Kära dagbok...

30 november
Anders
Om Anders braskar så slaskar julen. Och tvärt om, förstås. Undrar hur julen blir i år när det var nollgradigt, blåsigt och snålkallt på Anders?

Gårdagens inlägg var ganska oinspirerat. Dagens blir inte mycket bättre. Tisdag, onsdag och fredag har vi sångövning inför konserterna på lördag och det är ganska krävande. Man får hushålla med sig och då får datortiden förkortas så mycket som möjligt.

29 november
Stilla
Jobb från sju till halv sex, så körövning till åtta, tanka och lämna en leasingbil och så hem, värmde mat, tittade på den danska deckaren och pratade några ord med Anna-Sarah. Deckaren borde jag kanske skippat för den var väl inte så nörvändig men den var bra.
Det brukar danska deckare vara.

Och när allt detta är klart vid pass halv elva så sitter jag vid datorn och försöker komma på något lagom klämkäckt att skriva om.
Om körövningen? Näe. Vi har konsert på lördag så det kan jag skriva om då i stället.
Om att jag var i Mariestad idag? Spännande.
Att det snöar? Kanske.

Jo, jag tar det.
Det har snöat idag. Inte så mycket kanske men tillräckligt för att det skall bli vitt och fint.
Och halt, som Margreth skulle ha sagt. (Hon kommer från Närke.)

28 november
Högtidligheter
Anna-Sarah har fått sitt första "riktiga" jobb. Hon och några till skall paketera mojänger på sjukhuset efter skolan ett par veckor eller så. Hon tyckte att lönen var rätt taskig - välkommen till offentliga sektorn, säger jag!

Jag läste i Wikipedia att det idag är sjuttio år sedan det första elektriska tåget i Sverige kördes, på sträckan Krylbo - Bollnäs. Enligt Sven-Arne är det helt fel! 1895 kom den första elektriska banan och det var Djursholmsbanan.

27 november
Första söndagen i advent
Magnus föräldrar kom på fika idag. Det var en trevlig bekantskap. Vi glömde fotografera men de finns ändå, det är jag helt övertygad om.

På eftermiddagen fick jag plötslig arbetslust. Glöggentré med örtstänger, ädeloststänger och briesnitt med valnötter till entré och så renskavsgryta med pressad potatis blev det. Och när jag ändå hade ångan oppe blev det mintchokladtryffel, vit apelsintryffel och Katleens goda kola. Inte heller detta fotograferade vi men de finns också, i alla fall det mesta av godiset.

26 november
Göteborg
Vi åkte med personalklubben till Göteborg idag, Sonja, Inger, Anna-Sarah, Magnus, Sven-Arne och jag. Vi sammanstrålade när vi fikade, åt och transporterade oss och i övrigt gick vi på olika håll. Sven-Arne och jag kollade tunnelbygget, spårvagnar och feskekörka medan de andra tittade i affärer.

Kvällen tillbringades på Lisebergs julmarknad. Det var mycket folk, mycket vackert och mycket stämningsfullt. I högtalarna spelades vacker julmusik. Det var inte hissmusik utan "riktiga" julskivor. Jag kände igen t ex Jussi Björling, Nacka sångensemble, Carola och Sissel .... ja, stava till hennes efternamn den som kan. Över huvud taget har hela dagen varit mycket trevlig.

25 november
Glasklart
Jag var på informationsmöte om handläggarrollen idag. Följande vackra citat har jag med mig därifrån - ordagrant återgett:
Handläggarrollen innebär att självständigt företa åtgärder i ett ärende/uppdrag innebärande att detta prövas/utreds (handlägga) antingen i en formellt avgränsad fråga (ärende) alternativt inom ramen för en arbetsuppgift som tilldelats för utförande under en viss tidsrymd (uppdrag).
Så enkelt kan man beskriva vad jag gör hela dagarna.

