Kära dagbok...

Till februari Till april
31 mars
Tänkvärt
Dagens citat:
"Kvinnor beklagar sig ofta högljutt över att de bara får 85 procent av männens lön.
Men herregud - de har ju sin egen lön också!"

30 mars
Fimbulvinter
Det borde vara en ände på den här fimbulvintern. Jag tittade tillbaka på bilder från tidigare år och insåg att det kanske kommer att bli vår till slut även här. Den här tog vi 17 april för ett par år sen. Är vi här om två och en halv vecka?

29 mars
Hemåt
Vi städade efter oss i Anna-Sarahs lägenhet och åkte hemåt. Vid sju var vi hemma och jag kunde börja förbereda mig för bostadsrättsmötet i morgon. Det lär bli mitt sista, om man bortser från årsmötet i maj. I våras var pappa och mamma på besök. De parkerade på innergården medan vi åt söndagmiddag. Pappa tror att det var tillåtet för att jag var ordförande så han tycker att det är synd att jag lämnar uppdraget. En vacker dag skall jag lugna honom på den punkten.

28 mars
Göteborg
David och Greta och vi två hade avtalat att gå på restaurang den här dan. Vi försökte locka med dem på en promenad först, men de var för trötta och valde att stanna hemma och vila. Själva gick vi några geocachingvändor på stan, tänk, så mycket frisk luft det går att få. Fram emot kvällen åkte vi för att hämta dem. Längs vägen såg vi en cachegömma uppe på ett berg. Jag var inte skodd för några större bravader, så Sven-Arne klättrade själv upp på bergknallen och tog den, med söndagsbyxor och finskor. Han klarade sig utan att åka kana, annars hade vi väl fått äta på McDonalds.

Efteråt åkte vi till Ramberget. Utsikten därifrån är fantastisk. Vi har varit där förut, för David och greta var det första gången. Earth Hour gick förbi ganska spårlöst, fast Älvsborgsbron var faktiskt släckt några minuter strax före halv tio.

27 mars
Fredag
Så blev det fredag den här veckan också. Det är lovsångsmässa i kyrkan, men jag ringde återbud. Vi är helt enkelt lite för trötta för att gå dit.

Anna och Anna-Sarah är här. Anna är au pair i Frankrike i vanliga fall, men skall göra högskoleprovet i morgon. Själva skall vi packa i kväll och åker till Anna-Sarahs lägenhet i Göteborg i morgon bitti. Vi skall gå på restaurang tillsammans med David och Greta i morgonkväll. Åter på söndag.

26 mars
Stinsa
En lång dag i Vänersborg. Jag är så ny i min syssla så jag har all möda att hinna med och förstå själv vad jag gör. Att förklara för andra är ett snäpp värre ändå.

Vår informatör kommer från IKEA. Hon har lärt oss tre ord som används på IKEA över hela världen. Stinsa är ett av dem. När de skulle kolla läsbarheten i meddelanden på IKEA gav de dem till stinsen i Älmhult. Om han förstod texten så var den skriven så att vem som helst kunde förstå vad det betydde.

25 mars
Onsdag
Våffeldagen. Jag kan tala om att tre våfflor till middag innehåller nästan två tredjedelar av mitt energibehov. Jag tog gräddfil och röd kaviar på två och jordgubbsyoghurt på en. Allihop var jättegoda.

Jag har jobbat i Vänersborg idag. Jag blev påmind om Bob Dylan när jag var där så på hemvägen har jag suttit och skrålat "Quinn the Eskimo" hela vägen. Sven-Arne, min lille raring, sorterar in noter. I körpärmen fanns en massa julnoter som inte behövs på ett bra tag och de skulle sorteras ut. För varje not har han sjungit en truddelutt. Det är lite speciellt att lyssna på Rudolf med röda mulen nu. Å andra sidan var det elva minusgrader i morse så det kanske är befogat.

Pappa är på sjukhuset igen. Hoppas att de kommer fram till vad han lider av den här gången.

24 mars
Gabriel
I dag har Gabriel namnsdag. Det är ett vackert namn, Gabriel. Jag jobbade som barnflicka i en familj i Uppsala ett tag, åt en ettårig liten Gabriel. När jag tänker på honom är han fortfarande ett år. I verkligheten är han nog snarare 27.

Idag var Sonjas barnbarn Vera på besök på jobbet. Hon var åtta månader och hade små risgrynsframtänder och ett strålande leende. Jättegossigt!

23 mars
Tough luck
I morse var det vitt ute igen. Det var bara några centimeter, men det kom ny snö i samma takt som det smälte på marken, så det är fortfarande vitt. Jag har väderrapporter på datorn och följer dagligen Italiens och vårt väder. I kväll är det 12 grader i Rom. Här är det nollgradigt.

