Kära dagbok...

31 augusti
Fredag
Så var det fredag. Hemskt kallt blev det på en gång. Soligt och klar, hög luft. Men kallt. Tomaterna på innergården lever fortfarande - tur det för vi har rätt många som inte mognat än. Jag packade ihop och gick hem från jobbet vid halv fem men för säkerhets skull tog jag lite arbete med mig. Om jag skulle längta tillbaka under helgen eller så.

30 augusti
Studier
Om den ädla konsten att lära sina barn studieteknik

29 augusti
Skriva
Det var en författare en gång som berättade om sina karaktärer, att de fick ett eget liv. Att de själva skapade sin historia medan den pågick, det var inte alltid som han visste vad som skulle hända. När jag skrev om Karl och Beata, min farmors föräldrar,så kände jag samma sak - de fick ett eget liv på slutet. Han blev mörkrädd, till exempel. Kanske är det så att en berättelse måste få en viss längd innan personerna börjar leva självständigt. Man måste först bli bekant med dem.

Jag håller på med en ganska lång berättelse. I den händer det saker hela tiden, saker som jag inte riktigt visste om förrän jag skrev dem. Sussi har plötsligt och oväntat fått en moster som heter Barbro och Barbro har blivit gravid och Sussi själv har hittat en kattunge. Låter det inte som en spännande intrig så säg.

28 augusti
Den här dagen
För tre år sedan gifte vi oss. Det var en fantastisk dag och jag är mycket tacksam mot dem som gjorde vår dag så fin. Särskilt Maria och Per-Erik la ner ett sagolikt arbete runt bröllopsfesten. Jag har nog aldrig riktigt förstått hur mycket arbete Maria la ner på det.

Det har däremot hennes barn. Hon jobbade på dagarna, åkte hem, satte sig vid datorn och arbetade med programmet och alla grejer som behövdes runt omkring. En kväll ställde sig Petter bredvid och tittade på. Så suckade han djupt och sa
"Det här betyder förstås att det inte blir någon kvällsmat idag heller."

27 augusti
Lokalradion
I Radio Skaraborg talade reportern i morse om några som hade suttit vid Vätterns strand och haft picknick i förra veckan. Med ljuslyktor och marschaller och mat. Det hade sett så mysigt ut. Jag kan tala om att det VAR mysigt, för det var jag och kollegorna som satt där. Jag skickade länken till Sven-Arne så att han fick lyssna på inslaget. Hans kommentar var "De har pratat om dina ljus på radion!"
För den som händelsevis vill lyssna på vad hon sa så är det programmet mellan 06.00 - 06.30 och så 26 minuter in i sändningen.

Och efter lunch idag var jag faktiskt livs levande på lokalradion. Dock icke i etern. Jag har läst in min novell, den som skall komma med i en antologi för Kvinna Skaraborg, och det var i lokalradions studio. Boken och talboken kommer ut lagom till bokmässan om en månad.

26 augusti
Mer arbete
Vi har gjort klart innergården idag. Eller klart och klart - vi slutade när plattorna tog slut. Belöningen blev kräftkalas i partytältet.

... det är lite synd att fotoalbum är lite långsamma att göra för de är lite roligare att bläddra i, än att sitta här och klicka på en och en bild...

25 augusti
Arbetsdag
Scoopet i Norra Skåne var visst inget scoop. Synd. Det hade varit roligt om just de hade fått världsnyheten först.

Vi har jobbat i bostadsrättsföreningen idag. I fjol gjorde vi en grillplats. I år gör vi om en innergård. Nya och gamla plattor, nya rabatter och planteringar, nya möbler och uppsnyggat i största allmänhet. Armarna är en bra bit längre nu, eftersom det var många plattor att lyfta. En trevlig, men arbetsam dag.

24 augusti
Scoop
Norra Skåne, min barndoms morgontidning, har ett jättescoop om att Fidel Castro är död.

