Kära dagbok...

31 augusti
Italy - here we come

Eller Italien och Italien… Nyköping åtminstone!
Efter jobbet for vi iväg. Lite lagom upprymda landade vi på en badstrand tre mil från Nyköping. Där blåste vi upp luftmadrassen, bäddade, tog ett kvällsdopp, ställde mobilerna på ringning 03.30 och slocknade, sövda av vindens sus i träden.

30 augusti
Krisdag?

Saxat ur dagens Svenska Dagbladet (jag har förkortat artikeln en del):
Känner du dig grälsjuk idag? Då är du inte ensam. Den 30 augusti är det nämligen som störst risk att du börjar bråka med din partner. Åtminstone om man ska tro den brittiska relationsexperten Paula Hall som räknat på saken.

- Den 30 augusti är spänningen som allra mest laddad när par inser att den gemensamma sommaren är över. Detta tar ofta uttryck i tjat och onödiga gräl , säger Paula Hall till DailyTelegraph.

För vår egen del har vi inte grälat -vi har i stället packat klart. I morgon efter jobbet far vi till Italien. Vi beräknas åter någon gång den femtonde september.

29 augusti
Efter en lång dag

Man blir lite trött ibland. När man har varit på två möten som nästan gick omlott och sedan skrivit och räknat och mailat och kopierat och donat, och så ätit en varmkorv i språnget och åkt iväg på ett kvällsmöte och så kommit hem klockan halv tio, då är man inte så påhittig med dagboken.

Men en sak kan jag ju berätta.
Ingrid Bergman föddes 29 augusti 1915 och dog på sin 67-årsdag 1982.

28 augusti
Högtidsdag

Det säger fortfarande klick

Dagen kommer att firas "på riktigt" nästa helg i Italien.

27 augusti
Regnmätare

Pappa har ett förtroligt förhållande till sin regnmätare. I mitten av sommaren sa han att när han vattnade rabatterna funderade han på att hälla lite i regnmätaren också. Nu funderar han på om han borde ha ett paraply över den.

26 augusti
Svampår

Det är svampår i år. Svampen har gynnats av värmen och regnet, åtminstone i våra skogar. Vi gick en promenad på några timmar och kom hem med aspsopp, björksopp, fjällskivling, karljohan, citrongul slemskivling, blomkålssvamp och tegelkremla och några kantareller. Men som synes på Sven-Arnes dagbild så var den allra största delen soppar. När det var förvällt och klart var det fyra liter.

I Italienpackningen rationaliserade vi bort jackorna. Kära nån, det är nästan trettio grader varmt där nere, vad skall vi med jackor till? Men när vi var i svampskogen kom det en åskskur och på ett par minuter var vi helt genomblöta så det första jag gjorde när jag kom hem var att lägga ner regnjackor i packningen.

25 augusti
Matfestival

Den årliga matfestivalen pågår. Jag har varit på den några år nu. Första gången var 2003 och jag tyckte att det var fantastiskt roligt. Försvarets koktross bakade wienerbröd och det var massor av folk överallt. God mat och god stämning. 2004 gifte vi oss medan festivalen pågick så då hade vi annat för oss och i fjol gick vi som vakthundar på stan eftersom Anna-Sarah var där på frigång med sina kompisar.

(Bildtexterna har jag lagt in i bildramarna.)

24 augusti
Ett litet tips

Jag kan rekommendera GoogleEarth. Det är ett gratisprogram med flygfoton av hela världen. Det går att zooma in och tilta så att man ser höga berg och djupa dalar i siluett.
Mycket effektfullt.

Jag blir ofta sittande med GoogleEarth. Tittar på Italien eller Skåne eller Skaraborg och zoomar in Jönköping eller Värmdö eller Listerlandet. Det är ett användbart och väldigt spännande program.

23 augusti
Bara snälla nyheter, del två

I tidningen idag fanns en artikel om en man som fyllde 99 år. Sven-Arne visste vem det var - en pensionerad lärare i Falköping och den siste som gav Sven-Arne en örfil.
Då gick han i gymnasiet.

Briggs & Stratton har utsett Europas vackraste park. Villa d'Este i Tivoli, Italien, vann första pris följt av Norrvikens trädgårdar, Botaniska Trädgården i Göteborg och Brunnsparken i Ronneby. Stadsparken i Örebro kom på femte plats. Till Tivoli tänkte vi åka nästa helg och har nu Villa d'Este vunnit pris så åker vi nog allt dit.

