Kära dagbok...

28 februari
Nyheter
En gård utanför Västerås har ett fall av misstänkt Galna ko-sjukan. Vid kärnkraftverket i Oskarshamn hittades två viggar med fågelvirus. Det är tjugo år sedan Olof Palme mördades och så är det fettisdagen idag.

Själv har jag varit på Knistad och pratat balanserat styrkort med mina arbetskamrater. Sånt blir man trött av, kan jag tala om.
Och mätt. Det blir man på Knistad.

27 februari
Drömmar
På skrivarkursen i kväll skrev vi om drömmar. Jag skrev
"Drömmen kanske är bra bara just för att det är en dröm?
Utan längtan, önskningar och tankar vore ju livet ganska platt?"

Och samtidigt skrev Inger
"Tar man ner drömmarna på jorden så är det inga drömmar längre."

26 februari
Söndag
Anne, Hilda och Jakob kom på middag. Det var trevligt. Och så var det hockeyfinalen i OS och Sverige vann guldet. Vad Jakob sa om finnarna går inte att tala om på nätet men han var väl exhalterad av stundens spänning, kan tänka.

I GP idag stod det att Anders Frostensson var död. Sven-Arne började fundera på om det var han som var poet och psalmförfattare.
"Jamen det måste ju ha varit hundra år sen" sa jag lite besserwisseraktigt. Det visade sig att det faktiskt var poeten och psalmförfattaren Anders Frostensson. Han var född i april 1906 så han blev nästan hundra år och då hade jag ju lite rätt jag med. En av hans mest kända texter är denna:

Guds kärlek är som stranden och som gräset
Är vind och vidd och ett oändligt hem.
Vi frihet fick att bo där, gå och komma,
att säga ”ja” till Gud och säga ”nej”.

Och ändå är det murar oss emellan,
Och genom gallren ser vi på varann.
Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar.
Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag.
Guds kärlek är som stranden och som gräset
Är vind och vidd och ett oändligt hem.


Frid över hans minne.

25 februari
Virr
Sven-Arne ringde till Jakob för att bjuda honom på söndagsmiddag i morgon. När samtalet var slut höjde han TV:n igen och kom ut i köket för att referera samtalet och så skulle han ringa till Linus som var i Göteborg. Först när han börjat trycka in Linus nummer kom han på att det inte var telefonen utan fjärrkontrollen som han höll i handen.

Vi var och handlade idag. Först köpte vi lister och ett par trösklar som behövdes och när vi ändå hade spenderbyxorna på oss tog vi en sväng på Gengåvan och Kvantum också. En kasse böcker till en bråkdel av bokreapriset, en påskduk och en massa frukt och grönt blev resultatet. Med hjälp av det gröna, rostade brödtärningar och lite smått och gott från kylen skapade vi vårt eget lilla medelhavsparadis i vardagsrumssoffan.

23 februari
Barn
I går var Hilda på besök. Först i morse förstod jag att hon inte var korad till Dagens Bild i går. Här är hon idag i stället.
De svenska damerna tog guld i curling i vinter-OS ikväll. Jag tror att Anna-Sarah blev inspirerad av deras resultat för hon sopade sitt rum.

22 februari
Åldersnoja
På sidan Gnellers&Loosers, en saligen avsomnad diskussionsklubb, kallades jag ett tag Åldersnojan. Det var inget konstigt med det och har inte med mitt dagboksinlägg i övrigt att göra heller utan det skrev jag bara för att jag kom ihåg det när jag skrev rubriken. Det är ju min sida och då får jag vara hur osammanhängande jag vill...

I dag fick jag ett kuvert med posten.
"GRATTIS! Du fyller 45 år i år och det vill vi uppmärksamma på ett lite annolunda vis. För att fira dig har vi tagit fram ett unikt erbjudande från Hemmets Journal - Sveriges mest lästa veckotidning." Och så en lång utläggning om hur bra erbjudandet är.
Man kan få åldersnoja för mindre.

Som motvikt hakar jag mig fast vid det ett par av sjukhuscheferna pratade om på förmiddagsfikat. Den ene sa att livet börjar vid femtio och den andra att livet börjar när barnen har flyttat hemifrån och hunden har dött.

