Kära dagbok...

30 november
Energi
Vi har haft energispardagar på jobbet ett tag och det har pratats mycket om att hushålla med energin. Eftersom vi jobbar ganska tätt inpå miljö- och energifolket i huset så var det ju rätt lätt att börja fundera på vår egen energianvändning. Sonja kläckte idén och tillsammans drev vi igenom den. Den här skylten hänger därför på vår dörr:

Tidigare år har var och en här inne
haft en ljusstake eller en adventsstjärna
på sitt kontor.

I år har vi en gemensam adventsljusstake.
Den släcker vi när vi går hem.

Vi har kommit på
att det är vi själva och inte våra lampor
som ger julstämning.

Vi sparar 87 kWh på det
under december, jämfört med i fjol.

Det är kanske inte så mycket.

Men om alla gjorde så
i personalrummen på KSS
så skulle vi minska elkostnaden med
nästan 4.000 kronor för december.


I kväll har jag varit på sångövning, med den lilla trio som kantorn i Sankta Helena har plockat ihop. Vi skall öva in några sånger till nästa söndags förmiddagsgudstjänst. När vi precis var klara fick jag en ny hög med noter och innan jag visste hur det hade gått till så hade jag lovat att vara med i ett luciatåg nästa vecka.

Jo, som sagt. Det gäller att hushålla med energin.

29 november
Vad bjuder man på när man får oväntat besök?
Man kan tro att det var mycket folk på besök här, med tanke på att det stod fyra par gympaskor i hallen när vi kom hem. Det är inte så mycket att skriva om det mer än att konstatera att skorna inte hoppar upp i skohyllan av sig själv.

På jobbet gick jag en sväng till labbet för att gå igenom städningen. När jag ändå var där började jag prata med personalen och nu har jag äntligen tagit mig i kragen och tagit prover för att bli blodgivare.

28 november
Tiden rinner iväg
Jag är inte riktigt säker på var november tog vägen. Förmodligen sov jag bort den största tiden.

Nu på vintern går det att spela fönsterbingo på Kärnsjukhuset. Det syns ju på Sven-Arnes dagbild från igår. Det är svårt att få en hel bricka, fast vi var bra nära när vi gick hem. Det blir lite lättare till helgen när alla adventsstjärnor kommer på plats.

27 november
Play it, Sam!
En gång i tidernas begynnelse, ungefär 1981, var jag ute och tågluffade tillsammans med tre andra från Kristianstad. En av dem var Alf. Vi tappade kontakten ganska snart efter tågluffningen. Jag har undrat ibland vad det blev av honom. I förra veckan som först kom jag på att jag kunde googla på hans namn. Han hade en hemsida i eget namn! Hur dum är man när man inte kollade det för flera år sedan?

I kväll har vi bastat, jag och Anna-Sarah. Det känns som början på en bra vana.

26 november
Söndagspyssel
Jotack, ytterlampan sitter på plats, tackar som frågar. Blåst var inget skäl till att hoppa över monteringen.

Dagens middag var god. Här är receptet:
Gå igenom kylskåpet och kolla vad som behöver tas tillvara.
Hacka och woka det. Smaksätt med lite fond, salt och peppar.
Stek falukorvstärningar och blanda med woken.
Ät med pastaskruvar och nyriven parmesan.

25 november
Stilla lördag
En dag med spöregn är som gjord för att montera lampor. Belysning till stenpartiet på innergården och en up-lightlampa i vardagsrummet har vi hunnit montera. Lampan till ytterdörren tar jag i morgon i dagsljus och förhoppningsvis regnar det inte då. Det är ingen höjdare att montera el utomhus i regn. Inte ens i dagsljus.

24 november
Äntligen fredag
Är man trött - vilket man är - så är det skönt när det till slut blir fredag.

Den här hittade jag på Svenska Dagbladets hemsida idag. Den får räcka som inlägg för idag.

Dagens zits

23 november
Kompensation
En på jobbet har ramlat och fått ont i foten. Först tyckte vi förfärligt synd om honom men så fick vi veta att han tittade på DVD-filmer, läste en bra deckare och skickade sin fru att handla det som han hade skrivit på inköpslappen.
Jojo, vi andra jobbar på i novembermörkret.
Jag ringde och sa åt honom "Du ska inte inbilla dig att vi tycker synd om dig!"

Vi var på Gengåvan efter jobbet. Egentligen var vi ute efter en garderob att använda som skafferi men vi hittade inte någon. I stället köpte vi en finfin ullmatta - som Sven-Arne inte tycker att jag skall tvätta.

22 november
Ull
Jag var trött och gick hem vid lunch. Jag såg att vaktmästaren var på plats och gick för att växla några ord med honom. Våra mattorn är väldigt smutsiga, både trasmattorna och ullmattan som Sven-Arne hade med sig i boet. Grovtvättstugan bredvid vaktmästarens dörr var ledig så jag startade mattvätten innan jag la mig och sov ett par timmar. På eftermiddagen hämtade jag dem. Trasmattorna var rena och fina och jag hängde glatt upp dem. Ullmattan hade jag kört i en egen maskin. Den var visserligen ren den också men den hade ändrat form och storlek. Det var som att försöka baxa upp en pansarplåt på klädstrecket!

