Kära dagbok...

Till mars Till maj
30 april
Mot Skellefteå
Allt var packat och klart när jag av en händelse såg att jag hade glömt packa ner de 80 programhäften jag har gjort för bröllopsmiddagen på lördag. Det hade varit svårt att göra om.

Om en timme skall vi ta bussen ner till stan för att sätta oss på Norrlandståget. Åter på tisdag. Kanske tidigare om vi får tag i en internetförbindelse i tassemarkerna.

29 april
Mariestad
Lite jobb i Mariestad. Så pizza med Anne. Enligt henne var den väldigt nyttig. I själva verket borde jag ha tränat en extra timme i trappmaskinen efteråt.

Vi har en stor väska på hjul. Väldigt stor. Den har vi fyllt med råge och ändå får vi ha två ryggsäckar och en liten väska för det sista. I morgon bär det av till Norrland och syrrans bröllop.

28 april
Kurs
Jotack, kursen gick bra idag också. Flickorna tyckte inte att det var så lätt med oppositionen bara, vi var alldeles för bra.

27 april
Eskilstuna
Vi har tilbringat dagen hos Ulla i Eskilstuna. Vi har förberett lite inför nästa lördag, ätit gott och skrattat så att tårarna har runnit. En rolig dag.

Nu i kväll har jag skrivit två sapfiska verser inför morgondagens skrivarkurs.

Spegeln viskar lömska sanningar för mig
Ingen annan tycks höra orden som sägs
Att de andra kan bära snygga kläder
Men jag ser tjock ut

Alla andra är kunniga och kloka
De vet vad de gör, det är annat med mig
Som när som helst kan bli avslöjad som bluff
Då står jag svarslös

26 april
Besökare
Det var meningen att Anne och Anna-Sarah skulle vara här båda två för att fira min födelsedag. Det blev inte riktigt så men det blev en rolig dag ändå. Greta och David och Linus kom hit på fika på eftermiddagen och vi kunde sitta ute vid söderväggen och ha det gott i solen. Killarna hade storslagna planer och uträkningar och stora pengar på gång och lät sig inte störas av ovidkommande detaljer som förnuft eller fakta.

25 april
Popularitet
Man kan göra sig impopulär på mer än ett sätt. Ett av de mest effektiva är att ställa sig och göra fem kannor kaffe klockan nio när alla vaktmästarna har frukostrast...

På eftermiddagen åkte jag till Mariestad och hjälpte Anne att skaffa ett pass. Nu i kväll har vi startat utegrillen. Vi har en skorsten som man snabbtänder briketterna i för att slippa använda tändvätska och det tar ett par grillningar innan vi kommer ihåg hur den fungerar. Nästa gång går det på halva tiden.

24 april
Flytt
Jag har bytt kontor på jobbet. Det är lite kluvet, väggarna är kala, det finns ingen glasvägg mot Sonja, det är tystare och ekar lite. Det är nog ovanan. Vissa saker sitter i ryggmärgen, som när jag pratade i telefon på förmiddagen. En reflexrörelse gjorde att när jag avslutade samtalet drämde jag telefonluren i en kartong för jag förväntade mig att telefonen skulle stå på vänster sida.

23 april
Träning
Det var med blandade känslor vi läste lappen på kyrkporten nere på stan, om att körövningen var inställd för Curt var sjuk. Själva var vi så trötta så det kändes lika gott att få åka hem.

Men varje dag skall ju innehålla ett nytt foto så vi stannade till både vid den nya viadukten och så vid Max hamburgerkedja som öppnar i morgon... men det gick inte att fotografera för alla minneskorten har vandrat iväg från fotoväskan och landat på databordet. Som det kan bli.

22 april
Planering
Att få äta lunch på innergården en aprildag när solen skiner, det är livskvalitet!

21 april
Födelsedag paw rihk-titt
Frukost på sängen. Jajamensan. Det finns på bild men jag ser så förfärligt yrvaken ut så det är inte lämpligt för webben. Present och sång blev det med. Jag fick en köksklocka av Sven-Arne, det hade jag önskat mig för den förra for i golvet en dag när Anna-Sarah stängde dörren lite för hårt. Den här är knallröd och har inbyggd äggklocka.