21 februari
Körning
Jag har inte läst Vägverkets föreskrifter om introduktionsutbildning för handledare och elev vid privat övningskörning, behörighet B men där lär stå att man skall gå introduktion om man tänker övningsköra med sina barn framöver. Anna-Sarah anmälde oss idag. Fem hundra per handledare kostar introduktionen. Och går vi med båda barnen samtidigt så kostar det tusen spänn per handledare.
Man borde starta en trafikskola.

20 februari
Skrivarkurs
Skrivarkursen har börjat. Snart är man skribent. På riktigt. Jajamensan.
En av uppgifterna var att tänka ut vackra ord. Mamma, mingel och avslappnat var några av mina bidrag. Avslappnat för att det har en fin innebörd, mingel för att det ligger vackert i munnen och mamma för att det både har en fin innebörd och ligger vackert i munnen.

(Anne hade motsvarande övning på sin skrivarkurs i höstas. Hennes bidrag på vackra ord var makaber och hennes fula ord var lugg.)

19 februari
Främmat
Min kusin Gun svärmade ett tag för en kille i blåset där jag var med. En gång fick hon ett mödosamt ihopplitat och illa stavat brev från honom. (Det här var före mailens och rättstavningsprogrammens tid.) Han skrev att de skulle ha "främmat från Lund" och "främmat" hade jag aldrig sett i skrift förut. Det är väl därför uttrycket har stannat i minnet.

I eftermiddag har vi haft storstadsfrämmat. Lena är dock inte från Lund utan från Stockholm. På bilden är hon ute på altanen tillsammans med Anne. Nu har Lena farit vidare och den senaste noteringen är från Hallsberg och där var tåget 6 minuter efter tidtabellen om man får tro hennes Jan.

... och trummisen i blåset lärde sig förresten skriva så småningom och blev utredare på Komrev.

18 februari
"Hej
Det är Lena i Hjo" sa rösten som ringde. Vi känner i och för sig en Lena i Hjo men det är tveksamt om hon skulle ringa en lördagkväll. Hon skulle nog vänta tills på måndag på jobbet i stället.
Det var i själva verket hustrun till en känd tågentusiast som får vägarna förbi i morgon eftermiddag. Det ser vi fram emot.

Jag var lite klumpig idag. Jag torkade golvet i tvättstugan, stötte till torkställningen som slog emot väggen varpå en fogsvans ramlade ner och slog mig i nacken. Tur det inte var en yxa som var upphängd på väggen.

17 februari
Stämpling och slakt
På jobbet använder vi datorer för våra stämplingar. Ibland hakar de upp sig så när man skall stämpla får man ett felmeddelande. "Systemet stängt! Var god försök senare!"
Hur menar de? Skall man vänta med att gå hem för att kunna stämpla ut senare, när databasen är igång?

Jag läste på SvD att det har dött massor av kycklingar utanför Katrineholm idag. Två lastbilar med slaktkyckling välte. I den första olyckan dog 6 400 kycklingar på platsen och ytterligare 1 600 kycklingar fick nödslaktas. I den andra olyckan dog 3 000 kycklingar med en gång. Kvar fanns 6 000 kycklingar som fortfarande var i god kondition när de kördes vidare till slakteriet.

16 februari
Ett opp och ett i minne
Anne skulle komma hit i kväll och kanske Anna-Sarah om hon behövde tvätta kläder. Vid fyra ringde Anne och sa att hon hade åkt åt ett annat håll men å andra sidan kom Anna tillsammans med Anna-Sarah så det gick jämt ut ändå.
I morgon far flickorna vidare. Tonåringar på sportlov är ett flyktigt släkte.

15 februari
Tandläkaren
Sven-Arne gick till tandläkaren idag. Rätt datum, rätt klockslag, rätt folktandvård och rätt tandläkare. Det var bara månaden som blev fel.

14 februari
Alla hjärtans dag
Anna-Sarah och Magnus kom hem från Småland. Det var inte därför vi åt bakelser i kväll utan för att det är Alla Hjärtans Dag men det är inte så säkert att vi hade ätit bakelserna om det inte hade sammanfallit.
En engelsk poet på trettonhundratalet skrev:
"For this was sent on Seynt Valentyne's day
Whan every foul cometh ther to choose his mate."

Foul är inte dåre, om nån undrar, utan fågel. Fast när man hör ungdomarna så är skillnaden stundom hårfin.

13 februari
Tomme
Det är tre år sedan Tore Wretman dog och 40 år sedan Calle Jularbo dog. Pernilla August fyller 48 och Robbie Williams fyller 32 idag.
Att "grisa i tomme" är om man har fikat i vardagsrummet och så går ut i köket och inte tar med sig disken när man går. Idag tror jag att jag skriver dagbok i tomme.

