Kära dagbok...

31 oktober
Trick or treat?
Jag trodde att det var Halloween helgen som gick. Vi köpte lösgodis ifall det skulle komma barn för vem vill att de skall göra hyss? Det kom inte någon. Däremot var Anna-Sarah hemma utan att vi vaktade henne så godiset gick till välgörande ändamål ändå. Det kanske var fel helg, tänkte jag, så att spökbarnen kommer på fredag i stället? Det va rinte heller rätt, ser jag när jag googlar. Idag har det kommit en liten spökpojke. Visserligen var det mesta av lösgodiset slut men vingummi är lite långsamamre så det hade vi kvar.

30 oktober
Ruggigt
Vädret är ruggigt och jag känner mig rätt ruggig hela jag. Höstförkylning kan vara ganska tufft, även för en kvinna.

För att inte sitta här och smitta ner alla så serveras här en Berglin i stället.

29 oktober
Söndag
Vi var sex personer på familjemiddag här idag, varav en vegetarian som inte tycker om svamp. Vi andra åt ost- och fetagratinerd fläskfilé och hon fick morotsbiffar. Allihop fick klyftpotatis och egenhändigt odlade svartrötter.

I kväll har jag skjutsat tillbaka Anne och Nicklas till Mariestad. All musik satt kvar i mig från i går och jag spädde på den lite till. När jag hade släppt av ungdomarna startade jag Henrik Mossbergs gospelmässa och sjöng för full hals hela vägen tillbaka till Skövde.

28 oktober
Skivinspelning
Vi var med på skivinspelning med Skövde Gospelkör idag. Nu är vi höga på musik. Jag hoppar över texten och låter bilderna tala för sig själva.
27 oktober
Fredag
I fikarummet på jobbet finns en tidning om arbetsmiljö. Där fanns bland annat frågan "Skulle du vilja ha dig själv som arbetskamrat?"
Idag var det ganska tveksamt för min del.

Jag vet inte varför men i morse hann jag få Sven-Arne att bli arg och Anna-Sarah att gråta inom loppet av tio minuter. Bra jobbat, Karin. På jobbet fick jag vara ifred och det var ju bra när jag behövde vara i karantän. Sonja tillbringade dagen i Lidköping, Lars-Göran var i Skara nästan hela dagen, Ingemar höll sig på sitt rum, Måns gick på möte och Cecilia var på kurs. Sven-Arne tyckte att vi skulle hålla min dörr låst - utifrån.

I kväll har jag däremot varit snäll och på betydligt bättre humör. Jag har till exempel klippt Sven-Arne tillräckligt kort för att jag inte skall kunna rycka honom i håret.

26 oktober
Förklaring
Nej, artikeln finns inte på nätet. Tackar som frågar. Den var införd i Skövde Nyheter, Västgötabladet och Falköpings tidning. De har inte precis en upplaga som Svenska Dagbladet.

I Svenska Dagbladet fanns däremot en artikel om supandet i Finland. Hjärnskador till följd av alkohol har blivit den vanligaste dödsorsaken bland finländare över 34 år och i genomsnitt dricker sig finländaren avsiktligt full 32 gånger om året.

Usch säger jag.

25 oktober
Reportage
Första kvällen i Italien åt vi på en mysig restaurang i Tivoli. Efter maten pratade jag med servitrisen. "I intend to write an article..." och så fick jag hjälp med att bokstavera maträtten vi hade ätit. Så försvann hon en liten stund, servitrisen, och kom tillbaka med en påse. I den fanns några kakor. Jag blev glad och lite generad - det var ju inte DÄRFÖR jag hade bett om namnet på maträtten! Resten av resan pratade jag också om reportaget med folk vi mötte och intervjuade värdpar och hade mig. Det där med kakorna hände inte igen och det var väl lika bra det.

Så kom vi hem. Jag skrev till tidningarna - utan svar. Jag skrev och påminde dem - inget svar då heller. Tredje gången skrev jag till chefredaktörerna. Då först fick jag svar.

