Kära dagbok...

30 april
Valborg
Vi gick till jobbet idag. Motvilligt men dock. En arbetsdag mellan två röda dagar ger lite extra i lönekuvertet och vi har nya golv och en ny bil.
Say no more.

Vi hade bjudit över Inger från jobbet i kväll.
Ska jag ta med mig något? frågade hon i telefonen.
Ta med dig Bosse, sa jag. Det gjorde hon.
Vi gick till Skogsrokyrkan och tittade på elden. Det gjorde nog alla andra rydsbor också för där var knôkfullt med folk.
En mycket trevlig kväll.

29 april
Spaning
Per-Åke Lampemo från Järnvägsmusei vänner i Herrljunga ringde och lockade med ett fotograferingsvänligt tåg. Jag har bytt kamera och den jag kör med nu har jag inte lärt mig riktigt. Tågfotografering må låta simpelt men fotografera ett x2000 som kommer vrålande förbi i 220 knyck, den som kan! Men Lampemos tåg hann jag fotografera utan vidare för det höll på att få parkeringsböter på raksträckan efter Töreboda. Maxfarten låg på 40 km/h på hela resan från Gävle till Herrljunga så de som skötte om tåget hann se vad de passerade, var så säker.

Två Da-lok, tre ånglok, en postvagn som skall göras om till utflyktsvagn och två sittvagnar var det i slötåget. Mycket häftigt att se! Väl värt att vänta på och en upplevelse att få se på så nära håll. Dessutom stod det still en god stund i Väring så vi hann fotografera ordentligt.

Efteråt fick vi scones hos Mia och Jakob. Mia pratade om Kreta och Jakob om sin nya gitarr och Sven-Arne om tåget vi har sett idag.

28 april
Trädgårdsdag
Vi behövde köpa planteringsjord idag.
Jag kan åka själv om du vill börja på trädgården sa Sven-Arne.
Dream on - ska han åka till en trädgårdsbutik utan mig?

När vi kom hem, med tolv blomplantor och fem säckar jord planterade jag medan Sven-Arne skötte inomhussysslorna. Eftersom han är pollenallergiker är det en arbetsfördelning som passar oss båda. Vi har övervintrat en hel del växter och det var dags att starta oupp dem igen. Hundra liter blomjord senare är jag ganska nöjd. Nu får växterna själva göra resten så blir det snart fint och lummigt på innergården igen.

27 april
Lite av varje
Ingemar på jobbet skall till Lisabon. Vad han ska göra där är inte riktigt fastslaget. Den här gången skall han inte ha cykeln med sig ner. Förra gången tog han med sig en cykel i en kartong. När han kom fram slängde han kartongen och cyklade hem. Men inte den här gången, som sagt. Hur ska vi tolka det? Tänker han inte komma hem igen?

Vi hade möte på förmiddagen. Vi skulle boka ett möte i september och Lars sa ifrån att den fredagen kunde han absolut inte för han hade för mycket den helgen.
Jassåminsann.
Antingen får de fint väder och det är ju tur i så fall.
Å andra sidan betyder det tur med regn i brudkronan.

Och så har vi varit och köpt plantor till trädgården. Plantorna skall vara i krukor och urnor, främst på innergården. Vi har en långrabatt längs hela huset och den var vi väldigt stolta över i fjol. Men så skulle området få bredbandsledningar nedgrävda i höstas. Genaste vägen för kabeln var genom vår rabatt och en grävskopa kom och vände upp och ner på alltihop. Nu vet vi inte riktigt vad som växer där men där skall det inte sättas ner några köpeplantor. Jag hävdar fortfarande att man hittar tillräckligt med blommor på komposten.

26 april
Tomt
Konstigt. Vissa dagar står det helt stilla när jag ska skriva dagbok. Det hjälper inte om det har hänt mycket under dagen. Det är ändå tomt. Jag googlar, kollar Wikipedia och Svenska Dagbladet, tittar efter dikter, funderar ppå vad jag har gjort på jobbet. Allt för att hitta fröet att starta med. Oftast tänker jag inte när jag skriver dagboken men ibland räcker det inte ens att tänka, det är bara tomt.

