Kära dagbok...

31 december
Nyårsafton
2006 var ett ganska intensivt år. Det hände mycket, framför allt för våra barn. En har gift sig, en har tagit studenten, två har skaffat egna lägenheter, en har tagit körkort och en har börjat övningsköra. Nya relationer har inletts och andra har avslutats.

Vi själva har haft en del förändringar på mikroplanet, inte så revolutionerande men omfattande för oss själva.

Nyåret firades i hemmets lugna vrå. Linus kom på supé och när fyrverkerierna sköts utanför hade vi vår egen variant inomhus.

GOTT NYTT ÅR!

30 december
Operan igen
Jag är sekreterare i bostadsrättsföreningen. Nu till jul fick jag arvodet. För det köpte jag två biljetter till Aurora, som gick som balett i Göteborg i kväll. En vacker och suggestiv opera, särskilt första akten. De hade gjort en omtolkning där hundraårssömnen var tonåren.

Vi var mer än en förälder som log igenkännande.

I går när vi var på operan pratade Hilda och jag om vilka platser som är de bästa att sitta på. Rad fem, sa Hilda. Jag visste att dagens biljetter var på rad två. Lite för långt fram, sa Hilda som är teaterproffs. När vi skulle sätta oss på rad två upptäckte vi att de första tre raderna var nån slags specialrader så vi satt faktiskt på rad fem.

29 december
Cats
Informationen från Thorax-IVA i Lund, där kusinen ligger, säger att läget är "allvarligt men stabilt". Försiktigt hoppfullt, alltså.

När Sven-Arne fyllde år i höstas fick han biljetter till Cats i Göteborg. I kväll var det äntligen dags. Mia, Jakob, Hilda, Sven-Arne och jag har varit och sett den i kväll på Operan i Göteborg. Det var en upplevelse! Handlingen är... tunn, kan man säga om man vill vara positiv. Men som musikal är den rolig att se.

Jag älskar teaterdekorer. Att göra så underbara effekter med så små medel, det är något extra. Och Cats i sig självt är speciellt. Hur gör människor för att röra sig så kattlikt?

28 december
Värnlösa barns dag
- Har du hört något?
- Nä.
Så utförliga var dagens sms-kontakter med syrran. En kusin har opererats fjorton timmar idag och utgången är oviss. I det här fallet är inga nyheter goda nyheter så det är väl bara att vänta, men jag rycker till varje gång telefonen ringer.

Jag och Sven-Arne har tittat på bil de senaste dagarna. Vi har olika synsätt och det är inte alltid samma saker vi tittar på när vi kommer till bilhallen. Jag tycker att det skall finnas fiffiga saker i kupén. Kopphållare, delbart baksäte, flera tändaruttag, ett litet bord i mitten, rejält handskfack, sådana saker faller jag för. Sven-Arne vill kunna ligga och köra. Det första han gör när han sätter sig i förarstolen är att fälla sätet och jag kontrar med att sätta mig i baksätet för att se om vi får plats med passagerare. (Kan man sitta bekvämt i baksätet när Sven-Arne har ställt in förarstolen är bilen för stor.) Vi har kollat på Konsumentverket och statistik från bilprovningen och tagit med det i beräkningarna.

De sista dagarna har vi tagit oss ett steg längre och provkört. I går var vi halvt medvetslösa när vi tittade. Av någon anledning som vi inte riktigt kan försvara så började vi med att gå upp en prisklass och en storlek på bil och då var det ingen hejd på vilka bilar vi kikade på. Fiffigast inredning hade Renault Scenic men den var förfärlig att åka i. Bäst bilprovningsresultat hade Toyota men den var dyr. Och så kikade vi på en ny Laguna men där ungefär åkte vi hem och nyktrade till.

Idag har vi varit lite mer diciplinerade. Vi hittade en bil i Lidköping, i den prisklass vi hade tänkt, med kopphållare och bekväm förarstol. I morgon fortsätter vi diskussionerna med bilhallen.

