Kära dagbok...

24 - 30 juni
Gospelvecka på Gullbrannagården
I fjol var vi i Halmstad en vecka. Den första lördagen på semestern var det gospelkonsert på Gullbrannagården och vi åkte dit. På stående fot bestämde vi att Nästa år skall vi vara med.

Och sagt och gjort.

Hela vintern har vi pratat om det.
Tänk att vi skall sjunga gospel en hel vecka! har vi sagt.
Så underbart vi skall ha det, har vi också sagt.
Och vi har haft det precis så roligt och underbart som vi tänkt hela vintern.
Och regn? Näe, det regnade inte på hela veckan.

Nu skall jag bearbeta lite bilder och lägga som ett eget album. Hav tålamod, kära gospelvänner. Det kommer. Snart.

23 juni
Midsommardag
Vi har haft våra barn här på middag. Kameran låg inomhus och vi var på altanen. Barnen återkommer lite senare i sommar, när det finns lite mer tid att använda. Då hinner vi ta fram kameran...

I kväll har jag skrivit och delat ut medlemsbladet i bostadsrättsföreningen. På gården lekte några barn. De fick egna blad. En liten tös tog sitt och rusade iväg. "Mammamammamamma - vi har fått POST!" skrek hon medan hon sprang. Hoppas att mamman inte har jobbat natt - eller hade huvudvärk av någon anledning, denna midsommardag.

22 juni
Midsommarafton
Vi firade midsommar tillsammans med kvarteret i år och det var mycket trevligt! Vad gör väl lite regn när man har ett jättestort partytält som rymmer allihop?

Halmstad har fått 92 mm regn det senaste dygnet.
Jojo.
Gissa vilka som åker dit på söndag.

21 juni
Torsdag
I morgon är det midsommarafton. Vädret kanske inte blir det bästa. Vi glömde stolsdynorna ute i gårkväll och de var sjöblöta i morse. Och duken skall vi bara inte tala om. Den var dessutom smutsig så den fick gå i tvätten i stället. Fast vi skulle ju inte tala om den som sagt.

Jag skulle ut och åka idag i spöregnet. Jag hämtade nyckeln till leasingbilen och gick ut genom administrationens baktrappa eftersom det är närmaste vägen till leasingbilarna. Utgången är precis vid förlossningsentrén. Det stod en kille på gården. Glad var han, där han stod och pratade i mobiltelefon.
"Han ska heta Oscar" sa han, precis när jag gick förbi.
Sånt blir man glad över. Att det föds barn som skall heta Oscar, en torsdag i juni medan regnet vräker ner.

20 juni
Semikolon
När jag skrev mitt bidrag till SVT:s tävling Slutet på historien så ville jag att det skulle gå i stil med början på historien. Den hade Håkan Nesser skrivit. Efter regnet hette den. Och eftersom han använde semikolon så gjorde jag också det. Inte många men ändå.

Nu har jag läst ett citat av Kurt Vonnegut, hämtat ur A Man without a Country:
"Here is a lesson in creative writing.
First rule: Do not use semicolons.
They are transvestite hermaphrodites representing absolutely nothing.
All they do is show you've been to college."


Jahapp. Då förstår jag varför mitt bidrag inte går vidare.

19 juni
Gåta
Vad är det för likhet mellan mig och Mariestadstidngen?
Svar längst ner på sidan.

18 juni
Never Argue with a Woman
One morning the husband returns after several hours of fishing and decides to take a nap. Although not familiar with the lake, the wife decides to take the boat out. She motors out a short distance, anchors, and reads her book.
Along comes a Game Warden in his boat. He pulls up alongside the woman and says
"Good morning, Ma'am. What are you doing?"
"Reading a book," she replies, (thinking, "Isn't that obvious?")
"You're in a Restricted Fishing Area," he informs her.
"I'm sorry, officer, but I'm not fishing. I'm reading."
"Yes, but you have all the equipment. For all I know you could start at any moment. I'll have to take you in and write you up."
"If you do that, I'll have to charge you with sexual assault," says the woman.
"But I haven't even touched you," says the game warden.
"That's true, but you have all the equipment. For all I know you could start at any moment."
"Have a nice day ma'am," and he left.

MORAL: Never argue with a woman who reads. It's likely she can also think.

17 juni
Hur tänkte han?
Att Gud har skapat fjärilar och flugor och kor och marsvin, det förstår jag.
Och bäckar och sommarregn och humlor och solen.
Jag kan förstå varför han skapade katter och människor och ängar med klöver och havet och vinden.
Blodomloppet och levern och hjärtats slag förstår jag.
Nej, inte förstår kanske, men jag fattar att det är vits med att de finns.
Men.
En sak förstår jag inte.
Vad tänkte Gud på när han skapade knott?

16 juni
I vimlet
I ett ögonblick av klartänkthet bjöd jag hem alla släktingar på middag idag. Tio var vi vid bordet (vi skulle ha varit tolv men stundenten och hans flickvän var för trötta). Det var tillräckligt med plats på altanen och det var ju tur! Alla i vårt kök hade blivit väl trångt.


