Kära dagbok...

31 juli
Arbetspass
Jag har haft som ambition att skriva minst 500 ord varje dag under semestern. 500 ord är inte speciellt mycket, det motsvarar ett par sidor i en pocketbok. Oftast har jag skrivit mer men idag blev det bara ett halvt pensum. I stället har vi varit hos Jakob och Mia och donade lite.
En mycket rolig semesterdag.

30 juli
Dyrt
Syrran var ju här i förra veckan när vi var på Västkusten. Det funkade jättebra - men det blev dyrt! De ställde en godisskål på bordet i vardagsrummet. Bland annat var det kola i den och jag äter ibland kola mot bättre vetande. Över fem hundra kostade tandläkarbesöket.
Som det kan bli.

29 juli
Ordningen återställd
Det mesta är uppackat och tvättat. Bilen är ren och dammsugen och tvättad. Gästerna har åkt. Bilderna är uppladdade och hemsidan uppdaterad.

Vi tycker om att tälta men vi tyckte om att komma hem också. När man har tältat en vecka så uppskattar man att ha dusch och toalett och handfat i samma hus. Och gratis! För att inte tala om diskmaskin. Och visserligen har vi ett stort tält men det är betydligt mycket bättre plats i lägenheten. Det är inte dumt det heller.

28 juli
Home, sweet home!
Vi packade ihop och åkte hem, efter en vecka i tält. Dalsland är liksom baksida för oss, eftersom det är precis på andra sidan Vänern från Skövde räknat. Vi passade på att se lite, som till exempel akvedukten i Håverud.

De här människorna har bott här medan vi har varit borta. Utom hon i rosa. Hon var här ändå. Från vänster syns Ulla, Maria, Per-Erik, det glada barnet som jag inte vet vem det är och så Sanna.

Det var ytterligt praktiskt att ha gäster här när vi var borta. När vi körde in på gården i kvällningen stod det fika på bordet. Och när det blev dags för kvällsfika gick Per-Erik och gjorde i ordning det. Så skall vi göra i fortsättningen - lägga ut nyckel när vi skall få gäster och så låta dem sköta sig själva några dagar först. Det blir väldigt enkelt att passa upp dem när man kommer hem igen.

27 juli
Bohus Malmön
Blåsigt idag. 17 sekundmeter sa de på sjövädret. Vi packade fika och åkte till Bohus Malmön. Vi kollade först om vi kunde hitta Jette och hennes älskling men för att känna igen dem skulle de behöva sitta på trappan till båthuset och sola. Det gjorde de inte. Man gör inte gärna det i regn, insåg vi.

Bohus Malmön är fantastiskt. Två pojkar stod ute på de hala klipporna och tampades med vågor. Det såg livsfarligt ut. En entusiastisk vindsurfare gick förbi oss mot vattnet. Vi fotograferade honom och när jag bara är klar med dagboken skall jag redigera lite bilder och skicka till honom.

Tältet stod kvar när vi kom tillbaka - men det ryckte och slet förskräckligt. I morgon tänkte vi vara med på en gospeldag i Strömstad men har ångrat oss. Vi åker hem i stället.

26 juli
Kajak
Ett par av grannarna är kajakpaddlare. Vi pratade med dem för några dagar sedan och innan vi hann tänka efter hade vi anmält oss till en introduktionskurs i kajakpaddling. Nio personer var vi. Det regnade, blåste och var fantastiskt roligt. Bra att få testa i dåligt väder, det är ju lite tryggt att ha två ledare med sig när man testar i höga vågor och motvind!

Efteråt var vi trötta. Men glada. Det gav mersmak.

25 juli
Fotografering och kantareller
Vi var ute och åkte. Tanumshede station och hällristningar och Vitlycke och sånt. Det hör liksom till när man är här. Sju vindkraftverk stod bredvid varandra i den uppgående solen. Det var precis vindstilla.
Vad häftigt det ser ut när de står stilla allihop, sa Sven-Arne. Man skulle fotografera det. Fast på ett foto skulle det inte synas att de står stilla. Man måste filma dem.
Jo, precis.

