Kära dagbok...

31 januari
Stockholm
I gryningen tog vi tåget till Stockholm. Jan, den tosingen, skickade regelbundet SMS och talade om var vi var samt avvikelse i förhållande till tågtidtabellen. "Slätte -1" och sånt. En gång skrev jag och frågade var vi var. Det tog ett par minuter så kom svaret. "Sparreholm, rätt tid" stod det.

Men fram kom vi. Vi gick en promenad ut till Djurgåren. Vi ringde på dörren till spårvagnshallarna till Djurgårdslinjen och fick komma in och se oss omkring i lugn och ro. Så färja tillbaka till stan, en sväng på Söderhallarna, strosade längs gatorna i lugn takt och på kvällen åt vi middag tillsammans med Jan och Lena.

Jag log hela vägen tillbaka till hotellet, så där som man bara kan göra när man träffar människor som man genast tycker om. Lena hade vi inte träffat förut. Jan har vi knappt träffat heller, bortsett från genom ett tågfönster i Skövde en gång. Lenas far bor i Hjo och jag hoppas att hon kommer ihåg telefonnumret till oss nästa gång hon hälsar på honom.

30 januari
Mer jobb
En dags jobb, tre dagar ledigt och så en arbetsdag till. Så ser den här veckan ut. I morgon bitti tar vi tåget till Stockholm för ett par dagars semester. Det skall verkligen bli skönt. I morgon skall vi äta vietnamesiskt tillsammans med Jan och Lena och på onsdag skall vi lyssna på Jamie Cullum på Globen. Bo på hotell, äta långfrukost och bara strosa i lugn och ro.

Packpåsarna som vi använder til småsaker när vi reser har jag sytt av fodret till min brudklänning. Vad ger ni mig för den?

29 januari
Söndagspromenad
Våra söndagspromenader är oftast mitt på dagen, när solen står lite konstigt i förhållande till järnvägsspåret men skam den som ger sig. En vacker dag kanske solen eller järnvägsspåret byter vinkel och då kommer jag att få den perfekta tågbilden.
Vi hittade en glänta efter en banvaktarstuga. Syrener är ju typiskt för gamla hus men jag undrar om inte den här hade lite väl mycket vårkänslor.

28 januari
Jobbardag
Lördag och ändå jobb. Investeringsplanerna gör inte sig själva och det är ju lite synd, kan man tycka. I synnerhet en dag med så vackert väder som idag. Sven-Arne skötte markservicen och när han tyckte att det var matdags kom han med middag. Jag röjde undan alla mina papper och Sven-Arne, den ängeln, ställde fram kroppkakor, lingon och lättöl på mitt bord.

27 januari
Helt kort
Det har varit en förfärlig bussolycka utanför Arboga idag med en busslast skaraborgare på väg till Stockholm för att se Mamma Mia. Jakob, Ulla och pappa har ringt för att höra om vi var hemma och om någon mer undrar så var vi alltså inte med på bussen.

26 januari
Karantän
Jag är i karantän några dagar. Dels på grund av mitt sinnelag och dels på grund av mitt arbete. En sång som Robyn har skrivit ringer i mitt huvud hela tiden:

Oooh baby
you're making that mistake again, oh why
ooh, don't you understand
that everytime you do you make me cry

24 januari
Dumma tjuv
Jag berättade inte i går att även Anna-Sarahs nycklar var försvunna. I dag hittade städerskan de flesta av grejorna, bland dem nycklarna. Nu när de är återfunna kan jag berätta att bokhyllan här hemma innehåller autografer av Börge Ring, Peter Lundblad och Vincent Nilsson i Tolvan Big Band och att det fanns spettekaka ovanpå skåpet i köket.

Och den dumme tjuven lämnade nycklarna och tog en fånig Ipod.

23 januari
Till Tjuven
Det var inte speciellt snällt att stjäla Anna-Sarahs grejor när hon nu åkte direkt från Magnus till skolan idag. Allt hon hade använt i helgen hade hon stuvat in i sitt skåp men det fanns inte kvar när dagen slutade.
En del saker går att leva utan. Boken i svenska, alla kläder från i helgen, sminket och locktången, det går att köpa nytt. Sven-Arnes mobil var ersättlig och till och med musiken i Ipoden går att ersätta.
Men.
Vad sjutton skulle du ta hennes vinterjacka för? Du måste ju ha haft en jacka på dig när du gick till skolan, kunde du inte ha lämnat den i utbyte?

