Kära dagbok...

Till december 2008 Till februari
31 januari
Släkten är värst
Maria har åkt till Skåne så jag har fått en färsk rapport om läget. Det känns så skönt att hon är där, då är det inte bara mitt omdöme det hänger på.

Vi har städat idag, både bilen och lägenheten. Det behövdes! Vi har varit bortresta flera helger. Inger B sa en gång att man skall städa försiktigt, för dammtussarna är änglarnas tofflor. Nåväl, om änglarna behöver sjöstövlar så får de hämta dem i dammsugarpåsen.
Den gamla teven körde vi till Gengåvan.
Funkar den, frågad de.
Ja, men vi vill inte ha den för det är så dåliga program på den, svarade jag.
Ett klassiskt skämt men de skrattade artigt ändå.

När vi städade hittade jag två gamla biocheckar. De går ut i datum på onsdag och vi själva hade inte lust att gå. Mia och Jakob skulle på bio idag men vi fick inte tag på dem. Anna-Sarah och Bella tackade nej och Anne skall till England i morgon bitti och lär inte ha tid för bio. Jag ringde till Hilda.
Ring runt till alla dina fattiga kompisar i Skövde och fråga om de vill ha två biobiljetter, sa jag.
Det ville de inte.
I morgon skickar vi upp biljetterna till Hilda så kan hon gå på bio i Karlstad i veckan.

Och på tal om Hilda så verkar hon och Jocke passa bra ihop, det är rätt skrämmande. Det kan inte finnas så många mer än de två som kan tänka sig att ringa till en plyschsäl som är ensam hemma.

30 januari
Fredag
Jag blev sugen på något gott och bestämde mig för att rensa skåpen.
En mango fanns i kylen. Den tärnade jag, la i två små formar, hällde över lite limoncello och brände av med brännaren.
Låter det inte proffsigt så säg.

Så fanns det lite mandelmassa som var över sen... kanske i julas, annars var den ännu äldre. Den rev jag och blandade med ägg, hällde på en plåt, gräddade, skar i remsor och la i ett rutmönster.

Ett fat - mandelrutnät - mangokompott - vaniljglass. Jajamensan. Sämre fredagsmys har vi ätit.

29 januari
Sjukt
Jag och Maria har växlat några mail om våra föräldrar idag. Hon sitter och nyser i Södertälje och jag i Skövde. Snacka om datavirus.

I kväll skall jag bara dela ut ett medlemsblad i föreningen. Hade jag inte varit så förkyld hade jag gjort en massa annan nytta, torkat ur köksskåpen och tvättat golv och bäddat rent och tvättat bilen och avkalkat duschen och strukit kläder och dukar och lagt upp gardinerna som är för långa... men nu är jag som sagt förkyld och sitter stilla och ordentligt i soffan. Jag kan ju ändå känna mig stolt, när jag tänker på all nytta jag hade gjort om inte om hade varit.

28 januari
Snabb resumé
Mamma ramlade utomhus igår. Det gick förhållandevis bra, trots att hon fick ligga en god stund. På eftermiddagen fick hon en avlastningsplats på Skansenhemmet.
Pappa verkar inte bli bättre. Blir han det så är det väldigt långsamt. Dessutom har han alldeles för dålig aptit. Jag försöker förmå honom att åka till vårdcentralen men det är inte lätt att fjärrstyra en patriark.

Och inte nog med det - jag själv har blivit förkyld.

27 januari
And guess what
Jag har sagt till i en månad att jag ville ha hjälp att byta mitt och Lailas skrivbord. Idag bad Laila dem om samma sak.
And guess what - efter tio minuter stod de i dörren.
Jag är trött och med en begynnande förkylning. Jag gick och lade mig en stund, innan jag skulle till min föreläsning.
And guess what - telefonen ringde fyra gånger på en timma.
Jag skulle hålla min lilla föreläsning med mina fina ppt-bilder. Jag testade bildspelet innan jag gick till kyrkan. And guess what - datorn vägrade starta.
När jag kom hem tryckte jag på startknappen igen.
And guess what - den startade genast.

26 januari
Verklighetstroget?
En ny serie har börjat på måndagar. Stormen heter den. Den är säkert jttebra, Mona Malm och Ingvar Hirdwall brukar väl inte bli dåligt. Men handlingen är lite konstig. Om det är en jätteorkan på gång, då åker väl inte Lottakåren på övning med skogsövernattning i tält, till exempel? Och alla andra människor som bara MÅSTE ut i skogen? Nej, det fanns rätt rejäla brister i logiken.