Man skall inte tala om var man har sina kantarellställen. Det här är ett undantag. Aspeberget ligger bredvid Vitlycke museum. Gå och titta på hällristningarna där. Kolla i vänster vägkant på väg tillbaka till parkeringen.

24 juli
Sol, vind och vatten
Solen skiner. Vi tar bilen till Tjurpannan, ett naturreservat en liten bit från campingen. En fantastisk promenad i storslagen natur.

23 juli
Strömstad
Helgens hemska händelse i Strömstad avhöll oss inte från att åka dit.
Vi tänkte ta tåget men missade det med en hästlängd. Vi tog bilen i stället. Middagen blir räktallrik för mig och silltallrik för Sven-Arne. Drömsillen kan rekommenderas.

Vi gick förbi baksidan på en annan restaurang. Två öl, en kopp kaffe, en bänk att skära grönsaker på och en kompis som står och håller sällskap. De har inte samma miljöinspektör som vi har här hemma.

22 juli
Tältgrannar
Närmaste granne på ena sidan är två killar från Östhammars dykklubb. De är lyriska över att vattnet är så klart. De dyker ner till 25 meter och har sett hummer kila förbi.

På andra sidan finns ett norskt par. De har en norsk försvarshemlighet som heter Hedvig. Hedvig vaktar vår kylväska just nu för hon har semester. I vanliga fall är hon lavinhund.

Vi har köpt en regnmätare i Grebbestad och bara för det blev det uppehållsväder. Vi kunde ligga utanför tältet på en filt och lyssna på Erland Josefssons sommarprogram.
21 juli
Tältning
Precis när vi hade slagit upp tältet på campingen kom regnet. Man skall ha turen på sin sida!

En promenad över klipporna i kvällningen. Nu är det semester på riktigt.

20 juli
Hurra!
Äntligen dags för semester. Vi har gjort utflyktssmörgåsar och dammsugit golven och letat fram fyra gamla cyklar och vattnat blommorna. I morgon bitti bär det av.

19 juli
En dag kvar
Jo nu är det bara morgondagen kvar. Sen är det semesterdags. Jag har städat skrivbordet idag. Jag skall inte säga att jag trodde att det var ekskiva på bordet för det visste jag att det inte var. Men det var längesen jag såg skrivbordet. Det erkänner jag.

Huvudnyheten från vår lilla stad är annars att en förrymd tjur orsakade bekymmer för polisen på eftermiddagen. Den smet från slakteriet och rymde in i ett villakvarter. Ilsken och skrämd var den så den fick avlivas. Jag vet inte om det gjorde så stor skillnad för tjuren. Den var som sagt på väg till slakteriet.

18 juli
Drömjobb
Jag såg på Svenska Dagbladets nätupplaga att Manpower har listat de populäraste jobben. Bland kvinnorna ser det ut så här:
1 Inredningsarkitekt
2 Ekonom
3 Författare
4 Marknadsförare
5 Designer mode och textil
6 Djurskötare
7 Läkare
8 Veterinär
9 Trädgårdsmästare
10 Psykolog

Jo. Jag vet ju vilket jag själv skulle välja. Undersökningen visar också att 11% av de tillfrågade anser att det är ekonomin som gör att de inte kan nå drömjobbet.
Suck.
Jag vet.

17 juli
Det är fult att ljuga
Varje tisdag klockan åtta lägger Hans Broman in en bildgåta i Postvagnen. Eller rättare sagt, han lägger in några olika. Så får Postvagnsläsarna gissa var det är taget. Jag har förstått att det är populära gåtor! Det måtte sitta folk (främst herrar) och trycker på F5 om och om igen för inom fem minuter har det rasslat in massor av svar.