22 januari
Sunny Sunday
Släta bullar, kaffe, en chokladkaka och ett grafiskt blad är bra utrustning på en söndagsutflykt. Och kamera förstås, man skall aldrig gå hemifrån utan en kamera. En per person, alltså. Färden gick till Valtorp, nedanför Stenstorp. Batterierna i den lilla kameran laddade ur lagom tills tåget kom men det var en rolig utflykt så det spelade inte så stor roll.

21 januari
Snöigt
Det snöade vackert hela natten. I dag har det inte kommit så mycket ny snö men den gamla har flyttat runt. Jag hjälpte till med att flytta runt den där inte vinden kom åt. Först skottade jag fram tidningen, så plattgången och när jag var nöjd med den så gjorde jag en gång runt huset, förbi staketet och fram till parkeringen. Det blev sextio meter nöjesskottning, det. För säkerhets skulle sopade jag bort snö från altanen också. Rätt vad det är kommer Anne och då kan det vara bra om hon når askkoppen.

Jakob är på besök. Han och Sven-Arne har snöat in på Notpron som är ett synnerligen intelligent pusselspel med hur många nivåer som helst.

20 januari
Let it snow
Det var meningen att jag skulle till Lidköping idag. Jag skulle vara där klockan sju men när jag såg väderprognosen ställde jag in mötet. Vägverket har en karta med aktuell information om vägar och trafik. Rödmarkerade vägar betyder "Besvärligt väglag". Say no more.

Anna-Sarah for till Magnus så vi fick en kväll för oss själva, Sven-Arne och jag. Vädret inbjöd inte precis till långpromenader så vi köpte pizza och tog en lugn och skön kväll på tu man hand.

19 januari
Hädå, så var det inte alls
Sven-Arne köpte en bukett tulpaner på Coop i dag. Enligt hans dagbild gjorde jag åtbörder och tydliga vinkar för att han skulle förstå att det var dags att köpa tulpaner åt mig. Men det var inte alls så - jag tittar alltid på blommorna när vi är på Coop.

Jag samlar på två saker. Det ena är tandpetarautomater. I den samlingen har jag två stycken.

Den andra samlingen består av tält. Sven-Arne hade ett med sig i boet och jag fick mina föräldrars gamla tält. Vi har gemensamt köpt ett kupoltält och i somras köpte vi ett partytält eftersom förtältet till husvagnen var paj. Och när vi var i Danmark var det ganska blåsigt så vi köpte ett strandtält för att ha på stranden. Idag på Coop hittade vi två tältlika förpackningar som vi inte kunde motstå. Det var två vindskydd. De är inte utplockade ur förpackningen men man vet aldrig när de kan komma till användning.

18 januari
Körövning
Jag var ganska missnöjd i höstas när vi åkte hem från sångövningarna. Sven-Arne som är en förstående man lovade att provsjunga i Skövde Gospelkör i stället och i kväll har vi varit på vår första sångövning. Det var väldigt annorlunda och mycket roligare än vår förra kör - men nu gäller det att öva in sångerna i rask takt för här går det undan. Första helgen i mars är första konserten som vi skall vara med på, i Angeredshestra nedanför Jönköping.
Alla hälsas härmed hjärtligt välkomna till konserten.

17 januari
Barn i tidningen
Veckans Berglin i Svenska Dagbladet innehöll följande text om tonåringar:
- Dom är som djur!
- Vilka då? Karlarna? Talibanerna?
- Näe - tonåringarna! Dom går i dvala som igelkottar och fräser när man petar på dom, äter ur kylskåpet som grävlingar och delar gener med polarrävar eftersom dom inte behöver kläder på vintern.
- Min är mer lik en sån där obegriplig, nattlevande halvapa på Madagaskar som ibland fastnar på bild.


Det stod mer i tidningen. I USA är invånare nummer 300 miljoner under tillverkning. Det föds ett barn var åttonde sekund i USA, någon dör var tolfte sekund och var 31:a sekund anländer en invandrare. Någonstans i en mage i USA har den 300 miljonte amerikanen börjat gro, enligt statistikerna. Beräknad födsel är i oktober.

16 januari
Måndag
Jag har suttit länge och försökt skriva dagens inlägg och inser - liksom ofta förr - att allt inte går att skriva om och om det ginge att skriva om det så skulle det inte vara så roligt för någon annan att läsa. Jag lägger in dagens Baby Blues i stället.

15 januari
Vad har de gemensamt?
Vad har min syster Ulla gemensamt med Molière, Nathan Söderblom, Gösta Bohman, Martin Luther King Jr och Reine Brynolfsson?

Svaret är att de alla är födda den femtonde januari.