25 januari
Söndag
Tio cachar hann vi med, innan vi tog eftermiddagståget tillbaka till Skövde. Jag ställde bara ifrån mig väskan, innan jag satte mig med datorn. Måndagens styrelsemöte och tisdagens föreläsning kräver en stunds förberedelser.

24 januari
Gospel
Klockan nio i morse när vi började var det redan varmt i konserthuset. När konserten var slut vid kvart i tio på kvällen var vi ganska trötta, nöjda och fulla av musik. Den stora behållningen var Per-Erik Hallin. Han är en fantastisk sångare och textförfattare. Dessutom har han kompat Elvis, så han är inte så pjåkig när han spelar heller. Samtidigt var han lugn, stillsam och ödmjuk. Carola var med en stund också, helt oannonserad. Hennes personutstrålning är väl inte riktigt den samma, kan man säga.

I pausen hann vi ta en cache, nästan mitt utanför konserthuset. Jajamensan. Jag säger inte var, men man logar den diskret med hjälp av två clementiner. En när man skall ta den och en när man skall sätta tillbaka den.

23 januari
Söders höjder
Sven-Arne hade 39,3 i temp både i går och i natt. Jag trodde att jag skulle få ta honom i handbagaget till stan, men han satt upp på egen hand. Så tog vi oss till Zinkensdamm. En kort promenad orkar jag med, sa Sven-Arne. Sakta hasade vi oss iväg, men så fick vi upp farten och han måtte ha piggnat till bra för vi var ute och gick i sju timmar! Inte illa, efter den förkylningen. Nitton cachar runt hela Söder hann vi med - När man håller på med geocaching märker man inte hur långt man går.

22 januari
Noterna som försvann
I morgon tar vi tåget till Stockholm. Allt är förberett... men så var det ju det här med häftet, som är inträdesbiljett till på lördag. Ett ligger i Skåne hos mina föräldrar. Där gör det inte så stor nytta, men vi fick ett nytt med posten i går. Det ligger här i gott förvar. Det andra hade jag ju glömt på skrivbordet, men i dag när jag skulle åka till Lidköping tog jag med mig det i bilen. Jag väntade på en kollega som skulle åka med mig från stationen. Jag satt och sjöng när jag väntade på henne. Så kom hon, jag slängde häftet i baksätet och så åkte vi. Tre informationsmöten höll vi, både i Lidköping, Falköping och i Skövde. När vi var klara ställde jag lasingbilen, fyllde i körjournalen och lämnade in nyckeln.

När jag kom hem började jag packa - och kom på att häftet låg kvar i bilen. Jag ringde vakten och bestämde tid med honom för att få bilnyckeln. Jag åkte dit och legitimerade mig, Fick bilnyckeln och kunde hämta noterna utan problem. Phu - det hade kunnat gå riktigt illa.

21 januari
Utbildning
Jag förbereder en utbildning till på tisdag. I kyrkan är det alltid fika på fredagkvällar och söndagar och i övrigt när det är gudstjänst. På tisdag är jag inbjuden till en träff för fikagrupperna, för att prata om livsmedelshygien. I kväll har jag förberett det jag skall prata om.
Handen på hjärtat - är den riktigt ren? har jag kallat min genomgång.

20 januari
Hupp
Vi ska till Stockholm i helgen, det har jag ju berättat hundra gånger. Noterna är inträdesbiljett till Konserthuset på lördag, så det är ju bra att hålla ordning på det. I helgen hade vi med oss vår övningsCD och noter och övade i Skåne. And guess what - det ena häftet blev kvar hos mamma och pappa. Idag tog jag med mig det andra häftet till jobbet för att ringa och be om ett nytt, för pappa kan inte ta sig till posten. Det gick i och för sig bra men guess what - jag glömde det på skrivbordet när jag skulle gå hem.

David ringde i går. Han tackade för vykortet jag hade skickat från Tirano i september. Det hade kommit i går för jag hade förväxlat Norra och Södra Dragspelsgatan i Västra Frölunda. JAG VET - jag har HEMSKT dåligt lokalsinne.

