Kära dagbok...

Till januari Till mars
28 februari
Mariestad
Jag säger bara en sak: Geocachare är som folk är mest, fast MYCKET trevligare!

Vi har cachat i Mariestad idag. Först var det en träff där vi fick lära oss mer om GSAK, ett program som vi använder i cacheletandet. Det var lärorikt. Hos oss är det oftast Sven-Arne som använder det, jag talar bara om vad det är jag vill ha ut för resultat och så plockar han fram det. Men nu förstod jag vitsen med det, så nu kan vi köra det båda. Och dessutom kan vi köra det på ett lite annorlunda sätt än vad vi har gjort hittills.

Vi var tio som gick ut och åt på kvällen och på vägen hem tog vi några cachar till när vi ändå hade ångan oppe. Sammanlagt 17 blev det i februarikylan.

27 februari
Fredag
Det har varit en konstig dag, full fart fast jag inte hade ett enda möte inplanerat. Jag har hunnit med ganska många och ganska olika saker idag:
- kollat hur det går med inventeringar
- ordnat så att det går ut ett meddelande om ändrade telefonnummer
- kollat leveransstatus på datorer och kaffemaskiner
- lärt ut hur stämpelklockan fungerar
- skrivit ihop en kommentar om häsofrämjande arbete bland vår personal
- gjort en omfattande plan för kundkvalitet
- och letat upp blanketten för handlingsplan för budget i balans.
... och det var den punkten var svårast....

Och så blev det fredagskväll. Nu är det välförtjänt vila några dagar.

26 februari
Lidköping
För tredje gången den här veckan var jag i Lidköping. Cachen som Lena L har berättat om har jag nästan hittat, men det var förfärligt mycket folk just där hela tiden, så jag har inte kunnat leta i detalj än. Det hade varit lättare att leta med hjälp av en hund eller - ännu hellre - ett litet barn.

Nån som har ett barn att låna ut?

25 februari
Vänersborg
Jag var i Vänersborg på möte, en heldag med ledningsgruppen. Det var det första regelrätta ledningsmötet jag var med på och efteråt var jag helt slut. Halv sju var jag hemma. Det är kanske inte så lång dag egentligen, men betänk att jag är rätt gammal.

Den här bilden blir i stället för ett långt inlägg:

24 februari
Konstigt
Jag hade bestämt mig för att byta gardiner i köket och plockade fram en uppsättning ur skåpet. Ett par lätta vårgardiner, tänkte jag, jag tar de gröna... men det var några andra som låg i skåpet. Det konstiga är att jag inte känner igen dem. Inte Sven-Arne heller, men han är inte riktigt tillförlitlig på gardiner.

Men vad gör det? Det blev snyggt och lite vårigt.

23 februari
Datorproblem
Har jag berättat att min laptop har lagt av? Eller det vet jag inte om den har, det kan vara transformatorn, men den svarar inte på tilltal och vägrar starta, trots att vi har försökt i flera dagar. Jag ahr varit förutseende och sparat alla viktiga dokument på en extern hårddisk, men det är lite handikappande att inte ha den. Jag har visserligen en jobbarlaptop men den kan jag inte hantera hur som helst och orka ta hem den varje dag.

Man kanske skulle försöka använda en vanlig telefon för att hålla kontakt med folk i stället?

22 februari
Söndag
Sven-Arne fick ju resan i julklapp. När vi skulle checka ut idag kom jag på att jag hade för lite pengar på mitt konto så han fick betala sin julklapp själv. Som det kan bli.