Idag var min artikel i tidningen. Jag känner mig lite lättad över att kunna göra rätt för mina småkakor. I morgon skall jag skicka tidningar till våra vänner i Italien.

24 oktober
FN-dagen
Jag tänkte på det i morse när jag skulle duka fram frukost, att vi skulle sätta upp fasadflaggan idag. Nästa gång jag tänkte på det var vi nästan framme på jobbet.

I övrigt kan jag referera till följande lunchsamtal:
- ...och i Hällefors har de avlat fram speciella hundar. Hälleforsare heter de.
- Heter de det allihop?

23 oktober
Skilja kyrkan från staten
Min mail på jobbet startade inte. Den var igång en stund men trasslade ett tag och sen ville den inte vara med alls. Jag ringde helpdesk. Det var telefonkö men jag satt snällt och väntade, ganska länge. Och så till slut sa rösten att det var fullt i kön så de kunde inte ta emot mitt samtal. Vad sägs om det? Det blev fullt MEDAN JAG VÄNTADE! Och så ringde jag och beklagade mig för Sven-Arne som sa "Jamen då får du ju maila ditt ärende i stället."
Smart. Det var ju mailen som krånglade.

På eftermiddagen var jag hos tandläkaren. Jag kan meddela att tre av tre tillfrågade ur personalen på Folktandvården inte tycker om munsköljmedlet Listerine. Vi använder det två gånger om dagen och kan inte tänka oss att vara utan det.
Fast det var inte för att intervjua om munhygien jag var där. Jag har en tand som har krånglat och idag skulle jag bestämma om jag ville ha kompositkrona eller stifttand.

(Och nu kommer den snygga, om än aningen långsökta, kopplingen till dagens rubrik)

... och Sven-Arne frågade om jag valde krona (kung) eller stift (ärkebiskop).

22 oktober
Fixande
Vi håller på att försöka få ordning i förrådet för att kunna ta ut saker dit från tvättstugan för att kunna ta in saker dit från köket och hallen för att vi skall kunna lägga nytt golv där.
(Hängde ni med? Annars kan jag ta det en gång till men det blir inte enklare.)

En av de saker som förrådet används till är för att ställa utekrukorna någonstans för vinterförvaring. Vi planterade om växterna från innergården och satte i landet för övervintring och diskade krukorna för att kunna ställa in dem i förrådet. Och när det var klart var det så tomt på innergården att jag köpte nya växter och satte dit med en gång.

21 oktober
Mat och lek
Dagens middag blev god.
Hacka och fräs en lök och en vitlöksklyfta. Slå på vitt vin och koka en stund. Ta i saffran, en påse räcker till fyra portioner, salt och fiskfond. Smaka av med matlagningsgrädde (i vårt fall råkade vi ha oatley hemma och det gick lika bra det) och lite honung om det känns surt. Lägg i bitar av spätta eller annan vit fisk. Koka upp och dra av från plattan och låt efterkoka en liten stund. Ris och sallad till.

Vi köpte ett teleobjektiv för några veckor sedan och det är en rolig leksak. Det går att sitta längst bort i soffan och ta närbilder på msn-daloger (hörde du det, Anna-Sarah?) så att man kan läsa texten. Det här tog jag dock på betydligt närmare håll.

20 oktober
Blommor
Jag har berättat om det förut men det kan sägas igen: Jag har en obesvarad kärlek till cyklamen. När vi var i Italien såg vi små, vildväxande och vackra cyklamen. När jag går i blomsteraffärer ropar blommorna till mig att jag skall köpa dem men jag försöker stålsätta mig för jag vet att de dör en för tidig död så fort de kommer hit.

Det här är en blomkruka som jag fick av Anna-Sarah för ett par år sedan. Blommorna i den har bättre prognos än cyklamen.

19 oktober
Djupsinnigt
I Pelle Holms Bevingade ord läste jag om en filosof som hade skrivit en bok. Hans eget omdöme om den var att "Detta är så djupsinnigt att bara Gud och jag själv begriper det." Efter några år läste han boken en gång till och sa "Nu är det bara Gud som begriper detta!"