Som kompensation köpte jag en vägglöpare med ulliga lamm på innan jag hämtade Sven-Arne när han hade varit på kören.

21 november
Aha-upplevelse

Att hennes rygg gör ont
har jag vetat länge
för det syns ibland
när hon går

Idag
när vi gick till sjön
bjöd hon på choklad

Då förstod jag plötsligt
varför hon har ont

Det är vingarna
som skaver

20 november
Vådan av att vara skåning
I kyrkan i går skulle vi värma upp inför sången. En av övningarna var en lång R-r-r-r-r-r-r-r-r-r-r-drillning. Jag är ju skåning som bekant och då är det inte så lätt!
- Men kan du säga riktiga R? frågade kantorn.
- Ja, men det kan inte ni, svarade jag.

19 november
Sjung för full hals!
Först sjöng vi på förmiddagsgudstjänsten i Sankta Helena. Akustiken i kyrkor är speciell och vi fyra damer i sånggruppen sjöng en sång tillsammans som kändes "rätt". Jag har kanske sagt det förut nu i november, men det är roligt att sjunga när man hör sig själv och man känner att sången lyfter.

Så åkte vi hem och snabblagade mat och klockan två var vi på nästa sjungning. Det var en välgörenhetskonsert med en gospelkör med 120 personer, Anki och Magnus Spångberg och Cyndee Peters. Det var en upplevelse!

De två sjungningarna gjorde att Sven-Arne har missat att det har gått Itinotåg till Tibro idag. Då kan ni ju själva tänka er vad den här dagen har betytt! Nu skall vi försöka stilla oss för i morgon är det ju arbetsdag igen.

18 november
Utflykt
Motorvagnsklubben i Falköping har anordnat en resa till Tibro idag. Vi följde med på en av turerna. Det var mycket trevligt! En och annan gammal bekant fanns bland resenärerna.

Tillbaka i Skövde gick jag till optikern och hämtade mina nya glasögon. Jag har bitit i det sura äpplet och köpt progressiva glas. Jag känner mig sjösjuk men det sägs att man vänjer sig.

17 november
I media
Har du sett Aftonbladets föräldrasida? frågade kusin Bolle på MSN. Det hade jag i och för sig inte men man kan ju bättra sig. Och vad fanns där, om inte lille Elias på sin ettårsdag. (Filmen börjar med femton sekunders reklam men det kan man stå ut med.)

I går efterlyste Västnytt foton på rondellhundar och Sven-Arne skickade in en bild på den han hade fotograferat. I dag kom inslaget på nyhetssändningen. Sven-Arnes bild finns 17:30 in i sändningen, ungefär.

16 november
Mer sång
Kantorn i Helenakyrkan har satt ihop en tillfällig kör till på söndag. Vi var inte så många på övningen i dag heller - men det var så roligt att sjunga så det var nästan inte sant. Förmodligen var det så extra roligt just för att vi var få som sjöng. Att ha en egen stämma och känna att den bär, det är en alldeles speciell känsla.

Efter sångövningen var vi och handlade. Anna-Sarah hade bett oss köpa godis tills i morgon kväll. Ett kilo (!) choklad, snäckformad choklad till och med, i vacker kartong.
- Köpte ni inte mer? frågade Anna-Sarah.
Just sådan choklad tycker hon inte om. Där fick vi för att vi gjorde oss till...

15 november
Rondellhundar
Ja, historien bakom rondellhundarna har ni säkert redan hört. Den tar vi inte en gång till. Men idag har vi fått vår första rondellhund i Skövde. Eller i natt, rättare sagt. Jag läste på nätet att Arvika hade en rondellhund men någon genade rakt över rondellen och körde på den. Då flyttades den och ställdes utanför veterinärmottagningen i stället.

14 november
Glädjande nyheter del 2
Linus klarade uppkörningen. Hans fader sitter med ett glatt leende i soffan och ser rätt lättad ut.

En annan som ser glad ut är den här lille killen. Skruva upp ljudet och njut!

13 november
Glädjande nyheter
I Klippan har rösterna från höstens val räknats om för tredje gången idag. I den första fördelningen fick Sverigedemokraterna en vågmästarställning mellan blocken. Nu har rösterna räknats så noga, så noga. En röst - en enda - gjorde att det vägde över så att Moderaterna fick ett mandat till och Sverigedemokaretrna miste vågmästarrollen.

Det snöar här idag. Jag tänkte kolla hur vädret blir för Linus, som skall köra upp i morgon. När jag gick in på Svt Väder såg jag texten "Så här års står solen högt på himlen, då är det viktigt att veta hur högt UV-index är i din kommun."