En av cacharna vi har tagit i Jönköping ligger vid ett vattenkonstverk som är skänkt till kommunen men som ingen vill ha. Jag skrev följande i loggen:
"När jag var barn hade vi en gammal släkting i Värmland som kom och hälsade på ibland. Han hade med sig egendomliga presenter, en gång var det en gondol i guldfärgad plast och en annan gång en lysande glob med små silvriga plastbitar som seglade runt i vatten i lampan när de blev uppvärmda. Som en lavalampa fast på sjuttiotalet och alldeles förfärlig att se på.
Vi försökte ställa hans presenter långt ut på chiffonjén som man gick förbi varje gång man skulle gå till köket. Med lite tur kanske den skulle fara i golvet. Det lyckades inte. Farbror Gösta blev jättegammal så det tog tid innan alla hans hemska presenter kunde ställas undan.
Det är inte så ofta jag tänker på Farbror Gösta, men den förgyllda plastgonodlen var min familjs motsvarighet till fontänen som Jönköpings kommun inte ville ha."

21 februari
Promenaddag
22 kilometer har vi gått idag. Inte så illa. Vi tog fyra cachar på vägen hit i går. Idag har vi tagit 22. Inte illa det heller.

När uttagningarna till schlagerfestivalen började gick det en reklamsnutt på TV, där en jättestor Petra Mede böjer sig ner och frågar efter vägen till Göteborg. I början av filmen stannar en bil och en man kliver ur. Bilen har registreringsnummer 496. När reklamen gick letade vi just efter 495 och vi var inte säkra på hur vi skulle göra. Skulle vi kunna räkna 496 när vi bara hade sett den på TV?
Vi behövde inte fundera för när vi såg 495 så hade reklamfilmen slutat gå.
Ibland hamnar vi i andra dilemman. Om vi ser en bil dom har ett nummer två steg bort när vi åker ut från Coops parkering, hur långt bort skulle vi då vara beredda att vända om vi såg numret vi letar efter?
Idag i Jönköping såg jag 501 och ett kvarter senare 500, som vi letade efter. För första gången vände vi för att ta ett nummer till.

Bäva månde alla småbarnsföräldrar.

20 februari
Julklapp
Sven-Arnes julklapp hade följande rim:
"Vi borde hinna Stenplajan och Rosa Huset, Piren och Idas Park
Friaredalen vore trevligt och Klämmestorp om du känner dig stark.
To small, to wide, Amauros och What?
dem tar vi, sen går vi och äter nåt.
Kanske vid Doughnut eller Skogsbrynet eller så går vi hem
vi bor på Elmgrens gata nummer fem.
Sen kan vi ta The bunker, riksträdet och Art,
Ett tjugotal tar vi nog, med lite fart.
Sover det gör vi som sagt på Victoria
Men det är en helt annan historia."

Den här heögen skall vi tillbringa på Hotell viktoria i Jönköping. Vi skall svärma, geocacha och ha det bra.

19 februari
Samling
På Coop här i stan har den en kampanj. Man samlar små klisterettiketter och när man har fått ihop ett antal får man köpa bestick billigt. Jag har samlat en stund nu och jag är väldigt sugen på de där besticken, tänk att ha finbestick att ta fram när man skall duka extra festligt. Jag har insett att det inte är alla somdelar min vurm för de små klisterlapparna som man skall samla på. Så härmed tillkännages att jag GÄRNA tar emot klisterlappar från alla som inte vill ha dem själva.

18 februari
Stapplande steg
I Skåne la jag ju ut mina första cachar. Nu är de publicerade, "Furutorp 1" och "Furutorp 2" heter de. Den ena är en mystery, den andra är en vanlig traditionell cache. Nu väntar vi bara på att någon skall hitta dem.

17 februari
Dröm
Jag drömde en märklig dröm i natt. Jag var i ett hus, H kom dit. Jag blev nervös och letade febrilt efter något att säga, det räckte inte att säga Hej och att le vänligt. Jag började prata om barnen. Hur är det med... har du hört något från... Jag ångrade mig så fort jag började prata, vad jag än skulle konversera om så borde det inte vara om barnen, men det var redan för sent. När jag hade börjat fråga om den första så var jag tvungen att fråga om de andra barnen också ... så roligt att det går bra för... vet du om de har ... det hade kunnat misstolkas om jag inte uppmärksammade allihop.

Puh - skönt att det bara var en dröm.

