Kära dagbok...

30 juni
Semester

Vid halv fyra stängde vi butiken och gick på semester. Vi for hem, lastade in kylvaror och Anna-Sarah och åkte. Strålande solsken, varmt och skönt och alldeles underbart skönt att komma iväg.

Alla säger att man inte skall resa direkt från jobbet. Man måste hinna varva ner och ta det lugnt, inte stressa iväg precis när semestern börjar. Vi lyssnade inte på varningarna och det var bra. Det var lätt att åka. Vi stannade och badade i Hestra och var framme i Halmstad vid åtta, med tillräckligt med tid både för att sätta upp tältet och att gå ner till stranden.

Vi lyckades få den bästa tältplatsen på campingen. Vi hade skugga på tältet större delen av dagen och dessutom jättestor plats - just för att det stod en liten träddunge bredvid. (Ni som skall till Hagöns camping i Halmstad: Satsa på tältplats 106. Ni kommer inte att bli besvikna.)

29 juni
Short Message Service

Jag är med i styrelsen för bostadsrättsföreningen och en av mina uppgifter är att skriva medlemsbladet. Det ges ut en gång i månaden eller så och brukar innehålla "Det är förbjudet att... och "Man får absolut inte... " och "Alla måste..." och annat pekpinneaktigt. När jag började ansvara för bladet bytte jag ton. Snälla nån, det måste gå att vara informativ utan att verka som om man har käkat taggtråd till frukost. I kväll har jag delat ut ett nummer i postlådorna i området. Bland annat hade jag skrivit följande:

"Slaveriet avskaffades i Sverige på trettonhundratalet. Därför har vi, med knapp majoritet i styrelsen, beviljat Thomas en kort semester. (Thomas är ordförande i föreningen dårå.) Skulle han händelsevis vara bortrest mer än några timmar i taget så finns nycklar till gemensamhetsutrymmena att låna hos Kent i nummer 66."

28 juni
Hembesök

Vi åkte hem till en sjukskriven kollega på eftermiddagen. Det var närapå att jag hade avstått men så kom jag på att en av de andra i sällskapet behövde hinna tillbaka för att gå på samma möte som jag, så då följde jag med ändå.

Man skall vara rädd om de kollegor man har, eftersom man tillbringar mycket tid med dem. För att sjuklingen skulle ha sysselsättning hade jag därför tagit med "Fakta om Västra Götalandsregionen" i fickformat. Man kan ju inte riskera att han slöar till i hängmattan i sommar.

27 juni
Mer om impediment

När jag startade datorn idag väntade följande mail från Bolle:
Kunde inte låta bli att kolla om detta ord (impediment) inte finns i något annat lands språk... /.../ Slår man upp det i en engelsk ordbok (esselte) betyder impediment: hinder, avbräck, förhinder, äktenskapshinder och talfel... Så nu har jag lärt mig något nytt om detta ord som för mig alltid handlat om skogsmark som producerar mindre än 1 m3sk per ha och år.

... och för den som undrar så betyder m3sk skogskubikmeter vilket i sin tur betyder hela stamvolymen ovan stubbskäret inklusive bark enligt samma välinformerade källa.

26 juni
Liten blir stor

Min lilla Anne fyller arton idag. Hon får ett Göingeleve:
Hurra hurra hurra!
Hurra hurra hurra!
Hurra hurra hurra!

25 juni
Hemresedag

Vi åkte efter frukosten, först till Halmstad och badade i havet och sen hem, via badplatsen vid Hyltebruk. Lägenheten stod kvar. De flesta krukväxterna såg ut att må bra och ute har det visst regnat medan vi har varit iväg. Det blommar för fullt i trädgården och vi fick till och med varsitt smultron. Tvättmaskinen är startad och nu gäller det att ladda om för att gå till jobbet i morgon.

