Kära dagbok...

Till juli Till september
31 augusti
Hemlagat
Ann-Cristin och Antonio guidade oss på förmiddagen genom Bergamo. Där står en staty, där skall man inte äta, det där är en turistfälla, så gjorde man under pesten och där har konstnären si målat och där föddes den och där är ett palats och funicolaren betalar man så och där är ett kooperativ där man kan äta gott.
Informativa timmar. Jag rekommenderar Bergamo-resenärer att boka en guidning för det gör veckan enklare.

Jag hade en dröm innan vi åkte hit. Jag ville äta mat hemma hos en riktig italiensk tant. Inte turistmat, inte flott restaurang, utan så som italienare äter. Det skrev jag i ett mail till Ann-Cristin.

Idag har vi därför följt med till Antonios föräldrar på söndagsmiddag. Det var mycket trevligt. Maten var god och Giovanni och Pina visade foton och berättade, med Ann-Cristin och Antonio som tolkar gick det riktigt bra. En rolig och minnesvärd middag. Och god, såklart.

Och maten?
Lasagne - efter ett recept från Bologna
Stor kalkonköttbulle - eller köttfärslimpa kan man nog snarare säga.
Till det frästa grönsaker och tomater direkt från trädgården (bara tomaterna var värt vad middagen kostade oss)
Rödvin - ett lokalt valcalepiovin, köpt direkt på vingården
Talleggio - en lokal ost
Torta di frutti och Tiramisu
Kaffe och ett litet glas Grappa
Det var gott så man kan bli medvetslös. Recept kommer. Ann-Cristin har lovat översätta och skicka dem.

Dagens ord:
Capello - hårstrå
Capelli - hår
Cappello - hatt

30 augusti
Äntligen på väg
Mitt horoskop idag:
"Vem kan tro att sommaren redan är slut? Nej, du får fler sköna kvällar och sensommaren brukar bjuda på skönt väder."

Japp, det är så sant som det är sagt, den dan man åker till Italien. På morgonen kollade vi väderleken. Det var 24 grader i Bergamo. I Skövde var det elva.

Sven-Arne hjälpte Linus att få iväg bilen till verkstad. Efter det följde han med oss till David och Greta i Göteborg. David är taxichaufför i vanliga fall. Att låta honom ta hand om bilen medan vi var iväg kändes tryggt. Han kör så mjukt och försiktigt så det är en fröjd att åka med honom. Och på tal om David som taxichaufför. När vi köade till incheckningen kom det en man och hälsade på oss. Det var Patrik Lastare, som brukar läsa på vår sida. Han har skrivit i gästboken och så har David skjutsat honom i taxin en gång.

Man känner sig lite VIP när man har en bekant i flygplatspersonalen.

Och så var vi äntligen iväg, efter månader av tankar och italienska fraser. Ann-Cristin och Antonio ägde lägenheten vi hyrde. De hämtade oss vid flygplatsen, det kan man kalla service.
En del av resan skall bli fotoalbum och länklista. Det tar ett litet tag men det kommer. Då kommer länken till Ann-Cristins hemsida också.

Dagens ord:
Coperto - kuvertavgift

29 augusti
Skrivet
När Anna-Sarah var hemma sist så skulle hon och Anna ut och festa på kvällen. Anna-Sarah tänkte hoppa över middagen och plockade fram avocado ur kylen. Jag hade en lång diskussion med henne om olämpligheten att äta två avocador till middag och hon var ganska irriterad när hon la tillbaka dem. Att äta en till maten hade hon gärna fått, men att äta två i stället för middag, nähä, där gick gränsen.

I dag läste jag i Anna-Sarahs blogg.
Så här skrev hon i går:
"När jag kom hem blev det kvällsmat. Tre knäckemackor, te och en hel avokado. Bara för att jag kan. För att jag bestämmer att jag kan äta hur många avokadosar jag vill. In your face mamma! :P"

Varför tog hon inte två???

Jag och Inger skrev små meddelanden till varann på jobbet idag. Inger - det är hon med getingarna här om dan - fick en länk till en bild från vår förra Italienresa för två år sen.

