Kära dagbok...

31 januari
Hrmpf
Vi var nere på stationen i kväll före kören. Hector, mitt favoritlok, skulle komma förbi på väg till fjälls. Det måste fotograferas! Den som inte håller på med tåg förstår inte vitsen med det och de som brukar läsa Postvagnen vet redan varför det är märkvärdigt så det kan vi hoppa över.

Så stod vi där i kylan på stationen och tog våra kort i godan ro. En herre kom fram till oss.
Heter du Sven-Arne Floryd? frågade han maken.
Det gjorde han ju.
Jo, för jag pratade med min bror och så sa jag att det var ett äldre par som fotograferade tåget och då sa han att det var ni.

"Äldre par"? Hrmpf.

30 januari
Massmedialt
På TV sa de just att någon borde skriva en bok om Centerpartiet - De kallar oss Mauds.

Svenska Dagbladet fanns en artikel om brottslighet i Sverige. Skövde ligger på plats 125, nånstans mitt i listan. Vi är nog lite medelmåttiga här i stan.

Jag har skrivit till Bolle i Lund. Han fyller år i morgon. Det är svårt att hitta ett kort som är både krya-på-dig och grattis-på-födelsedagen eftersom det måste vara innerligt båda delarna. Och i samma kort.

29 januari
Måndag
Jag håller på med investeringarna för 2007, det har jag ju berättat förut. Det tar sin tid och idag jobbade vi över. Anna-Sarah var inte här och vi hade mycket att göra båda två så det passade ju bra. Fast längre än till halv åtta kunde vi ju inte arbeta - Saltön började ju i kväll.

28 januari
Minnen
Jag har skrivit ner lite om en tågresa jag gjorde som tolvåring. Jag reste till mina morföräldrar i Norrland alldeles ensam och biljetten låg i mammas handväska i Skåne. Man är inte så stöddig i det läget om man är tolv år, kan jag tala om. Sven-Arne är en klippa när man pratar tåg så vi hade en tågtidtabell från 1973 och kunde kolla hur Lapplandspilen gick.

I övrigt har Anna-Sarah bakat bullar så att brandlarmet gick. Nu gäller det att ha karaktär så att jag inte sätter i mig allihop.

27 januari
Hela världen sjunger
Jo tack. Bowlingen igår gick bra. Man ska väl hålla nollan?

Det har varit en rolig dag idag! Peter, Magnus och Jakob kom på semlefika mitt på dan. Peter är Sven-Arnes bror, för den som undrar, och Magnus är Peters pojke. Han gillar dock inte att vara med på foto. Synd, för han har utseendet för sig.

Och så var vi i kyrkan. Per Harling har haft en fantastisk dag för oss och resten av Skövdes körsångare. Det var en stor upplevelse, en musikalisk resa runt jordklotet. Mycket vacker musik och mycket roligt och stämningsfullt. Jag har gått i ett glädjerus hela eftermiddagen. Bilden på hela kören är inte särskilt skarp men försök få alla att stå stilla den som kan.

26 januari
Bowlingkväll
Tra la lalalala,
I morrn då ska jag knoga
hela Guds långa dag,
ja ojojoj vad jag ska gno!
Ja och ser du därför så måste jag
ta det väldigt lugnt idag,
jo för just i dag går det inte bra
Jag gör det helst en annan dag.

Jag har låtit dagboken stå tillbaka några dagar. Vi ska bowla med gospelkören i kväll så det blir inte så mycket nu heller.

25 januari
Torsdag
Annelie har skrivit till mig om Bolle. Jag förmedlar vidare till andra efter hand som jag får veta något. Jag vet inte alltid om det är goda eller dåliga nyheter men det är i alla fall nyheter! Jag tänker mycket på dem. Hoppas att det hjälper.

Jag och Lena hjälptes åt att komma ihåg att det var nattvardsgång i sjukhuskyrkan på eftermiddagen. Det är ganska ofta jag kommer på att det är andakt - när de blåser ut ljusen efter andakten. Vi har lovat att påminna varann i fortsättningen.

Sven-Arne har varit i Stockholm. Det var knappt att han kom iväg för det stod en brinnande restaurangvagn på stationen. Och när han skulle hem var det så många fel på tåget så det var knappt att han kom hem heller. Jag och Anna-Sarah åt middag för oss själva. Vi passade på att frossa i räkor eftersom Sven-Arne inte tål dem. Så tog vi en vinterpromenad medan bastun blev varm och efteråt satt vi och myste i relaxen. En skön kväll.

