Kära dagbok...

30 april
Valborg
Dagen har ägnats åt att titta på gamla släktingar! Magnus är på besök över helgen. Det är dock inte han som är den gamla släkten ety han är några år yngre än jag. Men han hade med sig hela släkten i ett behändigt format i datorn. Jag är inte så matematisk och välstrukturerad men jag tycker om att tänka mig personerna som finns bakom. Jag funderar på hur jag skall gå vidare - om jag skall köpa programmet eller om jag skall nöja mig med att ringa till Magnus när det är något jag vill veta.
Nackdelen med det är ju att jag måste veta vad det är jag vill ha svar på för att kunna fråga.

29 april
Gospellördag
Jag har varit i Sandhem och sjungit. Eller rättare sagt jag och hundra till har varit i Sandhem och sjungit. Gospelkörerna i Skövde och Tidaholm och Falköping och Sandhem och några ställen till som jag inte minns i sammanhanget har haft en gemensam kördag under ledning av Lasse Axelsson. Det har varit fantastiskt roligt och inspirerande.

David och Greta har gift sig idag. Allt ljus på dem.

28 april
Fredag
Så var det fredag igen. Vi tar det stillsamt i kväll eftersom helgen ger ett fullt mått av festligheter ändå. David och Greta gifter sig i Göteborg i morgon så Sven-Arne skall på bröllop. (Jag vet - bilden är inte så vidare värst informativ men Sven-Arne har kameran med till bröllopet så i morgon kväll finns det säkert fler kort.)

Själv åker jag till Sandhem och sjunger gospel hela dagen. Den som händelsevis har vägarna förbi kyrkan i Sandhem vid sju i morgon kväll kan ju komma in och lyssna. Och på söndag är det valborg. För några år sen var jag i Mariestad på valborgsfirande. Kören sjöng och kommunalrådet höll tal och det var festligt och fint - bortsett från att de inte fick fyr på brasan. Samma år var det ett kvarter i Härnösand, om jag inte missminner mig, som fick utrymmas eftersom de misstänkte att det var en gasoltub i elden.

Själva skall vi ta det mer stillsamt och har bjudit hit några av mina kusiner på valborgsbuffé.

27 april
Barfota
... utan strumpor och skor...
Ja, skor hade jag i och för sig idag men jag var barbent. Det var kallt men om man har bestämt sig för att det är vår så har man.
Man kanske skulle ta sandaler i morgon?

26 april
Stora fikadagen
Det fanns mackor kvar från nåt möte i går. De stod i vårt kylskåp när vi kom till jobbet idag. En tog jag på förmiddagskaffet och två på lunchen. På eftermiddagen fanns det friskusmackor i fikarummet så då tog jag en sådan. Sonja blev godissugen framåt fyra så hon köpte oss varsin chokladbit och så kom Anders med kondisbitar som hade blivit över från ett sammanträde.
En sån dag behöver man inte så mycket till middag.

25 april
Tisdag
Tisdagar har fått ett nytt inslag. Klockan åtta lägges veckans tisdagsbilder in på Postvagnen. Det är Hans Broman som lägger upp bildgåtor och de är omåttligt populära bland tågentusiaster. Det är inte lönt att föreslå en promenad då för Sven-Arne och alla likasinande sitter och uppdaterar gång på gång.

Själv har jag skrivit medlemsblad för bostadsrättsföreningen i stället för att gå en promenad.

24 april
Just idag
Det var den här dagen år 1184 som den första trojanska hästen uppfanns. Jajamensan.

Och undrar någon vad den gemensamma nämnaren är för Thorbjörn Fälldin, Shirley MacLaine, Barbra Streisand och Kelly Clarkson, så kan jag tala om att de fyller år idag.

Dessutom är det 20 år sedan som Wallis Simpson dog. Ni vet, hon som var gift två gånger först, och sen träffade hon prinsen av Wales, han som blev Edvard VIII och som abdikerade för att få gifta sig med henne.

23 april
Utflykt
Vi gjorde en utflykt idag också. Vi åkte till Mariestad och tog med döttrar med pojkvänner ut till Vänern och grillade. En mycket trevlig dag.

22 april
Vrångö
Jag och Sven-Arne har haft en underbar dag! Vi åkte tåg via Borås till Göteborg. Så spårvagn till Saltholmen och färja därifrån och till Vrångö. Det är en timmes båttur, för den som inte vet.

Före Borås hade vi ätit upp mackorna och när vi kom fram till Vrångö var bullarna också slut. Vi letade upp affären på andra sidan Vrångö -vi fick fråga några herrar som höll på att måla en båt. Affären stängde tolv och vi var där halv två men vi letade upp pappan till affärsinnehavaren och han öppnade för vår skull. Vi fick köpa bröd och rökt lax och potatissallad och när han fick veta att det var en födelsedagsutflykt så bjöd han oss på varsin glass.