16 februari
Åter i Skövde
Jag hade ett möte nere i stan idag. Lunchen åt vi på lokal. Jag valde sushi, fatta hur gott det är! Jag har smakat det några gånger förut men det här var nog den godaste.

Efter jobbet åkte vi ner till stan igen, både jag och Sven-Arne. Eftersom vi håller på så mycket med geocaching har vi insett att vi behöver en GPS var. Om jag är i Göteborg eller i Skåne vill jag ju kunna gå och leta efter cachar själv, och tänk om jag tar med mig GPS-en och de skulel publicera en ny cache här samtidigt. jag är ofta i Lidköping på sammanträden. Det finns en cache vid sjukhuset som Lena har berättat om, den ligger så strategiskt till så jag borde kunna ta den medan kaffet rinner ner. Men som sagt, jag behöver en egen GPS. Nu är den beställd och kommer förhoppningsvis före helgen.

15 februari
Söndag i Skåne
Jag tog mig faktiskt tid att gå en promenad idag, det behövs det med. Jag har lagt ut två cacher vid Furutorp. När jag kommer hem skall jag skriva lite om dem och publicera dem.

Kolla vilken snygg lampa jag hade med mig till mamma i går.

Hemresan gick bra, fast mina medpassagerare var inte glada. Jag missade att jag satt i en vagn där man inte får ha mobilen på...

14 februari
Skåne
Så är jag i Skåne igen.

Jag hade köpt bord och stolar till mamma och allt låg nermonterat i bilen. Precis när jag skulle åka in med dem till mamma kom jag på att jag hade glömt insexnyckeln. Jag kollade först i pappas bil för där brukar finnas allt möjligt. Det låg en tumstock i dörren på förarsidan och ett långt skohorn i baksätet, men annars var där tomt.
- Har du nån insexnyckel, frågade jag pappa.
- Ja, den ligger på sin plats, svarade han.
- Och var är det då?
- I verkstan.
Jo tack, det var informativt.

13 februari
Vetenskapligt
På morgonnyheterna sa de att en undersökning visar att personer med stor hjärna tenderar att vara mer introverta. En intressant tanke. Det innebär väl också att extroverta personer har liten hjärna?

Anna-Sarah ringde tidigt i morse. Hon skall komma hit en sväng under dagen och jag lovade att lägga ut en nyckel. Eftersom jag ändå skall till Skåne behöver jag den inte själv så jag la ut hela nyckelknippan. Först framme vid sjukhuset kom jag på att nyckeln till mitt kontor fanns i samma nyckelknippa.

Tja... det är bara att konstatera. Jag är en mycket utåtriktad person.

12 februari
Förvirrat
Sven-Arne svarar alltid väldigt ordentligt i telefon på jobbet.
"Meliorförvaltningen, Sven-Arne" säger han. I dag försökte han göra två saker samtidigt och svarade "Melior, Sven-Arneförvaltningen". Fortfarande när jag tänker på det så tycker jag att det var vansinnigt roligt.

11 februari
Mer föräldraledigt
Tio cm nysnö, jo man tackar. Jag hittade bara en gammal spånskyffel och skottade så gott jag kunde med den. När jag var klar hittade jag snöskyffeln. Den såg oanvänd ut. Det är den fortfarande.

Den nya kylen kom. Två elgubbar som råkade finnas på gården just då hjälpte till att ställa den på plats och att baxa ut den gamla på kökstrappan. De kommer att ta in tidningen och posten också. Jag får se till att de blir bjudna på tårta en dag.

Så hämtade jag pappa och han var nöjd med köket och resten av huset. Så la jag nyckeln på plats och åkte till mamma lite hastigt innan jag åkte hem.

Hon satt i matrummet när jag kom.
"Kocken såg dig i går,", sa hon och fortsatte "Han säger att du och jag är så lika. Det tar jag faktiskt som en komplimang."
Jag log hela vägen hem.

10 februari
Pappaledighet
Vårdplanering för pappa.
Hjälp morgon och kväll. Hjälp med handling. Städning. Dela medicin. Rollator. Varm mat varje lunch. Hämta in tidningen och posten.
- Men är det något mer du vill ha, något vi har glömt att fråga om?
- Ja, jag undrar om jag kan få en permobil.
Bra försök.

