Kära dagbok...

30 november
Tio små negerpojkar
Sex kamrater skulle åka till Göteborg.
En fick ont i hjärtat och så var de bara fem.
Fem kamrater skulle åka till Göteborg.
En ville adventspynta och så var de bara fyra.
Fyra kamrater skulle åka till Göteborg.
En såg att det skulle regna i morgon och så var det bara tre.
Tre kamrater skulle åka till Göteborg.
En var gravid och så var de bara två.
Två kamrater skulle åka till Göteborg.
En blev jätteförkyld och så var det bara en.
Jag skulle åka till Göteborg i morgon
men eftersom alla andra stannar hemma så gör jag också det.

29 november
Efterforskningar
Jag håller på med en artikel till tidningen TÅG. Den framskrider sakta men säkert. I kväll har jag ringt fyra personer som jag ville intervjua. Det var bara en jag fick tag på men jag blev på desto bättre humör av att prata med henne. Jakten på övriga fortsätter i morgon.

Anna-Sarah har suttit med foliebitar i huvudet hela kvällen. Hon skulle gå och hämta en nyckel hos Arne i grannföreningen och för säkerhets skull ringde hon och varnade honom innan hon gick dit. Det var nog bra för hon såg ut som en lillasyster till R2D2.

28 november
OSA
Jag har blivit bjuden till invigningen av Barn- och ungdomscenter i Mariestad i januari. Det är inte så konstigt med det, eftersom jag har varit inblandad i utrustningsprojektet. Svar skulle lämnas till Lena. Jag svarade bland annat så här:

"Tack, jag kommer gärna på invigningen!
Jag skall vid detta tillfälle ödmjukt hålla mig
till vår frälsares uppmaning i Luk 14:10:
Nej, när du är bjuden, gå då genast och ta den nedersta platsen, så att värden säger till dig när han kommer: Käre vän, flytta dig längre upp. Då blir du hedrad inför alla dina medgäster.

Det rättesnöre jag har haft under arbetet med utrustningen
till Barn- och Ungdomscenter har städse varit Pred 7:17:
Var inte alltför rättfärdig, och visa dig inte alltför klok. Varför skulle du vålla ditt eget fördärv? "

27 november
Coop
Vi var på Coop i kväll på medlemsträff. Eller på Robin Hood som jag fortfarande kallar det, till andras förnöjelse.
De har gjort om ganska mycket på Coop. En av herrarna som var med på träffen sa
"Jag tycker att det har blivit bra, nu när det har blivit bra. Men å andra sidan tyckte jag att det var bra förut när det var dåligt också."

Mitt eget förslag var att de skall lägga fram en kokbok någonstans, till exempel vid köttet, så att man kan kolla efter recept, om de till exempel skulle ha extrapris på högrev.

26 november
Kvällar
Jag har alltid undrat var Sven-Arne håller hus när jag är på styrelsemöten och på coop-kvällar och högskolan och övningskör med Anna-Sarah och har mig. I kväll har jag varit hemma och döm om min förvåning - det är här han håller till!

25 november
Hemresa
Frukost och elvakaffe gick nästan i ett idag. Man märkte skillnaden på att mamma var med på frukosten och Filippa på elvakaffet. När vi reste oss var det dags att åka tillbaka till Skövde. Anna-Sarah var lite piggare och körde hela vägen. Jag kollade färddatorn när vi kom hem. Genomsnittshastighet de senaste trettio milen var 87 km/h.

24 november
Furutorp
Efter frukosten åkte vi ner till Skåne, Anna-Sarah och jag. Hon skulle köra. I höjd med Kungslena var hon trött och stannade för chaufförsbyte. Då hade vi åkte några mil...

På eftermiddagen gick Anna-Sarah till lillstugan för att plugga. Själv åkte jag och pappa en sväng för att han skulle visa lite grejor på ägorna. När vi kom tillbaka efter någon timme satte vi på kaffe. Det regnade så jag ringde till Anna-Sarah och talade om att det var fika. Det dröjde en stund utan att hon kom så till slut gick jag ut för att hämta henne. Hon sov som en stock! Hon berättade att hon hade vaknat, rest sig och gått en runda i lillstugan, och så tänkte hon att det var bestämt någon som hade skickat ett SMS om att det var fika – men eftersom det inte fanns något inkommet SMS om fika så la hon sig igen och somnade om.

