Kära dagbok...

Till januari Till mars
29 februari
Skottårsdagen
En enda dag vart fjärde år får flickorna fria. Hoppas att ni passade på! I Mitt stora feta grekiska bröllop visar de hur de planterar en idé hos pappan i familjen. Det är väl inte konstigt att vi kvinor planterar idéer - hur skulle vi annars få den vi vill ha? Vem kan vänta tills det är skottårsdag?

I och för sig var det fyra år sen vi gifte oss men Sven-Arne hade redan friat när skottårsdagen kom.

Arbetar man gratis när det är skottårsdagen? Det är väl samma belopp i lönekuvertet i år som förra året, när det var en dag mindre?

28 februari
"Skratta...
... för mig också", sa Lena när jag träffade henne.
Vi var på teatern och såg Euskefeurat och Ronny Eriksson i kväll. Det var en fantastisk föreställning och jag lovar - jag skrattade så att det räckte åt hela Lenas familj.

27 februari
Den här dagen
Nancy Spungen skulle ha fyllt femtio idag. Hon var amerikanska och gick sina helt egna vägar. Som sjuttonåring flyttade hon till New York, levde som prostituerad och grov narkoman. När hon var tjugo hittades hon på ett hotellrum, Sid Vicious i Sex Pistols hade stuckit en kniv i henne. Sid dog några månader senare av en överdos.

Jag har tänkt på henne ibland. Jag läste mammans bok "Inte som andra döttrar" för en massa år sen. En stark bok, mycket smärtsam att läsa.

26 februari
Har...
... Sälis varit med i din dagbok någon gång? frågade Hilda.
Nej, det har han inte. Det finns inte så mycket att säga om en vit plyschsäl.

Jag hade två sammanträden på jobbet idag och en halvtimmes förflyttningstid inför ett möte nere på stan. Jag hann lagom hem och kasta i mig en bit pizza innan tre grannar kom hit för ett kvällsmöte vid vårt köksbord. Den här dagen gick i hundranittio.

25 februari
Skärpning
Jag tittade på Sven-Arnes dagbild från i går, den bilden där jag satt och pratade med Greta. Den klänningen och de strumporna ihop, dä ble för möe, på ren skånska. Så nu får det bli ordning igen. Dels på klädseln - inga fler kasslerstrumpor! - och dels på hur mycket mat jag stoppar i mig.

Som Bengt sa på träningen:
Man kan ju satsa på Beach 2009!

24 februari
Söndagmiddag
David och Greta, Jakob och Mia, Hilda och Sven-Arne och jag åt söndagmiddag tillsammans. Det är länge mellan gångerna så det kändes roligt. Vi hade tjälknul - det kan jag rekommendera, det låter omständigt med att det skall stå i ugnen över natten och så ligga i saltlake tolv timmar och sedan kryddas några dagar, men kära nån, man behöver ju inte precis vakta köttet när det ligger i saltlaken...

Nu har Jakob och Mia åkt hem till Ekedalen och David och Greta till Göteborg. Jag fick just ett msn-meddelande med ett tack från Mia. Det blev jag jätteglad för.

Men Hilda, undrar vän av ordning, vad gör hon i kväll? Jag har väl berättat att hon läser till lärare och praktiserar på gymnasiet här i stan? Det hon skall göra i kväll är att förbereda veckans lektioner, samtidigt som hon tittar på Skärgårdsdoktorn och beundrar den lilla batteriholken som kom som bilaga till Bamsetidingen i veckan.

23 februari
Julafton
Har jag berättat om Sven-Arnes julklapp som försvann?

Han fick en nybörjarkurs i italienska men det var för få anmälda så den blev inställd. Jag funderade på vad vi skulle hitta på istället och fick den briljanta idén att fråga Inger och Bosse om vi kunde göra något ihop. Den här dagen kom vi fram till var en utmärkt dag för en utflykt.