I: Ska du bada?
K: Nej jag tvättar fötterna.
I: Vad är det för något?
K: Det är långt uppe i bergen. På en äng nedanför ligger tre fåraherdar och sover siesta. Djuren kommer dit och dricker.
I: Tvättar du fötterna i djurens dricksvatten????

28 augusti
Jag sa ja, ett vänligt men bestämt JA
För fyra år sen var den här dagen en lördag. Det var lite småkallt, men vackert. Det var sista helgen på OS i Aten, det var speedway i Mariestad och matfestival i Skövde. Och klockan två gifte vi oss. Rune vigde oss och middagen hade vi i kyrkan här i Ryd. Nu har det som sagt gått fyra år. Tänk vad jag har fått det bra.

27 augusti
Likt en stilla susning
På förmiddagen var jag i Mariestad på möte. Anders, min chef, pratade om arga kunder.
Blir de riktigt besvärliga så skickar vi Karin så får hon skälla tillbaka, sa han.
Skälla?
Jag?
Som är så timid?

26 augusti
Extrakör
När jag var med i kammarkören i Härnösand fick vi ställa oss i en ring och sjunga ibland. Inte tillsammans med vår vanliga stämma utan helt blandat. Det är nyttigt och man blir väldigt ihopsjungna med tiden. När vi hade konsert hördes det hur samsjungna vi var, även om vi inte alltid hörde det själva. Samuel i kyrkan här i Ryd har dragit ihop en liten kör. Vi hade övning idag. Just den övningen gjorde vi, vi stod i en ring och sjöng tillsammans med andra stämmor och andra röster som vi inte brukade höra. Man blir väldigt glad när man känner att ens egen röst bär tillsammans med de andra.

25 augusti
Ja, vi lär ju absolut inte hålla på till fyra
... sa vi när vi planerade dagens chefsträff i Vänersborg.
Bra, tänkte jag, som är ordförande i bostadsföreningen och hade styrelsemöte halv sex.
Jo, tjena, ajg fick köra som en stolle och kom ändå en kvart för sent.

Av det kan man lära sig att inte bunta ihop flera saker samam dag.

24 augusti
På sjön
Inger som jag skrev om igår ringde. Hon och Bosse tog med oss på en heldagstur i deras segelbåt. Jag kan bli åksjuk på en potatisupplockarmaskin och känner av både färjor och X2000. Därför har jag aldrig gillat båtliv, men nu har jag skaffat åksjukearmband. De funkar jättebra!

Och att segla, det är allt något speciellt. Inte så att vi har börjat fundera på att skaffa egen båt, men vi förstår dem som tycker att segling är livet. Bilderna finns här. Tack, kära Inger och Bosse!

23 augusti
I svampskogen
Fjällskivling, Karl-Johan, strävsopp, kantareller, taggsvamp och champinjoner blev dagens skörd. När vi tog kaffepaus lekte jag lite med kameran. Jag blir allt mer nöjd med den.

Träden vid parkeringen på jobbet droppar något kletigt på bilrutan om man ställer bilen på fel ställe. Getingarna verkar älska kletet för det satt flera på bilrutan när jag skulle ut och köra en dag. Vi pratade om det på jobbbet i fredags, fenomenet att getingarna sitter kvar på rutan, fast man börjar köra. Själv testade jag hur fort jag kunde köra och getingarna satt kvar på rutan. Inger däremot är en djurvän av stora mått så hon funderade mest på om getingarna på henens ruta skulle hitta hem eller oom hon behövde köra tillbaka och släppa av dem.

Då kan ni ju själva tänka er.
Humlan som satt på handtaget på min svampkorg funderade jag på att ta med hem till henne.

22 augusti
Logik
Jag mötte Leif i källaren på jobbet. Han haltade och gick stödd mot ett paraply.
- Har du ont i benet? frågade jag.
- Ja, i knät.
- Det måste vara golfen, sa jag.
- I så fall att jag har spelat för lite, svarade han.
Så var jag på vippen att börja säga något men han avbröt mig.
- Jag ser att du tänkte säga nåt om att det är åldern, men det kan det inte vara. Det andra knät är lika gammalt och det gör inte ont.

