Kära dagbok...

31 maj
Trött

Så här känner jag mig.
30 maj
Vi har våra rutiner
Jag letar efter journaler från släktingar som dog unga i början av 1900talet. De bodde i Skåne men gick till en läkare i Markaryd. Jag började med att ringa till arkivet i Växjö, på sjukhuset. Där fanns inga journaler.
- Prova med centralarkivet på administrationen, sa hon. Bomstopp där med.
Jag ringde vårdcentralen i Markaryd.
- Välkommen till vårdcentralen i Markaryd. Vid omedelbart behov av läkare, ring 112. I annat fall, följ instruktionerna så ringer vi upp.
Jag följde instruktionerna och en sköterska ringde till mig. Jag talade om mitt ärende.
- Vi skickar våra journaler till Strömsnäsbruk, sa hon. Så fick jag ett telefonnummer och ringde dit.
- Välkommen till vårdcentralen i Strömsnäsbruk. Vid omedelbart behov av läkare, ring 112. I annat fall, följ instruktionerna så ringer vi upp.
Jag följde instruktionerna och en sköterska ringde till mig. Jag förklarade mitt ärende och sa att jag först och främst ville veta om de alls hade journaler från 1901 - 1911. Hon blev lite osäker på hur sekretessen fungerade. Jag talade om reglerna, att de skall vara döda i minst 25 år och att journalen skall vara mer än 75 år. Men att det just nu som sagt enbart var fråga om det fanns journaler i Strömsnäsbruk eller om jag skulle söka i Landsarkivet i Vadstena.

- Jag sätter upp dig på en läkartid, sa hon. Vad har du för personnummer?

29 maj
Stilla tisdag
Klockan sju var jag på jobbet idag och inte jobbet här i stan utan på sjukhuset i Falköping. Det var inte lätt! Klockan sju är v.ä.l.d.i.g.t. tidigt. Särskilt när man skall Köra flera mil först.

För att inte hemfalla åt total seghet har vi fixat lite på trädgården i kväll. Det är skönt att ha en trädgård som man kan sköta snabbt och med gott resultat! Sven-Arne har lagt en plattgång på baksidan och jag har städat altanen. Dessutom vattnade jag. Grannarna tror inte att jag är klok som drar fram vattenslangen när det regnar men vissa av våra krukor och rabatter ligger under taksprånget och är snustorra även när det är spöregn. Och det kan ju inte grannarna veta.

28 maj
Litteratur
Jag har fått så mycket beröm så man tror knappt att det är sant. Jag skrev färdigt en novell i slutet av förra veckan. Jag skickade den till Skåne och i lördags lästes den upp när Lars fyllde år. Två kusiner har kommenterat den idag och deras mail var fulla av superlativer. Sånt blir man glad över!

Nu håller jag på att översätta en av mina berättelser till engelska. Det är inte så enkelt. Dels vill jag att språket i de gamla breven skall låta gammaldags och dels använder jag konstiga ord. Vad heter till exempel katekes på engelska? Eller torpardotter?

Nu i kväll har jag fått följande mail från min syster Maria:
Jaha, här har man ansträngt sig för att framkalla foton till fyra olika album i familjen + till mamma och pappa.
Och när jag skulle montera in fotona från i påskas med hela tjocka släkten såg jag att något inte stämde… Alla huvudena var Sven-Arnes!!!!
Tillåt mig sucka och riva mitt hår! … fast det var ganska kul också!

/Maria


Bilden hon pratar om är den här. Jag kom inte ihåg att jag hade skickat den till syrran - men det hade jag tydligen.

27 maj
Pingstdagen
Det är mors dag idag. Mamma är vederbörligen uppringd och gratulerad. Mina egna barn tänkte komma hit. Det tänkte de faktiskt. Och det är ju tanken som räknas...

Tårtan som de missade var god! Jag har lagt upp receptet här.

26 maj
På stan
Jag vet inte vad som flög i mig. Vi var på stan, jag och Sven-Arne. Vi hade handlat och skulle tillbaka till bilen. Hissen kom. Vi klev in, vi två och en äldre man. Vad du ser bister ut, sa Sven-Arne till mig. Och jag, dumma människa, skalderar:
Så bistert kall sveper nordanvinden
så kom jag fel och fortsatte
det kom en trekantig gubbe in.
Och just då stannade hissen vid det första parkeringsdäcket och den äldre mannen klev ur. Vad trodde han att jag menade? Att det blev bistert kallt för att han klev in i hissen?

25 maj
Utflykt
Vi hade heldags-APT med jobbet idag. Ett av anhalterna var Medicinhistoriska museet i Vänersborg. Lägg märke till porslinet! Ett klassiskt sjukhusporslin. Okrossbart.

