Kära dagbok...

31 dec
Nyårsafton

For till djuraffären. Köpte en ny akvariepump. Och så frågade vi om lysrör, de trodde att vi behövde nya, ajöss med flera hundra extra. Och så fem nya firrar när vi ändå var där och så specialmat så att inte den stora stygga fisken skall äta upp fler neontetror.
Dyrt blev det.
Kvällen tillbringades tillsammans med Anna-sarah och Sven-Arne med god mat och en snöpromenad i nyårsmörkret.

30 dec
Handel och vandel

Jag tog med mig Hilda och for och handlade. Hon är vegetarian och väldigt bestämd ibland. Jag skulle köpa oxfilé till nyår och hon hade ett och annat att säga om priset på oxfilén jämfört med fläskfilé. "Jag känner inte skillnad på smaken" sa hon - näää, hon är som sagt vegetarian.
Och dagens nytta var kabeldragning nere i hallen, vilket dock resulterade i att pumpen till akvariet slutligt gav upp andan efter 20 års trogen tjänst.

29 dec
Julen är över
När julen är slut behöver man inte tänka på julklappar och att vara snäll och det där. Nej, då kan man bli sitt vanliga elaka jag igen.
Härom natten var vi ute och letade efter barn flera gånger om och den sista gången så ställde vi inte in bilen eftersom vi gissade att vi snart skulle ut en sväng till. Och att bilen stod ute glömde vi genast.
Det hade snöat i natt. Ett par decimeter tung blötsnö över nejden. Jag skulle fara och handla och insåg när jag kom ut att någon av snövallarna på parkeringen var vår bil. Det var bara att börja skotta och fösa blötsnö för att kunna komma in i bilen.
När jag kom hem skulle bilen in i garaget. Eftersom det inte var plogat under förmiddagen behövde jag skotta för att få in bilen i garaget igen. Garaget ligger i mitten i en lång länga. Att skotta blötsnö och bära iväg kändes jobbigt så jag löste det rationellt.
Jag la all snö framför grannens garage.

28 dec
Familjedag
När man har spridda familjer blir julfirandet också spritt. För vår del hade vi barnafirande i dag med sammanlagt fyra barn. (Den femte for tidigt på morgonen till grannstaden och den sjätte tillbringade julen i Italien.) Julmaten byttes dock mot kalkon.
En trevlig dag.

27 dec
Matlagningstips

En stackars bild på vårt julbord triggade igång en diskussion om grönkål på Toklinan. Jag hävdar bestämt att grönkål är bra som både garnering och föda, i nämnd ordning.

26 dec
Slut på stillheten

Sven-Arne drabbades av krypningar i benen idag, det var visst för många dagar i vila. Så han letade fram laminatskivor och la om hallgolvet.


Snyggt blev det.

25 dec
Juldagen

Stilla dag. Spelade spel, åt fruktsallad och julmatsrester och hade det skönt. Och Toklinan var nästan tom på folk. Kära nån - var är alla när det är fridfullt och dåligt väder??? Borde de inte vara på Linan???

24 dec
Julafton

En sån alldeles annorlunda och härlig julafton. Firad först hemma med älsklingen och sedan bland mycket folk resten av dagen.
En annorlunda händelse var midnattsmässan i kyrkan där delar av textläsningen skedde på arabiska. Mycket vackert och stämningsfullt.

23 dec
Rimstuga
Julklappsrimmen är skrivna. Sven-Arne fick en talbok, Tystnadens Historia av Peter Englund. Rimmet var som följer:
Tänk först på Bröderna Bronett
så kommer det här att gå lätt.
Eller snarare på Francois, den gamle mannen,
eller migrän och popmusik från grannen.
Så enkelt fann du ena ordet,
nu ska vi prata om han som gjorde't.
Han har skrivit om Poltava och annat
och fakta och berättarkonst blannat.
(Jag vet - det var att nödrimma
men jag är trött denna sena timma)
Så nu, Sven-Arne som är mig så kär,
nu får du gissa vad detta är.

22 dec
Nu är det jul på riktigt

Några dagar före jul är det traditionsenlig konsert i kyrkan i grannstaden. Fyra körer, blåsare, stråkar, kyrkorgel, piano, gitarrer, bas och solister i en fantastisk musikupplevelse.
Julen är kommen som sista sång. Och då börjar julen.

21 dec
Transportplanering 2

Hemfärden från Skåne vart lite brådstörtad. Nyheterna hade varnat för trafikkaos och snödrev. Vi åkte dock i god tid och körde i princip på barmark tills vi kom till vårt eget område.