19 januari
Litterärt
Vi hade sammanträde idag, det har vi nästan varje arbetsdag, när jag tänker efter. Kerstin ledde dagens möte. Första punkten var "Laget runt".
- Om du skulle skriva en bok just nu, vad skulle den då handla om? frågade hon.
En skulle skriva om Peru för han skall åka dit i sommar. En skulle skriva om att fånga dagen och ta vara på möjligheter. En tredje om att leta efter hus.
För egen del skulle jag skriva om hur det är att ha gamlal sjuka föräldrar 27 mil bort.

18 januari
Hässleholms lasarett
På sjukhuset i Falköping heter konferensrummen Freja och Oden och Munin och sånt. Det är ju rätt tätt mellan stenåldersgravarna i Falköping så det är ju rätt logiskt. I Göteborg har de andra poetiska namn, öar i skärgården eller Vättern eller så. På lasarettet i Skövde är man mer pragmatisk och kallar dem helt enkelt Konferensrum 1-4. Det är inte så poetiskt. Men praktiskt.

Jag körde in pappa till sjukhuset i Hässleholm, för han var ganska medtagen idag. Det var långsamt att vänta på akuten. Pappa sov på en brits och det tog tid innan läkaren hade tid med oss. Jag stod vid fönstret och tittade ut. I huset på andra sidan gården fanns två konferensrum, det stod på skylten utanför. De hette Gåsen och Spettekakan. Sug på den.

Och hur gick det på akuten då? Jotack, han fick komma hem när han hade fått medicin och vi kunde återvända till Skövde. Tur det, jag har inte tid att ta ledigt, även om det skulle behövas.

17 januari
Nu är glada julen slut, slut, slut
Tre julgranar, varav två ute, har förpassats till julgranarnas himmel. Vi har gjort så mycket nytta vi orkade, men allt förefaller att ta längre tid än man trott. Pappa valde TV-program så vi missade både Stjärnorna på slottet och Körslaget. Vi hade tänkt försöka starta det mobila bredbandet men jag hade glömt modemet hemma, och i Furutorp har ingen av grannarna bredband, har de inget liv? I stället tog vi med oss datorn till sovrummet och tittade på ett avsnitt av Matador innan vi somnade. Det var inte fel heller.

16 januari
Mot Skåne
Efter jobbet packade vi hastigt, tankade och for till Skåne. Förra gången vi åkte sträckan (i och för sig norrut) tog det sex timmar, om inte sju. Nu tog det dryga tre, för vi tog bara en enda cache och det var när vi ändå stannade för att köpa godis.

Marias familj har plockat upp julpyntet den här säsongen. I morgon skall vi plocka ner det vi hittar, det som blir kvar får väl hänga uppe till nästa jul.

15 januari
Slutfest
Jag ringde pappa idag. Har du tänkt klart, frågade jag.
Ja, det vore skönt om du kom ner, svarade han.
Jag skall packa nu. Särskilt handsprit och ytdesinfektion.

Som följd av det är Hilda sista kvällen hos oss. Hon har lagat middag, jajamensan, pasta och tomatsås och riven parmesan. Till efterrätt åt vi choklad- och hallonmousse. Nästa praktikperiod börjar vecka elva.

14 januari
Dilemma
Jag pratade med pappa som har fått influensa.
Vill du att jag skall komma ner i helgen, frågade jag.
Nej, det behövs inte, det är för långt för er, svarade han.
Tänk tills i morgon så ringer jag då, sa jag.

Vad är sannolikheten för att vi drar på oss influensa om vi åker ner till Skåne i helgen? Nästa helg skall vi till Stockholm och sjunga gospel, tänk om vi blir sjuka!

13 januari
Göteborg
På förmiddagen var jag i Mölndal på möte. Det var inte lönt att åka tillbaka och jobba i Skövde, så jag tog med mig datorn och åkte hem till Anna-Sarah. Ibland måste man prata om de svåra sakerna. Det var en bra stund hos henne, även om vi grät lite båda två. Vi pratade till och med om det riktigt svåra, om när hon bodde hos sin pappa och möjligen var hos oss varannan helg. Både kunde berätta vad vi gjorde och varför och hur vi tänkte och mådde.
En bra eftermiddag på alla sätt.

12 januari
Saved by the bell
Tomas var här och sökte dig, sa Hilda.
Jassåminsann, sa jag. Så tänkte jag ringa och fråga vad han ville, men jag hann inte för jag skulle på sammanträde. Medan jag var på sammanträdet hade han sökt mig en gång till - fast det var inte samma Tomas som jag hade tänkt ringa till.
Som sagt. Saved by the bell.

