Kära dagbok...

31 januari
Stormvarning
Det stormar både ute och inne. Ute heter den Tuva. Inne heter den... nåja, JAG vet precis vad stormen heter men hon tycker att det är mitt fel så det jämnar väl ut sig.

30 januari
Serier
Dagens Bizarro var rätt kul.

29 januari
Femton gastar i kistan
Jag är risig i kistan så idag har jag varit hemma. Jag hämtade lite papper och ett par filer på jobbet bara, så åkte jag hem igen. Man blir effektiv när man arbetar hemifrån, insåg jag. Telefonen är tyst, det är ingen som tittar in och vill prata, hämtar jag kaffe - vilket jag i och för sig inte har gjort, jag har hållit mig till te idag - så sätter jag mig och fortsätter arbeta för det finns ingen att småprata med. Synnerligen effektivt!

Jag kan inte sticka under stol med att det är rätt behagligt att vara hemma en dag så här. Gå och pyssla i sin egen takt, lyssna på musik och tassa runt med raggsockar på fötterna. Man borde vara lite lagom småsjuk oftare.

28 januari
Surprise
När vi gick hem pratade vi om kvällen. Jag skulle på sammanträde, Sven-Arne skulle fixa lite med bilder och så bad jag honom att göra i ordning gästrummet så att Hilda kan bo där när hon kommer i morgon. När jag kom hem från mitt möte satt Hilda och åt i köket, jag hade förväxlat dagarna.

Sven-Arne fick en nybörjarkurs i italienska i julklapp. Den har just brunnit inne! Jag fick ett meddelande från Folkuniversitetet att kursen var inställd på grund av för få anmälningar. Nu skall jag tänka ut något annat som han skall få i stället.

27 januari
Uteväder
Alla stockholmare gick en långpromenad idag, verkade det som. Det gjorde vi med. Vi gick från Skogskyrkogården, via Brobacken och till Bagarmossen. Sen tyckte vi att vi hade gjort oss förtjänta av en fika på Vetekatten. Men tji fick vi! Hela Hötorget var avspärrat så det gick inte att komma fram. Det var visst en gasläcka under PUB.

Och så åkte vi hem. Anna-Sarah hade minsann städat så det var så fint så fint när vi kom hem. Det här var en helg att minnas från början till slut.

26 januari
Hög på gospel
Vi började sjunga klockan nio och hade konsert klockan sex. Däremellan sjöng vi eller nynnade hela dagen. På de flesta konserter jag har varit med i så har genrepet varit en katastrof. Då går allting snett och man misströstar och undrar hur i all sin dar det skall kunna bli en konsert över huvud taget. Den här gången var undantaget som bekräftar regeln. Vi var 1.500 körsångare på genrepet i Berwaldhallen, med Walt Whitman som ledare. (Det är inte vi som sjunger på videon, vi hade ingen jultomte). Att inte taket lyfte när vi sjöng!

Vi hade tänkt gå ut och äta efteråt men vi var trötta av all eufori och nöjde oss med picknick på hotellrummet.

25 januari
Stockholm
Sovmorgon innan vi skulle till Stockholm. Väskorna var redan packade. Kamera, noter, konsertkläder, inneskor, tidning och en kaffetermos. Fast termosen och tidningen hade vi kunnat lämna hemma eftersom vi åkte förstaklass.

Vi hade gott om tid när vi kom till Stockholm. En promenad på Söder, stilla flanerande, saluhallar och titta-på-folk. Ofta när vi är i Stockholm tar vi en sväng in i fotoaffären men den här gången hade vi inget ärende dit. I skymningen bestämde vi oss för att gå upp på berget och se ut över stan, från samma punkt som Jan och Lena visade i fjol. Vi tog trapporna upp på berget och Sven-Arne ställde kameran på en mur för att fotografera ljusen över staden.

Och då.

Gick vi med raska steg nerför backen och till fotoaffären i alla fall, för minneskortet till kameran satt kvar hemma i datorn i Skövde.

24 januari
Perspektivbyte
I morgon skall vi till Stockholm, det har jag ju berättat om hundra gånger. Vi skall hit. Vi finns i kören på 18.00-föreställningen, Sven-Arne bland tenorerna och jag bland sopranerna. Det vore himla kul om någon vi känner vore där!

I kväll har vi packat. Vi har tagit semester i morgon för att hinna göra storstaden ordentligt, så vi hinner lagom sova ut ordentligt innan vi åker. När jag började packa inför Stockholmsresan såg jag att jag hade glömt mina svarta inneskor på jobbet. De är sköna att ha om man skall stå upp hela dagen så jag körde och hämtade dem.