24 maj
Länksamling
Här är några nyttiga länkar. Det här är Mias blogg.
Hon är just nu på väg att bli sambo med Jakob, dvs Günter. Jakob/Günter har en film på youtube. Den tar en stund att ladda men den är värd att vänta på. Låt den ladda i lugn och ro. Starta den, luta dig tillbaka och njut.

23 maj
Sedelärande historia
Lotta brukar hålla en lliten betraktelse i slutet av varje sångövning. Idag berättade hon följande historia:

En kvinna kom till himlen, efter en lång tids sjukdom. Sankte Per mötte henen i porten. Hon kunde se in i himmelriket. Där satt alla hennes gamla vänner vid ett dukat bord. En plats stod tom och väntade på henne och bordet dignade av läckerheter.
- Vad skall jag göra för att komma in? sa kvinnan.
- Det är enkelt, svarade Sankte Per. Du behöver bara stava rätt till ett enda ord.
- Vad då för ord?
- Kärlek.
- Det var lätt. K.Ä.R.L.E.K. Och så kom kvinnan in i himlen.

Ett tag senare så gick hon förbi pärleporten. Sankte Per ropade på henne.
- Vakta porten medan jag går ett ärende, sa han. När hon stod där kom hennes man.
- Nämen hej! sa hon. Hur har du haft det sen sist?
- Jotack, bara bra, sa han. Jag gifte ganska snabbt om mig med den unga sköterskan som hade hand om dig medan du var sjuk. Och så vann jag på lotto. Så jag sålde vårt lilla hus och köpte en herrgård och en sportbil. När jag dog så var det för att jag råkade få en vattenskida i huvudet när jag och min lilla fru var på semester på Bahamas. Jag ser att det är fest där inne. Hur skall jag göra för att komma in?
- Det är enkelt, svarade kvinnan. Du behöver bara stava rätt till ett enda ord.
- Vad då för ord?
- Warszawa.

22 maj
"Viktig information...
... till dig som nyss har köpt bil."
Så stod det som rubrik i reklamen som kom idag. Det var ett erbjudande om stöldskyddsmärkning av bilen. "Du får 3000 kronor om din bil blir stulen!" stod det. Ursäkta mig, men om vår bli blir stulen så vill jag ha betydligt mer än 3000 kronor.

21 maj
Bantarens offerbön
Jag köpte en gång en bönbok som heter Signe Sammelsuriet. Från den kommer följande bön:

Jag lägger fram mina umbäranden
för Dina fötter,
Evigt Spänstige Skapare.
Alla dessa frukostar med halva grapefrukter
salladerna utan dressing till lunch
kycklingbrösten och de ångkokta grönsakerna
till middag.
Jag har utstått dem alla,
de fettfria,
det kalorisnåla,
det lätta.

Befria mig då, Herre,
från de där åtta kilona onödig kropp
före första sommarhelgen
på det att jag må kunna visa mig på stranden.

I dagsljus.

20 maj
Familjesöndag
Jag gjorde järpar idag. Det var meningen att det skulle bli färsspett men tiden räckte inte. Här är receptet:

Blandfärs 8 hg
Skorpströ och mjölk (i det här fallet laktosfri)
Två pressade vitlöksklyftor
Ett pyttelitet ägg
Spiskummin
Nymald svartpeppar
Provencalska örter, djupfrysta
Och så blandar man som vanligt och steker järpar eller spett eller biffar eller köttbullar, allt efter tid och läglighet.

Så god mat kan man bjuda barn på! Det var Hilda, Jakob och Mia som var här och åt middag. Förutom järparna hade vi pastasallad, grillad haloumi, grillade aubergine- och squashskivor, sallad, bresaola, choritzo och prusciotto.

I veckan skall vi äta rester. Det ska bli gott.

19 maj
Hålla ångan oppe
Vi var ute och åkte idag. Vi åkte till Herrljunga. för att titta på tåg. Resan finns här.

18 maj
Generationer
Fredagskväll. Sven-Arne går igenom Hildas dator. När han är klar med det skall han kolla om det går att starta upp min gamla skrivare, den som vi hade innan den som vi just har bytt ut.

Jag tittar på ett gammalt fotografi från 1903 och försöker räkna ut vem som är vem. Det är svårt! De är 42 personer på fotot, varav 28 karlar och de ser likadana ut allihop. Sex av personerna känner jag igen. En av dem är min farmor. Hon är nio. En annan är farmors morfars far. Han är hundra. Han föddes året innan Napolen kröntes till kejsare.

17 maj
Sjusovardagen
Idag vaknade jag av att det ringde på dörren. Det var morbror Magnus och moster Gunvor som råkade vara i stan. Det var ljuvliga röster att vakna till! Sven-Arne höll på med frukosten när de kom så vi bjöd på kaffe och ostsmörgås.
Det var roligt att träffa dem och jag hoppas att vi kan ses ofta framöver.

