Kära dagbok...

31 oktober
Vi har våra principer
I tidningen stod det om en 77-årig karl i Gällivare. Han skulle köpa en back lättöl i samma gamla butik som han har handlat i de senaste 40 åren men fick nej för han ville inte visa legitimation. Det festliga var att han HADE legitimation med sig men han vägrade visa den för de borde se att han var över 18.

Heja, gamle man, stå på dig!

30 oktober
Examen
Klang och jubelföreställning! Nu är kursen slut och alla uppgifter är klara. Det känns både bra och dåligt. Men mest bra. Marinas opposition var spännande. Dessutom var hennes egen berättelse HEMSK! Den handlade om en karl som misshandlade och jag är glad att jag inte skulle vara huvudopponent på den. Då hade jag nog bett att få byta. Sven-Arne var inte hemma när jag gick och la mig i går och jag hade läst Marinas novell det sista innan jag gick till sängs. Jag somnade med lampan tänd. Det säger en del om hennes sätt att skriva.

29 oktober
Slutuppgift
I morgon är sista kursdagen. Jag ska läsa igenom sex noveller och skriva en analys av en av dem. Lite dumt att vänta tills sista kvällen med att förbereda men förra veckan rusade lite väl fort. Jag fick mail från Marina, som skall opponera på min novell.
"Tänk om du blir ledsen över kritiken. Eller arg. Hoppas du inte är känslig...." skrev hon. Tack, det kändes stärkande...
Är du dum så slår jag dig! svarade jag. Det kan bli spännande i morgon.

28 oktober
Mölndal
Vi gick en promenad på förmiddagen. Förbi travet och KappAhls centrallager, längs nybyggda hus och byggarbetsplatser, uppför, uppför och uppför, tills vi såg havet och Västra Frölunda och en liten sjö. Kaffe och smörgåsar, några kantareller, en grotta, några bronsåldersgravar och en rostig PV med delad framruta.

Ja, så enkelt kan man sammanfatta dagens promenad. Ungdomarna kom hem något senare än vi. Då hade regnet kommit så de fick sitta med mjukbyxor allihop, medan deras egna kläder torkade.

Så åkte vi hem. Kroppen och klockan är inte riktigt överens om tiden men det rättar upp sig på några dagar.

27 oktober
Göteborg
Sven-Arne och jag pch Peter och Kristina var på C. Eriksson Solo idag. Bröderna fick ju biljetter till det i födelsedagspresent för ett par veckor sedan. Det var en jättetrevlig föreställning och vi satt på andra bänk och hade liksom full koll på allt som hände. Efteråt åkte vi hem till Peter och Kristina. Vi åt asiatisk fondue, eller om man kanske skall säga internationell. Gott var det i alla fall. Ett av tillbehören var glasnudlar. Det har jag aldrig ätit förut. När nudlarna var kokta var de precis genomskinliga. Det såg otäckt ut! Kristina hade en sås som jag inte fattade vad den innehöll. Hon sa det inte själv heller, hon sa bara "den svarta såsen". Men den svarta såsen och glasnudlar ihop, det var kalasgott som tillbehör till fonduen.

26 oktober
Norrfors
I Postvagnen hade någon lagt in ett foto på stationshuset i Norrfors. Jag svarade och berättade vad bilden förställde. Bilden är ju inte min så ni får kolla själva i Postvagnen.

Nu har jag hört muttrande röster om att jag borde publicera den typen av material i en känd tågtidning. Tänk, som det kan bli.

25 oktober
Klädparty
Vi hade tjejträff idag. Vi åkte till Yvonne och Klas i Skultorp i kväll. De har klädförsäljning i källaren på sitt stora hus. Och så fikade vi i deras stora vardagsrum, med öppen spis och allt.
Jag gillar inte att prova kläder. I vanliga fall så klär jag på mig utan att se vad jag gör. När jag ser mig i spegeln tittar jag på håret och tänderna och om jag har lösa hårstrån på kragen. Jag ser inte hur kläderna egentligen sitter eller om jag är bred över baken. När jag står i en provhytt och plötsligt har tillgång till en helfigursspegel så inser jag var valkarna sitter och - framför allt - hur många de är. Det är inte så upplyftande. Det är mycket motvilligt jag provar kläder så hur jag kunde komma på att vi skulle ha klädparty har jag ingen aning om.

Det verkade som om alla hittade något trevligt plagg - men Ingers kavaj, den som hon hade när vi gick dit, var vi på väg att prova allihop. Själv har jag beställt en kavaj som kommer nästa vecka. Det känns bra.