14 januari
Nu är glada julen slut, slut, slut
... julegranen bäres ut, ut, ut. Det gick ganska lätt att ta undan pyntet. Av någon anledning tog det mindre plats nu än när jag plockade fram det. Det fyller inte ens tre kartonger längre. Jag kanske har kastat något i smyg utan att veta om det?

Yrhättan kommenterade russinpaketen från söndagsskolan, att det skulle vara små paket. Det är klart att det skulle vara små, annars hade det inte fått plats något godis alls! Det var Tant Hjördis och mamma som ledde söndagsskolan skrev jag igår. När jag tänker efter kan det ha varit Tant Hjördis man, Farbror Charles. Charles uttalas på skånska för övrigt. Sjarläss.

13 januari
Tjugondedag Knut
Nu skall julen dansas ut - men orka efter en vecka på jobbet. Pyntet får vara kvar tills i morgon.

Vi trodde inte att vi skulle ha några barn här i kväll så vi tog vin till maten. Som ett brev på posten ringde de allihop. Hilda ringde för att prata. Hon kommer på söndag. Anne ville bli hämtad men fick ta en taxi. Anna-Sarah och Magnus ville också bli hämtade men de får vänta på nästa buss.

På min barndoms söndagsskolefester var det alltid godispåse. Clementin - eller var det rent av äpple? - och ett paket med russin och så några enstaka smågodisar. Man vrålade inte högt av lycka men det var mamma och Tant Hjördis som var fröknar i söndagsskolan och man ville inte att de skulle bli ledsna så man åt snällt sina russin. I morgon när pyntet skall tas ner så är det minst tre tonåringar här. Kanske fyra, beroende på om Anna dyker upp. Kanske vill de inte ta bort julpynt men de vill säkert han godispåse. De får clementiner, russin och några enstaka smågodisar i påsarna.

12 januari
Handling
När kommer ni hem? frågade Anna-Sarah i telefon. Jag trodde att hon längtade efter mig eftersom hon har varit bortrest ett par dagar. Det kanske hon gjorde också för när jag sa halv sju så stod kycklinggryta med curry och ris på matbordet när vi kom hem från veckohandlingen.

11 januari
Säsongspremiär
Om man räknar baklänges så skall semlor ätas senast på fettisdagen, dagen före askonsdagen, som inleder fastan. Strikt traditionellt får man äta semlor när man vill, bara man har ätit upp dem före fastan.
Att vi har ätit semlor idag skall därför inte räknas som ett ettikettsbrott.

10 januari
Kurs
Jag och Inger skall gå en kurs på folkuniversitetet i vår. Vi skall gå en skrivarkurs och det känns spännande. Tänk så bra dagbok jag skall skriva efteråt!
Missa inte den spännande utvecklingen.

9 januari
Jobb
Så var det vardag igen. Jag började dock försiktigt med att ta ledigt på eftermiddagen. Man får vara försiktig så att man inte sliter ut sig.

En dansk forskare har tagit fram en lista på företeelser som troligen blir omoderna framöver. Tv med bildrör, till exempel. Och skall man satsa på framtidsyrken skall man inte satsa på att bli konduktör, brevbärare eller korvgubbe. Inte heller svartarbete kommer att vara speciellt luckrativt eftersom allt mer kommer att betalas med kort. Det blir svårare att fuska då.

8 januari
Promenaddag
Vi går ofta längs järnvägen när vi promenerar. Jag håller på att försöka lära mig både kameran och att fotografera tåg samtidigt.

Det går trögt.

Väl hemkomna var vi hungriga som vargar. Jag slängde in en raggpannkaka i ugnen. De som förstår sig på´t säger att det heter lufsa men jag säger ändå raggpannkaka. I det här fallet hade vi lite julskinkerester i stället för fläsk. Det gick bra det med.

7 januari
Våffeldag
Vi gick till Inger på eftermiddagen. De bjöd på våfflor med vispad grädde och hjortronsylt. Det var otroligt gott! Hjortronsylt äter jag inte så ofta och jag tror inte jag har ätit det till våfflor förut men det var en smaksensation, kan jag lova.

Vi tittade på deras bilder från sommarseglingarna på Vänern. De åker ut varje sommar, eller rättare sagt så är de på sjön när de är lediga från april till september. Jag är landkrabba av sjunde graden och blir åksjuk om jag står på potatisplockarmaskinen så segling är inget för mig, det vet jag, men jag blev ändå sugen på att provsegla.
Då förstår ni vilka bilder det var.