Förra tisdagen skrev jag en protest för jag tycker att det är synd att bildgåtan är samtidigt som Allsång på Skansen. I kväll har jag lagt in ett nytt inlägg och sagt att det var Bromans fel att vi köpte en laptop. Det är inte riktigt sant. Visst, det gick att titta på allsången och uppdatera Postvagnen samtidigt. Men den främsta orsaken till att vi köpte den är att jag vill kunna sitta och skriva lite varstans när jag är ledig, plus att vi vill kunna ladda upp bilder när vi semestrar och när vi vill visa bilder för folk utan dator.

Det är lite déjà vu över att titta på bilder på dataskärmen. Som gamla tiders diabilder. Filmduken har bara krympt lite.

16 juli
Stressigt värre
Vi väntar en liten. Dator alltså. Sven-Arne ringde till firman i Lidköping där vi skall hämta den. Det var lite körigt just då och han i butiken skulle gå och kolla om den hade kommit. Han kopplade Sven-Arne på kö och så gick han och kollade. Sven-Arne drack kaffe i lugn och ro. Efter en mycket lång stund kom mannen tillbaka till luren. Han bad om ursäkt tusen gånger. Det kom en kund medan han kollade lagret och sen glömde han bort det köande samtalet. Det var först när han tyckte att telefonen var för tyst som han kom ihåg Sven-Arne.

Som det kan bli.

Och i morgon skall vi hämta tillökningen.

15 juli
Ojsan
Där försvann halva juli innan vi visste hur. Idag har det varit riktigt skönt. Vi drabbades av arbetslust och fixade lite på trädgården. Det var blött som bara den i landen men vi flyttade gäddsaxarna och drog upp näckrosor och nate och såg att det faktiskt fanns en del växter som inte hade drabbats av drunkningsdöden.

Och jag säger som Sven-Arne: Det är skönt att ha en trädgård som är lagom stor, så att man känner att man hinner med att njuta av den och kan lägga sig och sova middag i en solstol utan dåligt samvete för att det är något som borde fixas.

14 juli
Trettio år
För trettio år sedan hjälpte jag till i Sommarkyrkan i Åhus. Vi hade bland annat barntimmar varje dag. Vi gick runt på campingen i Åhus med ett långt rep och sjöng en hemmasnickrad sång om "Hej alla barn, nu är det barntimmedags! Vill du va med så håll fast i repet!". Och så lämnade vi tillbaka barnen efter en timmer eller nåt.

Just den här dagen minns jag. Vi bodde i en gammal husvagn utanför gudstjänsttältet, utom en kille som hade sina föräldrar i Åhus. Han hade väl tillgång till radio så på morgonen när han kom och åt frukost med oss andra, så berättade han att Sverige hade fått en liten prinsessa. Han berättade inte det bara för oss utan när vi gick runt på campingen och spelade gitarr och sjöng så fortsatte han berätta det.

"Sverige har fått en prinsessa!" ropade han till tältare och husvagnsägare som vi mötte. "A babyprincess has been born!" ropade han till dem som inte såg ut som att de förstod vad han sa. Och försäkerhets skull la han till "Une princesse royale aujourd'hui" med jämna mellanrum.

Efteråt kom han på att de utländska camparna skulle åka hem och berätta för alla att i Sverige, detta konstiga rojalistiska land, där går man runt med rep och gitarrer och sjunger och hojtar och har sig, när det föds kungligheter.

13 juli
Recept
Jag har lagt till glöggreceptet i receptsamlingen, efter önskemål i gästboken. Jag lagade en improviserad trerätters middag på en timme i kväll. Det tycket jag var bra gjort.

Desserten blev följande:
Vi hade kvar lite rårörd blåbärssylt från förra helgen när vi hade varit i skogen. Den blandade jag med yoghurt och lite muscovadosocker och la som spegel. Två muffins ur frysen. De är inte så vidare värst goda för det var alldeles för lite socker i receptet.
Därför duttade jag på lite nötlikör och så några boysenbär från grannens trädgård. Lite mandelflagor och så var det klart.

