Kära dagbok...

30 september
Läsa och skriva
Jag har läst några noveller inför nästa kurstillfälle på tisdag. Ett av veckans alster var i en annan division än resten. Då blir man glad över att vara opponent.

I går lyssnade vi förresten på Viveka Lärn. Hon höll ett improviserat och mycket roligt anförande, trots att hon blev väckt ungefär när hennes anförande skulle börja. Hon kom rufsig i håret och med skrovlig röst och var helt lysande.

Och så har jag börjat skriva på min egen slutnovell, den som blir kursens examensuppgift. Den blir inte så munter men gresar sa enta ha rolit, som Anton i Katthult sa. Jag får se om jag får ihop novellen som jag vill, annars finns fortfarande tid till att byta spår.

29 september
Bokmässan
Vi var i Göteborg idag. Bokmässan pågår och den missar jag inte gärna. Mycket var sig likt i det yttre - massor med folk, stora folksamlingar här och var, Mark Levengood och Torgny Lindgren, kaffe i kyrkans monter, kokböcker och deckare, varmt och roligt, precis som alla andra år - men visst var ett och annat nytt.
Jag köpte ovanligt mycket böcker. Hålet i plånboken blev jättestort men det var det värt. Jag, Marina och Annabeth (etta och tvåa i Kvinna Skaraborgs novelltävling) tog en kopp kaffe ihop och det var ju definitivt en nyhet i år.
I fjol tror jag inte att vi var på bokmässan. För två år sen tyckte jag inte att det var roligt. Efteråt kom jag på varför - jag behövde glasögon.

28 september
Bokförsäljning
Jag fick ett mail idag:

"Din bok har sålt i minst ett exemplar. B. är på bokmässan och köpte det till mig. Så nu kan jag lyssna på dig när jag inte kan sova på kvällen. ;-) "

Hur skall man tolka det? Som att man är sövande?

27 september
Vilken dag!
På väg till Falköping idag kom jag på vad min novell skall handla om. Jag blev riktigt glad när den dök upp.

Vi samlar ju på bilnummer, det har vi nämnt ibland. I morse letade vi efter 297. Jag hittade den precis när jag åkte iväg. I höjd med Skultorp såg jag 298 och 299 kom precis vid Falköping. På hemvägen mötte jag 300. Vilken samling, på en enda dag!

Kanske var det bilnumrena som gjorde det. Eller så var det idén om nästa novell. Eller rostbiffen som jag åt när jag kom hem:
Inger ringde och ville ha mig och min drömprins som värdfolk på bröllop till våren och jag tackade ja.

26 september
Personalfest
Anders har slutat på sjukhuset och jobbar numera i Mariestad. Därför hade vi fest idag. Inte för att fira och inte för att sörja utan för att... ja vaddå?
Konstatera?

Vi bowlade och åt och åt och åt. Och som vanligt när jag bowlar så håller jag nollan så länge jag kan.

25 september
Dagens leende
Den här tyckte jag var rätt träffande.

24 september
Camilla Läckberg och jag
Jo nu finns jag. I dag kom boken ut, antologin från Kvinna Skaraborgs novelltävling i våras. Boken finns. Jag är med i den. Alltså finns jag.
Och så skall den säljas på bokmässan. Det låter kanske stöddigt och skrytigt men det kan inte hjälpas. Visst - jag har varit publicerad förut men det här, det känns STORT.

23 september
Släng dig i väggen, Zeb Macahan!
En gång när han skulle ut och kämpa för det goda så svingade han upp sig i sadeln, han Zeb Macahan. Aunt Molly kom utspringande och frågade om han skulle ha mat med sig. "No, I kill what I need" svarade han och galopperade iväg.

Det var närapå det vi gjorde idag. I kväll kom Sissel, Linus och Hilda hit och vi tog en tur i skogen och plockade kantareller. Sen rensade vi och stekte dem till kvällsmackorna.

22 september
Löneförhöjning
Vi jobbade på innergården idag. Vi skulle gräva, gräva och gräva. Det var inget vidare. Till slut sittstrejkade vi, jag och Leif. Ordföranden kom och vi krävde påökt. Minst dubbla lönen krävde vi. Han sa ja.
Det är inte så svårt att höja lönen för en som inte har någon lön alls.

21 september
Mässa
Jag var gudstjänstvärd i kväll. Jag stod där och delade ut sångböcker och programblad och tog i hand och hälsade välkommen. En av besökarna var prästfrun.
- Välkommen, sa jag, fast du är ju barn i huset.
Då log hon och svarade
- Det är du också.

Förresten så finns bilderna från pappas åttioårskalas här.

