Kära dagbok...

31 december
Nyårsafton
Inger och Bosse kom och firade nyårsafton med oss. Det här är vad vi åt:
Entretallrik med lite av varje, breasola och brieost och fikomnmarmelad och ruccolasallad och krustader med turkisk yoghurt, lök och röd kaviar, stekt haloumiost och tunnbröd med ädelost.
Fläskfilé med banan och curry och ris. Enligt Sven-Arne en traditionell nyårsrätt men ursäkta mig, jag har aldrig ätit det en nyårsafton tidigare.
Ljus apelsinchoklad- och vit mintchokladmousse - fast den var lite... vad skall man säga... annorlunda i konsistensen, kan man säga. Men god.

En mycket trevlig kväll med både skratt och allvarliga samtal.
Nu är det nyår. I morgon skall jag sammanfatta det.

GOTT NYTT ÅR!

30 december
På tu man hand
I dag drabbades vi av en stunds arbetsiver. Sven-Arne gjorde i ordning bilden och jag skurade de svåråtkomliga delarna av duschkabinen. Det tog sin lilla tid.

I kväll har vi skjutsat Anne och hennes kille till Mariestad. När vi åkte hem igen stannade vi på en parkeringsplats och gick ut och tittade på stjärnhimlen en stund. Det är som jag har sagt förut - det bästa i livet är gratis.

29 december
Firande
Vi firade lite jul idag med. Anne kom från Mariestad och Nicklas och Anna-Sarah var också här. Barnen fick sina julklappar och jag och Sven-Arne fick vår present av barnen. Det var en tavla, eftersom de ville att vi skulle byta ut den vi har i sovrummet.

Vi har valt att missförstå budet från barnen och har bytt ut en helt annan tavla än den de hade tänkt. I morgon lär vi få ovett men det kan det vara värt.

28 december
Spenderbyxor
Vi gick en sväng på stan.
Skall du gå på rea? frågade Sven-Arne.
Tja, hur ungår man att gå på rea om man skall handla under mellandagarna?
Svaret är att man går och handlar med oss. Skor, träningsbyxor, en kamerablixt, dukar, servetter och ljus... och inget var på rea. Jo, kanske duken.

Mellan övriga händelserna har vi sjungit. Vi har en övnings-CD inför konserten i Berwaldhallen i januari och den kör vi så ofta vi hinner.

27 december
Barn
Hilda kom en sväng och Linus också, dock inte samtidigt. Hilda hade med sig en stor soppterrin med risgrynsgröt och dessutom extra mjölk så nu behöver vi inte tänka på mat på flera dagar. Linus hade med sig fyra däck som skulle fälgas när han kom så han och Sven-Arne åkte till verkstaden i Timmersdala och fixade det. I natt åker Linus och Hilda med ett stort sällskap till Egypten för att fira nyår.
Det är två grader varmt i Skövde just nu. I Kairo är det 20. Undrar om det skjuts lika mycket nyårsraketer där som det gör här just nu.

26 december
Hemåt
Vi åkte efter lutfisken. Vi hade konsert klockan sex med gospelkören i Skövde och den ville vi ju inte missa. Det räckte att vi missade övningen. Konserten gick kanske inte alldeles lysande men som Mark sa: Den bästa konserten har vi framför oss!

25 december
Juldagen
Vi åkte en sväng på eftermiddagen, mamma och pappa och Sven-Arne och jag. Det var roligt, inte minst att mamma var så pigg att hon orkade vara med. Vi hann med Skånes Fagerhult och Åsljunga och Örkeljunga och Äljalt. Det låter snabbt när man säger det men då har man inte åkt skånska småvägar.

24 december
Julafton
Vi gick en sväng i skogen idag. Farbror Lasse berättade om 1944, när ett engelskt stridsplan kraschade i skogen en kilometer från Furutorp. Fortfarande hittar man metallbitar i skogen när man går där. Lite läskigt, faktiskt.