24 juni
Midsommardagen

Vi fyra systrar satte oss ner med mamma och pappa för att prata om gården och framtiden. Vi fick veta att de inte har några barn i Afrika och det kan ju vara bra att veta. Och så lärde vi oss ordet impediment. Om någon undrar så betyder det improduktiv mark. (Och för den intresserade kan jag tala om att det är som ordet lagom - det finns bara i svenskan. Sug på den.)

Det var svårt och sorgligt och bra att prata. Vi har fått veta en hel del mer om gården än vad vi visste från början. Dels för att vi har hållit på med huset så mycket de här dagarna och dels för det som kom fram vid samtalet. Det kommer inte att bli lätt, den dagen då våra föräldrar faller ifrån.

Så bjöd vi på middag för att börja fira mina föräldras guldbröllopsdag senare i sommar:
Sallad med fetaost, oliver, ädeloststänger och en massa annat smått och gott, så kokt plattfisk med sockerärter, holländsk sås och färskpotatis till varmrätt och tre sorters fromage med färsk frukt till dessert.

I kvällningen efter fotbollen gick jag, Maria, Sven-Arne och Magnus en promenad. Det var som en slags avsked eftersom vi åker igen i morgon. Ett knottigt, men dock avsked.

23 juni
Midsommarafton

Vi arbetade bara förmiddagen i dag. Är det midsommarafton så är det! Vi räfasade undan trasigt tegel och gamla bräder - varpå Maria bestämde sig för att måla ett fönster till. Resultatet blev att det stod en stege på framsidan resten av dagen.

Släkten brukar samlas hos mina föräldrar på midsommarafton. Först för att dricka kaffe på eftermiddagen och sen för att äta sill och jordgubbar på kvällen. Skillnaden mot tidigare år var att inte en enda präst var med. Rekordet tror jag ligger på fyra präster och två kantorer.

I skymningen åkte vi in till Vittsjö och gick en promenad längs sjön. Det är skönt att ha träffat sin drömprins och inte behöva tänka på att plocka blommor och lägga under kudden.

22 juni
Man kan inte bara arbeta

Anne åkte vidare till Öland. Jag grät en skvätt för när hon återkommer under mina vingars beskydd så har hon blivit myndig. Maria hade två av sina barn med sig när hon kom så ungdomskvoten var fylld ändå. Vi hann med en promenad ner till sjön i kvällningen. Där är vackert och stilla - men knottigt!

21 juni
Arbetsläger

Vindskivorna i mitt föräldrahem skall bytas och fönstren skall skrapas och målas. De värsta ställena har vi sparat till Per-Erik som kommer i kväll. Han är yngst av svärsönerna och så saknar han genen som talar om att man inte skall arbeta på höga höjder.

Vi har några dagar med ganska hårt arbete. Som jag minns min barndom var det ofta mycket folk runt matbordet. Alltid kom det förbi någon - en kusin eller en faster eller en granne.
Eller alla tre på en gång.
Den här gången var vi många alldeles av oss själva, vilket inte hindrade kusiner och fastrar och grannar att titta in.

20 juni
Skåne - here we come!

Jag, Sven-Arne och Anne åkte till mina föräldrar i dag och jag blir glad varje gång vi kan fara dit. Hos mina föräldrar finns - minst - elva gästsängar. Det kan finnas fler som jag inte minns just nu. Den här gången sover Ulla och Jan hos Filippa i granngården. Anne skall sova i lillstugan i natt men far vidare till sitt eget midsommarfirande i morgon. Då kommer Maria med sin familj och då skall de skall sova i lillstugan. Trots alla extrasängar har jag och Sven-Arne satt upp tältet på gården för det är alldeles för varmt där inne. Fast å andra sidan är det fullt med knott ute och det är tveksamt vilket som är värst.

19 juni
Rörigt

Anne fyller 18 om en vecka. Stora damen, minsann. Det är lika varmt som när hon föddes, vad nu det skall betyda. Födelsedagen måste ju firas, innan alla splittras upp och åker till midsommarfirande på olika håll. Grillat och så kaffe och tårta blev det. Och present, såklart.
Så skulle Markus ta kvällståget till Jönköping men såg fel i tidtabellen och kom tillbaka igen. Ett nytt försök görs i morgon.