27 december
Julbesök
Inger och Bosse kom och åt Ris à la Malta i kväll. Mitti, deras lilla hund, var också med. Hon markerade att det fanns choklad i smällkaramellerna som jag och Sven-Arne har vunnit. Det visste vi inte själva.
Det var en lättsam och behaglig kväll, så som det kan vara när man träffar folk man trivs ihop med. Otur bara att Inger inte tål dessa.

26 december
Julgospel
Vi har sjungit i kyrkan i kväll. I normala fall sjunger vi utan noter - eller med en liten fusklapp - men idag hade vi notpärmarna. Till en av sångerna hade jag skrivit ner den svåra texten på ett litet behändigt papper, men papperet låg kvar i skrivaren, upptäckte jag när konserten pågick.

Som det kan bli.

Den nya körskivan har kommit men vi hade inga pengar med oss till kyrkan så vi har inte hört den än.

25 december
Alla var här
För första gången har Sven-Arnes fyra barn och mina två varit här samtidigt. Det var roligt att träffa allihop. Julmaten räckte - fattas bara, det skulle ha räckt till ett kompani om så vore.

Vi hade rimmat till barnens julklappar. Anna-Sarah vill kolla frisyren när hon är här. Hon brukar gå och hämtar mina småspeglar, som definitivt inte klarar ett klinkergolv, så hon fick en handspegel:
"Sju års olycka vore ganska trist
Så den här köpte vi till sist.
Låt nu våra sköra vara
Annars tappar du dem bara!"

Linus fick en skjorta och en tröja:
"När Linus i Oslo skall använda gåvan
Tar han en ifrån ryggen och en ifrån ovan
Rätta till slagen och titta på saken
Hoppas att detta faller i smaken!"


Hilda fick en mikro:
"Det här det blir svårt – ska du ta den på bussen?
Nävisstnä, vi har redan pratat om skjutsen
Den blir bra när din hunger är akut
För gröten blir klar på en minut!"


Anne fick en låda med ost och andra delikatesser:
"Detta är sånt som du äter rätt sällan
Och det du ej äter kan sättas i fällan
Njut och ta för dig, det här är till dig
Ett litet paket från Sven-Arne och mig."


David och Greta fick en talbok av Jan Guillou:
"Han är tillbaka nu
Kalle noll noll sju
Och om blicken är svag
så rekommenderar jag
att ni lyssnar båd’ David och fru.


Jakob fick en tavla:
"Att tro att detta är nåt krokigt
är uppåt väggarna tokigt
Det gäller att hålla sig inom givna ramar
God Jul och många kramar!"


(Om det ser ut som väldigt ojämlikt värde på julklapparna så beror det på att det fanns andra paket som kompenserade. Men orka rimma på alla.)

24 december
Julafton
Årets julklappsrim till Sven-Arne var på fem verser. Det var så avancerat så hade jag inte hjälpt honom med ledtrådar så hade han funderat än. Hans rim till mig å andra sidan var inte av en sådan karaktär att det kan visas för känsliga personer.

I övrigt har det varit en lugn och skön julafton på alla sätt. God mat, gott fika och mycket rofyllt. En julafton när det är som bäst.

Bilderna visar i tur och ordning ljuslyktan som mamma och pappa har fått, Sven-Arne som matar småfåglarna och så en närbild på hur han är skodd när han matar dem. Jo, inte var det precis femton minus till jul.

Och nu återstår bara att önska GOD JUL!

23 december
Lille julafton
Javisstja, jag skulle skriva ner receptet på mintgodiset. Nåja, alla har väl ändå gjort godis klart för den här julen så det är väl ingen brådska. Goda blev de i alla fall.

Granen är klädd, skinkan griljerad, tunga och korv och doppespad är klart, revbensspjäll står på avsvalning, köksgolvet är tvättat, julmusten provsmakad, tallris och blommor är arrangerade till belåtenhet, juldukar är på plats, radions uppesittarkväll surrar i vardagsrummet, julklappsrimmen är snart klara och sen är det dags för skinksmörgås.

Dessutom har jag hunnit skriva, kopiera och dela ut ett medlemsblad i bostadsrättsföreningen idag. Det är inte klokt vad jag har varit effektiv.