24 oktober
Utseende
Jag var jättetrött efter jobbet och gick och la mig en stund. Syrran ringde under tiden. Telefonen har en signal som kan väcka en död och dessutom står den i sovrummet. Sven-Arne tände i taket och hämtade telefonen och svarade. Jag fortsatte sova, trots telefonsignal och allt. Sven-Arne den stackaren väckte mig strax före halv åtta. Jag klev i princip direkt ur sängen och i bilen när vi skulle till sångövningen.

"Du ser annorlunda ut när du inte har glasögon" sa Sven-Arne i pausen på kören.
Jag kan tala om att alla andra också såg annorlunda ut när jag inte hade glasögon.

23 oktober
Kurstillfälle
Vi skulle lämna in slutnovellen idag. Min har legat klar ett par veckor men det är inte alla som arbetar som jag. Jag skall inte tala om vilken tidsdräkt Marina har arbetat under, men den skilde sig från min, så mycket kan jag tala om.

Sven-Arne har suttit och tryckt på f5-tangenten hela kvällen, i väntan på tisdagsgåtan i Postvagnen. Men Broman har visst datatrassel och det blir ingen idag. Osis - det är många tågentusiaster som har tisdag klockan åtta som veckans höjdpunkt.

22 oktober
Mer om Facebook
Min kusin Jonatan var superhemlig för några år sen. För att han skulle acceptera att jag faktiskt var en kusin och inte en skurk vilken som helst, så fick jag svara på en massa frågor. Annars tänkte han minsann inte brevväxla med mig.

Vad hette farmor i andranamn? Det kunde jag men jag hade nog kunnat svara vad som helst. Jag tror inte att han själv visste det.
Vad hette HANS farmor i förnamn? Kära nån, jag har träffat henne en gång och hon var dessutom etiopiska. Jag har skrivit upp det för säkerhets skull, man vet aldrig när han bli misstänksam igen.
Vad hette katten som fanns på Furutorp? Ja, vad kan den ha hetat? Under min uppväxt passerade säkert femtio katter. Vilken han menade var inte så enkelt att räkna ut. Den han menade föddes dessutom efter att jag hade flyttat hemifrån.

På Facebook har han nästan 200 vänner. Undrar om någon mer än jag vet vad hans mormors syster hette, hon som dog när hon var fem år.

21 oktober
Sanningens minut
Vi har skaffat små krypin på Facebook, en fluga som allt fler verkar vara fast i. Idag fick Sven-Arne kontakt med en av sina kollegor på jobbet. Den här informativa rutan dök upp:

Stackars Sven-Arne. Och stackars Håkan. Där går de och jobbar ihop varenda dag och så har de inte en enda gemensam vän.

I eftermiddag har vi fikat i Ekedalen och när vi kom hem var Anna-Sarah och Anna här. En bra avslutning på helgen.

När jag egentligen hade skrivit klart så hittade jag en gammal dagboksanteckning. Jag hade glömt hur det var när Sven-Arne friade, men där fanns det svart på vitt:
"Skulle du i din outgrundliga godhet och evinnerliga skönhet,
när det så är lämpligt och jag blir lika ogift som du
och vädret är vackert och mjölkpriserna är stabila
och andan faller på och barnen tillåter det och snön har smält bort
vilja låta vårt numera delvis särboende, delvis samboende
men innerliga och kärleksfulla förhållande
övergå till ett permanent samboende i gemensam lägenhet
vilket då kan även legitimeras till det man med andra ord
skulle kunna och dessutom plägar kalla för äktenskap?"


Nå? Vad sägs om det frieriet? Är det konstigt att jag sa ja?

20 oktober
Impulsköp
Vi skulle bara köpa ljung till krukan på Sven-Arnes mormors grav. Sagt och gjort, prydnadskål och ljung var snart inhandlat. När vi ändå var ute bestämde vi oss för att köra en snabb sväng till Gengåvan. Det är ett tag sen vi var där och det är rätt kul att gå och titta på grejer en stund. Vi hittade en finfin säng på Gengåvan och slog till direkt. Så åkte vi till Jysk och köpte en bäddmadrass. Den kostade fyra gånger så mycket som säng och sängbotten ihop. Det beror inte på att sängen var billig utan att vi unnade oss en dyr madrass. Så for vi till Maxi och köpte nya sovrumsgardiner för att det skulle matcha den nya sängen.

Och allt detta för att vi skulle köpa ljung till kyrkogården.

Vi var bjudna till I och B på kvällen. Det var mycket trevligt! När vi skulle gå sa B
"Ni behöver inte ringa när ni kommer fram!" Nej, tio minuters promenad på gångvägar i huvudsak genom villakvarter är inte så farligt.

19 oktober
Fredag
Anna-Sarah kom hit en sväng efter skolan. Japp. Jag har försökt skriva något mer om det en stund men nu har jag suddat åtta olika varianter på text. Låt oss nöja oss med att konstatera att Anna-Sarah kom hit en sväng efter skolan.

