Kära dagbok...

31 jan
Syskonkärlek
Döttrarna var ute och fikade idag. Anna-Sarah åt (enligt vad ryktet förtäljer) tre bakelser och drabbades av ruelser, vilket Ann-Ewa såg.
- Jag kommer att bli tjock, sa Anna-Sarah.
- Det skulle innebära en viktminskning, svarade hennes syster.
Och en gång hörde jag Ann-Ewa säga
- Usch, vad jag har ont i huvudet.
- Det säger du bara för att göra mig glad, svarade hennes syster.

30 jan
Namn

Idag berättade jag för kollegan om läraren på gymnasiet. Knudan hette han för han hade en stor vårta på kinden. Så opererade han bort vårtan. Varpå alla kallade honom Udan i stället.
Och på tal om namn så har jag och Sven-Arne hämtat upp följande vackra och poetiska text ur minnenas bråddjup:
"Kalle Kulör han lägger ner rör
Han lägger ner rör och han mokar.
Och ingenting gör det Kalle Kulör
att rör går i kringelikrokar."

29 jan
Orientering

Jag var nere i kulverten (plan 1) på jobbet idag. Jag har varit där tusen gånger men det hjälper inte.
Jag tar trappan ner. Kommer till kulverten - och ser mig omkring bråkdelen av en sekund i förvåning över att det var DÄR jag kom ut. Likadant när jag går från plan 1 till plan 2, entréplanet. Jag är aldrig riktigt säker på att jag kommer upp där jag tänkte mig.
Idag skulle jag leta upp datastudion i kulvertplanet. Jag vet precis var den är men jag hittade inte den. Jag gav upp, återvände till kontoret och ringde i stället.

28 jan
Tidningsskriverier
I går hade jag en journalist på besök. Jösses, säger jag, min guldfisk är mer pratsam än vad hon var. Jag pratade och pratade och visade och gav material och drog iväg henne till en avdelning så att hon skulle kunna fotografera och jag tror att hon sa tio ord på hela intervjun om jag inte räknar med "Nej tack, jag drack kaffe precis innan jag åkte hit."
Idag kom intervjun i tidningen. Ett ämne som jag tycker är roligt och som jag pratar om varenda dag och intervjun var så tråkig så jag orkade inte läsa igenom den själv ens.

27 jan
Må hon leva i hundra år
Jag fick brev från mamma idag. Hon skrev ett fantastiskt brev, den gamla damen, där hon berättade om sin uppväxt och var hon bodde och hur det var. Roligt, rappt och underbart att läsa.
Som det här:
"Bagar-Liss bodde rakt över vägen, men hans lilla hus är nog borta sedan länge. Han brände sig på ett brö, och vart dö. Nu ligger han bland skorpor och smulor."
Men även en hel del allvarligt som jag aldrig har hört henne berätta förr. Jag blev tagen av vad jag läste och skall be henne att hon skriver mer, för det var en stor upplevelse.
Jag hoppas att hon lever länge så att hon hinner skriva mer om sitt liv.

26 jan
Näring
På jobbet hade vi provsmakning på kosttillägg idag. Somliga smakar så att man måste vara väääldigt sjuk för att tolerera dem medan andra är riktigt goda. En av sorterna ska jag tipsa mamma om. (Hon har parkinson och är så mager så man behöver knappt sätta på dubbelt porto om man ska skicka henne med posten.)
På torsdag har vi personalmöte. Då tänker jag tvinga mina kollegor att smaka på preparaten.

25 jan
Livet är konstigt.
När somliga bestämmer att "nu kommer vi att köra allt enligt reglerna" så innebär det att reglerna och rutinerna inte längre gäller och att det bara blir mer komplicerat, fast för någon annan än den som bestämde att det var regelverket som skulle följas.
Ibland hinner man knappt med i svängarna.

24 jan
Familjehelg

När Anna-Sarah var liten på riktigt så kom hon in en natt och frågade "Hur många spikar finns det i Sverige?"
Suck....

I morse kom hon intassande och sa "Nu vet jag varför det heter cashewnötter. Det är för att de är så dyra. Det kostar så mycket cash."
Smarting...
Ann-Ewa har mestadels suttit vid datorn. Med lite tur hinner man låna sin dator tre minuter i streck innan hon vill tillbaka till sina kontakter.
Och Sven-Arne släpptes loss med en borrmaskin idag, även han måste ju få roa sig när det är lördag.
En hylla till radion i köket blev det.
Själv bakade jag 140 bullar och det känns präktigt och bra.

23 jan
Virus

Jag håller på med utbildningar på jobbet. Hundratals personer som skall utbildas om hygien och livsmedelsagen och virus och smittorisker och hur man håller rent skärbrädor och om hur farligt det är med ärtsoppa.
Idag är det paus i utbildandet. Tusen saker som skall utföras på en dag och nästan inget hann jag med.
*Pust*
Och så är det jämt ett år sedan jag slutligt flyttade från det här huset.