Jag är ju på sjukhuset varje dag. Går genom entrén och till mitt kontor, förmodligen åtminstone en gång genom entréhallen under arbetsdagen och så samma väg ut när vi går hem. Det är synnerligen invant. Att gå genom entréhallen på kvällstid ger en helt annan känsla än att vara där på dagtid. Det är mer främmande. Det luktar annorlunda och jag känner mig främmande på mitt eget jobb. Som att jag inte hör hemma där.
Konstigt.

23 januari
Veckohandel
Onsdag är sångövningsdag. När vi kom ner till Sankta Helena var det tomt och mörkt för vår körledare hade blivit sjuk. Ja, alltså, vi visste inte när vi var på stan att han hade blivit sjuk, vi bara konstaterade att vi var ensamma utanför kyrkan. Eftersom vi ändå hade masat oss ut småsnöandet och kylan så åkte vi och handlade på Robin Hoo... jag menar Coop Forum. Vi hade visserligen inte någon inköpslapp med oss men det gick bra ändå. Vi kom till och med ihåg att köpa oparfymerad tvål till Hilda som kommer hit på tisdag. Hilda kommer på tisdag alltså. Inte tvålen, den hade vi med oss hem i kväll.

22 januari
Träning
Vissa kvällar är jag så trött så jag somnar i fåtöljen medan jag skriver dagbok. Det här är en sådan kväll. Jag måste skynda mig...
   ... för i kväll...
               ... är... jag...
                               ...jättetrött.

21 januari
Goda nyheter
Lite trött var jag allt när jag gick hem från jobbet idag. Därför blev jag glad när jag upptäckte att jag hade läst fel i almanackan, det är först nästa måndag som jag skall på sammanträde i bostadsrättsföreningen.

I kväll är det guldbaggegalan. Lite lagom småkul.

20 januari
Sköna söndag
Vi gick en långpromenad idag, genom skogen, till Fjället, över Horsås och förbi Linojedammen innan vi gick hem igen. Det var skönt att sträcka på benen ordentligt.

Efter promenaden tyckte vi att vi hade förtjänat något gott. I år infaller rätta fettisdagen den femte februari och det är ju rätt tidigt men vi tjuvstartade ändå. Det tyckte vi att vi hade förtjänat efter den promenaden! Anna-Sarah och Nicklas fick också varsin semla, trots att de bara fick frisk luft av misstag när de tog bilen till affären för att köpa godis.

19 januari
Humor i helgade hyddor
Vi hade terminsplanering i kyrkan idag, och bland annat hade vi en kort brandövning i samband med lunchbönen. Efter brandövningen sjöng vi psalm 61 (vi var ju faktiskt i kyrkan):
"Lågorna är många, ljuset är ett..."
Det var en bra dag i kyrkan. Jag skall kampera ihop med Barbro när vi är gudstjänstvärdar i vår. Det blir bra.

Anna-Sarah har en jobbig dag idag, samtidigt som det är full storm. Det är inte som under Gudrun eller Per men strax därunder, det finns en ödets ironi i det.

Kvällens mat blev dipp. Gott och nyttigt. Eller inte physalisen kanske, den smakade bara surt.

18 januari
Fredag
Jag hörde just det här på TV:
- Vad är det för likhet mellan ICAs köttfärs och en tonåring på Kos?
- Båda är packade sju gånger på en vecka.

17 januari
Torsdag
Sven-Arne fick en släng av febern som syrran hade förra helgen. Utan värktablett har han haft som lägst 38,7 i temp i flera dagar. Jakob skall komma hit en stund i morgon eftermiddag för att hälsa på sin gamle fader. Jag fattar inte att han törs.

Jag och Anna-Sarah har tittat ut hennes balklänning i kväll. Hon provade två. I den ena såg hon ut som en sockerpudding och i den andra som att hon var på väg till nobelfesten. Det var nobelfesten som vann. Nu skall hon prova den med rätt skor för att de skall kunna ta in den där det behövs. Hon kommer att bli finast av alla på hela balen.

16 januari
Sträck och töj
Jag går hos en sjukgymnast för mina onda axlar. Det gäller att sköta sig för ibland står jag bredvid honom när vi sjunger i gospelkören.

15 januari
Ulla
I dag fyller hon femtio, min syrra. Säg det inte åt hene, men det är ganska mycket.

Sven-Arne blev smittad av någon av släktingarna i lördags, när vi var i Eskilstuna. HAn ligger på soffan och verkar medtagen. Jag gjorde vegetarisk fläskpannkaka. Det hjälpte åtminstone tillfälligt.

