Kära dagbok...

31 december
Nyårsafton
Nyårsafton. Barnen försvann på olika håll. Sven-Arne och jag gick över till Inger och önskade gott nytt år och resten av kvällen firar vi i lugn och ro. Maten skall vi förska komma ihåg hur vi har gjort - en grov pajdeg med vetekli, och kokt potatis i degen. Pajen fylld med skinka, purjo, pesto, fetaost, oliver och tomater. Vi åt den med ruccolasallad, toppad med olivolja, flingsalt, rostade solrosfrön och hyvlad parmesanost.
Smaker värda att komma ihåg!

Jag kan se tillbaka på ett år med många goda minnen. Det absolut största och mest omvälvande som hände var att Anna-Sarah slutligt flyttade hem till oss i våras men även i övrigt har det varit ett gott år. En summering är på gång.

Och nu vill jag och Sven-Arne önska alla våra vänner och bekanta
Ett Gott Nytt År!

30 december
Fredag
Anne kom med tåget från Stockholm. Kvällen till ära firade vi med lutfisk - utom Anne som åt köttbullar. Magnus sa att han aldrig har ätit lutfisk förut. Jag fick inte riktigt klart för mig om det var så gott att han vill äta det flera gånger eller om det var som svartsoppa - att det räcker med en portion vart tjugofemte år.

För den som inte vet det såär Jamie Cullum på TV halv elva i kväll. Missa inte det!

29 december
Let it snow
Ett snöoväder är på ingående. Det har snöat lite idag och om jag förstod det rätt så är det mer på ingående. Jag sökte på "snow" på Google och hittade dessa. Där kan man snacka om SNÖ! Bildspelet blev lite skakigt men jag är inte tillräckligt inspirerad för att göra om det.
(Bildspelet skall stanna när man trycker på Esc men jag är inte säker på att det funkar)

28 december
I selen
Klockan ringde kvart i sex. Det var väldigt tidigt! Även om man inte tycker att det känns så nödvändigt så är det nog bra att vända dygnet rätt igen. Det var inte så mycket folk på jobbet vilket innebär att det blir fler chokladbitar till var och en. Ganska hemtrevligt.
Inger har föreslagit att vi skall gå en promenad en vacker dag, fast jag och Sven-Arne får inte vara vägvisare efter vår promenad igår. Vi tackar särskilt för den. :-(

27 december
Tredjedag jul
Jag och Sven-Arne bestämde oss för att ta en långpromenad efter alla stilla juldagar. Det blev en v.ä.l.d.i.g.t lång promenad. Vi började nere i sydväst på kartan, gick skogsvägar längs järnvägen upp till Akleby, så vägen ner till Fjället. Där började det skymma så vi bestämde oss för att gena genom skogen. Vi kunde knappt gå vilse - järnvägen och ån och väg 200 var en triangel som vi höll oss inom och vi visste precis hur vi skulle gå.
Jo, tjena.

26 december
Släktmiddag
Sven-Arnes fyra barn och så Davids Greta och hennes Kristina har varit här på middag idag. Det var mycket trevligt.

Sven-Arne har haft en sällsamt fumlig dag idag. I morse stod han i duschen och rakade sig. (Don't try this at home, folks! Att stå med elsladd inne i duschen är ingen höjdare ur säkerhetssynpunkt. Å andra sidan har jag haft ångstrykjärnet igång medan jag fyllde på vatten under kranen i köket.)

Var var jag? Jo, Sven-Arne stod i duschen. Så hörde jag hur han började svära och leva om så jag gick dit och kollade hur det var fatt. Han hade glömt sätta på distansen på skäggtrimmern och märkte det först när han hade rakat sig en stund. Jag skrattade så att jag skrek.

Resten av dagen har gått i samma stil.
Locket till blandningsbägaren for av när han skulle reda såsen så vi hade mjöl och mjölk på väggar och golv och spisen och över oss själva, tio minuter innan gästerna skulle komma. Vitlökssillen hoppade ur kylskåpet när han skulle ta ut gelén och kaffekannan gled ur händerna på honom och for i diskbänken. Men allt gick bra. Sillen gick i soporna, kaffepannan höll och vi hann byta kläder innan ungdomarna kom.

