Kära dagbok...

31 mars
Fiskdöd
Våra akvariefirrar bär sig lite konstigt åt. Vi hade en silvermolly som jagade de andra - mycket större - fiskarna. När den kom ikapp dem så bet han av deras fjäll så de såg väldigt tilltufsade ut allihop och särskilt slöjstjärten. Silvermollyn dog hastigt och välförtjänt och de andra fiskarna verkade plötsligt mer lugna och harmoniska. Så hade vi en svart glosögd sak som jag inte minns vad den hette. Den fick nån sjuka som gjorde den luden och den låg död i akvariet en dag. Och så har vi en kampfiskhona som är så skygg så den gömmer sig i växtligheten flera dagar i sträck ibland. I perioder så glömmer vi bort att vi alls har den.

30 mars
Datorbråk
På jobbet har vi problem med datorerna. De låser sig och man får starta om gång på gång. En källa till vansinne, kan man lugnt säga. I går när jag hade gått för dagen fick Sonja, den morrhoppan, ny dator. Jag kommer inte att få någon, däremot skall min uppdateras endera dagen.
Det satt en glad liten lapp på min dörr idag från Sonja. "Har du sett min nya dator?" stod det.
Jag satte en lapp på hennes dörr "Stängt tills vidare på grund av PC" och så drog jag för hennes gardiner och tejpade igen dörrlåset.
På lunchen togs dock Sonja till nåder igen och vi gick tillsammans ner till sjön och åt lunch i solskenet.

29 mars
Hitta vilse
Jag har skrivit en text som handlar om att hitta vägen till sjukhuset. Den skickade jag till Curt som har hand om revyerna på jobbet. Efteråt såg jag att jag hade tagit miste på vänster och höger på ett ställe så om man kör enligt anvisningarna så hamnar man på Göfabs parkering.
Och så har vi fått den här hedervärda utmärkelsen idag.


28 mars
Johannespassionen
I kväll har vi varit här. En helt fantastisk upplevelse! I inträdet ingick ett program med texterna på svenska och tyska, eftersom de sjöng på tyska. Det var bra att ha texterna. Fast när vokalkvartetten Vox började sjunga första stycket och vi såg hur mycket text som skulle sjungas innan konserten var slut så tänkte vi att om allt skulle sjungas med så många omtagningar och repriser så borde vi ha tagit mackor med oss...
Kvällen gick ändå fort. Det var vackert, stämningsfullt och omväxlande. Efteråt intervjuade prästen de medverkande. Basen i Vox sjöng både Pilatus och Jesus. Var det inte svårt att sjunga båda sidorna, frågade prästen, att uttrycka både döden och livet? Jag blev lite förvånad över svaret, men det var ett svar som man kan fundera på efteråt också: Vi har alla båda sidorna i oss, svarade han.

27 mars
Stilla dag
Vi är inte så ofta inne i stan. Idag var ett undantag, emedan det var slutet på bokrean. En vacker bok om stadsarkitektur samt kåserier av Cecilia Hagen och Ingemar Unge blev dagens nyförvärv.
Hilda kom tillbaka från Skara där hon har sovit över hos en kompis. På eftermiddagen har hon räknat matte och det är tveksamt om mina kommentarer och hjälpsamheter gjorde det lättare eller svårare att räkna.
Vi hjälptes åt med städningen och fram på kvällen var vi ganska trötta.
Jag la mig och läste en stund och Sven-Arne somnade på soffan.


26 mars
Skräp
Jag har börjat få in skräppost i mailen igen. Jag tror att det beror på att jag skriver i en massa gästböcker men vad ska man göra - man måste ju ha kontakt med folk!
Kvällen i övrigt är barnfri och firas med lax, pressad potatis, kaprissås och olja.

25 mars
Hundraåring
I dag på fikat hörde jag om en krutgumma. Inför sin hundraårsdag köpte hon sig en ny röd moccajacka. "Och vilken kvalitet!" sa hon. "Den kommer att hålla länge!"

24 mars
Generationsklyfta
Känns situationen igen?


23 mars
Transportfråga
När jag går över vägen tillsammans med Sven-Arne så tar jag automatiskt honom i handen. Det spelar inte någon roll att det knappt är någon trafik på vägen som vi passerar till jobbet. Jag håller honom i handen i alla fall.
Jag tror att jag har en deffekt gen. Åtminstone Ulla har samma lyte - jag märkte det när vi var i Gränna och jag råkade stå bredvid henne när vi skulle korsa en väg. Mamma gör det också har jag för mig. Det måste vara en deffekt transportgen.