24 januari
Jobb, jobb och jobb
Det är lite segt på jobbet. Eller inte segt kanske, snarare går tiden för snabbt. Investeringsplanerna innehåller tusentals poster som skall sammanställas fram och tillbaka på ett sätt som blir både pedagogiskt och rättvisande. Det är inte helt enkelt.

23 januari
Statistiskt sett
Anna-Sarah kom in på jobbet på eftermiddagen. Jag var tillfälligt ute så hon ställde bara in väskan med meddelandet att jag fick ta hem den. Jo tjena, vi hade faktiskt gått till jobbet. Jag letade upp henne på avdelningen där hon var på sjukbesök och så fick hon bära hem väskan själv.

Och så har jag läst i Dagens Nyheter om Medelsvenssons.
De heter i själva verket Johansson och består av pappa Lars, mamma Anna (Jag hade gissat att hon skulle heta Maria. Jag känner minst tre.) och två barn.
· Familjen bor i en villa som är taxerad till 770.000 kr i en tätort.
· Lars och Anna är heltidsarbetande. Lars inom industrin och Anna inom barn och omsorg.
· Barnen heter Johan och Emma. Emma, 12, går på mellanstadiet och Johan, 15, går i nian och ska fortsätta på det samhällsvetenskapliga programmet.
· Johan har TV på sitt rum och Emma har ett eget husdjur.

Men så spricker det.
Rent statistiskt är Anna 42 år och Lars är 39 år. Att Anna är äldre än Lars beror på att kvinnan har längre medellivslängd. I verklighetenbrukar mannen oftast vara äldre och majoriteten av alla 39-åriga män är dessutom ogifta.

22 januari
Mat
Eftersom det syns på Sven-Arnes dagbild så är det väl bara att bekänna att jag, som har läst hushållsvetenskap på högskolan, har köpt färdig sås. Det var billigt när vi var och handlade sist och det är riktigt gott. Och snabbt. Fräst svamp, fräst tärnad julskinka och djupfrysta provencalska örter blandas i. Pasta till. Serveras med isbergssallad, riven parmesan, äggula och svartpeppar direkt från kvarnen.

21 januari
Söndagssysslor
Folk har så konstiga tillägg till sitt namn i MSN. Själv kan jag ha "Är på bio" eller "Lördagspysslar" eller "På sångövning" eller så står det ingenting.
Anna-Sarah hade ett tag "Alla barnen fick julkort utom John, för han stod inte i telefonkatalogen". Just nu heter hon "So far this is the oldest I've been" och det är ju i och för sig sant.
Arne "väntar fortfarande på morgontidningen" och Jan har en förkortning som nog betyder Stockholms Station och det är väl en positionsbestämning så god som någon.

Vad vill jag ha sagt med det?
Inget.
Jag går bara på tomgång.

Det har snöat igen idag. Vi var ute och gick en sväng efter middagen. Som vanligt på söndagar tog vi en sväng längs spåret. Och precis som vanligt hörde vi godstågen när vi gick genom skogen och såg bara persontåg när vi var där. Nejdå, det är inget fel i persontåg men godstågen är roligare. För den som samlar på littera har loken nummer 1356 och 1357.

20 januari
Lördag
Vi satt lugnt och fikade i köket. Det kräksnöade utanför och plötsligt kom det en blixt. Jag trodde först att det var nån mer än jag som fotograferade snö men det var åska! Konstigt.
För ett år sen lite drygt fick vi biobiljetter i julklapp. Det har inte blivit av att gå förut men datumen höll på att gå ut och då passade vi på. Göta Kanal II tittade vi på och tja... lite smårolig var den ju. Fast enda gången jag skrattade riktigt högt var när de visade trailern för kommande filmer. Tur att inte Anna-Sarah var med för då hade hon skämts för mig.

I väntan på att filmen skulle börja tog vi en sväng om stationen. Skuggorna under bänken var rätt fina. Och ljuset i förarhytten, i väntan på nästa avgång.

19 januari
Fredagssysslor
Vi jobbade över idag. Jag håller på med investeringar och Sven-Arne håller på med... nåt annat. När våra arbetsplatser tömdes idag tog vi ett pass till. Vid halv sju tröttnade vi och skulle gå hem. Sven-Arne släckte ner datorerna, låste och kom ner till mig. Det är hosmig han har ytterkläder och kängor, eftersom han mellanlandar varje morgon.

Du har terminalglasögonen på dig, sa jag.