22 augusti
Bara snälla nyheter

Jag övningskör med Anna-Sarah. Då måste man kunna säga vad olika skyltar betyder. Här är några exempel.
Vad betyder den när den står i Tidan?
Och den här, som står vid skolan i Ekedalen. Varför får inte lärarna stanna där?
När vi var i Kristinehamn var vi och kollade tåg - vad annars? - och den här stod vid utfarten från Banverkets område...

21 augusti
Måndag igen

Om någon undrar vad det var i Hildas inflyttningspresent igår så var det två paket med russin.

I morse var det ganska varmt när vi gick till jobbet. T-shirt och jacka var nästan i överkant men det var risk för regn under dagen så det är bra att ha lite marginal. När vi varma och lite svettiga kom till KSS såg vi en kvinna som vi ofta möter på mornarna. Hon brukar komma med bussen och gå neråt Ryd så hon jobbar väl där någonstans. Idag hade hon fodrad jacka, överdragsbyxor och vantar. Hur skall hon klara vintern?

20 augusti
Flyttbestyr

Vi hjälpte Hilda att flytta till Karlstad idag. Hilda är välorganiserad och det var lätt att lasta in grejorna. Eller lätt och lätt - en del av bohaget var TUNGT. Allt var välpackat och Hilda hade god ordning på vad hon hade var.

Men datamusen var försvunnen och TV-sladden och Hilda insåg att en kartong inte fanns någonstans. Eftersom Hilda kan konsten att organisera - det sa jag kanske - så hade hon redan tänkt ut hur den kvarglömda kartongen skulle komma till Karlstad.

När vi hade fixat med lampor och cykellås och gardiner och annat, så åkte vi hemåt. Vi hade inte mer än startat från parkeringen när Hilda ringde och glatt talade om att det stod en kartong i garderoben. Undrar vem som hade ställt den där...

19 augusti
Klarinett

Jag spelade klarinett i Röke Blås i min ungdom. Jag var inte bra men jag hängde med i min stämma och framför allt var det oerhört roligt att spela i en blåsorkester. När jag slutade i blåset la jag klarinetten på hyllan och det är ytterst få gånger jag har öppnat lådan genom åren men ändå har den hängt med genom alla flyttar.

För några år sen var jag i akut behov av pengar. En av de få saker jag kom på att jag kunde sälja var klarinetten. Sven-Arne frågade en musiklärare vad en gammal klarinett skulle vara värd och fick svaret "Tja... den brinner ju bra..."

Sanna, min systerdotter, skall börja spela klarinett i musikskola i höst och fick min klarinett sist vi sågs. Maria har fått den bedömd och skickade resultatet:

"Klarinetten går inte att spela på som den är nu. Om man vill kan man lämna in den på en musikaffär och be dem byta putorna och köpa ett nytt munstycke. Sedan går det att avgöra ifall det går att spela på den. Men om det inte går har man redan lagt en rejäl slant på den."

Frågan är om det är någon som köper den om man lämnar den till en loppis?

18 augusti
Dilemmat med platespotting

När vi samlar bilnummer ser vi ibland bilar som vi snart skall ha. Vi går och kollar att de är kvar på parkeringen regelbundet så att vi inte skall missa dem. Jumbolansen står utanför sjukhuset när vi går dit på mornarna. 157 står det på den och det var tre nummer framåt. Den första september upphör avtalet med jumbolansen så innan dess måste vi ha "tagit" den.

I dag var jag en sväng till sjukhuset i Lidköping. På vägen dit såg jag nummer 155 och i Lidköping stod 156. På hemvägen körde jag in på OK/Q8 och tankade och då stod en svart saab med nummer 157 där. Det kändes nästan lite snopet, när vi nu hade spanat in jumbolansen.

17 augusti
Den här dagen

Det är den sjuttonde augusti. Verner och Valter har namnsdag. Det är 110 år sedan den första fotgängaren blev påkörd och dödad av en bil. Det skedde i London och bilen höll 12 km/h. Fredrika Bremer föddes den här dagen 1801, Robert di Nero 1943 och Tony Rickardsson 1970. Prins Eugen dog 1947 och min äldsta dotter började skolan den här dagen 1994.

Det går säkert att göra en snygg koppling mellan dessa händelser men jag kommer inte på någon.

16 augusti
Kommunikationsproblem

Jag har gjort en översättning av startsidan till engelska. Jag skrev lite klämkäckt att man kunde översätta med hjälp av Babelfish men insåg först efteråt att svenska inte fanns med bland språken.