För övrigt håller vi på att packa inför vårt eget midsommarfirande. Vi skall åka till mina föräldrar och återkommer i helgen. Det ser jag fram emot. (Huset blir dock inte tomt på folk så inbrottstjuvar göre sig icke besvär.)

18 juni
Sommarsöndag

Hilda skulle flytta idag. I lägenheten i Skara fanns en del stora saker och en hög med småsaker.
"Det här skall med" sa Hilda och pekade lite vagt på bordet. Jag började plocka ner det i en kartong - men en del av det som låg på bordet var Annas och det hade jag inte förstått.
Som det kan bli.

Jag var lite pestsmittad en stund och då passade jag på att titta på Gestilren. (Bilden är inte min utan hittad på nätet)
Så åkte vi till Hömb, där Sven-Arne bodde under en del år. Han hade bokbinderi i den gamla skolan på sjuttiotalet. En häftig byggnad!

Det var lite annorlunda vägmärken, det här.
Vi har varit och tittat i Hömb en gång tidigare men då åt jag Zyban och jag var som en citron hela jag. Nu var jag mig själv igen och tyckte att det var spännande.

17 juni
Utflykt

Järnvägen fyller 150 i år. Det hoppas jag att ingen har missat. I dag åkte vi Kinnekulle runt. Ångtågen från Skara till Lundsbrunn har jag inte åkt förut. Det var lite högtidligt på något sätt!

Jag borde haft en långklänning med knäppning ända upp i halsen och ett litet parasoll och Sven-Arne borde haft rock och hatt. En mässingsorkester skulle ha spelat och jag skulle vara smal och tjusig och ha håret uppsatt i en vacker knut och så skulle jag ha en flätad korg med en rutig duk över, och i den skulle jag ha smörgås med kalvstek och pressgurka.

I stället hade jag linne, jeanskjol och fotriktiga sandaler, Sven-Arne hade piratbyxor och i ryggsäcken hade vi kamera, köpebullar och en termos med kaffe. Det gick lika bra det. Och mässingsorkestern spelade i Skara när vi kom tillbaka efter rundturen och det gick ju bra det också.

16 juni
Skolavslutning

I min familj är inte studenten så självklart. Varken jag eller mina syrror har studentat. Möjligen Maria men i så fall var det under mina förlorade år så där är jag inte säker. Själv gick jag tvåårigt gymnasium och de andra två syrrorna- eller tre eftersom jag som sagt är osäker om Maria - har gått på folkhögskola.

Idag har Anna-Sarah kollat studenttåget här i Skövde. Om två år är det hennes tur och vi behöver börja fundera i god tid.

15 juni
Back to basic

Vi trivdes inte ihop, bloggen och jag så vi har beslutat att gå skilda vägar. Påtryckningar från läsekretsen, kombinerat med bloggprogrammets labilitet, har gjort att jag återgår till det gamla dagboksformatet. Jag hoppas att jag har gjort rätt med alla kopplingar och hakar från slutet av maj och framåt! Ser det fel ut så säg till för all del.

14 juni
Skogsbränder och murklor

Det varnas för skogsbränder i alla media. Skogsbränder är otäckt. Jag har bara sett en på nära håll men det räckte. Det var farligt medan det pågick och skogen såg ut som ett bombat område efteråt. Är man på gott humör kan man säga att det växer mycket murklor där det har brunnit men å andra sidan har jag inte plockat murklor på flera år så det är inte så mycket vits med det heller. Jag hörde på Naturmorgon hur man skall hantera murklor. Först rensar man dem och skär dem i bitar, lägger i kallt vatten och förväller 3x5 minuter - sen gräver man ner dem i trädgården.