23 augusti
Tjejkväll
Vi hade knytkalas vid Vättern efter jobbet. Pastasallad, bröd, kyckling och brieost. Och så hallonpaj och grädde till dessert. Christel verkade tycka att alla andra hade gjort mer än hon för hon sa att det var handblåsta bubblor i mineralvattnet.

Det var vindstilla, arton grader i vattnet och goda vänner på stolarna. En kväll att minnas när det blir höst.

22 augusti
Och som...
... en bekräftelse på krånglet så glömde jag ladda upp dagboken i går.

Just den här dagen för 55 år sedan skedde Hurvamorden. Jag vet inte om fler än jag kommer ihåg filmen som gick på TV för en del år sen, med Erns Hugo i huvudrollen. Den var läskig.

Idag fyller Sven-Arnes gamle lärare i Falköping hundra år. Han var den siste som gav Sven-Arne en örfil. Vid det här laget är det nog preskriberat, eftersom det har hunnit gå 42 år.

21 augusti
Krångel
Vi var på stan i dag, för jag skulle hämta ut pengar på Svensk Kassaservice. Avin har legat på skrivbordet lite för länge så idag var sista dagen för att lösa in den. Glad i hågen lämnade jag fram min avi.
"Det gick inte att ta ut på den här" sa kassörskan. "Du får gå till Nordea i morgon och lösa in den där."
"Jamen då hinner den gå ut i datum!"
"De kan säkert lösa det ändå på Nordea."
Jahapp, där ser man. Jag kunde inte få ut pengar på avin idag, trots att tiden inte hade gått ut. Hur skall det då gå i morgon när den är för gammal? Och skall jag verkligen behöva ta ledigt från jobbet för att fara ner till banken före klockan tre för att få veta det?

A story to be continued.

20 augusti
Ekivokt
När vi var hos Hilda i helgen bläddrade vi i en bok hon hade. Där fanns bland annat ett citat ur Husmoderns almanack 1935:

Om ni satt på en öde ö, vilka tre maträtter skulle Ni då mest längta efter?
Fru Eva Helena Grill svarar:
Mjölk, för då måste det ju finnas en ko.
Ägg, av liknande skäl beträffande höns.
Rapphöns, för då måste där ju finnas en jägare.

19 augusti
Mors lilla lathund sa
En av mina första skivor som barn var Pippi på rymmen. Jag tror att jag kunde den utantill. Där fanns bland annat den här förträffliga sången:

Mors lilla lathund sa,
du må tro jag jobbar bra,
fastän vet du va'
inte just ida',
jag gör det helst en annan da'
I morrn då ska jag knoga
Hela Guds långa dag,
ja oj ojoj vad jag ska gno.


På innergården skall vi göra om näste helg. Grill och nya buskar och lägga nya plattor och sånt. Den här helgen skulle vi ta undan de gamla plattorna, så att de kan göra markarbetena nästa vecka. Jag var ju i Karlstad i går och jag bör rimlighetens namn vara med och jobba på innergården, ety jag är sekreterare i vår förening. Därför hade vi bestämt att plattorna skulle flyttas idag. När jag kom ut mitt på förmiddagen, med arbetsbyxor och handskar och allt, så var det redan klart. De hade tagit det i går. Attans otur...

18 augusti
Karlstad
Hilda hade en soffa och en del kassar som hon ville ha upp till Karlstad och vi åkte dit över dagen. Vi passade på att åka en sväng till Bergvik så att hon kunde storhandla, när vi nu hade bil och allting. Efter maten la vi oss för att vila lite innan vi skulle hem. Sven-Arne somnade - hur han nu kunde göra det när Hilda pratade hela tiden.

På hemvägen åkte vi via Kristinehamn. Vi träffade en kille som jobbar där på vardagar. I dag var han ledig och var där ändå, för han ville lacka en museivagn. Jojo. Så går det inte till på sjukhusadministrationen, kan jag tala om. Våra fritidsintressen har vi, så gott som undantagslöst, någon annan stans än på jobbet.