De berättade att min kusin Märit är regissör för Opera Vox. Just nu ger de Rossinis Resan till Reims och hon har valt att göra den till en inspelning av en dokusåpa. Synd att man inte är i Stockholm och kan se den!

Och så måste jag testa en annan grej. Vi skall titta på ånglok på lördag och då måste jag testa att ladda upp en film innan dess. Men för den som undrar kan jag tala om att detta inte är ett ånglok. Och att man dubbelklickar på texten och sätter sig och väntar lääänge!

16 maj
Inger Singer Symaskin
Syrran fyller år idag. Jag säger inte hur mycket men hon är äldre än jag så får ni tänka själva. Fast hon har inte riktigt tid att fira sin dag eftersom hon skall gifta bort sin dotter på lördag. Kanske säger Rebecka på lördag kväll som idrottsmannen som skulle hålla tal:

"Jag skulle vilja tacka mina föräldrar - i synnerhet min pappa och min mamma."

15 maj
Ur uppslagsboken
Vissa dagar är det svårt att komma på vad man skall skriva om. Inte för att det inte hänt något utan för att det är svårt att komma på något orginellt varje dag. Idag kan jag därför berätta vad som sägs om Södra Ryd:
Invandrartät stadsdel belägen cirka fem kilometer norrut från centrala Skövde. Södra Ryd var bland de mest invadrartäta områdena i Sverige under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Ryd har cirka 7000 invånare, varav 60% med utlänsk bakgrund.

Det står inte att det dessutom är en väldigt trevlig stadsdel men det är det.

14 maj
Forskning
Jag samlar material för att skriva en berättelse om min farmor. I jakten på källor har jag sökt i provinsialläkarrapporter från år 1900. Där kan man bland annat läsa följande:
I Winslöf (finnes) /.../ 1 korffabrik, om hvilken det heter att "skadliga födoämnen beredas kanske i korffabriken men förtäras ej inom socknen".
Sug på den.

13 maj
Söndag
Vi sjöng damtrio i S:t Matteuskyrkan idag. Två av sångerna hade Christine, vår favoritkantor i stan, arrangerat. Tyvärr var hon inte och lyssnade när vi sjöng dem för hon gick på föräldraledighet strax efter att hon hade delat ut noterna. Tack, kära Christine, för dina noter! Dina arrangemang är mycket vackra och det är en förmån att få sjunga dem.

Ett av styckena var psalm 766, där en av verserna går
Jag tror på en Gud som gråter med mig
När jag gråter så allting är gråt,
En tröstande Gud som kan trösta likt den
Som väntar tills gråten gått åt.


12 maj
Vårlördag
Se så fint det är på vår gård!I eftermiddag var vi hos min kusin Helena. Det är ju lite märkligt när en kusin från Skåne - som dessutom är gift med en annan skåning - bor på promenadavstånd från mig som också är skåning. Vi har å andra sidan andra kusinflockar, i Södertälje och Norrköping till exempel. Nu tror jag att jag kom bort från ämnet. Helena fyllde år idag. Jag säger inte hur mycket. Nädå. Man jobbar på sjukhus och har tystnadsplikt.

11 maj
Fredagskväll
Anne har bott här ett par veckor. Först för att hon behövde sällskap och sen för att det var lite småtrevligt. Eller som hon själv uttryckte det "Om jag bor här några veckor och bara köper cigaretter och cocacola så har jag snart råd att tatuera mig."
Jojo.
Men idag tänkte hon om. Vi skjutade vi tillbaka henne till sin lägenhet i kvällningen och det blev väldigt tyst här. Inte på något otrevligt vis men väldigt mycket tystare.

När jag planterade växter på trädgården för några veckor sedan var det bland annat pelagoner jag satte. De har övervintrat hängande uppåner efter alla konstens regler. Jag vet inte vad jag gjorde för fel i uppstarten för säsongen men de är inte i så god form, kan man säga. De är stendöda med andra ord. Om någon vet hur man skall få dem att spira på våren så är ni välkomna att höra av er så att jag vet inför nästa säsong. Det är ju onödigt att jobba med dem på hösten, om de ändå inte tänker börja leva igen när det blir vår.

10 maj
Dialektalt
Den som känner mig vet hur jag låter. Dialekten är en ständig källa till roade kommentarer från kollegorna. Jag vill poängtera att Sonja pratar närkingska och resten är skaraborgare och låter som om de jobbar på Macken allihop.

Jag var ju med i en novelltäving i vintras. En del av bidragen skall nu ges ut som bok och som talbok. Idag har jag fått frågan om jag vill läsa in mitt eget bidrag för skivan.

Petite moi. På skånska.