Vi åkte till Spikens fiskeläge och gick ut till en udde vid Vänerkanten. Eftersom det var julafton vi firade drack vi glögg och åt pepparkakor som inledning, så korv och bröd och pastasallad. Det blev lite kyligt efter en stund så kaffet tog vi vid Framnäs.

Tredje stoppet blev Vänermuseet. Där var vi tills de stängde och det var inte tillräckligt. Turligt nog köpte vi oss årskort på museet så vi kan gå dit och titta på utställningarna hur många gånger vi vill hela året.
När vi kom tillbaka till Skövde åt vi middag hemma hos oss.

En annorlunda och väldigt rolig extrajulafton må jag säga. Tack, snälla Inger och Bosse, för en rolig dag!

22 februari
Håll i hatten
Det blåser rejält. De sa just på TV att det var 31 sekundmeter i Målilla. Och på SVT:s hemsida står det:
"Pga stor belastning uppmanar SOS Alarm er att inte använda nödnumret 112 för väderrelaterade händelser som inte är livshotande.
Viktigt Meddelande till Allmänheten i Kronobergs län
Räddningstjänst, polismyndighet och länsstyrelsen uppmanar allmänheten att att inte ge sig på vägarna i onödan. Detta pga att många nedfallna träd blockerar vägar och trafikanter blir stående på vägarna. Ni som eventuellt blir stående på vägarna uppmanas att inte lämna era bilar, utan sitt kvar och vänta på hjälp."

21 februari
Femton gastar på död mans kista
Ungefär så har det känts de sista dagarna, inte på död mans kista kanske, men väl i min! Förhoppningsvis har jag hittat orsaken så att magen lugnar sig nu. Och nej, det är inte Anthon Bergs ekologiska mörka choklad men kakaobönbitar i som jag inte tål.

Tur.

Jag var i sjukhuskyrkan på eftermiddagen. Helena som är präst sa att det är roligt när jag kommer, då känns det som en församling. Jojomensan. Nu är man inte bara gudstjänstvärd i Matteus, man är dessutom församling i sjukhuskyrkan.

20 februari
Ordet för dagen
Sjukhuset skall spara pengar. Idag kom pressmeddelande om vilka åtgärder som skall till för att klara sparmålet under året. Ordet för dagen är utbudspunkter. Jag tror att det handlar om vart man vänder sig för att få vård men jag är inte säker.

19 februari
Kvällspyssel
Jag fick en plötslig stund av arbetsiver när jag kom hem. Jag borrade och skruvade upp en underhylla i datarummet och bytte dator och fäste sladdar och hade mig, det har ju en förmåga att bli förfärligt mycket sladdar under en dator. För att inte tala om hur mycket damm det finns! Dammet ligger i och för sig kvar fortfarande men det blir inte så svårt att fånga det när det blir dags att städa. Det blev riktigt snyggt och prydligt när jag var klar.

Nu är klockan åtta. Hilda tar en paus på sitt rum innan hon skall börja rätta provräkningar, Sven-Arne sitter och tittar på Bromans bildgåtor i Postvagnen och jag själv unnar mig en stunds paus.

18 februari
Och jag som trodde att kli var nyttigt
Hilda har kommit tillbaka, efter en vecka i Karlstad. Den här gången kliar det mindre. Jag påstår att det är för att jag har tvättat om alla textilier som hon kommer i kontakt med. Hilda själv påstår att det är för att jag inte har varit hemma.
Tack för den. :-(

Idag var jag i Göteborg på sammanträde. Det sved lite att behöva vara inomhus när det var så fint väder men det var inte mycket att göra åt. Det kommer väl lediga dagar med solsken också.

17 februari
Barn
Idag har jag beställt maten till Anna-Sarahs student. Det är med blandade känslor jag ser listan på vem hon tänker bjuda men det är hennes fest och då bestämmer hon.

