Kära dagbok...

31 mars
Ärkebiskopen
På flera forum idag har man talat om Anders Wejryd.
Elisabeth är glad för att han kan sjunga.
Lena är glad för att han har varit i hennes ladugård.
Sven-Arne är glad för att den blivande ärkebiskopen gillar tåg.
Jag är glad för att alla andra, inklusive Anders Wejeryd själv, är glada.

30 mars
Skor
Anna-Sarah ville ha smakråd i skoaffären. Väldigt snygga skor hade hon sett ut. Jag provade också ett par och eftersom man fick det tredje paret gratis så åkte vi hem med tre par skor, vara två till mig.
Jag var bara med som smakråd, sa jag det?

29 mars
Spam
Spammens beskyddare, det måtte vara jag. Jag har ändrat spamfiltret flera gånger både i @floryd-adressen och i @msn-adressen men inget hjälper. Jag får massor ändå. Så om någon är intresserad av att köpa Viagra eller att få tips om var man kan få *hrm* brevvänner så kan jag vidareförmedla lite av varje.

Det var bättre förr. Då räckte det med en skylt på dörren där det stod "Ingen reklam, tack!" på dörren.

Och så har min systerdotter Sanna varit i tidningen. Hon och hennes kompis har skrivit till kommunen för att tala om att de vill ha sin pulkabacke kvar. I dag har de pratat med kommunchefen om den. Han tyckte att det räckte att han hade träffat dem men Sanna begärde hans svar skriftligt.

28 mars
Dagens läsning
Jakob ringde. Han hade fel på bilen och ville låna vår några dagar. Helt OK tyckte jag men Sven-Arne tyckte att det lät för krångligt.
"I morgon är det kören och på torsdag skall vi handla och ..."
Jag kontrade med att läsa upp hans horoskop för idag:
"Du har svårt för att bestämma dig och det är nästan genant att se hur du våndas. Ta dig samman och lyssna på din kärlek som kan ge dig precis rätt tips."

Och så skickade Anders kopior på brevväxlingen mellan mina farföräldrar - tack, snälla Anders! Breven är skrivna 1917 och det är en fantastisk läsning.

27 mars
Vår
Så blev det äntligen ordentlig snösmältning. Snön har legat sen jul och i morse när det låg fem nya centimeter snö så bestämde vi oss för att låta snön ligga. Under dagen började det regna och i kväll är det 7,5 plusgrader. Vid Hornborgarsjön finns inte en enda trana men nu kanske de kommer snart.

Äntligen är det vår på väg.

26 mars
Mer gospel
På förmiddagen sjung vi gospelmässan i Hjo kyrka.
I kväll har vi haft "vanlig" konsert i Lunden i Skövde.

Vilket som var bäst vet jag inte för det kompletterade varandra rätt bra. Det fina med att sjunga gospel är att man kan kombinera känslan av körsång med lovsång.
Det är stort.

25 mars
Gospelmässan
Henrik Mossberg har skrivit en gospelmässa. Vi uruppförde den här i Skövde idag. Det var en mycket mäktig upplevelse. När vi sjöng "Jag tror" så kände vi att vi skulle kunnat fortsätta sjunga den hur länge som helst.

I morgon skall vi sjunga den i Hjo kyrka. Det känns bra att få sjunga den en gång till.

24 mars
Vårväder
För ett tag sedan hade jag en tid inbokad med städledaren i Lidköping. Ett jätteoväder var i antågande och vi ändrade datum till idag. Gissa hur det såg ut när vi vaknade.
På tisdag skall jag dit igen. Det kan vara bra att känna till för den som funderar på att byta däck.

I kväll har vi sjungit i Hjo. Vi var inte säkra på hur lång tid det skulle ta och tog med smörgåsar och kaffevatten. Men så gick det lite fortare än vi hade trott så vi hade med oss mackorna hem igen och i kväll har vi festat till det med smörgås med prickekorv. Dock skippade vi pulverkaffet och valde rödvin i stället.

23 mars
Avisering
I morgon skall jag vara i Lidköping klockan sju. Jag talar om det redan nu, att jag skall gå upp tidigt i morgon. Bara så att alla vet det. Klockan sex skall jag åka härifrån. Har alla uppfattat hur tidigt det är?
Bra.

I morgon kväll skall jag å andra sidan sjunga i Hjo mellan sex och nio så den tidiga morgonen kompenseras med en sen kväll.