23 november
Sjungning
Vi var i kyrkan och sjöng i kväll. Först övade vi en timme och Samuel, kantorn, stoppade oss när vi sjöng fel och så fick vi böra om. På gudstjänsten hade vi glömt alltihop. Jag trodde att han skulle sluta spela, rätta oss och ta om det från början igen men han nöjde sig med att skruva på sig.

Hilda kom i kväll. Hon har klippt sig och hon var så fin så fin. Anna-Sarah och Niklas var också här. Jag blir så glad när våra barn är här.

22 november
Sportdesign
På lunchen pratade vi om design, sånt som har blivit poppis för att en idrottsman har lånat ut sitt namn till det.
Glenn Strömberg-pasta till exempel. Och Björn Borg-kalsonger. Och Stenmarkmössa.
Sven-Arne kom på en till.
Klüftpotatis.

21 november
Cyklamen
Jag har en obesvarad kärlek till cyklamen. Vi såg vilda i Italien och det var underbart vackert. Och ibland är jag nära att köpa när jag går och handlar, bara för att de är så fina. Och ändå vet jag att om jag köper dem så stendör de omedelbart.

Idag har jag ändå köpt två stycken. Sonja skall få dem i morgon när hon kommer till jobbet. Om de fortfarande lever då.

20 november
Utseende
Jag har tittat på foton tillsammans med Anna-Sarah i kväll. Hon vill ha foton till scrapbookingen och jag vill ha foton till ett bildspel i samband med hennes student till våren. Vi har skrattat åt en del av dem. Eller som Anna-Sarah sa:
"Vi säger inte ful, vi säger utseendehandikappad."

19 november
Tid
18 november
Söndagskväll
Jo, de kom till slut, Inger och Tomas. Tiden jag gissade på var betydligt närmare sanningen än vad Ingers gissning var. I morse åkte de vidare. Då skulle de till Ulla i Eskilstuna och så fara vidare norrut. I natt tror jag att de skall sova i Härnösandstrakten.

Vi åkte till Tibro på eftermiddagen. Gabriel Forss och Skövde Gospel hade en konsert i samband med att Tibros kulturstipendier delades ut. Jag har aldrig varit med om en allsångsledare som börjar med att sjunga upp publiken! En rolig och ganska avslappnad konsert.

När jag egentligen var klar med dagboken kom jag att tänka på en grej med Facebook. Jag har lagt till en funktion som heter "Superlatives". Man nominerar sina vänner, antingen kryssar man i någon av förslagen som redan finns eller så hittar man på ett eget. Som till exempel Marie på jobbet, om henne skrev jag att hon är "Most Likely to hide dataskärmar in a källarförråd." och hon svarade att jag är "Most Likely to look for dataskärmar, där man minst anar det!"
Men så finns det som sagt exempel man kan kryssa i, som till exempel
"Most likely to know How to Swear in 12 Different Languages" och DEN vet jag vem som skulle bli nomineras av varenda en som jobbar på administrationen! Kanske tur att han inte har Facebook?
En annan var "Most likely to overdose on Sushi" och jag vet en som äter sushi varenda fredag och det kan aldrig vara nyttigt.

17 november
Främmat
Jag har berättat förut en gång om en revisor inom Komrev. Han bodde i en av grannbyarna, vi var med i samma blåsorkester, även om han var betydligt bättre på trummor än jag på klarinett. Han var ihop med min kusin ett tag och hon visade en gång ett brev han hade skrivit.
- I kväll ska vi ha främmat från Lund, skrev han.
Främmat. Ett bra ord.

Vi ska ha främmat i kväll. Min syster Inger och hennes Tomas kommer förbi, på väg till Norrland nånstans. Deras dag var inrutad och noga planerad: Thomas kommer med tåg till Hässleholm vid tolv, så ska de träffa lite folk som vill titta på honom, och så till mamma och pappa och äta lunch, vid två ska de åka därirån och till Värnamo till hans syster. Där skall de dricka eftermiddagskaffe och så kommer de hit.
Vi är hos er vid sextiden, sa Inger i går.
Jo, tjena, tidsoptimisternas skyddsängel, det är min syster det. Vi räknar med att de är här framåt nio.

16 november
Änglar
En nära vän blev inlagd på hjärtavdelningen sent i går. Jag var och hälsade på henne på förmiddagen. Jag frågade om hon hade haft något flimmer sen hon blev inlagd.
- I natt vid fyra hade jag känning, jag kände hur det slog ojämnt. Så kom det in en ängel och ställde sig vid min säng, sa hon.
Jag blev lite förskräckt. Var det så kritiskt så att hon fick hembud? tänkte jag.
- Det var nattsköterskan som frågade om jag ville ha lite yoghurt, förklarade hon.