I morgon blir han utskriven. Jag åkte och beställde en kyl och frys, den levereras i morgon förmiddag. Jag har dessutom handlat, ordnat porslin och annat åt mamma, skurat duschen och lagt silikonsträng runt båda toastolarna. Erkänn att jag är duktig.

9 februari
Lantlig idyll
Pappa ligger på sjukhus i Hässleholm och mamma är på Skansenhemmet i Vittsjö. För första gången i mitt liv sover jag ensam i stora huset i Furutorp. Jag har bott solo i lillstugan på gården, men aldrig i stora huset. Antingen har någon av mina föräldrar varit där eller någon av mina syrror. Maria (den elaka människan, är jag verkligen släkt med henne?) skickade ett SMS vid halv tio och frågade om det spökade. Det gjorde det i och för sig inte och det finns inga möss som rasslar i väggarna heller. Trots det tog jag det säkra för det osäkra och sov med lamporna tända.

8 februari
Söndag i Götet
Vi tog en cachingtur innan vi åkte hemåt. Bland annat hann vi med en runda i skogen bortåt Botaniska. Alla som håller på med geocaching vet hur många nya ställen man besöker varje gång man är ute.

Väl hemkommen packade jag bara om väskan. I morgon skall jag till... hrm... Göteborg på heldagssammanträde och därifrån tar jag tåget direkt till mina föräldrar i Skåne. I natt fick jag en uppenbarelse. Pappa har en stor kyl i köket och så en frysbox på vinden en trappa upp. Han orkar inte gå i trappor längre. Vi har pratat om att köpa ett frysskåp och ställa i tvättstugan. I natt fick jag som sagt en uppenbarelse - vi köper en kylfrys och ställer i köket såklart. Det borde jag ha kommit på förut. Jag ringde till pappa och sa det. "Det har jag också tänkt på" svarade han. Hade han talat om det förut så hade jag inte behövt fundera ut det mitt i natten.

7 februari
Götet
Vi åkte till Göteborg idag. Anne skulle administreras till tåget mot Mariestad och Anna-Sarah som just har fyllt år skulle våldgästas. Vi gick på restaurang, eftersom Casa de la Sarah inte erbjöd ett enda någe i matväg. Förrätt och varmrätt tog vi där. Semletårta till dessert gjorde vi själva hemma hos Anna-Sarah. Värdinnan själv somnade mitt i deckaren. Det upptäckte vi när eftertexten började rulla. Hade hon varit vaken hade hon genast bytt kanal.

6 februari
Senap
Senap fanns på inköpslistan när vi handlade i går. Vi gick till senapshyllan.
- Skall vi ha en sån som du? frågade Sven-Arne.
Vad menade han?
Skånsk? Stark och söt? Eller - hemska tanke - Orginal?

5 februari
Ambition
Vi säger varenda kväll att vi skall lägga oss tidigt och ändå tar det en förfärlig tid innan vi kommer till ro. Det straffar sig varenda morgon. Men i kväll skall vi lägga oss tidigt. Så är det bestämt, precis som alla andra kvällar.

I morgon skall jag på datautbildning i Göteborg. Jag skall lära mig att publicera i ett nytt verktyg som vi avänder på jobbet. Det skall bli intressant. Men som sagt. Jag måste lägga mig tidigt för att orka.

4 februari
Tröst
Det är lite tungt just nu. Mina föräldrar är ganska krassliga (eller "skrabbeda" som pappa själv skulle ha sagt). Jag tänker på dem hela tiden, hur vi skall hitta en bra lösning för att de skall kunna leva ett gott liv och hur jag skall kunna hjälpa dem och vad jag skall föreslå biståndsbedömaren på kommunen. Det är inte enkelt.

På kören i kväll sjöng vi Psalm 23, det var trösterikt.
"Yes, though I walk through the darkest valleys of death
I fear no evil, for you're here with me,
and you will comfort me,
your rod and your staff will comfort me...