Vi var på julbön i Vittsjö. Vi skulle åka tillsammans, pappa och vi två och Filippa och Yonatan, men vi glömde en liten detalj när vi bestämde det - vilken bil vi skulle åka i, men vi kom till kyrkan till slut. Det var knôkfullt! Jag hade glömt att det var så mycket folk på julbön i Vittsjö. Sista sången var "O, helga natt" med två solister, trumpet, elorgel och kyrkorgel. Det var mycket mäktigt!

Det är som sagt julafton. Sven-Arne fyller jämna år nästa år. Han har pratat om att han ville båtluffa i Grekland, men jag älskar Italien över allt annat och vill gärna fortsätta utforska det. Jag har dessutom pratat lite med Sven-Arnes svägerska om att vi skulle åka tillsammans till norra Italien och det vore väl dumt att missa? På sistone har Sven-Arne som tur är svängt över åt Italien han också så i julklapp fick han en nybörjarkurs i italienska på Folkuniversitetet. Själv fick jag en helg i Stockholm i slutet av januari. Vi skall sjunga gospel i Berwaldhallen tillsammans med 900 gospelsångare!

23 december
Julstök
Vi stökade till och städade om vartannat men det blev bra när det var klart. Julgranspyntet finns troligen nånstans men vi hittade inte det. Tur att vi hade varit på IKEA! Jag tyckte att granen blev riktigt fin, om än inte så ortodox.

Min kusin Yonatan kom från Geneve idag. Eller sent i gårkväll egentligen, men jag träffade honom först idag. Han var på svenskt julbord i Geneve för några veckor sedan. Då hade de fjorton sorters sill. Undrar om han förväntar sig det i morgon också...

22 december
Skåne
Vi åkte till Skåne på förmiddagen. På vägen ner stannade vi till på IKEA. Konstigt nog var det inte speciellt mycket folk där och dessutom rea på alla julsaker. Vi handlade en sån och en sån och fem kronor här och tio kronor där och den var billig och den är bra att ha och den var ju fin och kostade bara femton... det blev ganska mycket innan vi kom till kassan.

I Skåne har vi ingen internetuppkoppling. Det är lite begränsande - men det går! Man hinner göra en massa annat i stället. Gå och handla med pappa till exempel:
Pappa: Mjölk måste vi ha.
Jag: Standard eller mellan eller lättmjölk?
Pappa: Inte mellanmjölk, den smakar ko!
Jag skrattade resten av kvällen.

21 december
Återanvändning
För att visa hur miljövänlig jag är så skall jag härmed återanvända några gamla dagboksinlägg:

22 dec 2003
Julen är kommen
Några dagar före jul är det traditionsenlig konsert i kyrkan i grannstaden. Fyra körer, blåsare, stråkar, kyrkorgel, piano, gitarrer, bas och solister i en fantastisk musikupplevelse.
Dagen är kommen som sista sång. Och då börjar julen.

22 december 2004
Julen är sjungen
I kväll var vi i Falköping på julkonsert i S:t Olofs kyrka. När fyra körer, orkester, trumpet, församling och kyrkorgel klämmer i med "Dagen är kommen" - då är det mäktigt!

22 december 2005
Julstämning
Sven-Arne och jag åkte till Falköping på julkonsert i kväll. Tre körer, orkester och solister höll julkonsert i kyrkan. Det är fjärde året vi är och lyssnar. En timme före konserten var vi där och då var det redan femtio personer som köade utanför kyrkan. Att sjunga Dagen är kommen med alla körer och kyrkorgel och trumpet och alltihop - det är så pampigt så det stockar sig i halsen.

21 december 2006
Julen är kommen
Jag gjorde något klyftigt när jag laddade upp så den här dagens inlägg har försvunnit ut i cyberspace för att aldrig återkomma. Inlägget handlade om julkonserten i Falköping och den har vi varit på varenda år så det går bra att läsa fjolårets inlägg för att få en god uppfattning om vad vi har gjort i kväll.

Nu är det 21 december 2007.
Vi har - inte helt förvånande - varit i Falköping på julkonsert i kväll.