Så letade vi upp en klippa och la oss i solen. Jag har till och med vadat ut en bit - men jag skulle ljuga om jag sa att det var skönt. Det var så underbart väder och vackert och fridfullt så en bättre present kunde jag inte ha fått.

När vi åkte tillbaka flanerade vi genom Göteborg. Vi har varit på invigningen av Liseberg några gånger tillsammans med Tocnetgänget. Efteråt har vi gått på restaurang Le Baron vid Korsvägen. När fyrverkeriet börjar klockan nio går alla ut och ställer sig och tittar på det. När vi gick mot stationen såg vi fyrverkeriet och tänkte på Tokarna som är utspridda för vinden i år.

21 april
Födelsedag
Den här fick jag av min gode make idag. Det är en pps-fil som öppnas om man klickar på länken. Den är stor som bara den. För den som inte ids vänta på att den skall laddas kan jag tala om att vi åker via Borås till Vrångö i morgon. En heldagsutflykt. Efter att ha sett väderleksprognosen för i morgon så anar jag att det blir en underbar dag.

Och även i övrigt blev det en minnesvärd dag. Av Sonja fick jag choklad och en lott. På jobbet blev jag bjuden på glass av arbetskamraterna. Och så hade Sven-Arne ordnat middag - entrésallad med fetaost, penettegratäng och chokladtårta.

Det känns att man har samma födelsedag som Drottning Elisabeth av England.

20 april
Service
-När kommer ni hem? sa Anna-Sarah när hon ringde.
Jag jobbade ganska länge på stan och sen for vi till apoteket innan vi veckohandlade på Coop. När hon ringde var vi i slutet av handlingen.
-Om du stuvar makaroner så kommer vi hem snart. Vi köper köttbullar som vi tar till, sa jag.

När vi kom hem en kvart senare hade hon gjort paella med kaprissås och så chokladpudding till dessert. Att hon ringde var för att hon ville veta när det var dags att lägga sista handen vid maten.

Och i tidningen idag kunde vi läsa "De kommunanställda blir allt äldre." Jag kan från säker källa berätta att det är inte specifikt för kommunalarbetare.

19 april
Onsdag
Jag har skrivit en ny berättelse. Den är lite sorglig och den vill jag ha koll på för jag är inte säker på att pappa, som annars gärna läser mina alster, skulle gilla den.

I övrigt har vi varit på sångövning i kväll. Ett anagram på Skövde Gospel är Svep Kogödsel. Det är kanske inte så användbar kunskap men den duger när man är trött i huvudet och inte vet vad man skall skriva om.

18 april
Apoteket
Anna-Sarah hostar förfärligt så jag tog en sväng till apoteket på eftermiddagen. Pratade med en farmaceut (hur konstigt kan man stava ett ord som uttalas farma-seppt?) om vilken sorts hostmedicin hon behövde. Blev rekommenderad Bromhexin och köpte en flaska för 55 kronor. Så la jag den i ryggsäcken och fortsatte arbeta.

När det var dags att gå hem hade jag glömt alltihop. Jag tog ryggsäcken och släppte ner den på golvet i kapprummet som jag brukade - och ett konstigt ljud hördes. Jag fick tömma ryggsäcken, kasta den trasig flaskan, torka av allt som jag hade i ryggsäcken och så lägga över mina grejor till Sven-Arnes ryggsäck, medan han torkade av golvet i kapprummet. Så fick jag gå tillbaka till apoteket och köpa en ny flaska Bromhexin för 55 kronor.

Man skulle ha vårdare med sig.

17 april
Annandag påsk
Idag har vi haft storfrämmande. Tre av Sven-Arnes barn och en kompis till dem var här. Det var mycket trevligt. Det var lite oväntat att Linus kom. Eller rättare sagt, vi hade bjudit en Linus och det kom två. Vi åt och spelade spel och ömkade den Linus som hade ont i ryggen. I kväll har Sven-Arne skjutsat "sin" Linus till tåget för han skall till Oslo och jobba.

Mina föräldrar firar femtioårig bröllopsdag i sommar. Pappa vill ha kalas och vi syskon har erbjudit oss att fixa det praktiska runtomkring. Mamma sa tvärt nej när min syster Maria började prata kalas.
Det skulle du tänkt på för femtio år sen, svarade Maria.