Så när jag hade släckt och låst gick vi upp för att han skulle kunna byta glasögon och tog vi trappan vid förlossningen. Det var kallt som bara den när vi kom ut. Min mössa borde ha legat i ryggsäcken men jag hade visst lagt den i bokhyllan på kontoret i morse när jag tog upp yoghurten. Det var bara att vända in till mitt rum igen. Till slut kom vi iväg. Vi gick om Ryds Centrum. Vi var hungriga som vargar och var tvungna att köpa kola för att orka gå sista biten hem.

När vi kom hem hade mitt postorderpaket kommit. Turligt nog var det så litet att det fick plats i postlådan. Tänk om jag hade behövt gå tillbaka för att hämta det i affären till råga på allt!

18 januari
Litteratursökning
Vi har en bok som heter Den svenska högtidsboken. Någonstans i den finns en vacker liten dikt, en väldigt kort. Texten är nånting i stil med att där en människa sprider kärlek omkring sig finns den kärleken kvar och efteråt kan man förnimma kraften. Och så slutar dikten "Här lös en människa". Just den frasen, här lös en människa, är ju lite speciell så man kan ju tycka att det skulle gå att hitta dikten. Men icke. Jag har letat igenom boken flera gånger utan att hitta den.

Jag kanske får göra som en femtedel av SvD lögnaktiga läsare påstod om Bibeln i går, jag får läsa den från pärm till pärm.

Vi har uppdaterat länksamlingen i kväll. Det var sannerligen på tiden.

17 januari
Filmtips
Jag hörde just att TV sänder det första avsnittet av "Life on Mars" i repris sent på fredag kväll. Se den, ni som missade programmet i helgen! Det var en rysare som hette duga.

Jag såg den här enkäten i Svenska Dagbladet i kväll. Jag är skeptisk, må jag säga, och jag tillhör inte dem som har läst Bibeln från pärm till pärm. Ganska stora delar, men inte från pärm till pärm.

16 januari
Roligt så det förslår
Om man hör ett riktigt vansinnigt roligt skämt så kan man skratta i flera dagar. När jag läste "Morfar prosten" var det en episod som var så rolig att jag inte kunde sova för att skrattet bubblade upp så fort jag slappnade av. När jag skall berätta den för barnen skrattar jag så tårarna rinner. Varje gång.

Jag hörde ett i lördags som jag har skrattat åt sen dess. Dessvärre var det ett skämt som inte är lika roligt i skrift så jag återberättar det inte.

Men roligt var det.

15 januari
Vad bjuder man på när man får oväntat besök?
De ringde från receptionen idag. Du har besök, sa de. En bekant till dig.
Det var Magnus.
Morbror Magnus, älskad men alltför sällan träffad. Och eftersom jag inte har vett om att åka till Bollnäs så kom han hit när han råkade ha vägarna förbi.

...och svaret på frågan är att man går till personalmatsalen och äter panerad fisk, remouladsås och kokt potatis.

14 januari
Söndagsjobb
Vädret stimulerade inte till utomhusarbete, precis. SMHI varnade folk från att gå ut och det var skönt att sitta inne i stugvärmen. Söndag är en ägg-och-sill-frukost-dag och en läsa-tidningen-länge-dag.

Resten av dagen har jag ägnat åt sjukhusets investeringsplaner för 2007. Om någon undrar vad Utrustning för spektrofotometrisk intracutan analys är så kan jag tala om att Spektrofotometrisk intracutan analys möjliggör att studera fördelning av melanin i epidermis och dermis, påverkan på blodflöde och kollagen av tumörmassa.
Jag kunde inte ha formulerat det bättre själv.

(För den som undrar hur en okunnig vettvilling som jag kan hålla på med sjukhusets investeringar så kan jag tala om att det är andra som står för sakkunskapen. Jag förbereder bara besluten.)

13 januari
Spenderhumör
Jag försökte komma in på en Ellos hemsida idag men fick upp ett felmeddelande:
"ETT FEL HAR UPPSTÅTT
Om du tycker att innebörden i meddelandet är oklar
kan du kontakta Internetsupport - KLICKA HÄR!


Tack, men SÅ svårt var det inte att förstå.

Vi åkte till Gengåvan med grejor. När vi ändå var där gick vi runt och kollade lite. Jag köpte en kanonfin klänning och en svart kavaj med sammetskrage för hundra kronor. Vilken tur att jag inte kom in på Ellos sida!

12 januari
Eftertanke
Härmed utfärdas en varning. Det här inlägget är både personligt och fromt.