18 oktober
Foto
Jag fick mail från min gamle geografilärare idag. Jag har skrivit ett inlägg till Hembygdsföreningens årsbok i Vittsjö. Vid artikeln vill de ha ett foto av mig.
"Ett passfoto duger bra" skrev Claes.
Ursäkta mig men jag har skaffat nytt pass i år och numera får man inte några lösa foton.

Och på tal om geografi skrev Hilda detta i sin blogg i går: "Jag trodde att Karlstad låg vid samma sjö som Lidköping ända tills veckan innan jag flyttade upp hit då mamma och en kompis till henne verkligen fick förklara och rita hur det såg ut... " Jag kanske borde ge henne mailadressen till Claes som lärde mig hur Sverige såg ut?

17 oktober
Litteratur
För några år sedan skulle jag dela bohaget i två delar. I bohaget fanns ganska många böcker. Jag var inte så hård på vilka böcker som skulle tillfalla mig, utom i ett fall. Min absoluta favoritbok, som jag återkommer till gång på gång, är Messias med träbenet av Peter Nilsson. Den som har ett exemplar eller hittar den på antikvariat får gärna höra av sig så köper jag den till ett bra pris för det är inte fel att ha flera exemplar.
Så bra är den.
Om han hade fått leva hade han blivit sextio år idag, Peter Nilsson. Frid över hans minne.

16 oktober
Elkväll
Jag har en elkväll i kväll. En taklampa har fått nya lampor och sladden är uppfäst så fint i taket så man blir rörd när man ser det. Nu skall jag ta tag i fönsterlamporna. Jag monterade dem för ett par veckor sedan men det blev inte snyggt. Nu har jag köpt lite snyggare kopplingsdosor och lite ny sladd så nu gör jag om det. Och finns mer ork efter det så önskar Anna-Sarah sig en taklampa. Den är redan inköpt och skall bara ha en lagom lång sladd för att kunna monteras.

Bilden är från lördagens utflykt till Amundön.

15 oktober
Söndag
Vi smygmotionerade idag. Det vill säga vi gick på IKEA och Kristina ställde bilen så långt bort på parkeringen som möjligt. Jag kollade julsakerna och en massa annat. Att gå på IKEA gör mig medvetslös så trots att vi inte hade något speciellt vi skulle köpa gick det ändå på sex hundra kronor innan vi var klara.

14 oktober
Göteborg
Vi åkte till Göteborg, till Sven-Arnes bror och hans familj. En utflykt till Amundön och så middag med underhållning på Oakley´s Gourmet & Varieté. God mat, proffsig underhållning och trevligt sällskap. En alltigenom rolig kväll!

13 oktober
Valet
Hilda skickade den här länken. Ytterligare kommentarer överflödiga.

12 oktober
Publicerat
Jag fick ett brev från Claes Ruderstam idag, min gamle geografilärare från högstadiet. Han vill att Den svarta våren skall vara med i Vittsjö Hembygdsförenings årsbok, som snart har manusstopp. Dessutom har Järnvägen 150 år i bild kommit i dagarna. Det är en jättefin bok i storformat med mycket bilder. Sven-Arne har tagit ett av fotona.

Nu har jag just skrivit färdigt Italien-artikeln och skall börja koncentrera mig på skrivartävlingen som jag har hittat.

11 oktober
Allt ljus på Sven-Arne
Hilda var här förra helgen. Då firade vi, ioch för sig mest hennes födelsedag men ändå. Den här helgen var Jakob, David och Greta här. Då firade vi också. Till helgen skall vi åka till Peter och Kristina i Göteborg och fortsätta firandet. Orsaken till all denna högtidliga uppvaktning är den här. Om någon undrar vad han har fått så är det biljetter till Cats i Göteborg och till Stefan Sundström när han spelar i Mariestad.

Som sagt. Allt ljus på Sven-Arne.