21 augusti
Internettillvaron
Tiderna förändras. Att blogga är ett sätt att skaffa nya bekanta och det underlättar kontakten med folk. Det har också fördelen att man inte behöver berätta saker, alla vet redan allt om oss. Vi håller koll på andra också. Hilda och Anna-Sarah och Peter och Mia, till exempel.

I går talade Hilda om att Robin brukar läsa vår sida regelbundet.
Och att han har flyttat till Skövde.
Och att han är fattig student.
Och hungrig.

Vad menade hon med det?

20 augusti
Inköp
Pappa är 81. Han är stel i kroppen, man blir lätt det med åren. Dessutom är han trött och jag förstår på honom att tillvaron är lite enahanda ibland. Att åka in till Vittsjö och handla är ett av hans få nöjen. Hans Volvo är kanske femton år och kanske har han haft den kvar av nostalgiska skäl, för att den kändes som att köra en skördetröska. Vi syrror har pratat med honom om att han borde byta bil. Själv tycker han att den är bra, förutom att han har svårt att böja huvudet tillräckligt för att komma in i den.
Det är ju lätt att kolla begagnade bilar på nätet. För ett par veckor sedan talade jag om för honom att det fanns en Scenic i Hässleholm. Fyra år gammal, nio tusen mil, kostar åttio lakan.

Nej, sa han. Jag har betalat alla skulder. Jag skall inte ha fler lån.
I söndags kollade jag bilfirman igen, innan jag pratade med pappa.
Den finns kvar, sa jag.
I kväll ringde han.
Han hade köpt en Scenic. Fast inte den som jag hade hittat på nätet, utan en demonstrationsbil som hade gått tre hundra mil.

19 augusti
Stora äppledagen
Först fick jag en påse äpplen av Sonja och på vägen hem fick jag en äpplepåse av Birgitta. Det var Transparent Blanche i den också. Är det någon som har mer äpplen som ni inte vet vad ni skall göra av så bara hojta! Vi äter omåttliga mängder äpplemos till frukostgröten. Eller särskilt jag kanske, Sven-Arne är måttlighetsbrukare. Fast jag försvarar mig med att Anna-Sarah var ännu värre innan hon flyttade, hon såg gröten som en förevändning för att äta äpplemos.

18 augusti
Lycka är de små enkla tingen
Vi såg en fjällskivling sm var för lite för att plockas i lördags. På hemvägen från jobbet idag for vi förbi för att se om den hade vuxit klart. Man törs ju inte vänta för länge heller, för då plockar ju någon annan den.

Den stod kvar. Och det gjorde fjorton fjällskivlingar till, som vi inte såg i lördags.

Det finns en bild på Sven-Arne som har gjort succé. Det är den här.
Motsvarande bild på mig är inte lika känd men den finns här.

17 augusti
Stilla söndag
Sven-Arne har upptäckt en stor lucka i min bildning och det har han bestämt sig för att ändra på. I kväll regnar det lagom mycket för att kura i soffan så nu skall vi se de två första avsnitten av Matador.

16 augusti
Lördag
Tre fjällskivlingar, en liter kantareller och en Karl-Johan, det är rätt bra resultat när man är ute för att köpa två resväskor.

Efteråt åkte vi till Vassbacken och fikade. Vassbacken är en campingplats längs Göta Kanal, för den som inte visste. Sjuttiotvå kronor kostade det. Vi tog påtår rent principiellt bara för att det ingick.
15 augusti
Foto
Jag har börjat läsa en fotobok, så nu jäsicken skall det bli fina foton. Första kapitlet handlade om att fotografera blommor. Han föreslog att man skulle använda en sprayflaska med vatten för att fejka dagg på blommor.

14 augusti
Sakkunskap
Syrran ringde en dag och frågade hur mycket köttfärs man skall räkna per man till etiopisk köttfärssås. Det skulle räcka till 27 personer. Jag måtte ha glömt bort hur mycket man behöver räkna för det hade blivit jättemycket över. Till mitt försvar kan jag ju alltid påstå att Boel hade mycket mer kryddor i än vad jag räknade med...