22 mars
Mat och kärlek

Följande tabell är hämtad ur en liten skrift av Richard Smith och Lasse O’Månsson. Viktvägrarna (Säffle-Metoden) heter den.
Man kanske skall tillägga att man inte bör bjuda på ALLT samtidigt för det håller nog ingen kärlek för...

Typ av kärlek

Passande att bjuda på

Kärlek (passionerad)

Golfbollsstora tryfflerade chokladbollar; Grand Marnier; Våfflor och äkta lönnsirap; Hemgjord glass; Pepparpastej; Mogen brie; Köttfärslimpa med bacon ovanpå

Kärlek (platonisk)

Anvisning på vägen till en restaurang

Starka sympatier

Croissanter; Gryèreost; Sachertårta; Bäckforell; Fettuchini Alfredo; Beef Wellington

Hänryckt tillbedjan

Kalkonben; Gör-det-själv-hummersallad; Coquilles St.Jaques; Chokladöverdragna jordgubbar; Mammas köttbullar

Förblindad fascination

Souvlaki; Pepparstek; Ugnsstekt gris med äppleringar; Camenbert

Oemotståndlig åtrå

Suffléfyllda crêpes, Kosher salami; Sjötunga; Chateau Margaux 64; Sköldpaddor av jättemandlar överdragna med importerad choklad; Hembakad chow mein

Sund dyrkan

Kolgrillad kyckling; Ryskt svartbröd; importerad öl; Spettekaka; Kåldolmar; Körsbärspaj; Corned beef och rårivna morötter

Varm hänsyn

Makaroner; Friterade lökringar

Motsträvig beundran

Tonfisk på vitt bröd; Grisfötter; Husets vin

21 mars
Vårfunderingar
Vi har idag funderat på vad skillnaden är mellan streck och sträck. Enligt ordboken är ett streck "tunn linje; klädlina; rackartyg" medan sträck är "följd; utan avbrott; sträckningsanordning".
Så långt är allt gott och väl men hur stavas det då om det är en tidsaxel - dvs ett streck som skildrar ett sträck?
En annan vårfundering är det där med påskris. Jag har den ytterst bestämda uppfattningen att man stjäl inte påskris. Allemansrätten är inpräntat i mitt stackars huvud så att bryta kvistar, se, det går bara inte för sig. Det spelar ingen roll att vi bor bredvid skogen och det säkert bara räknas som sly, det som växer vid elljusspåret. Så frågan är hur vi ska få tag i ris i år. Köpa eller leta upp en skogsägare?

20 mars
Hantverk
Jag har hjälpt Anna-Sarah att sy en kjol idag. Den blev bra - trots att vi inte var eniga om var hennes midja satt. Det var svårt att visa på mig emedan midjan enligt beskrivningen var där det var smalast och jag hade ingen sån punkt.

De här två bilderna har inte med Anna-Sarahs kjol att göra utan det är bara roliga bilder i största allmänhet. Min verktygslåda ser inte sådan ut. Jag har Riktiga Verktyg i min. Jajamensan.


19 mars
Nya ord
Idag har jag lärt mig det vackra ordet miljöarbetsplatsutvecklingsstimulansaktivitet. Sug på den. Miljöarbetsplatsutvecklingsstimulansaktivitet.

18 mars
Förströelse
Vi har fortsatt alla utbildningar idag och höll första kurstillfället på sjukhuset i Lidköping. Eftersom vi har kört samma utbildning femton gånger tidigare så vet man ganska väl vad kollegorna säger på mötet. För att få tiden att gå satt jag och bläddrade i en mapp som råkade ligga framför mig.
Den handlade om sårläkning.
Första sidorna gick väl bra, så länge det handlade om absorbtionsförmågor och sånt. Men så kom det färgbilder på hur såren såg ut före och efter användning av tamponader och kompresser...
*klöx*

17 mars
Facit
Den där strålande värmen som de skröt om stannade på nio. Och inte verkar det som att det tänker bli varmare i veckan.
Eftersom vi är envisa som getter så tog vi ändå kaffe och smörgåsar och kanelbullar med oss och fikade vid sjön.
Sven-Arne som är en riktig fotograf med allt vad det innebär av uppoffringar klev rätt genom en taggig buske och störtblödde på kinden. Stackars gossen. Uppoffrar sig för konsten.