I morgon, däremot. Då kommer jag nog på något som är både spirituellt och träffande.

25 april
Födelsedag
För tre år sen skrev jag så här om den här dagen:
På el-element står Risk för brandfara! Elementet får ej övertäckas! På norska Ovnen må ikke tildekkes! och så på finska de vackra poetiska orden Ei saa peittää.
Ei saa peittää kan man använda till mycket. Som hälsningsfras eller kärlekskutter eller för att skälla på varandra, till exempel. Värt att prova vid tillfälle.

Jag fick bilder idag på en liten nyfödd pojke som ska heta Elias. Grattis och Ei saa peittää till Bolle, Annelie och lille Elias.

Ja, det var då. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.
Vi är många som tänker på er, Annelie, Elias och lille Malte.

24 april
Komplettering
Vi dricker ofta ur fotglas. Drycken smakar bättre, det är roligt att duka med och det är sällan vi använder vanliga glas. Vi hade ett par som vi verkligen tyckte om. De var inte dyrare än de andra men de var så sköna. Lite avrundade i foten, lite lyxigare känsla, trots att de inte kostade speciellt mycket. Så gick det näst sista vinglaset sönder och så blev ett stående i skåpet. För ett tag sen hittade vi dessertvinsglas i samma serie när vi var på Gengåvan. Vi köpte ett halvt dussin med en gång. Nu är det ju inte så ofta man dricker portvin men ändå.

Idag var jag inne på Gengåvan igen. Två vinglas hittade jag. Bra, tänkte jag, nu har vi tre. Och det stämde ju i och för sig. Nu har vi ett rödvinsglas, två vitvinsglas och ett halvt dussin portvinsglas.

23 april
Planering på hög nivå
Vi har lite löst börjat prata om att vi borde ha en kusinträff. Jag har funderat på vilken tid på året man skall ha det. Vintern är ju inte så bra för då kan man inte vara ute och vi är ganska många. Och inte mitt i sommaren för då har folk inte tid. Och inte en storhelg för vi har fullt med kantorer och körledare och präster och de jobbar när det är storhelg. Han som har trädgårdsmästeri kan inte på våren och vid skolavslutningar och midsommar och allhelgona och till jul eller nyår. Och vi andra, vi jobbar när det är vardag. Om vi inte jobbar på schema. Kusinen i Canada, när kommer hon till Sverige nästa gång? Och kusinerna i Geneve och de i Piteå och Norrköping? Hur lång framförhållning behöver de för att kunna planera några dagar i Skåne?

A story to be continued.

22 april
Mobiltelefoner
Vilka funktioner tycker du är viktiga i en mobiltelefon? frågade en telefonförsäljare för ett litet tag sen. SMS? MMS? Kamera? Video? Internet?
Vad sägs om att kunna ringa, svarade jag.

Lena L skickade ett sms i går och gratulerade på födelsedagen. Jag fick det på morgonkvisten. Min syster Inger skickade också ett sms. Men hon fick svar från en bekant i Hässleholm som skrev "Tack, men jag fyller inte år förrän i september så det räcker om du gratulerar då."

Som sagt. Själv använder jag telefonen när jag skall ringa.

21 april
Hurra för mig!
Jahapp, då var man inne på år nummer... 29½. Dagen började hos mamma och pappa i Skåne. Pappa hade gjort en tårta som var så stor så den gick knappt in i kylen. Jag ringde till Britt och Filippa och Gertrud och vips så var vi tolv som fikade.
Det blev lite tårta över ändå.

När vi kom hem fixade Sven-Arne trerättersmiddag. Både Anne och Anna-Sarah var här och det var inte illa! Av barnen fick jag en fjäril som skall sitta i en blomkruka på gården och så ett kort med gratulationer på... sexårsdagen?

20 april
Begravning
Maria kom med tåget från Nykvarn på morgonen och så åkte vi till Skåne tillsammans. Sven-Arne stannade hos mamma och så åkte Maria, pappa och Filippa med mig till Broby där Bolle skulle begravas.