I övrigt är jag jättetrött. Jag går och lägger mig i vettig tid men jag sover ändå som en stock när klockan ringer på morgonen. Jag missar både morgonandakten, sjövädret och sammanfattningen på nyheterna. I kväll skall jag vara hygglig mot mig själv och lägga mig extra tidigt.

13 augusti
Längtan
Italienskakurserna vi följer gör att vi är i Italien varje dag. Det är med förvåning jag vaknar på mornarna och ser att jag fortfarande är i Skövde. Men nu äntligen om dryga två veckor skall vi åka till Bergamo. I tankarna har jag varit där i flera månader.

12 augusti
Byråkratisvenska
Följande mening har jag brottats med idag:
"Beställaren avser att teckna ramavtal med flera anbudsgivare per område, se Kravspecifikationen punkt 5, för senare konkurrensutsättning mellan avtalade leverantörer avseende aktuella objekt och där leverantören angett intresse inom det berörda kommungeografiska området."

11 augusti
Curling
Jag är svag för mina barn. Jag har svårt att stå emot när de ber mig om något och om jag lyckas säga nej och de slänger på luren så blir jag skakad och är på vippen att ringa och säga att naturligtvis hämtar jag dig, det är klart att jag åker åtta mil för att skjutsa dig mellan punkt A och B för att du skall slippa åka kollektivt på ditt fritidskort som gäller obegränsat antal resor, du måste ju vänta tio minuter på stan och du är trött och så har du plattat håret, det är klart att jag hämtar dig...

Jag förvånar mig själv när jag låter bli att ringa upp. Men det sitter kvar i hjärtat länge, att jag inte ställt upp.

10 augusti
Thank you for the music
Vi var på bio idag. Det är inte ofta det händer. Det är något med att bli medelålders som gör att man ser biorescensioner och tänker att "den där skall vi se" och när man väl blir färdig till att gå och se den så har den lämnat biografduken för längesen.

Men idag kom vi iväg. Mamma Mia har vi sett. Det regnade in på Sven-Arne, på den armen som var mot mig, när Meryl Streep sjöng "Slipping through my fingers". En underbar film. Jag har ju förfäktat Italien som resmål vartannat år. Nu i september skall vi dit igen, men om två år när det är dags för nästa resa så vete sjutton om det inte är dags för Grekland trots allt.

9 augusti
Lördagspyssel
Vi tog en promenad i svampskogen. En halvliter kantareller hade vi kanske med oss hem. Det var inte så mycket men vårt bästa svampställe var inte åtkomligt på grund av en rallytävling. Vi åkte till Tidavad och fikade i stället. Kalla pannkakor med socker, det går inte av för hackor när man är på utflykt.

När vi kom hem fortsatte vi städa. Sven-Arne har snyggat till i tvättstugan, sorterat mojänger och lagt saker ordentligt på hyllorna. Han tycker att jag skall tänka lite nästa gång jag åker till IKEA. Men som jag alltid har sagt - den som har flest värmeljus när hon dör, hon vinner.

8 augusti
TGIF
Sven-Arne har haft semester den här veckan också. Det är inte fel att ha en hemmamake, det kände jag när det luktade middag när jag kom hem.
Tillvaron ur rödlöksperspektiv
7 augusti
"Smile...
... you´re on candid camera!"

Jag var i Göteborg idag. På vägen dit, i höjd med Vårgårda, blev jag fotograferad.

Jag tror att jag skall föreslå Hilda att göra ett mattetal om mig. Om det tar femton minuter att handla för 7.000 på onsdagen, hur mycket kostar det då att bli fotograferad på en nittiosträcka på torsdagen?

Anna-Sarah har trendiga arbetskläder.
Och ett matbord som gör att man inte får plats med tallrikar om man köper familjepizza.