Det finns så mycket annan god mat så man kan klara sig utan murklor även om det tog ett tag innan jag förstod det.

I kväll har vi slagit upp ett tält på trädgården igen. Anne och Markus kom idag och de ville hellre sova där ute för Annes rum är väldigt litet. Dessutom verkar det bli fortsatt varmt och då kan ett tält vara väl så skönt som ett kvavt rum.

13 juni
Saved by the bell

Sonja gav mig en tjuga i morse när vi kom till jobbet. Två av kollegorna lånade pengar av mig i går, det kom jag ihåg när jag fick pengarna. Sonja var ju den ena som lånat förstod jag, så den andra måste ha varit Inger. Tjugo kronor kan man ju leva utan så det var ju ingen brådska, och Inger var i Göteborg över dagen så jag träffade inte henne.

I kväll när vi njöt av svalkan på altanen kom Birgitta förbi med pengarna hon lånade i går. Som sagt - saved ny the bell.

12 juni
Skäms på mig

Med skammens rodnad får jag erkänna att jag skrev fel i Hildas examenstårta i går. Jag gjorde fyra tårtor till i fredags och jag tänkte fel när jag skulle skriva mängden choklad i receptet. Jag glömde dividera. Jag som har läst hushållsvetenskap på universitetsnivå. Skäms på mig.

Hoppas ingen har skrivit ut receptet.

11 juni
Sommarvärme

Vi fortsatte med plattsättningen på kvarterets blivande grillplats. Det blev ganska tungt frampå stycket - 30 grader och gassande sol är kännbart när man bär betongplattor! Med ålderns rätt gick vi hem vid tre och la oss på en madrass i skuggan. Det var skönt och välförtjänt.

Jag har gjort ett fotoalbum med bilder från arbetet i helgen.
Jag såg på väderprognosen att det kommer att vara varmt - inte bara i kväll utan flera dagar till.

... och så har jag skrivit ner receptet till Hildas examenstårta. Receptet finns i receptsamlingen.

10 juni
Arbete och bal

Vi har arbetat med bostadsrättsföreningen idag. En oanvänd lekplats skulle bli en grillhörna. Vi i styrelsen har lyckats pricka in plattsättning när det är 28 grader i skuggan - och plattsättningen är dessutom i solen! Belöningen var grillad fläskfilé och potatissallad i skuggan tillsammans med resten av kvarterets boende.

I kväll är det bal för studenterna i Skara. Vi var och tittade på kortegen... och när Hilda kom genom grinden blev jag mållös (vilket är ovanligt). Hon var så söt som en sockertopp. Sven-Arne har henne som dagbild så jag har inte lagt in henne här.

Medan vi väntade på studentkortegen funderade sällskapet på ett förnamn. (Ja, inte jag för jag visste inte vem de pratade om och kunde inte bidra med något.) De funderade länge men fick ge upp. Vi konstaterade att plötsligt kommer de att komma på namnet. I kväll satt vi på altanen och njöt av sommarfriden.
Har du kommit på vad hon hette? frågade jag.
Ja, Lotta, svarade Sven-Arne, som den naturligaste sak i världen.

9 juni
Student

Hilda tog studenten idag. Sällan har man väl sett en gladare stundent! Och sällan har man väl haft så fantastiskt fint väder på ett studentfirande heller...

I kväll är Sven-Arne på själva studentmiddagen. Själv har jag varit i stan tillsammans med Anna-Sarah och Magnus. Annas klass hade utställning. Det var roligt att se vad de har åstadkommit och dessutom är Anna väldigt rar hela hon.

Jag har ett förslag till Karin Långström och andra präster i stan: Använd Göteborgsoperan på Eric Ugglas som lokal för att omvända stora folkmassor. Det räcker att ni talar om att det är ännu varmare i helvetet så får ni fullsatt i kyrkan på söndag!