Det var en mycket vacker och personlig begravning med mycket musik. Prästen var god vän med Bolle och griftetalet blev vackert, sorgligt och egendomligt hoppfullt. Efteråt var det mat och minnesstund på folkhögskolan där Bolle jobbade. Det sas mycket vackert och mycket roligt om Bolle - och jag tror att han hade känt igen sig.

Det jag själv sa finns här.

Bolle var med i ett band ett tag. De hette... inte Aqua Vera men nåt ditåt. Vero Moda kanske. Eller Magnum Bonum. Jag har säkert hört dem förut... fast jag hade för mig att Anders Nelson också var med men det kanske var något annat band han var med i. Tone Norum eller nåt.

19 april
Klädproblem
Jag köpte en ny top
Använde den en gång
Tvättade den
Hängde den på klädställningen för att torka

Nu är den borta
Nederstigen i Anna-Sarahs rum
Därifrån igenkommande på den yttersta dagen
eller när hon städar
vilket som inträffar först.

Topen skall vara ren och torr i morgon bitti
har jag meddelat henne
på det att det må gå henne väl
och för att hon ska få fortsätta leva under mitt tak.

18 april
Överraskningar
Linus fyller år idag. Ja, det är ingen överraskning. Det har han gjort just den artonde april i trettiotvå år. Presenten ligger i hemliga skåpet och väntar på honom tills han kommer. Hoppas att det inte dröjer för länge bara.

Själv fyller jag år om några dagar och Sven-Arne har hållit på med hemighetsfulla ting. Han har lagt beslag på mitt visakort men han hävdar att det är en ren tillfällighet att det låg i hans plånbok. Jag tror vad jag vill om det. Missa inte den spännande fortsättningen.

17 april
Vårkväll
I Falköping finns det minst två glada familjer idag, när byggjobbarna har kommit hem från Iran. Och så har jag lärt mig ett nytt uttryck. Jag trodde att Tanja hade fått gulsot. Så blir det när man kommer från landet och inte vet att "Gul som en postcykel" betyder pank.

Vi tittade på ett träd på hemvägen. Vi har påstått att det är körsbär och Inger att det är... hon visste nog inte när jag tänker efter. Vi plockade en kvist och tog med oss den hem. Den luktade starkt (så hon hade väl lite rätt egentligen, körsbärsblom luktar inte) och vi gick igenom floran tills vi hittade den. Med fara för Sven-Arnes hälsa har vi kommit fram till att det troligen är körsbärsplommon. Kan man säga att det är oavgjort mellan Inger och oss?

16 april
"Hejsan, Karin, hur är det?"
sa försäljaren som ringde idag.

Min kusin är död och har lämnat två små pojkar utan pappa.
Jag är trött för jag vaknar mitt i natten och kan inte somna om
för jag tänker på hans föräldrar.
På fredag skall han begravas och idag har jag pratat med hans änka.

Nej. Inget av det sa jag.
Jotack, bara fint, sa jag.
Ett under av artighet.

15 april
Utflykt
Vi tog ut vår nya, fina bil och åkte på utflykt. Dagen till ära åkte vi inte ens längs järnvägen utan tog en tur till Hornborgasjön. En utflyktsfilt, sallad, kaffe och kaka, solsken och massor med fåglar - vad kan man då mer önska sig? Ja det skulle väl vara blåsippor då, så vi stannade till vid kalkbrottet i Rånna och tittade på dem.

14 april
Lördagspyssel
Är det någon som har sett mina betyg? Jag har letat överallt men hittar inte dem. Jag ringde till och med och pratade med barnens pappa i nittio sekunder utan att skälla ut honom, bara för att fråga om han hade dem hos sig. Är det någon som har sett dem så säg till. Jag har sökt en kurs på högskolan och måste visa upp dem, nämligen.

När jag inte har letat i skåp och lådor har jag putsat fönster och när jag inte har gjort det heller har jag suttit i trädgården tillsammans med de andra och njutit av vädret och grillköttet och sällskapet. En alltigenom lyckad kväll.