Idag har jag dessutom skrivit till en fransk madame för att kolla möjligheterna att hyra en lägenhet av henne i slutet av sommaren. Så här skrev jag:

"Vi är tämligen fullvuxna och har inga barn med oss. Ingen av oss röker och vi dricker inte sprit heller. Inga husdjur, inga konstiga vanor, spelar inte musik högt, går inte med skor inomhus, hedrar vår far och vår mor och vi reser oss upp om det kliver på äldre eller gravida på bussen.
Med andra ord: Vi är som folk är mest, fast trevligare."

Undrar om hon kommer att tro mig?

16 mars
Vår, soppa och Skåne
Årets varmaste dag - hittills, sa de just på kvällsnyheterna. Vi passade på att gå ner till sjön på lunchen och det var fantastiskt väder.
Sonja åt fisksoppa hos oss före kören i kväll. Hon ville ha receptet, men det var inte så lätt. Vi tyckte inte att vi hade så många ingredienser i den men när vi började tänka efter så var det en slatt sånt och en skvätt sånt och en matsked sånt - av ganska många sorter.
Och så har jag gjort en sida om Furutorp. Bilderna var många så det var svårt att sovra. Och när jag tittade på bilderna var det tillräckligt för att jag skulle få hemlängtan. Inte så att jag vill flytta tillbaka till Furutorp men jag är så glad över att mina föräldrar fortfarande finns i livet.

15 mars
Vårregn
I dag tror jag minsann att det blev vår. Det skvalregnade och var plusgrader hela natten. Nu försvinner den sista snön, tjälen och vinterdysterheten i naturen. I morgon kommer träden att vara gröna, gräset lika så. Fåglarna kommer att kvittra, blommorna att slå ut och vi kommer att kunna sitta ute på balkongen och njuta av värmen.
Och skulle det inte bli så så har jag njutit hela kvällen när jag har tänkt på det i alla fall.

14 mars
Hipp hipp
Någon mer än vi som brukar se på Hipp Hipp på TV? I serien så är det bland annat en karl som skall videofilma allt, till familjens förtret. Semesterbilderna måste tas om, det är kallt och uselt och till sist tröttnar familjen på hans eviga filmande.
Så har vi det inte här, absolut inte. Men ändå! I fredags till exemel, när vi skulle äta strömming, då fick vi vänta med att äta tills Sven-Arne hade fotograferat klart. Och idag har vi ätit lunch på balkongen för första gången på säsongen. Sven-Arne ställde kameran på självutlösning.
Dock infann sig matron efter en stund.
Skall bara kolla hur bilden blev...
Vänta nu det är strax klart...
Bara en till...
Men maten är nästan varm ändå...


13 mars
Komplimang, tror jag
Inte ett barn så långt ögat kan se... vilket i vårt fall innebar att vi sov länge och sen gick en långpromenad i Garparörs naturreservat. Sven-Arne har kallat mig för sin lilla Natusan idag. Jag har valt att tolka det positivt - att jag är fet, mjuk, smidig, oparfymerad och att jag inte kladdar.

12 mars
Veckohandel
Det är många som tycker att veckohandlingen är jobbig. Att det är omständigt, stressigt och ... jag vet inte vad man klagar över men många tycker att det är jobbigt att handla.
Eftersom vi bara är två till vardagslag så går det inte åt så mycket mat och dessutom handlar vi med nöje.
Så vi gjorde som vi brukade när vi for och eftermiddagshandlade idag. En kundvagn på Coop Forum och så gott om tid. Blommor, gardiner, dukar och husgeråd passeras på väg bort mot maten. Man kan passera borr och skruv och elsladdar om man känner sig hugad att bygga något, eller kolla om de till äventyrs skulle ha fått in just den där slipmaskinen eller krummeluren som vi bara måste köpa. Det finns massor av grejor att se, titta på och kolla in. Massor av plastburkar och maskiner och pinnaler som man måste fundera på vad de skall vara till.
Så drickahörnan, brödet, ofta med provsmakning, vidare mot frukten och ungefär då brukar vi komma igång på allvar. Allt som är provsmakning på testar vi - fast ibland tar jag Sven-Arne avsides och talar om hur man bör uppföra sig. När vi långt om länge kommer till äggen så står vi och jämför alla sorter. Vilka är otvättade? Vilka är ekologiska? Vi jämför styckpriser och kilopriser och förpackningsstorlekar och det är en hel vetenskap att bestämma sig för vilken sorts ägg som vi ska ha till lördagsfrukosten.
Det tar timvis för oss att genomföra en normal veckohandling men vi har haft roligt under tiden. Fast då skall tilläggas att vi varken har uthungrade barn med oss eller hemma.

