Kära dagbok...

Till augusti Till oktober
30 september
Skönsång
Jotackarsomfrågar, vi har letat fram två miljoner idag, Anderas som är ekonom och jag. Det är ju inte så illa.

I kväll har vi träffat en helt underbar sånggrupp från Korsika. l'Alba hette de. Vi har sjungit tillsammans med dem och de sjunger så underbart och vemodigt så man har sällan hört något vackrare.

I morgon kväll har de konsert i Sankta Helena, samtidigt som vi förväntas vara på körövning med gospelkören i Sant Johannes. Live tär fullt av svåra beslut.

29 september
Sammanträde
Det är hemskt vad det finns många möten.
Min chef ringde från Mariestad efter lunch.
Kom hit, sa han.
Det gjorde jag. Vi hade ett synnerligen bra möte och när jag kom tillbaka till Skövde var det bara att plugga in datorn och skicka iväg dokumentet vi hade skapat.

Och så åkte jag hem, åt lite och gick på styrelsemöte i samfälligheten. Ett långt och kärvt möte. Fast bra. Jag hade datorn med mig och protokollet är i princip klart redan. I morgon bitti skall jag ta sjubussen ner till stan för då är mötet i Mölndal.

28 september
Söndag
Vi hade planerat att gå två dagar på bokmässan, men orka.

Vi tog en sväng till IKEA för att skaffa några beslag till Anna-Sarahs nya säng. Beslagen var inte så dyra men det gick ändå på sju hundra innan vi hade gått igenom kassorna. Konstigt att IKEA är så dyrt...

Vi hann med att titta på utsikten från vattentornet i Guldheden också, innan vi begav oss hemåt.

27 september
Bokmässa
Bokmässa. Jajamensan.
Bo Hagström lagade sallad och signerade en bok. Jajamensan.
Och Mark Levengood likaså. Jajamensan. Han ritade ett hjärta i boken. Det var kanske för att det var Sven-Arne som köade för signeringen.
David gick ganska länge med oss. Det var roligt! Vi delade rättvist på salamimackor och kaffe.
Vi har köpt billiga böcker. Och många. Och spännande. FÖr den som inte vet vad de skall läsa för bok så rekommenderar jag Karin Fossums Brott. Den är underbar. Vi läste den under semestern, både Sven-Arne och jag.

26 september
Mot Göteborg
Vi åkte till Göteborg över helgen eftersom det var bokmässa. Anna-Sarah har en liten lägenhet i Guldheden, nästan på gångavstånd från mässan. Det var lite lyxigt! Och lite italienskt, det är en etta som inte är särskilt stor. Men mysig, som sagt.
25 september
Torsdagskväll på hotell
Vi har styrelsekonferens på Billingehus. Övernattning torsdag till fredag.
Från hotellet kunde jag se hem. När dansen började ringde jag till Sven-Arne. Skall jag ta med mig en karl till hotellrummet efter dansen så vill jag att det skall vara min egen...

24 september
Missuppfattning
Anna-Sarahs kille fyller år i helgen men så var det något trassel med om han kunde ha fest eller inte.
- Hur många skall ni vara? frågade jag.
- Ja, jag har också funderat på om vi kunde vara hos er, svarade hon.
Nu var det ju i och för sig inte det jag sa...

23 september
Glimtar
Idag kom plötsligt en gammal minnesglimt virvlande genom min förkylda hjärna. Jag var sju eller åtta och läste ur läste Karlsson på taket.

Lillebror och Karlsson var ensamma hemma och lekte. Skeppsbrott, kanske. Telefonen ringde men de var så upptagna så Lillebror brydde sig inte om att svara.
Och min spontana reaktion när jag läste det var "VA? Kan man låta bli att svara i telefon när det ringer? Har jag aldrig hört."

22 september
Datavirus
Det är Sven-Arne som har smittat mig. Kanske är det därför jag känner mig helt färdig i kväll - helt enkelt för att det är en manlig förkylning jag har drabbats av. Jag fattar bara inte varför jag tar tempen på mig över huvud taget någonsin. Det är samma sak varje gång. Jag har 36,6 som temperatur - det är inte mycket att skryta med.