13 april
Inköp
Sist vi fick avstämning på Coop var för två veckor sedan. Då hade vi köpt en såg. Inte ens en kasse hade vi. Idag var det ingen avstämning. Det var kanske tur för vi veckohandlade och då blir det ganska mycket.

Fast den här veckan var inte maten den stora investeringen. Vi bytte bilnycklar med en försäljare och fick vår nya bil. Tydligen är man lite större kund när man köper en fabriksny bil för vi fick en bukett med rosor när vi lämnade affären. Bilen är så fin så fin. I kväll, efter maten, gick jag ut till garaget och tittade till den. I och för sig för att jag hade glömt min medicin i baksätet men ändå.

I kväll har jag pratat med pappa om Bolles begravning nästa fredag.
"Det stod inget i annonsen om klädsel" sa han "så jag tänkte ta mina vardagsbyxor."
Men då hotade jag med att han inte fick åka i min bil och jag hoppas att det tar skruv.

12 april
Sång och konsert
Först hade vi sångövning i kyrkan. Christine har två veckor kvar till sin beräknade förlossning. På söndag skall hon leda sin egen lilla kör i stora kyrkan här i stan, tre sånger för blandad kör och en för damer. Jag har rått henne att hosta försiktigt fram tills efter gudstjänsten.

Vi var på konsert idag. Robert Broberg med band framträdde. Vi satt på främsta raden, tillsammans med Lena och Lars. Vi kunde ha bitit honom i tårna om vi hade velat. Inte Lars, alltså, utan Robert Broberg. Det var en fantastisk föreställning. Han har en del sånger som har så underbart bra text så man tror knappt det är sant. Hans senaste skiva kom ut 2001. Jag hoppas att han kommer med en ny snart!

11 april
Stressigt värre
Sven-Arne skulle till Stockholm idag. 06.43 skulle tåget gå och vi vaknade 06.27. På med kläder, ta bilnyckeln i handen, rusa ut och öppna garaget. Sven-Arne kom farande efter, körde ut bilen, jag stängde garaget och så for vi våra 7 km till stationen. Han hade två minuter till godo när han kom fram.

10 april
Skolarbete och spenderbyxor
Anna-Sarah skall prata om Strindberg i skolan. Just nu ligger hon i soffan och tittar på videon om Hemsöborna, den med Sven Wollter, Allan Edwall och Sif Ruud. Det är ett skolarbete i hennes smak!

Sven-Arne och jag har gjort av med pengar idag! Vi har haft problem med bilen. Den gnisslade och hade sig. Vi har haft den på verkstad idag, för att fixa oljudet och få en ny nyckel och byta en sån rem och en sån och... det var säkert något mer. När vi ändå var där (och hade sett vad verstadskostnaden blev) gick vi och tittade på bilar. På tio minuter blankt bestämde vi oss för en fabriksny bil. Nu ska de montera en dragkrok och sen är det bara att hämta den.

9 april
Körsång
Vi sjöng i Norra Kyrketorp i dag. Det var roligt. Det är det nästan alltid när vi har konsert, vad det beträffar. Men en i publiken var lik Farbror Nisse, Bolles pappa. Jag tittade på honom och så såg jag "vår" Nisse framför mig och då fick jag en så stor klump i halsen så jag fick vara tyst en stund.

8 april
Stilla söndag
Vi gick en sväng på förmiddagen. Vi var väl tio personer kanske, med Farbror Lasse i spetsen. Vi tänkte först gå till Hultatorp eller kanske Kristentorp men det var kallt som bara den så vi gick bara Lönsholmarundan. Han visade en sten som jag inte har sett förut. Brorsa höna kallade de den som barn. Min pappa (som hette Bror på den tiden) satt på den och vilade när han hämtade posten.

Så åkte vi hem. Jag blev så glad, så glad när jag kom hem. Sven-Arne har ju lagt golv. Det blev kalasfint! Det var snyggt och städat till och med i garderoberna och han hade till och med påskpyntat innan han åkte. Och så golven som var så fina så man trodde knappt det var sant. Det är sällan man blir SÅ glad när man kommer hem.