22 mars
Här sitter jag med all min kärlek, som utspilld soppa i knät.
TV-gudstjänsten i söndags var mycket fängslande. Åsa Markung som är präst i Örgryte talade. Jag letade upp hennes mailadress och frågade henne vad hon egentligen sa. Det här skickade hon tillbaka:

När man är på spaning efter kärleken, så behövs det ju inga förstoringsglas för att man ska märka att vid sidan av den underbara kärleken, så finns det ju också vad man skulle kunna kalla den oanvända kärleken. Den olyckliga. Kärlek som blir över, kärlek som ingen vill ha.
Hallå Gud, så här får det väl inte va! Så många människor som inte hittat nån att dela sitt liv med.... Gud, vad vill du vi ska tro?

När himlen ser ut att tiga, när alla böner studsar tillbaka och bara den hånande tomheten finns kvar och man sitter där med sin utspillda soppa i knät: Då är Du där! Du som är Kärleken! Tyst. Men där! Du, Gud, finns där bland skärvorna av våra förhoppningar, när tomheten svept med sig möjligheterna - så är du där. Du hoppas åt oss, när vi bara vill dra filten över huvudet och försvinna. Du vill få oss att så småningom börja tro på kärleken."


21 mars
Hjärnsläpp?
- Är Cecilia inne? sa Anders på IT när han ringde.
- Varför ringer du inte direkt till hennes telefon i stället för till mig? frågade jag.
Han var tyst en stund.
- Du är smart, du, svarade han.

20 mars
Vårdagjämning
När vi gick till jobbet hörde vi en koltrast sjunga i snön. Ett vårtecken som heter duga!

Soppan som Sven-Arne har på bild idag är otroligt god. Den innehåller 0,2% fisk och det är inte så mycket. På två portioner blir det ungefär så mycket som ryms på en neontetra.
Fast en god neontetra är det.

19 mars
Hemfärd
Vi fikar aldrig på vägen upp för man är alltid mätt efter en helg i Skåne. I stället stannade vi till i Strömsnäsbruk. Sven-Arne tittade på museijärnvägen och jag stannade i solen en liten stund.

På väg förbi Jönköping stannade vi till på IKEA. En CD-hylla fångade min uppmärksamhet men man kan ju inte gärna köpa något bara för att det heter Furutorp? Eller kan man det?.

18 mars
Släkten är värst
Jag har ju skrivit en berättelse om farmors föräldrar. Idag har jag kollat gamla foton och insett att jag har beskrivit ansiktet på fel person. Den jag trodde var Beata var en gammal finsk tant som hette Zakrisson - hon är dessutom en släkting på mödernet och inte fädernet. Beata var mycket vackrare men hon såg inte ut som jag hade skrivit. Jag får väl säga att det är konstnärlig frihet.


Vi gick över med berättelsen till farbror Lasse. Han berättade att han har en gammal brevväxling mellan min farmor och farfar. Anders lovade att ta kopior till mig. Det skall bli mycket intressant.

17 mars
Äntligen fredag!
Dagens arbete var inte precis något man kunde ropa hurra över. På förmiddagen reviderade jag och Lars-Göran kassan till Personalklubben och på eftermiddagen satt jag tillsammans med Jonas och kontrollräknade ytor på sjukhuset.
Jippie.
Kvällen blev desto trevligare för då åkte vi till Skåne för att träffa mina föräldrar.

16 mars
Tjipp - klopp
Tjipp - klopp! Tjipp - klopp!
Så låter det när jag går i korridorerna på jobbet. Jag har ett missljud under ena skon och varför har jag inte kunnat utröna. Det går ju bra när det är en massa andra personer runtomkring men när det är tyst så hörs det så förskräckligt väl.
Tjipp - klopp! Tjipp - klopp!

Har du inte betalat skorna? frågade Sonja.
Det är nog där felet är. Jag har fått dem av Els-Mari.

15 mars
Vägval
Jag var i Lidköping idag på möte. Jag träffade Sjukhusledningen - fint skall det vara! När jag åkte tillbaka till Skövde behövde jag tanka leasingbilen. Den skulle tankas med E85. OBS! Tanka på OK i Badhusrondellen stod det på bilpärmen. Jag svängde vänster när jag kom från Skara. Satt och höll utkik efter OK. När jag kom till Robin Hood-rondellen insåg jag att jag hade missat OK. Jag körde runt i rondellen och körde tillbaka. Tänkte att jag är väl dum som inte kom ihåg att Badhusrondellen var på andra sidan om Skara-rondellen. Fortsatte rätt igenom den och söderut. Vände nere vid avfarten till Skultorp och körde uppåt igen. Smög sakta och försiktigt tills jag hittade OK och kunde tanka den eländiga bilen.

Kartan visar hur jag körde. Jag kom från Skararondellen vid den blå ringen och tankade vid den svarta. Undrar om bensinkostnaden kommer att dras på min lön.

