Kära dagbok...

Sönd 29 feb
Allt har en förklaring men korven den har två
Jag ringde till två av mina systrar idag. Hos den ena fick jag inget svar och hos den andra var det upptaget hela dagen. Sedemera fick jag veta att hon som inte svarade var i Bulgarien och hon som det var upptaget hos var i Skåne.

Lörd 28 feb
Bara fem minuter till
En liten, liten stund har fått en ny innebörd när man har börjat bygga en hemsida.

Torsd 26 feb
Tankspriddhet
Hittade via Linan ett länktips till en sida för tankspridda. Där stod bland annat om en som tog bussen till bilbesiktningen. Sug på den.

Onsd 25 feb
Askonsdag
Nu blir det två citat efter varandra men det kan inte hjälpas.
På nattvardsgången i kyrkan idag lästes en vacker bön:
Låt våra liv präglas av solidaritet och generositet
Hjälp oss att finna dig i det oglamorösa,
i det som ingenting är,
i mörkret och övergivenheten,
i lidandet och döden.
Låt vår fasta föra oss till ett nytänkande kring vår egen livsstil,
så att vi delar med dem som ingenting har.


Tisd 24 feb
Sångövning

På kören idag sjöng vi bland annat följande vackra text:
Se lugnet svepa in i vikens famn,
Lägga sig till rätta för natten
Känn dagen sakta slå sig ner till ro
luta sitt huvud mot marken,
lyssna till sommarnattens sång
Hör fågeln susa genom vindens sång
leta efter trädfet som väntar...
Känn själen suga i sig all lyrik
locka dina tankar att dikta,
lyssna till sommarnattens sång.


Lörd 21 feb
Handel och vandel
Var på Gengåvan idag, Second Hand-affären här i stan. Ett par slalomskidor för 35:- och en blå ulljumper för 12:50. Efteråt åkte vi till Odensåker och tittade på hus med vasstak och ett annorlunda hembygdsmuseum. Det var egentligen stängt men vi fick gå in ändå och titta och känna på allt som fanns där.

Fred 20 feb
Traditioner

Vi delar på en kokosboll varje fredag, jag och kollegan. I dag skulle vi ha APT på förmiddagen och insåg att vi skulle missa vår fredagsritual. Dock brukar någon fixa fika på våra möten och han som skulle ordna i dag köpte... kokosbollar. Visserligen lätt påverkad av våra övertalningsmetoder men i alla fall.

Tisd 17 feb
Ordförståelse
Vi var på kören idag. På hemvägen kommenterade jag en av sångerna. Herrarna sjöng verserna och hela kören refrängerna och sången har nästan sensuell laddning. Sven-Arne var tyst en lång stund och så frågade han
"Sjöng vi verkligen den i kväll? "
Och på jobbet idag var jag tvungen att testa en grej. Det har klagats på att det tar för lång tid att sköta avdelningsköken så jag gick till en avdelning och provstädade tre torrförråd och tre kylar.

Månd 16 feb
Löpsedlar
Hasse Ekman är död. Jag såg det i tidningen i morse.
Jag visste inte att han levde men det gjorde han ju inte heller.

Sönd 15 feb
Det luktar från mammas bak

Anna-Sarah var här idag. Hon skulle baka för försäljning i skolan. Sju började vi för att hinna baka medan Sven-Arne sov.
Vid lunch räknade vi.
2 rulltårtor
180 bondkakor
100 vaniljdrömmar
Vi planerade dessutom att baka kokoskakor men ångrade oss.

Lörd 14 feb
Cheap shopping

Var inne i tygaffären. Tittade på fantastiskt vackra tyger. Till vardagsrummet, flickornas rum och köket. Höll i dem länge, länge... och la tillbaka dem i hyllan och gick.
Var inne i fiskaffären. Jag stod och tittade på fiskar och växter. Tittade länge, länge... och köpte algmedel och gick.
Var inne i blomsteraffären. Tittade på vårblommor, krukväxter och fröer. Funderade på vad som skull trivas i köksfönstret och alla de andra fönstrena och i hallen där det är ganska mörkt. Läste på hundra fröpåsar. Läste länge, länge... och ställde tillbaka dem och gick.
Slutade i snabbköpet. Gick runt och tittade på matvaror länge, länge. Köpte till slut skivad nötrulle och en paket skivspill av kassler och åkte hem och gjorde oxrullader.

Fred 13 feb
Solsken

Sven-Arne var ledig idag, emedan han skulle arbeta natt.
Själv var jag i tjänst men solen sken så halv ett stängde jag datorn och så for vi upp på berget och gick en promenad.
Fåglar sjöng, solen tittade fram och det droppade från träden.
En intressant sak hände. När vi drack kaffe där uppe i solskenet kom det en kuf med långrock, hatt och långt hår. Efter honom lufsade en fotograf. Kufen hoppade upp på muren mot branten. I handen hade han två pinnar som de tände eld på och så stod han och poserade med de brinnande pinnarna i blåsten i solskenet mot branten på berget alltmedan hans kompis fotograferade honom...

Onsdag 11 feb
Läbbigt

Såg i företagets upphandlingslista att man nu upphandlar borr- och fräsutrustningar för neurokirurgi. Sug på den.

Tisdag 10 feb
Back to basic

Så var vi hemma igen.
För er som är kräkfärdiga på alla rapporter om vår skidsemester så kan jag tala om att nu är det över för den här gången...
På tre dagar har jag avancerat från barnbacke med tre vurpor per neråk till rätt hyfsad fart i lagom lång grön backe utan vurpor. Dagens två vurpor var från toppen, en gång för att jag stressade upp mig och en gång för att Sven-Arne plötsligt befann sig under mina skidor.