6 augusti
Snabba beslut
Vid fem kom jag hem från jobbet. Då tog i en snabb tur till stan. En kvart var vi inne på en elfirma innan vi hade köpt en tvättmaskin. Så snabbt kan man göra av med sju tusen...

Jag har läst Stieg Larsons tredje bok nu, Luftslottet som sprängdes. Jag har återtagit den förra boken, den om kvinnomisshandel. Om jag bara läser några sidor i taget så klarar jag av den. Att lämna en bok halvläst tycker jag är svårt. Då förföljer personerna mig, de får liksom inte frid förrän de har berättat sin berättelse till slutet. Den här gången kommer det att ta tid.

5 augusti
Fakturahantering
Fakturorna som jag efterlyste i går har kommit. Jag behandlade dem och skickade dem vidare till Shaheda. Vid halv fem ringde hon.
Driver du med mig, frågade hon.
Välkommen till min värld, säger jag bara.

Sven-Arne skulle ha åkt och fixat en dator idag. Jag lovar på heder och samvete att det inte var därför jag tog bilen. Det var för att det ösregnade när jag skulle gå.

4 augusti
Jobb
Tillbaka på jobbet. Jag misstänkte att det skulle börja med en rivstart idag men det var inte så mycket att göra som jag hade trott. De nittiotre brev som jag skulle skicka var kopierade och klara före elva. De åttio fakturor som jag borde ha haft fanns inte, de var inte flyttade till min fakturaportal än. Så med gott samvete kunde jag korta av dagen och gå hem vid tre.

Min systerdotter Julia heter Karin i andranamn. Per-Erik tyckte att hon skulle kallas för Karin men syrran sa att det är ju redan upptaget. I lördags hade vi namnsdag. Maria sa
"Idag har Julia namnsdag."
"Jaha", svarade Sanna, "är det Per idag?"
Idag är det Arne. Min drömprins fick choklad, sherry och lite frukt.

3 augusti
Söndagskväll
Sista dagen innan jag skall tillbaka till jobbet. Anne, Kalle och Anna-Sarah kom hit alla tre. Det var ungefär lika rörigt som när de skulle till Mariestad härom dagen men så vitt jag vet är de här alla tre.

När vi sa till Anne att det var väldigt rart av henne att ringa och fråga hur det var med Sven-Arne härom dagen så svarade hon
"Äsch, det är bara sensationslystnad!"
Det är många som bryr sig om Sven-Arne och hans yrsel och vill vet hur det är med honom. Inger och Bosse kom över en liten stund. Det blev vi väldigt glada över. Det är gott att veta hur många vänner man har!

2 augusti
Visiter och gamla saker
Vi hade varit uppe i bra tid och ätit frukost och haft oss, men så fick jag ett anfall av ""jag skall bara..." så jag gick fortfarande i morgonrock när Hilda kom vid tio. Hon och Sven-Arne var på Gengåvan med gamla tidningar och sedan åt hon middag här innan hon skulle ner till jobbet i Tidaholm. Hon hade nyss åkt när Jakob och Mia kom med kaffebröd. Dem glömde jag fotografera, skäms på mig. Hade jag kommit ihåg det så jag hade nog fått använda blixt för att de inte bara skulle se ut som silhuetter, så bruna var de.

Hilda hade med sig en massa grejer till oss och i kväll har vi tittat igenom gamla vykort. Bland annat fanns det ett från Edsviksbadets camping utanför Grebbestad. Gissningsvis är det 40 år gammalt eller så. Vi har varit där ett par gånger och numera är där fullt av villavagnar.

1 augusti
Sommardag
Det är sämre väder på väg in över Sverige, såg vi på prognosen, och i morgon kan det vara betydligt sämre. Därför packade vi en väska med nödvändigheter och åkte till Vättern. En hel strand fick vi för oss själva. Eller nästan - när det blev aningen svalare tyckte myrorna att det var DERAS strand. Det är svårt att argumentera mot myror så vi åkte hem när skuggorna började bli längre.

I år har vi bland annat semestrat på Öland. Östersjön må ha sin charm, men inte är det som att bada i Vättern, när vindern ligger åt rätt håll och det är 24 grader i vattnet.