I kväll har vi medverkat på taizégudstjänst här i Ryd. Rune sjöng bas, Sven-Arne tenor, Inga alt och jag sopran. Taizésångerna är vackra och roliga att sjunga pch man känner sig glad efteråt.

18 oktober
Linköping
Jag var i Linköping på möte. Åkte kvart i åtta och var hemma när Örnen redan hade börjat (det var nog lika bra för jag tror att det var en rätt obehaglig bit, den jag missade). Träffen jag var på var nyttig. Vi ska ses igen till våren och dessutom har jag fått lite tips som jag har nytta av i mitt eget arbete. En inspirerande dag. Och dessutom hann jag göra lite annat i Linköping, titta i affärer och domkyrkan och chokladaffären.

17 oktober
Språkbruk
Jag går ju en skrivarkurs. Det är inte precis någon hemlighet, det har tagit ganska mycket av min lediga tid i höst och ännu mer av min energi. Kreativt skrivande, som sagt. Man har ju lärt sig en del. Men alla har inte gått samma kurs som jag, det är uppenbart. Den här annonsen fanns i SLA idag.

16 oktober
Leva farligt
För några år sen visade jag en bild på vårt badrumsskåp. Här är en ny bild som visar hur svensk roulette går till.
Fotsalva och tandkräm.
Hårmousse och rakskum.
Mygga och roll on.
Här gäller det att vara skärpt när man skall göra sig i ordning.

I går skrev jag ju om ramsan "Följ alltid Cecilias exempel". Läsfröken kunde den andra ramsan, den som gällde tonera på notraderna. Den hade jag helt glömt. Konstigt att man kan minnas den ena och inte den andra?

15 oktober
"Följ alltid Cecilias exempel..."
...sa jag till Sven-Arne när vi höll på att plocka undan i köket. En fröken jag har haft lärde mig uttrycket. Eftersom Sven-Arne gillar tjugo frågor så sa jag inte var uttrycket kommer ifrån utan han fick gissa.
- Var det en fröken som lärde dig det?
- Ja det sa jag ju.
- Hette hon Cecilia?
- Nej.
- Hette någon i klassen Cecilia?
- Nej.
- Hette någon annan Cecilia?
- Nej.
- Fanns Cecilia i någon bok?
- Nej.
- Fanns Cecilia alls?
- Nej.
- Fanns hon i någon saga?
- Nej.
- Var det ett djur som hette Cecilia?
- Nej.
- Var det en grammatikramsa?
- Nej.
- För att lära sig stava till FACE?
- Nej.
- Var det en plojramsa?
- Nej.
- Hur man stämde ett instrument?
- Nej.
- Toner man skulle spela?
- Nej.
- f a c e... är det en sång som börjar med de tonerna?
- Nej.
- Hade det med musikteori att göra?
- Ja.
- Är det mellanrummen i ett notsystem?
- Men vad du är duktig! Du tog det med en gång!

14 oktober
Mer firande
Idag kom Ann-Ewa och Anna-Sarah och Jakob och Mia på middag. Mia och Jakob har drabbats av samma bilnummerfluga som vi, bortsett från att Mia inte riktigt kommit ut ur garderoben än. Men det är bara att ha överseende med det. Hon är egentligen lika fast som vi andra.

Av Jakob och Mia fick Sven-Arne en fantastisk deliaktesskorg. Det mesta av innehållet var helt nya bekantskaper.

13 oktober
Hemmapyssel
Lägenheten har blivit ganska eftersatt i höst. Nu är jag ganska i kapp med kursen och då hann jag äntligen göra lite annan nytta. Och dessutom hann vi både veckohandla och sova middag. En skön och stillsam dag.

12 oktober
Fredag
Vi ringde till Peter idag, Sven-Arnes lillebror. Han fyller år idag. Inte riktigt lika mycket som Sven-Arne i går, han är ju lillebror, som sagt.
- Vad fick du, frågade Sven-Arne.
- Tja.. lite pengar och en After Eight. Och så ska jag och Kristina gå på nån kabaré med några kompisar. Jag vet inte vilka. Egentligen gillar jag ju inte sånt men man får väl hålla god min, sa Peter.
Det tog en lång stund innan Sven-Arne förstod att Peter drev med honom. Bröderna har fått samma present i år. De och Kristina och jag skall gå på kabaré ihop om några veckor. Det skall bli roligt!

11 oktober
Ska han inte va' gla'...
... på sin födelseda'
när ska han då vara gla'?

Han fyller år idag, min drömprins. Kaffe på sängen fick han, och smörgås och juice. (Gröten serverades i köket, grötomslag i sängen är ingen höjdare.)