För övrigt skall sjukhuspastorn också gå i pension och kom förbi och presenterade sin efterträdare idag. Mattisson heter den nya, kan jag tala om.

15 augusti
Sommarledigt

Jag mötte Rune på Robin Hood i kväll, Rune som vigde oss för två år sen.
"Hur är det?" frågade jag.
"Illa. Tänk, en sån här sommar och så har man inte semester!" svarade han.

Han gick i pension i våras.

14 augusti
Tur i oturen

Jag tappade en plomb när jag borstade tänderna i gårkväll. Tur i oturen att jag ändå hade en tandläkartid idag - för att rotfylla just den tanden.

Sven-Arne har fipplat med Hildas dator i kväll, den som hon skall ha med sig till Karlstad på söndag. Själv har jag lackat hennes köksbord en sista gång. Det var egentligen klart men så lät jag det torka utomhus och en dum geting la sig och vispade runt med vingarna på skivan så jag har fått slipa ner lacken och göra om det.
Inomhus den här gången.

13 augusti
Skogspromenad

Det har regnat lite så vi tyckte att det var läge för en svampletarpromenad. Tydligen har det regnat mindre än vad vi trodde för det var ganska torrt i marken ändå. Skörden blev därför ganska ojämn - en Karl-Johan, 3 dl lingon, några enstaka kantareller och ganska mycket frisk luft.

12 augusti
Bröllop

Två i Gospelkören gifte sig idag och vi var bjudna på både vigsel och middag. Det var en annorlunda middag i Korsberga Bygdegård. Pilkastning, chokladhjul, luftgevärsskytte och tipspromenad. Maten var knytkalas med paj-tema. Botinera spelade upp till dans och vid elva åkte vi hem, trötta och glada.

Tack, snälla Tord och Katharina för den fantastiskt trevliga festen!

11 augusti
Friidrotts-EM

Ja, det är väl ingen som har undgått att det är sporttävlingar i Göteborg. Vi har en del bekanta på läktarna, både släktingar och vänner. Vi har tittat på tävlingarna på TV och inser att det måste vara en fantastisk känsla att vara där.

10 augusti
Jag kan flyga, jag är inte rädd...

Brittisk polis har stoppat vad som kunde ha blivit en ny elfte september. På plan till och från Storbritannien får man nu inte ha något handbagage, bortsett från det allra nödvändigaste, som medicin, barnmat och tamponger. Enligt vad som sagts så var det risk att flera flygplan skulle sprängas över Atlanten.
Om tre veckor flyger vi till Italien. Det känns inte hundraprocentigt bekvämt just nu...

I jämförelse med det är det ett väldigt litet problem att det krånglar med uppladdningsfunktionen på hemsidan.

9 augusti
Oväder

Det är så att man får skämmas.
Det har varit oväder i Skåne. Det har jag vetat sen mitt på dagen och ändå har jag inte blivit färdig till att ringa till mina föräldrar. Plötsligt var klockan nio på kvällen och då är det för sent att ringa till folk som är nästan åttio. Jag får prova i morgon i stället.

Men jag är nog bättre mor än dotter, det skall sägas till mitt försvar. Eftersom Anna-Sarah inte kommer idag som det var tänkt, så övertygade jag Sven-Arne om att det var bättre att veckohandla idag. I morgon när Anna-Sarah kommer kan jag vara hemma i lugn och ro och skämma bort henne.

8 augusti
Italien i alla former

Dagens mat blev inte någon överraskning. Här är bilden på hur den såg ut, pastasalladen från igår.

Vi skall ha en semester till i år. Vi skall tillbringa två septemberveckor i Italien. Vi funderar som bäst på vart vi skall åka (ja, till Rom kommer vi ju med flyget, men vilket håll vi skall sikta på efter det är inte självklart). Vi kollar campingpriser och funderar på vad som är riktigt nödvändig campingutrustning. Eftesom alternativet är hotellboende av något slag så kan man handla en hel del på plats i Italien och ändå hålla semesterbudgeten.

7 augusti
Vasa?

Vi har pratat hörsel på jobbet idag. Sven-Arne hör lite sämre på sitt högra öra. Av någon anledning, som jag inte har fått något tillfredsställande svar på, så vill han alltid att jag skall gå på hans högra sida när vi är ute och går.