9 maj
Släktberättelser
Jag mailade till mina kusiner för ett tag sen och frågade dem om vår gemensamma farmor/mormor. Vem hon var och vad hon tyckte om för musik och vad hon sjöng när hon satt vid tramporgeln (hur hon nu hann med att spela orgel med nio barn) och om vad hon tyckte om och sånt.

I dag fick jag ett brev från en kusin:
"Mailet där du efterlyser fakta om Selma ledde till att jag frågade min mor (Hennes mamma är 86) om hon hade något att dela med sig. Utan tvekan tog hon fram en anteckningsbok som jag fick kopiera." Trettio sidor som min faster har skrivit. Tänk, vilken fantastisk källa! Jag har lagt pappersbunten på bordet och skall grotta ner mig i dem lite senare i kväll. Det ser jag fram emot.

8 maj
Kalmar
Jag har lagt upp själva tågberättelsen på Postvagnen.

Men det finns annat att berätta om Kalmar. Som att tre tangodansare råkade befinna sig på slottet samtidigt som vi. Det var en man från.. Argentina kanske? .... och två kvinnor från Kalmar tangoklubb som blev inspirerade av miljön. En mobiltelefon med lite musik var tillräckligt för att de skulle börja dansa.

Jag filmade dem men filmer är förfärligt stora att ladda upp. Jag försökte först men jag höll på att ta knäcken på hemsidan så jag fick ta bort det igen.

6 maj
Hemväg
En lång, skön dag på stranden. Det blåste men om man låg på en picknickfilt så kändes det inte. Alltså låg vi kvar på filten.

Så åkte vi hem. Tre byten fick vi men vad gör det? Att åka tåg är behagligt. När jag sitter där och ser ut genom fönstret så startar en massa kreativa processer i mig. Nu har jag kommit på en del bra vinklingar i min nästa berättelse, den som ska handla om min farmor. Man borde åka tåg oftare.

Bilderna från helgen är inte ens uppladdade än. De kommer i morgon. Eller nästa dag. Det beror på hur mycket tiden räcker till i morgon.

5 maj
Mot Kalmar
Tidigt åkte vi i väg, med äggsmörgåsar och kaffe och fika. I Nässjö hade vi några timmar till övers. Vi hade bokat tid med dem på järnvägsmuseet och de där timmarna som verkade så väl tilltagna bara rusade fram.

Så for vi resten av vägen till Kalmar. Vad skall jag berätta om Kalmar? Vi har ätit gott, sovit gott, haft det gott, gått promenader och svärmat. Jag sa i går att svärma och titta på tåg är samma sak. Det är bara delvis sant. Vi har BÅDE svärmat OCH tittat på tåg.

4 maj
Födelsedag och svärmeri
Vi skall ut och åka i helgen, min drömprins och jag.
Till Kalmar ska vi, med ett extra långt uppehåll i Nässjö.
- Vad ska ni göra där? sa kollegan.
- Vi ska svärma, sa jag.
- Jag trodde att ni skulle titta på tåg, sa hon.
- Det är samma sak, sa jag.

Och resan till Kalmar, mina vänner, det var det som var presenten när jag fyllde år. Vi åker i morgon bitti och kommer hem söndag kväll.

3 maj
Short message service
Att skriva dagbok tar några minuter. Dagen som jag refererar är däremot 1 440 minuter. Då förstår man att det händer mer än vad som står här.

Vi brukar skriva in viktiga händelser i almanackan i köket. Sångövningar och uppsjungningar och evenemang och teater och sånt. I påskveckan var jag i Skåne en del. En dag den veckan hade Sven-Arne skrivit "Helena 19.00". Den som känner oss förstår humorn i det. Särskilt en vecka när jag är bortrest.

(I själva verket handlade det om en sångövning i S:ta Helena kyrka i stan)

2 maj
Klämdag
Det finns så många klämdagar. Måndag var ju Valborg och i går var det röd dag igen. Nu är det tre klämdagar till den här veckan. Det känns inte så nödvändigt att arbeta dem. Men man måste ju.

1 maj
Ledig dag
Elisabeth frågade vad jag fick i födelsedagspresent av Sven-Arne. Två presenter fick jag. Den ena var trädgårdsbelysning. (Den andra återkommer jag till i slutet av veckan.) När vi skulle installera den insåg vi behovet av ett jordat eluttag på altanen. Det tog tid att montera men det gick. Resultatet är lysande.
Bokstavligt.

I kväll har vi varit i Hjo. Lenas pojke har övertagit mitt gamla akvarium. Det är inte så vackert efter tjugo års användning men det fungerar. Jag har lovat Lena att inte berätta vad det kostade. Alltså säger jag inget.

Jag säger bara så mycket som att priset var satt med tanke på att alternativet var att ge det till barnens pappa.