20 dec
Julgranshuggning
I fjol gick det inte så bra med julgranshuggningen på pappas ägor.
I år gick vi där pappa sa att vi fick. På den samla vägen in till sjön där han i princip pekade på vilken gran vi fick ta.
En vacker gran hade vi med oss hem.

19 dec
Transportplanering

På jobbet skulle vi ut och äta julbord idag. I vår arbetsgrupp är vi tolv personer. Vi har hand om saker som trafik, leasingbilar, bevakning, personalplanering, miljö och säkerhet.
För ett tag sen hade vi ett möte i grannstaden och det slumpade sig så att alla åkte i egen bil. Villkoret när vi skulle ut den här gången var att vi samåkte och det var ju inte så övermaga. Dock glömde vi en herre på trappan så han fick stanna hemma, förargligt som bara den. I synnerhet som samordning av transporter som sagt tillhör våra starka sidor.
Och efter jobbet fräste vi iväg till Skåne med en gång. Vad jag har längtat...

17 dec
Julsånger i parti och minut
Kören sjöng idag i entrehallen på sjukhuset. Faktiskt ganska mycket folk som lyssnade. Det är uppskattat när det är något "extra" där. Man kanske skulle ha lite småkörer där ibland, en trubadur i ett hörn, gycklare, eldslukare och akrobater?
(Nu spårade jag visst ut - back to order!)
I kväll var jag och Sven-Arne på konsert. Orsa spelmän och en gospelkör och Sanna Nielsen och jag vet inte allt. Sven-Arne satt bredvd Högste Chefen (näst efter Gud dårå) och Chefen klämde i när det var allsång. Han kommer inte att tillfrågas om han vill gå med i kören.

16 dec
Lokalråd?

Det var lokalråd idag. Jag var inte med på det. Jag har dock varit på möte med en kvinna som ger begreppet lokalråd en helt ny innebörd.
Hon var förbaske mig som att tala med en vägg.

14 dec
Felhörning
Vi höll på i köket, Hilda och jag. Bakade pepparkakor och lyssnade på Jon Andersons julskiva, den där braa. Hilda måtte ha spillt rejält med knäck i lurarna för hon hörde som hon hade förstånd.
På refrängen till en sång sjunger de "Oh saints, hosanna" men Hilda hävdar med en dåres envishet att de sjunger "Hussein, Usama".

14 dec
Sångstund
Jag bakade tillsammans med Sven-Arnes tös igår. Jag gick och småsjöng i köket. Efter ett tag påpekade jag att hon står ut med mitt sjungande bättre än vad mina egna små raringar gör. Och fick till svar ett tappert leende och kommentaren
"Du brukar sluta efter en stund."

13 dec
Varningsklockor
Sven-Arne håller på att hjälpa till med renoveringen i ett mögelskadat hus. Idag har han plockat fram borrmaskinen för att inte glömma den när han skall dit i morgon.
Sist han använde borrmaskin där har jag skrivit om tidigare. Då skulle han laga ett kylskåp. Bland annat var det en slang som var lös och han bestämde sig för att fästa den med en plåtbricka. Plåten var dock ganska hård så han fick ta i med borrmaskinen.
Pys sa det när köldmediat försvann.
Ett nytt kylskåp kostade 
6.500 spänn.

12 dec
Luciafirande
Chefen skulle gå tidigare från jobbet idag, emedan det skulle firas lucia på hennes barns dagis. Hennes dotter, fyra år, skulle dock inte vara lucia för hon ville hellre vara tärning.

10 dec
Den som söker han finner... inte.
Vi skulle på teater idag, Sven-Arne och jag. Cecilia Frodes föreställning Ängelen. En fantastisk enmansföreställning som vi sett fram emot att få se. I morse skulle vi plocka fram biljetterna. De fanns inte nån stans. Vi letade överallt men fick till slut ge upp.
Sven-Arne ringde biljettkontoret och fixade så att vi fick sittplatser på andra raden, samma rad som de ursprungliga platserna. Utan att vi behövde betala biljettpriset en gång till.
Men nu kommer det knepiga.
Vi hade bokat biljetter på andra raden. De biljetterna som vi inte hittade, alltså. Ganska så i mitten. Det är jag helt säker på.
Men.
Det fanns inga tomma platser i mitten av andra raden. Vem satt på våra platser? Eller är det så trots allt att vi inte hade hämtat ut biljetterna vi hade beställt? Har vi plankat in på stadsteatern?