25 december
Juldagsstiltje
Vi har ägnat dagen åt att vila och ta det lugnt. Inte ens maten behöver man arbeta med en juldag - det finns rester så att det räcker och blir över. Jag gav Sven-Arne två konsertbiljetter och en CD-skiva i julklapp. Biljetterna var till Jamie Cullums konsert på Globens annex om en månad. Han spelar en blandning av jazz och ... jag vet inte vad. Pop kanske. Framför allt har han en fantastisk scenutstrålning. Vi hörde honom på TV för ett tag sedan och föll båda två och för att komma ihåg att gå in på hans hemsida och se vem han var satte vi en liten postitlapp på dataskärmen. Den har suttit där nån månad eller så.

Det enda Sven-Arne visste i förväg var att han skulle boka månadsskiftet januari-februari.

Julklappsrimmet var så här:
Du är ju upptagen första i andra
Då skall du och jag tillsammans vandra
till ett visst ställe som har ett annex
där det bjuds på både jazzmusik och spex
(Det finns även en kompletterande plan –
vi skall fika tillsammans med Jan)
Titta på datorn så ser du nog
var jag idén till klappen tog
Fast inte på datorn, nu sa jag nog fel,
datorn är visst en annan del.
Resten i klappen är inte Darin.
God jul, Sven-Arne, önskar Karin.


Ja, det var ett nödrim men gör det bättre den som kan!

24 december
Julafton
Så var det julafton. Jag, Sven-Arne och Anna-Sarah har firat jul i lugn och ro. Det roliga med julklappar är när de speglar en tanke, helst hos både den som ger och den som får presenten. Av Anna-Sarah fick jag ett ljus och en porslinsängel. Hon tyckte att jag skulle inrätta en gråtplats där jag kan ha mitt ljus och när jag behöver gråta drar jag mig tillbaka dit, tänder ljuset, ser på ängeln och gråter i lugn och ro.
Fast numera gråter jag inte lika ofta.
Jag är gift med den jag har kär, Anna-Sarah bor här och Anne ger inte lika mycket oro som förr. Gråter jag så är det oftare för att jag är rörd.
Det är ofta nog.

En mycket trevlig julafton.

23 december
Julstämning 2
Granen är klädd, skinkan kokt, tunga och rullsylta likaså. Anna-Sarah är hemkommen, Anne har det bra i Stockholm, alla Sven-Arnes barn är på samma ställe och vid god hälsa och nu kan vi slappna av på riktigt. Det som återstår är att rimma på de sista julklapparna, dricka en kopp glögg och tindra ikapp med granen.

22 december
Julstämning
Anne åkte till Stockholm. Hilda åkte till sin mamma. Anna-Sarah åkte till sin pappa. Magnus åkte till sina föräldrar. Hushållet minskade från sex till två personer på en liten stund.

Sven-Arne och jag åkte till Falköping på julkonsert i kväll. Tre körer, orkester och solister höll julkonsert i kyrkan. Det är fjärde året vi är och lyssnar. En timme före konserten var vi där och då var det redan femtio personer som köade utanför kyrkan. Att sjunga Dagen är kommen med alla körer och kyrkorgel och trumpet och alltihop - det är så pampigt så det stockar sig i halsen.

Tillsammans med barnkören sjöng vi När juldagsmorgon glimmar. Min barndoms verser, med must och tyngd, var dock inte med. Vart tog de vägen?
"Dig Jesu vi behöva, du käre barnavän,
Jag vill ej mer bedröva med synder dig igen"
och
"Hur god du var som ville till jorden komma ner
Nu ej i synd jag spille min barndomsdagar mer"


21 december
Lillejul
Anne åker till Stockholm i morgon. Därför har vi firat lillejul idag. Hon ville visserligen inte fira jul men som god mor visste jag att köttbullar och prinskorv och svampomelette och spela kort och så en julklapp, det är sånt som får till och med en sjuttonåring att smälta.