21 september
Söndag
Anna-Sarah har ett vitt märke på ena örsnibben. Det fick hon när hon var fem. Jag skulle klippa henne och jag lovar, det blöder väldigt mycket om man klipper någon i örat. Trots att Sven-Arne känner till episoden fick jag klippa honom idag. Jag tror att han tycker om att leva lite farligt.

Vi möblerar inte om så ofta. Möblerna hittar sin plats och sen stannar de där. Dessutom är det bökigt att flytta bokhyllor och hörnsoffor. Men det har stört mig länge att vi har databordet i vardagsrummet för det ser alltid stökigt ut. Vi har inte heller samma behov av tre datorer, nu när Anna-Sarah mestadels är i Göteborg och Hilda i Karlstad. I kväll åkte bordet ut och genast blev rummet mer trivsamt.

20 september
Veckovila
Det har varit en intensiv vecka. I måndags kväll var vi visserligen hemma, men annars har det gått i ett hela veckan. Det är mycket på jobbet, långa dagar, kör och sammanträden och kyrkan och jag vet inte allt. Idag har vi hunnit ikapp med trädgården och det känns riktigt bra. I morgon skall jag vara gudstjänstvärd igen och sen kommer Hilda en sväng. Italien-uppladdningarna springer ju ingenstans men de liksom ropar på mig att de vill bli gjorda.

19 september
Bock i örtagård
Has det lästs den? Bock i örtagård? Av Fritjof Nilsson Piraten? Patron Esping skulle tjänstgöra första gången som körkvärd. Han blandade ihop listan med psalmnummer med lappen där han hade räknat ut priset på smågrisar, så det stod olika saker på psalmtavlorna.

Jag var gudstjänstvärd ikväll. Duktigt och ordentligt tände jag ljus och ställde fram vattenglas till prästen och kantorn. Jag satte upp psalmnummer och gjorde i ordening nattvardskärlen. Prästen kom och pratade en stund, kantorn gick och nynnade söndagens psalmer och vaktmästaren dammsög mattan. Allt var frid och fröjd och i sin ordning.

Precis när gudstjänsten började var det en av kyrkdamerna som gick fram och viskade något till prästen. Samtidigt hade kantorn upptäckt vad det var kyrkdamen viskade om och gick fram till en av psalmtavlorna och vände på en siffra. På ena tavlan hade jag satt upp psalm 793 och på den andra 763...

18 september
"Vad är väl det mot en torsdagskväll i Vedbæk?"
sjöng Hasse och Tage.

Vi hade sammanträde i kväll i bostadsrättsföreningen. Jag är ordförande, Birgitta är sekreterare. (Vi är med i samfällighetens styrelse också. Där är Birgitta ordförande och jag sekreterare. Man måste variera sig lite.)

Mötet tog över två timmar i kväll. På förra mötet var vi eniga, men meningsmotståndarna var inte där.
Efteråt blev det hetsiga diskussioner.
Jag blundade och räknade till tio och kallade till ett extramöte i kväll.
Mitt i mötet röstade vi. Min ståndpunkt gick igenom med 4-3.
En reserverade sig och ville begära medlemsomröstning.
Så fortsatte mötet en stund till och plötsligt var vi eniga i alla fall.
Reservationen togs bort och motionen som vi hade röstat om togs tillbaka.
I god samförståndsanda avslutade vi mötet och gick hem.
Två och en halv timmes hetsig diskussion kommer i protokollet att se ut som ett informationsmöte på en kvart.

Sven-Arne är på konferens utanför Stockholm. I kväll är det bankett. Han ringde nyss, mellan oxfilén och desserten. Det finns många sätt att tillbringa en torsdagskväll på.