Jakob och Sven-Arne kom hem från Oslo lagom tills jag hade hunnit hem från jobbet. Dagens middag blev ljummen pastasallad. Det blev gott. Och mycket! Vi äter samma sak åtminstone i morgon så kanske fotograferar vi den då i stället. Romanasallad från landet, tomater i tärningar, ganska mycket färsk oregano, fintärnad parmesanost och cashewnötter. Så tog jag bitar av skivad salami, la i hushållspapper och körde i mikron så att den blev torr och fettet var borta. Så färska penetter i tre färger, nykokta med lite olivolja på. På ett fat bredvid hade jag lagt fetaost, direkt från Ryds Närköp.

Fetaosten skulle ha varit i salladen men då hade nog Jakob åkt hem utan mat.

6 augusti
Målning

De här två stolarna kommer från... jag är egentligen inte säker på varifrån när jag tänker efter. Kanske hade Sven-Arnes föräldrar dem.
Nu skall Hilda flytta och jag erbjöd mig att fixa i ordning stolarna och ett gammalt bord som hon har haft. Man skall inte måla när det är varmt ute, uppptäckte jag. Färgen har torkat fortare än jag har hunnit måla och det har vandrat omkring getingar där färgen händelsevis har varit blöt. Det blev lite randigt eftersom det torkade så fort. Jag har intalat mig att det är charmigt med gamla möbler och att de inte skall se ut som nya.

Sven-Arne är i Oslo hos Linus. Han ringde just. Det finns spårvagnar runt kvarteret från Linus lägenhet.

5 augusti
Grillfest

Jag läste följande någonstans:
"Den som säger att det är jobbigt med tonårsbarn har aldrig övningskört med en sextonåring som just har fått sitt körkortstillstånd." Jag har haft förmånen att göra det idag och det var underbart roligt. Det går inte att säga vem av oss som var lyckligast.

Det var fest i Bostadsrättsföreningen i kväll. Grillplatsen som vi byggt i sommar är klar och skulle officiellt invigas. Helstekt lamm, potatissallad, grekisk sallad, tävlingar och lekar en hel kväll. Allt ljus på festkommittén!

4 augusti
Utflykt

Anna-Sarah och sex av hennes kompisar hade i ett tillstånd av medvetslöshet köpt biljetter till Lars Winnerbäcks konsert i Huskvarna i kväll. Först efteråt insåg de att det inte går att ta sig hem med tåg så sent. Efter en massa trixande skjutsade jag och Sven-Arne allihop i en egen och en lånad bil.

Vädret var fint, vi hann gå på IKEA och köpa bestick till Sonja och tallrikar till Hilda och påsklämmor till oss. Vi hann dessutom sitta och svärma på hamnpiren för kvällen var skön.

Rocktåget, däremot, var försvunnet. "På grund av anledning" eller i klartext risken för klotter och skadegörelse, hade tåget körts till Nässjö för natten. Det var inte hela världen för vi hade redan sett tåget i Töreboda.

3 augusti
För kärlekens skull

När vi gifte oss för två år sen sjöng mina systrar För kärlekens skull, den som Ted Gärdestad har skrivit. I söndags sjöng jag, Inger och Maria den för mamma och pappa på deras guldbröllopskalas. Anna-Sarah spelade just den på stereon. Vad jag ville ha sagt med det vet jag inte säkert men det är en vacker sång.

Det har blivit lite kallare. Lite regn och lite lagom småruggigt och vi har till och med tagit fram våra jackor som har tillbringat ett par månader i garderoben. Vi i Skövde har badförbud i Simsjön så det är ju skönt att det har blivit lite svalare.

2 augusti
Öppet hus

Det är inte lätt att förutse hur mycket mjölk som kommer att gå åt i vår familj en dag som idag:

Hilda sov över här i natt och skulle åka vidare i dag på förmiddagen. Magnus var också här. Och så Anna-Sarah förstås och det var förutsättningarna vi kände till när vi gick till jobbet.
Hilda åkte på förmiddagen. Så kom Jakob för han fick ingen tvättstugetid där han bor. Anna-Sarah följde Magnus till stan när han skulle åka. Jakob tvättade klart och åkte. Anna-Sarah kom hem strax före oss men vi gick efter en timme igen för vi var bjudna till Helena och Christer på middag. När vi kom hem var det Hilda som öppnade dörren för hon hade tröttnat på att vänta på bussen.

1 augusti
Ny månad

Så var det augusti. Om precis en månad är vi i Italien på höstsemester. Det skall bli spännande! Idag kom boken om Italien som vi har beställt.

I övrigt så var det mest märkvärdiga idag att Bolle och Annelie inte kände igen sin lille pojke - se själv i gästboken! Här är en ny bild på Elias. Undrar om de känner igen honom på den.