Vi har fortsatt prata julfest på jobbet. Den här kom i mailen i går. Den har dock inget med vår julfest att göra.

20 december
Alla var där
Det var 5% extra rabatt på Coop nu i kväll, alltså for vi dit och julhandlade. Och jag lovar - alla var där! Det var kö för att få dosorna till självscanningen, bara en sån sak. Och när man skulle gå ut var det kö till självscanningskassorna. Det finns visserligen automatkassor där man själv drar sitt kort och betalar men då hade man ju missat 5%-rabatten.

Det bor en smålänning i oss alla så vi står snällt kvar i kön.

19 december
Måndag
Nu har jag suttit en lång stund och försökt få ihop ett bra inlägg men det står helt stilla. Det finns ett och annat roligt att skriva om, som superlativer om julfesten i fredags. Men jag är trött och skjutfärdig och nöjer mig med lunchens telefondialog med Anne.
- Kan du fylla tvättmaskinen?
- Nej, det kan jag inte.
- Varför kan du inte?
- För att jag inte kan.
- Men i vilken bemärkelse är det du inte kan?
- I bemärkelsen inte kunna.

18 december
Drömmar
Anne drömde om julen i natt. Hon har önskat sig en diktafon i julklapp och drömde att jag gav den till henne. När Anne öppnade paketet fanns där en kartong med texter som "inspelning" "ljud" och "hög kvalitet".
- Men mamma, har du köpt en videokamera till mig? sa Anne.
- Men öppna paketet! svarade jag.
Hon öppnade kartongen. I den fanns ett inspelningsbart videoband.
- Men mamma, vad skall jag ha DET till? frågade Anne.
- Jamen, det är väl inte mitt fel att Moster Anna skickar så konstiga presenter! svarade jag.
- Vem är Moster Anna?
Så ägnade vi en och en halv timme åt att leta efter bilder på Moster Anna. (Det är inte klarlagt om vi lyckades.) Så tittade Anne närmare på videobandet hon hade fått. Det var av skumplast.

Undrar om hon har problem med medicininställningen?

17 december
Julstök
Jag bytte spillplatta under diskmaskinen idag, iförd morgonrock. Inte för att jag var uppe med tuppen och arbetade utan för att det var långsamt att komma igång och att vissa saker kom i bakvänd ordning. Sven-Arne var på stan en sväng. Jag och Hilda iddes inte följa med utan var här hemma i lugn och ro.

Så idag har vi julstökat. I morgon skall vi göra det motsatta - julstäda.

16 december
Julfest
Vi hade julfest med jobbet i kväll. Sonja, Inger och jag var festkommitté - man skall ju hålla sig framme när tillfälle bjuds. Vi har sjungit och haft tävlingar och ätit och delat ut julklappar. Cecilia agerade Tomtemor och hade dekorerat pepparkaksstjärnor och skrivit en dikt om var och en. Kvällen var väldigt rolig, precis som i fjol.

Och Maria: Sången om Staffan sjöng vi på festen, trots att vi inte ens hade läst igenom texten i förväg.

15 december
Gitarrer och spam
Min gitarr fick jag av min gamla mamma när jag var femton. Det är ganska längesen. Den är sprucken, småtrasig och smutsig. Men än går det att spela på den. Den är dessutom en Bjärton, köpt direkt på gitarrfabriken i Bjärnum, innan den lades ner. Den låg kvar i stora kontorslandskapet efter luciafirandet, min gamla gitarr. Alla som gick förbi den drog över strängarna på den så idag har den fått flytta ner till mitt kontor. Den är inte van vid folk och så börjar den bli lite trött med ålderns rätt. Det finns dessutom en sång som kanske är alltför nymodig för att gitarren skall tycka om den. Det är "I min vackra vita vintervärld". Gitarren och jag är inte eniga om tonarter och tonartsbyten och har därför enats om att inte försöka ta oss igenom den fler gånger.