22 jan
Barndomsminnen
Alice Babs var på TV ikväll. Som barn tyckte jag att mamma och Alice Babs sjöng likadant. Fortfarande kan jag höra mammas röst inom mig när jag hör det.

21 jan
Präster och pastorer

På studiecirkeln i kyrkan i kväll kom vi att tala om internerna som rymde i Kumla. Frikyrkopastorn tyckte att man skulle haft torn, k-pistar och sträng bevakning så skulle rymningen aldrig hänt. (Sa jag att han var frikyrkopastor?)
Och församlingsprästen och jag hade en diskussion om skillnaden mellan att vara älskad och att vara förlåten. Jag vill inte vara förlåten, jag vill duga som jag är. Att vara förlåten är lite för mycket underkastelse. Vi kom fram till att vi egentligen menade samma sak, prästen och jag, fast vi uttryckte det på olika sätt.
Det är skönt med en präst som lugnt, stillsamt och enkelt kan förklara det svåra så att man accepterar svaret.

20 jan
Tröst
Min käre Sven-Arne tyckte att jag var alltför dyster på lunchen (vilket jag också var) så han letade upp en jumper i butiken och köpte den åt mig bara för att han tänkte att jag skulle klä i den (vilket jag också gjorde).

19 jan
Personligt
Idag fick jag post av en kompis. Riktig post, inte "Vidareförmedlat budskap" eller massutskick av något annat slag, utan Ett Personligt Brev. Det kändes nästan lite högtidligt.

18 jan
Enkel ekvation
Bra sällskap. Ledig söndag. Snö. Sol. Tre minus. Kaffetermos. Hembakade bullar. Sittunderlag. Långpromenad.
Resultat: En underbar eftermiddag.

17 jan
Hemresa

Vi åkte hem så pass tidigt på eftermiddagen att det fanns en hel underbar lördagskväll kvar, trots att vi hade hunnit med mycket i Göteborg.

16 jan
Sista julklappen

I julas fick Sven-Arne en present med följande text:

Jag tänkte på Thailand eller kanske Madrid
Men än om jag ville så tar det sån tid.
Nej, målet fick vara på närmare ort,
dit och tillbaka fick gå ganska fort.

Så vi for till Göteborg idag, Sven-Arne och jag. Vi tog tåget direkt efter jobbet och var på opera på kvällen. Tre timmars föreställning och vi satt och log hela tiden. Helt vansinnigt fantastiskt bra! De som säger att de inte tycker om opera har bara inte lyssnat tillräckligt på det.

15 jan
Världens bästa chef
Vi hade personalmöte idag. Ett vanligt möte, ledningsinformation, styrelsen si och budgeten så, information ditt och meddelande datt. Och när mötet närmade sig slutet berättade chefen om när vi tog ner ljusstakarna i tisdags, och att vi hade stimmat om godispåsar på julgransraskningen. Så vi fick varsin påse med ett par kolor, en kexchoklad och en clementin - och stränga förhållningsorder att FÖRST äta middag INNAN vi öppnade påsarna.
Och i julas fanns det inte budgetutrymme (och tillåtelse) att bjuda personalen på både julbord och julklapp så när vi åt julbord så fick vi pepparkakshjärtan som hon själv hade gjort, spritsat våra namn på, satt i snören och en lapp där hon hade skrivit en vers om var och en.

13 jan
Kärleksbevis

Idag har utbildningarna på jobbet börjat. Jag och två till håller i dem. Jag skulle visa hur man mäter bakterier och bakterieodlade mitt eget handslag.
Sven-Arne var och lyssnade på vad jag sa.
Och höll mig ändå i handen på hemvägen.
Är inte det kärlek så säg?
Och så är det Tjugondag Knut. Julgransraskning och bort med julpyntet på jobbet. Dock utan större arrangemang runt omkring.

12 jan
Sven-Arne klarar allt
Sven-Arne har varit ledig och bakat semlebullar. Framför teven tog vi varsin semla. Och det var stadiga bamsingar han hade bakat! Säkert 15 cm i diameter.

Och dessutom har han letat upp min första hemsida. Ganska roligt att se igen. Gamla inägg som jag trodde hade försvunnit för gott och gamla dagboksanteckningar som var roliga att se igen.
Fast visst.
Det sken igenom ibland att livet inte precis lekte alla dagar.

I kvällningen var han nog lite trött, Sven-Arne. Han stod med en elektrisk tandborste i ena handen och en vanlig tandborste i den andra. Det var svårt att få det att stämma med tandkräm. Bytte plats på händerna och fick inte det att stämma ändå. Bytte igen och inte hjälpte det då heller. Då först föll polletten ner, att han stod med två tandborstar.