Vi har gjort i ordning alla sladdar till datorn. Det behövdes, det blir en väldig röra efter ett tag. Och eftersom vi har datorn i vardagsrummet så gör det inget om det är lite ordning. Nästa steg är att vi skall byta datorn som barnen använder, men då skall de först rensa upp bland sina filer och det ids de inte för datorn är för seg. Jo, det är ju därför vi skall byta den...

16 februari
Lördag
Det går att äta tulpaner, det hävdar Sven-Arne besämt. Särskilt Alla Hjärtans Dags-tulpanerna som var ekologiska. Eller som han själv sa:
"Nej jag skulle aldrig ta av tulpanerna som står på bordet, de är ju prydnader, men kanske lite bara för det är ganska gott, den där kanske?"

Jag hörde just en replik på radion. Det var Ronny Eriksson som sa ungefär så här:
"Somliga tycker att Piteå är litet. Men betänk att det är lika mycket folk i Piteå som i New York.
Per capita."


15 februari
Fredag
Jag såg i Mias blogg att Jakob och hans far har samma inställning till Alla Hjärtans Dag. Jag kan tala om till tröst för Mia och andra som har fallit för Florydar att det går att ändra på. (Fast jag vet inte - Sven-Arne var rätt nöjd när vi åkte hem med WC-stolen så kanske tänkte han egentligen att Alla Hjärtans Dag kan man faktiskt sk*ta i?)

Vi var i kyrkan i kväll. Vi skulle vara med och sjunga men så fick vi förhinder och kunde inte komma förrän lagom till gudstjänsten. Vi var med och sjöng ändå, för skillnaden mellan kör och församling är att man sitter vid sidan om man är med i kören, och att kören får noter medan församlingen i övrigt får klara sig med textblad.

Vi fick tips om en bra radiokanal när vi fikade. www.refugen.se är adressen. Väl värt att bekanta sig med.

14 februari
Alla hjärtans dag
Hade Hilda varit här hade hon sagt att "Sånt kommersiellt jippo skall man inte gå på" men Hilda har sportlov och är i Karlstad.

Sven-Arne fick en lite burk med chokladfondue till frukosten. Eller nej, missförstå mig rätt, han fick burken med chokladfondue, för att ha vid ett väl valt tillfälle. Själv fick jag en bukett med tulpaner. Man får väl räkna det som en tradition när man har fått det sju år i rad? Fast när jag tänker efter så var det nog lite senare i februari, eller kanske rent av i början av mars, som jag fick den första buketten.

Men ändå.
Sju år i rad.
Till mig.

På Sven-Arnes dagbild ser det ut som att jag fick en WC-stol. Vi har inte riktigt samma uppfattning om huruvida det är en Alla Hjärtans Dags-present.

13 februari
Träning
Vi var på gymet efter jobbet. Ett av mina pass är så tråkigt så jag brukar ta det sist och så låtsas att jag glömer det eller att tiden inte räcker. Och det är ju fånigt, när jag har gått dit frivilligt för att jag vill träna. Idag bad jag att få byta pass till nåt roligare. Javisst, sa Bengt, och visade mig en bendödarmaskin. Efter 120 trampningar var jag trött men nöjd, och det var bra mycket roligare än övningen som jag bytte bort.

12 februari
Mailtrassel
Jag blir så ARG på min mail! Den krånglar nästan jämt och det är hemskt irriterande. Jag äger två mailadresser, eller egentligen har jag väl tre om jag räknar jobbets också. Som hemmamail vill jag använda den som jag heter Karin Floryd i. Att skicka brev till prästen i Bureå och kalla mig Anna Turbo - låter det seriöst?

11 februari
Dementi
Jag får väl skylla på att jag är skåning och då är bokstaven R inte helt enkel varken i tal eller skrift. (Kurt är ett krångligt namn till exempel, det är nästan omöjligt att säga med min dialekt.) Nu har ett nytt ord dykt upp på omöjligheternas himmel, fast i det här fallet var det om sanningen skall fram mina fingrar som slant och inte min tunga.

Lena i kyrkan är PRÄST och inget annat.