I morse chockade jag Hilda så hon har inte kommit över det än. Jag skall inte återberätta vad det handlade om, det tror jag inte hon vill, men hon har återkommit till det flera gånger under dagen. Min kommentar var inte elak eller dum eller så, den var nog bara oväntad.
- Jag är bara ett barn, jag skall inte behöva höra sånt! säger hon.
Tough luck, Hilda.

22 mars
Söndag
Vi sjöng i St Johannes idag. En av sångerna var en bossanova och jag har gått och nynnat den här hemma i flera veckor. Texten är bland annat
Ofattbart, att du som skapat himlar med ditt ord
hör min röst när jag behöver dig
Men mitt hjärta säger mig:
Av alla på jord, allra mest så älskar du mig.


Så är det Jungfru Marias bebådelsedag idag. Med nutida mått mätt var hon förfärligt ung, hon skulle ha gått i högstadiet om det hade varit här.

21 mars
Ljusa kvällar om våren
Vi skulle bara åka en kort sväng, förbi återvinningsstationen och så ta ett par nära cachar innan vi åkte hem igen. Det blev tretton och en rejäl promenad. Ändå hann vi grilla på trädgården innan det blev för svalt ute.

I kväll har jag pratat med Maria. Vi har lärt oss namnet på en ny sjukdom - temporalis arterit. Snart kan vi doktorera i medicin båda två.

20 mars
Fredag
Kvart över sex i morse åkte jag hemifrån. Trots trassliga tåg hann jag till Mölndal innan mötet klockan nio. Så jobbade jag hårt till halv fyra och fick springa till bussen. Kvart i sju var jag i Ryd och gick direkt till kyrkan. Att fira mässa på fredagskvällarna är ett skönt sätt att börja helgen.

19 mars
Skövde
Vi var på studentspexet i kväll.
Undrar varför vi inte har varit på det tidigare?

Anna-Sarah har tröttnat på att vänta på att jag skall beställa hennes biljett till Irland och har ordnat det på annat sätt. Hon har inte skällt på mig för att jag inte ordnat den. Jag tror att det innebär att hon accepterar att det var för svårt.

Förra helgen hittade syrran ett foto från när jag slutade gymnasiet. Det sägs att vi är lika, jag och Anna-Sarah.

18 mars
Skövde
När jag gick ifrån Fredriks rum i går sänkte jag hans skrivbord i botten. Jag försvarar mig med att det var Tores idé. Å andra sidan satt Fredrik i Britas rum i Mölndal och höjde hennes skrivbord till dubbel höjd så han kunde inte säga något.

Idag var jag faktiskt i Skövde. Städerskan kom och ville fixa mitt rum.
Bry dig inte om det sa jag, jag har inte varit här sen du städade sist.

Jag gick iväg för att ta bussen ner till sångövningen på stan nu i kväll. Kvällen var stilla, kylig och tyst. Egentligen en väldigt skön kväll. Och ju längre jag gick dest tyngre blev mina steg, samtidigt som klumpen i halsen blev större och större. Kanske var det Skåne som spökade i huvudet eller att Anna-Sarah vill att jag skall boka en enkel biljett till Irland åt henne. Eller så var jag bara för trött. Till slut vände jag och gick hem igen. Har man en klump i halsen skall man gå hem, göra i ordning en kopp te och sätta sig i soffan med en filt om knäna. Inte kämpa sig iväg på sångövning.

17 mars
Resandefolket
Jag tillhör resandefolket tror jag.
Morgonbussen missade jag så Sven-Arne skjutsade mig till stationen.
Så tåg från Skövde till Alingsås.
Fredrik väntade på stationen och så åkte jag med honom till Mölndal, på så sätt sparade jag en halvtimma.
Efter mötet i Mölndal åkte jag med Brita till Vänersborg och så var jag där på möte. En stund hann jag låna Fredriks kontor (han var ju ändå i Mölndal) innan jag skulle ta tåget hem.
Tåg från Vänersborg till Herrljunga.
Tåg från Herrljunga till Falköping.
Tåg från Falköping till Skövde.


16 mars
Snabbvisit
Jag, Maria och pappa åkte till Hässleholm och träffade en bankjurist. Och så åkte Maria till sitt och jag och Sven-Arne och jag till oss. Jag känner mig lite medtagen nu efteråt, det var egentligen ganska jobbigt. Fast det är kanske bättre att göra det jobbiga nu än om några år?

15 mars
Söndag
Först gudstjänstvärdar. Så sångövning inför långfredag. Så resa ner till Skåne, via några cachar längs vägen. Vid åtta var vi nere. Maria har varit i Furutorp en vecka och hade lagat middag tills vi kom. Det var lite lyxigt. Hon har städat och plockat och rensat och haft sig, hon har gjort underverk på en vecka.