9 dec
Julförberedelser

Mina barn åker med sin pappa till Småland över jul.
Sven-Arnes barn är hos sin mamma.
Min släkt finns i Skåne förutom de som åker dit och firar jul i alla fall.
Och Sven-Arne skall arbeta 15-22 på julafton.
Jag tänkte i och för sig gå upp till hans jobb mot slutet och promenera hem
tillsammans med honom men jag kan knappt sitta där från klockan tre till tio.

Idag ringde jag till stadskyrkan. På julaftons eftermiddag har de gemensamt
julfirande och jag bad att få servera kaffet.
Diakonissan tyckte att det var en god gärning.
Jag tror inte det, jag är nog bara rädd att jag skulle bli alltför
fylld av självömkan om jag satt ensam framför Kalle Anka.

8 dec
Definitionsfråga

I Mark Levengoods andra citatbok står det bland annat
"En mamma är egentligen bara en flicka som har råkat bli stor."

7 dec
Julmusik
Jag älskar julsånger. Klassiska skivor, Sissel och Hepstars och allt däremellan. Jag älskar det och har en ganska god samling. Vissa favoriter finns, som Rune Ren med Thorssons, till exempel.
Sven-Arne hade en skiva med julmusik som han av tradition spelat varje år i samband med julgransklädningen. En allsångsskiva med Bosse Larsson (just den hade inte jag, kan jag tillägga). Han tyckte inte att det behövdes fler.
Och så i dag var vi och handlade.
Och vem hittar en julskiva med Carola?
Inte jag.
Vem propsade på att köpa den?
Inte jag.
Vem grät av rörelse när skivan sedan spelades hemma?
Jag.

6 dec
Julkonsert

Vi hade konsert idag med kören. Två efter varandra. Den första var väl int e så vidare men den andra var underbar att medverka i. Jag kysste jultomten (Sven-Arne), sagans fe spred glitter, snömaskinen vräkte ner snö över scenen och och vi sjöng underbara sånger som "Who would imagine a king" och "Himlen i min famn". Förutom de traditionella med "Gläns över sjö och strand" och "From all of us".
Efteråt var vi både trötta och nöjda - och höga, så som man blir när man har sjungit en hel kväll.

4 dec
Problemlösning

Det löser inga problem men nog känns det ändå lite lättare om man är fin i håret när man inte känner sig så himla glad i hågen.
Och dagen som inte började så bra slutade desto bättre. Sista övningen inför körens konsert på lördag lät så bra så att håret reste sig på armarna medan vi sjöng.

2 dec
Telefonkul

Hör du nåt i luften som surrar, så är det Sven-Arne som ... inte hurrar, men dock tror att han talar i telefonen.
Jag ringde till honom på förmiddagen för att småprata. Kolla hans egen dagbok så får du veta hur det gick.
*Skrattade så att tårarna rann*

29 nov
Julklappsförhandling
Gick på stan med Anna-Sarah. Hon hittade en grej för sisådär 350 spänn som hon gärna ville ha. Jag tyckte det var lite dyrt.
"Jamen jag lovar, mamma, att om du köper den till mig så behöver du inte köpa så dyra julklappar till de andra!"

27 nov
Jag fick inte sparken.

Det var till och med så att det inte ens var mitt fel, det bara råkade hända precis när jag höll på. *Skrattar lättat*
Så idag har jag varit ute och åkt i tjänsten. Var i grannstaden och höll i ett möte. När jag skulle åka därifrån passade jag på att gå in på ostaffären som finns där. De säljer inte bara ost utan allt möjligt. Dyrt och fint och roligt att se på.
De hade en liten stjärngosse i porslin som jag har tittat på ett tag (Den ser precis ut som en pojke i dotterns klass och dessutom som Son Ofager). Jag har funderat på den och så diskuterade jag med dottern som tyckte att den var det mest nödvändiga julpyntet för de närmaste fem åren. Sagt och gjort. Jag slog till, fast den kostade skjortan. Så nu har det första pyntet kommit fram.

25 nov
Då tackar jag för mig.

Jahapp, jag har trivts rätt bra hos den här arbetsgivaren.
Och jag har gjort ett bra arbete.
Jag kan nog säga att jag är en av de bästa de sparkar i år, faktiskt.

Satt fredligt och pulade med en databas.
Tryckte på fel knapp och följande elaka meddelande dök upp:

"Databasen är förstörd."

Man kommer inte in i databasen, inte i andra databaser heller,
samma felmeddelande kommer upp.

So this is it.

Jag har ringt och mailat till han som ansvarar för och sköter databasen.
Han är inte anträffbar förrän efter tio.
Jag har en känsla av att jag kan städa skrivbordet under tiden.

*Kul så länge det varade*