Nu har jag gjort slag i saken och avslutat mitt konto på Facebook. Jag öppnade det främst för att jag skulle kunna läsa Maries dagbok från England. Nu har hon kommit hem och finns i Skövde och då försvann både behovet och nöjet. Skulle hon resa utomlands eller för all del börja blogga på Facebook igen så får jag väl öppna ett konto igen.

10 februari
Tänk på vilodagen
Pappa kallar mig för Hennes Högvördighet Körkvärden ibland när vi pratas vid. Klockan nio i morse var jag i kyrkan, eftersom jag skulle tjänstgöra idag. Barbro, min gudstjänstvärdkompis i vår, är så bra att jobba med, vi skrattar mycket när vi arbetar. Hon är åttio eller lite till och vi fann varandra redan första gången vi arbetade ihop. Att tjänstgöra tillsammans med henne går på nöjeskontot. Och när Lena dessutom är präst, då kan det inte bli annat än lugnt, enkelt och bra.

Sven-Arne skulle jobba på eftermiddagen så vi åkte bara hem och värmde lite kyckling innan vi åkte upp till sjukhuset. Jag följde med och satt på mitt eget kontor för man hinner få undan ganska mycket när man är ensam. Jag sorterade papper och svarade på mail om klädskåp och kollade ett par fakturor och en kravspecifikation för städupphandling och skickade möbleringsförslag till en mottagning. Mailet om klädskåp fick jag svar på ganska med det samma, så det var visst fler än jag som betade av pappershögar i stället för att vara ute i fnyket.

9 februari
"... och kryddar med johannesört"
Vi såg på Solens mat när det gick. En gång visade de hur man gjorde Limoncello, citruslikör. Vi fick det i Italien och det var så gott så man blev nästan medvetslös. Det är inte så alkoholstarkt och det kanske är därför det är så gott.

Borsta tio citroner och skala dem. Inget vitt får vara med. Lägg i en liter sprit. Låt stå en vecka, skaka om det varje dag. Sila. Koka upp en liter vatten med 6 dl socker. Låt kallna och blanda med spriten. Japp, då är det klart. Drick det iskallt.

Så satt vi vid middagsbordet och började prata om kryddad snaps. Vi är inte så vana vid det, eller jo, jag har sett rätt mycket sprit i mina dagar men snaps är inte precis vanligt förekommande hos oss. Så pratade vi som sagt om vad man kan krydda midsommarsnaps med. Kummin, dill, pors... och Sven-Arne satt tyst och funderade en stund.
"Men Hallands Fläder, vad är den kryddad med?" sa han.
Som sagt. Vi är inte så vana vid snaps.

8 februari
Firardag... tror jag
Vi hade APT och middag på stan idag. En har fyllt femtio, en skall ha barn vilken timma som helst, två har tagit tjänstledigt för att söka annan tjänst och en har just gått i pension. De fick blommor allihop samtidigt.

Lars-Göran var en av dem som har tagit tjänstledigt. Han brukar komma först på mornarna, starta kaffet och så stämpla in oss andra efter hand som vi dyker upp. Ibland när han skulle på tjänsteresa for han ändå till jobbet först och startade kaffet. Bara en sån sak. Nu är det släckt och mörkt när vi kommer till jobbet och inte är det nåt kaffe på heller. Han fick en förstoring föreställande oss andra som brukar sitta vid samma lunchbord. Han skall inte få tillfälle att glömma oss.

7 februari
Det skall vi komma ihåg
Vi brukar ju dela på en kokosboll på fredagar, jag och Sonja, men vi fick ta det redan i dag för i morgon skall vi ha APT. Det gick inte spårlöst förbi inom administrationen, kan jag säga. Herr Sjukhusöversteläkaren tog mina kokosbollshalvor och flyttade undan dem. Jag fick syn på det och skulle plocka fram halvorna ur kylen - och tappade den ena.
:-(
Jag gav den otappade halvan till Sonja och lovade Sjukhusöversteläkaren att jag skall påminna honom om det inträffade varenda gång jag ser honom.