24 november
Telefoni
Anna-Sarah har fått överta Sven-Arnes gamla mobil för hennes har blivit stulen. Polisen i Mariestad har fått in en mobil och ringde numret som gick till "Pappa". Det var Anna-Sarah de ringde till - på Sven-Arnes telefonnummer alltså - men hennes stulna telefon var av ett annat märke än den som de hade hittat i Mariestad.

Och så kallar hon inte Sven-Arne för "Pappa".

Så hade de ringt till Anne som också fanns i telefonboken, eller rättare sagt kan det ha varit barnens pappa som fanns i listan. Anne fanns åtminstone i Mariestad så det var ju lite logik i det men det var nog inte hon som stod som namn på telefonnumret i Mariestad, fast det kan det ha varit ändå för jag är inte säker på vad hon sa på polisen.
Och Anne har koll på sin mobil.

Oss veterligt är Anna-Sarah den enda i familjen som har blivit av med en telefon. Det borde ju inte vara så svårt att hitta den person som har BÅDE mina barns pappa OCH Sven-Arne i samma telefonregister men vi har inte kommit på någon.

A story to be continued.

23 november
Ökesladd
Vetenskapsradion Tekno kan man idag läsa om att det skall införas trådlöst internet på X2000. Så bra att det är trådlöst med tanke på hur långt det är mellan Stockholm och Göteborg!
Och undrar man vem den förnöjde herrn med laptop är så är det Jan L.

Och rubriken? Ökesladd är Tidaholmsdialekt för förlängningskabel.

22 november
Otack är världens lön
- Du måste beställa tandläkartid åt mig, sa Anna-Sarah i telefonen på eftermiddagen. Klockan var över fyra när jag ringde men jag lyckades ändå få en tid klockan tio i åtta i morgon. Hon hinner bli klar i lugn och ro innan hon skall till skolan. Men är hon tacksam? You bet.
- Men HUR kan du boka en tid när jag har SOVMORGON!?

Tisdagstemat är Hemma.
Det finns många definitioner på Hemma. Min favorit är Hemma är där du vet vad det är i pyttipannan.

21 november
Temperaturberoende
Jag hämtade Anna-Sarah i Skara efter hennes samtal. Hon var ganska trött och jag tänkte att hon behöver nog muntras upp.
Ser du glassbaren där? föreslog jag.
Det är för kallt, sa hon, så vi bestämde att vi skulle åka hem så att hon fick tröstäta hemma i stället. Men längs vägen finns en McDonaldsrestaurang lämpligt till och då köpte hon en McFlurry.

20 november
Helgsysslor
På lördag om en vecka skall vi åka till Göteborg över dan. Nästa söndag är första advent och vi kommer dessutom att vara ganska trötta efter en heldag i Göteborg. Veckan därpå har vi tre körövningar och så två konserter på lördan. Helgen därpå skall vi till Skåne och sen är det plötsligt fjärde advent. Och på vardagskvällarna är det mörkt när vi kommer hem.
Därför har jag idag, likt en förtappad syndare, putsat fönster på Domsöndagen. I och för sig har jag dessutom bakat saffransmuffins och fyra limpor bröd men det går på nöjeskontot och räknas därför inte.

Bilden har inget med texten att göra. Den tog vi på Kinnekulle för några veckor sedan. Förorenar man hamnbassängen när man badar????

19 november
En sväng på stan
Vi var på stan för att Anna-Sarahs skola hade Öppet Hus. När vi ändå var på stan gick vi förbi fotoaffären och tittade på ett större zoomobjektiv. Inte för att vi skall köpa ett nu men man måste ju fundera på vad man skall använda alla pengar till den dan då man blir miljonär. (Bilderna är tagna från stamma ställe, från fotoaffären och ner mot Posten.)

18 november
Förklaringar
Lena frågade vad det var för fel på vägbeskrivningen jag hade i går. Förklaringen finns här. Jag mötte mannen som frågade om vägen ungefär vid punkt 1.