Jag håller på med en kartläggning av vaktmästerisysslor. På dagens möte hade vi en handledare med oss, som skulle visa hur kartläggningen skulle gå till.
- Hur lång tid tar det att köra ut vagnarna, frågade handledaren.
- Jaserru, det beror helt och hållet på hur många käringar som är i vägen! svarade vaktmästaren.
Medge att jag har ett rätt roligt jobb.

11 januari
Chiffer
Lars har lagt ut en cache i Hjo. Det är ett chiffer, svårt som bara den. Vi har ägnat en del av dagen åt att försöka lösa det men vi går bet gång på gång. Vi har nog försökt med sex olika chiffernycklar men utan resultat. Dock har vi inte gett upp. Det är roligt att ha en cache som man får arbeta lite med.

Hilda har kommit i kväll. Hon hade med sig bullar som Jockes mamma har bakat, saffranssnurror, fyllda med mandelmassa. Underbart goda. Håll dig väl med henne, Hilda.

10 januari
Äventyr
Vi har lekt Fångarna på fortet, tillsammans med Lena och Lars, eller The Poet och Dunkudden, som de kallar sig i cachingsammanhang. Det har varit jätteroligt. Vi har klättrat över taggtrådsstaket, krupit i tunnlar, klivit över isen i en vallgrav, löst gåtor och letat efter ledtrådar. Spindlar, fladdermöss, stalaktiter och bråte har inte hindrat oss i vårt idoga strävande efter gåtornas lösning. Vi hade emd oss pannlampor, fällkniv, rep och skarpa hjärnor. Samt kaffe, kalla pannkakor med socker och smörgås med skinka och fetaost.

Nu har vi slagit oss ner i soffan för en välförtjänt vila. Vi åkte hemifrån vid tio. Klockan var närmare fem när vi var klara och det har varit roligt hela tiden.

9 januari
Fredag
Det var tre arbetsdagar den här veckan. På måndag skall jag jobba i Lidköping på dan och ha möte med bostadsrättsföreningen på kvällen och på tisdag skall jag till Mölndal. Men vd hjälper det? Alla fakturor vara konterade, attesterade och klara på tisdag klockan fyra. I går när jag gick hem var min fakturaportal tom. Idag hade jag åttio nya.

Sven-Arne åkte hem vid fem. Efter en timme var jag klar med mina fakturor och när jag kom hem hade han gjort i ordning stekt laxkotlett, romsås och pressad potatis. Tänk vad jag har det bra.

8 januari
Resebyrå
Anna-Sarah har sökt och fått ett aupairjobb på Irland. Jag borde väl vara glad och gratulera men det finns lite stramhet i mitt leende, skall min lilla flicka flytta så långt? Jag kanske kan ringa familjen och tala om hur hon vill ha chokladmjölken och frukost på sängen när hon är trött, hur man skall dammsuga hennes rum och att man bör ha mycket clementiner hemma och att man skall se till att det är rent och snyggt i köket när hon är hungrig, för annars får inte hennes disk plats på bänken.

(Jag skämtar bara - hon ställer disken i vasken.)

I kväll har jag hjälpt henne att beställa flygbiljett till när hon skall dit och hälsa på dem nästa helg. Hon reser från Säve och byter i Dublin på vägen till Cork. På vägen tillbaka byter hon i Dublin och Oslo innan hon landar på Landvetter. Man borde få följa med som reseledare när man ordnar en sån resa.

7 januari
Sett
Man skall inte skratta åt patienter på sjukhuset, det skall man verkligen inte, men idag gjorde vi det ändå. Vi mötte en kille i korridoren. På hans t-shirt stod
"Att styla en Volvo är som att sminka en gris!"
Ja, du ser själv - det går inte att vara allvarlig när man läst det.

Har jag berättat om "Gul bil - frislag"? Det är en lek som Anna-Sarah kör med. Hennes regler ändras ibland för att gynna henne själv och det är rätt komplicerat. De går i alla fall ut på att det är jag som förlorar och får en smäll för att hon har sett en gul bil. Jag och Sven-Arne har börjat med det också, men han har också egna regler. Han kan slå på postlådor och gula Foppatofflor eller att någon i bussen kanske har en gul bil hemma för att inte tala om hur flytande gränsen är mellan vad som är en gul bil jämfört med en beige eller grön. Själv försöker jag hinna med i regeländringarna men har mest konstaterat en sak:

Det är inte lika roligt att se en gul bil om man är ensam.