20 december
Ögonfärg
När jag skaffade glasögon för några år sedna kollade optikern trycket rent rutinmässigt. Han provade trycket en extra gång och när han såg resultatet sa han "Har du starr i släkten?"
Jahapp, tänkte jag. Blindkäpp.
Sedan dess har jag gått på kontroll någon gång om året och idag var det dags. Först fick jag bedövningsdroppar och sedan en annan sort som vidgar pupillerna.
I kväll är jag begåvad med rådjursögon.

19 december
Noterat
Skolorna slutade idag och tydligen har butikerna börjat sälja nyårssmällare. Undar hur mycket pengar som nästan bokstavligt har eldats upp i Ryd i kväll.

18 december
Distraherande
Jag har försökt skriva dagbok i kväll. Verkligen försökt. Med ena ögat har jag tittat på Doctor House. Med ena örat har jag lyssnat på Anna-Sarah och Bella. Med halva munnen har jag försökt prata med Sven-Arne och med halva hjärnan har jag försökt planera lite inför julen i Skåne.

Den halva som var kvar av mig räckte inte för att skriva dagbok inom den tid som jag har till förfogande innan jag loggas ur. Därför återkommer jag i morgon, med nya, bättre krafter.

17 december
Mer julklappar
I dag fick vi en uppenbarelse och kom på vad Linus skall få i julklapp. Efter jobbet skyndade vi oss ner till stan och och så var julklappsbestyren klara. Nu har jag just pratat med Jonatan, min kusin. Vi skall vara med på samma julfirande i år, undrar hur det skall gå för han är samma reststicka som för trettio år sedan. Det kommer att bli en hård kamp över sällskapsspelet på julaftons kväll.

Jag måste kommentera Sven-Arnes dagbild idag. Vi har visserligen en dator i tvättstugan men den är inte inkopplad. SÅ datorberoende är vi inte.

16 december
Julklappar
Jag vet, jag VET; man skall inte öppna sina julklappar i förväg. Ändå tog jag och Sven-Arne två av biobiljetterna vi har fått a vsjukhuset i julklapp och gick på bio i dag. Hilda hade åkt och Anna-Sarah skulle till Bella och Nicklas till Skara så vi tyckte att det var ett bra tillfälle.

Råttatouille såg vi. Biosalongen rymde 65 personer och vi var kanske 15 som såg den. Filmen var lite småsöt - fast äcklig, kom ihåg att jag har undervisat i livsmedelshygien. Det är inte alltför ofta vi går på bio över huvud taget.

15 december
Mer jul
Vi är i Skåne över jul och lagom tills vi kommer hem åker Sven-Arnes barn till Egypten. För att hinna fira jul ihop valde vi att fira den här helgen i stället, åtminstone med hälften av gänget. Det blev en trevlig eftermiddag, med både glögg och julmat och paket. Nu har Jakob och Mia åkt hem till sig, medan Hilda, Anna-Sarah och Nicklas är kvar tills i morgon.

Allt är under kontroll, utom Anna-Sarhas handväska som är ute på egna äventyr. Hon glömde den på tåget när hon hade varit i Göteborg och shoppat idag. Tågvärden ringde och talade om att den var i säkert förvar så när tåget kommer fram till Luleå i morgon så kan hon ringa till hittegodsavdelningen och be dem skicka ner den igen.

14 december
Julfest
Vi hade julfest med jobbet idag. Arbetet var uppdelat på oss allihop så det blev inte så mycket för var och en. Glögg, textblad, allsång, dukning, dricka och lekar, allt var uppdelat. Och eftersom det blev så lite för var och en så blev det roligt alltihop. Jag skrattade fortfarande när jag kom hem.

Jag sjöng en sång själv. Marilyne Monroe har gjort den och Kylie Minogue också men min förebild var Miss Piggy. Texten var lite svår att höra och dessutom innehöll den några ord som jag inte kunde så jag har skrivit ner texten med översättningen inom parentes.