14 januari
Morgontrötthet
Vi äter gröt med äpplemos till frukost. Idag var moset slut men jag visste att vi hade köpt refill i plastkorv. Jag letade upp en tom glasburk, hämtade en korv i skafferiet, klippte upp ett hål på den och tryckte till.
Det var lingonsylt.
- Det står på vad det är för sort, sa Sven-Arne. Så hämtade han en ny glasburk och en korv i skafferiet, klippte hål i den och tryckte till.
Det var hallonsylt.
- Det står på vad det är för sort, sa jag. Jag gick till skafferiet, tittade mycket noga på korven som fanns kvar, hämtade en plastburk (glasburkarna hade tagit slut), klippte upp den och tryckte till.
Den här gången var det faktiskt äpplemos men då hade gröten hunnit kallna.
Tänk, att en frukost kan vara så komplicerad.

13 januari
IKEA
Mitt på dan satte vi oss i bilen och åkte hemåt. Vi åkte lite småvägar och kom fram till IKEA i Örebro. Sven-Arne talade om för Arne hur besöket avlöpte:

"Vi skulle köpa 6 glas för 39 kronor sammanlagt, men när vi gick ut kostade glasen 550 kronor. Ja ok då, vi fick väl lite annat med på köpet men ändå. Jo förresten vi räknade också ut att vi ska köpa en soffa för 10.000 i vår. Och spekulerar nu över att bygga om vårt kök, går säkert på ca 60.000 eller så.

Slutsats: Gå aldrig in på ett IKEA-varuhus - Ingvar K plockar av dig alla pengar du kan tänkas skaka fram."


12 januari
Det skall vi fira
Ulla, min äldsta syster och barndoms förebild, fyller 50 på tisdag så idag bjöd hon oss tre systrar med familjer hem till sig i Eskilstuna. Vi kom iväg lite senare än vi hade tänkt, så vi stanande inte och fikade som vi brukar. "Vid tolv" tyckte Ulla att vi skulle komma. Tre minuter i tolv parkerade vi utanför deras hus. Rätt bra gjort när man har åkt över 20 mil.

Jag hade med mig en fimlinspelning från mamma och pappa, en hälsning som vi spelade in i julas, så på sätt och vis var mamma och pappa också där. En trevlig fest! Jag skall lägga in en bild här lite senare.

11 januari
Platsannons
Jag tittade på platsannonser idag och såg att Gunnar Dafgård AB söker en såskokare. Det vore väl ett drömjobb ändå?

På min barndoms söndagsskolefester fick vi alltid godispåse. En clementin, ett litet russinpaket och lite smågodis. Det var mamma och tant Gördis som var söndagsskolfröknar. Det var Tant Gördis som gjorde i ordning påsarna tror jag. Hade mamma gjort det hade vi sett dem i förväg och då skulle de varit tomma före festen.

Det är tjugondedag Knut i helgen. Sonja på jobbet hade lite glögg kvar, själv hade jag pepparkakor. Det tog vi med till jobbet. Och så godispåsar med clementin och lite smågodis. Man skall hålla på traditioner.

10 januari
Man lär sig aldrg
Jag hade ett möte på stan klockan fyra. Halv fyra stängde jag ner datorn och började snöra på mig kängorna. Så ringde telefonen och jag var dum nog att lyfta på luren. Klockan var nästan tio i när jag väl kom ut till bilen.
Man. Skall. Inte. Svara. När. Man. Har. Brått.
Varför lär man sig aldrig?

9 januari
Omständigt
Jag kollar ibland efter grejor att göra och var man kan bo i Bergamo i Italien. Läser engelska resesiter, stavar mig igenom sidor på italienska och mailar till folk och ställer frågor. Idag kom Sven-Arne på att man faktiskt kan söka efter sidor på svenska. Tänkte inte på det. Nu har vi hittat det ideala boendet! Jag mailade på en gång för att se om det är ledigt.

8 januari
Trötthet
Syrran går inte ofta in här och läser för hon tycker att jag skriver alldeles för mycket text. Därför kanske det är ofarligt att skriva vad hon skall få på lördag när hon fyller femtio, men jag törs inte ta risken.

7 januari
Ur minnesbanken
Ett gammalt, oredigerat minne dök upp idag, precis när jag skulle gå hem. Ett namn på någon som jag sedan länge har glömt. Namnet är Krille Bongo. Det kan ha varit någon som gick i en parallellklass när jag gick i grundskolan. Kanske. Annars vet jag inte.

Det var kanske inte så mycket att bygga en dagboksanteckning på men försök själv skriva något nytt varje dag.

Så långt skrev jag från början i kväll men så fick jag kommentarer om det. Så enkelt fick man minsann inte skriva!

När jag skriver dagbok markerar jag rubrikraden, trycker Ctrl+C - enter - Ctrl+V. Och vips har jag hela rubrikkoden och behöver bara byta datum och rubrik. Det innebär att när jag skrev "jaunari" i stället för "januari" så hängde det med tills Arne talade om det för mig i gårkväll.