Anne ringde ett telefonsamtal i kväll.
- Har du suicider? frågade hon.
Resten av samtalet handlade nånging om 225.000 men jag uppfattade inte allt för hon gick fram och tillbaka. Efteråt frågade jag vad i all sin dar det handlade om. Det var dataspelet Alien.

17 november
Stockholm
För några år sen var jag i Stockholm på kurs. Jag hade gott om tid på dagen och gick en promenad i stan. Jag var vid Tegnérlunden när en man kom fram till mig och på dålig svenska frågade var Drottninggatan låg. Jag är en hjälpsam person och Drottninggatan är en av de få gatorna i Stockholm som jag faktiskt vet var den är så jag talade om hur man hittar dit:
"Ta tunnelbanan till Centralen. Gå upp förbi Åhléns och till vänster så ligger Drottninggatan där."
De av mina bekanta som hittade i Stockholm skrattade åt mig - där fick jag för att jag ville vara hjälpsam!

Historien om Drottninggatan kom jag ihåg idag när jag såg i tidningen att man skall förnya monopolspelet och bland annat rösta fram nya gatunamn.

16 november
Normalt
Det är inte lätt att vara vuxen och normal.
15 november
Ojdå
I går skrev jag ett sällsynt oinspirerat inlägg. Jag borde ha hoppat över gårdagen - men det vore i så fall första gången på två år. Och att radera och skriva ett nytt? Nja... det ids jag inte heller. Dessutom kanske det är nån som tycker att det är intressant att veta åldersskillnaden mellan Astrid Lindgren och Surtsey. Den här dagen blev bättre och jag hoppas att dagboksinlägget blir därefter.

Anna-Sarahs nycklar har varit försvunna några dagar. När vi kom hem från sångövningen sa hon "Gissa vad jag hittade under min säng!" Det kunde ha varit nycklarna men jag gissade på Magnus.
Det var fel.

Och Anne har försökt med en specialförhandling ikväll. "Eftersom jag har varit så snäll och duktig och inte slagit Anna-Sarah en enda gång, kan jag få sitta extra länge vid datorn då?"
Försöka duger.

Och bilden? Den är bara till för att skapa en positiv atmosfär. Veckans tisdagstema är orange. Orangejuice hade det hetat i England. Tja... inte så dålig koppling tyckte jag.

14 november
Idag
När Claude Monet fyllde 67 föddes Astrid Lindgren. När Astrid Lindgren fyllde 35 föddes Jan Stenbeck. När Jan Stenbeck fyllde 21 föddes ön Surtsey utanför Island. Och allt detta den fjortonde november.

13 november
Plötsligt händer det
Vi samlar på nummerskyltar. Det har jag berättat om förut. Nummer 001 har vi själva. Så hittade vi 002 och på den vägen var det. Någon frågade hur vi dokumenterar vad vi har hittat. Vi dokumenterar inte, vi bara letar. Att fuska är det ju ingen mening med eftersom vi inte tävlar mot någon annan. 054 hittade vi för nära nog en månad sen men 055 var som förgjort. Inte ens resan till och från Skåne gav oss 055. Vi trodde nästan att den var indragen. Och så i fredags stod den på parkeringen på jobbet när jag skulle åka till Vara.
Innan jag var framme såg jag fyra till.
056 såg jag också längs vägen, 057 stod på parkeringen och i går när Sven-Arne var vid bussgaraget hittade han denna.

Anna-Sarah hade speciella planer för en helg i december men när jag sa att vi tänkte åka till mina föräldrar i Skåne strök hon alltihop och lovade att följa med. Den som känner henne och vår historia vet att det är ett mycket stort steg.

Och idag tog vi en promenad för att spana på tåg längs stambanan. Jag fick knacka på i en villa för att jag hade fel utrustning för promenaden. Jag brukar ha plastpåsar i fickan hela svampsäsongen, ifall man skulle hitta något ätbart, men i mitten av november är det ju knappt lönt. Men när vi gick genom skogen hittade jag två liter gula kantareller.