Och i kväll har kören sjungit i Beateberg. Det var en fantastisk kyrka att sjunga i! Dessutom var det ett litet tag sen vi hade en "vanlig" konsert och det gjorde upplevelsen ännu större. Här övar kompet. Curt som är ledare, Bengt på bas och Nicklas på trummor.

15 juni
Studentdag
Erik tog studenten idag. Han är kusinson till mig och vi var ditbjudna på middag. Det var trevligt! Festföremålet självt var uttröttat men han verkade nöjd med sin dag. Två av kusinerna följde med till oss och sover här i natt. Det är bra att ha extra sovrum!

14 juni
Blodsugare
Jag såg i tidningen idag att Sveriges kommuner har rankats. Ganska många aspekter fanns med, allt från kommunalskatt till barnomsorgstaxa och företagsklimat. Och en massa andra saker som jag inte minns i hastigheten.

Lund kom på första plats i rankningen. Lidköping var nummer femtio och Skövde 71. Tidaholm och Hässleholm kom nära varandra i mitten av listan och Hjo på plats 175 (Sårri, Sonja, det hjälper inte att du bor där, det rankades lågt ändå. Du kanske kan trösta dig med att Mariestad kom lägre?). Bland de allra sista finns Töreboda, på plats 277 av 290. Det kan ju vara värt en meditation.

Idag är det internationella blodgivardagen. Det står inte i almanackan men det var det ändå. De ringde från Blodgivarcentralen och frågade om jag hade tid att komma. Jag finns ju redan i huset så det var bara att knata upp. Och eftersom det alltså var internationella blodgivardagen så fick man dubbel present. Jag tog en termos och en neccessär. Man kan aldrig få för många av någotdera.

13 juni
Temperaturväxlingar
I dag var det minsann så svalt så det var skönt att ha kofta när vi gick hem från jobbet - men det fick plockas av genast när vi kom hem!
Termometern visade på 17 grader ute och 26,4 inne.

12 juni
Göteborg
En lång dag i Göteborg refereras här.

11 juni
Ändrade planer
Jag skulle till Uppsala på onsdag. Eller rättare sagt, jag skulle åka i morgon eftermiddag för att hinna vara med på onsdag, på en temadag om uppföljning av städtjänster. Och så skulle jag komma hem jättesent på kvällen. Idag visade det sig att hon som skulle hålla i det hela har blivit sjuk så temadagen är inställd.

Men inget ont som inte har något gott med sig! Nu kan jag följa med Sven-Arne till Göteborg i morgon i stället.

10 juni
Varmt
Jo, nu är det värme på riktigt. Nu när klockan är halv åtta på kvällen är det fortfarande tjugoåtta grader varmt ute. Vi åkte till Maxi tillsammans med Hilda en sväng på eftermiddagen. Där var ganska mycket folk - det var fler än vi som hade kommit på att Maxi var ett ställe där det var svalt och behagligt.

På kvällspromenaden hittade jag kantareller. Inte många men ändå.

9 juni
Hemmalördag
Linus ringde i går, väldigt sent om jag skall vara ärlig. Han ville komma hit en sväng. Vi väntade och väntade och till slut så gick jag och la mig. Sven-Arne vakade ut honom. Han har bytt bil och det var nog den han skulle visa upp, mitt i natten.

Och på tal om bil. Sven-Arne startar alltid radion när han kör bil, om det så bara är för att köra den från parkeringen till garaget. Själv vill jag ha tyst i bilen när jag backar ut. Vi har startknapp i bilen och den sitter under stereon. START/STOP står det med stora bokstäver. Den trycker jag alltid på när jag skall stänga av radion. Sven-Arne kallar det kärringastopp men det är det väl inte när det är jag själv som stänger av motorn?

... och medan jag skriver har Annelie skickat mig ett foto på lille Malte. Han är så fin så man bara smälter.

8 juni
Studentdag
Jag var i Lidköping idag. På hemvägen åkte jag genom Skara. Då kom jag på att det är jämt ett år sen Hilda tog studenten. Ja inte på datumen men på veckodagen och veckan. Och det är nästan exakt samma väder som förra året. Möjligen var det ännu varmare då och då kan ni ju tänka er.

Nu har Hilda gått första året på högskolan. Hon kommer visst till civiliserade trakter i kväll.

För egen del har jag kollat tyger på jobbet idag. 120 stolar skall beställas och möbeltyg och gardintyg skall matcha varandra och färgerna på fondväggar och gobelänger. De vi valde och som vi kommer att ha med i beslutsförslaget är så fina så det kommer att bli succé. Det är jag säker på.

7 juni
Ännu en utflyktsdag
Vi har varit på utflykt med jobbet. Den här gången var det med IT-folk och ... ja, det är en lång historia varför vi var ute. Men trevligt var det. Vi fick en underbar tur med ångbåten Trafik på ett spegelblankt Vättern. En arbetsdag kan inte vara bättre!