Han fick en fm-converter i present. Jag tror att det heter fm-converter i alla fall. Nej, nu kommer jag ihåg, det hette fm-transmitter. Det är en liten manick som kan omvandla mp3-signal till radiosignal så att man kan lyssna på mp3 i bilstereon till exempel. Av Hilda fick han ett presentkort på middag och övernattning hos henne i Karlstad. Och så fick han en grej till av mig. Vad det var omtalas en annan dag.

10 oktober
Please, release me!
Det var releaseparty för boken idag. Jajamensan. Fint ska det vara.

I övrigt en lugn dag. Annat blir det i morgon.

9 oktober
Tystnad
Lars-Göran var i Mariestad och sen i Skara.
Sonja var i Mariestad.
Ingemar var hemma.
Måns också.
Cecilia var på möte.
Det var bara jag som var på plats. Då blir det förfärligt tyst och stilla på kontoret.

8 oktober
Lögnaktigt tal
Vi gjorde ett test på webben i kväll, Hilda och jag. Enligt resultatet var hennes mentala ålder 24 år - vad ger ni mig för den?

7 oktober
Söndagstankar
Två noveller blev klara idag. En till på tisdag och så slutnovellen som skall vara klar om några veckor. Båda fick mig att gråta, trots att jag själv har skrivit dem.
Vad är det för fritidsintresse man har skaffat sig?

Sven-Arne, den raringen, lagade middag under tiden. Makrill, marinerad i lime, salt, peppar och dill, och så stekt på lagom temperatur.
Pressad potatis, haricots verts och skaldjursröra till.
Ett recept som skall ihågkommas.

Jag pratade med pappa idag, om vägföreningen i Skåne. Det är lite olika åsikter om vilka vägar som skall vara med och huruvida man skall betala för obebyggda tomter.
"Men vad gör det för skillnad?" frågade jag. "Vad beslutar de om på vägföreningsmöten?"
"Tja... de fastställer dagordningen" föreslog pappa.

6 oktober
Fler kära Örebroare
Vi var på gospelfestival i Falköping idag, Sven-Arne och jag och ett par hundra till. Förutom de som kom på kvällskonserten, alltså. Det var Anki och Magnus Spångberg och Pelle Ankarberg som ledde dagen. Precis som på gospelveckan i somars. En del av sångerna var samma som vi sjöng då. En verklig höjdardag! Vi fotograderade i massor. Och när vi inte gjorde det så lånade vi ut kameran till Tina som tog ännu fler kort. Det tar en stund att göra i ordning dem så det blir inte idag - men det kommer.

5 oktober
Kära Örebroare
Eller hur det nu var Kungen sa.
I dagens SLA refererades ett läktarbråk när Örebros supporterklubb var i stan. En fotograf hade påpassligt kameran framme och dokumenterade storbråket.
Bäva månde Närkingarna som har dessa bråkstakar!

4 oktober
Kanelbullens dag
Det fanns kanelbullar till förmiddagskaffet.
Det hindrade inte oss från att köpa varsin
för att ha senare.
På lunchen drack vi kaffe och åt bullar.
Då kan man tänka sig att kollegorna skall säga
"Tänk, vad gott det är med bullar"
eller
"Nog är det godare med hembakade."
De flesta gjorde det.
Men inte Sonja.
Hon sa
"Egentligen tycker jag inte om kanelbullar."
Nähä.
Kom hon på det när hon hade ätit två?

3 oktober
Gospel
Vi var ju på Gullbrannagården och sjöng gospel i somras. På lördag skall vi sjunga två av sångerna på en gospeldag i Falköping. Det skall bli roligt. Vi hade övning idag och då fick jag tillbaka känslan från i somras.

Fast en sak skilde sig från Gullbranna. Den här gången övar vi med noter - det får oss att inse hur svåra sångerna egentligen var. Det märkte vi inte när vi sjöng utantill.

2 oktober
Kurstillfälle
Ju fler kurstillfällen desto svårare blir det. Vi gör korta övningar på skilda teman - skriva miljö, dialog, inledning och personbeskrivningar. Efter hand som vi lär oss mer så blir det svårare och svårare med våra treminutersövningar. Håller vi på så här ett tag till så har vi snart slutat skriva helt och hållet.

Till nästa vecka skall vi beskriva ett tomt rum. Det är en utmaning.

1 oktober
Hemmakväll
Hilda sitter vid datorn. Hon har hörlurar på sig och sitter och lyssnar på musik. Man skulle kunna tro att det blir ganska lugnt och stillsamt men då har man inte träffat Hilda. Hon sjunger och skrålar och kommenterar det hon lyssnar på.
"Jag har aldrig lyssnat på Beatles! Häftigt, va?" skrek hon nyss.

Sven-Arne har slumrat på soffan en stund, med TV:n i gång och Hilda i samma rum.

Själv skall jag sätta mig och läsa, här i hemmets lugna vrå.