6 januari
Trettondagen
Jag var gudstjänstvärd i Ryd och Sven-Arne sjöng i Sankta Helena med gospelkören. Man får dela på gracerna ibland.

Stig Claesson dog härom dagen. Det kommenterade jag aldrig. Han har skrivit många böcker som jag tycker om, men bäst är nog Vem älskar Yngve Frej. Särskilt den scenen där Pettersson, flickfotografen, är ute och ror med Anita en ljum sommarnatt.
Du påminner mig om en flätad korg vinteräpplen, sa Pettersson. Och en halv burk honung.
/.../ Du påminner mer om en vindsdörr som man sakta öppnar och där inne på vinden förvarar man en korg med vinteräpplen. Det är mörkt men man vet att det i mörkret finns äpplen.


5 januari
Trettondagsafton
Det är en stilla dag. Anna-Sarah är i Göteborg över dagen och Nicklas åkte hem till sig redan i ottan. Barna som har varit i Egypten har kommit hem. Eller barn och barn - den yngsta var tjugo. Men nu är de som sagt hemma igen och det var ju skönt. En kusin till mig var ofta ute och reste som yngre. Mormor höll järnkoll på nyheter och väder när hon var ute. Jag ser tydliga tendenser hos mig själv att jag kommer att bli likadan.

4 januari
Språkförbistring
På jobbet idag berättade jag om när vi var på Robin Hood och handlade i går, och att vi köpte ett campingbord, tältpinnar och ett tält. Jag tror att det är vårt femte tält, om man inte räknar partytältet, strandtältet eller det stora stativtältet som vi har lämnat hos mina föräldrar.

Jag säger Robin Hood åt det som heter... *funderar* ... Coop Forum. Det blir ofta kommenterat, men Robin Hood är inte är en butik utan ett fenomen! Det är som när jag får ont i huvudet, då säger jag "jag skall ta en alvedon" även om det är panodil eller något annat jag tar. Snälla nån, tänk att folk inte kan förstå så enkel information.

3 januari
Kortvecka
Första arbetsdagen i går, torsdag idag. Veckohandling i kväll och kokosboll i morgon. Man blir lite veckovill.

Jag tog mina snygga högklackade kängor till jobbet idag, det är inte så ofta. På jobbet går jag oftast med lågskor så jag byte om genast när jag kom fram. Jag fick jätteont under foten vid en av tårna på förmiddagen och ännu mer när jag gick hem. Jag började fundera på gikt och portvinstå. Sven-Arne sa hälsporre (under en tå?). En sak är då säker, i morgon blir det de låga, bekväma kängorna.

2 januari
Vardag igen
Jag pratade nyss med Anna-Sarah. Livet är inte bara en surf på räkmacka, så hon håller kanske på att ta examen i livets hårda skola.

Nog om det.
- The same procedure as last year, miss Sophie?
- The same procedure as every year, James!
Jag läste på Wikipedia om Grevinnan och betjänten. Den köptes in av SVT 1963 men visades först 1969, för det var alldeles för mycket alkohol i den. En festlig detalj i sammanhanget är att Freddie Frinton, som spelar betjänten, var helnykterist.

1 januari
Nyårsdagen 2008
Jo, så var det nytt år dårå. det var vitt och fint ute så vi gick en promenad för att se om järnvägen låg kvar.
Det gjorde den.

Så här skrev jag för ett år sen:
"2006 var ett ganska intensivt år. Det hände mycket, framför allt för våra barn. En har gift sig, en har tagit studenten, två har skaffat egna lägenheter, en har tagit körkort och en har börjat övningsköra. Nya relationer har inletts och andra har avslutats." Det här året var lite lugnare. En köpte hus, ja det var väl stort nog, hahaha, och så har vi sett ett par nya partners, det lär även finnas en som vi inte har fått se än men han är välkommen han med. En har flyttat hem till oss och det var ett stort steg. Ja, alltså, det är en dotter som har flyttat hem till oss, inte en partner. Båda mina föräldrar har fyllt åttio, en syrra har hittat den rätte och vi själva har sjungit mer gospel än tidigare. Det är fortfarande svårt att prata om Bolle utan att gråta och jag funderar mycket på vad jag egentligen vill arbeta med. Mitt skrivande har fått en rejäl skjuts framåt, med Kvinna Skaraborgs tävling och bokmässan och kursen jag gick i höst. Det var regn, regn och regn och vi hann ändå tälta flera gånger och till och med lära oss paddla kajak.

Det var en väldigt kort sammanfattning av ett helt år. Nu börjar ett nytt, minst lika bra.