På mässan i går var det en stunds tystnad, med utrymme för bön. Jag försökte forma mig till en bön för Bolle på IVA i Lund men det var inte så enkelt. Att be för att han skall orka komma tillbaka till livet, vad betyder det? Att jag misstror Gud och tillvaron i himlen? Det kändes oärligt och konstigt. Att däremot be för Annelie, det kändes ärligare. Att be att Bolle skall klara sig och komma hem till Annelie, Elias och barnet som de väntar i vår, det kunde jag göra ur hjärtat.

11 januari
Stilla torsdag
Bilen vi skulle titta på i kväll var inte klar så vi har haft en stilla kväll här hemma i stället. Skönt det, förresten, för just i kväll blev det lite snö. Inte så mycket men ändå. Vi hann med lite annat i stället. Jag och Anna-Sarah skall åka några dagar till Madrid på vårkanten. I kväll har vi bokat flyg och vandrarhem. Flyget kostade en krona per person och resa. Så tillkom i och för sig bagage och flygplatsavgifter och sånt men tusen kronor för två tur och retur till Madrid, det räknas som överkomligt!

Det gick bra att sjunga i kyrkan. Vi fick till och med applåder - det var inte illa! Dessutom blev vi ombedda att sjunga en annan gång. Nu skall vi fundera på vilka sånger som kan passa på vårkanten.
... och nu skall jag bekänna det där med gruppens namn. Det jag hann haspla ur mig i ett obevakat ögonblick var ...

...BH-bandet...

10 januari
Sista versen
Vi ska sjunga i Sjukhuskyrkan i morgon, jag och tre till. Vi har fångat en sista chans att sjunga julsånger. Jag har av misstag gett gruppen ett artistnamn och jag rodnar upp i hårfästet när någon påminner mig. Jag kanske gömmer mig under skrivbordet i stället för att gå till kyrkan i morgon eftermiddag.

De här söta små figurerna står under adventsljusstaken i köksfönstret. Hoppas att de passar på att njuta av att stå där för snart skall de ner i en låda på vinden igen.

9 januari
Försäljare
Vi var nere på stan. Jag gick in till syaffären med mammas overlocksymaskin, den som jag tiggde till mig när vi var i Skåne i december. Expediten visade mig vad som var fel på den och sa ungefär vad det skulle kosta att laga den. Han var en otroligt skicklig försäljare och det var en hårsmån från att han hade övertalat mig att köpa en ny overlock för fyra tusen. (Och jag som aldrig har sytt på den utan bara tog med den för att se om den gick att laga!) Han sa att det finns två typer av kvinnor som köper overlocksymaskiner. Dels de som har barn, fast de är inte så många, och så framför allt de som har fått barnbarn.

Vi lyckades gå ifrån affären utan någon overlockmaskin.
Den får vänta tills vi får barnbarn.

8 januari
Pizzarecept
Det finns många sorters pizza, läste jag i tidningen idag. I Skellefteå görs en calzone med skinka och ost och i den bakas det in hamburgare och pommes. Tidningen inspirerades och gjorde en undersökningar och hittade andra pizzaspecialare:
Piteå: Julpizza med prinskorv, köttbullar, lax och rödbetssallad.
Junsele: pizza med hjortronsylt.
Norsjö: pizza med renskav och lingon.
Arboga: pizza med komplett kebabtallrik.
Kärrtorp: Frukostpizza med yoghurt och flingor.
Umeå: pizza med röding, kantareller, hollandaisesås, hackat ägg och lök.
Halmstad: pizza med tomat, ost, ananas, glass och chokladsås.
Åhus: pizza toppad med oxfilé och gratinerat potatismos.

Jag blir mätt bara jag läser om dem.

7 januari
Julgodis
När jag gjorde julgodis måtte jag ha missbedömt för det blev hur mycket som helst. Det mesta gav vi till Michael och hans familj, när Anna-Sarah skulle fira nyår där. Nej, nu överdrev jag. Två sorter åt vi upp på juldagen när våra barn var här och en sort fanns fortfarande kvar i dag. Den var godast och svårast, för tryffeln smälter så fort så man måste äta dem genast när man tar fram dem ur kylen.

Det är i och för sig inte så svårt.

Jag har lagt upp receptet bland våra övriga recept. Det var ett experiment jag gjorde och det blev lyckat. Det går dock att göra dem vackrare. Nästa år skall jag försöka komma över vita knäckformar och så ska de stelna över natt innan de läggs i burk.