Undrar hur aktuell den sidan är?

12 november
Mårten
När jag skrev gårdagens inlägg tittade jag på TV samtidigt. Jag läste igenom det idag på förmiddagen och då förstod jag inte vad jag hade skrivit. Tur att man kan skriva om det.

Linus har varit här sen i går. Han har bott utomlands de senaste fyra åren så det är inte så ofta han är här. På första bilden syns hur han såg ut i augusti men i morse tog han trimmern och fixade äntligen frisyren.

I kvällningen åkte han vidare med tåget och vi åkte till kyrkan i Horn för Gospelkören hade konsert.

11 november
Mårten
Per-Erik kallar min syster för Mårten. Hygglo. I skolan fick jag också heta Mårten men det var ganska längesen. Sven-Arne har aldrig kallat mig för det. Jag hade inte hetat Mårtensson på 20 år när vi träffades och det kanske är orsaken.

Mårten Gås firas till minne av en romersk soldat som konverterade till kristendomen. Innevånarna i staden Tours ville göra honom till biskop, men han gömde sig bland gässen för att slippa. Gässen kacklade och avslöjade honom och han blev biskop just 11 november 371.

10 november
Fredagsmys
Det har varit en ganska tuff vecka. Veckan blev bättre med tiden och det var ju tur. Trots det så var jag trött, nu när det äntligen blev fredagskväll. Jag somnade en stund när jag kom hem. När Sven-Arne väckte mig hade han gjort i ordning en bricka med prosciutto, melon, pesto, hällt upp vin och värmt bröd.

Är det konstigt att han är min drömprins?

9 november
Vådan av att vara skåning
När man felanmäler något till IT på jobbet skall man ange sitt inloggningsnamn. I mitt har jag tre R. Vem är det som är så illvillig att jag har fått det??? Jag får bokstavera det varje gång.

Och idag skulle jag prata med Curt - försök uttala Curt på skånska! - och försökte säga "dra brandvarnare". Det gick inte heller så bra.

8 november
Snart advent
Fyra adventssånger hann vi med på sångövningen i kväll. Nu närmar det sig.

7 november
Sammanträde
Idag fick vi beröm för vår hemsida. Sånt blir man glad över.

Vi skulle ha ett extramöte i bostadsrättsföreningen. Vi höll till vid vårt köksbord för att det skulle vara lite gemytligare. För säkerhets skull åkte Sven-Arne på sångövning och Anna-Sarah till en kompis. De skall vara tacksamma över att jag inte har symöte en gång i veckan!

6 november
Måndag
Jag har haft en dag för stilla kontemplation på egen hand för jag hade ett och annat att fundera på. Sådana dagar behövs ibland.

5 november
Ett steg fram...
... och två bakåt. Det var den här dagen i ett nötskal.

4 november
Sångfåglar
Vi har ett långt teleobjektiv. Det är en rolig leksak. Det satt en talgoxe på fågelhuset på förmiddagen och jag skyndade mig att ta kort på den. Tydligen skyndade jag mig inte tillräckligt men skam den som ger sig. Vänta du, talgoxe. Det kommer en vinter och då är du hungrigare.

Mariestads teater är mysig, intim och liten. I kväll har vi varit där tillsammans med Jakob och Mia. Vi satt på första raden på Stefan Sundströms konsert. Teleobjektiv behövdes inte...

Det var en underbar konsert. Vi mötte folk på väg till kapprummet och alla såg lika nöjda ut. Tillfreds på något sätt. Och om någon undrar över kopplingen mellan en talgoxe och Stefan Sundström så fundera på det där med att sjunga vackert eller med känsla.

3 november
"Vad är farligast?"
frågade Sven-Arne. "Det måste väl vara farligare att vara ogift?"
Jag såg väl ut som ett frågetecken så han fortsatte
"Det står ju ganska ofta om singelolyckor i tidningen. Men när läste du om ett giftmord sist?"

2 november
Slit och släp
Det är en konstig förkylning vi har drabbats av. En dag var jag hemma för sedan hade jag några möten som jag inte gärna kunde skippa. Och själva förkylningen är väl överkomlig men man blir så fasansfullt trött av den. Vi tog bilen till jobbet idag. På vägen från bilen och in funderade jag på om vi kunde stanna och vila en stund i entréhallen.

I kväll har jag ändå tagit mig samman. Jag satte vinterväxter i en urna och så åkte vi till kyrkogården och ställde den på plats. Det var kallt, stjärnklart och vackert. Nu har vi kommit hem och tar igen oss med te och pepparkakor med ädelost.

1 november
Face the facts
Så var det kört. Medelåldern har inträffat på allvar. Det har inte med höft- och midjemått att göra utan det är synnerligen påtagliga ting. Mammografi på morgonen och ett besök hos optikern på eftermiddagen. Han rekommenderade progressiva glasögon.