13 december
Lucia
Det var lite dåligt med lucior idag, det kändes lite ovant. Nästan alla på administrationen var borta på förmiddagen så jag och Sonja bjöd alla kvarvarande på saffransbullar. Vi köpte fyra och då fanns det en till Lars-Göran på lunchen.

Anna och Anna-Sarah har lärt mig lite teckenspråk idag. Jag har lärt mig säga "Du är en sköldpadda", "Jävla kaninjävel" och "Jag är kung". Det är nyttiga uttryck,användbara i många vardagliga situationer.

12 december
Matchen avslutad
Det såg ut att bli remi men till slut vann de vita. I morgon går jag till jobbet igen. Det är inte utan stolthet Sven-Arne påpekar att han gick hem klockan tre en dag medan jag var hemma en halv vecka.

Ann-Ewa och en kompis till henne kom på eftermiddagskaffe. Först efteråt kom jag på att han är engelsman och att man kanske inte skall bjuda britter på svensk fruktkaka. Förresten behövde jag ha tillgång till en kamera som man kan filma med, när jag skall till Skåne i jul. Det har gått att filma med min men ljudet har slutat funka. I kväll har jag fått löfte om att använda barnens pappas kamera, om han får en fruktkaka. Det kan det vara värt. Jag lovar att inte förgifta den.

11 december
Fortsatt kamp
Dagens rond är oavgjord. Jag tog tempen en gång, mot bättre vetande. 37,4 hade jag. Det måste vara något fel på termometern.

När vi var i Ekedalen i söndags berättade Mia att hon hade två julskivor. Den ena var på danska och den andra var en dubbel-CD där den ena skivan var försvunnen. Det lät lite lite tyckte jag! I går kopierade jag en omgång till henne men det blev någe fel så av de 80 jag la in så fick hon bara 20. Nu har jag tagit det säkra för det osäkra och dubblat, så idag fick hon 190.

Själv har jag 691 julsånger i datorn, tillräckligt för att spela 38 timmar i ett sträck. Den som har flest julsånger i datorn när den kraschar, den vinner.

10 december
Giganternas kamp
Jag vet inte hur många vita blodkroppar det finns i min kropp. Jag frågade Sven-Arne som är sjuksköterska, han svarade "massvis".
Men inte nog med att jag har vita blodkroppar, jag har även förkylningsvirus.
Nu har de båda sidorna drabbat samman och slagfältet är min kropp. Jag väntar med spänning på att få veta vilken sida som vinner.
Jag hejar på de vita.

9 december
Sköna hem
Hurra! Sven-Arne har fixat HELA Mupparnas julskiva!
*Dansar runt*

Vi var hos Jakob och Mia på middag. Linus kom dit, sa "Hej" och var försvunnen innan vi hann säga "kul att se dig". Vi kanske måste träna på hastigheten.

De har fått så fint så fint i sitt hus, Jakob och Mia, som ett mittuppslag i en heminredningstidning. Tro för den sakens skulle inte att jag är avundsjuk, jag tycker att vi har fint när vi har dammsugit och plockat undan på skrivbordet, med fåtöljen som vi fick av pappa för att den förra var för ostadig och soffan som min förra svärmor hade för 20 år sedan och mattan som jag köpte på Gengåvan när jag hade tvättat sönder den förra och tavlan som morfar har målat och lampan som jag köpte åt mig själv som belöning när jag hade tagit ut skilsmässa. Det är praktiskt och funktionellt och fullt av minnen men det hamnar inte i Sköna Hem, precis.

I kväll har jag sett Love Actually på TV. Den höll på ganska sent men man måste ju se hur det går. De kan ju ha ändrat slutet sen jag såg den förra gången.

8 december
Julmusik
Hilda frågade på MSN om jag hade någon julmusik som hon kunde få. Hon frågade rätt person! Jag la över de 82 bästa i en gemensam mapp till henne. Och då hoppade jag över fem varianter på "White Christmas" och tog ingen körsång och inte psalmer och inte ens Jon Anderson.