6 januari
Rundtur
Vi skulle skjutsa Hilda till Karlstad och åkte via IKEA i Örebro. Hon köpte bokhylla och skrivbord och vi köpte lite småsaker när vi ändå var där. Så skjutsade vi hem Hilda, hjälpte till med monteringen och åkte söderut och Anne och Kalle hoppade in i bilen i Mariestad och följde med oss hem.

Trots att vi har gjort mycket under en lång dag så var förmiddagskaffet på väg till Örebro det enda vi fotograferade. Sven-Arne la en bit kaka på foten för att se om änderna vågade hämta mat så nära. Det är så man lär änder på en fikaplats att bli närgångna! En av gräsänderna hade grå näbb, till skillnad från alla andra som hade gul. Är det någon som kan förklara det?
5 januari
Premiärlejon
Vi har varit på Copacabana i kväll. Gå och se den! Det är den värd.

Mina barn har den bestämda uppfattningen att går det att åka bil så är det det som gäller. Buss är pest och pina och tåg är krångligt. Eftersom jag ändå envisas med att låta dem ta bussen om det går så är det ständiga diskussioner.

4 januari
Tillfälligt avbrott
Kommissarie Lynley var på TV i gårkväll. Ett avsnitt på 90 minuter och det kan man ju klara även om man ska upp till jobbet dan därpå. Nio började det. Tio över tio, just när det började bli riktigt hett, så la vår TVsändare av. Så går det när man har kabelTV och digitalkanaler, då får man ju inte ens en brusig bild utan INGENTING! Vi spekulerade i vem som var mördaren men fick sväva i ovisshet. Vi frågade Anders när vi kom till jobbet idag men vi hade gissat på fel person.

3 januari
Livskraft och altan
Det är konstigt med livskraft. Man har så att det räcker och till och med med marginal. Bolle, min kusin, skulle behöva en stor portion extra men det finns ingen möjlighet att skicka över den. Det vore lättare om jag visste att han skulle vakna ur narkosen om vi byggde en altan åt honom. En inglasad altan med infravärme och kalkstensplattor och en hängmatta i flätad bambu skulle vi kunna smälla ihop på fyra dagar om så vore. Vi är många som skulle hjälpa till om det gjorde att Bolle fick krafterna tillbaka.

2 januari
Vardag
Tjugo i åtta var jag hos tandläkaren. Hurra. Nu är vi i selen igen, fyra dagar den här veckan. Det är full tillräckligt.

1 januari
Nyårsdagen och semantik
Första dan på resten av det här året. Om det här året fortsätter som det har börjat så kommer vi att äta lutfisk varje dag. Linus kommer att vara här, liksom Anna-Sarah och Anna.

I morgon är det vardag och jobb igen. Det känns inte helt nödvändigt. Det verkar inte som att julblommorna tycker att det är så muntert heller.

Det är en sak som jag behöver förklara. Om jag gör det idag så gäller det för hela det här året. Den som börjar tvivla under året kan ju gå tillbaka till den här dagen och läsa det igen för att friska upp minnet.

Sven-Arne har sina strumpor. Jag har mina. När jag pratar om kläder i största allmänhet så säger jag "våra strumpor". Jag vet vilka som är hans. Jag använder dem inte men jag kan ändå säga "våra strumpor". Båda vet vi vad vi menar och ingen anklagar den andre för att stjäla strumpor, oavsett vem som har tvättat eller hängt upp på torkställningen. Sven-Arne tror inte att jag försöker ta över hans strumpor om jag viker ihop dem och eftersom jag har mina egna så är jag nöjd och glad ändå.

Om strumporna har ett eget själsliv - och för att liknelsen skall fungera så förutsätter vi att de har det - så vet de vem de tillhör. De gråa och beiga och mörkblå vet att de är Sven-Arnes. De med katter och tomtar vet att de är mina. De vill inte byta ägare och de förvillas inte av att jag ibland säger "våra strumpor" för det är inget konstigt med det.

Det är likadant med våra barn. Fyra av dem är Sven-Arnes. Två är mina. Det finns inga som helst tveksamheter i detta. Alla sex vet vems barn de är och ingen har visat tecken på något annat. Alla våra sex barn är intelligenta, verbala och kloka (ja inom vissa gränser åtminstone). Att plugga matte med Anna-Sarah har inte fått Sven-Arne att tro att han är hennes pappa. Jag har heller inte trott att jag skulle bli Linus mamma genom att koka lutfisk. Att tycka om varandras barn är inte så konstigt.

Och ärligt talat tycker jag mer om Sven-Arnes barn än om hans strumpor.