15 november
Söken och I skolen finna
I måndags var Sven-Arnes mössa och vantar försvunna. Vi sökte överallt - men icke. Vi tog bilen till jobbet, eftersom vi blev lite sena på grund av letandet. Våra reservmössor är på vinden och Anna-Sarahs rum ligger precis vid stegen - och halv sju är det är icke tillrådligt att väcka en tonåring med sovmorgon.

Kanske hade han glömt mössan i kyrkan i söndags?
Måndagar är alla kyrkor stängda, eller nästan alla åtminstone, och det var tillbommat när vi åkte förbi på hemvägen. I tisdags gjorde vi ett nytt försök, men ack nej, det fanns ingen mössa där.
Men i Missionskyrkan i Hjo, där vi var i söndags kväll?
Vi kontaktade Lena. Hon skulle till kyrkan igår kväll och gick och tittade, men ack nej, det fanns ingen mössa där heller.
Ja, vad gör man? Sven-Arne gick en extra sväng till bilen och kollade om den kanske hade farit under sätet, eller kanske i bagaget? Nähä, inte där heller. Så min ryggsäck och alla fickor och tvätten och sovrummet. Vår lägenhet är inte så stor så det finns inte så många gömställen, om man bortser från det svarta hålet i Anna-Sarahs rum. Jag har en gång sett min röda top försvinna in där. Den återkom aldrig.

Till slut lyfte Sven-Arne på Anna-Sarahs väska, som stod på hatthyllan. Och just det - där låg mössan.

14 november
Upp och ner
Det sägs att det går åt tio positiva saker
för att uppväga en negativ.
Idag fick jag nog inte riktigt tio
för i kväll har jag blivit golvad
när jag försökte skydda mina barn.

12 november
"Vet du...
... vem som har namnsdag idag?" frågade jag Sven-Arne i morse.
"Ja... grattis!" svarade han.
Tja.. det kunde ha funkat. I själva verket var det Kurt.

Jag har varit ganska länge på jobbet idag. När jag kom hem tog min älskling precis ut en fläskpannkaka ur ugnen - tänk så bra man kan ha det!

11 november
Mer musik
Vi lyssnade på Gloria-mässan i Hjo idag. Det var Missionskyrkans kör som framförde den. Den var så bra så man blev nästan medvetslös. Eller gråtfärdig. Eller både - ock. Jag är glad att vi åkte dit.
Vad ni är samsjungna, sa vi till Lena efter konserten.
Det är för att allihop är släkt, svarade hon.

10 november
Musikkväll
Temat på TV i kväll var Tondöv. De visade bland annat en fransk film, Gosskören. Jättefin var den. Och så pratade de om körsång, om hur mycket lyckligare man blir av att sjunga i kör. Fast det visste jag ju redan.

9 november
Hög på musik
På vårt APT idag skulle vi berätta vad som var veckans bästa händelse. Jag berättade om Lars-Göran och hans ideer om miljösidorna på intranätet. Det var det bästa i veckan, att lyssna på hur han var både strukturerad och visste hur han ville att det skulle se ut när det var klart. Det var roligt att lyssna på honom och hans tankar. När jag sen skulle gå hem efter jobbet idag satt det en rar lapp på min dörr, från samme Lars-Göran. Den blev jag väldigt glad för - i synnerhet som jag redan hade hunnit svära åt honom efter APT.

Nu har vi kommit hem efter årets Kulturnatt här i Skövde. Jag förstår inte varför jag inte har varit på det förut - med massor av liveband och författaruppläsningar och dans och utställningar. Jag var där som representant för antologin jag är med i men det hindrade inte oss från att hinna lyssna på massor av musik.

Jag stod och pratade med två av de andra som var med i antologin, en tjej jag inte har träffat förut, och så Marina, som jag har gått skrivarkursen med. Tjejen började prata om skolan och arbeten där. Jag frågade vilken linje hon gick - jag tänkte antingen Västerhöjd eller högskolan, fast kanske troligast Västerhöjdsgymnasiet ändå men man vill ju inte trampa i klaveret och det kunde som sagt lika gärna vara högskolan - och hon berättade att hon gick i nian!
- Du ser mycket äldre ut än du är! sa jag.
- Det gör du själv med, svarade Marina.