Så sjöng Fredrik i telefonen och Sonja live, och dessutom bjöd Inger och Sonja på glass och rån och frukt till kaffet. "Så romantiskt" sa Ingemar och då kan ni ju tänka er.

Och som om det inte räcker har Ulf Broman gratulerat i gästboken, sicken kille, dessutom fyller han år själv idag.

20 april
Födelsedag
I morgon skall vi jobba hela dan och så skall jag på kurs på kvällen. Därför firade vi min födelsedag idag i stället.

Sven-Arne lagade maten. En entrétallrik med prosciutto, cocktailtomater och basilika.
Så lax med romsås, sallad och pressad potatis.
Och till dessert hade han gjort pannacotta med hallonsås, frukt och mandelkaka.
Jag satt i solen och vässade pennor och hade det gott, och Sven-Arne servade med alltihop.
Så bra kan man ha det, sista dagen någonsin som man är 46 år.

19 april
Ordvrängare
Hans-Christian Nygårdh gjorde korsorden i tidningen Vi för en del år sen. Det gör han kanske fortfarande i och för sig, men vi har inte kvar vår prenumeration. Han var en mästare på att hitta annorlunda förklaringar på ord, fullt i klass med TRÄSLAG - sex bokstäver - och ordet skall bli EKORRE.

För ett par år sen fick vi ett jättekorsord av Sven-Arnes barn. Ibland på helgen när vi dricker kaffe tar vi fram det. Det fyller hela bordet. När det har vilat en vecka eller två så kommer vi på några fler ord. Det är ett roligt korsord, för det innehåller samma typ av ordlekar som de HC Nygårdh hade. Idag kom vi på ett par riktigt kluriga saker.
ÖKÄNDA - nio bokstäver
DISKMASKIN - fem bokstäver
Lösningen finns längst ner på sidan.

Och det där var väl lätt säger ni. Jo...

18 april
Det där kan jag räkna ut
Ibland när det är något komplicerat som skall tänkas ut så är Sven-Arne noga med att påpeka att han har läst matte på universitetet. Och är det riktigt, RIKTIGT, svårt så berättar han att han dessutom har läst statistik. Fast jag skall inte förhäpa mig, jag har läst sådär 150 poäng hushållsventenskap och jag klarade inte av kaffebryggaren i Göteborg idag...

Var var jag? Jo, Sven-Arne och matten. När vi gick hem idag pratade Sven-Arne om att han måste jobba över en kväll nästa vecka. Till nio måste han arbeta. Och så står det i arbetstidsavtalet att dygnsvilan måste vara minst elva timmar.
"Så dagen efter kan jag inte börja jobba förrän klockan tio" sa han.
Sa jag att han har läst matte på universitetet?

18 april
[sheu klaird-new-poor]
Jag har ju berättat att vi följer en ny kurs i italienska. Den består av två delar. Den ena går ut på att man råtjatar fraser tills de känns invanda och trygga. Hur mår du? Mår du bra? Mår du mycket bra? Jag mår bra. Du mår bra. Jag mår mycket bra. Hur mår jag? Och så vidare i det oändliga. Men det ger effekt - fraserna sitter plötsligt där, utan att man egentligen vet hur.

Den andra delen innebär att man skall lära sig uttala ord som man ser. I ett av de första avsnitten fanns "lama malada". Det måste ju vara en användbar fras av något slag, i stil med Hipp hipps [sheu klaird-new-poor] tänkte jag, så jag letade upp det i ordboken och det betydde...

... ett sjukt lamadjur?

16 april
Något särskilt
Jag höll andakten på kören idag, för Lotta var bortrest. I korthet berättade jag följande lilla story:

Som barn skrev jag dagbok i perioder. Jag minns att jag ibland pliktskyldigt skrev
"Kära dagbok! Idag har det inte hänt något särskilt."

Som vuxen har jag förstått att jag hade fel - det händer något särskilt varje dag. Som när jag skulle ut och åka i tjänsten en vanlig torsdag. Det hade spöregnat hela natten och det såg ut att bli dagsregn. Jag hämtade nyckeln till leasingbilen och gick ut genom administrationens baktrappa eftersom det är närmaste vägen till bilarna. Det regnade som sagt och då går man inomhus så länge man kan. Utgången är precis vid entrén till förlossningen. Det stod en man på gården och han pratade i en mobiltelefon, där vid entrén till förlossningen. Och precis när jag gick förbi hörde jag honom säga:

- Han ska heta Oskar.