6 januari
Körsång och bilnummer
I kväll har vi varit på den sista julkonserten för den här säsongen. Skövde Gospel sjöng i Norra Kyrketorps kyrka och vi var och lyssnade. Vi pratade med dirigenten efteråt eftersom vi tänkt byta kör. Som vanligt blir de glada över att få påfyllning i altstämman och överlyckliga över att få ytterligare en tenor.

Vi samlar fortfarande på bilnummer. Jag förstår att alla har följt vårt samlande med stort intresse och väntat på nästa rapport. Vi såg nummer 070 när vi var och handlade i onsdags. När vi skulle till konserten i kväll såg vi 071 på parkeringen och mötte 072 på väg till Skultorp och 073 på vägen hem. 074 stod på vår egen parkering så nu väntar vi med spänning på nummer 075.

5 januari
Celebert
Mamma och pappa fick Pölsan i julklapp. En talbok, inläst av Torgny Lindgren. Han har så vacker röst, Torgny Lindgren. Mjuk och behaglig och med så vacker västerbottendialekt så det är bara inte sant. Sättet som han säger Eva på, till exempel, det är som att höra morfar ropa på min mamma. Jag kopierade talboken innan jag gav bort den. (Det får man säkert inte men jag gjorde det ändå.) Jag har lyssnat på den medan jag har hållit på med stolsdynor och köksgolv och idag har jag lyssnat när jag har gått till och från jobbet. Jag börjar mer och mer inse att pölsa är den ultimata maträtten, den allra yppersta.

Man borde nog laga norrlandspölsa endera dagen.

Staden har haft celebert besök idag. Tåg 104 med 60-talsvagnar passerade för sista gången. Vagnarna har blivit omoderna och numera skall det inte gå runt personal och dunka igen dörrar på tåg. Dörrarna skall stängas tyst, lugnt och av sig självt. Från nästa vecka kommer tåget att köras med 80-talsvagnar.

Tåget gjorde uppehåll i två minuter. Jag sprang längs perrongen och hann ge Jan L ett paket med några skivor fruktkaka innan tåget försvann mot Stockholm, på sin färd mot järnvägsvagnarnas himmel.

4 januari
Plockedag
Köksgolvet har fått tre lager polish och så har jag börjat byta tyg på köksstolarna. Det var långsammare än jag trodde för de gamla häftklamrarna sitter som berget.

När Kungen blir intervjuad säger han ofta "man" om sig själv. "Man tycker ju..." och "man känner sig..." och så vidare. Som att han inte riktigt är du med sig själv. Eller att det inte får bli så personligt. I kväll har vi tittat på "Stjärnorna på slottet". Sven-Bertil Taube gör precis likadant och jag undrar varför.

3 januari
Ledig dag
Vi har gjort tvärt emot många andra på jobbet. Vi jobbar måndag och torsdag och är lediga tisdag och onsdag. Nån skall ju arbeta helgdagsafton och i år blev det vi.

Jag har länge undrat över timmervagnarna som står uppställda i Falköping. Gudrun rev ner en massa skog och där står fina, nya timmervagnar som inte används. Vad är det för vits med det? Svaret fanns i Postvagnen idag. Timmervagnarna är helt enkelt feldimensionerade och sliter för hårt på räls och hjul.

Dagen var stillsam och vi åkte till Coop en snabb sväng. Det var rea och vi kom ut med bland annat köksgardiner, en MP3-spelare och en TV. Inte så illa när man åker dit för att köpa blockchoklad och juice...

2 januari
Jobb
Det verkade fattigt arbeta hela dagen så jag gick hem halv två. (Det där var inte riktigt sant för jag skulle till vårdcentralen men det låter inte lika kul.)

Väl hemma gjorde jag fisksoppa med saffran till Sven-Arne, Anna-Sarah och mig. Räkor, guacamole och ostbröd till. Det gick inte av för hackor. Vi har varit dåliga på att uppdatera receptsidan och har bara ett recept där över huvud taget. Bättring utlovas.

Bättringen är nådd. Nu finns det hela tre recept att gotta sig i på receptsidan.

1 januari
Nyårsdagen 2006
Jag satt och tittade på rubriken en stund och funderade på att nöja mig med den idag men insåg efter en stund att det var kanske lite för knapphändigt.

Jag har pratat med Inger i telefon idag. Vi sa som hastigast i går att vi skulle ses idag. Jag kollade i kylskåpet, såg hur mycket god mat vi hade som vi behövde hjälp med att äta upp och gick och ringde henne. Ungefär samtidigt funderade Inger på att ringa till oss. Hon hade tänkt bjuda på fika idag men hennes Bosse är väldigt förkyld så vi ska ta det en annan gång i stället.