17 augusti
Smått och gott
Välkomna till Floryds hushållsskola!
I dag skall vi prata om maränger.

Grovhacka så mycket choklad som du tycker att du har råd med.
(I går när vi var och handlade hade de choklad med väldigt kort datum för 3 kronor styck så jag hade råd med 100 g. Det går att halvera om det är dyr choklad eller om den är väldigt god att äta direkt. Har du råd med mer än 100 gram så gör dubbel sats.)
Hacka sötmandel grovt. En dl eller så. Högst två.
Vispa 4 äggvitor och 2 dl socker tills det är ordentligt pösigt.
Blanda hastigt i ytterligare 2 dl socker och mandel och choklad.
Skeda på bakplåtspapper. Grädda i 100-125 grader tills de är torra.
Det skall inte vara russin i.
Jag upprepar - inga russin.

16 augusti
Åter i cyberrymden
"Jasså, ni är tillbaka? Då skall jag genast gå in och läsa på er hemsida." Så sa en på jobbet när vi möttes i butiken idag. Vi uppdaterar även när vi har semester. Det trodde jag att alla visste.

Jag har fått papper från Försäkringskassan. För säkerhets skull skickar de inte ett papper eller ens ett kuvert. Nej, de sista två veckorna har jag fått fyra försändelser med i princip identiskt innehåll, varav två med förfrankerade svarskuvert. Tack, tack, men jag förstod första gången. Och hade jag inte gjort det så hade jag förstått efter de två telefonsamtalen från min handläggare på försäkringskassan.

15 augusti
Svamp
Jag hittade kantareller på hemvägen. Vi hade dessutom några som jag har plockat tidigare i veckan och nu var det dags att ta hand om dem. I frysen hade vi en blandsvamppåse och i kylen en gul lök. Sammantaget blev det varma smörgåsar som hette duga.

Nu skall jag tacka ja till en kurs på högskolan. Jag kom inte in i första urvalet för jag var inte behörig. Jag överklagade och i går kom beskedet. Jag skall lära mig mer om kreativt skrivande. Tänk bara, hur bra den här dagboken kommer att bli efter det!

14 augusti
Party
Jag var hos Birgitta på party ikväll. Hudvårdsparty. Jajamensan. Bra för hyn men inte för plånboken - men just nu var jag värd utgiften.

13 augusti
Back to disorder
Plånbok, ryggsäck, almanacka, passerkort och nycklar. Jajamensan. Vi glömde att vi skulle ha yoghurt och mysli med oss till jobbet men det var ju världsligt och det finns personalmatsal på bygget.

Och i kväll kom Hilda. Hon åker vidare till Karlstad i morgon.

Det finns såklart en massa foton från Skåne. Men inte heller i kväll fanns det tid för att göra i ordning dem. Vi har prioriterat helt andra saker. Som Pip-Larssons, till exempel.

En avlägsen släkting ringde idag. Hon berömde mina släktberättelser och jag blev superglad! Hon tipsade mig om ett par spännande ingångsvinklar för att få reda på mer om journaler efter gamla förfäder.

12 augusti
Hemresa
Efter frukost åkte vi. Gamla vägar, genom smålandsskogarna och hem, via Bor och Ohs.
Det var rätt skönt att komma hem. Fyra veckors semester är till ända och nu börjar vardagen igen.

11 augusti
Släktträff
När jag träffade farbror Nisse i onsdags fick jag en kartong av honom. Den innehöll ”en massa skit” (Nisses uttryck). I kartongen fanns gamla bouppteckningar och skuldebrev och vanliga brev och bokföringen för Vittsjö tröskförening och jag vet inte allt. Vi var på släktträff i Kraxeboda idag och då läste jag högt ur ett av breven. Så här stod det i brevet jag läste:

”Perstorp oktober 1932
Bäste Pontus!
Tack för brevet som far fick i går. Det går nog bra mäd din växel män nu är det Oskar som är galen, han har varit i banken mäd dän en gång män dom fodrade dit namn också. Så var snäll och skriv på det förbannade möged igen.”