17 september
Inställt
Härom dagen fick jag ett mail. Eller jag fick 160 mail när jag kom hem från Italien. Ett av dem innehöll sex datum för möten i en projektgrupp som jag är med i, det första mötet var i dag. Man skulle kryssa i vilka dagar man kunde vara med, samtliga var 9.30 - 15 i Regionens Hus i Skövde. Halv tio var jag där - ensam. Jag ringde till Kerstin som hade kallat oss. Hennes avsikt var att vi skulle ses EN AV dagarna och vi skulle bara tala om när vi kunde.

Som det kan bli.

I kväll skulle gospelkören ha halvårsmöte. Vi brukar sjunga i stora kyrkan i stan. Jag kollade körens hemsida innan jag åkte och där stod inget om byte av lokal. Kvart i åtta var jag i Sankta Helena - ensam. De senaste tre gångerna har jag haft förhinder och då har de visst bestämt en annan lokal.

16 september
Mot Göteborg
Jag skulle arbeta i Mölndal idag.
Det fanns åttiosträckor och hundrasträckor.
Jajamensan.

Anna-Sarah skulle åka med till Göteborg.
En mamma-dotter-stund, tänkte jag.
Mysigt, tänkte jag.
Jo pyttsan. Hon hade en kudde med sig i bilen och sov innan vi lämnade Skövde.
Jag väckte henne lagom tills hon skulle kliva ur bilen vid Korsvägen.

15 september
På andra sidan
Jag var på möte i Skara idag.
Nu är vi på fel sida om sommaren, sa Sture när han kollade almanackan.
Nej, svarade jag, vi är på fel sida Alperna.

14 september
Hemma
Jo, nog har vi kommit hem alltid. Jag försöker uppdatera dagboken i den takt jag hinner. Dock tar det en stund innan allt ser ut som vi vill. 1373 bilder, 48 filmer och en massa anteckningar skall gås igenom innan allt är under kontroll. Men det kommer, lite i taget.

Det har slagits hastighetsrekord idag, på sträckan melan Skövde och Töreboda. 303 km/h åkte de. När Sven-Arne skulle fotografera dagens bild förslog jag att han skulle ta spåren efter tåget.


6 september
Och ut i smala världen
... to be continued...

5 september
Ut i vida världen
Vi städade ur lägenheten och beredde oss på att fara vidare. Innan vi åkte gick vi på marknaden på torget. Ost, valcalepiovin, druvor och tomater. Då klarar man sig ett tag. På väg till bussen mötte vi kassatjejen från festivalen i veckan. Hon kände igen oss och hälsade glatt.
Vi är som infödingar i stan.

Vi hyrde en bil på flygplatsen och åkte mot nordöst, längs östsidan Lago d'Iseo.
Italien är så VACKERT!
Vi hade väl i och för sig kunnat åkt västsidan men järnvägen gick på östra...
Framåt eftermiddagen kom vi fram till Darfo Boario Terme. Det är inte samma vits att vara ute på småvägar när det är mörkt så vi tyckte att det var lagom att slå läger för natten. Darfo Boario Terme var en kurort full av pensionärer. I kvällningen var det först mogendans och senare disco.

4 september
Cittā Alta
Vi gick till Gamla stan uppe på berget. Eller rättare sagt, vi tog funicolaren, den lilla bergbanan.
Sven-Arne letade upp en väg, bara för att få fotografera skylten.
I kyrkan i Cittā Alta träffade vi en man som gick omkring med en kamera. Det såg så märkligt ut när han höll på så jag frågade honom vad han egentligen gjorde.
"Que cosa fa?" frågade jag, snacka om övermod. En fråga på italienska! Det fanns risk för att han skulle svara något som jag inte skulle förstå.

Han var fotograf och hade i uppdrag att fotografera djuren i kyrkan. Det skulle vara till ett praktverk som banken skulle ge i julklapp till sina VIP-kunder. Han visade några ormornament och en hund, som exempel på sitt arbete.
Men den, varför har du fotograferat hörnet på den tavlan? frågade jag på knackig italienska.
Det är en ko där, svarade han på lika knackig engelska. De har målat över den, bara. Kor var för sävliga djur och passade inte i bilden.