22 december
Julstök
Jag har plockat fram julpynt idag. I gardinen i köket hängde jag upp träfigurer och när jag fästa upp dem så envisades de små träskallarna med att titta utåt. Jag lossade dem försiktigt, vände dem och fäste upp på nytt. Vad hjälpte det? De tittar fortfarande ut.

Så har jag plockat fram dukar. Jag strök en grön duk och la på vardagsrumsbordet. Den har fungerat som matbordsduk tidigare och hade en fläck av stearin som hade droppat. Jag strök en liten duk och la ovanpå. Den har fungerat som hallbordsduk tidigare och hade en fläck av en blomgrupp som hade läckt. Jag gjorde en julgrupp och ställde ovanpå dukarna.

Som final på kvällen, efter Itzhaks Julevangelium på TV, gjorde jag mintgodis. I morgon när de har stelnat skall jag fotografera dem och skriva ner receptet.

21 december
Julen är kommen
Jag gjorde något klyftigt när jag laddade upp så den här dagens inlägg har försvunnit ut i cyberspace för att aldrig återkomma. Inlägget handlade om julkonserten i Falköping och den har vi varit på varenda år så det går bra att läsa fjolårets inlägg för att få en god uppfattning om vad vi har gjort i kväll.

20 december
Julförberedelser
Jo, nu är det nära jul. Vi handlade på Coop Forum och fyllde kylen med allt möjligt. När jag tittar i kylen och skafferiet så undrar jag stilla om vi behöver handla före påsk.

I morgon är sista arbetsdagen före jul. Det skall bli skönt att få ledigt några veckor.

19 december
Meddelanden som kom av sig
Jag undrar om jag har problem med jobbarmailen. Åtminstone ett mail som jag vet att jag borde ha fått idag har inte kommit fram. Det kanske förklarar varför jag inte har fått svar på en fråga som jag har skickat åt ett annat håll. Å andra sidan har en gammal kompis skickat påminnelse på ett mail som han hade skickat, eftersom jag aldrig svarade på det.

Men andra mail kom fram. Det här kom från Inger, till exempel:

"I morse när jag kom in i mitt rum hade ett kort ramlat ner från min anslagstavla. Det låg med baksidan upp precis innanför dörren. Det var ett fotografi på en dunge tidigt på våren. Alla träd och buskar var kala och utan löv, men på marken var det vitt av vitsippor. Jag fick det av Marie förra hösten när jag fyllde år. Alltså för över ett år sedan. Jag hade bara satt upp det, utan att vända på det.

Nu hade kortet tydligen tröttnat på att hänga där, oläst, så det krånglade sig väl ner från tavlan och lade sig för mina fötter. Jag tog upp det och fick se texten som Marie skrivit till mig. Det var som en julklapp i förskott. Jag delar med mig av den till dig.
Så här stod det:

Var lugn och trygg min vilsna själ,
ta allt som sker med ro.
Allt i världen går dig väl,
du måste bara tro.
Tro att vintern ska ta slut,
att kylan smälter bort.
Snart min själ, kan du gå ut,
ja vintern den blir kort.
Allt i världen som du saknar,
allt vackert och allt grönt,
det kommer ju när våren vaknar
och allt blir ljuvligt skönt."


18 december
Varje dag är ett äventyr
... men ibland är det svårt att få äventyrligheten på pränt. Den här bilden har inget med min dag att göra men den var rätt rolig.

17 december
Hemresedag
Pappa bjöd på middag på vägrestaurangen i Bjärabygget. Kanske berodde det på att vi hade städat kylskåpet men det är inte säkert.

Det finns en godisaffär bredvid restaurangen i Bjärabygget. Den ser ut som ett flygplan och så är det en reklamskylt i form av ett stående långtradarsläp. Så om någon åker E4-an söderut (Ja, såvida man inte är skåning dårå för då är det norrut) så skall man svänga vid flygplanet. (Är man skåning och åker E4-an norrut så är det också vid flygplanet man skall svänga.) Restaurangen är längst till höger. Godiset i flygplanet kostar 3:95 hektot. Det går bra att tacka mig för tipset.