12 juli
Idag...
... står det still i huvudet. Jag har suttit här en lång stund och startat inledningar men jag kör fast hela tiden och deletar det. Jag har skrivit ett inlägg i Postvagnen och det fick visst min kreativa källa att sina.

För två år sen var Sven-Arne, Hilda och jag i Skåne den här dagen. Så här skev jag i dagboken då:
Och så badade vi i min barndoms sjö, Värsjön. Som barn cyklade vi dit, en mil enkel tur. Man var lika varm när man kom hem igen.
Jag sa att det är så långgrunt så att man kan gå ut till ön men Hilda och Sven-Arne trodde mig inte. De simmade tills de blev trötta och när de kollade hur djupt det var räckte vattnet knappt till midjan. Kom inte och säg att jag inte varnade dem.


11 juli
Drar mig i håret
Mitt senaste skrivprojekt tar tid, har jag insett. Inte kraft men tid. Vad projektet handlar om är det inte så många som vet ännu. Det är mitt svåraste projekt hittills. Eller lättaste. Det beror på hur man ser det. Ibland får jag dra mig i håret för att gå ifrån datorn och göra något annat.

För några år sen var vi hos familjen Bento några dagar. Då hade vi med oss en flaska hemgjord glögg. Lite oturligt var att den enda i familjen som tyckte om glögg var sonen och han var minderårig och fick inte dricka den. I kväll har vi buteljerat årets glögg. Det syns på Sven-Arnes dagbild så det är bara att bekänna att det är det vi roar oss med i juli. Vi satte en omgång i våras men vi glömde bort den och fick slänga alltihop. Den här tog vi just in time.

10 juli
Högskolebeskedet
Idag kom som antagningsbeskedet till högskolan. Jag kom inte in - för jag har inte läst Svenska B. Var Svenska B ens uppfunnet på sjuttiotalet?

Om jag inte kan få dem att ändra sig så har jag alternativa planer. Samma kurs, fast utan Svenska B, går i Karlstad och så går det ju att läsa något annat. En nybörjarkurs i italienska kanske? Dessutom har jag redan ett par rätt rejäla skrivprojekt på gång så jag har nog att göra ändå.

... och medan jag skriver har jag Jan L på MSN. Han avslutade vårt samtal med "Hälsa vadarfågeln" efter att ha sett våra söndagsbilder.

9 juli
Konstigt
Jag har sökt in på en högskolekurs. I mailen när jag kom hem fanns ett meddelande om att man kan logga in på studera.nu och läsa sitt antagningsbesked. Och när man gör det så står det "Sidan är stängd på grund av urval." Ursäkta, men det var från studera.nu som det kom meddelade att man kunde gå dit och kolla.

Vi åkte ut en sväng efter jobbet. Vi ville kolla vad regnet hade ställt till med.
Och i Horn såg vi dessa vägskyltar. Den ena var ju inte så svår att förstå, även om den var oortodox, men vad i all sin dar betyder den andra???
8 juli
Blött
För några år sen var Sven-Arne och Hilda ute och paddlade några dagar. Jag jobbade på dagarna och for och hälsade på dem på kvällarna. Det var mysigt. I år pratade vi lite löst om att vi kanske skulle hyra en kanot på jobbet och ge oss ut några dagar, bara Sven-Arne och jag. Synd att vi inte hyrde den. Vi kunde paddla till bilen.
Eller så kunde Sven-Arne tagit den när han skulle rädda vad som räddas kunde på jordgubbsplantorna. Det är väl risk att vi får höjning av taxeringsvärdet nu eftersom vi har sjönära boende.

7 juli
Blåbär
Vi tog en promenad när det var uppehållsväder. Bland annat hittade vi blåbär men det är ju så erbarmligt tråkigt att plocka! Kladdigt, färgar av sig och plockar man med bärrepare så tar det lika lång tid att rensa som att plocka. Synd när det är så gott.