20 september
Tidspress
Vi handlade efter jobbet, som varje torsdag. I affären började vi prata om att vi kanske får söndagsfrämmande så vi köpte kött och tänkte göra tjälknul. Jag kollade receptet när vi kom hem - tjälknul skall göras av fruset kött och i mitt recept skall det dessutomligga i en örtmarinad i fyra dagar efteråt.
Attans.
Men söndagsfrämmandet fick förhinder så vi hinner både frysa köttet, laga till det och marinera det innan främmandet kommer.

19 september
Rörigt
En granne vill ha en större lägenhet och en annan vill ha en mindre. Jag skulle förmedla kontakt mellan dem. Jag talade om rätt lägenhetsnummer och rätt telefonnummer men påstod att det var helt andra personer som bodde där. You can´t win them all.

18 september
Hemåt
Jag åkte hemåt igen efter frukosten. Eller förmiddagskaffet rättare sagt, det gick i ett. Jag åkte via IKEA till Skövde, skjutsade hem Sven-Arne, åt en tomat och åkte iväg till min kurs. Kvällens kurs var intressant. Jag fick upp ögonen för en del missar i mina egna texter. Det var rätt spännande att granska sitt skrivande utifrån andra förutsättningar.

15-17 september
Festligt värre
Familjemiddag, sång i kyrkan, smörgåstårtor och tårtor, födelsedagsuppvaktning, skratt och prat och lekar, skogspromenader, regn, fläskfilé, blommor och kortspel.
Ja, så enkelt kan man sammanfatta pappas åttioårsfirande.

14 september
Pappaledigt
Jag har pappaledigt några dagar, eftersom den gamle fyller åttio. Åter från Skåne i mitten av nästa vecka.

13 september
Skrivartröst
När PC Jersild var ung deltog han i en skrivartävling. När tävlingstiden hade gått ut kom det upp ett meddelande på skolan om att ingen vinnare skulle utses - bidragen hade alltför låg kvalitet. Till saken hör att Barbro Lindgren också hade skickat in ett bidrag till samma tävling.

Det är en tröst att veta när man är byrålådeskribent.

12 september
Haverier
Det är 262 år sedan ostindiefararen Götheborg havererade i infarten till Göteborg. Det var på jungfruresan och de var nästan hemma när de förliste.
Tänk så förargligt.

För egen del har jag varit och tittat till stora och lilla utsikten, de två konferensrummen som skall invigas på fredag. Det ser ut att haverera det också för där är fullt av byggjobbare och grejor och kablar och bråte och oinstallerade diskmaskiner och damm och gipsskivor.
Jag tröstar mig med att där åtminstone är torrt om fötterna.

När jag kom hem hade Sven-Arne tagit sig upp ur sängen och gjort ungspannkaka. Det blev jag glad över - men också förskräckt! Man kan ju fundera på hur man ställer in en långpanna med pannkakssmet i ugnen om man har ryggskott...

11 september
Kost för sjuka
Man har ju läst näringslära. Man vet hur det skall vara.

I går när jag gick till jobbet gjorde jag i ordning några mackor och ställde fram bullar och kaffevatten till Sven-Arne, mitt lilla paket. Vi trodde båda att han skulle bli så pass bra under dagen att han skulle kunna släpa sig ut till köket och ta sig lite yoghurt under dagen, och därför så behövde jag inte göra i ordning någon lunch. Jo tjena, han tog sig inte så långt. Han var vrålhungrig och blev verkligen glad när jag kom hem.

Idag skulle jag göra det bättre. Jag hämtade en kylväska och två kylblock, la i ett paket yoghurt och ställde väskan hos Sven-Arne. När jag var på jobbet kom jag på att jag skulle till skrivarkursen på stan med det samma efter jobbet och därför köpte jag pizza och åkte hem med mitt på dan i stället. Det var nog tur det - Sven-Arne hade varken fått sked eller tallrik.

10 september
Som i bibliska historien
Vi skall på bokmässan i år. En del av tiden skall jag stå i en monter och representera boken jag är med i. Det är en stor händelse, även om min andel i boken kanske inte är så imponerande för andra än mig. Att gå på bokmässan tar normalt en hel dag. Nu när jag skall stå i en monter en del så har vi bestämt att vi skall åka dit två dagar. Men eftersom det var ganska sent som vi fick veta att boken skulle komma till bokmässan så var det inte så lätt med boende. Vi kommer inte på någon att våldgästa och inte ens vandrarhemmet vid Lillhagen hade rum kvar. I går ringde jag till David och eftersom han är taxichaufför så hade han flera tips på billiga hotell men inte ens hans stalltips hjälpte. Vi fick nej överallt. Vi har att välja mellan att antingen betala flera tusen för hotell, eller att åka hem emellan.

Så det är precis som i den bibliska historien - det finns icke plats för oss i härberget.

9 september
Söndagssysslor
Jag har blivit gudstjänstvärd och idag var första tjänsgöringstillfället. Det var inte så krångligt som jag trodde, fast kanske berodde det på att jag hade en bra handledare.