Jojo. Det var en formulering som hette duga.

På kvällen åt vi kräftor i Furutorp. Strömmen gick vid två och kom inte igen på hela kvällen. Men vad gjorde det? Det gick att rosta bröd på gasolkök och resten av kräfttillbehören är ju faktiskt kalla.

10 augusti
Utflykt
Vi åkte ut en sväng idag. Ingaberga, längs Linderödsåsen och ner till Brösarps backar. Så vidare till Haväng och så Kivik. Tänk att det finns så många vackra ställen att se!

Det var dimmigt och lite trolskt. Och så åt vi stekt strömming och mos i hamnen i Kivik. Det kan rekommenderas!

9 augusti
Hemmanet
Sven-Arne kom idag. Jag har talat om för honom vad jag har diskuterat med pappa nu när jag har varit nere – att jag vill stycka av en tomt nere vid sjön. Sven-Arne förstod kanske att det var så dags att protestera så i kväll har vi slagits mot myggen och tittat på läget.

Det är en underbart vacker tomt med fantastiskt läge. Det är på en höjd med sjön nedanför. Bokskog och höga tallar runt omkring. Britt som närmaste granne och så några andra släktingar i stugor längre bort. Det är det bästa läget man kan tänka sig. Jag planerar inte precis att bygga en åretruntvilla för flera miljoner utan en enkel sommarstuga, aningen större än en friggebod och aningen bekvämare än tält. Och inte än på många år.

Och om vi får positivt förhandsbesked och får stycka av tomten för kommunen och så var det strandskyddet och sånt som måste kollas upp men vi får kolla upp en sak i sänder.

8 augusti
Broby
Jag åkte till Annelie i Broby för att träffa henne och hennes två små pojkar. Det var spännande att få vara barnvakt, det är inte så ofta numera. På eftermiddagen sov Annelie som en stock så jag fick till och med hämta Elias på dagis. När vi kom tillbaka till Annelie badade Elias i bassängen. Han låg på rygg i vattnet med simringen som kudde och sa
”Tack, mamma. Tack för allting!”
”Tack för vaddå?” frågade Annelie.
Då såg han sig omkring och slog ut med armarna och sa
”Jag har alldeles för många leksaker.”

7 augusti
Mot Skåne
Jag tog eftermiddagståget till Skåne. I skymningen tog jag en promenad ner till sjön. Det var precis vindstilla och inte så förfärligt med mygg. Det mörknade fortare än jag hade räknat med så på slutet var det svårt att se stigen. Plötsligt hörde jag steg bakom mig. Jag stannade och såg konturen av någon. Jag kaxade upp mig och frågade vem det var.

Det var Mårten, en kusin som blev lika förvånad som jag över att möta någon där inne i mörkret.

6 augusti
Vad skriver du om sjön?
frågade Sven-Arne. Det vet jag inte. Jag kan inte säga i förväg vad jag skall skriva. Mina ord går inte ut genom munnen utan de går direkt från hjärnan via fingrarna och in i datorn. Munnen är inte inblandad. Ibland är inte hjärnan heller inkopplad när jag skriver. Det märks. Förresten är inte kroppen heller inblandad alltid. De senaste dagarna har jag suttit i soffan och uppdaterat dagboken med laptopen. Den når internet men inte vårt interna nätverk. Skall jag komplettera med bilder så måste jag resa mig ur soffan och köra bort Sven-Arne från datorn och logga in på mig för att leta upp bilder.

Orka.

Vi var och badade idag. Sven-Arne hade hört att den fanns en sjö uppe på Billingen och den ville vi hitta. Vi körde småvägar en stund och så fick vi ställa bilen vid en vägbom och gå ett par kilometer rakt ut i intet och till slut hittade vi sjön. Den var väl värd promenaden. På slutet var vi ensamma i viken och kunde bada i födelsedagskostymen.