Jag har upptäckt ett stort antal nyfunna muskler, helt okända för vetenskapen. Samtliga gör ont. Jag rör mig mycket värdigt i kväll. Att åka slalom på dagen och sedan sätta sig i bilen och åka i flera timmar gör att kroppen åldras ungefär ett år per mil.

Måndag 9 feb
Romme Alpin.
Först så ramlade jag en gång när jag skulle upp i knappliften.
Och så grät jag när jag stod på toppen och insåg att jag hade två kilometer ner till bilen... Men i övrigt gick det över all förväntan och jag kände mig mycket nöjd med resultatet.

Söndag 8 feb
Första dan i backen.
Skidåkning är inte lätt. Stavar, skidor, replift, uppförsbacke... det blev bara för mycket. Jag misströstade om möjligheten att nånsin lära mig. Men innan dagen var till ända hade tekniken fastnat så pass att jag tog mig både upp och ner utan att falla.
Och trött blev jag. På kvällen orkade jag bara stöna ”Åh, vad jag är trött!” och det var med nöd och näppe jag hängde ihop.

Lör 7 feb
Resa i historien

Vi har alltså förpassat oss till Dalarna, Sven-Arne och jag. Vi har bekanta från Linan som bor där, Ofager heter de på Linan. Idag har vi inte åkt skidor, än är man således helbrägda. I stället for vi till Gagnef på sightseeing.
Mamma bodde i tonåren i Gagnef. Morfar var predikant och tjänstgjorde där ett tag. Vi fick hjälp av ett par av föreningens medlemmar (Det fanns ytterligare en). I timmar var vi där. Gick runt och tittade, fotograferade, såg, lyssnade och frågade.
Och så fick jag låna böcker. "Det dagas" av Karin Medén Adde fick mig att röras, varvid Sven-Arne fotograferade mig. Den handlar om min mormor, om hela hennes barndom och ungdom.
Mormor satt om kvällarna och berättade för Karin M-A om sin uppväxt och min morbror gömde sig under täcket och lyssnade och lyssnade.

Så dagen har inneburit en fantastisk resa i min egen historia och kvällen bjöd på ännu en överraskning. Vi satt och njöt av en god köttfärspaj à la Ofager och rätt som det är ringer telefonen. Benny försöker därefter förtvivlat få in Gagnefs närradio. Funderar på vad som var så förskräckligt viktigt med denna nu plötsligt. Men han eller snarare Anki lyckas.
Tills en hälsning av en mycket konfunderad programledare kom fram.
"En hälsning till *harkel* familjen Ofager och till Anna eehh ... Turbo (?) och *paus* Stig Helmer från ... Alfa och Hanen. Det var konstiga namn men jag hoppas de som berörs fattade att det var till dem".
Och visst fattade vi.

6 feb
Förberedelser
För första gången i mitt långbenta liv skall jag ge mig ut i en slalombacke. Sven-Arne och Bento med familj har med gemensamma ansträngningar lyckats övertala mig om att fara upp till Dalarna för att prova. I morgon när det dagas så far vi iväg.
I kväll har vi packat.
Lägg märke till att var och en tar med det som anses viktigast. Jag har ett paket plåster och tre elastiska bindor. Sven-Arne har en borrmaskin.

5 feb
Grindslant

Var på möte nere på stan på kvällen. I stora, pampiga salar där stora farbröder normalt dväljes.
Moderate regionrådet stod i dörren när vi kom och eftersom han som ordnat mötet hade glömt ordna portkod så var det tur att moderaten stod just där och släppte in oss.
En timme senare stod han där när vi skulle ut, eftersom de hade fikapaus i sitt möte. Jag funderade på att ge honom en krona.

4 feb
Spridda tankar
Jag brukar kolla dödsannonserna varje dag. Inte för att se om jag själv är med, så morbid är jag inte. Men jag vill se till att de som dör är jättegamla och att inte mina föräldrars, Sven-Arnes eller mitt födelseår tangeras. Idag stod det en annons efter en dam som var född 1899.
"Det är inte så vanligt att folk dör i den åldern ", som försäkringssäljaren sa när han tecknade livförsäkring till en hundraåring.
Och på tal om liv och död så kom jag osökt att tänka på födelsedag. Anselm har namnsdag idag. Jag fyller år 21 april och då ska det vara Anselm enligt gamla namnsdagarna. Innebär det att jag fyller år idag?
Och följande hörde jag på kvällsandakten:
"Om jag hade vetat igår vad jag vet idag
så hade jag inte handlat som jag gjorde igår
och då hade jag inte vetat det jag vet idag. "

3 feb
Hurra, hurra, hurra, hurra!


Anna-Sarah fyller 14 idag. För att jag säkert skulle komma ihåg det, vilket jag såklart hade gjort ändå, så ringde hon. Två gånger.


2 feb
Förberedande samtal
Ringde en morbror inför resan till Mockfjärd och Gagnef på lördag morgon. Mammas familj bodde i Gagnef sex år i slutet av 40-talet och jag tänkte ta reda på var de bodde och vad jag skall titta på när jag är där. Magnus berättade mycket. Till exempel om när kriget tog slut och alla pratade om "FRED " och Magnus, då åtta år, var tvungen att fråga sin pappa "Vad är FRED för något? "
Nu är det svårt att förstå en tillvaro där fred inte är en självklarhet.

1 feb
Årsdag

Insåg att det idag är två år sedan det hela började. Det är min punkt som relateras ifrån i termer av "före " och "efter ".