Jo. Nog var det en särskild dag. Det föddes en pojke som skulle heta Oskar, en torsdag medan regnet vräkte ner.

15 april
Klädhantering
Jag och Anna-Sarah har en ständig diskussion om hur man hanterar kläder. Därför log jag igenkännande när jag läste Zits idag.

14 april
Myrornas krig
För ett par år sen hade vi myrinvasion i köket. En svart rad med myror kom upp längs ytterväggen, förbi bänken, bakom spisen, över diskbänken, ner över golvet och halvvägs ut i skafferiet. I år har vi upptäckt dem lite tidigare och motar dem redan på köksbänken. Visserligen är de fler än Sven-Arne och jag menjag tror faktiskt att vi är smartare.

13 april
Söndag
Anna har sovit över här men skulle åka hem mitt på dagen. Anna-Sarah skulle följa med ner på stan och så skulle hon göra något annat så hon skulle inte äta middag här. Men så blev det inställt så hon skulle vara hemma ändå, men så ändrade hon sig en gång till och åkte till Bella. För säkerhets skulle lagade vi tillräckligt med kyckling så att det skulle finnas till henne om hon ändrade sig igen.

Och nu, medan jag skriver, ser jag på nyheterna att 42-åringen har erkänt att han har mördat lilla Engla i Stjärrnsund. Egentligen hade vi nyheterna på för att se vad de säger om Tidaholm, där det har varit fyra anlagda bränder idag.

12 april
Lördag
Vi var på utflykt med kyrkan idag. Dels i Löfvings altejé och dels hos Håkan Andersson i Bolum. Håkan sa många bra saker. Ett par av dem har jag skrivit här men suddat ut igen, de blir inte så bra när de rycks ur sitt sammanhang.

Och i kväll tittade vi på Körslaget i TV. Jag hejade på Agnes. Det var hon som åkte ur.

11 april
Fredag
Jag såg ett citat i Bellas blogg:
"Man skall alltid ta ut glädjen i förskott.
Det värsta som kan hända då är att man har varit glad i onödan."


10 april
Och därmed basta
Jag lånade en leasingbil idag. Jag var sent ute så jag får väl skylla mig själv. På förmiddagen var jag i Mariestad på möte och så var jag lagom länge i Skövde för att hinna äta lunch, innan det var dags att ta samma bil till Falköping för nästa möte. Falköpingsmötet kortade jag av, eller rättare sagt, jag plockade ihop mina grejer och sa att de fick slutföra själva. De förstod mycket väl att jag måste åka tillbaka när jag förklarade läget.

Jag hade blivit skjuten i gryningen om inte bilen hade varit tillbaka klockan fyra.

9 april
Arbete
Vi TÄNKTE träna idag. Det tänkte vi faktiskt. Och det är väl tanken som räknas? Tiden ville inte riktigt räcka mellan jobb och kören så vi hoppade över det. Vi gör ett nytt försök i morgon.

I övrigt har vi hittat en ny språkkurs i italienska. Den är lite annorlunda upplagd, med upprepning, upprepning, upprepning. Metoden går ut på att man först får in fraser i korttidsminnet och sen jobbar över dem i långtidsminnet och att det sedan skall sitta kvar där. Värt att prova.

8 april
If I was a rich man
Hört över en kopp kaffe idag:
- Om jag hade pengar skulle jag köpa flygfältet och göra om det till en skjutbana.
- Om jag hade pengar skulle jag köpa HV71 och lägga ner det.

7 april
Lögn och förbannad dikt
Jag har börjat en skrivarkurs igen. Den här gången är det Anna-Sarah och Bella som håller i en skrivarkurs som specialarbete i trean på gymnasiet. Vi skall skriva utvärdering sista kurstillfället. Jag har varnat dem (och berättat om vad som hände på jobbet förra veckan). Som det stod i citatet jag skickade till Sven-Arne idag:

"Doktorn, jag behöver hjälp med min vassa tunga.
Den är klassificerad som massförstörelsevapen."