12 februari
Söndag
Ännu en solig söndag.
Bakom Bilia finns en liten sjö. Ja, sjö och sjö förresten, det är en damm när jag tänker efter. Den heter Linoljedammen och man kan fundera på om det finns ett samband mellan namnet och att det är förbjudet att fiska där.
När vi gick runt Linoljedammen idag såg vi dessa bänkar. De står vid dammen, uppe på en kulle, med dammen bakom och vända mot Bilias lastbilsuppställning.
Då var det betydligt trevligare vid vår egen södervägg när vi kom hem.

Det har varit en turbulent helg.

Man blir trött av turbulens så i eftermiddag när det var lugnt igen la jag mig och sov en stund. Det är arbetsdag i morgon och då skall jag träffa staben för att berätta om investeringsplanen. Måtte de inte fråga varför sjukhuset behöver en ny endoskopistapel för jag vet inte vad det är. För den som nu undrar över om det köps maskiner på lösa premisser till sjukhuset så kan jag tala om att jag sammanställer det som medicintekniska chefen har bedömt. Han vet vad en endoskopistapel är men han skall inte vara med när jag träffar staben.

Javisstja, jag måste säga en sak till medan jag kommer ihåg det. MrG lägger också ut en ny bild varje dag. Den här hade han i går och den var fantastisk.

11 februari
Lördag
Anna-Sarah och Magnus åkte till Oskarshamn för några dagar. Fyra minusgrader, strålande sol och gnistrande snö gjorde oss obenägna att vara inne. Vi skottade lite snö för att sittplatserna vid solväggen skulle komma fram lite snabbare och när det var klart gick vi en långpromenad.

Uttrycket "Ät inte gul snö" har man ni kanske hört. Jag kan tala om att man inte heller skall äta grön snö.

När jag har suttit här och kollat vilka bilder jag skulle använda har jag sett en jättefin bild på Anna-Sarah. Flera gånger har jag gått tillbaka till den för att den var så fin. Nu har jag bestämt mig för att spara den i dagboken för att lätt kunna ta fram och titta på den när jag börjar längta efter henne.

10 februari
Mer om Postens paket
Innan vi gifte oss hade mina arbetskamrater planerat en avancerad möhippa. Middag och sånghäften och allsång och Hjo och en kock och jag vet inte allt. Dock fick jag ont i magen - förmodligen av stress även om jag trodde att det var gallan - och möhippan fick ställas in.

Jag visade resultatet av gårdagens personlighetstest för Inger. Hon tyckte inte att den stämde:
"Fel, fel, fel....
Det här paketet hittar man INTE på någon möhippa.
Inte ens sin egen! "


9 februari
Kandidatur
Jag berättade ju i går om ärkebiskopens mamma. I dag meddelade Elisabeth att hon har sjungit i samma kör som Anders Wejryd, en av de andra ärkebiskopskandidaterna.
Vi har alla våra genomtänkta och välunderbyggda skäl när vi väljer favoritkandidat.

Av Inger fick jag en länk till postens frågeformulär "Vilken postprodukt är du?"
Jag är, enligt undersökningen, ett paket. Bland annat följande kunde man lära sig om mig:
"Du är ett paket
Du är spännande och uppskattad - precis som ett paket på Posten. Paketet är en person som gillar överraskningar, gärna underfundiga och genomtänka saker. En paketperson uppfattas ofta som lite eftertänksam eller tillbakadragen. I ett nytt sällskap står du hellre i bakgrunden och lyssnar än ger dig in i disskusionen. Paketpersonens yta är dock missvisande, för inuti döljer sig en färgstark person med många strängar på sin lyra. Har man väl öppnat locket hittar man en påhittig person, ofta med kunskap i något specialområde.
Paketpersonen är givmild och bjuder gärna på fest. Du har en nära vänkrets som uppsakttar din påhittighet. Paketet återfinns på seminarium, på möhippor eller svensexor, gärna med en Trisslott i handen."


Med en trisslott i handen???

8 februari
Örnen och ärkebiskopen
Örnen är en dansk kriminalserie som har gått på TV på tisdagkvällar ett tag. Det är en bra serie även om det kan vara svårt att hänga med ibland. Avsnitt nummer tolv missade vi för då var vi i Stockholm. Nummer tretton var i går och det såg vi. Nummer fjorton gick i kväll när vi var på kören. Hur snällt är det att sända en hel serie på tisdagar och så byta dag för det allra sista avsnittet?