Som sagt. Plötsligt hönder det.

12 november
Allt har en ände men korven den har två
Lithells korv tycker jag om. Det är inte alltid jag köper den men jag gillar den, visst gör jag det. Kanske är det kryddningen.

Den som säger att jag har kort stubin har inte sett mig idag. Att följa med Anna-Sarah till stan för att köpa ett par jeans och en jacka, det kräver det yttersta i både tålamod och pedagogik.
Av båda två.
Vi insåg efter ett par timmar att det finns annat som är viktigare än att handla kläder.
Vi åkte hem, delade på en chokladbit och åt middag i stället.

11 november
Fredag
Jag åkte till Vara på möte på eftermiddagen. Jag skulle träffa personalen som funderade på nya möbler. Verkar det dumt att åka en timmes bilresa för ett möte en fredageftermiddag så kan synpunkterna framföras till den som bokade mötet det vill säga mig.

10 november
Förmaningar
Jag hade varit på möte på eftermiddagen högt uppe i sjukhuset. Gick till hissen och tryckte på knappen. En man kom från andra hållet. Hans fru var med, klädd i sjukhuskläder.
"Följer du med ner?" sa han.
"Nej, vi skiljs här", svarade hon.
De kysstes länge och så kom hissen.
"Glöm inte att städa i morgon", sa hon. "Det är fredag och då skall man städa! Det skall man ju", fortsatte hon, vänd mot mig.
Jag log lite uppmuntrande, inte vet jag vilken dag man skall städa.
"Och glöm inte damma! Det är farligt att gå runt bland en massa damm!" ropade hon efter mannen precis när hissdörrarna gick igen.
Han tittade på mig och sa "Det får bli med den lilla handen det. Varför skall man städa när man inte har smutsat ner?"

För egen del har jag inte städat. Det är ju för all del inte fredag heller. Jag har varit och handlat och resten av kvällen har ägnats åt att umgås med familjen - så gott det låter sig göras.

9 november
Dystert
För nästan exakt fyra år sedan brann Södra Råda gamla kyrka ner till grunden. Det var tråkigt men nu efteråt är det ju inte mycket att göra något åt. Jag var i Umeå 1986 när Backens kyrka brann ner och det var också sorgligt.
Veckans tisdagstema (jag vet, det är onsdag men det är inlagt först idag) är dyster och vad kan vara dystrare än kyrkor som har brunnit ner?

8 november
Let it snow
Varje dag när jag kommer hem och ser vad som hänger kvar i hallen säger jag för mig själv "Men lilla Anna-Sarah, varför går du med sommarjackan, varför tar du inte din vinterjacka?"
Sven-Arne var i Uddevalla idag. Han vet nog svaret.

Vi har haft körövning i kväll. Det är knappt fyra veckor till konserten och hög tid att lära sig sångerna men det är lite svårt att känna den rätta julstämningen när det är varmt i luften.

7 november
Just in time
Det stod i tidningen idag om personalfesten som Jysk hade på hotellet här i stan. Ett par fall av misshandel, ofredande, biltillgrepp, en person till sjukhus och minst en stöld.
För egen del bokade jag idag lokal för årets julfest och mailade till kollegorna för att kolla vilka som ville medverka i festkommittén i år.
Snacka om tajming.
(Bilden är från förra årets julfest när de välkända och uppskattade SLUM-systrarna sjöng julvisor.)
6 november
Gustav Adolfsdagen
Vi har ätit gott hela helgen men har glömt fotografera det. Framför allt har vi haft väldigt trevligt vid matbordet varje gång vi har ätit. Trevligheten går inte att fotografera alls.