7 april
Påskafton
Mamma bjöd några damer på lunch. Vi servade så gott vi kunde och i övrigt tog vi det lugnt. Sven-Arne spelade spel med mina syskonbarn och de förde ett herrans oväsen. Sanna och Sven-Arne hade en hård kamp och om jag fattade det rätt så blev det oavgjort.

Och så var det familjemiddag på kvällen. Rökt kalkon, potatisgratäng, sallad, glass, maränger, chokladsås, tårta och spettekaka. Rebeckas Erik höll tal och så sjöng vi - för ABSOLUT sista gången - mammas favoritsång. Vi kan sträcka oss så långt så att vi sjunger den om hon tänker fylla nittio. Och därmed basta. Och nej, det är inte den vi sjunger efter noter.

6 april
"Idag ska du vara med mig i Paradiset."
Bolle dog tidigt på morgonen, denna sorgliga långfredag.
Frid över hans minne.

Vi höll en improviserad minnesstund med en tyst minut och sjöng en psalm nere vid sjön.

Sven-Arne bilade ner till Skåne idag. Han har ägnat veckan åt laminatgolven och det var nog lättare att fixa dem i lugn och ro när han var ensam. Skönt att han är här. Livet blev genast lite lättare igen.

5 april
Bolle
Sällan har väl så många barn sprungit ut och in på en IVA-sal!

Min kusin och barndoms lekkamrat ligger på sitt yttersta för hans kropp orkar inte hämta sig efter alla sjukdomar. Vi har suttit hos honom idag. Det var sorgligt men inte mycket att göra något åt. Att hålla hans hand, påminna honom om anekdoter från när vi var små och prata om framtiden, hålla hans nyfödde son och leka lite med Elias som är tre, det tog större delen av dagen.

4 april
Eva 80 år
På förmiddagen kom fastrar och farbröder och några grannar. På eftermiddagen kom en moster och på kvällen åt vi familjemiddag. Pappa tyckte att vi skulle äta köttbullar men vi vägrade så stekt kyckling blev det. Inger var där, och så jag och Maria och hennes familj. Mamma har en favoritsång. För att glädja mamma sjuöng vi den på snart sagt varje gudstjänst vi deltog i under hela vår uppväxt. Tre verser, sammanlagt nio ord. Men mamma älskar den, som sagt. Vi har sagt att vi aldrig kommer att sjunga den igen men gjorde ett undantag. Kan man glädja en åttioåring så får man bjuda till.

3 april
Mot Skåne
Det finns en skrivartävling som SVT har utlyst. Tävlingen finns här. Jag fastnade för en av berättelserna och tog med mig en laptop och började skriva när tåget rullade ut från perrongen i Skövde. I Osby var jag klar.

I morgon fyller mamma åttio. Smörgåstårtan är fylld. I morgon skall den garneras, jordgubbstårtan skall göras och spettekakan skäras. Man vet ju aldrig om det kommer folk, trots att man har satt in en annons i tidningen om att uppvaktning undanbedes.

2 april
Plock
Hemmet ser ut som... jag vet inte vad man skall likna det vid. Nu är två av golven klara, så när som på lister. Men allt som eljest funnits i kök och hall står uppställt, antingen i närheten av sina ordinarie platser eller någon annan stans i lägenheten.

Och oftast i oordning.

Mitt i detta har jag plockat ihop grejor som jag ska ha med mig till Skåne i morgon. På söndag är jag åter. Möjligen på måndag. Det beror på hur mycket dag som återstår när vi kommer upp.

1 april
Födelsedag
Jakob fyller år endera dagen och vi var bjudna på middag hos honom och Mia idag. Linus kom också. Han var tvungen att sticka och köpa en dator innan affären stängde. Tydligen visste han vad han ville ha för han var snabbt tillbaka.

Jakob har lärt mig ett nytt tecken. Hans namn på MSN har varit ¬ SJUK och hur säkert är det att åka till någon som har influensa eller nåt annat smittsamt? Jag åkte dit med viss försiktighet... men tecknet betyder NOT talade han om när vi var där.