8 juni
Utflykt

Vi hade APT idag. Först i ett konferensrum och sedan gick vi till Ryds Grottor, längst upp på Billingen. Där fick vi lunch och så gick vi en omväg tillbaka till jobbet. Strålande vackert väder, enastående utsikt och trevligt sällskap. Så skulle arbetsdagar vara för jämnan.

Jag tog inga kort under utflykten. Sven-Arne hade vår stora kamera i Göteborg och Hilda har den lilla kameran i Skara. Men två fotografer och en informatör var med på utflykten. Alla tre är proffs på kameror men de fotograferar bara på uppdrag och mot skälig ersättning.

7 juni
Duktigt, Karin

Jag har varit duktig i kväll. Jätteduktig. Det vill jag nogsamt tala om. Jätteduktig. Jajemen. Jag säger inte vad jag har gjort men det var duktigt, det jag gjorde. Fantastiskt bra gjort.

6 juni
Nationaldagsfirande

Oxalisen fanns kvar. Jag tittade på fel ställe i går. Av det kan man lära sig att komposten är stor!

Nationaldagen har i övrigt varit stillsam. En promenad längs järnvägen hanns med i skymningen. Och på tal om järnvägen - ni missade väl inte programmet om Krister Brandt på TV i kväll? Det går i repris på söndag för er som missade det.

5 juni
Mellandagsvila

Vi var nere på stan idag. En studentpresent till Hilda, några urnor och tårtpynt av olika slag blev resultatet. Jag hade hittat oxalis på områdets kompost som jag ville plantera men när vi kom hem med krukorna så var det någon annan som hade hunnit före. Det enda som växte på komposten var löjtnantshjärta och det hade jag redan så det fick stå kvar. Middagen blev stekt strömming, potatismos, rivna morötter och lingon - mat som man kan bjuda en kung på. Fast kungen har inte varit här - han har varit i Nora och tittat på tåg. Det har jag sett på bild hos Jan.

I kväll var det stilla och lugnt. Vi har gjort ett tårtprov inför Hildas studentande på fredag. Det var till dem vi skulle ha pyntet. Så ringde min kusin Magnus och vi pratade över en timme. Tur att Anna-Sarah inte är här för jag predikar ofta för henne om långa telefonsamtal.

Ann-Ewa lär däremot predika. Hon har försökte få tag i mig hela kvällen.

4 juni
Pingsthelg

När jag gjorde reseberättelsen från Örebrobesöket igår talade jag inte om att vi träffade Arne och Elisabet. Jag har till och från haft kontakt med Arne ganska länge. I tio år påstår Arne, men sju eller åtta är nog närmare sanningen. Nu träffades vi "live" för första gången.

Idag har vi pysslat hemma, denna hänryckningens helg. Avgående ärkebiskopen höll predikan i radion. Sven-Arne bakade tårtbottnar till Hildas studentfirande på fredag. Själv har jag delat ut informationsblad i bostadsrättsföreningen och rensat gräsklipparen så att knivarna snurrar så fint, så fint.

Grillkungen marinerade kyckling. Till det åt vi grillade potatishalvor, kokossås och sommarsallad med melon.
3 juni
Tågutflykt

Vi var i Örebro hela lördagen. Reseberättelse la jag upp på alla tågentusiasters favoritsida Postvagnen. Berättelsen finns här.

2 juni
Minnesförlust

Anna-Sarah har en fasansfull förmåga att sprida ut allt omkring sig. Hon lovade i gårkväll att hon skulle plocka i ordning efter sig eftersom hon hade spritt ut sig i tre olika rum. När vi kom hem i eftermiddag hade hon lämnat alltihop i samma oordning och åkt till Magnus. Jag ringde och klagade i telefonen och hon hävdade att hon hade glömt det.

"Jag var hos skolsköterskan idag" sa Anna-Sarah. "Hon sa att det kan bli så ibland, när man har gått igenom så traumatiska saker som jag har. Då kan man få en tjugofyratimmars minnesförlust."

1 juni
Sanningens minut

Dagens Zits. Tack för den.