom Sonja och åt köttgryta med couscous innan körövningen. Och Anna-Sarah, den goa lilla älsklingen, sa rara saker som "Vi får inte så här god mat om inte du kommer på middag" "I går fick vi pannkakor, det var bara för att Anna var här" och "Kan du inte komma igen nästa tisdag, så att vi får middag då också?"

3 oktober
Stingrockor
Fyra fläckiga sötvattensstingrockor föddes natten till idag på Universeum i Göteborg. En av dem visas redan för besökare men de andra måste först lära sig äta ordentligt.
Om man råkar trampa på en stingrocka svänger den snabbt sin långa svans så att taggen drivs in i benet på en. Taggen har ett kraftigt gift som kan orsaka svullnad, svindelkänslor och kräkningar. Så ni som är på väg till Universeum:
Bada inte bland stingrockorna.

2 oktober
Göteborg
Först gjorde jag en Lindahl och tog ett kort genom fönstret. Sånt kan vi inte göra hemma för vi har inte så höga hus. Så gick vi en promenad i det vackra söndagsvädret. Efter lunch åkte vi runt Färjenäs och fotograferade Götheborg som just startat för att fara till Kina.

1 oktober
Bokmässa
Vi hade skaffat ett program för bokmässan och ringat in det vi ville se och uppleva. Kruxet var att programmet låg kvar på vardagsrumsbordet när vi for. Det spelade dock ingen roll för vi tog ett nytt program, ringade in de programpunkter vi inte ville missa, och så missade vi nästan allihop för att vi var upptagna med själva bokmässan, men så visste vi från början att det skulle bli.

Mycket folk var det.
Och varmt. Och roligt.
Vi hittade ett spel som var som gjort för dig, Arne. Som en korsning mellan backpackerspel och monopol, fast i Örebro. Sånt skulle du ha, gamle Närking!
På kvällen for vi till David och Greta. God mat och trevligt sällskap efter en lång dag på mässan.