10 oktober
Journalistik
I våras när jag gick skrivarkursen höll vi bland annat på med reportage. Då skrev jag

"Att vara reporter vore inget för mig. I måndags på skrivarkursen skulle vi lära oss skriva rubrik och ingress till artiklar. Det var jättesvårt! Vi fick i hemläxa till i morgon att skriva en artikel. I dag har jag suttit med den och jag har insett att jounalistik definitivt inte är min grej. Det är skönt att veta vad man inte skall ägna sig åt."

Och vad händer? Jag sitter och skriver två varianter på samma tidningsartikel!

9 oktober
Måndagsrutiner
Hem till byn klockan åtta.
Do not disturb.

8 oktober
Middag
Kameran är ju bra att ha, särskilt om man kommer ihåg att ta kort när man har gäster! David och Greta, Anne och Nicklas och så Jakob var här på middag idag.

Man kan säga att det är ett delfirande av Sven-Arnes födelsedag som infaller på onsdag.

7 oktober
Hitta vilse
Anne och Nicklas är här. Nicklas skulle gå till affären här i Ryd och behövde en karta. Jag gick till datorn för att dra ut en från nätet, något i stil med den på bilden.
"Det behövs inte" sa Sven-Arne innan jag var klar.
"Jag har ritat en."

Nicklas hittade till affären men hemvägen blev lite svårare. (Det ÄR svårt att hitta i Ryd!) Vi gick och mötte honom och han visade oss kartan som Sven-Arne hade ritat.

6 oktober
Långa möten
Kristina Lugn har valts in i Svenska Akademin. Hoppas att de har gott om tid när hon skall hålla sitt inledningstal över Lars Gyllensten för det lär ta tid.

5 oktober
Mer om fjärde oktober
Arne och Elisabet firade trettioettårig bröllopsdag i går. Det visste jag inte inte när jag skrev inlägget.
Lena, som är gift med Herr Tågredaktören firade födelsedag i går.
Jag vet vilken i ordningen men jag avslöjar bara så mycket som att hon var född när Arne och Elisabet gifte sig.

4 oktober
Kanelbullens dag
Undrar varför det blev just fjärde oktober som blev Kanelbullens dag? Ambitiös hemsida har den i alla fall.

För övrigt är det här en vanligt
förekommande situation hos oss.
Och på tal om familj. Maria skickade den här tidningsartikeln härom dagen. Den är hämtad ur Skolvärlden nr 15, dvs septembernumret. Filippa är min faster.

3 oktober
Kryptiskt
Sven-Arne fyller snart år. Jag har tänkt ut en rätt bra present. Men den här gången är det andra som också är inblandade så det har varit lite svårt att samla styrkorna. Framför allt för att Sven-Arne oftast finns i närheten.

I övrigt är det en stilla kväll. Anna-Sarah skall städa sitt rum (hon "skall bara" först). Sven-Arne funderar på ett kameraobjektiv eller ett elpiano och jag funderar på ett nytt golv eller en diskmaskin för den vi har håller på att ge sig.

To be continued.

2 oktober
Avdelningen för värdelöst vetande
Jag såg på den här sidan att 1,57% av Sveriges befolkning är födda samma år som jag. Som dagboksinlägg är det kanske lite tunnt men orka tänka ut något varje dag.

1 oktober
Öppet hus
Vid några tillfällen har jag kritiserats för att jag använder för trevlig ton när jag pratar om Sven-Arnes barn.

Den här helgen har jag varit böjd att hålla med.

Men idag kom Hilda. Jag ringde Anna-Sarah för jag trodde att hon skulle hinna hem till middagen. Det gjorde hon inte så vi åt tillsammans med Hilda klockan ett. Halv fyra kom Linus, hungrig som en varg, och när han hade ätit for han ut och åkte en sväng tillsammans med Sven-Arne. Kvart över fyra kom Anna-Sarah. Vid fem åkte hon igen för hon skulle till stan och träffa kompisar. Strax efteråt kom Jakob och åt en bit mat han också. Linus och Sven-Arne kom tillbaka och sen åkte de igen, mot Hallsberg den här gången, varefter Jakob åkte för att spela innebandy.

Tur att man har mikro så att man kan fixa varm mat efterhand som det dyker upp hungriga människor.