Jag öppnade min mailbox idag efter några dagars paus. Inte så värst många. Tre kanske. Jag hade elva spam som hade gått direkt i spam-mappen och ytterligare 49 i inboxen. Mitt bland dessa fanns ett mail från syrran. Det var nära att jag hade missat det. Tack för texterna, Maria! I morgon har vi julfest på jobbet. Då skall vi allt sjunga Staffansvisan.

14 december
Tåg
Jag växte några centimeter när jag kollade posten när jag kom hem och såg att tidningen Tåg hade kommit. Jag skrev ett inlägg på Postvagnen för ett tag sedan och den gode Jan L publiderade det i Tåg. (För den som vill fördjupa sig i ämnet så finns Tåg här och Postvagnen här och Jan L här. Eller i och för sig så är han i Postvagnen och i Tåg också.) Så här stod det i inlägget:

" Tågänka? Inte då!
Fotbollsänkor finns ju. Och golfänkor. Finns det tågänkor? Även om det kanske inte finns tågänkor som begrepp så tycker jag mig ändå förstå att det nästan alltid är män som är tågintresserade.

Fruarna - vad gör de medan männen är ute och fotograferar? Ägnar de sig åt sina fritidsintressen eller är de hemma och dammsuger? Jag tänker inte göra det. Dammsuga alltså. Och en tågänka tänker jag inte bli över huvud taget.

Vad gör man? Man bestämmer sig för att kolla vad maken gör. Man gör i ordning kaffekorg. Man följer med när han kikar efter tåg. Man tar med sig en egen kamera när han fotograferar. Man läser Postvagnen ibland.

Vad upptäcker man? Att det är rätt kul med tåg. Att det är mer liv i Postvagnen än många andra forum där man har varit medlem. Att 1435 inte är året då Uppsala domkyrka invigdes utan en spårvidd. Att man inte kan skilja på boggie och strömavtagare även om man börjar ana vari skillnaden består.

Och att man förstår varför maken tycker att det är spännande med tåg."


(Numera vet jag att boggie sitter under och strömavtagaren ovanpå tåget.)

13 december
Lucia
Vi har firat lucia ordentligt i år! På jobbet lussade Meliorgänget med Sven-Arne i spetsen. För att öka på sånggruppen och för att vi håller oss framme när något begiver sig så var Sonja och jag tomtar. Lucia var samma docka som stått på mitt rum några dagar så vi börjar bli ganska bekanta med varandra. Vi sjöng Natten går tunga fjät, Staffan Stalledräng och andra lussesånger. Ja, inte lucian förstås. Hon stod bara och var vacker. Och så läste vi stämningsfyllda dikter om folket på administrationen. Som den här:

En regel har vi alla ju sett:
Mobiler är förbjudna i huset.
Man vad är det vi hör?
En mobil ändå stör!
Aha! Nån i ledningen stod för buset.


På eftermiddagen var vi nere på stan och bjöd divisionsledningen på glögg i kyrkparken. Den gången var det jag och Sonja (såklart!) tillsammans med Tomas och Erik, alla fyra i tomteluvor. Det var kallt men trevligt. Nu är det paus i firandet fram tills på fredag när vi har julfest med jobbet.

12 december
Lussevaka?
En egendomlig figur dök upp på mitt kontor idag, vilket kan ses på Dagens Bild. Samma figur har funnits med på bild tidigare. Tänk att våra vägar skulle möteas igen.

I kväll har jag varit på middag. Räknånting på smördegsplatta, så oxfilé med grönpepparsås och rösti och så dessertbuffé. Man borde haft mjukbyxor på sig. Om någon har receptet på den underbara valnötskakan de hade på Prisma i kväll så tala gärna om det.
Kocken ville inte säga något.

Lusse firas lite olika här jämfört med i Skåne. Vi hade skoldans den här kvällen om jag inte minns fel. I alla fall på gymnasiet. Anna-Sarah har firat det på sitt eget sätt. Hon, Amanda och Bellah har lyssnat på Hemvärnets Musikkår som höll konsert i S:ta Helena kyrka.