Till slut kunde jag lämna bilen fulltankad. Så åkte vi hem. Sven-Arne körde eftersom jag kände mig opålitlig. Han körde dock åt fel håll så vid ambulansavfarten fick han vända.

14 mars
Tro
I radiohögmässan i söndags sjöng de en sång som Christina Lövestam har skrivit. Jag tycker att den är väldigt vacker. Melodin passar så bra till den - men hur lätt är det att återge den här? - och texten går så här:

Jag tror på en Gud, som är helig och varm,
som ger kampglöd och identitet,
en helande Gud som gör trasigt till helt,
som stärker till medvetenhet.

Jag tror på en Gud, som gråter med mig,
när jag gråter så allting är gråt,
en tröstande Gud som kan trösta likt den,
som väntar tills gråten gått åt.

Jag tror på en Gud, som bor inom mig
och som bor i allt utanför,
en skrattande Gud som vill skratta med mig,
som lever med mig när jag dör.


Jag kan komma på mig med att gå och nynna på den ibland bara för att den är så vacker.

13 mars
Kläder efter väder
Här går man.
Man skaffar frökataloger och tittar till skottkärran.
Man väntar på våren och plockar fram trädgårdsstolarna.
Man längtar efter att påskliljor och snödroppar skall titta upp.
Man tittar på termometern och inser att det kommer att dröja ett tag till.12 mars
Släktfejd
Nu har jag gjort klart novellen jag skall använda i morgon kväll på skrivarkursen. Om någon har synpunkter så tar jag gärna emot dem - men helst omgående eftersom jag, som sagt, skall redovisa novellen i morgon kväll.

Den finns här. Det krävs Acrobat Reader för att läsa den. Det går att ladda ner gratis från nätet men jag har glömt var.

11 mars
IKEA-lördag
Jakob skulle till IKEA. Vi följde med, dels för att vi har dragkrok på bilen och dels för att det är rätt trevligt att åka till IKEA. Jakob tog med sig Linus och Fredrik som smakråd. När vi körde genom kassan hade vi fem vagnar med speglar och stolar och grytor och madrasser och glas och säkert hundra klädgalgar. Somligt till oss och massor till Jakob och lite till de andra pojkarna. Otroligt nog fick alltihop plats på släpet, inklusive en begagnad soffa som hämtades på hemvägen.

Det var en trevlig dag. Fast man kan ju fundera på hur nödvändigt det är att skaffa en lägenhet och flytta in i mars när det är femton minusgrader. Flytta skall man göra i maj när det är femton grader varmt.

När vi kom hem, mitt i schlagerfestivalen, hade Anne gjort köttfärssås. Att komma inom dörren och det känns på lukten att middagen är klar, det är underbart.

10 mars
Fredag
Anne skulle vi skjutsa till Mikael och Anna-Sarah skulle ta bussen till Magnus. Jag och Sven-Arne skulle ha en stillsam fredagskväll på tu man hand. Anne ångrade sig och kom hem igen. Anna-Sarah och Magnus bestämde sig för att vara här över natten och så var sängplatserna slut.

I övrigt har jag börjat skriva på berättelsen om Karl och hans bror. "Det är mycket någare i år än det var i fjor, nästan med allting, men det hör ingen nöd bara man passar sig väl" skrev han när han var beväring. Jag tänkte att någare var att det var mindre portioner och mindre tilltaget, hur jag nu fick till det, men jag inser att Sven-Arnes förklaring är sannolikare. Han tolkar det som noggrannare, att det är strängare.

To be continued...

9 mars
Fram och tillbaka och hit och dit
Elisabeth och Jette, våra vänner i cyberbekantskapskretsen har blivit oroliga över mitt uppblossande järnvägsintresse. Jamen snälla nån, det är väl inte konstigt att man blir extatisk, hur nära har ni varit något som har designats av Svensk Damtidning?

I övrigt har det varit en annorlunda dag. Anne sov hos Mikael och kom till oss vid nio i förmiddags för hon kände sig inte riktigt frisk. Anna-Sarah sov hos oss i natt och skulle vidare efter skolan. Sonja skjutsade vi till Hjo i kvällningen för att hon inte skulle behöva åka buss. Anna-Sarah och Magnus kom med kvällsbussen från Mariestad och vi själva hann veckohandla mellan passen. När vi räknade in alla så var vi fem som åt korvkaka, prinskorv och blodpudding i köket i kväll. Det var improviserat och mycket trevligt.

Bilden visar Trafik som ligger i hamnen i Hjo över vintern.

7 mars
Dokumentär 2
Jag skall skriva en berättelse inför skrivarkursen på måndag. Berättelsen skall ha ett fastslaget upplägg med ansats, presentation, fördjupning, lösning och avslutning. Först tänkte jag skriva om Hagar, Ismaels mor. Nackdelen är att hon är ganska noga beskriven i Moseböckerna och då blir det svårt att skriva något eget.