Jajamensan.

I kväll när vi hade ätit middag satt vi kvar och småpratade lite, Hilda och Sven-Arne och jag. Samtidigt som Hilda började prata kom jag på samma sak - vi drack cintronvatten till maten. Så jag säger som i går: I morgon tar vi nya tag med allergibekämpningen.

6 februari
Mer kli i ansiktet
Hon är söt, lilla Hilda, men inte särskilt smart. Det första vi frågade när vi kom hem från jobbet var hur Hilda hade det med allergin.
"Bra", sa Hilda. "Fast när jag kom hem tog jag ett glas juice!"
Jahapp, i morgon tar vi nya tag.

5 februari
Bättre råg i ryggen än kli i ansiktet
Hilda har haft klåda sen hon kom hit, har fått äta Loratadin och haft utslag och grejer. Vi har funderat på tvättmedel och parfymer och tvål och sängkläder men utan att hitta en förklaring. Idag fick jag liksom en uppenbarelse. Hilda dricker juice till frukostarna här, det brukar hon inte göra i vanliga fall. Idag tog hon dubbel dos Loratadin och skippade juicen.

I kväll har hon mer besvär än någonsin. Undrar om det är Loratadin hon inte tål?

4 februari
Möbler
MIO i Falköping skall stänga och flytta hit till Skövde. Jag skulle till Kinnarps utanför Falköping idag på eftermiddagen och det passade ju bra. Sven-Arne är rädd att jag skall bli medvetslös när jag handlar så han kom med tåget efter jobbet, så att vi kunde åka dit ihop.

Det var inte bara vi som åkte till MIO idag, kan jag säga. Vi hittade både bordet och mattan vi ville ha, men prislapparna på mattan stämde inte med verkligheten så den fick vara. Bordet däremot pryder sin plats i vardagsrummet. Och om det är snyggt nu, hur skall det då inte se ut när vi får den nya soffan om en månad?

3 februari
Ute
Ja, då har vi inga minderåriga barn. En stor dag, som sagt var! Vi åt entrétallrik som Anna-Sarah hade bestämt innehållet på. Bland annat var det getost med marmelad. Hon ville ha fikonmarmelad men den har vi fått av Jakob och Mia så jag bytte mot marmelad på rabarber och purjolök. På getost var det riktigt gott.

I kväll har lugnet kommit åter till lägenheten. Anna-Sarahs kompisar har åkt, artonåringen själv har åkt till Bella Hilda pluggar och köket är tillsnyggat igen. Det lär bli en tidig kväll för det var ett fasligt liv här när de kom hem i natt.

2 februari
Ute
I morgon fyller Anna-Sarah 18. Det är en stor dag. Hon har bestämt med sina kompisar att de skulle gå ut i kväll, såpass sent att klockan skulle hinna bli tolv när de kom till utestället. Vi kände att det var säkrast och enklast för allihop om vi höll oss hemifrån.

Sven-Arne och jag tog med oss Hilda och gick på bio. Vi har sett Arn. Han blev förresten årets skaraborgare, har man hört, Arn finns faktiskt inte på riktigt, hur kan han då bli årets skaraborgare?

1 februari
Resa
I dag var jag i Göteborg. I bilen berättade en av medpassagerarna följande. Hon hade åkt motorcykel till Spanien och så skulle hon flyga hem. Det var första gången hon flög. Hon kom till Landvetter, hämtade ut sin väska och började se sig om efter utgången. Det var mycket folk och hon tänkte att jag följer väl med de andra, men hon gick ändå vilse. Så såg hon en skylt där det stod TULL. Bra, tänkte hon, då skall jag fråga där.
- Jag vet inte hur jag skall komma härifrån, sa hon.
- Var kommer du ifrån? frågade tulltjänstemannen.
- Från Leksand!

... och som pappa skulle ha sagt: Det är sant för den som sa det sist, hon lever!