14 mars
Billingen
En långpromenad på berget. Sex km blev det, men det var ganska jobbiga kilometrar. Visserligen har vi barmark här nere i Ryd, men uppe på Billingen var det 15 cm blötsnö, myrmark och obanad terräng. Det kändes som en rätt bra runda ändå, särskilt som lille Sven-Arne gick ner sig på myren och blev sjöblöt om foten. Tretton cachar blev det innan vi var hemma igen.

Kvällen ägnades åt schlagerfestivalen. Det fick en oväntad vändning, vem trodde att en operasångerska skulle vinna? Själv höll jag på Caroline av Ugglas, hon kom bättre än vad jag hade trott.

13 mars
And now - tubular bells!
Det har varit en lång vecka. Omväxlande och rolig, men lång. Jag hann inte riktigt det jag hade tänkt idag, men det kom saker emellan som inte kunde vänta till nästa vecka.

För en massa år sen såg jag en konsert med Mike Oldfield på TV. Han hade gjort en liveversion av sitt paradnummer Tubular bells. Den började med ett par gitarrer och en elbas. Så är det en röst som säger "And now - trumpets" och så kommer trumpeterna in. Och så lägger de på ett instrument i taget. Skedar och pukor och stråkar och allt möjligt. Och så säger speakerrösten "And now - tubular bells!" och då kommer klockspelet som är själva klimax i stycket. När vi förberedde kvällens gudstjänst sa kantorn "Lyssna på det här" och så spelade han ett eget arrangemang på en psalm. Först som vanlig koral, så kanon, trestämmig kanon. "Och nu - med sext!" sa han, Ryds svar på Mike Oldfield. Samma stycke spelade han som postludium och det var en ära att ha fått höra den två gånger.

12 mars
Lättskrämd
Jag satt på jobbet på morgonen. Någonstans hörde jag en mobil ringa, det måtte vara Lailas telefon, eller kanske stod Pär borta vid kopiatorn och det var hans telefon jag hörde. Men de svarade inte och till slut insåg jag att det var min egen som låg i innerfickan på jackan i min garderob. När jag väl hade fått fram den hade den tystnat.

Det var syrran som ringde nere från Skåne, såg jag i displayen. Jag ringde genast tillbaka, för jag var rädd att det var något allvarligt. Hon svarade genast.
- Bra att du ringde, skall jag sätta på värmen i lillstugan, så att det är varmt när ni komemr i helgen? frågade hon.
Puh, jag hade visst skrämt upp mig själv.

11 mars
Jobb
Redan i morse när jag gick till jobbet visste jag vad jag hade på att-göra-listan idag. Men så öppnade jag mailen och så ringde telefonen och sen rusade dan iväg. Strax före fem skulle jag börja med det jag hade avsatt dagen för... men då var jag så trött så jag förstod inte längre vad det var jag skulle göra. Det var bara att stänga av och gå hem och hoppas att huvudet är klarare imorgon.

10 mars
Göteborg
Dagen har tillbringats i Göteborg. Vi hade tre processer vi skulle gå igenom i vår arbetsgrupp men vi hann bara prata om patienttransporter. Det var två göteborgare i min grupp och de har ju så rolig dialekt så jag fattar inte varför folk skrattar åt mig.

I kväll har jag varit i kyrkan. Jag kandiderar för POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan) i kyrkovalet och vi hade vårt första möte i kväll. Det är en ny erfarenhet så det skall bli spännande.

9 mars
Skrattar bäst som skrattar sist
Hilda satt och läste SLA över axeln på Sven-Arne i morse.
"Birgit Friggebo?" sa hon. "Tänk att vara döpt efter ett skjul!"

Men skrattar bäst som skrattar sist. Själv var jag i Vänersborg på sammanträde. På hemvägen behövde jag få tag på Lars i städet på sjukhuset. Han har just bytt telefonnummer och hans nya nummer har jag inte lagt in i telefonen ännu, jag har inte varit på mitt kontor på en vecka. Jag kollade senaste nummer och hittade ett SMS där det stod "Ring mig / Lars" ... och så ett telefonnummer. Jättebra, tänkte jag, och ringde - till Lars som är pastor i Gävle.

8 mars
Söndag
Jakob och Mia kom på middag. Jag var lite vårinspirerad när jag dukade och låtsades inte om att snön yrde utanför fönstret. Et par timmar senare kom Hilda som har parollen "Jag kom, jag åt och jag spillde" men kaffefläckar går bort i tvätten så det gjorde inget.