En åttiofyraårig farbror vid bordet bredvid bjöd oss på champagne när vi åt lunch. Han var där med sonen och hans familj, för sonen fyllde 40. Sven-Arne och jag reste oss och sjöng "Ja, må han leva!" De var mycket imponerade.

Dagens ord:
Cane - hund
Mucca - ko
Serpente - orm BR>
3 september
Milano
Vi tog morgontåget till Milano. Tågbilderna kommer som ett eget album, har jag sagt det?

Samuel, kantorn i vår kyrka, har bott i Milano i fem år.
Är det något vi inte får missa? frågade vi.
Gå till Modus Vivendi, kyrkbaren på Via Robert Larossa - nej, förresten, det var min hyresvärd - Via Paulo Lomazzo menar jag. Hälsa från mig, Svensken.
Sagt och gjort. Felet var bara att det var semesterstängt.

Och så lite sightseeing. Vi klev av spårvagnen och gick runt ett hörn och där låg Duomen. Jag blev förstummad (och det säger ju en del). Inuti var den ganska mörk så det var utsidan som mest imponerade på mig.
Och så tittade vi i skyltfönster, i denna modets högborg. Vad sägs om ett par herrskor för 1.200 euro (dvs 11.400)?
Sven-Arne stod och såg på dem en stund.
De är ju inte ens likadana, var hans kommentar.

Jag har försökt skicka SMS till barnen men jag har glömt hur man slår landskoden från Italien. Nytt försök i morgon.

Dagens ord:
Metropolitana - tunnelbana
Tram - spårvagn
Treno - tåg

2 september
Sightseeing
Vi tog en promenad längs järnvägen. Som sagt, järnvägsbilderna kommer separat.

Kyrkogårdar i Italien är spännande. Otroliga minnesmärken efter de döda, sten- och metallarbeten som man inte ser ananrs. Vi gick länge på kyrkogården, tittade på monument och statyer och läste gravtexter. Sven-Arne gick ner i källaren på gravhuset. Här han kom upp igen hade jag backat några meter för att ta ett kort. Sven-Arne såg mig inte och hann tänka ut massor av otäckheter innan jag kom tillbaka.

Han har nog läst för många deckare.

Dagens ord:
Suor - syster (nunnesyster)

Och på tal om nunnor. Jag blir full av vördnad när jag ser dem. Jag vill rusa fram, böja mig mot marken och kyssa fållen på deras dräkter. Jag sväljer impulsen och sitter lugnt kvar men tanken finns där varje gång jag ser dem.

1 september
På stan
Vi tog en tur till järnvägsstationen.
Tågbilderna kommer i särskilt album så småningom.
Eftermiddagen tillbringade vi på en uteservering inte långt från där vi bor. Mycket folk passerade hela eftermiddagen.
Folkbilder kommer också i ett särskilt album så småningom.

Det är fest i stan. Vi gick till festivalområdet när det mörknade. Innanför dörrarna fanns en meny. Pizzor, ā la carte och dricka på långa menyer. Så gick man till kassan, sa vilka rätter man ville ha, betalade och fick listor på det man hade beställt. Listorna tog man med till pizzahörnan, restauranghörnan eller drickahörnan och så fick man ett nummer att hålla ordning på. Efter en stund ropade de ut numret i högtalaren och så gick man och hämtade det man hade beställt.

Italienare är inte tystlåtna. En enkel fika låter som när Sven-Arnes söner diskuterar politik, då kan ni tänka er hur det låter på ett festivalområde med hundratals personer som försöker överrösta varann.

Eleonora var där med några omsorgstagare från sitt jobb. Hennes mamma skötte tombolan och hennes pappa pizzahörnan och jag tror att hon kände nästan alla som var där, utom oss. Och när kvällen var slut kände hon oss också. De hjälpte oss att spela på Tombolan. Det var som Bingo, fast tillräckligt annorlunda för att vi inte skulle hänga med. Men vi fick en bra träning på de italienska räkneorden.

Eller som Sven-Arne sa när vi hade gått och lagt oss:
"Cinquanta" tycker jag låter precis som femtio.

Dagens ord:
Cinquanta - femtio

Till augusti Till oktober