Det finns väldigt mycket regn. Det är en och annan som har konstaterat det denna höst. Idag har en hel del av det landat på vår bilruta.

16 december
Skånelördag
Julgranshuggning, småprat med mina föräldrar, plock och pock i mammas rum, fixa en trilskande TV, gå på julfest i EFS i Vittsjö och sätta upp julgardiner i köket - det var dagens insats. Den andra bilden visar ljussättningen på huset vid Korsa Håla.

Jag hörde om Sebastian, min systerson. Han läser teologi och pratade med syrran i telefonen. Hon hörde att han mumlade något medan de pratade och undrade vad han höll på med.
"Jag läser om Luther" svarade Sebastian.
"Läser du om Luther medan du pratar med mig?" sa Inger, mycket uprörd.
"Ja" svarade han. "Mina öron och ögon är inte sammankopplade."
Undrar vilka av dem som var kopplade med hjärnan?

15 december
Skåne
Vi åkte till Skåne efter jobbet. Mamma har lagt på hullet så nu får man nog sätta på dubbelt brevporto om man skall skicka hene med posten. Pappa sa i telefon att vi skulle få "smörmad" när vi kom ner. Jag vet hur en skånsk smörgås är beskaffad och förvarnade Sven-Arne. Man skall vara hungrig för att göra rättvisa åt en skånsk smörgås.

14 december
Stilla kväll
Hilda åker tillbaka till Karlstad i morgon, efter ett par veckors praktik här i stan. Det har varit roligt och lite ovant att ha henne här. I mitten av nästa vecka kommer hon tillbaka för att fira jul men då är jag inte säker på om det är här hon tänker bo.

13 december
Lucia
En klass med sexåringar gick lucia på jobbet idag. Det var rörande och roligt. De stod där som små änglar och sjöng, läste egenhändigt skrivna verser och var jätteduktiga.
I kväll har vi varit på gospelkören och sett ett luciatåg till. Det var dessutom sista övningen före konserten annandag jul. Här övar pojkarna koreografi.
12 december
Hjälp!
Hjälp!
Vi har fått in ett monster!

Det behövs inte så mycket för att roa mig. Den här tyckte jag var rolig. Jag visade den för Sven-Arne och vi tittade på den när Hilda kom hem. Hon tyckte att vi skulle laga middag men vi ville kolla klart först. Hon ställde sig och tittade med oss och det blev hon inte mindre hungrig av.

Lena Pe frågade vem det var som Anna-Sarah talade om i söndags. Svaret är att vi inte vet eftersom han lämnade återbud.

11 december
Måndag
Sonja blev farmor idag. Det var sjätte gången om jag räknar rätt. Hon hoppade mellan små rosa moln. Eller blå kanske, med tanke på att det var en pojke. Han fanns som bild på webben efter bara några timmar.

Och så här är det ofta att vara tonårsförälder.
10 december
Andra advent
Högmässa i Sankta Helena. Jag, Lena och Susanna sjöng några sånger som Christine, kantorn, har arrangerat. Förra gången kallades vi "Christines vänner". Den här gången hade vi våra egna förnamn. Man tar sig!

Följande dialog utspann sig mellan mig och Anna-Sarah i morse:
AS: Jag kanske har med mig någon hem på middag.
Jag: Vem då?
AS: Det säger jag inte.
Jag: Är det en hon eller han?
AS: Det säger jag inte.
Jag väntade några minuter.
Jag: Är han vegetarian?
AS: Näe.
Vem det är har vi dock inte fått veta än eftersom de inte har kommit hem än.

9 december
Decemberlördag
Vi gick på stan idag. Det gjorde alla andra också. På Kapp-Ahl var det kö runt hela affären så det var bara att gå ut igen. Jag handlade kläder på Lindex till mig själv, till ett så stort belopp att det inte blir några julklappar till barnen.