I övrigt har jag packat för att åka till Skåne. Återkommer på söndag.

5 augusti
Hånflin
När vi började med golven hos Jakob och Mia så var det två brädor som inte ville se ut som jag ville. Det var lite sent på kvällen så de fick ligga kvar till nästa dag. Och hela natten hånflinade brädbitarna åt mig så vid halv sju nästa morgon gick jag upp för de lät mig inte sova i fred. Jag bytte ut dem så fort vi kom till Ekedalen den dagen.

I går höll jag på med mässingsskruvarna till trösklarna. Jag var inte så noggrann med dem och i natt har skruvarna hånflinat åt mig. De var lite slitna och inte så fina i ytan längre och jag borde ha slipat dem lite men det kom jag inte på förrän lite senare. Dessutom tror jag inte att de kommer att passa eftersom det nya golvet blir högre och som om det inte räckte med det så var inte alla i mässing. Skruvarna har hånflinat åt mig ända sen i går. De tystnade inte förrän i kväll, när jag ringde till Jakob och talade om att han nog måste köpa nya tröskelskruvar.

Dagens ledighet tillbringade vi på Kållandsö. Vi var sugna på att paddla kajak men vi har ont lite varstans och behöver spara oss lite. Vi fikade vid Läckö slott och så gick vi en promenad runt udden. Middag åt vi på klippan vid Spikens fiskeläge. En mycket trevlig dag.

4 augusti
Lördagskväll i stan
När vi kom hem i kväll var vi rätt nöjda med de senaste dagarnas arbetsinsats i Ekedalen. Det har varit enormt roligt att jobba tillsammans med Jakob och Mia och det har varit värdefullt på många sätt. Skall jag vara ärlig har jag ont lite överallt. Man blir lite stel när man kryper omkring på golvet - men det var det värt.

Nu blir det några dagars paus. Det passar ju bra, nu när det blev varmt och fint igen. Och så får kroppen sluta göra ont i lugn och ro.

3 augusti
Nyanser
Jakob har nyansskillnader när han sågar golv.
"Jag friklättrar" betyder att han har sågat precis rätt och att det blev jättebra.
"OJDÅ" är inte lika bra men det funkade ändå.
"NEEJ" betyder att det satt en elkontakt i vägen eller att han måste ta lite med stämjärnet.
Säger han "JÄVLAR" så får han göra om sågningen när han har tvättat munnen med tvål och vatten.

Sven-Arne har gjort i ordning en fondvägg med en tapet som kostade skjortan. Så fort han sa "Ajdå" kom både Jakob och Mia rusande för att kolla vad som hade hänt.

Medan vi arbetar hinner vi inte fotografera. Låt inte bilderna lura er - det går undan när vi arbetar. I kvällningen kom Linus, Elin och Hilda när vi tände grillen.

2 augusti
Arbetsdag
Begreppet "glassigt" har fått en helt ny innebörd, det konstaterade vi när vi såg väggfärgen till vardagsrummet hos Jakob och Mia idag.

Det är lite intressant med beteckningen på rum. Mia säger "musikrummet" om ett av smårummen och Jakob säger "kalla rummet". Jag tror att jag törs sätta en slant på att det blir Mia som vinner namnkampen i längden.

1 augusti
Ledig dag
Vi har ett par rätt bra sommarböcker. Sven-Arne läser Predikaren av Camilla Läckberg och jag läser Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Kvällarna blir ganska sena innan vi har läst klart. I gårkväll, eller rättare sagt i natt, blev det ovanligt sent för vi ville läsa ut dem.

Trots det var vi uppe med tuppen idag. Solen sken, fåglarna kvittrade och trädgården behövde lite omsorg. Vi pysslade lite utomhus, med gräsmattan och lite plock. Sven-Arne klippte häcken. När han ändå höll på blev han inspirerad och tog ner lite trädgrenar som var i vägen. Tittar man noga på bilden ser man att de tär en häcksax han har i handen.