11 december
Hemfärd
Jag vet inte varför men man blir alltid våldsamt mätt när man är i Skåne. Den här helgen var inget undantag. Vi sov länge så frukost och förmiddagskaffe flöt ihop. Det är därför det står både prinskorv och tårta på bordet samtidigt.

När vi kom hem pratade Sven-Arne med Linus på MSN. Linus planerar för fullt sin hemresa. Det är förfärligt långt mellan Sverige och Chile så det känns roligt att han har bestämt sig för att resa hem. Det skall bli roligt att träffa honom igen.

10 december
Släkt
Vi gick en sväng på kyrkogården och tände ljus idag hos farmor och farfar, farbror Gunnar och farbror Lennart. Pappa visade vägen. Annars hade jag inte hittat mer än till farmors och farfars grav.
På kvällen var det julagille. Julbord med skinka och rödbetssallad och dopp i grytan (jag hade glömt hur gott det var med dopp i grytan!) och hela köret. Sven-Arne gjorde Ris à la Malta och tårta till dessert.
Väldigt mycke' mat blev det.
Fastrar och farbröder, min kusin Anders och min syster Inger kom dit. Det var mycket trevligt. Anders och Lasse tittade i album. Inger började också göra det men henne vaktade jag för jag såg att hon började plocka åt sig foton på sina barn.

Men hjälp - jag höll på att glömma att berätta om Årets Julgran! I år fick vi bara ett ställe att välja på. Pappa är mån om att vi skall hålla oss till hans marker och de svenska granarna växer besvärande nära markgränsen. Hygget han visade oss på låg på en återvändsväg för att vi inte skulle förirra oss fel och där fanns mest snabbväxande sorter. Icke förty hittade vi ändå ett praktexemplar.

9 december
Skåne
Efter jobbet åkte vi till mina föräldrar i Skåne. Vi var tre i bilen. Anne skulle ha följt med men var förkyld och valde att stanna hemma. Vi bodde i lillstugan.
Somliga gjorde det riktigt bekvämt för sig.

8 december
Doldis
När vi hade konsert i Immanuelskyrkan i fjol var Cecilia och lyssnade. Jag stod längst in i hörnet. Hon såg mig inte på hela konserten så i år bestämde jag mig för att jag minsann skulle synas och rusade fram och ställde mig i mitten längst upp när vi ställde upp inför konserten. Men Cecilia var inte där för hon hade just kommit hem från USA och var alltför trött.

Kören sjöng i sjukhuskyrkan idag. Det var roligt. Jag tycker om att sjunga där. Det är bra akustik och lätt att höra sig själv. Jag stod i bakre raden och Cecilia kom och lyssnade. Hon kunde se alla i hela kören utom en.
Gissa vem.

Och så packar vi eftersom vi åker till mamma och pappa i Skåne i morgon med det samma efter jobbet.

7 december
Teaterbesök
Sven-Arne, Hilda och jag var på teater i kväll. Det var hennes födelsedagspresent från i oktober - det gäller att sprida utfallet av födelsedagar. Vi gick och såg Bibelns samlade verk, förkortat med Westbergs teater och nöje. En fantastisk föreställning!

Vissa av replikerna i föreställningen var underbara. Som när de tre vise männen står med en karta och bekymrat tittar upp och säger "Typiskt att det skulle vara mulet i dag!"
Eller "Nu skall jag säga det mest positiva i Jobs Bok." [lång tystnad]
Mycket respektlöst och kärleksfullt. Och framförallt roligt.

6 december
På tal om telefoner
Anna-Sarah hade en samtalstid i Skara i dag. Kvällsjobb och skolarbete gjorde dock att hon bad mig ringa och avboka tiden. Rose-Marie i Skara svarade inte så jag talade in på hennes telefonsvarare att det var förargligt att ringa så nära inpå den avtalade tiden men att Anna-Sarah inte hann idag och att hon skulle höra av sig för att boka en ny tid.