Sven-Arne gick hem med det samma efter gudstjänsten, för att hjälpa till med plattorna på innergården. När jag kom hem låg han på sängen - han hade hunnit dra på sig ryggskott. Så går det när jag inte tjatar på honom om att han skall var försiktig när han lyfter!

8 september
Kvarteret Skatan
I kväll gick Kvarteret Skatan på TV. När vi var i Stockholm i februari såg vi föreställningen tillsammans med Jan och Lena. Och i kväll var den alltså på TV. För den som såg den och gillade den så kan jag tala om att det var ännu roligare att se föreställningen på plats.

7 september
Alltså finns jag
Jag googlade på "alltså finns jag". 32 200 träffar fick jag på frasen. Anna-Sarah hade sagt "Jag antecknar det på ett papper som jag rullar ihop och stoppar in i örat" om jag hade berättat det för henne.

Jag har haft svårt att komma in på min inloggning på Högskolan. Först för att jag inte hade pinkoden jag behövde och sen för att jag inte förstod hur jag skulle logga in. Jag fick åka ner till högskolan på eftermiddagen och få assistans för att klara det. Tjejen i helpdesken fixade det på några sekunder så nu fungerar det som det skall.

Jag är numera registrerad på högskolan. Alltså finns jag.

6 september
Resor
Jag är alltid sugen på att resa. Italien lockar mest. Men jag kan tänka mig andra länder också, tackar som frågar. Nästa års resa är på planeringsstadiet och den ser jag fram emot. Den går inte åt riktigt samma håll som våra senaste men den kan bli nog så spännande.

Ulla ringde i kväll. Hon har beordrat oss att åka till Abisko och fjällvandra. Hon har ingen känsla för dragningskraften hos den grekiska övärlden.

5 september
Skrivande
Nu är första hemuppgiften klar. Japp. En variant på sagan om Rödluvan. Jajamensan. Den skall lämnas in på tisdag. Och är redan klar. Så lång framförhållning hade jag minsann inte när jag gick i skola förra gången.

4 september
150-åring
I dag fyllde två av kollegorna år. Den tredje fyllde år i går och tillsammans blev de hundrafemtio. Den individuella fördelningen lyder under sekretess. Vi hade ballonger och så hade vi bullat upp med kaka och cider och presenter. Visserligen tiggda och fådda presenter men ändå. De fick minsann både lypsyl och isskrapa och plåster och tvålpapper och det är inte fy skam.

I kväll har jag varit på första kurstillfället i kreativt skrivande på Högskolan. Det kommer att bli spännande veckor, det har jag på känn.

3 september
Lärdom
Dagens praktiska tips till alla i arbetsledande befattning:
Man blir glad av beröm.

2 september
Stillsam söndag
Vi hade arbete med oss hem i helgen, både jag och Sven-Arne. Det festliga var att båda höll på med powerpoint-presentationer. Hans handlade om hur man exporterar information från datoriserade patientjournaler till nationella kvalitetsregister. Min handlade om vilken inredning vi föreslår till ett nybygge på sjukhuset i Mariestad. Jag törs nog säga att min var roligare.

När vi hade tröttnat på datorerna tog vi med oss svampkorgarna ut i skogen. Trattkantareller, röd trumpetsvamp, gula kantareller, björksopp och blek taggsvamp. Massor av taggsvamp. Till middag blev det pilaffris som råkade finnas kvar i kylen, så stekt haloumi och fräst svamp till det. Det var en kombination värd att komma ihåg.

1 september
Matfestival
Vi har ett rätt bra hemsidesbyggarverktyg. Dock inte på den här datorn. När jag skall göra dagbok måste jag flytta på Sven-Arne för att byta inloggning på den stora datorn och så skapa filerna och ladda upp.
Orka.
Särskilt krångligt är det när det är månadsskifte. Trots detta har jag gjort dem direkt i html-kod direkt till hemsidan. Bara för att slippa resa mig ur soffan. Det är härmed meddelat så att alla och envar kan ge mig de hyllningar som jag anser mig ha förtjänat efter min html-bedrift.

Det är festival i stan. En ganska kul tillställning tycker jag. Kuponghäftena kostade 130 kronor styck och då fanns där fyra matkuponger, förutom rabattkuponger i diverse butiker. Vi grävde djupt i plånböckerna och köpte ett häfte var.

LO hade ett av stånden. Vi svarade på deras tipsfrågor och såg till att vi var där när vi hade utlottningen. Och hör och häpna - vi vann biobiljetter för 200 kronor - båda två! Så nu får vi väl börja kolla bioprogrammen...

Men den stora behållningen var ändå att få höra Torgny Gustavssons konsert i kyrkan. Ser ni att han skall ha konsert så gå dit!!!