Vi skulle bland annat berätta ett barndomsminne och något av det vi skrev om skulle vara lögn. Jag berättade om när det var minidisko i Lyran och Åsa, min kusin, retades för att jag inte fick gå dit. I min berättelse i kväll berättade jag om hur jag till slut följde med dit och hur det var att gå in och försöka få kroppen att röra sig i takt med musiken.

I verkligheten var jag ledsen för att Åsa retades och berättade det för mamma. Hon sa "Säg till Åsa att du följer med på fredag om hon kommer hit och hämtar dig!" Jag gjorde det och jag var nervös så jag var svimfärdig hela veckan, tänk om Åsa verkligen skulle komma! Men hon kom aldrig. Jag tror att hennes respekt för min pappa var nästan lika stor som min.

6 april
Söndagssysslor
Jakob fyller år i dag. Tjugosju. Jag var gudstjänstvärd på förmiddan och när jag kom hem var det lagom att åka till Ekedalen på födelsedagsmiddag. Det var trevligt. Det finns något vilsamt över Mias och Jakobs hem i Ekedalen, något harmoniskt och rofyllt. Kanske har det med färgerna att göra. Och att de har möblerat systematiskt och inte med ett lyckligt hopplock från två hem och tio IKEA-besök, som vi har gjort.

I kväll har vi fortsatt med grejer inför syrrans brölllop om en månad. Det jag har pysslat med kan jag inte tala om för den blivande svågern brukar gå in och titta på våra sidor. Jag får väl hålla mig till sånt som är känt.

Vi har fått låna deras fotoalbum. Thomas bodde faktiskt här i Skövde som barn. Den här bilden hittade vi i hans album. Undrar vilken tidning det var.

5 april
Lördag
Idag har jag inte gjort mycket nytta. Målat en stolpe på altanen, rensat lite i en rabatt, kört en skottkärra till komposten, klippt Sven-Arne och kollat lite i tyglådan på vinden.

Det är inte många knop på en dag.

Men å andra sidan har det varit lugnt och behagligt. Vi har ätit gott, sovit middag, tittat på film och haft det skönt. Det är också viktigt en lördag i början av april.

4 april
Som det kan bli
Jag har haft en lite konstig dag. Det blev lite turbulent omkring mig och det kunde jag inte förutse. Och inte hade jag kunnat göra något åt det heller, eller rättare sagt, jag vet inte om jag hade kunnat vara ärlig om jag hade förstått effekterna.

Men gjort är gjort.

I kväll var vi i kyrkan, för jag och Barbro var värdar. Eller kanske mest Barbro. Hon tror att jag gick dit för att jag skulle vara snäll. Kanske har hon glömt att hon håller på att lära upp mig.

Men på tal om at glömma så kom jag ihåg alldeles för sent att det är mammas födelsedag idag. Eller rättare sagt, jag kom ihåg det i går och tidigt i morse och när jag var i kyrkan och så när jag kom hem men då var klockan redan nio och så dags ringer man inte till en dam som fyller åttioett. Jag får ringa i morgon och be tusen gånger om ursäkt.

3 april
Torsdag
Vi följer Brottet, en serie som går på torsdagkvällar på TV. Första avsnittet satt jag med andan i halsen. Andra och tredje med. Sen började jag undra hur många avsnitt det egentligen skule vara, med tanke på att det handlar om samma brottsutredning hela tiden.
Nu har vi sett elva avsnitt.
Det är nio kvar. Och vi sitter fortfarande klistrade varje torsdagkväll.

Syrran har skickat nekrologen efter en farbror som begravs nästa vecka. Frid över hans minne.

2 april
Lite trött
Jag har inte sovit så gott i veckan. Det blev sommartid och sena kvällar och det har varit SVÅRT att komma upp på mornarna. I går var jag i Göteborg och kom hem halv åtta. I morgon skall jag också dit. Mötet jag skall på börjar ett i Mölndal så jag tänkte hinna fixa lite på jobbet och så ta tåget vid halv elva. Men ack nej - nu har jag bokat in ett annat möte på förmiddagen och skall ta tåget strax före sju i stället. Det får allt bli en tidig kväll...

1 april
Göteborg
Jag var på möte i Göteborg idag. Jag kan därför högtidligt tillkännage att vitsipporna blommade i Lillhagsparken.Svar på korsorden den 19 april
ÖKÄNDA - nio bokstäver - hästsvans
DISKMASKIN - fem bokstäver - dator