När vi kom hem och lyssnade av telefonsvararen fanns det ett meddelande från Rose-Marie. Det hade hon talat in ungefär samtidigt som jag ringde till henne. Hon sa att att det var förargligt att ringa så nära inpå den avtalade tiden men att hon inte hann idag och att hon skulle höra av sig för att boka en ny tid.

5 december
Alexander Graham Bell
Vi har länge haft MSN Messenger hemma. Det fungerar ganska bra, förutom när någon av döttrarna gör en kreativ uppdatering och får med sponsorprogram och elände som nästan är omöjliga att ta bort.

I mailsystemet på jobbet finns en variant, Sametime Connect. Den finns dock i minst två olika varianter och fråga mig inte vem som får vilken. (Jag har någon konstig specialvariant som inte ser likadan ut som andras och som har andra funktioner. Eller rättare sagt som inte har de funktioner som andra har. Det suger.) Till snabba frågor-och-svar är det ett utmärkt system. Eller för att tala om för Inger att det är dags för mat, eller för att tala om för Sven-Arne att.. nåja, det kanske inte har med jobbet att göra.

Men i går hände något med Sametime. Det var bara jag som kunde logga in eftersom min konstiga variant på Sametime inte drabbades av stoppet. Man kan dock fundera på värdet i att vara den enda användaren av en snabbmeddelandefunktion.

Och för att återgå till rubriken. Alexander Graham Bell uppfann telefonen, det har man hört sen småskolan. Det var väl inget märkvärdigt med det. Det som var skickligt var väl att uppfinna TVÅ telefoner så att han fick nån att ringa till.

4 december
Söndag
Lite utslagna efter gårdagen var vi allt. Jag har tagit fram jultextilierna och gått igenom dem. De har inte förmerats sen i fjol, det var konstigt, så jag tänkte åka ner till Hem och Hobby i morgon och se om jag hittar något fint.

Vi har haft gott om barn här. Frukosten avåts i omgångar. Först åt fyra, sedan två personer och så var det en som hoppade över frukosten. Till middagen var vi sex, vid desserten hade vi blivit fem och nu i kväll är vi fyra. Om jag har förstått det rätt så är vi fyra tills i morgon.

Jag såg i tidningen att halmbocken i Gävle brändes ner i gårkväll. Polisen söker därför efter en tomte och en pepparkaksgubbe som sågs springa från platsen efter attentatet.

3 december
Julkonsert
Så var det dags för årets julkonsert. Två konserter blev det och man är både hög och trött efteråt. Bland mycket annat sjöng vi Staffan Stalledräng och då hade herrarna i kören stjärngossemössa på sig en stund. Dock under protest, det skall medges. Ingen av dem var speciellt glad över att ha dumstrut på huvudet...

Fyra tonåringar hade vi bland publiken. De satt kvar hela föreställningen och det är ett gott betyg.

2 december
Högre matematik
Anne såg nån komedi och där en vuxen dotter hade flyttat hem till sin pappa och hans nya fru. Den nya frun sa
"Du måste sätta gränser! Du KAN inte låta henne äta chokladpudding till frukost!"
"Jamen hur sätter man gränser för en 32-åring?"
"Låtsas att hon är två 16-åringar!"

Anne ville att jag skall se finalen av Idol ikväll, för att jag skulle förstå vad det var som var så speciellt med Sebastian. Jag har inte sett det en enda gång så jag har ingen aning men enligt Anne är han nåt extra. Men en 20 åring, jag vet inte. Två såna så blir det bara 40. Jag skulle nästan behöva tre för att göra en rimlig kvalitetsbedömning.

(Dessutom var det Agnes som vann)

1 december
Förklaring
Den helgen när jag och barnens pappa separerade spelade Anne dataspel hela helgen. Hon hade ont i magen och mådde illa och spelade Hugo.
Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess och livet har förändrats flera gånger om. I går hittade Anne det gamla Hugo-spelet och startade det igen. Hon insåg då att illamåendet och magontet berodde på att grafiken i spelet var så dålig att hon blev åksjuk...