6 juni
Utflyktsdag
Det är långsamt att ha många bilder här. Därför har jag gjort ett bildspel av dagen i stället.

5 juni
Tisdag
Mia har flyttat till Jakob. Idag hjälpte Sven-Arne dem att köra ett lass med grejer som behövde släp och så kom de hit och åt kvällsmat. Det var mysigt. Det är alltid mysigt när de är här när jag tänker efter.

När de hade åkt ägnade vi resten av kvällen åt att leta efter kylblocken. Vi har ganska många eftersom vi ofta och gärna campar och åker på utflykt. Nu när det har blivit sol och varmt är det hög tid att leta upp dem. I förrådet stod alla kylväskor. Och campinggrejor och grillen och tält och filtar och sovsäckar och sånt. Men inga kylblock. Och inte var de i köksskåpen och inte på vinden och inte ovanpå kylskåpet där det annars kan hamna udda saker. Efter en timme hittade vi dem i tvättstugan. Vi inser inte riktigt logiken med att ha dem där men det gjorde vi säkert i höstas när vi la undan dem.

4 juni
Syskonlogistik
En vecka i sommar har Maria bett att få låna vår lägenhet. De är fyra som skall bo här. Kanske fler. Vi har tänkt låta dem rumstera runt här på egen hand, och så åka iväg någon annan stans. Inte för att jag inte vill träffa Maria utan för att de klarar sig själva.
I kväll ringde Ulla, en av de andra syrrorna. Hon och hennes Jan funderar på att åka här förbi när de har semester. Och just det - det är den veckan som Maria är här.
Undrar om vi behöver köpa fler tält?

3 juni
Söndag
När jag var liten hette kyrkoherden i Vittsjö Sture Hallonsten. En gammaldags präst. Högtidlig och värdig. Jag tror att alla vi som hörde honom hålla gudstjänster kan härma honom. Högtidligheten, kraften och pondusen. Det var på den tiden när det fanns riktiga präster och riktiga prästfruar. Inte såna som köper kakor på Konsum (eller, vilket gud förbjude, inte har kaffebröd alls!) utan som alltid hade tio sorters hembakade kakor hemma.

Sture hade ett antal söner. Nu har jag glömt hur många. De var ganska mycket äldre än jag och jag minns bara att de var långa som sin far. Och de blev nog präster allihop också, om jag inte minns fel. Herman Hallonsten medverkde i dagens gudstjänst i Sankta Helena. Om jag gissar rätt är han barnbarn till Sture. Hermans fru Gunilla är också präst, tror jag.
Undrar vem som bakar hemma hos dem?

2 juni
40 år och 99 dagar
Vi har en liten genväg mellan vår tomt och parkeringen. När de la kablar för bredbandsnät i höstas så var den bästa vägen genom gången. Firman som la ledningarna lovade att återställa marken men nu har vi tröttnat på att vänta på dem. Sven-Arne jämnade till marken, la plattor och grusade runt omkring. Tanken var att vi skulle kunna gå torrskodda till bilen och inte bli leriga om det är dåligt väder. Han måttade avståndet mellan plattorna efter sina egna älgkliv.

Jag kan meddela att det går riktigt bra att skutta mellan plattorna med en matkasse i handen.

Lena fyllde år för ett tag sen. Idag var hennes kalas i Missveden. Att få ett kalas i present, det är väl fantastiskt?
1 juni
Regn, regn och regn

Jag såg vädret i tidningen idag. Regn hela dagen, hela natten och en bit in på morgondagen.
Och sen?
Sol, sol och sol. Nästa vecka var det inte ett moln på himlen enligt prognosen. Det är knappt man tror att det är sant när man tittar ut.

Grannen gick ut med hunden, precis när vi kom hem från jobbet. Vi beklagade oss över att hon behövde gå ut i regnet. Men hon såg glad och pigg ut och sa
"Det finns inga dåliga kläder. Bara dåligt väder."
Jo. Jag är böjd att hålla med.

Vi har trott att vi hade en sabotör på sjukhuset. Någon hade tagit ner skylten till sjukhuskyrkan, den som satt på deras anslagstavla. Den var bortplockad och låg slängd på golvet. Sonja gick in till diakonissan och sa
"Konstigt - men det är nån som har ryckt dän skylten! Den låg på golvet"! Så tog hon den med sig för att ordna ny uppsättning.
Idag ropade en munter pastor när jag gick förbi. Han skulle möblera om på anslagstavlan i går. Han tog loss skylten och skulle sätta den längre åt ena sidan. Då var limmet bakom skylten för dåligt så när han hade gått därifrån hörde han att den lossnade och for i backen. Det tog en liten stund innan han hann gå ut för att plocka upp den och då var skylten försvunnen.


19 juni
Svaret på gåtan:
Båda kallas Lusadräpar'n.