16 april
Påskdagen
Vi sjöng i Däldernas Kapell i kväll. En påsksång är jag glad att vi inte sjunger för den har jag aldrig tyckt om. Det var en sång jag hörde på radio som barn: Texten går
"Uppstått har Jesus, hurra hurra! Han lever, han lever, halleluja!"
Men eftersom det var på radion jag hörde den så tyckte jag inte om den. Jag tyckte att de sjöng
"Upp skuttar Jesus, hurra hurra! Han lever, han lever, halleluja!"
Jag tyckte att har man varit död i tre dagar så kan man resa sig lite försiktigt.

På vägen hem från kapellet såg vi bilarna med nummer 083, 084, 085 och 086 efter varandra på en sträcka av två kvarter. Otur när det är nummer 097 vi söker.

15 april
Påskafton
Måla ägg, äta långsam frukost, leta påskägg, gå en långpromenad, ta det lugnt och så åka till Magnus i Gullspång på kvällen - kan en påskafton bli bättre?
Och så fick jag följande lilla uppbyggliga påskbetraktelse av Bolle i mailen i dag:
Det var två hönor som stod och pratade i hönsgården.
Då sa den ena:
-Har du sett den nya tuppen? Han eggar mig så jag får pippi!
Jasså? sa den andre, med mig är det precis tvärtom...

14 april
Långfredag
Jag började hänga upp nya gardiner i köket idag. När de var på plats såg jag att de var för långa och tog ner och sydde om dem. Sven-Arne bakade en köttfärspaj och så lyssnade vi på radiogudstjänsten under tiden.

När jag var barn fanns det vissa saker i den bibliska historien som gav mig rysningar. Långfredagstexterna tillhörde definitivt dem. Jesus stod inför rätta och Petrus, som var intensiv, spontan och hetlevrad, följde efter. Han frös och värmde sig vid elden hos vakterna och nån kännde igen honom. Tre gånger bedyrade han att han inte var lärjunge - och då gol tuppen. Och nu kommer det läskiga, det som ger mig kalla kårar:
Jesus vände sig om och såg på Petrus.
Jag ryser fortfarande när jag hör det.

I eftermiddag åkte vi och tittade på tranor.

13 april
Skärtorsdag
"Bakdag och skärtorsdag måste ju vara synonymer" sa Sven-Arne. Alltså bakade jag örtstänger med flingsalt och bjöd till en medelhavsinspirerad sallad. Varken riktigt grekisk eller riktigt italiensk men nånting ditåt. Gott var det i alla fall.

12 april
Dymmelonsdan
Vi hade tvättstugan i gårkväll. Vanlig tvättmaskin har vi själva men i kvarteret finns en mattvätt. Den hade vi som sagt i går. Och så hade inte mattorna torkat när vi skulle gå och sova så i morse körde Sven-Arne ut bilen medan jag gick till tvättstugan och hämtade mattorna.
Men så kom vi på att vi hade glömt handlingslistan och matvarukassarna som vi brukar använda så vi fick gå in igen. Vi la ifrån oss mattorna, hämtade kassar och inköpslapp och gick igen.
Vi satte oss i bilen och körde till jobbet.
- Tog du yoghurten?
- Näe, sa Sven-Arne. Och mackorna ligger också kvar där hemma.
Vi for hem igen, parkerade och gick in. Varken mackor eller yoghurt fanns i hallen.
- Jag hade nog dem i ryggsäcken i alla fall, sa Sven-Arne.

Så har vi påskhandlat och i kväll har jag gömt påskgodiset. Sven-Arne håller på att muddra lägenheten för att hitta det. But I tell him nothing.

Och så har jag lagt ut dialogen från måndagens skrivkurs. Den finns här och så klickar du på "Dialog".

11 april
Vårkänslor
Att gå och möta sin make på stan
när man inte har träffats sen lunch
Att se honom på avstånd
och fundera på att springa för att möta honom -
Det måste vara kärlek.

10 april
Skrivarkursen
På kursen i kväll fick jag tillbaka Den svarta våren som vår kursledare har gett kritik på. Jag blev glad över hennes kommentarer. Det var mycket beröm och inte så mycket jag skall ändra.

Kvällens övning i övrigt var att skriva dialog. Vi skulle skriva om ett ämne som berör oss, något affektivt, men med oss själva i ombytt roll gentemot den åsikt vi egentligen har. Det var inte så lätt! Själv skrev jag en dialog där den ena personen blev allt mer berusad. Att sätta mig i den berusades roll var svårt och jag lyckades bara delvis. Till slut la jag ifrån mig blocket och sa "Usch, vad jag tycker illa om mig!" Om vi skulle ha haft med tankar och känslor i det vi skrev så hade jag inte klarat det alls.
Att förstå hur en alkoholist resonerar är inte möjligt.