I kväll har vi sett Komprimerade Dramatiska Teatern här i Skövde. Årets föreställning heter "Sveriges historia - 1000 år på 100 minuter" En rolig föreställning med enkla, men rätt fyndiga repliker.
Som till exempel
"Mitt namn är Gutenberg. Jag har stått ett tag ute i kulissen och tryckt."

Efteråt åkte vi hem till Bosse och Inger. Vi fick ett fint rödvin som egentligen passar bäst till älgkött. Vi drack det till köttfärspaj och i dessa tider är det väl ganska modigt att äta köttfärs så gick bra det med.

7 december
Göteborg
Jag skulle till Göteborg i tjänsten. Mötet jag skulle på var inte så värst långt iofs, men nästan hela dagen skulle gå åt ändå. Sven-Arne hade godheten att ta ledigt och följa med mig. På så sätt hann vi vara tillsammans ganska mycket, utom timmarna jag hade mitt möte. Det var en skön dag, med promenader och fika i Haga. Lägg märke till den lilla skylten på cafébordet! Jag tror att rätt många skolelever håller med caféägaren. Och så vill jag för säkerhets skull tala om att bullen var gemensam och den hade säkert räckt till sex personer utan vidare. Vi flanerade längs Avenyn och åt middag på Sjöbaren i Haga. En dag som man blir lycklig av. Och så var det ju lite roligt att ha en så lugn och bra dag, och så veta att både lördag och söndag fanns kvar.

6 december
Medialt
Anna-Sarah tycker om att ha ljud på. Hon startar stereon och går och duschar, eller startar TV:n på sitt rum och kommer och sätter sig i soffan i vardagsrumet. Man får gå en runda ibland och stänga av datorer och radioapparater och sånt. Det är det värt.

"Vi fick ett julkort med posten idag" sa Sven-Arne.
"Från Hilda?" frågade jag. Det var rätt. Ingen utom Hilda skriver sina julkort i november, och sitter och funderar på vilken som är den tidigaste dagen då man kan skicka dem.

5 december
Temperaturer
I den nya datorn kan man lägga upp personlig information på skrivbordet på ett annat sätt än på den gamla. Jag har lagt upp tre väderleksrapporter. Jag kan därför med stor tillförlitlighet tala om att just nu är det nio grader i Athen, 7 grader i Rom och åtta grader och regn i Skövde.

4 december
Dubbel-Inger
Syrran mailade.
"Nu har det hänt. Vi förlovade oss i söndags. Jag är världens lyckligaste."
Jag blir glad av sådana mail!

Vi fick ett privat gästboksinlägg från en annan Inger, och inlägget var så förvirrat så att jag blev glad över det också.

3 december
Måndag
Av någon anledning är det svårt att komma ikapp med datumljus i december. Nu har vi snart kommit fram till ettan.

Teskedsgumman går som radiokalender.
Jag hoppas att ingen har missat det.

2 december
Första advent
Tio minuter innan gudstjänsten var vi i kyrkan.
"Vad bra att ni kom, vi skall sjunga de här två sångerna" sa Samuel som är kantor, och så gav han oss ETT notblad och försvann. Vi hann inte fråga vilka mer som skulle vara med eller vilken stämma vi skulle sjunga. Dessutom är Sven-Arne fortfarande förkyld och hans röst bar inte.
Vi letade upp några andra sångare och gick ner i källaren och sjöng den ena av sångerna. Jag sjöng sopran. Så började gudstjänsten. När Samuel spelade förspelet på den andra sången viskade Gunilla som stod bredvid mig
"Sjung alten!"
Så det gjorde jag.

1 december
Värme
Första december, dan före första advent.
Adventsljusstaken är laddad. Varje år köper jag ny mossa och så tar jag fram ljusstaken och upptäcker att fjolårets mossa ser ut som att den inte är använd. Det står en elljusstake i köksfönstret och i sovrummet hänger en adventsstjärna. Datumljuset har lyst en stund, men inte tillräckligt länge för att komma ner till rätt datum. I gårkväll bakade jag saffransskorpor och idag har jag diskat glöggkopparna. Med andra ord:
Vi är redo för första advent.