(Lugna ner er, ungar, jag skojade)

Jag har pratat med Anne, min stora tös. Vi pratade om julafton och jag insåg plötsligt att hon tänkte fira jul alldeles ensam i sin etta, med utsikt över Elektrolux fabrik. Eller fira och fira, det kanske hon inte gör, men hon tänkte vara ensam i sin lägenhet på julafton. Jag såg den sorgliga synen framför mig och började gråta och bad henne komma hit.
Snälla nån, det är fyra mil, jag kommer och hämtar dig, sa jag.
Men icke.
Hon vill själv ha det så. Är man arton år och rebell, då firar man inte jul. Det gör ont i modershjärtat men vad ska man göra.

8 december
Upp i etern, del 2
Ja, det var ju tur att man inte satte klockan på ringning i natt eftersom det var för dåligt väder. Skall de navigera efter stjärnorna? Har de inte GPS?

På jobbet har jag gått runt och lekt med kameran idag. Flera av kollegorna har blivit förevigade men eftersom jag återigen har lovat vid min mammas löständer att inte publicera dem så gör jag inte det. Jag skall inte ens visa fotot på glöggmaskinen men det är mest för att bilden inte blev bra.

7 december
Upp i etern
Nej, jag skall inte titta på uppskjutningen av rymdskeppet i natt. Dels orkar jag inte vara vaken så dags för jag är alldeles för trött. Dessutom läser jag en bra deckare och jag ser fram emot att kolla vad som händer i nästa kapitel.

6 december
Lucia
Vi har gått lucia idag, jag och några till. Lucian hade levande ljus och jag hoppas att hon får bort all stearin. Om inte annat skall hon till frissan i morgon. På söndag skall vi sjunga i kyrkan. Hon kanske är snaggad då, om frissan inte heller fick bort det.

5 december
Svar på tal
Hilda kom i dag. Hon skall praktisera här i Skövde ett par veckor. Vi var bjudna till Samlingslokalen på adventsfika. Hilda frågade vad vi skulle göra där.
"Dricka glögg och vara trevlig" svarade jag.
"Jamen kan du inte vara trevlig här hemma då?" sa hon. Tack för den.

4 december
Glädjebudskap
Vi skulle få "Tre hôl i vägga" och skrev ett snällt brev till hantverkaren som skulle komma idag. Det var två TV-uttag vi ville ha fixade när han ändå var här. När vi kom hem hade han hittat ett TV-uttag som vi inte viste om så han hade gjort i ordning alla tre.

Och efter jobbet var jag på sångövning nere på stan. Att sjunga advents- och julsånger i en kör och två sånggrupper - nej tre för vi skall lussa på jobbet också - gör att man får frossa i så mycket julsånger man vill. Och Christine som är kantor har gjort så underbart vackra arrangemang så det är fantastiskt att känna när det faller på plats.

3 december
Första advent
Gospelkören sjöng i Johannes kyrka i Hentorp idag. Det var mäktigt och roligt, så som det skall vara första advent. Kyrkkaffe efteråt. Det hör också till på första advent.

Dagens middag är fisksoppa med saffran. Det hör kanske inte till men det är gott.
2 december
Göteborg
Vi har varit i Göteborg idag, Sonja, Inger, Sven-Arne och jag. Vi har fikat, gått på julmarknad i Haga, tittat på tåg och folk och kollat Lisbergs julstämning. Här är några bilder från dagen.

Bilden på julkrubban tog jag särskilt med tanke på Elisabeth som samlar på julkrubbor.

1 december
Första fredan i advent
Vi bjöd på glögg på morgonen, Sonja och jag. Saffransskorpor från mig och pepparkakor från Sonja, och så glögg och kaffe. Man skall känna att det är december och är det tio plusgrader och regn så får man göra så gott man kan inomhus.

Catrin hade med sig en påse till glöggstunden. Det var inget konstigt med det, vi har mycket folk som kommer och går med egendomlig packning. Efter en stund talade hon om att årets julkortstävling var avgjord och att jag hade lämnat in fotot som vann! Jag blev jätteglad! Fast om sanningen skall fram - det skall den - så hade Sven-Arne tagit kortet. Jag trodde att det skulle finnas tid till att tala om det senare, omifall vårt bidrag hade vunnit.

Vinsten blev en amaryllis och ett presentkort. Och äran. Framför allt äran.