11 mars
Älskade barn
Att äta pizza med en femtonåring som är svart runt ögonen, svart i håret, har gardinringar i öronen och hundhalsband och som pratar om en kille som heter samma sak som en hund vi har haft, det är mycket trevligare än det låter.

10 mars
Smaksensationer
Sonja lär tycka att det är gott med rödvin till blodpudding. Vi drack dock vatten till, emedan vi skulle till kyrkan efteråt.

Och så är Ulla-Carin Lindqvist död, samma dag som programmet om henne skall sändas på TV.
En av kommentarerna på jobbet var "Skönt " när nyheten kom att hon var död. Skönt, eftersom ALS tydligen är en hemskt jobbig sjukdom.
Frid över Ulla-Carins minne.

9 mars
Mönstertitt
Det här mönstret köpte jag idag.
Jag har dock inte bestämt mig för vad jag skall ha för färg på tyget.
Rött kanske? Medge att det är SNYGGT!!!
8 mars
Lagom roligt
Den här dagen år 1935 dömdes Thor Modeen och hans kollega till böter för att de hade varit för roliga på juldagen året före. Två poliser hade sett föreställningen och vittnade om att Thor Modéen hade burit en "till munterhet väckande mössa".

7 mars
Sjukdomsfundering
Sven-Arne har idag talat om för mig att man inte blir förkyld av att vara ute och kyla ner sig på våren när vitsipporna blommar utan att förkylning är ett virus som smittar via luft och kontaktsmitta. Inte för att man har blivit kall.
Men hallå. Om man inte var tvungen att vara ordentlgit påklädd på vårarna så har min mamma lurat mig under hela min uppväxt!

Så skulle jag ringa till henne men jag kom av mig och glömde prata om förkylningar. Pappa hann ringa först. Han var orolig för mamma, som ligger på sjukhus efter en knäoperation. Att byta knäled när man har parkinson är inte enkelt. Hon har svårt att ligga stilla med benet och det var förfärligt ont.
Hon var deppig och trött, sa pappa. Hon hade sovit dåligt och hon ville inte att han skulle hälsa på och han trodde inte att hon ville prata i telefon heller.

Jag ringde till mamma i alla fall. Hon hade fått en tablett och fått sova ett tag så hon var i god form igen.
" "Men berätta det inte för pappa, " sa hon, min gamla fromma mor. "Han kan gott vara lite orolig. "

5 mars
Blomdag
Anna-Sarh har varit på praovecka i en blomsteraffär och hade med sig både en bukett tulpaner och två blomgrupper när hon kom idag.
Och så har jag talat om för kollegorna att de har blivit förevigade på min sida. För säkerhets skulle kollade jag med PUL-ombudet att det var tillåtet.

4 mars
Fyra generationer och hundra år

Om Mormor hade levt hade hon blivit hundra år idag. Men ingen kan leva för alltid, mer än i minnena. Mormors historia finns under rubriken Fyra generationer bland mina texter.
Och så förändras profilen för Skövde från idag. Ackumulatortanken är äntligen på plats. Det konstiga var att det tydligen är så exakt uträknat att några centimeters förskjutning gjorde att piggarna på underdelen av tanken fick kapas med cirkelsåg.

3 mars
Motala Vindar

Idag skulle ackumulatortanken vid Värmeverket sättas på plats. Det var ju inte så bra med tanke på att jag skulle till Motala och skulle missa hela händelsen. Men tur ska man ha. Det blåste för mycket och tanken stod kvar på marken när jag kom hem.

2 mars
Excelarbete
La in resultatet från en kundenkät i Excel
Gjorde små formler för att beräkna resultatet
Gjorde ett snyggt diagram på det
Klickade på "skriv ut "
...varpå datorn hängde sig och jag fick tvångsstänga datorn.
Startade om datorn varpå allt var försvunnet.
Suckade.
La in resultatet från en kundenkät i Excel
Klickade på Spara.
Gjorde små formler för att beräkna resultatet
Klickade på Spara.
Gjorde ett snyggt diagram på det
Klickade på Spara.
Klickade på "skriv ut "
Klickade på spara tre gånger till för säkerhets skull.

1 mars
Stora Lyftet
En fantastisk skapelse är lyftkranen vid Värmeverket. Den har stått monterad sedan i fredags, redo för Det Stora Lyftet. Vi var och kollade den på lunchen. I morgon lyfter de, såvida det inte blåser.