Det har varit provval för ärkebiskopstjänsten idag. Anna Karin Hammar kom på femte plats. Det var lite spännande! Jag vet inte säkert hur man väljer ärkebiskop eller hur provvalen går till eller vad man utgår från för kriterier när man bestämmer sig för vilken kandidat man tycker är bäst lämpad för ärkebiskopsstolen. Anna Karin Hammar är kontroversiell, inte för att hon är nuvarande ärkebiskopens syrra, utan för att hon var den enda kvinnan bland dem som gick vidare och dessutom är hon öppet homosexuell.
Själv hejar jag på henne för att hennes mamma bor i Vittsjö och känner mina föräldrar.

7 februari
Jobb
Jag jobbar rätt mycket just nu. När investeringsplanerna för 2006 kom in så var summa av alla äskningar ungefär 180 miljoner. Investeringsramen ligger nånstans runt sextio miljoner så det bantas överallt.
Det tar tid. Dagboken blir lite lägre prioriterad.

Jag lyssnar på talbok när jag skall sova. Nu har jag just lyssnat klart på Ö-morden av Gretelise Holm. För den som inte ids lyssna på den så kan jag tala om vem som är mördaren.

Jag har glömt tala om att jag har gjort ett fotoalbum från Viba Femba-konserten i lördags. Det finns under album.

5 februari
Snö
Jag pratade med min gamle far, 78 år. Det gör jag varje söndag. Han hade varit ute och plogat för de har fått 15 cm nysnö i norra Skåne. Han plogar ganska långa stäckor med sin gamla traktor men han är ju van.
- Ja, plogat till Rommentorp har du väl gjort i sjuttio år, sa jag.
- Ja minst, svarade han.

4 februari
Ledig lördag
Vi har varit på konsert igen. Den här gången var det Viba Femba som framträdde i Skövde. Premiär i går, andra framträdandet i kväll och vi satt på tredje raden. Om några veckor kommer de till Uppsala. Har ni möjlighet att gå och lyssna så gör det!

3 februari
Liten blir stor
Anna-Sarah fyller sexton idag. Jubilaren, Magnus, Anna, Anne och vi två har ätit kinamat och sjungit och hurrat. Det var mycket trevligt.

Anna-Sarah själv har upptäckt att hon är lik mig. Bilden är en kopia av våra passfoton. Det är ingen höjdarkopia men orka koppla in scannern.

2 februari
Ännu mer Stockholm
Jag berättade en rolig historia för Sven-Arne. Ja, rolig och rolig - det kan diskuteras. Jag tyckte den var rolig men jag är inte säker på att Sven-Arne förstod själva poängen. Den handlade om när Bolle, min kusin, var och tittade på riksregalierna och han fick larmet att börja tjuta så vakterna kom.

Vi tog en lång promenad på Söder, drack kaffe på ett konditori vid Mariatorget och var inne i saluhallen innan vi åkte hem.

1 februari
Mer Stockholm
Att samla på bilnummer i Stockholm är inte lätt. Vi har sett 076, 077 och 078 men inte utan arbete.
Vi åkte till Gåshaga brygga på Lidingö. Vi upptäckte att en skog av skyltar och stolpar står vid bytet mellan tunnelbana och spårvagn. Det finns en skylt i Käppala där det står "SE UPP FÖR TÅG". Den tänkte jag ta en bild på och skicka till Jan L men telefonen ringde och spårvagnen kom och så var ögonblicket borta.

Ett egendomligt hus vid Aga funderade vi på. Det såg inte ut som någon brandstation för det fanns inte någonstans att ställa brandbilen. Längst upp fanns en travers. Vad var det för hus, är det någon som vet det?

Så åkte vi tvärbanan mellan Alvik och Sickla Udde, bara för att känna hur det var. Föraren satt med mörka solglasögon och något som såg ut som en blindkäpp men vi åkte med i alla fall. Och på kvällen såg vi Jamie Cullum på Globens annex. Det var spännande. Bakom oss satt en hop flickor i Westlife-ålder. Vid varje ny sång sa de "Åååhhh... den här är JÄTTEBRA!" Bredvid mig satt en karl som troligen var ditkommenderad. Han satt som en stenstod hela kvällen.