Jag funderar på att i stället berätta om släktfejden där Karl kom på sjukhus för att hans bror Nils hade försökt skjuta honom när de stred om samma flicka. Karl måtte ha vunnit henne för han och Beata, flickan de stred om, blev min farmors föräldrar.

6 mars
Dokumentär
När jag kom hem i kvällningen var det ett program om Ryanair på TV. Att åka med dem är billigt. Vi åkte med dem för två år sedan när vi var på bröllopsresan i Italien och vi hade nog allt tänkt åka med dem även i år. Men efter programmet känns det som om vi kanske borde tänka om. Det är en sak att vi valt att inte betala för bekvämlighet men att tulla på säkerheten?

5 mars
Hög på musik
Vi följde med Skövde Gospel till Angerdshestra utanför Jönköping. En liten kyrka på landet, en sjungande församling och en gospelkör, kan det bli bättre? Jag log hela konserten och nu är jag hög på gospel.

Det finns ett ganska nytt godstrafikbolag i Sverige som heter Hector Rail. I tidningen Tåg stod det i novembernumret om deras lok:
"När det gällde färgsättningen gick uppdraget till ett oväntat namn med en föga järnvägsmannalik framtoning: Anders Sachse, designer på Svensk Damtidning."
Resultatet av denna designers arbete fångade jag på bild idag när det passerade Skövde.

4 mars
Vinterlördag
Sjutton minus. Väldigt kallt va're. Men vi trotsade vädret och åkte till Gengåvan i alla fall. Glasen vi hade tänkt köpa hade någon annan redan hittat men Jakob har fått en lägenhet och vi lyckades fynda en skinnfåtölj till honom.

Jag och Anne tog en sväng med bilen på eftermiddagen. Vi hade passerat järnvägen ett par kilometer tidigare när vi såg något konstigt, så konstigt att jag fick åka hem efter Sven-Arne för att han också skulle få se det. Ett X2000 som missat järnvägsspåret med flera kilometer, borde man inte ha hört talas om det?
Förklaringen var att vi hade kört förbi baksidan av Räddningsverkets övningsområde.

3 mars
Fredag
Vi pratade semesterväder på lunchen.
"Det är konstigt" sa jag. "Alla klagar på vädret när de har semester. Regn och översvämningar och kallt och blåsigt. När jag har semester är det alltid soligt!"
"Det beror ju på din positiva inställning"
svarade Lars-Göran.
Jag blev väldigt glad över kommentaren. I synnerhet nu, för jag har känt mig ganska låg ett tag.

När vi går till jobbet är klockan nätt och jämt sju. Idag blev den väl nästan halv åtta i och för sig men oftast är det strax över sju vi går. Jag hörs där jag är och ibland säger Sven-Arne något som jag måste skratta högt åt och då väcker jag ett helt kvarter.
Som idag. Vi pratade snö, på förekommen anledning. Tre decimeter på några dagar, det är ganska mycket. Vi har fördelen att ha en lekplats mitt emot huset så vi kan skyffla över vår snö dit men på gångstråket i området är det ganska tätt mellan husen. De som bor längs stråket har ingenstans att göra av sin snö så de måste trycka in det i häcken.
"Men blir inte det väldigt kallt?" sa Sven-Arne.

2 mars
Roligt
Har man inget roligare för sig så kan man kolla anagrammen över Stockholms tunnelbana. Eller anagram över sitt eget namn. Allt efter tycke och smak.

Annars kan man skotta snö. I runda slängar tre decimeter har vi fått de senaste två dagarna. Postmannen lämnar ingen post om man inte har skottat och vaktmästaren som lägger snöhögen framför vår postlåda väntar tills vi har gått till jobbet så det ligger en ny vall utanför vårat varje dag. De senaste två dagarna har därför lådan varit tom.

Det har varit en snörik och fin vinter. Inte slask och otrevligheter utan riktigt vinterväder. Men till och med jag tycker att det räcker med snö nu. Jag kikade tillbaka på gamla bilder och hittade denna bild från slutet av mars i fjol. Jag står i t-shirt och planterar om krukväxter och det är snö på skuggsidan.
1 mars
Gospel
På söndag åker kören till... få se om jag får det rätt den här gången... Angerdshestra för att hålla konsert. Vi har övat som bara den för att hinna lära oss sångerna eftersom de är nya, nästan allihop. Stundom har vi misströstat. Särskilt Sven-Arne som inte riktigt litar på sin sångröst.
I kväll har vi fått belöningen när det var generalrepetition. Sångerna satt plötsligt där de skulle och det skall bli roligt att åka iväg och sjunga.