För att hålla ångan oppe berättade jag om en kompis i Umeå som läste hushållsvetenskap samtidigt som jag. Hon tröttnade på storhushållet och blev busschaufför. Så tröttnade hon på det och började på försäkringskassan. Så drog de ner på personal och hon gick runt hörnet från kontoret och där hittade hon en begravningsfirma. Där har hon jobbat sen dess.

Den långa inledningen hade Sven-Arne hört förut så den drog jag inte.

När vi bodde i Umeå skulle de fira något i studentkorridoren. En av de andra gick till konditoriet och handlade och min kompis åtog sig att baka något. Hon bakade blåbärsbullar. Och hon som handlade på konditoriet köpte ... blåbärsbullar.

6 juli
Fredag
Så är det fredag igen. Lars-Göran jobbade sista dagen före semestern idag. Vi firade med att äta pizza ihop. Sex personer på en familjepizza och det blev ändå en bit över. Det var många som började semestern nu och det kändes på atmosfären. Det var liksom soligt i fikarumet. De andras entusiasm smittade av sig så man blev glad själv, trots att man skall dit på måndag igen.

Nästa vecka är det bara jag som sitter i vår korridor. Det kanske blir lite ensamt men saliga äro de fåtaliga, ty de skola vara lätträknade.

Det är uppehållsväder och riktigt varmt. I kväll har vi suttit på altanen och lyssnat på ljudet av när grannarna klipper gräs med handgräsklippare. Det är ett somrigt och behagligt ljud. Särskilt när man inte klipper själv.

5 juli
Blodpudding
- Vad härligt, i morgon är det fredag, då får man dricka rödvin till blodpuddingen, sa Sonja en gång. Blodpudding är det bästa hon vet. Näst efter korv och rostade grönsaker.

När min systerson Petter var liten var han en gång hos mormor (sin alltså). De började fundera på mat.
- Vad vill du ha för mat i morgon? Tycker du om blodpudding?
- Ibland.
- Ska vi ta det i morgon?
- I morgon är inte ibland.

Sonja är på väg till Halland för en semestervecka. Det är tyst på kontoret utan henne. Och Petter ska konfirmeras i Malmö i helgen.
Man kan undra vad jag vill ha sagt med det här. Jag undrar också så om någon kommer på det så går det bra att maila.

4 juli
Mer post
Det här är en vecka då det kommer brev! Idag dök det upp ett till.
Med frimärke och adress och brevet var till och med handskrivet.
Två gånger samma vecka.
Tänka sig.
Vad dagens brev innehöll säger jag inte.
Avsändaren ville inte det.
Jag säger inte vem det var ifrån heller -
men det var inte från en åttiosexårig faster den här gången.
Nejdå. Inget säger jag.
Absolut inte.

Men vi blev väldigt glada över det, dagens handskrivna brev
som vi inte skall berätta om.

3 juli
Färdigt
Nu är albumet från gospelveckan klart. Klicka här så kommer du dit.

2 juli
Släkten igen
Jag skrev ett långt brev till en faster som är 86 år. Jag vill att hon ska berätta lite om hur det var när hon var liten. Och så satt jag här med mitt brev som jag tänkte skicka i morgon - och vad fanns i postlådan? Ett Handskrivet Brev i Vanligt Kuvert med Riktigt Frimärke - från samma faster. Hon har skrivit om hur det var när hon var liten.

Och nej - gospelbilderna är inte klara än. I väntan på att de skall bli klara så går det att titta på de här två bilderna från 2006.
1 juli
Hemåt
Jag grät när vi gick till tältet från gudstjänsten för det kändes lite sorgligt att veckan redan var slut.

Men är man på Gullbranna är man inte ledsen länge. Vi packade tältet och alla grejer, tog en glass med de andra gospelsångarna som var kvar och checkade ut. Det var faktiskt solsken som omväxling så vi låg på stranden några timmar innan vi åkte hemåt.

När vi kom hem var Anna-Sarah här. Det var roligt! Nu återstår att packa upp och ställa i ordning inför nästa tältpass om några veckor.