9 april
Reporter
Att vara reporter vore inget för mig. I måndags på skrivarkursen skulle vi lära oss skriva rubrik och ingress till artiklar. Det var jättesvårt! Vi fick i hemläxa till i morgon att skriva en artikel. I dag har jag suttit med den och jag har insett att jounalistik definitivt inte är min grej.
Det är skönt att veta vad man inte skall ägna sig åt.

8 april
Vårkänslor
Vi bestämde oss för att börja fixa lite på trädgården, nu när snö har försvunnit. Altanen var ganska lagom att börja med för där har varit upplagsplats för ganska mycket grejor under vintern. Jag ville spola rent med högtryck men då måste vi först få tomt på bråte som skulle slängas. Vid garaget mötte vi Birgitta.
"Jasså, ni har också fått vårkänslor? Ja, jag har också varit på Återvinningsstationen!" sa hon.
Så nu har vi kommit upp i den ålder då vårkänslor är att rensa altanen och att åka till ÅVS...

Men jag körde aldrig med högtryck. Jag skulle låna föreningens men ingen kunde hitta maskinen.

7 april
Fredag
När jag skrev om tågentusiaster i går glömde jag en. Förlåt, Elisabeth, jag tänker ofta på dig men ditt stickande gör att man ibland förvillar sig och glömmer att du älskar att åka tåg.

Sådär, nu är ordiningen återställd! För övrigt är det fredag. Om man redan på torsdagen vet hur många tonårsbarn man har hemma på fredagkvällen så har man lång framförhållning. Den här specifika kvällen hade jag klart för mig vid sju att vi inte skulle ha några barn hemma. Planeringen från klockan sju håller fortfarande när klockan är nästan tio.

Dagens Zits talar för sig själv.

6 april
Homeparty och tåg
Plastparty har jag varit på några gånger. I dag har jag varit på en ny variant.
Klädparty.
Det var roligt - men svårt att sluta handla! Två toppar, ett par linnebyxor och ett halsband blev resultatet. Det kunde ha blivit mycket mer om jag inte hade stoppats av att det var slut hos tillverkaren.

Arne verkar ha kommit ut ur garderoben, eller åtminstone vara på god väg. De senaste dagarna har det varit massor av tåg på hans bilder. Jette är med i Tågets Vänner och Sven-Arne och Jan skall vi ju inte bara prata om, de är ju tågspanare av tredje graden.

Själv är jag mer modest.
Jag läser korrespondensen mellan farmor och farfar. År 1916 brevväxlade de medan farmor gick på lanthushållsskola i Osby. Genom breven kan jag se när hon steg på tågen, hur hon gick och drack kaffe i Hässleholm i väntan på nästa tåg och hur hon klev av med de andra töserna när de kom till Osby. Det är nästan som om jag var med själv.

4 april
Sprit och släkt
Astronomer har upptäckt ett 463 miljarder kilometer långt alkoholmoln i rymden. Det är format som en bro och sträcker sig 463 miljarder kilometer. Det var väl intressant att få veta!

Så har jag arbetat i Borås. Det var trevligt och informativt och lärorikt. Elsa fick besök efteråt. På prästfruvis hade hon sex sorters kakor. Kristina, min kusin, hade dessutom bakat vetebröd, trots att hon inte är prästfru utan gift med en läkare.

3 april
Som barn på nytt
Jag ringde till Faster Elsa idag. Jag skall hälsa på henne efter jobbet i morgon. "Du får tänka på att jag är gammal och inte har så välstädat nuförtiden" sa Elsa. Hon påminde mig om när de flyttade till prästgården i Knislinge. "Gå nu runt och se hur vi har det!" sa hon, som den gästfria prästfru hon var.
Efter en stund gick jag till pappa och sa imponerat
"De har kaviar, till och med!"

Så nu har jag försäkrat Elsa att jag inte kommer för att inspektera utan för att hälsa på henne.

2 april
Teater
Hilda var med i slutproduktionenen på estetlinjen i kväll. Vi var där som åskådare och förundrades över hur proffsiga de är.

1 april
Lurendrejeri
Otur att första april inträffar en lördag. Då kan man inte hitta på hyss för Cecilia. Tänk vad hyss vi hinner tänka ut till 2008 när det är en vardag igen.

Sveriges Radio Uppland meddelade att Anders Wejryd kan missa ärkebiskopsposten för enligt en gammal regel ärvs posten inom familjen om det finns en hugad kandidat. Piteåtidningen meddelade att vedeldning skulle beskattas och i Gävle skall arbetslösa samla in duvor, kajor och änder för att de skall kunna vaccineras mot fågelinfluensan.

För egen del luras jag av den här typen av argument ganska ofta.