8 november
Klockan går
Jag vet inte om det är fler än jag och Arne som har sett att min klocka går fel vissa tider, klockan som jag har överst i dagboken, alltså. Den klarar inte fem i halv och fem över halv utan skriver fem i och fem över. Nu har jag försökt ändra det men jag är inte riktigt säker på hur kodningen hänger ihop. Tills jag kommer på hur jag skall göra så tar jag den norrländska varianten - det står tjugofem i halv och tjugofem över halv i stället. Så säger de i Norrland och då kan jag väl lägga mig till med det jag också, så skåning jag är.

7 november
Citerat
Vi har lyssnat på Claes Malmberg idag. Han sa bland annat så här:
"Jag kan inte förstå varför det anses bättre att opereras på ett universitetssjukhus, än på ett sjukhus där läkarna är färdigutbildade."

6 november
Hemmadag
Man hinner mycket på en hemmadag! Göra äpplemos och putsa fönster och dammsuga och plocka upp grejor från i går och göra rent en dator invändigt och plantera lite blommor och gå en promenad och leka med grejorna man köpte på Ullared.

Spänningsprovaren, till exempel. Vi skulle just fika (vi köpte chokladtoppar på Ullared). Sven-Arne hade gjort i ordning sitt nya armbandsur och nästa nya leksak var en spänningsprovare. Några batterier och ett vägguttag var snabbt testade. Gissa vad som hände sen.

5 november
Ullared
Så har man då gjort Ullared för första gången. Det var hiskeligt med folk, men de som är vana Ullaredsbesökare sa att det var peanuts jämfört med hur det kan vara. I vilket fall så var det en rolig dag. Vi kom hem med ungefär det vi hade tänkt oss och lite till. Det finns rätt gott om bra-att-ha-grejor på Ullared.

När vi kom hem städade jag på Anna-Sarahs rum. Jag vet, JAG VET, det är att vara curlingmorsa, men vad ska man göra. Normalt brukar jag stänga dörren till hennes rum men i just det här fallet var det faktiskt undantagstillstånd. När jag plockade där inne förstod jag varför det är så tomt på handdukshyllan i garderoben. Det fanns tio badlakan inne hos Anna-Sarah.

4 november
Söndag
Idag har vi pysslat lite på trädgården. Tömt krukor, jordslagit växter, jämnat till gräsmattan, ryckt lite ogräs och haft det gott i solen.

Och nu är det söndag kväll. Det känns lite extra lyxigt idag, eftersom vi skall vara lediga ett par dagar till. I morgon skall vi till Ullared. Jag har aldrig varit där förut, till skillnad från Sven-Arne och nästan alla andra. Fast lyxen är inte själva Ullaredsresan utan att det inte är jobb på ett par dagar till. Dessutom är Anna-Sarah här och det känns också bra.

3 november
Alla helgons dag
Vi åkte med Motorvagnsklubben på en utflyktsresa till Tibro idag. Jag har varit på tågutflykter tidigare, visst har jag det, men inte någon med stopp för fotografering.

När vi kom tillbaka till Skövde var det meningen att vi skulle gå på studiebesök på modelljärnvägsklubben, men de hade inbrott för ett tag sen och mängder av deras lok och vagnar blev stulna. Därför blev studiebesöket inställt och i stället åkte vi upp till Cementa och vände.

Ett referat av resan finns i Postvagnen

En trevlig dag.

2 november
Fredagskväll
Första delen av Isprinsessan gick på TV i kväll. Jag har läst boken men jag tänker inte tala om vem som är mördaren.

I övrigt är det lugnt och stilla och behagligt. Så behagligt det nu kan bli, med en make som är på obotligt gott humör. Han kliver upp med en sång och sjunger i duschen, berättar vitsar över frukostgröten och leker ordlekar medan vi går till jobbet. Och inte nog med det - han är likadan på kvällen. Tänk, så fantastiskt att få leva med en sådan glädjespridare!

1 november
Värme
Det var varmt idag! Halv sju i morse hade vi över 13 grader varmt på uteplatsen. Vem hade kunnat ana det? På jobbet har vi haft problem med ventilationen ett tag. När kollegorna ser ut att sitta och somna har jag öppnat altandörren inne hos mig. Inte utan protest, nejdå, de har fått veta hur fantastiskt ädel jag är som sitter i kalldrag bara för att de skall få andas. I dag har jag suttit med altandörren öppen hela dagen. Utan att protestera.