Det var ett långt resonemang, inspirerat av Jan Lindahls dagbild för i går.

6 januari
Trettondedag jul
Så är jultiden slut. I morgon är det arbetsdag igen, fast den här veckan blir det ju bara tre dagar. Dagens utflykt blev en kort sväng i Billingesluttningen, för det behövs pysslas lite hemma också innan det blir vardag igen.

5 januari
Bankeryd
Scandinavian Photo, det är en trevlig affär. Snygg inredning, rent och enkelt. Personalen är trevlig och tillmötesgående och tar sig tid på ett bra sätt. Där borde man handla allt som har mer kameror att göra. En Canon EOS450D och ett 70-300 objektiv blev det. När vi kom hem skulle batteriet laddas två timmar. Sven-Arne gick här som en äggsjuk höna och väntade och väntade, tills han Ä.N.T.L.I.G.E.N. fick starta kameran.

På hemvägen tog vi elva cachar. Inte så tokigt.

4 januari
Lite kallt kanske
Vi hade tänkt åka till Karlsborg och geocacha idag. När vi klev upp var det fjorton minusgrader så det lockade inte så mycket. Vi gick en sväng på stan i stället.

Sven-Arnes kamera har blivit krasslig. Eller inte Sven-Arnes, kanske, den är ju bådas. Och inte krasslig heller, vad det beträffar, det är stendöd. VI har insett att den är nästan fyra år och det är ganska mycket för en modern kamera. Särskilt en som används för att ta många kort dagligen. I morgon skall vi åka till Bankeryd och titta på en ny.

3 januari
Kaffekalas
Vi var bjudna till Gunhild idag på eftermiddagskaffe. Hon hade fem sorters hembakat kaffebröd - bra gjort av en dam på över åttio som har brutit ena armen - och kaffe i små fina, tunna porslinskoppar, det var annat än våra tvåkronorsmuggar från IKEA...

Vi har dessutom hunnit fika i Ekedalen och köpa en TV som vi har funderat på ett tag. Nu har vi slagit oss ner framför Körslaget. Vi är inte så säkra på vilken av körerna som var bäst, men vi är rörande överens om vilken som var sämst i kväll.

2 januari
Kokkonsten
Charles Emil Hagdahl gav ut boken "Kokkonsten som vetenskap och konst med särskildt afseende på helsolärans och ekonomiens fordringar" på 1870-talet. Den innehöll fina och användbara recept som stekt grävling och stuvad ekorre. Men inte nog med det, han berättade dessutom hur man skulle fostra husor och ta bort fläckar och annan värdefull information.

Man kan ju undra varför jag har det med i dagboken, men det är bara för att det är två hundra år sen han föddes. Inte just idag, men under året.

1 januari 2009
Nyårsdagen
Gott nytt år, allesamman!
Jag fick för mig att det var söndag idag och såg till min förvåning att pappa INTE hade ringt. Man blir veckovill när det är tätt mellan helgdagarna.

Det har varit en fantastiskt vacker vinterdag. Solsken, sex minusgrader och frost på marken. Tretton cachar hann vi ta innan det blev för mörkt.

Thomas frågade i gästboken vad geocaching är. Sven-Arnes bror kallar det för "Gömma nyckel, fast för vuxna". Det är en ganska bra förklaring. Vi går in på geocaching.com och får koordinater till olika gömmor och dem laddar vi in i vår GPS. Så går vi ut i skogen och letar med hjälp av koordinaterna vi har fått fram. Själva cachen brukar vara en plastburk, oftast i storlek av en filmburk eller glasslåda. I den finns en loggok där man skriver i att man har varit där. Ibland finns det små skatter, leksaker från kinderägg eller bokmärken eller nåt annat. Då kan man ta en sak och lägga en annan, en reflex eller en implantatskruv. Det finns många varianter.

Gömmorna är ofta på roliga ställen, med fin utsikt eller en historia av något slag. Ibland är det luriga och svåra gömmor, svåra att se eller med en gåta som skall lösas. Ibland är de svåra att nå och kräver klätterutrustning eller en båt eller att man hoppar på tuvor i myrmark. Ibland kan man stanna bilen och logga den, nästan från passagerarplatsen. Det finns alla varianter och det är ett roligt sätt att komma ut i skogen.

Till december 2008 Till februari