Jakob och Mia hade fått för sig att jag fyllde år och köpte en present till mig. Men så kollade de på birthday.se innan de åkte (för att kolla vad jag fyllde?) och såg att det var långt kvar. Presenten lämnade de hemma, det var väl synd, och i stället fick vi en chokladask. Vi tog varsin bit till kaffet och har ställt resten i skafferiet. Vi är ett under av diciplin.

7 mars
Lördag
Först en liten dementi efter gårdagens inlägg. Det finns gott om böcker om hur man skall bli lycklig, men få om att vara till freds med livet. Möjligen undantaget böckerna om Damernas Detektivbyrå.

Vi har varit en sväng söder om stan idag. Vi had eosm ambition att titta på ställen där vi skall lägga ut några egna cacher, men det var halt och kallt där vi skulle titta så vi bestämde oss för att spara det tills det blir varmare. I stället letade vi cacher från Tidaholm, över Ekedalen och bort mot Stenstorp.

Andra Chansen pågår på TV. Hittills har det inte stämt med hur jag skulle ha röstat.

6 mars
Livet
På något konstigt sätt är det inte riktigt come il faut att vara lycklig. Det finns få böcker om det, det ger inga rubriker och inget genomslag och är svårt att beskriva i text för det griper inte tag i läsaren.

Men om man är lyckligt gift, med ett bra jobb, intressanta arbetsuppgifter, ett gott liv, ordnad ekonomi, syrror som man kan dela föräldraansvaret med, rolig fritid, lagom trädgårdstäppa där snön håller på att smälta, en bil som är skön att köra, barn som skall komma på söndagmiddag och har fått tulpaner av sin man på fredan - då kan man bara vara lycklig.

5 mars
Hurra!
Idag tog vi en svår cache.
Vi visste inte var den låg, för koordinaterna var påhittade.
Vi tog den på informationen:
Sjöutsikt
Nära litet universitet
11 trappsteg leder dig fram
Under


Nu var det inte riktigt sant att vi tog den bara på det. Vi hade varit och sökt på rätt ställe ganska tidigt i vår jakt på den. I helgen bekräftade Klabbe att vi var på rätt väg och idag var det bara att logga den.

4 mars
Bilkörning
Det går inte att lära gamla hundar sitta. Och det går inte att lära mig att blinka i rondeller.

Jag blinkar vänster när jag skall svänga vänster i rondellen. Höger när jag skall till höger och inte alls när jag skall rakt fram. Så lärde jag mig det när jag övningskörde. Ibland försöker jag komma ihåg att blinka vänster och så slå över till höger när jag skall ut ur rondellen men det är omöjligt att komma ihåg. Sven-Arne kommenterar det ibland men jag bryr mig inte om det.

Jag har sett polisens fartkamerabil flera gånger de senaste dagarna. Ibland har jag mött bilar som har blinkat och varnat för kontrollen men jag gör det aldrig själv. Varför skulle jag det? Den som är onykter eller kör som en idiot, den vill jag ju skall fastna i kontrollen. Det vore som att varna någon som snattar på Coop, och säga att "passa dig, det står en kontrollant där borta".

3 mars
Dator
Jag skall till Mölndal i morgon. Då skall datorn vara med, så var det uträknat. Jag laddade ryggsäcken innan vi skulle gå och träna. Efteråt bytte vi om och så tog jag ryggsäcken och började gå. Den var ovanligt lätt - det hjälper tydligen att träna, tänkte jag.
Nu i kväll vid halv tio när jag tittade i ryggsäcken såg jag att jag hade glömt själva datorn på jobbet. Som det kan bli.

I morgon får vi fara den vägen när vi skall till stationen.

2 mars
Undrens tid är inte förbi
Anna-Sarah har varit här ett par dagar. På eftermiddagen idag skulle hon tillbaka till Göteborg. Jag har predikat tusen gånger för henne om att hon m.å.s.t.e. plocka undan efter sig, snygga till på sitt rum, diskbänken, handfatet och alla andra ställen som hon har råkat passera och där det har varit praktiskt att lägga små högar medan hon har varit hemma.

Men mina döttrar har en defekt, de är sekventiellt lomhörda och hör inte när jag predikar.
När jag tänker efter kan de ha ärvt lomhördheten efter sin far.

Fast nu har något ändrats så när vi kom hem idag och det var riktigt snyggt inne. Lyset var släckt, datorn avstängd och dörren låst. Man upphör aldrig att förvånas.

1 mars
Sköna söndag
Vasaloppet på TV, långsam frukost med GP, och så en extra kopp kaffe till spurten. En rejäl bensträckarpromenad hann vi i det bleka ljuset och i kväll har jag fållat några gardiner och pratat med syrran som har varit i Skåne över helgen. En alltigenom stillsam söndag med andra ord.

Till februari Till april