3 februari
Nitton
Jag ringde Anna-Sarah vid halv sju, för jag tänkte att hon kanske skulle vara på väg till jobbet. Det var hon inte för hon skulle jobba kväll. Efter mötet i Mölndal ringde jag igen men utan att få svar. Jag, Laila och Marianne åt lunch på stan och sedan ringde jag igen.
"Vad synd att du inte ringde tidigare!" sa Anna-Sarah.
Ursäkta, det var du som inte svarade.
Jag åkte ut till hennes jobb och fikade med henne i stället. Blir man nitton år så blir man.

2 februari
Ombytta roller
Jag skulle slita upp dörren, braka in och vissla. Dörren skulle slå igen bakom mig så att den lilla frostade glasrutan i dörren skulle skallra. Mamma skulle ropa till svar och jag skulle storma ut i köket och äta cornflakes, mjölk och lingonsylt medan jag berättade om min dag, så skulle jag försvinna ut för att leka med Åsa eller Lena Hedlund. Men en septemberdag när jag gick i tvåan eller trean så svarade inte mamma. Hon hade gått en hel sommar med huvudvärk och den här dagen när jag kom hem låg hon på soffan med ansiktet bortvänt för hon hade så ont.

Nästa minnesbild är att mamma var på sjukhus och pappa tog hand om oss. Jag lärde mig två nya ord som betydde samma sak - "meningit" och "hjärnhinneinflammation". På söndagarna åkte vi in till Kristianstad och hälsade på mamma som var på isoleringsavdelning. Vi stod ute på gården och fick bara titta på henne genom en glasruta. Eller fick vi gå in till henne? Jag är inte säker.

Pappa var duktig på att laga mat men han hade inte riktigt tålamod med oss när vi krånglade och inte ville äta frukost. Det slutade med att vi fick vad vi ville, bara vi inte bråkade. Ulla åt gröt, Inger åt blodpudding med sirap och jag antingen blodpudding eller cornflakes. Havregrynsgröt lärde jag mig inte äta förrän jag var arton. Maria, var fanns hon? Om jag var nio borde hon ha varit fem. Kanske var hon hos farmor.

Pappa blev också sjuk. Eller så var han sjuk innan mamma för när pappa låg på isoleringen var mamma hemma. Jag minns att vi blev stoppade av polisen när mamma gjorde en olovlig sväng på motorvägen när vi skulle hälsa på honom. Kanske låg de på isloering samtidigt, men troligen låg de hemma. Kanske var det Farmor som tog hand om oss. Kanske var det Moster Inger.

Nåväl. Det där är många år sedan. Nu är mamma på korttidsboende på Skansenhemmet. Pappa har blivit inlagd på medicinavdelningen i Hässleholm idag och Maria håller på att administrera allt runt omkring, innan hon åker hem till sitt i morgon. Jag skall fixa lite pappersexercis och ta en del kontakter med kommunen och sjukvården och om ett par veckor skall jag åka ner och hjälpa dem. Rollfördelningen mellan föräldrar och barn ändras med åren.

1 februari
Skogspromenad
Tre minusgrader och vindstilla. Vi gick en sväng i skogen vid Simsjön. En skön promenad en vacker vintersöndag.

Jag har sagt tusen gånger att man kommer tillspännande ställen när man hålle rpå med geocaching. Idag letade vi efter en som hette "Bokskogen". Och vad gick vi i för terräng?
Granskog!
Först 75 meter innan gömman såg vi det första tecknet på lövträd över huvud taget och vid gömman var det bara bokar.

Vi har funderat på ett par egna gömmor nu. Oftast består gömmorna av filmburkar. Var får de alla filmburkar ifrån i dessa digitalkameratider? Vi har lite andra bra burkar i åtanke, vi har sett några riktigt fiffiga när vi har varit ute och letat själva. Så sakteliga har vi läst in oss på geocachingregler och det är snart dags att göra dem klara och lägga ut dem.
Till januari Till mars