11 jan
Annie

I gårkväll var vi på musikal på stadsteatern här i Skövde. Det var så fantastiskt bra så man fattar inte att en amatörteater kan bli så bra.
En liten tös var med. Kanske sju år. Hon levde ut på scenen, dansade och hoppade och log med hela ansiktet. Det syntes så väl att hon njöt av att stå på scenen och hon stal föreställningen med sitt sätt att agera. Matilda heter hon. Ett namn att lägga på minnet för hon kommer att bli något stort.
Och kom ihåg när ni ser henne på världsteatrarna så småningom: Jag såg henne först.

10 jan
Kändisbanting?
I dagens tidning stod det om kulturföreningen i Tibro. De har så dålig ekonomi så att de inte kan ha så många evenemang. Dock kommer några rikskändisar dit.
Och rubriken på artikeln var
"Cyndee Peters - höjdpunkt under bantad kulturvår"

9 jan
Räkfrossa

Det var för ovanlighetens skulle bara jag och Anna-Sarah här i kväll, emedan Sven-Arne arbetade och resten var på andra ställen. I hushållet finns ett varierat antal personer och inställningen till räkor skiftar. Jag älskar räkor. Anna-Sarah också. Sven-Arne tål inte dem, Hilda är vegeratian och Ann-Ewa tycker inte om dem. Så vi passade på. Vi hyrde en film och köpte en massa räkor med skal och åt framför teven.

8 jan
Fiskdöd
I akvariet har vi en stor ful firre som alla utom jag tycks tycka om. I höstas köpte vi elva neontetror. (Nåja, vi köpte tio men det var elva i påsen när vi kom hem). Med tiden har antalet minskat. I måndags när vi kollade hade vi fyra kvar. Idag är det tre.

7 jan
Vardag

Nu inser man vad hela julledigheten har inneburit. När vi arbetar äter vi en bra frukost bestående av yoghurt, myssli, juice och kaffe. Lunch är ungefär det samma, fast juicen är utbytt mot en smörgås. Och så riktig middag på kvällen. Jag håller min vikt och jag mår bra av dieten. Och det finns utrymme för vissa utsvävningar ibland.
Men efter juluppehållet är det svårt att klara sig på dieten. Jag var så hungrig på eftermiddagen så jag var beredd att tigga kollegans grahamsskorpor och de är så torra att det är som att tugga spånskiva.

Och så har facit av helgerna skrivits på sjukhuset. Tre trafikolyckor innebar sammanlagt sju trafikdöda på mindre än en vecka.

6 jan
Utpressning

En titel på ett TV-program gjorde mig på gott humör:
"Om du inte skjutsar mig ringer jag till BRIS!"

5 jan
Snåljobb
Det kändes inte nödvändigt att arbeta idag. Kroppen fordrar inte så mycket arbete efter två veckors helgfirande. Men snålheten gjorde att jag bestämde mig för att arbeta. Arbetsdag med röd dag både före och efter ger extra ersättning.

4 jan
Tappedag?
En av gästkatterna hävde ner en
blomkruka som stod i vägen. Det gjorde inget, världen är full av blomkrukor.
I kvällningen skulle vi ta en kopp te, resulterande i att stackars Sven-Arne stod med ett tekanneöra i handen och golvet fullt av
porslinsskärvor och varmt vatten.
Och jag måtte vara sträng mot honom för det första han sa (nej, andra, först svor han den luringen) var "Det var inte mitt fel!"

3 jan
Häxor och knukkoar och katter
Byhäxan och Knukkon kom idag, som mellanlandning på väg till stugan. Hilda var också här och hon njöt av kattsällskapet som medföljde. Och jag också. Katt har jag inte haft på flera år och visst är det mysigt.
Men mysigare ändå att sitta och småprata över ett glas vin med goda vänner.

2 jan
Oskånskt beteende

Jag är ju skåning. Skåningar lever i ett snöfritt, platt landskap. De är fryntliga, feta och utan idrottsintresse. I Skåne åker man inte skidor. Man kör skidor. Det har väl med snömängden att göra.
Så är det bara.
Nu har vi börjat prata om att åka till en backe så att jag skall *ryser* försöka åka slalom för första gången. Och det är inte Höjalabacken eller ens backen på Billingesluttningen utan En Riktig Backe I Dalarna.
Förra året var vi mitt i flytten men i år ser det ut som att det kommer att bli av. Vi har till och med börjat höra oss för om boende.
Gud hjälpe mig.

1 jan 2004
Nytt år, nya kritor, blanka papper

Så var det 2004. Ett nytt, fantastiskt år. Precis som det förra.
Två musikaler gick på TV idag. Först Sound of music och sedan Chess. Och jag som är så lättrörd. Grät dock enbart under Chess. Man tar sig.