Det är ju en historisk dag idag, själva Gustav Adolfsdagen. Gustav Adolf dog i dimman i Lützen 1632. Det vet ju de flesta. Men alla kanske inte vet att The Sex Pistols hade sin första spelning den här dagen 1975 på en skola - vilket resulterade att skolans rektor stängde av strömmen efter tio minuter. En dag för både stora och små händelser.

5 november
Tågsafari
Sven-Arne gör det. BussMicke gör det. De flesta på Postvagnen gör det. Och Jan L skall vi ju bara inte prata om. Han gör det definitivt. Idag har även jag provat det. Jag har fotograferat ett tåg.

Jag hade ingen aning om att det var så svårt! Först skall man dra ut ett grafiskt blad från Internet så att man ser hur tågen går. Sen skall man leta upp läsglasögonen för det är väldigt liten text. Sen skall man räkna ut hur tågen går när det är Alla Helgons Dag. Steg fyra är att bestämma sig för var man skall vara när man fotograferar det. Vi bestämde oss för Kinnekulle för där finns små trevliga gammeldags byar och små stationer och hela Kinnekulle är väldigt vackert. (Utom där järnvägen går - där är sly, platt som en pannkaka och dålig sikt. Vem kunde veta det i förväg?) Siktvinklar och kurvor och vägkorsningar och skyltar och perronger skall beaktas. Järnvägsrälsen skall provfotograferas för att man skall se om vinkeln är den rätta. Till slut är man nöjd och så kommer tåget.

Jag tror att jag glömde en parameter i mina beräkningar.

4 november
Fredag
Det är helgdagsafton. Aftonen före Alla Helgons Dag, inte att förväxla med Allhelgonadagen som inföll i tisdags. På söndag är det dessutom Gustav Adolfsdagen. Denna högtidliga afton firades med fläskpannkaka, råkost på morötter och äpplen samt lingonsylt.
Helgdagsmat så god som någon.

Kvällen i övrigt har vi ägnat åt att leta efter batteriladdaren till kameran. Vi laddar inte batteriet så ofta så vi är inte säkra på när vi såg den sist. I Furutorp förra helgen eller under veckan? Det är kanske inget att få hjärtklappning för, tänker kanske andra - men om man är van att fotografera varje dag så är det svårt att vara utan. Särskilt som Nikonkameran är trasig och Hilda har lånat mellankameran.

3 november
Syrror
Jag pratade med Ulla i telefon i gårkväll för jag måste ju skvallra om hur det var i helgen! Hon bekände att hon brukar kolla dagbilderna men inte läsa dagboken för det är för mycket att läsa. :-(

Torsdag är veckohandlingsdag så vi åkte till Coop efter jobbet. Ostmäster själv var där tillsammans med sin fru. Ostmäster är en av dem som tagit fram Västgöta Kloster. Jag bugar mig djupt av vördnad.

2 november
Investeringsplaner
Jag kämpar med investeringsplanerna för 2006. Steg ett är att lära sig uttala och stava till orden. Videolaryngoskop till exempel. Och Artroskopistapelvagn.
Sug på den.
Jag säger fortfarande "Investeringsspecifikation trehundranitton" för det är lättare att säga än artroskopistapelvagn.

1 november
Höstmörker
Det går att gå genom skogen på väg till jobbet igen. I går försov vi oss och fick ta bilen men idag gick vi som vi brukar och kunde åter se stigen genom skogen. Vi snubblar inte över stubbar och rötter när vi genar vid elljusspåret - skönt att det är vintertid igen!

Anne åkte i kväll. Väldigt tyst blev det. De enda ljuden som hörs är Sven-Arne som läser högt vad som står i Postvagnen, Anna-Sarah som pratar i telefonen och ljudet av mitt tangentbord när jag raderar snabbare än jag skriver.

Bilden är från i lördags. Längst till höger står Ingegerd och sen Birger... nävisstnä... Björn. Han till höger liknar Ulf Ramsén i Moholm men hade han varit där hade jag hört det och framför allt blivit mycket förvånad.